Λευκωσία: Στην Ουάσινγκτον μεταβαίνει στα τέλη Μαρτίου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, για να συναντηθεί με την Αμερικανίδα, υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε, όπως επιβεβαιώνουν από την Ουάσινγκτον αμερικανικές πηγές, τα τελευταία 24ωρα και εντάσσεται, όπως φαίνεται, στην προσπάθεια ενίσχυσης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ενόψει των ψευδοεκλογών της 18ης Απριλίου.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, είναι προφανές ότι τέτοιες κινήσεις προσφέρουν ταυτόχρονα και πολιτικά πλεονεκτήματα στην τουρκική πλευρά, τα οποία παραπέμπουν στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες αμερικανικές πηγές, ένα 24ωρο πριν την εκεί μετάβαση του Ταλάτ, συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του θα έχει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.
Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι οι δυο προσκλήσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους και πως ήταν στους σχεδιασμούς τους να προσκαλέσουν τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Είναι, όμως, πρόδηλο, ότι παρόλο που εκκρεμούσε πρόσκληση Κλίντον προς Κυπριανού, ο καθορισμός της ημερομηνίας συνδέεται με την εκεί μετάβαση του Ταλάτ και γίνεται ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις από το ελληνικό λόμπι αλλά και τη Λευκωσία.
Είναι πρόδηλο ότι την τελευταία περίοδο αυξάνονται οι προσκλήσεις ξένων αξιωματούχων προς τον Ταλάτ. Μετά τον Μπαρόζο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους υπουργούς Εξωτερικών Ιταλίας και Ισπανίας, διαβιβάσθηκε πρόσκληση και από την κ. Κλίντον. Δεν αποκλείεται μέχρι τις ψευδοεκλογές να υπάρξουν κι άλλες προσκλήσεις.
Η Άγκυρα, η οποία συντονίζει την προσπάθεια αυτή να ενισχυθούν οι διεθνείς επαφές του Τουρκοκύπριου ηγέτη, στοχεύει πρωτίστως στην πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και λιγότερο στην προβολή του ίδιου του ηγέτη.
Όπως εκτιμούν ενημερωμένες πηγές, η Άγκυρα κτίζει μεθοδικά και συστηματικά και για την επόμενη ημέρα ενός αδιεξόδου στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Με τις μεθοδεύσεις της αυτές καθιστά τον ηγέτη του ψευδοκράτους συνομιλητή ξένων αξιωματούχων και κυβερνήσεων κι αυτό δεν δημιουργεί μόνο προηγούμενο, αλλά μια πορεία χωρίς επιστροφή για να την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου