Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΥΤΟΚΤΩΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ. ΦΤΟΥ ΣΑΣ ΡΕ!!

Διαβάστε τί δήλωσε ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά για τα νέα μέτρα
- Ο Ε. Βενιζέλος αποκάλυψε ότι η τρόικα εξακολουθεί και ζητά απολύσεις στο δημόσιο
- Αγωνιώδεις προσπάθειες του πρωθυπουργού να πείσει έναν έναν τους βουλευτές να ψηφίσουν τα μέτρα
- Την Τρίτη τελικά η ονομαστική ψηφοφορία για το χαράτσι στα ακίνητα

Έντονη δυσαρέσκεια και κατήφεια επικράτησε στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος με την ενημέρωση που έλαβαν από τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο για τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Για άλλη μία φορά όμως παρά την όποια δυσαρέσκεια από τους κυβερνητικούς βουλευτές, δεν φαίνεται καμία διάθεση για καταψήφιση όλων των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάτι που χρεώνεται στους βουλευτές μιας και όλο γκρινιάζουν, αλλά πάντα παραμένουν πιστοί στην κομματική γραμμή.

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές για την αναγκαιότητα των μέτρων, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, καθώς όπως τόνισε οι εταίροι μας δεν μας πιστεύουν. Όπως σημείωσε για την εργασιακή εφεδρεία είναι ένα μέτρο με χαμηλή δημοσιονομική απόδοση, αλλά οι εταίροι μας πιέζουν για αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα.

Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως για τον δημόσιο τομέα έρχονται και νέα μέτρα και σίγουρα απολύσεις, αφού η εφεδρεία δεν ικανοποιεί την τρόικα, που ζητά επειγόντως μέχρι το 2012 να έχουν μπει σε εφεδρεία ή να έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 δημοσίους υπαλλήλους.

Αναφερόμενος ο κ. Βενιζέλος στη μείωση του αφορολόγητου, δήλωσε πως έγινε για να πλησιάσουμε τον μέσο όρο της Ε.Ε. υπογραμμίζοντας πως "δεν μπορεί εμείς που έχουμε πρόβλημα να το έχουμε ψηλότερα".

Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Γιώργος Αμοιρίδης: Να τα κάνουμε όλα με έναν πονο, σαν το τσιρότο. Όλο το δημόσιο είναι τωρα στο ποδι. Η εφεδρεία να αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και όχι σε απολύσεις.

Τόνια Αντωνιου: Τελικά έτσι όπως πάμε είναι σαν να τρέχουμε με 200 πάνω στον τοίχο. O Δρούτσας και ο Mόσιαλος βρίζουν τους βουλευτές στις παραμονές των μέτρων. Τυχαίο;

Βάσω Παπανδρέου: 6 δόσεις 6 φορές σώσαμε τον τόπο. Πόσες φόρες υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης; Δεν μπορουμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους.. Πλεόνασμα το 2012 με ύφεση αποκλείεται

Μιχάλης Τζελέπης: Οι μη έχοντες πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση δεν μπορούν να μην μιλάνε για εκλεγμένους βουλευτές. Να ζητήσει συγγνώμη... (σ.σ. ο Μόσιαλος). Να εξαιρεθούν από τη μείωση του αφορολόγητου οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι. Για να πειστούμε θέλουμε εγγυήσεις και σχεδιο ότι θα έχουμε αποτέλεσμα.

Χαρακτηριστικό του κλίματος για τον κ. Μόσιαλο ήταν και το σημερινό επεισόδιο στη Βουλή

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Να διασφαλιστεί η απόφαση του Ιουλίου καθώς και η 6η δόση και σε χρόνο που δεν διακυβεύεται η πορεία της χωρας να πάμε σε εκλογές

Δημήτρης Λινζτέρης: Να αναλάβει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός που θα ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Μιλένα Αποστολάκη: Αμφισβητείται η αξιοπιστία μας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οφείλεται στις δικε΄ς μας αστοχίες και καθυστερήσεις. Ποιος φταίει που δεν έγινε ούτε 1 αποκρατικοποίηση και πως αυτές θα γίνουν σήμερα με το χρηματιστήριο τόσο χαμηλά χωρίς να κατηγορηθούμε για ξεπούλημα.

Δημήτρης Κουσελάς: Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα Δεν είμαι διατεθειμένος να συζητήσω απολύσεις.

Νίκος Σαλαγιάννης: Έως τις 31/10 η κυβέρνηση να μας πει και να μας πείσει για το σχέδιο της εξόδου από την κρίση

Ελπίδα Τσουρή: Η κυβερνηση μοιάζει με φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με το πλήρωμα και τους επιβάτες ξαφνιάσμενους, ζαλισμένους και πανικόβλητους να πέφτουν στη θάλασσα.

Κώστας Γείτονας: Στη μέση του δρόμου φαίνεται σαν να έχουμε κιοτέψει. Στη μέση της διαδρομής δεν σταματάς να βσαδίζεις και να προχωράς. Η κυβέρνησης πρέπει να λειτουργήσει σαν κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και όχι συμβατκά.

Πάντως, στην κυβέρνηση ο φόβος της καταψήφισης της τροπολογίας για την επιβολή του τέλους ακινήτων μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται οτι την αναγκάζει να μεταθέσει την ψήφισή της για την Τρίτη.

"Μαντμαζέλ, κοινοβουλευτισιόν χοντροκλεψιόν γκαραντί, απατεών αλέ ρετούρ και μίζα ντούμπλε φας. Γκραν σουξέ, κι από μανζέ γκουρμέ... εξοπλισμέ, ζιμενσέ, χρηματιστίκ, βατοπεδουάρ, ολυμπιάντ, ασφαλιστίκ κασέ και ζενερέλ φαταούλ αχορταγιέζ!!! Εμείς, ψηφοφορέλ γκραν μαλακιστίκ ξεφτίλ! Τώρα, μέσα στο μαιζόν εγκλειστίκ, τρε μπατίρ, καταστασιόν απελπιστίκ, πολύ κοντά σε πεζοδρομουάρ βιζιτέ!!! Σακ βουαγιάζ"

ΑΠΟ ΤΟ FACEBOOK

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΕΛΕΤΩΝ Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΣ. ΑΠΟΨΕ ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ.

Εξοντωτικό πακέτο μέτρων συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στη διάρκεια της νέας τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, που πλήττει νοικοκυριά, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Προβλέπει εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης, αθρόες απολύσεις στο δημόσιο (200.000 μέχρι το 2015) νέες εισφορές σε συντάξεις, που θα κλιμακώνονται για τους νέους συνταξιούχους, αλλά και μειώσεις μισθών στο δημόσιο μέχρι 40%.
Διάχυτος είναι ο φόβος της κυβέρνησης για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων που θα ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αργά το βράδυ επιτεύχθηκε κατ΄ αρχην συμφωνία για το πακέτο των μέτρων, που θα αφορούν το 2011, αλλά και τους προϋπολογισμούς μέχρι και το 2014. παραμένουν όμως εκκρεμότητες, οι οποίες θα συζητηθούν το σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, στη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία θα μετέχει και ο ΥΠΟΙΚ, Ευ. Βενιζέλος, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να συνταχθεί το κείμενο των συμπερασμάτων. Εφόσον δεν παρουσιαστεί καμία άλλη εμπλοκή, το κλιμάκιο των ελεγκτών θα εισηγηθεί θετικά για την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου, που ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ.

Διάχυτος είναι ο φόβος στην κυβέρνηση για ισχυρές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα και ιδιαίτερα για τις απολύσεις στο δημόσιο, για την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα και για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το κίνησης.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Νέα σημαντική επιβάρυνση θα υποστούν τα νοικοκυριά (ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα), με την εξίσωση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης που κατ' απαίτηση της τρόικας, θα εφαρμοστεί από φέτος και όχι σταδιακά.

Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου και για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευτεί στο 1,35 - 1,40 ευρώ το λίτρο, από 0,80 - 0,85 ευρώ το λίτρο, που ήταν την περυσινή χειμερινή περίοδο και θα αυξήσει την επιβάρυνση των νοικοκυριών κατά 500-600 ευρώ, ανά τόνο πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα είχε προβλέψει αντί της εξίσωσης, την αύξηση του φόρου φέτος κατά 5 λεπτά το λίτρο, αλλά δεν θα εφαρμοστεί.

Το όφελος για το δημόσιο θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεδομένου ότι φέτος θα εισπραχθούν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ και 320 εκατ. ευρώ, το 2012, αλλά σημαντικό όφελος θα προκύψει από την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Σε εκκρεμότητα είναι η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Νέες περικοπές στις συντάξεις

Εφιαλτικά σενάρια για άμεσες μειώσεις την 1η Νοεμβρίου με μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, συζητήθηκαν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι ξένοι ελεγκτές πιέζουν για οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις, που φτάνουν έως 30% και για «ψαλίδι» στις επικουρικές έως 50%.

Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να επιβληθεί να νέος κλιμακωτός φόρος τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις, αρχίζοντας και από τις κατώτατες αν δεν εξασφαλίζεται με άλλο τρόπο η εξοικονόμηση των 2,2 δισ. ευρώ που ζητεί η τρόικα. Μεγαλύτερη επιβάρυνση προτείνεται για όσους είναι μικρότεροι σε ηλικία από 60 ετών και έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, ζήτησε από τους υπουργούς μείωση κατά 30% των οργανικών θέσεων στο Δημόσιο.

Επίσης, ένα άλλο μέτρο σκληρό που φέρεται ότι εξετάζεται, είναι η επιβολή νέου πλαφόν στο ύψος των συντάξεων στα 1.700- 1.800 ευρώ από 2.773 που είναι σήμερα. Το μέτρο υπολογίζεται θα αγγίξει γύρω στους 150.000 συνταξιούχους και θα εξοικονομήσει 150 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις επικουρικές, από την 1-1-2012 θα περικοπούν στα ελλειμματικά και στα προβληματικά ταμεία, ενώ γενικά δεν θα υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος.

Οι τεχνικές ομάδες συνεχίζουν την επεξεργασία των στοιχείων όχι μόνο για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2011 και την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για τα έτη 2013 και 2014, δηλαδή για το σύνολο της διάρκειας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μείωση προσωπικού και μισθών στο Δημόσιο

Η δραστική μείωση του προσωπικού στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ήταν για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των μελών της τρόικας. Συγκεκριμένα τα μέλη της τρόικας ζήτησαν η υπόσχεση για αποχωρήσεις από τις 150 .000 που έχουν συμφωνηθεί ως το 2015 να αυξηθούν στις 200.000 για το ίδιο διάστημα ώστε να επιταχυνθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Η θέση του υπουργού Οικονομικών περί των μη απολύσεων, αλλά της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας σε ένα αριθμό υπαλλήλων μεγαλύτερο των 20.000 μάλλον δεν πέρασε και η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε απολύσεις τουλάχιστον στον δημόσιο τομέα. Χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας με επιστολή προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ζητούσε μείωση κατά 30% όλων των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων από αυτά οργανισμών.

Πάντως στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το σκηνικό είναι ακόμη θολό. Πάντως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι πριν από το τέλος του χρόνου σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα πρέπει να μπουν περισσότερα από 10.000 άτομα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ορισμένοι εκ των οποίων στη λήξη του 12μήνου θα απολυθούν.

Όσοι απομείνουν στο δημόσιο θα υποστούν δραστικές μειώσεις με το νέο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο και θα προβλέπει καταργήσεις επιδομάτων, που αντιστοιχούν σε μέση μείωση τελικών αποδοχών 30-40%.

Στο μεταξύ από την «εσωτερική» συγχώνευση οργανικών μονάδων την τρόικα επείγουν και μεγαλύτερες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών. Τα στελέχη της τρόικας θύμισαν στο υπουργό Οικονομικών τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγχώνευση και το κλείσιμο περίπου 350 οργανισμών τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις για την κατάργηση των πρώτων 60 που αποφασίστηκε να πάψουν να λειτουργούν. Ένα σημαντικό θέμα το οποίο θα επανεξεταστεί και κατά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα είναι και η επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε στα μέλη της τριμερούς επιτροπής ότι οι αποκρατικοποιήσεις συνεχίζονται κανονικά και απλώς θα πρέπει να περάσει ένα μικρό χρονικό διάστημα πριν μπουν χρήματα στα ταμεία. Παρόλα αυτά όμως η τρόικα επέμενε σε κάποιες άμεσες εντυπωσιακές κινήσεις είτε στην κινητή είτε στην ακίνητη περιουσία στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ώστε να αλλάξει και το κλίμα για την Ελλάδα.

Προειδοποίηση

Η Ελλάδα θα λάβει την επόμενη δόση και θα αποφύγει τη χρεοκοπία, μόνον εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της τρόικας, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Ολι Ρεν.

Μικρή άνοδος επιτοκίου στα έντοκα

Ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ, με μικρή άνοδο του επιτοκίου άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο κατά τη χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, παρά το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις αγορές, που προκαλούν τα σενάρια χρεοκοπίας.

Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας ανακούφισε το υπουργείο Οικονομικών που έβλεπε τα κρατικά ταμεία να αδειάζουν, καθώς καθυστερεί η εκταμίευση της 6ης δόσης. Στην περίπτωση που η δημοπρασία αποτύγχανε, το Δημόσιο θα βρισκόταν στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να εξοφλήσει τους κατόχους των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας που λήγουν εντός του Σεπτεμβρίου και είναι ύψους 2 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,56%, από 4,50% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία της 16ης Αυγούστου και δεδομένων συνθηκών θεωρείται ικανοποιητικό.

Συνολικά, εντός του Σεπτεμβρίου λήγουν έντοκα ύψους 4 δισ. ευρώ (τρίμηνα και εξάμηνα) ενώ είχε αντληθεί και ποσό ύψους 1,455 δισ. ευρώ, με την έκδοση των εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Συνολικά δηλαδή με τις δύο εκδόσεις εντόκων καλύφθηκε ποσό 3,08 δισ. ευρώ, ενώ αύριο με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών, μπορεί να αντληθεί ποσό επιπλέον ποσό ύψους 375 εκ. ευρώ.