«Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι», τόνισε από την Αλεξανδρούπολη, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη για το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ενημέρωση, τόσο στον υπουργό και στον αρχηγό της Αστυνομίας, όσο και στους επιτελείς της Αστυνομίας και του Στρατού για την ένταση του φαινομένου στην περιοχή του Έβρου, την οποία επιλέγουν όλο και περισσότεροι παράνομοι μετανάστες σε σχέση με τη θαλάσσια δίοδο, για είσοδο στο Ευρωπαϊκό έδαφος.
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο τα κύματα των λαθρομεταναστών και οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν είναι φαινόμενο που αφορά τη χώρα μας αλλά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της», τόνισε ο κ. Παπουτσής ο οποίος προανήγγειλε πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε μια χώρα η οποία δέχεται σήμερα τη μεγαλύτερη πίεση μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, ο κ. Παπουτσής έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία να τηρήσει στην πράξη την συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για την επαπροώθηση των παράνομων μεταναστών, αλλά και για την αποτροπή επιτόπου στην Τουρκία ώστε να μην μεταφέρονται προς την Ελλάδα.
Όλες τις προτάσεις θα τις επεξεργαστεί η κοινή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί ανάμεσα στο αρχηγείο της Αστυνομίας και το ΓΕΕΘΑ και θα παρουσιαστούν από τους υπουργούς Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010
Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΦΟΥ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΔΙΑΛΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Η σημερινή κοινοτική επίθεση για «διαρθρωτικές αλλαγές» (αυτές που οι συμβουλάτορες του «Γιωργάκη», που γράφουν τους λόγους του, ονομάζουν «τομές») δεν είναι καινούργια.
Στην πραγματικότητα, η επίθεση για «διαρθρωτικές αλλαγές» είχε αρχίσει ήδη από τη δεκαετία του 1990 (και για τη γεωργία ακόμη νωρίτερα), αλλά κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν τόλμησε να τις επιβάλει πλήρως, με αποτέλεσμα να χρειαστεί όλη η τωρινή σκηνοθεσία για τη δήθεν ξαφνική κρίση, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μαζεμένες όλες αυτές οι αλλαγές που δεν είχαν ολοκληρωθεί τόσα χρόνια! Με αυτή την έννοια, η «ξαφνική» κρίση παίζει τον ίδιο ρόλο με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο βαθμό που ήταν σχεδιασμένα από την αμερικανική ελίτ (με την έννοια ότι ήξεραν την επίθεση αλλά δεν τη σταμάτησαν, όπως τώρα έχει αδιαμφισβήτητα δειχθεί, όχι από συνωμοσιολόγους αλλά από παιδιά του κατεστημένου, όπως ο Gore Vidal κ.ά.), ώστε να μπορέσουν να εξαπολύσουν κατόπιν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με στόχο ν' αλλάξουν τον παγκόσμιο πολιτικό και γεω-στρατηγικό χάρτη. Ετσι, σε αντίστοιχο βαθμό οι ντόπιες και ξένες ελίτ ήξεραν πολύ καλά το σκάσιμο της «φούσκας» που ερχόταν και δεν έκαναν το παραμικρό για να το σταματήσουν (αντίθετα, το επιτάχυναν!), ώστε να μπορέσουν να εξαπολύσουν τον πόλεμο κατά των λαϊκών στρωμάτων και να επιβάλουν τις «τομές» που απαιτούσε η πλήρης ενσωμάτωση της χώρας στη διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς, που δεν είχε ολοκληρωθεί ώς τώρα.
Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές δεν έχουν, βέβαια, καμιά σχέση με τις πραγματικές αλλαγές στην παραγωγική και καταναλωτική δομή της χώρας που απαιτούνται γα τη θεμελίωση μιας αυτοδύναμης οικονομίας. Απλώς είναι οι αλλαγές που κατ' ευφημισμόν αποκαλούν «διαρθρωτικές» οι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι, με μοναδικό σκοπό το πλήρες άνοιγμα και την απελευθέρωση όλων των αγορών, δηλαδή την ελαχιστοποίηση των ελέγχων πάνω στις αγορές, που τους είχε επιβάλει η κοινωνία για την αυτοπροστασία της από αυτές. Η πεμπτουσία των «4 ελευθεριών», που επέβαλε η Ε.Ε. μέσω του Μάαστριχτ και των συνακόλουθων συνθηκών, περιγράφεται επακριβώς από τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που τώρα επιβάλλουν οι ντόπιες και ξένες ελίτ, με το ύφος γκαουλάιτερ που τους δίνει η μαζική στήριξή τους από τα ΜΜΕ, τα κομματοκρατούμενα συνδικάτα κ.λπ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι το γερμανικό Διευθυντήριο της Ε.Ε. παρασημοφόρησε τον «άνθρωπό τους» στην Αθήνα για την αποτελεσματικότητα με την οποία επιβάλλει τα ληστρικά μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία σήμερα τον παρασημοφορούν με... παπούτσια αλλά αύριο δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγανακτισμένων Ισλανδών πολιτών, οι οποίοι υποδέχτηκαν με σύννεφα από ντομάτες, αβγά κ.λπ. τους επαγγελματίες πολιτικούς τους, μη επιτρέποντάς τους να μπουν στον τόπο εξάσκησης του επαγγέλματός τους, τη Βουλή. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα μέτρα που επέβαλαν οι Ισλανδοί επαγγελματίες πολιτικοί δεν συγκρίνονται σε κτηνωδία με αυτά των δικών μας, ούτε οι ίδιοι έφτασαν στο επίπεδο πολιτικής ανεντιμότητας των δικών μας, να... πανηγυρίζουν επειδή μετέτρεψαν τη χώρα σε προτεκτοράτο, ή στο επίπεδο φασιστικοποίησης, να μετατρέπουν τους διαδηλωτές σε «τρομοκράτες»...
Ετσι, σήμερα, δεν είναι μόνο το άγριο πετσόκομμα των λαϊκών εισοδημάτων στο οποίο επιδίδεται ο λόχος της κοινοβουλευτικής χούντας, με μοναδικό κριτήριο να μη διαγραφούν από τον αρχηγό τους και χάσουν το κερδοφόρο επάγγελμά τους. Ακόμη χειρότερες είναι οι «διαρθρωτικές» αλλαγές που με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζει ο λόχος, καταστρέφοντας καθημερινά τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων. Προχθές στον Πειραιά, για να ανοίξει ο δρόμος για το ξεπούλημα του λιμανιού στον πιο «άγριο καπιταλισμό» σήμερα, που τον εκπροσωπούν οι Κινέζοι «κομμουνιστές» -αποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλαγμένων Κινέζων «κομμουνιστών» με τους μεταλλαγμένους Ελληνες «σοσιαλιστές» τελικά μπορεί να αποδειχτεί ακόμη χειρότερος από οποιονδήποτε καπιταλιστικό. Χθες στους ελληνικούς δρόμους, δήθεν για να ανοίξει ένα «κλειστό επάγγελμα» και να ευοδωθεί ο ανταγωνισμός, αλλά στην πραγματικότητα για να ανοίξει η αγορά των μεταφορών στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αύριο στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, για να «εξυγιανθούν» κ.λπ., αλλά στη πραγματικότητα για να ξεπουληθούν κι αυτοί για ένα κομμάτι ψωμί σε κάποια... κινεζική ληστρική εταιρεία.
Φυσικά, αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι ανόητοι πολίτες μεταλλαγμένοι σε «καταναλωτές», που νομίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους Αγγλους «συναδέλφους» τους που ιδιωτικοποίησαν τα πάντα (από το ηλεκτρικό και το γκάζι μέχρι τα τρένα κ.λπ.), ώστε σήμερα να έχουν το «προνόμιο» να πληρώνουν τις πιο ακριβές τιμές στην Ευρώπη για τα σιδηροδρομικά ταξίδια (τα οποία κάποτε πληρώνουν και με τη ζωή τους για χάρη της μεγιστοποίησης των κερδών των εταιρειών) ή να πεθαίνουν κάθε χειμώνα από το κρύο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη θέρμανση στις εταιρείες γκαζιού, ηλεκτρικού κ.λπ. (επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον χειμώνα 2008/9 οι επί πλέον θάνατοι από το ψύχος αυξήθηκαν κατά 49%, στέλνοντας 10.000 παραπάνω συνταξιούχους πρόωρα στον τάφο τους), ενώ η εταιρεία φυσικού αερίου ανακοίνωνε αύξηση κερδών κατά 500%! Τη στιγμή λοιπόν που ο «Γιωργάκης» και η χούντα του ξεπουλούν τα πάντα για να ικανοποιηθούν οι τράπεζες που δάνεισαν τις ελίτ και τα προνομιούχα στρώματα, οι Αγγλοι «καταναλωτές» τώρα συζητούν την απο-ιδιωτικοποίησή τους! Αλλά τώρα είναι βέβαια αργά, αφού είναι δεμένοι χειροπόδαρα, το ίδιο που επιχειρούν να κάνουν και με τον ελληνικό λαό οι ντόπιες και ξένες ελίτ.
Οπως αύριο θα είναι αργά και για τους φοιτητές, όταν καταλάβουν ότι η δήθεν «τομή» στην Παιδεία, όπως κάθε δήθεν τομή της κοινοβουλευτικής χούντας, στην πραγματικότητα αποτελεί άλλη μια ξεδιάντροπη προσπάθεια «αγοραιοποίησης», συνήθως από την πίσω πόρτα. Η «εσωτερική αγορά» που σχεδιάζεται για τα Πανεπιστήμια, που παρουσιάζεται απατηλά από τη «χούντα» σαν προσπάθεια αναβάθμισης και «αυτονόμησής» τους, εκφράζει την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ακολούθησαν οι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι στη Βρετανία. Τα κουπόνια που θα δίνονται δωρεάν τώρα από το κράτος για τη χρηματοδότηση των σπουδών κάθε φοιτητή, αύριο θα πρέπει να τα αγοράζουν οι φοιτητές, με τη «βοήθεια» δανείων που θα ξεπληρώνουν σε όλη την ενεργό ζωή τους, ενώ τα διδακτικά και ερευνητικά προγράμματα θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς, όπως θα τις προσδιορίζουν οι μάνατζερ που θα μπουν στη διοίκηση των Πανεπιστημίων και οι αντίστοιχοι τεχνοκράτες, που θα καλούνται από το εξωτερικό για να εκλέγουν ακόμη και το διδακτικό προσωπικό -πρακτική που μόνο σε μπανανίες απαντά. Και φυσικά τον ίδιο στόχο αγοραιοποίησης των εργασιακών σχέσεων έχουν οι «νόμοι» που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και παραδίδουν τους εργαζομένους στο έλεος κάθε εργοδότη, όπως και οι νόμοι για το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού πλούτου, και έμμεσα οι νόμοι για το Ασφαλιστικό και ο «Καλλικράτης», οι οποίοι ξεκινούν με την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην ασφάλιση και την τοπική αυτοδιεύθυνση, για να καταλήξουν τελικά στην πλήρη αγοραιοποίηση της πρώτης και των παρεχόμενων υπηρεσιών της δεύτερης...
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
Στην πραγματικότητα, η επίθεση για «διαρθρωτικές αλλαγές» είχε αρχίσει ήδη από τη δεκαετία του 1990 (και για τη γεωργία ακόμη νωρίτερα), αλλά κανένα από τα κόμματα εξουσίας δεν τόλμησε να τις επιβάλει πλήρως, με αποτέλεσμα να χρειαστεί όλη η τωρινή σκηνοθεσία για τη δήθεν ξαφνική κρίση, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή μαζεμένες όλες αυτές οι αλλαγές που δεν είχαν ολοκληρωθεί τόσα χρόνια! Με αυτή την έννοια, η «ξαφνική» κρίση παίζει τον ίδιο ρόλο με τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο βαθμό που ήταν σχεδιασμένα από την αμερικανική ελίτ (με την έννοια ότι ήξεραν την επίθεση αλλά δεν τη σταμάτησαν, όπως τώρα έχει αδιαμφισβήτητα δειχθεί, όχι από συνωμοσιολόγους αλλά από παιδιά του κατεστημένου, όπως ο Gore Vidal κ.ά.), ώστε να μπορέσουν να εξαπολύσουν κατόπιν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με στόχο ν' αλλάξουν τον παγκόσμιο πολιτικό και γεω-στρατηγικό χάρτη. Ετσι, σε αντίστοιχο βαθμό οι ντόπιες και ξένες ελίτ ήξεραν πολύ καλά το σκάσιμο της «φούσκας» που ερχόταν και δεν έκαναν το παραμικρό για να το σταματήσουν (αντίθετα, το επιτάχυναν!), ώστε να μπορέσουν να εξαπολύσουν τον πόλεμο κατά των λαϊκών στρωμάτων και να επιβάλουν τις «τομές» που απαιτούσε η πλήρης ενσωμάτωση της χώρας στη διεθνοποιημένη οικονομία της αγοράς, που δεν είχε ολοκληρωθεί ώς τώρα.
Οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές δεν έχουν, βέβαια, καμιά σχέση με τις πραγματικές αλλαγές στην παραγωγική και καταναλωτική δομή της χώρας που απαιτούνται γα τη θεμελίωση μιας αυτοδύναμης οικονομίας. Απλώς είναι οι αλλαγές που κατ' ευφημισμόν αποκαλούν «διαρθρωτικές» οι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι, με μοναδικό σκοπό το πλήρες άνοιγμα και την απελευθέρωση όλων των αγορών, δηλαδή την ελαχιστοποίηση των ελέγχων πάνω στις αγορές, που τους είχε επιβάλει η κοινωνία για την αυτοπροστασία της από αυτές. Η πεμπτουσία των «4 ελευθεριών», που επέβαλε η Ε.Ε. μέσω του Μάαστριχτ και των συνακόλουθων συνθηκών, περιγράφεται επακριβώς από τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που τώρα επιβάλλουν οι ντόπιες και ξένες ελίτ, με το ύφος γκαουλάιτερ που τους δίνει η μαζική στήριξή τους από τα ΜΜΕ, τα κομματοκρατούμενα συνδικάτα κ.λπ. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι το γερμανικό Διευθυντήριο της Ε.Ε. παρασημοφόρησε τον «άνθρωπό τους» στην Αθήνα για την αποτελεσματικότητα με την οποία επιβάλλει τα ληστρικά μέτρα κατά των λαϊκών στρωμάτων, τα οποία σήμερα τον παρασημοφορούν με... παπούτσια αλλά αύριο δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αγανακτισμένων Ισλανδών πολιτών, οι οποίοι υποδέχτηκαν με σύννεφα από ντομάτες, αβγά κ.λπ. τους επαγγελματίες πολιτικούς τους, μη επιτρέποντάς τους να μπουν στον τόπο εξάσκησης του επαγγέλματός τους, τη Βουλή. Ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα μέτρα που επέβαλαν οι Ισλανδοί επαγγελματίες πολιτικοί δεν συγκρίνονται σε κτηνωδία με αυτά των δικών μας, ούτε οι ίδιοι έφτασαν στο επίπεδο πολιτικής ανεντιμότητας των δικών μας, να... πανηγυρίζουν επειδή μετέτρεψαν τη χώρα σε προτεκτοράτο, ή στο επίπεδο φασιστικοποίησης, να μετατρέπουν τους διαδηλωτές σε «τρομοκράτες»...
Ετσι, σήμερα, δεν είναι μόνο το άγριο πετσόκομμα των λαϊκών εισοδημάτων στο οποίο επιδίδεται ο λόχος της κοινοβουλευτικής χούντας, με μοναδικό κριτήριο να μη διαγραφούν από τον αρχηγό τους και χάσουν το κερδοφόρο επάγγελμά τους. Ακόμη χειρότερες είναι οι «διαρθρωτικές» αλλαγές που με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίζει ο λόχος, καταστρέφοντας καθημερινά τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων. Προχθές στον Πειραιά, για να ανοίξει ο δρόμος για το ξεπούλημα του λιμανιού στον πιο «άγριο καπιταλισμό» σήμερα, που τον εκπροσωπούν οι Κινέζοι «κομμουνιστές» -αποδεικνύοντας ότι ο συνδυασμός των μεταλλαγμένων Κινέζων «κομμουνιστών» με τους μεταλλαγμένους Ελληνες «σοσιαλιστές» τελικά μπορεί να αποδειχτεί ακόμη χειρότερος από οποιονδήποτε καπιταλιστικό. Χθες στους ελληνικούς δρόμους, δήθεν για να ανοίξει ένα «κλειστό επάγγελμα» και να ευοδωθεί ο ανταγωνισμός, αλλά στην πραγματικότητα για να ανοίξει η αγορά των μεταφορών στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Αύριο στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, για να «εξυγιανθούν» κ.λπ., αλλά στη πραγματικότητα για να ξεπουληθούν κι αυτοί για ένα κομμάτι ψωμί σε κάποια... κινεζική ληστρική εταιρεία.
Φυσικά, αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι ανόητοι πολίτες μεταλλαγμένοι σε «καταναλωτές», που νομίζουν ότι ο ανταγωνισμός θα ρίξει τις τιμές και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες, δεν έχουν παρά να ρωτήσουν τους Αγγλους «συναδέλφους» τους που ιδιωτικοποίησαν τα πάντα (από το ηλεκτρικό και το γκάζι μέχρι τα τρένα κ.λπ.), ώστε σήμερα να έχουν το «προνόμιο» να πληρώνουν τις πιο ακριβές τιμές στην Ευρώπη για τα σιδηροδρομικά ταξίδια (τα οποία κάποτε πληρώνουν και με τη ζωή τους για χάρη της μεγιστοποίησης των κερδών των εταιρειών) ή να πεθαίνουν κάθε χειμώνα από το κρύο επειδή δεν έχουν να πληρώσουν τη θέρμανση στις εταιρείες γκαζιού, ηλεκτρικού κ.λπ. (επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τον χειμώνα 2008/9 οι επί πλέον θάνατοι από το ψύχος αυξήθηκαν κατά 49%, στέλνοντας 10.000 παραπάνω συνταξιούχους πρόωρα στον τάφο τους), ενώ η εταιρεία φυσικού αερίου ανακοίνωνε αύξηση κερδών κατά 500%! Τη στιγμή λοιπόν που ο «Γιωργάκης» και η χούντα του ξεπουλούν τα πάντα για να ικανοποιηθούν οι τράπεζες που δάνεισαν τις ελίτ και τα προνομιούχα στρώματα, οι Αγγλοι «καταναλωτές» τώρα συζητούν την απο-ιδιωτικοποίησή τους! Αλλά τώρα είναι βέβαια αργά, αφού είναι δεμένοι χειροπόδαρα, το ίδιο που επιχειρούν να κάνουν και με τον ελληνικό λαό οι ντόπιες και ξένες ελίτ.
Οπως αύριο θα είναι αργά και για τους φοιτητές, όταν καταλάβουν ότι η δήθεν «τομή» στην Παιδεία, όπως κάθε δήθεν τομή της κοινοβουλευτικής χούντας, στην πραγματικότητα αποτελεί άλλη μια ξεδιάντροπη προσπάθεια «αγοραιοποίησης», συνήθως από την πίσω πόρτα. Η «εσωτερική αγορά» που σχεδιάζεται για τα Πανεπιστήμια, που παρουσιάζεται απατηλά από τη «χούντα» σαν προσπάθεια αναβάθμισης και «αυτονόμησής» τους, εκφράζει την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ακολούθησαν οι σοσιαλνεοφιλελεύθεροι στη Βρετανία. Τα κουπόνια που θα δίνονται δωρεάν τώρα από το κράτος για τη χρηματοδότηση των σπουδών κάθε φοιτητή, αύριο θα πρέπει να τα αγοράζουν οι φοιτητές, με τη «βοήθεια» δανείων που θα ξεπληρώνουν σε όλη την ενεργό ζωή τους, ενώ τα διδακτικά και ερευνητικά προγράμματα θα καθορίζονται με βάση τις ανάγκες της αγοράς, όπως θα τις προσδιορίζουν οι μάνατζερ που θα μπουν στη διοίκηση των Πανεπιστημίων και οι αντίστοιχοι τεχνοκράτες, που θα καλούνται από το εξωτερικό για να εκλέγουν ακόμη και το διδακτικό προσωπικό -πρακτική που μόνο σε μπανανίες απαντά. Και φυσικά τον ίδιο στόχο αγοραιοποίησης των εργασιακών σχέσεων έχουν οι «νόμοι» που καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις και παραδίδουν τους εργαζομένους στο έλεος κάθε εργοδότη, όπως και οι νόμοι για το ξεπούλημα κάθε κοινωνικού πλούτου, και έμμεσα οι νόμοι για το Ασφαλιστικό και ο «Καλλικράτης», οι οποίοι ξεκινούν με την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην ασφάλιση και την τοπική αυτοδιεύθυνση, για να καταλήξουν τελικά στην πλήρη αγοραιοποίηση της πρώτης και των παρεχόμενων υπηρεσιών της δεύτερης...
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/
Ετικέτες
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ
Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010
Κατήργησαν τόν Σταυρόν ἀπό τήν εἰκονογράφησιν διαβατηρίων. Αποσκοπούν στον πλήρη ξεριζωμό εθνικών θρησκευτικών συμβόλων! ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΟΜΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΜΗΤΡΙΚΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ. ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ!!!!!!!!!!!
Ἑλληνική Κυβέρνησις και συγκεκριμένως τό ὑπουργεῖον Ἐξωτερικῶν ἐνοχλεῖται, προφανῶς, ἀπό τά Σύμβολα τῆς Χριστιανοσύνης καί φροντίζει διά την ἀποβολήν των ἀπό τά δημόσια ἀτομικά ἔγγραφα τῶν πολιτῶν, ὅπως διά παράδειγμα εἶναι τά διαβατήρια. Αὐτά ἔχουν μίαν εἰκονογρά-φησιν ἀπό τήν ἀρχαίαν Ἑλλάδα και τάς Ἱεράς Μονάς Σίμωνος Πέτρας τοῦ Ἁγίου Ὄρους καί τῆς Ἁγίας Σοφίας τοῦ Μυστρᾶ. Αἱ ἀρχαιότηται παρουσιάζονται ὡς ἔχουν. Ἀπό τάς Ἱεράς Μονάς, ὅμως, ἔχει ἀφαιρεθῆ τό Σύμβολον τῆς Χριστιανοσύνης, ὁ Σταυρός.
Τήν ἀπάλειψιν αὐτήν ἀνέδειξεν ὁ Πανελληνίου ἐμβελείας Ραδιοφωνικός σταθμός 'Θέμα' καί ὁ δημοσιογράφος κ.Σταυρόπουλος. Ἡ ἀνάδειξις τοῦ θέματος προεκάλεσε πολλάς ἀντι-δράσεις τῶν πολιτῶν, οἱ ὁποῖοι εἰς τήν συντριπτικήν των πλειοψηφίαν ἐπέκριναν τό ὑπουργεῖον Ἐξωτερικῶν.
Μόνον ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας δέν ἀντελήφθη καί δεν ἤκουσε τίποτε δυστυχῶς.
Τήν ἀπάλειψιν αὐτήν ἀνέδειξεν ὁ Πανελληνίου ἐμβελείας Ραδιοφωνικός σταθμός 'Θέμα' καί ὁ δημοσιογράφος κ.Σταυρόπουλος. Ἡ ἀνάδειξις τοῦ θέματος προεκάλεσε πολλάς ἀντι-δράσεις τῶν πολιτῶν, οἱ ὁποῖοι εἰς τήν συντριπτικήν των πλειοψηφίαν ἐπέκριναν τό ὑπουργεῖον Ἐξωτερικῶν.
Μόνον ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας δέν ἀντελήφθη καί δεν ἤκουσε τίποτε δυστυχῶς.
Ετικέτες
ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ,
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΣΟΚ,
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ,
ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΟΝ ΜΠΕΡΔΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ:Άρση του casus belli υπό όρους, προτείνει σύμβουλος του Τ.Ερντογάν
Για τις 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.
Αθήνα: Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Οι δηλώσεις Καλίν έγιναν σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, καθώς στις 22 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται στη χώρα μας.
«Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Ο κ. Καλίν υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία δεν βλέπει πια την Ελλάδα ως απειλή: «Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα τη βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο».
Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλίν λέει ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Να σημειωθεί πως στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ιμπραΐμ Καλίν θα μιλήσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.
Αθήνα: Την άρση του casus belli από την πλευρά της Άγκυρας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Αθήνας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου. Οι δηλώσεις Καλίν έγιναν σε μία ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, καθώς στις 22 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναμένεται στη χώρα μας.
«Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
Ο κ. Καλίν υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία δεν βλέπει πια την Ελλάδα ως απειλή: «Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα τη βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο».
Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».
Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλίν λέει ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».
Να σημειωθεί πως στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ιμπραΐμ Καλίν θα μιλήσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ετικέτες
ΑΙΓΑΙΟ,
ΕΛΛΑΔΑ,
casus belli,
TOYRKIA
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ. ΠΟΙΟ ΣΩΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΧΕΙ ΣΕΙΡΑ;;;;;;;;
Κορυφώνεται η μάχη… παρασκηνίου που δίνεται μεταξύ των δύο «κέντρων», του ενός που προωθεί με κάθε τρόπο την ίδρυση Αρχηγείου Ακτοφυλακής και εκείνου που στηρίζει σθεναρά το «ένα και αδιαίρετο» Λιμενικό Σώμα από το οποίο θα συνεχίσει να στελεχώνεται και το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας».
Χθες στα γραφεία του ΥΘΥΝΑΛ βασικό θέμα συζήτησης ήταν το sms που εστάλη στους ναυτιλιακούς συντάκτες κατ’ εντολή συνεργάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή περί «εντολής του πρωθυπουργού» να προχωρήσει στη σύσταση Αρχηγείου Ακτοφυλακής, σύμφωνα πάντα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Αυτό, τη στιγμή που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο προκάτοχός του και κατά κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένος ΥΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε έτοιμο ήδη από τον Αύγουστο το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ. έχοντας κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες της ναυτιλίας αλλά και τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το Σώμα. Αναμένοντας τον ανασχηματισμό, φαίνεται πως δεν προχώρησε στην κατάθεσή του αφού το καλοκαίρι «έπαιζε» ακόμη και το σενάριο στο ΥΠΡΟΠΟ να υπαχθούν πέραν της ποντοπόρου ναυτιλίας που διατηρούσε ως αρμοδιότητα και άλλες που θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός παντοδύναμου υπουργείου.
Τα σχέδια… αναχαιτίστηκαν από τον ανασχηματισμό…
O ΥΠΡΟΠΟ ωστόσο γνωρίζει για το προσχέδιο νόμου αλλά αντί να ενημερωθεί γι' αυτό από την πρώτη κιόλας ημέρα που εμφανίστηκε στο ΥΘΥΝΑΛ -αφού στις αρμοδιότητές του είναι οι «αστυνομικής φύσεως» δραστηριότητες του Λ.Σ.- προανήγγειλε ίδρυση Ακτοφυλακής και απομάκρυνση ένστολων από αυτό.
Οι αντιδράσεις όμως είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο τον αρχηγό του Λ.Σ. που τελεί υπό παραίτηση. Είναι γνωστό ότι η εφοπλιστική οικογένεια έχει αναγνωρίσει την προσφορά του Λ.Σ. στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας και έχεις ευθαρσώς δηλώσει ότι υπουργείο άνευ Λ.Σ. γι' αυτούς δεν νοείται.
Κατά πολλούς μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι το sms που εστάλη, ήρθε μια μέρα πριν τη σημερινή συνάντηση του ΥΘΥΝΑΛ με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών…
«Κάποιοι ασκούν πιέσεις και προσπαθήσουν να περάσουν το μήνυμα ότι το θέμα έχει τελειώσει» ανέφεραν χθες παράγοντες της ναυτιλίας, ενώ παροικούντες στο υπουργείο στη Δραπετσώνα καταλόγιζαν στην Κατεχάκη διαρροές με συγκεκριμένη στόχευση. Δεν έλειψε και η κριτική, με αρκετούς να σημειώνουν ότι οι κινήσεις του κ. Παπουτσή «αδειάζουν» το έργο ενός έτους του κ. Χρυσοχοΐδη, ακυρώνουν το Π.Δ. για τις αρμοδιότητες του ΥΘΥΝΑΛ αλλά και τον ίδιο τον υπουργό, Γιάννη Διαμαντίδη. Ωστόσο αναπάντητο μένει το ερώτημα ποιοι είναι οι «σύμβουλοι» που πιέζουν για τη διάλυση του Λ.Σ…
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΡΙΦΤΗ
Χθες στα γραφεία του ΥΘΥΝΑΛ βασικό θέμα συζήτησης ήταν το sms που εστάλη στους ναυτιλιακούς συντάκτες κατ’ εντολή συνεργάτη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή περί «εντολής του πρωθυπουργού» να προχωρήσει στη σύσταση Αρχηγείου Ακτοφυλακής, σύμφωνα πάντα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Αυτό, τη στιγμή που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο προκάτοχός του και κατά κοινή ομολογία απόλυτα επιτυχημένος ΥΠΡΟΠΟ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε έτοιμο ήδη από τον Αύγουστο το σχέδιο νόμου για τη σύσταση Αρχηγείου Λ.Σ. έχοντας κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες της ναυτιλίας αλλά και τις προκλήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το Σώμα. Αναμένοντας τον ανασχηματισμό, φαίνεται πως δεν προχώρησε στην κατάθεσή του αφού το καλοκαίρι «έπαιζε» ακόμη και το σενάριο στο ΥΠΡΟΠΟ να υπαχθούν πέραν της ποντοπόρου ναυτιλίας που διατηρούσε ως αρμοδιότητα και άλλες που θα οδηγούσαν στη δημιουργία ενός παντοδύναμου υπουργείου.
Τα σχέδια… αναχαιτίστηκαν από τον ανασχηματισμό…
O ΥΠΡΟΠΟ ωστόσο γνωρίζει για το προσχέδιο νόμου αλλά αντί να ενημερωθεί γι' αυτό από την πρώτη κιόλας ημέρα που εμφανίστηκε στο ΥΘΥΝΑΛ -αφού στις αρμοδιότητές του είναι οι «αστυνομικής φύσεως» δραστηριότητες του Λ.Σ.- προανήγγειλε ίδρυση Ακτοφυλακής και απομάκρυνση ένστολων από αυτό.
Οι αντιδράσεις όμως είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο τον αρχηγό του Λ.Σ. που τελεί υπό παραίτηση. Είναι γνωστό ότι η εφοπλιστική οικογένεια έχει αναγνωρίσει την προσφορά του Λ.Σ. στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας και έχεις ευθαρσώς δηλώσει ότι υπουργείο άνευ Λ.Σ. γι' αυτούς δεν νοείται.
Κατά πολλούς μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι το sms που εστάλη, ήρθε μια μέρα πριν τη σημερινή συνάντηση του ΥΘΥΝΑΛ με εκπροσώπους της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών…
«Κάποιοι ασκούν πιέσεις και προσπαθήσουν να περάσουν το μήνυμα ότι το θέμα έχει τελειώσει» ανέφεραν χθες παράγοντες της ναυτιλίας, ενώ παροικούντες στο υπουργείο στη Δραπετσώνα καταλόγιζαν στην Κατεχάκη διαρροές με συγκεκριμένη στόχευση. Δεν έλειψε και η κριτική, με αρκετούς να σημειώνουν ότι οι κινήσεις του κ. Παπουτσή «αδειάζουν» το έργο ενός έτους του κ. Χρυσοχοΐδη, ακυρώνουν το Π.Δ. για τις αρμοδιότητες του ΥΘΥΝΑΛ αλλά και τον ίδιο τον υπουργό, Γιάννη Διαμαντίδη. Ωστόσο αναπάντητο μένει το ερώτημα ποιοι είναι οι «σύμβουλοι» που πιέζουν για τη διάλυση του Λ.Σ…
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΡΙΦΤΗ
Ετικέτες
ΔΙΑΛΥΣΗ,
ΛΙΜΕΝΙΚΟ,
ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
ΔΙΑΛΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΞΕΩΝ.
Φουλ μετατάξεις στο δημόσιο.
DIMOSIOΆνω κάτω έχει γίνει ο δημόσιος τομέας αφού μετά τις περικοπές μισθών απασχολούν έντονα τους υπαλλήλους οι μετατάξεις που αναμένονται με ταχύτητα τυφώνα.Περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι έχουν πάρει ή αναμένεται να πάρουν ώς τα μέσα του επόμενου έτους το δρόμο της μετάταξης, βάσει των ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών.
Ήδη 17.000 υπάλληλοι των νομαρχιών αναμένουν τα «φύλλα πορείας» για να μετακινηθούν υποχρεωτικά προς τις νεοσύστατες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους δήμους.
Επίσης, περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα καταργηθούν με τον «Καλλικράτη» μόλις αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διαφορετικές υπηρεσίες.
Σε περίπου 5.000 υπολογίζονται οι υπάλληλοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις, ενώ περισσότεροι από 700 υπάλληλοι αναμένουν στο ακουστικό τους μετά την ψήφιση του «νόμου Πάγκαλου» για τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και περίπου 2.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (1.000 του ΟΣΕ και 1.480 της Ολυμπιακής) μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο καθιστούν επικίνδυνο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η πολυπλοκότητα του υφιστάμενου καθεστώτος των μετατάξεων και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργείται είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, η μετάταξη του προσωπικού της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 3717/08, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να καταβάλλει τις αποδοχές σε περίπου 1.500 εργαζομένους οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταγούν και δεν συνταξιοδοτήθηκαν.
DIMOSIOΆνω κάτω έχει γίνει ο δημόσιος τομέας αφού μετά τις περικοπές μισθών απασχολούν έντονα τους υπαλλήλους οι μετατάξεις που αναμένονται με ταχύτητα τυφώνα.Περισσότεροι από 50.000 υπάλληλοι έχουν πάρει ή αναμένεται να πάρουν ώς τα μέσα του επόμενου έτους το δρόμο της μετάταξης, βάσει των ρυθμίσεων για τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις υπηρεσιών.
Ήδη 17.000 υπάλληλοι των νομαρχιών αναμένουν τα «φύλλα πορείας» για να μετακινηθούν υποχρεωτικά προς τις νεοσύστατες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τους δήμους.
Επίσης, περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι των δημοτικών επιχειρήσεων και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που θα καταργηθούν με τον «Καλλικράτη» μόλις αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, θα υποχρεωθούν να εργαστούν σε διαφορετικές υπηρεσίες.
Σε περίπου 5.000 υπολογίζονται οι υπάλληλοι που θα κληθούν να στελεχώσουν τις επτά υπό σύσταση κρατικές διοικήσεις, ενώ περισσότεροι από 700 υπάλληλοι αναμένουν στο ακουστικό τους μετά την ψήφιση του «νόμου Πάγκαλου» για τη συγχώνευση ή την κατάργηση φορέων του Δημοσίου και περίπου 2.500 υπάλληλοι των ΔΕΚΟ (1.000 του ΟΣΕ και 1.480 της Ολυμπιακής) μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο καθιστούν επικίνδυνο οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η πολυπλοκότητα του υφιστάμενου καθεστώτος των μετατάξεων και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργείται είναι η περίπτωση της Ολυμπιακής, η μετάταξη του προσωπικού της οποίας δεν έχει ολοκληρωθεί περίπου ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του Ν. 3717/08, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να καταβάλλει τις αποδοχές σε περίπου 1.500 εργαζομένους οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον να μεταταγούν και δεν συνταξιοδοτήθηκαν.
Ετικέτες
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ,
ΔΙΑΛΥΣΗ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ GAP ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ.
Από τον Μάρτιο έχει νάρθει στις ΗΠΑ και... ανησυχούσαμε.
Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάζει, όπως και τον Δεκέμβριο, έκθεση του ''Ωνάσσειου'' στη Νέα Υόρκη. Παρέα του ''καλεσμένοι'' ντουζίνες του Ιδρύματος, γνωστού ως το ''μεγάλο φαγοπότι'', από Ελλάδα με το...''Aristos Travel''... Στο Σικάγο, θα μιλήσει και σε ''όλους τους 'Ελληνες'' σε συγκέντρωση-δεξίωση του γενικού προξενείου, 13 Oκτωβρίου 2010, γιά να μάθουν κι αυτοί γιά την...Ελλάδα και τον... τουρισμό της.
Δεν μάθαμε αν θα τον συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία και οι ''ωραίες'' του γραφείου του. Και γιά όσους κακόβουλους επικρίνουν τον GAP γιά την φράση του ''λεφτά υπάρχουν'', οι ταξιδιάρηδες υπουργοί του, αποδεικνύουν ότι ήταν σωστός. Είναι πολύ βασικό να πάει ο Μr. Geroulanos σε εκθέσεις μικρού ενδιαφέροντος και να μιλά στην... Ομογένεια. '
Ετσι προωθείται ο...τουρισμός. Αν μάλιστα έχει κοντά του και τον...ΣΑΕάρχη ΗΠΑ, τότε θα ''βουλιάξει'' η Ελλάδα από τουρίστες... Λέγεται ότι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο (του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη του χρόνου) και τον διευθυντή Τουρισμού της πόλης.
Μα γι' αυτές τις συναντήσεις -που θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει ο γεν. πρόξενος- ολόκληρο υπουργικό ταξίδι;... Oι υπουργοί έρχονται στις ΗΠΑ, υποτίθεται, γιά την προβολή της Ελλάδας μας και του τουρισμού της, μ' έξοδα του ελληνικού λαού.
Αλλά, δυστυχώς, προκαλούν με την χλιδή, τα έξοδα, τις ''επιδρομές'' σε καταστήματα και πολυτελέστατα εστιατόρια και άλλα σχετικά. ΔΕΝ προβάλουν ουσιαστικά την Ελλάδα. Μικροδιακοπές κάνουν, ψώνια κλπ, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν.
ΚΑΛΑΜΙ
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010 εγκαινιάζει, όπως και τον Δεκέμβριο, έκθεση του ''Ωνάσσειου'' στη Νέα Υόρκη. Παρέα του ''καλεσμένοι'' ντουζίνες του Ιδρύματος, γνωστού ως το ''μεγάλο φαγοπότι'', από Ελλάδα με το...''Aristos Travel''... Στο Σικάγο, θα μιλήσει και σε ''όλους τους 'Ελληνες'' σε συγκέντρωση-δεξίωση του γενικού προξενείου, 13 Oκτωβρίου 2010, γιά να μάθουν κι αυτοί γιά την...Ελλάδα και τον... τουρισμό της.
Δεν μάθαμε αν θα τον συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία και οι ''ωραίες'' του γραφείου του. Και γιά όσους κακόβουλους επικρίνουν τον GAP γιά την φράση του ''λεφτά υπάρχουν'', οι ταξιδιάρηδες υπουργοί του, αποδεικνύουν ότι ήταν σωστός. Είναι πολύ βασικό να πάει ο Μr. Geroulanos σε εκθέσεις μικρού ενδιαφέροντος και να μιλά στην... Ομογένεια. '
Ετσι προωθείται ο...τουρισμός. Αν μάλιστα έχει κοντά του και τον...ΣΑΕάρχη ΗΠΑ, τότε θα ''βουλιάξει'' η Ελλάδα από τουρίστες... Λέγεται ότι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο (του οποίου η θητεία λήγει στα τέλη του χρόνου) και τον διευθυντή Τουρισμού της πόλης.
Μα γι' αυτές τις συναντήσεις -που θα έπρεπε ήδη να είχε κάνει ο γεν. πρόξενος- ολόκληρο υπουργικό ταξίδι;... Oι υπουργοί έρχονται στις ΗΠΑ, υποτίθεται, γιά την προβολή της Ελλάδας μας και του τουρισμού της, μ' έξοδα του ελληνικού λαού.
Αλλά, δυστυχώς, προκαλούν με την χλιδή, τα έξοδα, τις ''επιδρομές'' σε καταστήματα και πολυτελέστατα εστιατόρια και άλλα σχετικά. ΔΕΝ προβάλουν ουσιαστικά την Ελλάδα. Μικροδιακοπές κάνουν, ψώνια κλπ, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν.
ΚΑΛΑΜΙ
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Ετικέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΣΟΚ,
ΠΟΛΙΤΙΚΗ,
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Αναποτελεσματικό το ΔΝΤ ΛΕΕΙ: Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ
Ο Εκτορ Τίμερμαν, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής, κατήγγειλε την "αποδεδειγμένη παντελή αναποτελεσματικότητα" του ΔΝΤ, "αποκλείοντας, μελλοντικά, την οποιαδήποτε συνεργασία του Μπουένος Αϊρες με το ΔΝΤ".
"Τούτο (ο αποκλεισμός συνεργασίας) θα ισχύει εφόσον δεν μεταρρυθμίζεται το ΔΝΤ, αφού ούτε καν την οικονομική κρίση δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει", τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής.
Ο αξιωματούχος επανέλαβε την πρόθεση του Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει το εθνικό χρέος προς τη "Λέσχη του Παρισιού" που συνδιευθύνεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκά κράτη. Το χρέος αυτό συμποσούται στα 7,5 δισ. δολάρια. Και πάλι αποκλείστηκε, ρητά, η οποιαδήποτε μεσολάβηση του ΔΝΤ.
Ο κ. Τίμερμαν απαντούσε στην προτροπή του ΔΝΤ, "να εποπτεύει στα δημόσια οικονομικά του Μπουένος Αϊρες, ανά πενταετία", την ώρα που η Αργεντινή είναι η μοναδική χώρα του G20, που "αποκηρύσσει" το ΔΝΤ γενικώς και εν πάσει περιπτώσει το θεωρεί υπεύθυνο για την κοινωνική αναταραχή της διετίας 2001,2002.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η "Λέσχη του Παρισιού" αρνείται να έλθει σε συμφωνία με το Μπουένος Αϊρες, "εάν αυτή δεν εποπτευτεί από το ΔΝΤ".
Στον αργεντίνικο προϋπολογισμό του 2011, όπως δημοσιοποιήθηκε ήδη, ούτε καν μία μνεία του χρέους της χώρας προς τη "Λέσχη του Παρισιού" υπάρχει.
"Τούτο (ο αποκλεισμός συνεργασίας) θα ισχύει εφόσον δεν μεταρρυθμίζεται το ΔΝΤ, αφού ούτε καν την οικονομική κρίση δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει", τόνισε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αργεντινής.
Ο αξιωματούχος επανέλαβε την πρόθεση του Μπουένος Αϊρες να αποπληρώσει το εθνικό χρέος προς τη "Λέσχη του Παρισιού" που συνδιευθύνεται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ευρωπαϊκά κράτη. Το χρέος αυτό συμποσούται στα 7,5 δισ. δολάρια. Και πάλι αποκλείστηκε, ρητά, η οποιαδήποτε μεσολάβηση του ΔΝΤ.
Ο κ. Τίμερμαν απαντούσε στην προτροπή του ΔΝΤ, "να εποπτεύει στα δημόσια οικονομικά του Μπουένος Αϊρες, ανά πενταετία", την ώρα που η Αργεντινή είναι η μοναδική χώρα του G20, που "αποκηρύσσει" το ΔΝΤ γενικώς και εν πάσει περιπτώσει το θεωρεί υπεύθυνο για την κοινωνική αναταραχή της διετίας 2001,2002.
Ας σημειωθεί πάντως ότι η "Λέσχη του Παρισιού" αρνείται να έλθει σε συμφωνία με το Μπουένος Αϊρες, "εάν αυτή δεν εποπτευτεί από το ΔΝΤ".
Στον αργεντίνικο προϋπολογισμό του 2011, όπως δημοσιοποιήθηκε ήδη, ούτε καν μία μνεία του χρέους της χώρας προς τη "Λέσχη του Παρισιού" υπάρχει.
ΘΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΡΑΝΤΖΟ ΣΥΝΕΦΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ: Συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και εφημερίες. Υπάρχει λύση;
Γράφει ο Ευάγγελος Αναγνώστου, ιατρός
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα
Ο έλεγχος των χρεών και ο περιορισμός της σπατάλης στα νοσοκομεία αποτελούν διαχρονικό στόχο των εκάστοτε υπουργών Υγείας. Ομως όλοι έχουν κραυγαλέα αποτύχει. Αυτό οφείλεται: α) στην απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για τον εξορθολογισμό των δαπανών και της περιστολής κάθε περιττής ενέργειας, β) στη μη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, γ) στη μη επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Οι ελλείψεις προσωπικού και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών έρχονται να αναδείξουν περισσότερο από ποτέ το γενικότερο δαπανηρό πρόβλημα της υγείας. Αυτό έχει επίπτωση στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας, ειδικά την ώρα της εφημερίας και του επείγοντος περιστατικού που ο απλός πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή από το δημόσιο νοσοκομείο.
Οι προοπτικές επίλυσής του είναι: ή μεγάλος αριθμός προσλήψεων στα νοσοκομεία ή μία κεντρική ανάπτυξη μεγάλου και ισχυρού νοσηλευτικού ιδρύματος. Επειδή οι προσλήψεις σε ικανοποιητικό βαθμό μάλλον σαν κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται, τίθεται το ρώτημα: χρειάζεται η οποιαδήποτε περιοχή ένα μεγάλο νοσοκομείο ή απαιτείται η επιμέρους ενίσχυση των υπαρχόντων μικρότερων, πράγμα που οδηγεί στη σημερινή υπολειτουργία τους;
Στον Ν. 2889/2001 στις αρμοδιότητες του ΠΕΣΥ προβλέπεται (μεταξύ άλλων) η επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη της περιφέρειας και η χωροταξική κατανομή των μονάδων υγείας με την αναγκαία ανακατανομή, κατάργηση ή μεταφορά τμημάτων ή νοσοκομείων. Αυτή η αρμοδιότητα ουδέποτε εφαρμόστηκε από κανένα ΠΕΣΥ της χώρας. Η αιτία είναι πασιφανής και πολιτική.
Με τις αναγκαίες συγχωνεύσεις θα ελαττωθούν οι «πολιτικές θέσεις» διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και μελών των Δ.Σ. Η τοποθέτηση κομματικών στελεχών σε κρίσιμες θέσεις που απαιτούν τεχνοκρατική γνώση είναι διαχρονική κομματική κακοδιαχείριση. Τα επαγγέλματα των τωρινών διοικητών είναι χαρακτηριστικά: βιβλιοπώλες, συνταξιούχοι κάθε επαγγέλματος, περιφερειακοί κομματικοί παράγοντες κ.λπ.
Θα περίμενε κανείς, μια που το ΔΝΤ εισέβαλε στην καθημερινότητά μας, μια εμπνευσμένη κεντρική παρέμβαση που θα οριοθετούσε κανόνες θετικής κατεύθυνσης και αναβάθμισης. Με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε τον Ν. 3868/10. Επεξεργασμένος από στελέχη που προφανώς αγνοούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των χρεών, αλλά τα αυξάνει, παρεμβαίνοντας αρνητικά στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και στο κόστος της εφημερίας!
Δηλαδή να πληρώνονται γιατροί που δεν εφημερεύουν (!), να μην πληρώνονται γιατροί που εφημερεύουν (!), να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών σε μάχιμα τμήματα συνεχούς εφημερίας και να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών στα περισσότερα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, κατά παράλογο τρόπο να ενισχύει τη συντεχνιακή και ισοπεδωτική λογική. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Ο απλός πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή στο επείγον περιστατικό από την καταφυγή του στο δημόσιο νοσοκομείο. Ο νέος υπουργός Υγείας έχει υποχρέωση να παρέχει σε αυτόν έμπειρη, επαρκή και πλήρη ιατρική φροντίδα. Θα το φροντίσει; Και επειδή έχει προσωπική εμπειρία τι σημαίνει επείγον περιστατικό, θα δώσει λύση; Η εφημερία είναι συνεχής, υπεύθυνη και καθήκον γιατί σώζει ζωές. Και να θυμάται: οι δομές που ανάγκασαν τον Αλ. Παπαδόπουλο να παραιτηθεί παραμένουν αναλλοίωτες...
Γράφει ο Ευάγγελος Αναγνώστου, ιατρός
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα
Ο έλεγχος των χρεών και ο περιορισμός της σπατάλης στα νοσοκομεία αποτελούν διαχρονικό στόχο των εκάστοτε υπουργών Υγείας. Ομως όλοι έχουν κραυγαλέα αποτύχει. Αυτό οφείλεται: α) στην απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού για τον εξορθολογισμό των δαπανών και της περιστολής κάθε περιττής ενέργειας, β) στη μη κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, γ) στη μη επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Οι ελλείψεις προσωπικού και οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών έρχονται να αναδείξουν περισσότερο από ποτέ το γενικότερο δαπανηρό πρόβλημα της υγείας. Αυτό έχει επίπτωση στην εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των μονάδων υγείας, ειδικά την ώρα της εφημερίας και του επείγοντος περιστατικού που ο απλός πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή από το δημόσιο νοσοκομείο.
Οι προοπτικές επίλυσής του είναι: ή μεγάλος αριθμός προσλήψεων στα νοσοκομεία ή μία κεντρική ανάπτυξη μεγάλου και ισχυρού νοσηλευτικού ιδρύματος. Επειδή οι προσλήψεις σε ικανοποιητικό βαθμό μάλλον σαν κακόγουστο ανέκδοτο ακούγεται, τίθεται το ρώτημα: χρειάζεται η οποιαδήποτε περιοχή ένα μεγάλο νοσοκομείο ή απαιτείται η επιμέρους ενίσχυση των υπαρχόντων μικρότερων, πράγμα που οδηγεί στη σημερινή υπολειτουργία τους;
Στον Ν. 2889/2001 στις αρμοδιότητες του ΠΕΣΥ προβλέπεται (μεταξύ άλλων) η επικαιροποίηση του υγειονομικού χάρτη της περιφέρειας και η χωροταξική κατανομή των μονάδων υγείας με την αναγκαία ανακατανομή, κατάργηση ή μεταφορά τμημάτων ή νοσοκομείων. Αυτή η αρμοδιότητα ουδέποτε εφαρμόστηκε από κανένα ΠΕΣΥ της χώρας. Η αιτία είναι πασιφανής και πολιτική.
Με τις αναγκαίες συγχωνεύσεις θα ελαττωθούν οι «πολιτικές θέσεις» διοικητών, αναπληρωτών διοικητών και μελών των Δ.Σ. Η τοποθέτηση κομματικών στελεχών σε κρίσιμες θέσεις που απαιτούν τεχνοκρατική γνώση είναι διαχρονική κομματική κακοδιαχείριση. Τα επαγγέλματα των τωρινών διοικητών είναι χαρακτηριστικά: βιβλιοπώλες, συνταξιούχοι κάθε επαγγέλματος, περιφερειακοί κομματικοί παράγοντες κ.λπ.
Θα περίμενε κανείς, μια που το ΔΝΤ εισέβαλε στην καθημερινότητά μας, μια εμπνευσμένη κεντρική παρέμβαση που θα οριοθετούσε κανόνες θετικής κατεύθυνσης και αναβάθμισης. Με δυσάρεστη έκπληξη είδαμε τον Ν. 3868/10. Επεξεργασμένος από στελέχη που προφανώς αγνοούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των χρεών, αλλά τα αυξάνει, παρεμβαίνοντας αρνητικά στην ασφαλή λειτουργία των νοσοκομείων και στο κόστος της εφημερίας!
Δηλαδή να πληρώνονται γιατροί που δεν εφημερεύουν (!), να μην πληρώνονται γιατροί που εφημερεύουν (!), να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών σε μάχιμα τμήματα συνεχούς εφημερίας και να μη βγαίνει το πρόγραμμα εφημεριών στα περισσότερα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, κατά παράλογο τρόπο να ενισχύει τη συντεχνιακή και ισοπεδωτική λογική. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.
Ο απλός πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή στο επείγον περιστατικό από την καταφυγή του στο δημόσιο νοσοκομείο. Ο νέος υπουργός Υγείας έχει υποχρέωση να παρέχει σε αυτόν έμπειρη, επαρκή και πλήρη ιατρική φροντίδα. Θα το φροντίσει; Και επειδή έχει προσωπική εμπειρία τι σημαίνει επείγον περιστατικό, θα δώσει λύση; Η εφημερία είναι συνεχής, υπεύθυνη και καθήκον γιατί σώζει ζωές. Και να θυμάται: οι δομές που ανάγκασαν τον Αλ. Παπαδόπουλο να παραιτηθεί παραμένουν αναλλοίωτες...
Ετικέτες
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,
ΡΑΝΤΖΑ,
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ,
ΥΓΕΙΑ
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΛΩΣ ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΑΠΟ 1000€ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ 200.000 ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ. ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΕΦΤΕΙ.
«Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα»
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη αναθεώρηση του χρέους και του ελλείμματος του 2009 και στις μεταρρυθμίσεις που προχώρησε στον ένα χρόνο διακυβέρνησης.
Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και δεν θα επηρεαστούν οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, παρά την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της ΝΔ, εναντίον της παλαιάς και νέας της ηγεσίας, χαρακτήρισε πολιτικές τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και εξήρε το ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, στην πρώτη και πολύ δύσκολη φάση της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι παραμένει βασικός στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014. Βρισκόμαστε σε εντυπωσιακά καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, τόνισε. Το 2011, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα έρθουν νωρίτερα, προσδιορίζοντας ως έτος ανάπτυξης το 2012.
Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ευχαρίστησε και απένειμε τα εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους Έλληνες υποφέρουν.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με το έλλειμμα και το χρέος, η κρίση θα μας παρέσερνε όλους με πρώτους τους ασθενέστερους. Αυτό που κάνουμε, πρόσθεσε, είναι το πατριωτικό μας καθήκον και επιτέθηκε στη ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φουσκώνει το έλλειμμα, λέγοντας ότι η ΝΔ μας ζητάει να αποκρύψουμε τις αμαρτίες της.
Απαντώντας στον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να βγει στις αγορές το 2009, κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ, ότι ζητά από την κυβέρνηση να ξεγελάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη θέση αυτή της ΝΔ, κουτοπόνηρη.
Πέραν του ελλείμματος και του χρέους, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν το έλλειμμα προοδευτικών αλλαγών, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σήμερα εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Και ήδη όπως τόνισε, τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται. Οι πιο επώδυνες αποφάσεις ελήφθησαν την πρώτη χρονιά, αλλά ο συναγερμός δεν έχει λήξει και το 2011 θα είναι το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο.
Για το 2011, το οποίο χαρακτήρισε δύσκολη χρονιά, το βάρος θα δοθεί στο κοινωνικό κράτος, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης.
Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει στόχο να ανοίξει τις αγορές για να μπορέσει έτσι να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου, απάντησε και στις κατηγορίες που του απευθύνουν για τη φράση «υπάρχουν χρήματα», που είχε χρησιμοποιήσει προεκλογικά. Χρήματα υπήρχαν, είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά ξοδεύτηκαν στα Βατοπέδια, στα δομημένα ομόλογα, στην κομματική σπατάλη, στις παχυλές αμοιβές των μελών των διαφόρων επιτροπών, στους αγροφύλακες, κλπ.
Η κυβέρνηση κλήθηκε, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας μιας από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, της Ελλάδας, και αυτό, είπε, είναι το κατόρθωμα της ΝΔ. Κάναμε το καθήκον μας και δεν αφήσαμε να συμβεί το μοιραίο, πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, εμφάνισε μια μαγική συνταγή μηδενισμού του ελλείμματος και αναρωτήθηκε γιατί αυτή τη συνταγή δεν την εφάρμοσε ως κυβέρνηση και άφησε το χρέος να εκτοξευθεί στο 15%. Η νέα ηγεσία της ΝΔ, τόνισε, γέρασε πρόωρα, γιατί ανέλαβε την υπεράσπιση μιας προηγούμενης αποτυχημένης ηγεσίας.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν ότι γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προεκλογικά. Οπως ανέφερε, είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Ιούνιο του 2008, γιατί έβλεπε πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Επανειλημμένα, όπως είπε, είχε ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά εκείνος αδιαφόρησε.
Γνωρίζαμε, είπε, ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν ήταν καλή, αλλά κανένας από μας δεν περίμενε την έκταση της φωτιάς που άναψαν, ούτε την ένταση των ανέμων που θα έρχονταν από τις αγορές.
«Αν δεν την ήξερε ο κ. Καραμανλής, γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο υπουργός του, κ. Σαμαράς, να του τη δώσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος «γιατί δεν την εφάρμοσαν, γιατί έφυγαν, ποιους κοροϊδεύουν;»
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στις Εξεταστικές Επιτροπές, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «τι θέλουν επιτέλους αυτοί της ΝΔ, να διαγράψουμε τα πάντα σαν να μην έγιναν, να αφήσουμε τους υπαίτιους ήσυχους, ποιο μήνυμα θέλουν να στείλουμε; Ότι όποιος κυβερνάει είναι ανεύθυνος, έχει το ακαταδίωκτο και μπορεί να κάνει το κέφι του με τα λεφτά του ελληνικού λαού;» τονίζοντας στη συνέχεια ότι «η αυθαιρεσία και η ασυδοσία τελείωσαν».
«Τα παιχνίδια σε βάρος του λαού τελειώνουν και όσοι παίζουν παιχνίδια τα πληρώνουν», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για την Οικονομία από το 1981 ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι «όσοι προτείνουν εξεταστικές γενικώς και αορίστως επιχειρούν να κρυφτούν» και πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε για αναψηλάφηση του παρελθόντος, αλλά για την υποχρέωση να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, καθώς η συζήτηση δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον».
«Πρέπει η παράταξη που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού να φερθεί επιτέλους ``σεμνά και ταπεινά`` όπως κάποτε διακήρυσσε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να αιτιάται «αυτούς που έβαλαν τη χώρα στο ευρώ, αλλά εκείνους που παραλίγο να την βγάλουν από αυτό».
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ως εμπρηστές θέλουν να δίνουν μαθήματα στους πυροσβέστες, ότι και πάλι ως εμπρηστές επικρίνουν τους πυροσβέστες γιατί το νερό που χρησιμοποιούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που οι ίδιοι έβαλαν κοστίζει ακριβά».
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ, ότι ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη μέση και να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό, τόνισε, η ΝΔ το κάνει για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί εφαρμόζει μια ευκαιριακή πολιτική μήπως και μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον πόνο του κάθε Έλληνα. Και δεύτερον, γιατί φοβάται τις αλλαγές, καθώς βλέπει να χάνει τα παραδοσιακά της ερείσματα, τα οποία και αυτά θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο παρελθόν.
Θα δώσουμε σκληρή μάχη, τόνισε ο πρωθυπουργός, και δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και δεν θα αφήσουμε να περάσει το κλίμα μιζέριας και απαισιοδοξίας, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν όσοι βλέπουν ακόμα προς το παρελθόν.
Χαρακτήρισε πολιτικές τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ζήτησε από όλους τους βουλευτές του Κινήματος, να δώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για να κερδίσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Να κερδίσουν, είπε, εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία των αλλαγών και να αναλάβουν εκείνοι που πιστεύουν στον «Καλλικράτη» και όχι εκείνοι που θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας, γιατί θέλουν να ασκήσουν μια πελατειακή διαχείριση.
Σχολιάζοντας το δίλημμα, αν οι εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου, το χαρακτήρισε πυροτέχνημα και κακότεχνη σανίδα σωτηρίας για όσους φοβούνται τις αλλαγές.
«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «θα απελευθερωθούμε από το Μνημόνιο, όταν απελευθερωθούμε και από τις ανάγκες που μας οδήγησαν σε αυτό».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στη νεολαία, την οποία κάλεσε να απαντήσει με ένα «όχι» στη φυγή και στην παραίτηση, και να πει «ναι», στη συμμετοχή και στην αλλαγή. Οι νέοι, τόνισε, πρέπει να γίνουν πρωτοπόροι της ανατροπής και της αλλαγής.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μερίδιο ευθύνης καθενός από εμάς και εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.
Για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τη χρονιά που πέρασε και τόνισε ότι και φέτος η προσπάθεια θα στηριχτεί από κοινού.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «όλοι μαζί περάσαμε μια δύσκολη χρονιά», συμπληρώνοντας ότι είναι τιμή του να διαθέτει η κυβερνώσα παράταξη μια ΚΟ που έβαλε πίσω της κάθε «εγώ» για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και φέτος οι βουλευτές θα στηρίξουν, όχι τη δική του προσπάθεια και της κυβέρνησης, αλλά την προσπάθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού ώστε στο τέλος του 2011 να στέκεται στα πόδια του.
«Το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, στόχος είναι να δουλέψουμε συντεταγμένα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον ρόλο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για έλεγχο και συνδιαμόρφωση των πολιτικών και τους κάλεσε να γίνουν φορέας αποφάσεων.
«Ρόλος και καθήκον της ΚΟ είναι να βγαίνει στην κοινωνία, στις περιφέρειες και να μετατρέπει τη δικαιολογημένη οργή από εκείνα που άφησε πίσω της η ΝΔ, σε δύναμη αλλαγής», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους βουλευτές του Κινήματος να λένε την αλήθεια στους πολίτες.
Παράλληλα, παρότρυνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην πτοούνται από τα ΜΜΕ που, όπως σημείωσε, θεωρούν κάθε αντιπαράθεση ως «προσωπική βεντέτα». Επισήμανε δε επ' αυτού, ότι στη συζήτηση νομοσχεδίων όπου εκφράστηκαν προβληματισμοί και αντιρρήσεις, στο τέλος υπήρξε βελτίωσή τους.
Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πλέον Χρ. Παπουτσή για την προσφορά και το έργο του ως Γραμματέας της ΚΟ και συνεχάρη τον Β. Έξαρχο, ζητώντας, από εδώ και στο εξής, να γίνεται διάλογος ακόμα πιο οργανωμένα.
Έξαρχος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας
«Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος της χώρας και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε με την πολιτική της, η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Εξαρχος, στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος.
Ο κ. Εξαρχος υπογράμμισε, ότι ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, οι πολίτες με πολύ μεγάλη σαφήνεια και ορισμένες φορές με θυμό, διατυπώνουν το αίτημα για ριζοσπαστικές αλλαγές σε κράτος, οικονομία και παραγωγικό σύστημα, το αίτημα για σκληρή απόδοση ευθυνών σε όσους ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι για αυτά αγωνίζεται ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση, «έχοντας απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».
Σημείωσε δε, ότι η ΝΔ βρίσκεται σε βαθιά κρίση ταυτότητας και φυσιογνωμίας και ότι αντίθετα, η κυβερνώσα παράταξη, χωρίς να εφησυχάζει, πρέπει να συνεχίσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ακόμη, ο κ. Εξαρχος ανέφερε, ότι παράλληλα με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χρειάζεται να μειωθεί και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που υπάρχει και πρόσθεσε ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.
Ο κ. Εξαρχος είπε ότι «μπορούμε να κερδίσουμε πολλά ημίχρονα και αγώνες αν η ομάδα παίζει για τη νίκη, ομαδικά, και ο ένας καλύπτει τον άλλο». Σημείωσε, παράλληλα, ότι στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι βουλευτές θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Όσον αφορά στην εκλογή του, ο κ. Εξαρχος είπε, ότι η ΚΟ έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις σε θέματα αρχών και είπε χαρακτηριστικά, αφενός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι λόχος και αφετέρου ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται λοχίας. Ακόμη, εξήρε τη σημασία του διαλόγου και υποστήριξε ότι οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται δυναμικά στην κοινωνία.
Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρχουν συσκέψεις των υπουργών με τους βουλευτές κάθε περιφέρειας για τα τοπικά προβλήματα.
ΝΔ: Ο πρωθυπουργός λέει ψέμματα
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα.
Πέρσι ο πρωθυπουργός έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και μετά έλεγε ότι θα δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και τελικά έκοψε μισθούς και συντάξεις, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Και πρόσθεσε:
«Τώρα λέει ότι για όλα φταίει η Ν.Δ. Και τότε, και τώρα - όπως πάντα- λέει ψέματα. Μόνο που τώρα οι έλληνες τον έχουν μάθει πια».
ΚΚΕ: Οι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι έγκριση της πολιτικής του
Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή ομιλία του κ. Παπανδρέου αναφέρει πως «ο λαός πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη του την ομολογία του πρωθυπουργού ότι η ψήφος στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές σημαίνει έγκριση της πολιτικής του - στην ουσία και των νέων άγριων μέτρων που θα πάρει μετεκλογικά - και να πράξει ανάλογα».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φουντώνει προεκλογικά δεν έχει στόχο να κρύψει τη συνενοχή τους μόνο για τα εγκλήματα που ήδη διέπραξαν σε βάρος του λαού με την πολιτική τους, αλλά και γι’ αυτά που συναινετικά φέρνουν».
Το ΚΚΕ εκτιμά πως «οι μεγάλες επενδύσεις αραβικών, κινέζικων, άλλων κεφαλαίων που και οι δύο υποστηρίζουν, από τη μία θα γεννούν κέρδη για την πλουτοκρατία που θα συνεταιρισθεί μαζί τους και από την άλλη για το λαό θα γεννούν ανεργία, μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό είναι το δήθεν σύγχρονο και καινούργιο που φέρνει το ΠΑΣΟΚ. Συνταξιοδότηση στα 65 και 70 χρόνια, με μισθούς και συντάξεις πείνας».
Και προσθέτει:
«Κοροϊδεύουν και οι δύο τον κόσμο. Ούτε ένα νόμο της ΝΔ δεν κατάργησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ και η ΝΔ εφάρμοσε ως κυβέρνηση όλους τους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Η καραμέλα της διαφθοράς είναι το άλλοθι για νέα βάρβαρα μέτρα και το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και ήξεραν και αξιοποιούσαν την έκταση της διαφθοράς, για να χειραγωγήσουν, να υποτάξουν το λαό και να καλύψουν τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων».
ΣΥΝ: Σιαμαίες οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Τέλος ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε για την πρωθυπουργική ομιλία ότι ο κ. Παπανδρέου «προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως οι πολιτικές της κυβέρνησής του δεν είναι σιαμαίες με εκείνες της ΝΔ».
Και σημείωσε:
«Πράγματι, ό,τι δεν πρόλαβε να κάνει η Ν.Δ. για την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, το αποτέλειωσε το ΠΑΣΟΚ. Και ό,τι άρχισε να ξεπουλάει η προηγούμενη κυβέρνηση, το ολοκλήρωσε η σημερινή και προτίθεται να το συνεχίσει».
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «είναι αλήθεια πως μόλις μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση προώθησε μεγάλες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, κατορθώνοντας η ανασφάλεια και η απογοήτευση να γίνουν τα συνώνυμα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών. Όσο για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες δεν θα χάσουν την ευκαιρία: Θα στείλουν το δικό τους μήνυμα, καταψηφίζοντας τους υποψήφιους της κυβέρνησης του μνημονίου».
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη αναθεώρηση του χρέους και του ελλείμματος του 2009 και στις μεταρρυθμίσεις που προχώρησε στον ένα χρόνο διακυβέρνησης.
Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και δεν θα επηρεαστούν οι οικονομικοί στόχοι της κυβέρνησης, παρά την αναθεώρηση προς τα πάνω του ελλείμματος, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρωθυπουργός, έκανε ένα σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον της ΝΔ, εναντίον της παλαιάς και νέας της ηγεσίας, χαρακτήρισε πολιτικές τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και εξήρε το ρόλο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, στην πρώτη και πολύ δύσκολη φάση της νέας κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι παραμένει βασικός στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 3% το 2014. Βρισκόμαστε σε εντυπωσιακά καλό δρόμο, αλλά πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, τόνισε. Το 2011, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη θα έρθουν νωρίτερα, προσδιορίζοντας ως έτος ανάπτυξης το 2012.
Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος ευχαρίστησε και απένειμε τα εύσημα στον ελληνικό λαό για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει, παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους Έλληνες υποφέρουν.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με το έλλειμμα και το χρέος, η κρίση θα μας παρέσερνε όλους με πρώτους τους ασθενέστερους. Αυτό που κάνουμε, πρόσθεσε, είναι το πατριωτικό μας καθήκον και επιτέθηκε στη ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φουσκώνει το έλλειμμα, λέγοντας ότι η ΝΔ μας ζητάει να αποκρύψουμε τις αμαρτίες της.
Απαντώντας στον ισχυρισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να βγει στις αγορές το 2009, κατηγόρησε την ηγεσία της ΝΔ, ότι ζητά από την κυβέρνηση να ξεγελάσει τις αγορές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη θέση αυτή της ΝΔ, κουτοπόνηρη.
Πέραν του ελλείμματος και του χρέους, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν το έλλειμμα προοδευτικών αλλαγών, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση σήμερα εφαρμόζει το μεγαλύτερο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Και ήδη όπως τόνισε, τα θετικά σημάδια πολλαπλασιάζονται. Οι πιο επώδυνες αποφάσεις ελήφθησαν την πρώτη χρονιά, αλλά ο συναγερμός δεν έχει λήξει και το 2011 θα είναι το κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο.
Για το 2011, το οποίο χαρακτήρισε δύσκολη χρονιά, το βάρος θα δοθεί στο κοινωνικό κράτος, με πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη όσων έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης.
Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, έχει στόχο να ανοίξει τις αγορές για να μπορέσει έτσι να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου, απάντησε και στις κατηγορίες που του απευθύνουν για τη φράση «υπάρχουν χρήματα», που είχε χρησιμοποιήσει προεκλογικά. Χρήματα υπήρχαν, είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά ξοδεύτηκαν στα Βατοπέδια, στα δομημένα ομόλογα, στην κομματική σπατάλη, στις παχυλές αμοιβές των μελών των διαφόρων επιτροπών, στους αγροφύλακες, κλπ.
Η κυβέρνηση κλήθηκε, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας μιας από τις 25 πλουσιότερες χώρες του κόσμου, της Ελλάδας, και αυτό, είπε, είναι το κατόρθωμα της ΝΔ. Κάναμε το καθήκον μας και δεν αφήσαμε να συμβεί το μοιραίο, πρόσθεσε.
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ, η οποία, όπως είπε, εμφάνισε μια μαγική συνταγή μηδενισμού του ελλείμματος και αναρωτήθηκε γιατί αυτή τη συνταγή δεν την εφάρμοσε ως κυβέρνηση και άφησε το χρέος να εκτοξευθεί στο 15%. Η νέα ηγεσία της ΝΔ, τόνισε, γέρασε πρόωρα, γιατί ανέλαβε την υπεράσπιση μιας προηγούμενης αποτυχημένης ηγεσίας.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσους υποστηρίζουν ότι γνώριζε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας προεκλογικά. Οπως ανέφερε, είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Ιούνιο του 2008, γιατί έβλεπε πώς διαμορφώνονται οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία. Επανειλημμένα, όπως είπε, είχε ζητήσει από τον κ. Καραμανλή να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ποια είναι η πραγματική κατάσταση της οικονομίας, αλλά εκείνος αδιαφόρησε.
Γνωρίζαμε, είπε, ότι η κατάσταση της οικονομίας δεν ήταν καλή, αλλά κανένας από μας δεν περίμενε την έκταση της φωτιάς που άναψαν, ούτε την ένταση των ανέμων που θα έρχονταν από τις αγορές.
«Αν δεν την ήξερε ο κ. Καραμανλής, γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο ο υπουργός του, κ. Σαμαράς, να του τη δώσει», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, διερωτώμενος «γιατί δεν την εφάρμοσαν, γιατί έφυγαν, ποιους κοροϊδεύουν;»
Αναφερόμενος στη στάση της ΝΔ στις Εξεταστικές Επιτροπές, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «τι θέλουν επιτέλους αυτοί της ΝΔ, να διαγράψουμε τα πάντα σαν να μην έγιναν, να αφήσουμε τους υπαίτιους ήσυχους, ποιο μήνυμα θέλουν να στείλουμε; Ότι όποιος κυβερνάει είναι ανεύθυνος, έχει το ακαταδίωκτο και μπορεί να κάνει το κέφι του με τα λεφτά του ελληνικού λαού;» τονίζοντας στη συνέχεια ότι «η αυθαιρεσία και η ασυδοσία τελείωσαν».
«Τα παιχνίδια σε βάρος του λαού τελειώνουν και όσοι παίζουν παιχνίδια τα πληρώνουν», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για Εξεταστική για την Οικονομία από το 1981 ο πρωθυπουργός είπε κατ' αρχήν ότι «όσοι προτείνουν εξεταστικές γενικώς και αορίστως επιχειρούν να κρυφτούν» και πρόσθεσε ότι «δεν μιλάμε για αναψηλάφηση του παρελθόντος, αλλά για την υποχρέωση να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια, καθώς η συζήτηση δεν αφορά το παρελθόν, αλλά το μέλλον».
«Πρέπει η παράταξη που έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού να φερθεί επιτέλους ``σεμνά και ταπεινά`` όπως κάποτε διακήρυσσε», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί κανείς να αιτιάται «αυτούς που έβαλαν τη χώρα στο ευρώ, αλλά εκείνους που παραλίγο να την βγάλουν από αυτό».
Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ως εμπρηστές θέλουν να δίνουν μαθήματα στους πυροσβέστες, ότι και πάλι ως εμπρηστές επικρίνουν τους πυροσβέστες γιατί το νερό που χρησιμοποιούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που οι ίδιοι έβαλαν κοστίζει ακριβά».
Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ, ότι ζητά από την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την προσπάθεια στη μέση και να χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό, τόνισε, η ΝΔ το κάνει για δυο λόγους: Πρώτον, γιατί εφαρμόζει μια ευκαιριακή πολιτική μήπως και μπορέσει να εκμεταλλευτεί τον πόνο του κάθε Έλληνα. Και δεύτερον, γιατί φοβάται τις αλλαγές, καθώς βλέπει να χάνει τα παραδοσιακά της ερείσματα, τα οποία και αυτά θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στο παρελθόν.
Θα δώσουμε σκληρή μάχη, τόνισε ο πρωθυπουργός, και δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένοι οι κόποι και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και δεν θα αφήσουμε να περάσει το κλίμα μιζέριας και απαισιοδοξίας, που επιχειρούν να καλλιεργήσουν όσοι βλέπουν ακόμα προς το παρελθόν.
Χαρακτήρισε πολιτικές τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και ζήτησε από όλους τους βουλευτές του Κινήματος, να δώσουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για να κερδίσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ. Να κερδίσουν, είπε, εκείνοι που αντιλαμβάνονται τη μεγάλη σημασία των αλλαγών και να αναλάβουν εκείνοι που πιστεύουν στον «Καλλικράτη» και όχι εκείνοι που θέλουν να υπονομεύσουν την πορεία της χώρας, γιατί θέλουν να ασκήσουν μια πελατειακή διαχείριση.
Σχολιάζοντας το δίλημμα, αν οι εκλογές θα είναι υπέρ ή κατά του Μνημονίου, το χαρακτήρισε πυροτέχνημα και κακότεχνη σανίδα σωτηρίας για όσους φοβούνται τις αλλαγές.
«Εμείς», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «θα απελευθερωθούμε από το Μνημόνιο, όταν απελευθερωθούμε και από τις ανάγκες που μας οδήγησαν σε αυτό».
Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε και στη νεολαία, την οποία κάλεσε να απαντήσει με ένα «όχι» στη φυγή και στην παραίτηση, και να πει «ναι», στη συμμετοχή και στην αλλαγή. Οι νέοι, τόνισε, πρέπει να γίνουν πρωτοπόροι της ανατροπής και της αλλαγής.
Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει το μερίδιο ευθύνης καθενός από εμάς και εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε.
Για την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για τη χρονιά που πέρασε και τόνισε ότι και φέτος η προσπάθεια θα στηριχτεί από κοινού.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «όλοι μαζί περάσαμε μια δύσκολη χρονιά», συμπληρώνοντας ότι είναι τιμή του να διαθέτει η κυβερνώσα παράταξη μια ΚΟ που έβαλε πίσω της κάθε «εγώ» για να υπερασπιστεί το έργο της κυβέρνησης.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και φέτος οι βουλευτές θα στηρίξουν, όχι τη δική του προσπάθεια και της κυβέρνησης, αλλά την προσπάθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού ώστε στο τέλος του 2011 να στέκεται στα πόδια του.
«Το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά, στόχος είναι να δουλέψουμε συντεταγμένα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον ρόλο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για έλεγχο και συνδιαμόρφωση των πολιτικών και τους κάλεσε να γίνουν φορέας αποφάσεων.
«Ρόλος και καθήκον της ΚΟ είναι να βγαίνει στην κοινωνία, στις περιφέρειες και να μετατρέπει τη δικαιολογημένη οργή από εκείνα που άφησε πίσω της η ΝΔ, σε δύναμη αλλαγής», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τους βουλευτές του Κινήματος να λένε την αλήθεια στους πολίτες.
Παράλληλα, παρότρυνε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μην πτοούνται από τα ΜΜΕ που, όπως σημείωσε, θεωρούν κάθε αντιπαράθεση ως «προσωπική βεντέτα». Επισήμανε δε επ' αυτού, ότι στη συζήτηση νομοσχεδίων όπου εκφράστηκαν προβληματισμοί και αντιρρήσεις, στο τέλος υπήρξε βελτίωσή τους.
Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη πλέον Χρ. Παπουτσή για την προσφορά και το έργο του ως Γραμματέας της ΚΟ και συνεχάρη τον Β. Έξαρχο, ζητώντας, από εδώ και στο εξής, να γίνεται διάλογος ακόμα πιο οργανωμένα.
Έξαρχος: Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της χώρας
«Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος της χώρας και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε με την πολιτική της, η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε ο νεοεκλεγείς γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Εξαρχος, στη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος.
Ο κ. Εξαρχος υπογράμμισε, ότι ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, οι πολίτες με πολύ μεγάλη σαφήνεια και ορισμένες φορές με θυμό, διατυπώνουν το αίτημα για ριζοσπαστικές αλλαγές σε κράτος, οικονομία και παραγωγικό σύστημα, το αίτημα για σκληρή απόδοση ευθυνών σε όσους ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος.
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι για αυτά αγωνίζεται ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση, «έχοντας απέναντί της μια αξιωματική αντιπολίτευση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών».
Σημείωσε δε, ότι η ΝΔ βρίσκεται σε βαθιά κρίση ταυτότητας και φυσιογνωμίας και ότι αντίθετα, η κυβερνώσα παράταξη, χωρίς να εφησυχάζει, πρέπει να συνεχίσει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Ακόμη, ο κ. Εξαρχος ανέφερε, ότι παράλληλα με τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος χρειάζεται να μειωθεί και το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που υπάρχει και πρόσθεσε ότι το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ είναι να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.
Ο κ. Εξαρχος είπε ότι «μπορούμε να κερδίσουμε πολλά ημίχρονα και αγώνες αν η ομάδα παίζει για τη νίκη, ομαδικά, και ο ένας καλύπτει τον άλλο». Σημείωσε, παράλληλα, ότι στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών οι βουλευτές θα είναι στην πρώτη γραμμή.
Όσον αφορά στην εκλογή του, ο κ. Εξαρχος είπε, ότι η ΚΟ έστειλε ισχυρό μήνυμα ενότητας, τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις σε θέματα αρχών και είπε χαρακτηριστικά, αφενός ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα δεν είναι λόχος και αφετέρου ότι ο ίδιος δεν αισθάνεται λοχίας. Ακόμη, εξήρε τη σημασία του διαλόγου και υποστήριξε ότι οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται δυναμικά στην κοινωνία.
Τέλος, σχετικά με τη λειτουργία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να υπάρχουν συσκέψεις των υπουργών με τους βουλευτές κάθε περιφέρειας για τα τοπικά προβλήματα.
ΝΔ: Ο πρωθυπουργός λέει ψέμματα
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα.
Πέρσι ο πρωθυπουργός έλεγε «λεφτά υπάρχουν» και μετά έλεγε ότι θα δώσει αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό και τελικά έκοψε μισθούς και συντάξεις, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Και πρόσθεσε:
«Τώρα λέει ότι για όλα φταίει η Ν.Δ. Και τότε, και τώρα - όπως πάντα- λέει ψέματα. Μόνο που τώρα οι έλληνες τον έχουν μάθει πια».
ΚΚΕ: Οι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι έγκριση της πολιτικής του
Εξ άλλου, το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή ομιλία του κ. Παπανδρέου αναφέρει πως «ο λαός πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπόψη του την ομολογία του πρωθυπουργού ότι η ψήφος στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές σημαίνει έγκριση της πολιτικής του - στην ουσία και των νέων άγριων μέτρων που θα πάρει μετεκλογικά - και να πράξει ανάλογα».
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η κοκορομαχία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που φουντώνει προεκλογικά δεν έχει στόχο να κρύψει τη συνενοχή τους μόνο για τα εγκλήματα που ήδη διέπραξαν σε βάρος του λαού με την πολιτική τους, αλλά και γι’ αυτά που συναινετικά φέρνουν».
Το ΚΚΕ εκτιμά πως «οι μεγάλες επενδύσεις αραβικών, κινέζικων, άλλων κεφαλαίων που και οι δύο υποστηρίζουν, από τη μία θα γεννούν κέρδη για την πλουτοκρατία που θα συνεταιρισθεί μαζί τους και από την άλλη για το λαό θα γεννούν ανεργία, μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα. Αυτό είναι το δήθεν σύγχρονο και καινούργιο που φέρνει το ΠΑΣΟΚ. Συνταξιοδότηση στα 65 και 70 χρόνια, με μισθούς και συντάξεις πείνας».
Και προσθέτει:
«Κοροϊδεύουν και οι δύο τον κόσμο. Ούτε ένα νόμο της ΝΔ δεν κατάργησε το ΠΑΣΟΚ, ενώ και η ΝΔ εφάρμοσε ως κυβέρνηση όλους τους νόμους του ΠΑΣΟΚ. Η καραμέλα της διαφθοράς είναι το άλλοθι για νέα βάρβαρα μέτρα και το τσάκισμα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ μαζί με τη ΝΔ και ήξεραν και αξιοποιούσαν την έκταση της διαφθοράς, για να χειραγωγήσουν, να υποτάξουν το λαό και να καλύψουν τη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων».
ΣΥΝ: Σιαμαίες οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Τέλος ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης τόνισε για την πρωθυπουργική ομιλία ότι ο κ. Παπανδρέου «προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει πως οι πολιτικές της κυβέρνησής του δεν είναι σιαμαίες με εκείνες της ΝΔ».
Και σημείωσε:
«Πράγματι, ό,τι δεν πρόλαβε να κάνει η Ν.Δ. για την πλήρη διάλυση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων, το αποτέλειωσε το ΠΑΣΟΚ. Και ό,τι άρχισε να ξεπουλάει η προηγούμενη κυβέρνηση, το ολοκλήρωσε η σημερινή και προτίθεται να το συνεχίσει».
Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «είναι αλήθεια πως μόλις μέσα σε ένα χρόνο η κυβέρνηση προώθησε μεγάλες ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων και της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας, κατορθώνοντας η ανασφάλεια και η απογοήτευση να γίνουν τα συνώνυμα της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών. Όσο για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές, οι πολίτες δεν θα χάσουν την ευκαιρία: Θα στείλουν το δικό τους μήνυμα, καταψηφίζοντας τους υποψήφιους της κυβέρνησης του μνημονίου».
Ετικέτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΣΟΚ,
ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΙΣΛΑΝΔΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ:Πάνω από 8.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού και πάσης φύσεως αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον του Αλθινγκι, όπως αποκαλείται το ισλανδικό κοινοβούλιο.
Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν συνεχώς στην Ισλανδία. Οι σχέσεις πολιτικών και λαού έχουν αλλάξει θεαματικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου του πολιτικού κατεστημένου. Αλλεπάλληλα κύματα διαδηλώσεων καθορίζουν από πέρυσι τις πολιτικές και τις οικονομικές εξελίξεις, με τα κόμματα, τους βουλευτές και την κυβέρνηση της χώρας να υποχρεώνονται κάθε τόσο σε βίαιες αναπροσαρμογές της πολιτικής τους για να μην έλθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τους οργισμένους πολίτες, οι οποίοι αψηφώντας τις αντίξοες καιρικές συνθήκες αυτής της αφιλόξενης νησιωτικής χώρας του μακρινού Βορρά βρίσκονται διαρκώς στους δρόμους.
Πάνω από 8.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού και πάσης φύσεως αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον του Αλθινγκι, όπως αποκαλείται το ισλανδικό κοινοβούλιο.
Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της χώρας που έχει μόλις 190.000 κατοίκους και φυσιολογικά έχει την ηρεμία μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Ευρώπης, ζούσε στιγμές έντασης που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία για την Ισλανδία μέχρι τώρα.
Η αστυνομία είχε στήσει μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψει την έφοδο του κόσμου στο κτίριο της Βουλής. Μονάδες σιδηρόφρακτων αστυνομικών με εξοπλισμό δακρυγόνων, ασπίδων και χημικών για την αποκατάσταση της τάξης είχαν κυκλώσει το κοινοβούλιο, σε μια χώρα όπου πριν από την παρούσα κρίση οι προηγούμενες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών είχαν γίνει πριν από... εξήντα (!) χρόνια, με αφορμή την απόφαση της τότε κυβέρνησης να εντάξει την Ισλανδία στο ΝΑΤΟ.
Ο αστυνομικός κλοιός προστασίας στους υπουργούς και βουλευτές είχε στόχο επίσης να αποτρέψει την εκ νέου γελοιοποίηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σίγκουρδουρντόουτιρ, η οποία την περασμένη εβδομάδα παρήλαυνε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου αηδιαστικά περιχυμένη με αβγά και χρώματα που είχαν εκσφενδονίσει εναντίον της διαδηλωτές, όπως και εναντίον υπουργών και βουλευτών που τη συνόδευαν.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά από ασταμάτητες διαδηλώσεις επί μήνες οι Ισλανδοί ανέτρεψαν τον δεξιό πρωθυπουργό Γκέιρ Χόρντε, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί. Στις εκλογές που ακολούθησαν μετά από ένα τρίμηνο έδιωξαν τη Δεξιά και ανέδειξαν κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με τη στήριξη των Πράσινων και της Αριστεράς.
Λίγους μήνες αργότερα, η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του ΔΝΤ, των Αγγλων και της ΕΕ. Ταπεινωμένη υποχρεώθηκε να υπογράψει μια επαίσχυντη συμφωνία υποταγής στις απαιτήσεις των Βρετανών τραπεζιτών, η οποία μετέφερε στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών τα χρέη των τυχοδιωκτών Ισλανδών τραπεζιτών. Οι Ισλανδοί πολίτες θύμωσαν με την ψοφοδεή κυβέρνησή τους και ξαναβγήκαν στους δρόμους, αρνούμενοι να αποδεχθούν νέα βάρη για τα οποία δεν ήταν υπεύθυνοι.
Νέος κύκλος μαχητικών διαδηλώσεων, νέα νίκη: πειθανάγκασαν τον δεξιό πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να προβεί στην πρωτοφανή επίσης κίνηση της άρνησης να υπογράψει την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής υπέρ της συμφωνίας, οδηγώντας έτσι το θέμα σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.
Εκεί έγινε το απίστευτο: οι Ισλανδοί κατεξευτέλισαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση που είχαν φέρει στην εξουσία ως "σωτήρα" πριν από λιγότερο από έναν χρόνο! Με το απίστευτο για δημοκρατική χώρα ποσοστό του... 93,2% είπαν "Οχι" στη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση, ενώ "Ναι" είπε μόνο το... 1,8%! Ετσι η Ισλανδία δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή τίποτα για τα χρέη των τραπεζών, καθώς νέα συμφωνία δεν έχει γίνει και οι ξένοι δανειστές ή καταθέτες των ισλανδικών τραπεζών το παίρνουν σιγά σιγά απόφαση ότι θα χάσουν σχεδόν όλα τα λεφτά τους.
Οι οργισμένοι Βίκινγκ δεν σταμάτησαν εκεί. Αφενός τώρα με τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις τους και τις ενέργειες εξευτελισμού των πολιτικών αποδομούν σιγά σιγά όλο το πολιτικό ισλανδικό κατεστημένο και αφετέρου ώθησαν τους κεντροαριστερούς βουλευτές να παραπέμψουν σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο τον ανατραπέντα δεξιό πρωθυπουργό Χόρντε, μήπως και διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι από τη λαϊκή οργή, πράγμα απίθανο.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Πάνω από 8.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν με άγριες διαθέσεις το κοινοβούλιο τη Δευτέρα το βράδυ. Αβγά, μπογιές, ρολά χαρτιού υγείας, ντομάτες, μπουκάλια νερού και πάσης φύσεως αντικείμενα εκσφενδονίζονταν εναντίον του Αλθινγκι, όπως αποκαλείται το ισλανδικό κοινοβούλιο.
Το Ρέικιαβικ, η πρωτεύουσα της χώρας που έχει μόλις 190.000 κατοίκους και φυσιολογικά έχει την ηρεμία μιας μικρής επαρχιακής πόλης της Ευρώπης, ζούσε στιγμές έντασης που ξεπερνούσαν κάθε φαντασία για την Ισλανδία μέχρι τώρα.
Η αστυνομία είχε στήσει μεταλλικά οδοφράγματα για να αποτρέψει την έφοδο του κόσμου στο κτίριο της Βουλής. Μονάδες σιδηρόφρακτων αστυνομικών με εξοπλισμό δακρυγόνων, ασπίδων και χημικών για την αποκατάσταση της τάξης είχαν κυκλώσει το κοινοβούλιο, σε μια χώρα όπου πριν από την παρούσα κρίση οι προηγούμενες συγκρούσεις αστυνομίας - διαδηλωτών είχαν γίνει πριν από... εξήντα (!) χρόνια, με αφορμή την απόφαση της τότε κυβέρνησης να εντάξει την Ισλανδία στο ΝΑΤΟ.
Ο αστυνομικός κλοιός προστασίας στους υπουργούς και βουλευτές είχε στόχο επίσης να αποτρέψει την εκ νέου γελοιοποίηση της πρωθυπουργού Γιοχάνα Σίγκουρδουρντόουτιρ, η οποία την περασμένη εβδομάδα παρήλαυνε στις τηλεοράσεις όλου του κόσμου αηδιαστικά περιχυμένη με αβγά και χρώματα που είχαν εκσφενδονίσει εναντίον της διαδηλωτές, όπως και εναντίον υπουργών και βουλευτών που τη συνόδευαν.
Πέρυσι τον Ιανουάριο, μετά από ασταμάτητες διαδηλώσεις επί μήνες οι Ισλανδοί ανέτρεψαν τον δεξιό πρωθυπουργό Γκέιρ Χόρντε, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να παραιτηθεί. Στις εκλογές που ακολούθησαν μετά από ένα τρίμηνο έδιωξαν τη Δεξιά και ανέδειξαν κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατών, με τη στήριξη των Πράσινων και της Αριστεράς.
Λίγους μήνες αργότερα, η νεοεκλεγείσα κεντροαριστερή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις του ΔΝΤ, των Αγγλων και της ΕΕ. Ταπεινωμένη υποχρεώθηκε να υπογράψει μια επαίσχυντη συμφωνία υποταγής στις απαιτήσεις των Βρετανών τραπεζιτών, η οποία μετέφερε στις πλάτες των φορολογούμενων πολιτών τα χρέη των τυχοδιωκτών Ισλανδών τραπεζιτών. Οι Ισλανδοί πολίτες θύμωσαν με την ψοφοδεή κυβέρνησή τους και ξαναβγήκαν στους δρόμους, αρνούμενοι να αποδεχθούν νέα βάρη για τα οποία δεν ήταν υπεύθυνοι.
Νέος κύκλος μαχητικών διαδηλώσεων, νέα νίκη: πειθανάγκασαν τον δεξιό πρόεδρο της χώρας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον να προβεί στην πρωτοφανή επίσης κίνηση της άρνησης να υπογράψει την απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής υπέρ της συμφωνίας, οδηγώντας έτσι το θέμα σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο.
Εκεί έγινε το απίστευτο: οι Ισλανδοί κατεξευτέλισαν την κεντροαριστερή κυβέρνηση που είχαν φέρει στην εξουσία ως "σωτήρα" πριν από λιγότερο από έναν χρόνο! Με το απίστευτο για δημοκρατική χώρα ποσοστό του... 93,2% είπαν "Οχι" στη συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση, ενώ "Ναι" είπε μόνο το... 1,8%! Ετσι η Ισλανδία δεν πληρώνει αυτή τη στιγμή τίποτα για τα χρέη των τραπεζών, καθώς νέα συμφωνία δεν έχει γίνει και οι ξένοι δανειστές ή καταθέτες των ισλανδικών τραπεζών το παίρνουν σιγά σιγά απόφαση ότι θα χάσουν σχεδόν όλα τα λεφτά τους.
Οι οργισμένοι Βίκινγκ δεν σταμάτησαν εκεί. Αφενός τώρα με τις αλλεπάλληλες διαδηλώσεις τους και τις ενέργειες εξευτελισμού των πολιτικών αποδομούν σιγά σιγά όλο το πολιτικό ισλανδικό κατεστημένο και αφετέρου ώθησαν τους κεντροαριστερούς βουλευτές να παραπέμψουν σε δίκη σε ειδικό δικαστήριο τον ανατραπέντα δεξιό πρωθυπουργό Χόρντε, μήπως και διασωθούν πολιτικά οι ίδιοι από τη λαϊκή οργή, πράγμα απίθανο.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Ετικέτες
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΙΣΛΑΝΔΙΑ,
ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ,
ΦΤΩΧΕΙΑ
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!
Με τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας , οι Τουρκοκύπριοι έχουν εντατικοποιήσει τις δραστηριότητες τους τις μέρες αυτές για προώθηση της απαίτησης τους για αναγνώριση απαιτώντας τώρα να σταματήσει η διεθνής κοινότητα να αποκαλεί το κατεχόμενο από την Τουρκία μέρος της Κύπρυ «κατεχόμενα»!
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, η οποία ήταν μάλλον αποτυχία, όπου έριξαν πλέον τις μάσκες και τον μύθο της τάχατες απομόνωσης ομολογώντας δημόσια ότι εκείνο που πράγματι ζητούν είναι πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω facebook από τα κατεχόμενα (με την υποστήριξη της οργάνωσης «Εμπάργκοτ» στο Λονδίνο που ιδρύθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα για να προωθήσει τις απευθείες πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και την αναγνώριση με βρετανικές ράχες και είναι η οργάνωση που απαίτησε όπως αφαιρέσουμε και τον αιματοβαμμένο μας χάρτη με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ γιατί τάχατες είναι ...ρατσιστικό!). Έδωσαν και ένα υπόμνημα στην πρωθυπουργική κατοικία με κύριο αίτημα την πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Λίγες μέρες ενωρίτερα, όμως,προηγήθηκε επιστολή προς την Ε,Ε. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου σε σχέση με την απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Ο σύνδεσμος εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι ακόμα αναμένει την απόφασή των για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή Λόντρα Γκαζέτ 30.9.2010 η επιστολή του Σετίν Ραματάν, εκπροσώπου του συνδέσμου στην Αγγλία, σημείωνε:
« Δεν γνωρίζουμε για το απευθείας εμπόριο με την Τ.Δ.Β.Κ, και η απόφαση της αναβολής για το απευθείας εμπόριο είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Το 2004, μετά το Σχέδιο Ανάν, ο Γκ. Φερχοίγκεν και ο Τόνυ Μπλέαρ είχαν υποσχεθεί το απευθείας εμπόριο δίχως όρους. Αυτό ακόμα να υλοποιηθεί και η Ε.Ε ακόμα δέχεται πιέσεις από τους Ελληνοκύπριους και ο κόσμος στην Τ.Δ.Β.Κ αδικείται».
Ο Ραματάν επίσης, αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με την Λόντρα Γκαζέτ, ότι το απευθείας εμπόριο θα «προσφέρει εμπορικές ευκαιρίες για την Τ.Δ.Β.Κ και θα δώσει δυνατότερη και εξισορροπημένη οικονομική ατμόσφαιρα. Θα είναι για αμφότερες τις πλευρές Νότο και Βορρά και εν καιρώ θα συνεισφέρει σε μια λύση στο νησί. Ζητώ την απάντησή σας το συντομότερο».
Σημείωση 1) Ο Γκ. Φερχόιγκεν τις μέρες του δημοψηφίσματος (24.4.2004) ήταν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την διεύρυνση και είχε εξοργιστεί όταν ο λαός απέρριψε το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν. Σήμερα ο Φεργχόγκεν ανέλαβε... Σύμβουλος των Τούρκων! (βλέπε πιο κάτω είδηση στην Σημερινή 13.7.2010).
Σημείωση 2) Ο τότε υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της κυβέρνησης Τόνυ Μπλέαρ, Τζάκ Στρό, ( τον οποίο ο μ. πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να δει όταν πήγε στην Κύπρο και επέμενε να πάει και στα κατεχόμενα) την επομένη του δημοψηφίσματος εξοργισμένος και εκείνος αποφάσισε μαζί με την κυβέρνησή του, (Τόνυ Μπλέαρ) να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο μέσω της Ε.Ε για να παρηγορήσουν τους Τ/κύπριους που έχασαν το «Σχέδιο Ανάν».
Σημείωση 3) Το 1987, όμως, Μικτή Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου που μελέτησε το Κυπριακό αποφάσισε και εισηγήθηκε στην βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει συνομοσπονδιακή πολιτική στο Κυπριακό και το απευθείας εμπόριο.
Ο Μιχάλης Έλληνας κονιορτοποιεί το τουρκικό υπόμνημα
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλης Έλληνας με μια καταπελτική 6σελιδη επιστολή του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου, 2010, αντικρούει με τρανταχτά επιχειρήματα τις ψευτιές και απαιτήσεις των Τούρκων και ενημερώνει τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό για τον μύθο της λεγόμενης «απομόνωσης» που επικαλούνται οι Τούρκοι.
Εξηγεί ότι είναι μύθος η επικαλούμενη «απομόνωση» τους, οι Τουρκοκύπριοι (ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ) απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν παντού στον κόσμο με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και με ταυτότητες της Κ.Δ, και όλα αυτά είναι γνωστά στην Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία. Ότι με το επιχείρημα του γνωστού «poorTurks» η Τουρκία και όσοι τους υποστηρίζουν, στοχεύουν στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και επιβολή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, την απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας και την διαγραφή των εγκλημάτων της εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.
Ο κ. Έλληνας αναφέρεται στην έκθεση που ετοίμασε η κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή το 2006 η οποία καταρρίπτει με στοιχεία την επικαλούμενη «απομόνωση» και που εκδόθηκε από το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κ.Δ και καταγράφει αναφορές από την έκθεση και αναλυτικά στοιχεία και αριθμούς, για τα επιδόματα και οφέλη που παίρνουν οι Τουρκοκύπριοι δίχως να πληρώνουν ούτε ένα σέντ σε φόρους και υποχρεώσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων φορολογούμενων.
Η επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό αναφέρεται στα ψηφίσματα του Σ.Ασφαλείας 541/1983 και 550/1984 τα οποία καλούν όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα και να μην βοηθήσουν ή συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο μαζί τους.
Ο κ. ΄Ελληνας τονίζει ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι εκείνοι που στερούνται των ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις περιουσίες ως ελεύθεροι πολίτες της Κ.Δ και της Ε.Ε. Οι δε Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν και καλωσόρισαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα κατά την τουρκική εισβολή εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Μέχρι σήμερα, γράφει η επιστολή, ανέχονται τις παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος των δικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξού και η απαίτηση τους στο υπόμνημα τους να μην αποκαλούνται τα υπό κατοχή εδάφη μας «κατεχόμενα» (occupied).
Η επιστολή υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Κάμερον, τις ευθύνες της Βρετανίας και το πράσινο φως που έδωσε η Εργατική κυβέρνηση Γουίλσον το 1974 στον Τούρκο πρωθυπουργό Ετσεβίτ στις 17 Ιουλίου, 1974 να εισβάλει στην Κύπρο και αναφέρεται στην συνάντηση αντιγράφοντας την συγκεκριμένη συνομιλία από τα βρετανικά αρχεία.
Γίνεται επίσης αναφορά στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου όλες βρήκαν την Τουρκία ένοχη για εγκλήματα στην Κύπρο.
Κλείνοντας την επιστολή ο κ. Έλληνας ζητεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει το θάρρος να μιλήσει πλέον στους Τούρκους και Τουρκοκύπριους καθαρά δίχως τη συνηθισμένη και σκόπιμη διγλωσσία του Φόρειν ΄Οφις του λεγόμενου “evenhandedness” και του υπενθύμισε ότι 200,000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες περιμένουν να επιστρέψουν στις κλεμμένες τους περιουσίες.
Πατήστε το σύνδεσμο πιο κάτω για να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρη την επιστολή του κ. Μιχάλη ΄Ελληνα προέδρου του παραρτήματος Αγγλίας του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου.
Αδούλωτη Κερύνεια
Επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε και το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» την Κυριακή 3.10.2010 το μεσημέρι με φαξ προς το 10 DowningStreet στις ίδιες σχεδόν γραμμές με την επιστολή του κ. Μ. Έλληνα.
Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου διοργάνωσαν συγκέντρωση στην Πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, η οποία ήταν μάλλον αποτυχία, όπου έριξαν πλέον τις μάσκες και τον μύθο της τάχατες απομόνωσης ομολογώντας δημόσια ότι εκείνο που πράγματι ζητούν είναι πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η συγκέντρωση διοργανώθηκε μέσω facebook από τα κατεχόμενα (με την υποστήριξη της οργάνωσης «Εμπάργκοτ» στο Λονδίνο που ιδρύθηκε λίγο μετά το δημοψήφισμα για να προωθήσει τις απευθείες πτήσεις, το απευθείας εμπόριο και την αναγνώριση με βρετανικές ράχες και είναι η οργάνωση που απαίτησε όπως αφαιρέσουμε και τον αιματοβαμμένο μας χάρτη με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ γιατί τάχατες είναι ...ρατσιστικό!). Έδωσαν και ένα υπόμνημα στην πρωθυπουργική κατοικία με κύριο αίτημα την πολιτική αναγνώριση του ψευδοκράτους.
Λίγες μέρες ενωρίτερα, όμως,προηγήθηκε επιστολή προς την Ε,Ε. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Τουρκοκυπρίων του εξωτερικού έστειλε επιστολές στον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου σε σχέση με την απαίτηση των Τουρκοκυπρίων για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Ο σύνδεσμος εξέφρασε την απογοήτευση του για το ότι ακόμα αναμένει την απόφασή των για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή Λόντρα Γκαζέτ 30.9.2010 η επιστολή του Σετίν Ραματάν, εκπροσώπου του συνδέσμου στην Αγγλία, σημείωνε:
« Δεν γνωρίζουμε για το απευθείας εμπόριο με την Τ.Δ.Β.Κ, και η απόφαση της αναβολής για το απευθείας εμπόριο είναι παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Το 2004, μετά το Σχέδιο Ανάν, ο Γκ. Φερχοίγκεν και ο Τόνυ Μπλέαρ είχαν υποσχεθεί το απευθείας εμπόριο δίχως όρους. Αυτό ακόμα να υλοποιηθεί και η Ε.Ε ακόμα δέχεται πιέσεις από τους Ελληνοκύπριους και ο κόσμος στην Τ.Δ.Β.Κ αδικείται».
Ο Ραματάν επίσης, αναφέρει στην επιστολή, σύμφωνα με την Λόντρα Γκαζέτ, ότι το απευθείας εμπόριο θα «προσφέρει εμπορικές ευκαιρίες για την Τ.Δ.Β.Κ και θα δώσει δυνατότερη και εξισορροπημένη οικονομική ατμόσφαιρα. Θα είναι για αμφότερες τις πλευρές Νότο και Βορρά και εν καιρώ θα συνεισφέρει σε μια λύση στο νησί. Ζητώ την απάντησή σας το συντομότερο».
Σημείωση 1) Ο Γκ. Φερχόιγκεν τις μέρες του δημοψηφίσματος (24.4.2004) ήταν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την διεύρυνση και είχε εξοργιστεί όταν ο λαός απέρριψε το εκτρωματικό σχέδιο Ανάν. Σήμερα ο Φεργχόγκεν ανέλαβε... Σύμβουλος των Τούρκων! (βλέπε πιο κάτω είδηση στην Σημερινή 13.7.2010).
Σημείωση 2) Ο τότε υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της κυβέρνησης Τόνυ Μπλέαρ, Τζάκ Στρό, ( τον οποίο ο μ. πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αρνήθηκε να δει όταν πήγε στην Κύπρο και επέμενε να πάει και στα κατεχόμενα) την επομένη του δημοψηφίσματος εξοργισμένος και εκείνος αποφάσισε μαζί με την κυβέρνησή του, (Τόνυ Μπλέαρ) να προωθήσουν το απευθείας εμπόριο μέσω της Ε.Ε για να παρηγορήσουν τους Τ/κύπριους που έχασαν το «Σχέδιο Ανάν».
Σημείωση 3) Το 1987, όμως, Μικτή Επιτροπή του Βρετανικού Κοινοβουλίου που μελέτησε το Κυπριακό αποφάσισε και εισηγήθηκε στην βρετανική κυβέρνηση να προωθήσει συνομοσπονδιακή πολιτική στο Κυπριακό και το απευθείας εμπόριο.
Ο Μιχάλης Έλληνας κονιορτοποιεί το τουρκικό υπόμνημα
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μιχάλης Έλληνας με μια καταπελτική 6σελιδη επιστολή του προς τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Ντέιβιντ Κάμερον ημερομηνίας 30 Σεπτεμβρίου, 2010, αντικρούει με τρανταχτά επιχειρήματα τις ψευτιές και απαιτήσεις των Τούρκων και ενημερώνει τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό για τον μύθο της λεγόμενης «απομόνωσης» που επικαλούνται οι Τούρκοι.
Εξηγεί ότι είναι μύθος η επικαλούμενη «απομόνωση» τους, οι Τουρκοκύπριοι (ΟΧΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ) απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων τους ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν παντού στον κόσμο με διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και με ταυτότητες της Κ.Δ, και όλα αυτά είναι γνωστά στην Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Λευκωσία. Ότι με το επιχείρημα του γνωστού «poorTurks» η Τουρκία και όσοι τους υποστηρίζουν, στοχεύουν στην αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και επιβολή του απορριφθέντος Σχεδίου Ανάν, την απο-ενοχοποίηση της Τουρκίας και την διαγραφή των εγκλημάτων της εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.
Ο κ. Έλληνας αναφέρεται στην έκθεση που ετοίμασε η κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή το 2006 η οποία καταρρίπτει με στοιχεία την επικαλούμενη «απομόνωση» και που εκδόθηκε από το Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κ.Δ και καταγράφει αναφορές από την έκθεση και αναλυτικά στοιχεία και αριθμούς, για τα επιδόματα και οφέλη που παίρνουν οι Τουρκοκύπριοι δίχως να πληρώνουν ούτε ένα σέντ σε φόρους και υποχρεώσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων φορολογούμενων.
Η επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό αναφέρεται στα ψηφίσματα του Σ.Ασφαλείας 541/1983 και 550/1984 τα οποία καλούν όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα και να μην βοηθήσουν ή συνεργαστούν με οποιονδήποτε τρόπο μαζί τους.
Ο κ. ΄Ελληνας τονίζει ότι είναι οι Ελληνοκύπριοι εκείνοι που στερούνται των ουσιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους οι οποίοι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις περιουσίες ως ελεύθεροι πολίτες της Κ.Δ και της Ε.Ε. Οι δε Τουρκοκύπριοι υποστήριξαν και καλωσόρισαν τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα κατά την τουρκική εισβολή εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Μέχρι σήμερα, γράφει η επιστολή, ανέχονται τις παραβιάσεις της Τουρκίας εις βάρος των δικών μας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξού και η απαίτηση τους στο υπόμνημα τους να μην αποκαλούνται τα υπό κατοχή εδάφη μας «κατεχόμενα» (occupied).
Η επιστολή υπενθυμίζει στον πρωθυπουργό Κάμερον, τις ευθύνες της Βρετανίας και το πράσινο φως που έδωσε η Εργατική κυβέρνηση Γουίλσον το 1974 στον Τούρκο πρωθυπουργό Ετσεβίτ στις 17 Ιουλίου, 1974 να εισβάλει στην Κύπρο και αναφέρεται στην συνάντηση αντιγράφοντας την συγκεκριμένη συνομιλία από τα βρετανικά αρχεία.
Γίνεται επίσης αναφορά στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου όλες βρήκαν την Τουρκία ένοχη για εγκλήματα στην Κύπρο.
Κλείνοντας την επιστολή ο κ. Έλληνας ζητεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό να έχει το θάρρος να μιλήσει πλέον στους Τούρκους και Τουρκοκύπριους καθαρά δίχως τη συνηθισμένη και σκόπιμη διγλωσσία του Φόρειν ΄Οφις του λεγόμενου “evenhandedness” και του υπενθύμισε ότι 200,000 Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες περιμένουν να επιστρέψουν στις κλεμμένες τους περιουσίες.
Πατήστε το σύνδεσμο πιο κάτω για να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρη την επιστολή του κ. Μιχάλη ΄Ελληνα προέδρου του παραρτήματος Αγγλίας του Δημοκρατικού Κόμματος Κύπρου.
Αδούλωτη Κερύνεια
Επιστολή προς τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον έστειλε και το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια» την Κυριακή 3.10.2010 το μεσημέρι με φαξ προς το 10 DowningStreet στις ίδιες σχεδόν γραμμές με την επιστολή του κ. Μ. Έλληνα.
Ετικέτες
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Παρασκευή 8 Oκτ. συζητούνται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά του Μνημονίου.
… πως θα αντιδράσει η κυβέρνηση Παπανδρέου – ΔΝΤ?
Θα προσπαθήσει να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης? Πηγή: Ας μιλήσουμε Επιτέλους
Σε κάθε περίπτωση, η νομική σύγκρουση της κυβέρνησης και της Τρόικας με τους κοινωνικούς φορείς μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, που δυνητικά θα αλλάξουν όλο το σκηνικό και θα οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης σε πολλούς τομείς.
* Οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων, συλλόγων εργαζομένων και πολιτών κατά του Μνημονίου (Ν.3845/2010) συζητούνται συγκεντρωτικά.
Στους φορείς που έχουν προσφύγει κατά του Μνημονίου προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ενστόλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά τμήματα του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα μπορεί να κριθούν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν προ τριμήνου πολλοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΕΣΗΕΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άλλες οργανώσεις συνολικά δέκα επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες.
Αντισυνταγματικές φέρεται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, που βλέπει την υλοποίηση του μνημο νίου να αντιμετωπίζει πολλά και ίσως ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία μπορούν να τινάξουν στον αέρα όλο το σκηνικό που έχει στηθεί στη χώρα από τον περασμένο Μάιο, με την είσοδο στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, πολλοί από τους ίδιους φορείς ετοιμάζουν ακόμη δύο προσφυγές, μία κατά του επικαιροποιημένου μνημονίου και μία κατά του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο, δίνοντας έτσι δραματικές διαστάσεις στη νομική και πολιτική σύγκρουση για την ακολουθούμενη πολιτική και τον ρόλο της τρόικας στη χώρα.
«Παραβιάζονται περιουσιακά δικαιώματα»
Η εισήγηση επί της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον στο θέμα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι θετική.
Ενδέχεται δηλαδή ο εισηγητής να δεχθεί τα βασικά επιχειρήματα των προσφευγόντων, ότι δηλαδή η περικοπή αμοιβών και συντάξεων σε σημαντικό βαθμό και χωρίς χρονικό περιορισμό παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και ότι το «πάγωμα» των αποδοχών καταργεί ανεπίτρεπτα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παραβαίνοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, αλλά και διεθνείς συμβάσεις.
Αντιθέτως, η εισήγηση θα είναι μάλλον απορριπτική ως προς το σκέλος της προσφυγής όπου αναφέρεται ότι κακώς το μνημόνιο εγκρίθηκε στη Βουλή με απλή και όχι με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη.
Τι θα γίνει αν ακυρωθούν τα μέτρα
Ακόμη κι έτσι όμως, έστω δηλαδή με τη μερική αποδοχή της προσφυγής, τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακάμψει τη δικαστική απόφαση.
Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί και πάλι με την τρόικα, ώστε να επαναπροσδιορίσει το μίγμα της πολιτικής της και να βρεθούν άλλα μέτρα, ισοδύναμου αποτελέσματος. Με δεδομένο δηλαδή ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν ορισμένα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων και να αποκατασταθούν οι απώ λειες για τον Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα οφείλει να αντλήσει από άλλες πηγές τα ποσά που θα απαιτούνται για την επίτευξη των κεντρικών στόχων του μνημονίου.
Καλά πληροφορημένοι παράγοντες σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκαλυφθεί ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία σοβαρή διαπραγμάτευση όταν της προτάθηκε το μνημόνιο τον περασμένο Μάιο και ότι αποδέχτηκε όλες τις εύκολες λύσεις που της πρότειναν τότε. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ελπίζει για την όσο γίνεται πιο ήπια στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέναντι στο μνημόνιο, αφού μια έντονα καταδικαστική απόφαση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και στην ίδια την πορεία υλοποίησης των απαιτήσεων της τρόικας.
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ορισμένοι παράγοντες, δεν έχει τη δυνατότητα της Ρουμανίας, όπου επίσης απορρίφθηκε δικαστικά η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά η εκεί κυβέρνηση είχε εναλλακτικές λύσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ για να αντισταθμίσει τα χαμένα ποσά, μετά την ακύρωση των περικοπών στους μισθούς.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ίσως, σε πρώτη φάση, δοθεί κάποια αναβολή της εκδίκασης για μερικές εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση πέραν του Δεκεμβρίου.
Θα προσπαθήσει να αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης? Πηγή: Ας μιλήσουμε Επιτέλους
Σε κάθε περίπτωση, η νομική σύγκρουση της κυβέρνησης και της Τρόικας με τους κοινωνικούς φορείς μπορεί να κρύβει εκπλήξεις, που δυνητικά θα αλλάξουν όλο το σκηνικό και θα οδηγήσουν σε αλλαγή πλεύσης σε πολλούς τομείς.
* Οι προσφυγές των Δικηγορικών Συλλόγων, συλλόγων εργαζομένων και πολιτών κατά του Μνημονίου (Ν.3845/2010) συζητούνται συγκεντρωτικά.
Στους φορείς που έχουν προσφύγει κατά του Μνημονίου προστέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και οι συνδικαλιστικές ενώσεις των ενστόλων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά τμήματα του μνημονίου που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα μπορεί να κριθούν από τη Δικαιοσύνη αντισυνταγματικά μετά την προσφυγή που κατέθεσαν προ τριμήνου πολλοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η ΕΣΗΕΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άλλες οργανώσεις συνολικά δέκα επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς καθώς και αρκετοί μεμονωμένοι πολίτες.
Αντισυνταγματικές φέρεται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και την ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση, που βλέπει την υλοποίηση του μνημο νίου να αντιμετωπίζει πολλά και ίσως ανυπέρβλητα εμπόδια, τα οποία μπορούν να τινάξουν στον αέρα όλο το σκηνικό που έχει στηθεί στη χώρα από τον περασμένο Μάιο, με την είσοδο στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα, πολλοί από τους ίδιους φορείς ετοιμάζουν ακόμη δύο προσφυγές, μία κατά του επικαιροποιημένου μνημονίου και μία κατά του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιούλιο, δίνοντας έτσι δραματικές διαστάσεις στη νομική και πολιτική σύγκρουση για την ακολουθούμενη πολιτική και τον ρόλο της τρόικας στη χώρα.
«Παραβιάζονται περιουσιακά δικαιώματα»
Η εισήγηση επί της προσφυγής για την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί την ερχόμενη Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον στο θέμα των περικοπών στους μισθούς και στις συντάξεις είναι θετική.
Ενδέχεται δηλαδή ο εισηγητής να δεχθεί τα βασικά επιχειρήματα των προσφευγόντων, ότι δηλαδή η περικοπή αμοιβών και συντάξεων σε σημαντικό βαθμό και χωρίς χρονικό περιορισμό παραβιάζει τα περιουσιακά δικαιώματα που κατοχυρώνονται στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) και ότι το «πάγωμα» των αποδοχών καταργεί ανεπίτρεπτα τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, παραβαίνοντας τη συνταγματικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία, αλλά και διεθνείς συμβάσεις.
Αντιθέτως, η εισήγηση θα είναι μάλλον απορριπτική ως προς το σκέλος της προσφυγής όπου αναφέρεται ότι κακώς το μνημόνιο εγκρίθηκε στη Βουλή με απλή και όχι με αυξημένη πλειοψηφία των 180 ψήφων, καθώς πρόκειται για διεθνή συνθήκη.
Τι θα γίνει αν ακυρωθούν τα μέτρα
Ακόμη κι έτσι όμως, έστω δηλαδή με τη μερική αποδοχή της προσφυγής, τα δεδομένα θα αλλάξουν δραματικά, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακάμψει τη δικαστική απόφαση.
Σε αυτή λοιπόν την περίπτωση θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί και πάλι με την τρόικα, ώστε να επαναπροσδιορίσει το μίγμα της πολιτικής της και να βρεθούν άλλα μέτρα, ισοδύναμου αποτελέσματος. Με δεδομένο δηλαδή ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν ορισμένα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεων και να αποκατασταθούν οι απώ λειες για τον Προϋπολογισμό, η κυβέρνηση θα οφείλει να αντλήσει από άλλες πηγές τα ποσά που θα απαιτούνται για την επίτευξη των κεντρικών στόχων του μνημονίου.
Καλά πληροφορημένοι παράγοντες σημειώνουν ότι με τον τρόπο αυτό θα αποκαλυφθεί ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία σοβαρή διαπραγμάτευση όταν της προτάθηκε το μνημόνιο τον περασμένο Μάιο και ότι αποδέχτηκε όλες τις εύκολες λύσεις που της πρότειναν τότε. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ελπίζει για την όσο γίνεται πιο ήπια στάση του Συμβουλίου της Επικρατείας απέναντι στο μνημόνιο, αφού μια έντονα καταδικαστική απόφαση θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά και στην ίδια την πορεία υλοποίησης των απαιτήσεων της τρόικας.
Η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ορισμένοι παράγοντες, δεν έχει τη δυνατότητα της Ρουμανίας, όπου επίσης απορρίφθηκε δικαστικά η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά η εκεί κυβέρνηση είχε εναλλακτικές λύσεις όπως η αύξηση του ΦΠΑ για να αντισταθμίσει τα χαμένα ποσά, μετά την ακύρωση των περικοπών στους μισθούς.
Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ίσως, σε πρώτη φάση, δοθεί κάποια αναβολή της εκδίκασης για μερικές εβδομάδες, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση πέραν του Δεκεμβρίου.
Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες
Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας. Οσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή. Μέχρι την Εξέγερση.
Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος
Η Ελλάδα από της ιδρύσεώς της στα δημόσια οικονομικά της είχε ένα μόνιμο πρόβλημα. Τον υπερβολικό δανεισμό της και τους αστάθμητους παράγοντες στο εσωτερικό της. Ο δανεισμός οδηγούσε σε συνθήκες ξένης επιρροής στα όρια της αποικιοκρατίας και της περιορισμένης εθνικής δικαιοδοσίας. Οι αστάθμητοι παράγοντες συσχετίζονταν με τους εθνικούς και πολιτικούς ή κοινωνικούς διχασμούς, αλλά και τους πολέμους. Εθνικοαπελευθερωτικούς, αμυντικούς ή εμφύλιους. Στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο η Ελλάδα είχε σταθερό πρόβλημα διακυβέρνησης. Ιδιαίτερα γιατί, ενώ η επανάστασή της οργανώθηκε από τις παροικίες και από εκεί προήλθε και ο πλούτος των μεγάλων Ευεργετών που την εμπέδωσαν ως κράτος, κυβερνήθηκε από κοτζαμπάσηδες, προεστούς και δωσίλογους. Ολους αυτούς, δηλαδή, που...
προσκύνησαν και φρόντισαν να είναι αρεστοί στην εκάστοτε κατοχή, στις αυτοκρατορικές δομές των ξένων, ούτως ώστε να αποκτήσουν προνόμια και περιουσία, κυβερνώντας τους πολλούς και διατηρώντας τους σε κλίμα υποτονικής αποδοχής της καταπιεστικής εξουσίας. Εχοντας αυτόν τον εσωτερικό εξουσιαστικό διχασμό το Εθνος και η Κοινωνία δεν κατόρθωσαν ποτέ να φθάσουν στη συλλογική συμφωνία για τη στρατηγική της Πατρίδας. Της συγκρότησης δηλαδή του κοινού και δημοσίου συμφέροντος. Την υπέρτατη ιδεολογία του όλου, πάνω από το επιμέρους συμφέρον.
Στην πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ατυχία της προσφυγιάς. Χιλιάδες Ελληνες διωγμένοι από διάφορες χώρες όπου ζούσαν, ως παροικίες ιδιαίτερα από τη Μικρά Ασία και τον Εύξεινο Πόντο, έφθαναν κατεστραμμένοι, χωρίς περιουσία, βασανισμένοι, συμπλεγματικοί, απολύτως ανασφαλείς και απροσδιόριστα αναξιοπρεπείς στη μητέρα πατρίδα, τη Μάνα Γη, επιδιώκοντας την επιβίωση και την ασφάλεια, χωρίς την ελπίδα να γίνουν -τουλάχιστον στην πρώτη γενιά του διωγμού- κάτι σχετικό με αυτό που ήταν πριν από αυτόν. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα ως έθνος-κράτος δεν στηρίχθηκε και δεν δανείσθηκε από τις παροικίες της, αλλά αντίθετα εκλήθη να συνδράμει την προσφυγιά που προήλθε από αυτές, από κεφάλαια μάλιστα που δεν διέθετε. Παράλληλα μετατράπηκε στην "Ψωροκώσταινα" ή τη "Φτωχομάνα", όπως τη χαρακτήρισαν οι πρόσφυγες και όχι οι γηγενείς, που είχαν μια συνέχεια από την εποχή της ένταξης στις μεγάλες Αυτοκρατορίες και τώρα, μετά την απελευθέρωση, είχαν γίνει πιο αισιόδοξοι, πιο δυναμικοί, πιο αποφασιστικοί, πιο πλούσιοι.
Η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό δεν πρόλαβε ποτέ να ονειρευτεί. Δεν πρόλαβε να αποκτήσει την εμπεδωμένη εκείνη αστική τάξη, που θα σχεδίαζε ένα έθνος-κράτος πρότυπο στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Νότιο Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να συνδεθεί με το παρελθόν της δημιουργικά και να χτίσει ένα μέλλον μη ανατρέψιμο. Η Ελλάδα μετεξελίχθηκε σε μια οντότητα κατεξοχήν μικροαστική, κατεξοχήν δουλοπάροικη, κατεξοχήν κομπλεξική. Δεν μπόρεσε να ξεφύγει ποτέ από τη βαριά αυτή μοίρα της. Αν μάλιστα δεν είχε υπάρξει ένας Τσίλλερ και μια αστική τάξη του Μεσοπολέμου, εάν δεν υπήρχε κάποιος Συγγρός ή Ζάππας και οι άλλοι μεγάλοι Ηπειρώτες, θα ήταν απλά ένας απέραντος τουρκομαχαλάς ή βουλγαρομαχαλάς στους μοντέρνους καιρούς, χτισμένος με τούβλα και τσιμέντο και όχι με ξύλα και λάσπη. Εάν τα κτίρια και η δομή των πόλεων αντικατοπτρίζουν το επίπεδο πολιτισμού ενός Λαού, ενός Εθνους, μιας Κοινωνίας, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο παλαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, αυτός που στηρίχθηκε στο φως, την αρμονία και τη φιλοσοφία (άρα τον ανθρωποκεντρισμό) έπεσε στα χειρότερα χέρια, τα δικά μας. Τη διοίκηση της νεότερης Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα δεν έγινε τα χρόνια των πολέμων, αλλά τα τελευταία σαράντα. Τα χρόνια της ανοικοδόμησης. Τα χρόνια της ευμάρειας, στο τέλος των πολέμων. Στα χρόνια της ΕΟΚ και του πακτωλού των πλαισίων στήριξης. Ο μικροαστισμός μετεξελίχθηκε σε κιτς και κλεπτοκρατία. Οι επιδοτήσεις σε τεμπελιά, ανεμελιά, κατανάλωση, προμήθειες, ισοπέδωση των ηθών, βόλεμα, ρουσφέτι. Η Ελλάδα της Αντιπαροχής, της Δημοσιοϋπαλληλίας και της Περιορισμένης Ευθύνης. Η Ελλάδα του Αυθαίρετου, της Off shore και της Αρπαχτής. Είναι τελικά απλό. Ρόλο παίζει η αφετηρία μιας πορείας. Εάν στην αρχή δεσπόζουν η μικροπολιτική και το μικροσυμφέρον σε συνθήκες ευμάρειας, αυτά γιγαντώνονται και κυριαρχούν έναντι όλων.
Εάν στην αφετηρία εμπεδώνεται το κλίμα της γενναιότητας των ιδεών, της δημιουργίας και της συλλογικότητας, η επόμενη μέρα είναι απολύτως διαφορετική από την προηγούμενη.
Η Ελλάδα έχασε δύο σημαντικά ορόσημα για να γίνει κάτι εντελώς διαφορετικό σε συγκρότηση κράτους και επιπέδου ζωής από εκείνο που η μετά την Εθνική Επανάσταση Ιστορία της, υπαγόρευσε. Το 1980, όταν εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και το 2004, την ημέρα που έκλειναν τα φώτα στα στάδια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με όλο τον κόσμο να μιλά για το "ελληνικό θαύμα". Η Ελλάδα με ευθύνη της Διοίκησής της έχασε το στοίχημα της ανάπτυξης στην πρώτη φάση και της ανασυγκρότησης στη δεύτερη. Φθάνουμε στο σήμερα και το πολύ εγγύς αύριο. Η Ελλάδα της χρεοκοπίας, της απόγνωσης, της υποτίμησης, της εξόδου. Ψάχνει τον Μωυσή της. Δεν θα έρθει. Σε συνθήκες πανικού δεν φτιάχνεις κράτος και κοινωνική συγκρότηση. Χρειάζεσαι ένα θετικό ή πολύ αρνητικό ορόσημο. Τα πρώτα τα χάσαμε. Το στοίχημά μας είναι στο δεύτερο. Υπάρχει μια αρχή, μάλλον κομμουνιστική, αλλά ενδιαφέρουσα. Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας. Οσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή. Μέχρι την Εξέγερση.
Απέναντι στον πολιτικό κύκλο της Μεταπολίτευσης, το ΔΝΤ, την Ευρώπη των δημοσιονομιστών και της γραφειοκρατίας. Πολλοί θα χαρακτηρίσουν, ως συνήθως, την εξέγερση ορόσημο. Το στοίχημα όμως είναι αλλού. Σε αυτό που θα συμβεί, σε αυτούς που θα αναλάβουν, στη συλλογική αυτοδέσμευση για την εθνική αναγέννηση, στην κοινωνική ενσυνείδηση της επόμενη μέρας από την Εξέγερση. Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.
Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά την Εθνική Επανάσταση, που σηματοδότησε την εξέγερση των Λαών, των Φυλών και των Εθνών, απέναντι στις αυτοκρατορίες της Φεουδαρχίας και της Αποικιοκρατίας, θα δείξουμε ιστορικά αν είμαστε θύματα ή θύτες των Κοτζαμπάσηδων, των Δωσίλογων και της Κλεπτοκρατίας των κρατικών προμηθευτών. Οφείλουμε να το γνωρίζουμε καλύτερα απ' όλους τους άλλους, γιατί είναι γραμμένο στην Ιστορία μας. Τα Εθνη για να έχουν Κράτη θα πρέπει να τα αξίζουν και να αγωνίζονται γι' αυτά.
Γράφει ο Μενέλαος Τασιόπουλος
Η Ελλάδα από της ιδρύσεώς της στα δημόσια οικονομικά της είχε ένα μόνιμο πρόβλημα. Τον υπερβολικό δανεισμό της και τους αστάθμητους παράγοντες στο εσωτερικό της. Ο δανεισμός οδηγούσε σε συνθήκες ξένης επιρροής στα όρια της αποικιοκρατίας και της περιορισμένης εθνικής δικαιοδοσίας. Οι αστάθμητοι παράγοντες συσχετίζονταν με τους εθνικούς και πολιτικούς ή κοινωνικούς διχασμούς, αλλά και τους πολέμους. Εθνικοαπελευθερωτικούς, αμυντικούς ή εμφύλιους. Στο συγκεκριμένο αυτό πλαίσιο η Ελλάδα είχε σταθερό πρόβλημα διακυβέρνησης. Ιδιαίτερα γιατί, ενώ η επανάστασή της οργανώθηκε από τις παροικίες και από εκεί προήλθε και ο πλούτος των μεγάλων Ευεργετών που την εμπέδωσαν ως κράτος, κυβερνήθηκε από κοτζαμπάσηδες, προεστούς και δωσίλογους. Ολους αυτούς, δηλαδή, που...
προσκύνησαν και φρόντισαν να είναι αρεστοί στην εκάστοτε κατοχή, στις αυτοκρατορικές δομές των ξένων, ούτως ώστε να αποκτήσουν προνόμια και περιουσία, κυβερνώντας τους πολλούς και διατηρώντας τους σε κλίμα υποτονικής αποδοχής της καταπιεστικής εξουσίας. Εχοντας αυτόν τον εσωτερικό εξουσιαστικό διχασμό το Εθνος και η Κοινωνία δεν κατόρθωσαν ποτέ να φθάσουν στη συλλογική συμφωνία για τη στρατηγική της Πατρίδας. Της συγκρότησης δηλαδή του κοινού και δημοσίου συμφέροντος. Την υπέρτατη ιδεολογία του όλου, πάνω από το επιμέρους συμφέρον.
Στην πραγματικότητα αυτή θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ατυχία της προσφυγιάς. Χιλιάδες Ελληνες διωγμένοι από διάφορες χώρες όπου ζούσαν, ως παροικίες ιδιαίτερα από τη Μικρά Ασία και τον Εύξεινο Πόντο, έφθαναν κατεστραμμένοι, χωρίς περιουσία, βασανισμένοι, συμπλεγματικοί, απολύτως ανασφαλείς και απροσδιόριστα αναξιοπρεπείς στη μητέρα πατρίδα, τη Μάνα Γη, επιδιώκοντας την επιβίωση και την ασφάλεια, χωρίς την ελπίδα να γίνουν -τουλάχιστον στην πρώτη γενιά του διωγμού- κάτι σχετικό με αυτό που ήταν πριν από αυτόν. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα ως έθνος-κράτος δεν στηρίχθηκε και δεν δανείσθηκε από τις παροικίες της, αλλά αντίθετα εκλήθη να συνδράμει την προσφυγιά που προήλθε από αυτές, από κεφάλαια μάλιστα που δεν διέθετε. Παράλληλα μετατράπηκε στην "Ψωροκώσταινα" ή τη "Φτωχομάνα", όπως τη χαρακτήρισαν οι πρόσφυγες και όχι οι γηγενείς, που είχαν μια συνέχεια από την εποχή της ένταξης στις μεγάλες Αυτοκρατορίες και τώρα, μετά την απελευθέρωση, είχαν γίνει πιο αισιόδοξοι, πιο δυναμικοί, πιο αποφασιστικοί, πιο πλούσιοι.
Η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό δεν πρόλαβε ποτέ να ονειρευτεί. Δεν πρόλαβε να αποκτήσει την εμπεδωμένη εκείνη αστική τάξη, που θα σχεδίαζε ένα έθνος-κράτος πρότυπο στη Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Νότιο Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να συνδεθεί με το παρελθόν της δημιουργικά και να χτίσει ένα μέλλον μη ανατρέψιμο. Η Ελλάδα μετεξελίχθηκε σε μια οντότητα κατεξοχήν μικροαστική, κατεξοχήν δουλοπάροικη, κατεξοχήν κομπλεξική. Δεν μπόρεσε να ξεφύγει ποτέ από τη βαριά αυτή μοίρα της. Αν μάλιστα δεν είχε υπάρξει ένας Τσίλλερ και μια αστική τάξη του Μεσοπολέμου, εάν δεν υπήρχε κάποιος Συγγρός ή Ζάππας και οι άλλοι μεγάλοι Ηπειρώτες, θα ήταν απλά ένας απέραντος τουρκομαχαλάς ή βουλγαρομαχαλάς στους μοντέρνους καιρούς, χτισμένος με τούβλα και τσιμέντο και όχι με ξύλα και λάσπη. Εάν τα κτίρια και η δομή των πόλεων αντικατοπτρίζουν το επίπεδο πολιτισμού ενός Λαού, ενός Εθνους, μιας Κοινωνίας, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι ο παλαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, αυτός που στηρίχθηκε στο φως, την αρμονία και τη φιλοσοφία (άρα τον ανθρωποκεντρισμό) έπεσε στα χειρότερα χέρια, τα δικά μας. Τη διοίκηση της νεότερης Ελλάδας.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα δεν έγινε τα χρόνια των πολέμων, αλλά τα τελευταία σαράντα. Τα χρόνια της ανοικοδόμησης. Τα χρόνια της ευμάρειας, στο τέλος των πολέμων. Στα χρόνια της ΕΟΚ και του πακτωλού των πλαισίων στήριξης. Ο μικροαστισμός μετεξελίχθηκε σε κιτς και κλεπτοκρατία. Οι επιδοτήσεις σε τεμπελιά, ανεμελιά, κατανάλωση, προμήθειες, ισοπέδωση των ηθών, βόλεμα, ρουσφέτι. Η Ελλάδα της Αντιπαροχής, της Δημοσιοϋπαλληλίας και της Περιορισμένης Ευθύνης. Η Ελλάδα του Αυθαίρετου, της Off shore και της Αρπαχτής. Είναι τελικά απλό. Ρόλο παίζει η αφετηρία μιας πορείας. Εάν στην αρχή δεσπόζουν η μικροπολιτική και το μικροσυμφέρον σε συνθήκες ευμάρειας, αυτά γιγαντώνονται και κυριαρχούν έναντι όλων.
Εάν στην αφετηρία εμπεδώνεται το κλίμα της γενναιότητας των ιδεών, της δημιουργίας και της συλλογικότητας, η επόμενη μέρα είναι απολύτως διαφορετική από την προηγούμενη.
Η Ελλάδα έχασε δύο σημαντικά ορόσημα για να γίνει κάτι εντελώς διαφορετικό σε συγκρότηση κράτους και επιπέδου ζωής από εκείνο που η μετά την Εθνική Επανάσταση Ιστορία της, υπαγόρευσε. Το 1980, όταν εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και το 2004, την ημέρα που έκλειναν τα φώτα στα στάδια των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με όλο τον κόσμο να μιλά για το "ελληνικό θαύμα". Η Ελλάδα με ευθύνη της Διοίκησής της έχασε το στοίχημα της ανάπτυξης στην πρώτη φάση και της ανασυγκρότησης στη δεύτερη. Φθάνουμε στο σήμερα και το πολύ εγγύς αύριο. Η Ελλάδα της χρεοκοπίας, της απόγνωσης, της υποτίμησης, της εξόδου. Ψάχνει τον Μωυσή της. Δεν θα έρθει. Σε συνθήκες πανικού δεν φτιάχνεις κράτος και κοινωνική συγκρότηση. Χρειάζεσαι ένα θετικό ή πολύ αρνητικό ορόσημο. Τα πρώτα τα χάσαμε. Το στοίχημά μας είναι στο δεύτερο. Υπάρχει μια αρχή, μάλλον κομμουνιστική, αλλά ενδιαφέρουσα. Εδώ που φθάσαμε, δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες μας. Οσο περνούν οι εβδομάδες η κατάστασή μας θα γίνεται όλο και πιο αντιληπτή. Μέχρι την Εξέγερση.
Απέναντι στον πολιτικό κύκλο της Μεταπολίτευσης, το ΔΝΤ, την Ευρώπη των δημοσιονομιστών και της γραφειοκρατίας. Πολλοί θα χαρακτηρίσουν, ως συνήθως, την εξέγερση ορόσημο. Το στοίχημα όμως είναι αλλού. Σε αυτό που θα συμβεί, σε αυτούς που θα αναλάβουν, στη συλλογική αυτοδέσμευση για την εθνική αναγέννηση, στην κοινωνική ενσυνείδηση της επόμενη μέρας από την Εξέγερση. Είτε θα πετύχουμε και θα πάρουμε την πατρίδα μας πίσω, είτε θα χαθούμε για αιώνες στις πατρίδες των άλλων και των υπερκρατικών διεθνών οργανισμών, τις νέες αυτοκρατορίες.
Εκατόν ενενήντα χρόνια μετά την Εθνική Επανάσταση, που σηματοδότησε την εξέγερση των Λαών, των Φυλών και των Εθνών, απέναντι στις αυτοκρατορίες της Φεουδαρχίας και της Αποικιοκρατίας, θα δείξουμε ιστορικά αν είμαστε θύματα ή θύτες των Κοτζαμπάσηδων, των Δωσίλογων και της Κλεπτοκρατίας των κρατικών προμηθευτών. Οφείλουμε να το γνωρίζουμε καλύτερα απ' όλους τους άλλους, γιατί είναι γραμμένο στην Ιστορία μας. Τα Εθνη για να έχουν Κράτη θα πρέπει να τα αξίζουν και να αγωνίζονται γι' αυτά.
ΑΝ ΥΠΟΨΙΑΣΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΟΧΙ ΒΡΑΔΥ ΑΛΛΑ ΟΠΩΣ ΟΠΩΣ.
Η κρίση έπληξε και τα σούπερ μάρκετ
Σημαντικές επιπτώσεις είχε η κρίση και στους μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του δείγματος των 78 επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκδοσης Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2010, που μόλις κυκλοφόρησε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις της έρευνας, τα αποτελέσματα του 2009 διαφοροποιούνται ανά εταιρεία, ανάλογα με τις στρατηγικές της κινήσεις και τη δυνατότητα προσαρμογής της στις νέες οικονομικές συνθήκες. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί προδημοσίευση μέρους του σχετικού κειμένου, όπως παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, στο Πανόραμα.
Αναλυτικά, αύξηση 1,15% ή 97,35 εκατ. ευρώ κατέγραψε στη χρήση 2009 ο κύκλος εργασιών των 10 μεγαλύτερων ομίλων και εταιρειών του δείγματος (εφεξής, οι «10 Μεγάλοι»), για να βελτιωθεί σε 8,58 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, τη δυναμικότερη διεύρυνση πωλήσεων κατέγραψε η Α-Β Βασιλόπουλος (10,18%) και την ταχύτερη αποκλιμάκωση αυτών παρουσίασε το Μάκρο (11,14%). Οι τέσσερις εταιρείες/όμιλοι, που κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων στην παρελθούσα χρήση (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Μάκρο, Dia), ήταν οι ίδιες, των οποίων το κόστος πωληθέντων υποχώρησε.
Το συγκεκριμένο μέγεθος, τελικά αυξήθηκε κατά 0,81% (54,59 εκατ. ευρώ) για το σύνολο των 10 μεγαλύτερων ομίλων/εταιρειών, ενώ τα ολικά τους μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 1,97 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 3,74% ή 70,89 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη χρήση 2008. Τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου ολικών μεικτών κερδών κατέγραψε ο Βασιλόπουλος (15,52%) και το γρηγορότερο ρυθμό αποκλιμάκωσης αυτών η Ατλάντικ (6,60%).
Σε επίπεδο ολικού μικτού περιθωρίου, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: κορυφαία αντίστοιχη «επίδοση» κατέγραψε για τη χρήση 2009 η Μασούτης (28,76% από 27,69% το 2008), διπλάσια της αντίστοιχης για τη Μάκρο (14,41%). Παρά ταύτα, το τελευταίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση ολικού μεικτού περιθωρίου -πάντα σε σύγκριση με τη χρήση 2008- κατά 1,44 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μόνο η Μετρό εμφάνισε υποχώρηση του αντίστοιχου μεγέθους (0,34 ποσοστιαίες μονάδες).
Αύξηση 1,15% ή 97,35 εκατ. ευρώ κατέγραψε στη χρήση 2009 ο κύκλος εργασιών των 10 μεγαλύτερων ομίλων και εταιρειών του δείγματος (εφεξής, οι «10 Μεγάλοι»), για να βελτιωθεί σε 8,58 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, τη δυναμικότερη διεύρυνση πωλήσεων κατέγραψε η Α-Β Βασιλόπουλος (10,18%) και την ταχύτερη αποκλιμάκωση αυτών παρουσίασε το Μάκρο (11,14%). Οι τέσσερις εταιρείες/όμιλοι, που κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων στην παρελθούσα χρήση (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Μάκρο, Dia), ήταν οι ίδιες, των οποίων το κόστος πωληθέντων υποχώρησε.
Το συγκεκριμένο μέγεθος, τελικά αυξήθηκε κατά 0,81% (54,59 εκατ. ευρώ) για το σύνολο των 10 μεγαλύτερων ομίλων/εταιρειών, ενώ τα ολικά τους μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 1,97 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 3,74% ή 70,89 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη χρήση 2008. Τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου ολικών μεικτών κερδών κατέγραψε ο Βασιλόπουλος (15,52%) και το γρηγορότερο ρυθμό αποκλιμάκωσης αυτών η Ατλάντικ (6,60%).
Σε επίπεδο ολικού μικτού περιθωρίου, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: κορυφαία αντίστοιχη «επίδοση» κατέγραψε για τη χρήση 2009 η Μασούτης (28,76% από 27,69% το 2008), διπλάσια της αντίστοιχης για τη Μάκρο (14,41%). Παρά ταύτα, το τελευταίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση ολικού μεικτού περιθωρίου -πάντα σε σύγκριση με τη χρήση 2008- κατά 1,44 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μόνο η Μετρό εμφάνισε υποχώρηση του αντίστοιχου μεγέθους (0,34 ποσοστιαίες μονάδες).
Κάμψη 1,72% του λειτουργικού περιθωρίου
Πενταπλάσιο ρυθμό ανόδου σε σύγκριση με αυτόν της διεύρυνσης των πωλήσεων, παρουσίασαν το 2009 οι συνολικές δαπάνες των 10 Μεγάλων (5,86% έναντι 1,15%, αντίστοιχα), με τελικό αποτέλεσμα την αξιόλογη υποχώρηση κατά 16,79% των μερικών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσής τους (λειτουργικά κέρδη) και την κάμψη σε 1,72% (από 2,10%) του λειτουργικού τους περιθωρίου.
Ευμεγέθη άνοδο 11,76% κατέγραψαν τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας των 10 Μεγάλων στην παρελθούσα χρήση, για να αυξηθούν με ρυθμό άνω του 10% σε τέσσερις περιπτώσεις (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Α-Β Βασιλόπουλος, Ατλάντικ και
Μάκρο), αν και μόνον σε μία εξ αυτών αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο κύκλος εργασιών (Α-Β Βασιλόπουλος: 10,18%). Η Αφοί Βερόπουλοι ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομέα, καθώς ενώ αύξησε -έστω και οριακά (0,95%) τις πωλήσεις της, περιόρισε το διοικητικό της κόστος κατά 5,60%.
Από μια διαφορετική σκοπιά, το τελευταίο μέγεθος, ήταν μεγαλύτερο «βαρίδι» στην περίπτωση της Μάκρο, της οποίας τα διοικητικά έξοδα ανήλθαν στο 5,04% (από 3,99%) του κύκλου εργασιών της, έναντι αντίστοιχου δείκτη μόλις 1,39% (από 1,37%) για την Πέντε, πάντα μεταξύ των 10 Μεγάλων, για τους οποίους ο συγκεκριμένος δείκτης επιδεινώθηκε σε 3,59% (από 3,25%).
Στο 17,60% των πωλήσεων ανήλθε ο δείκτης εξόδων διάθεσης
Ηπιότερη των διοικητικών εξόδων διεύρυνση κατά 4,74%, κατέγραψαν τα έξοδα λειτουργίας διάθεσης των 10 Μεγάλων, τα οποία αυξήθηκαν ταχύτερα (13,60%) στην περίπτωση της Μασούτης και μάλιστα κατά 2,73 φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με την άνοδο των πωλήσεών της (4,99%). Μεταξύ των 10 Μεγάλων, μόνο στις περιπτώσεις των Καρφούρ Μαρινόπουλο και Ατλάντικ η μεταβολή (υποχώρηση) των εξόδων διάθεσης ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τη μεταβολή (υποχώρηση) του κύκλου εργασιών.
Τα έξοδα διάθεσης αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο των πωλήσεων της Dia (23,93% από 22,48%), έναντι αντίστοιχου δείκτη μόλις 9,75% για τη Μάκρο και 14,55% για τη Μετρό. Ο ίδιος δείκτης για το σύνολο των 10 Μεγάλων, διευρύνθηκε σε 17,60% (από 17%). Ο δείκτης εξόδων διάθεσης υποχώρησε το 2009 σε σύγκριση με το 2008 μόνο στη Μάκρο, της οποίας η κάμψη των εξόδων λειτουργίας διάθεσης ήταν μεγαλύτερη της υποχώρησης των πωλήσεων (11,56% έναντι 11,14%, αντίστοιχα).
Κορυφαίο λειτουργικό περιθώριο από την Α-Β Βασιλόπουλος
Μεταξύ των 10 Μεγάλων, οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες είτε αυξήθηκαν ταχύτερα από τις πωλήσεις (Α-Β Βασιλόπουλος, Μασούτης, Πέντε, Μετρό, Σκλαβενίτης), είτε αυξήθηκαν ταυτόχρονα με υποχώρηση πωλήσεων (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Dia), είτε μειώθηκαν βραδύτερα από την κάμψη πωλήσεων (Μάκρο).
Πρακτικά, οι λειτουργικές δαπάνες αποτέλεσαν παράγοντα επιδείνωσης των λειτουργικών κερδών, όλων των 10 Μεγάλων. Τελικά, όπως και το 2008, τρεις εξ αυτών κατέγραψαν λειτουργικές ζημίες (Μάκρο, Ατλάντικ, Dia), ενώ, εκ των
υπολοίπων επτά, το μεγαλύτερο λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας κατέγραψε η Α-Β Βασιλόπουλος (4%, από 3,45% το 2008) και το μικρότερο η Καρφούρ (0,51%, από 1,83%).
Αποσβέσεις: Αύξηση στο 1,92% των πωλήσεων
Ταχύτερα των πωλήσεων αυξήθηκαν το 2009 οι συνολικές αποσβέσεις των 10 Μεγάλων (7,58% έναντι 1,15%, αντίστοιχα), για να αυξηθούν τελικά στο 1,92% (από 1,81%) των πρώτων. Σε απόλυτη αξία, οι αποσβέσεις υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2008 μόνο στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μάκρο (-0,68%), Καρφούρ Μαρινόπουλος (-5,18%) και Αφοί Βερόπουλοι (-8,11%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο αυτών κατέγραψε η Σκλαβενίτης (48,85% ή 5,02 εκατ. ευρώ).
Ως στοιχείο κόστους -που επηρεάζει τα προ φόρων αποτελέσματα- οι αποσβέσεις μεταξύ των 10 Μεγάλων κατέγραψαν την υψηλότερη αναλογία τους ως προς τις πωλήσεις στις περιπτώσεις των Dia (2,49% από 2,26%) και Μασούτης (2,32% από 2,21%). Δυναμικά αυξημένη αξία αποσβέσεων παραπέμπει σε «επιθετική» προσθήκη ακινητοποιήσεων (επενδύσεις), οι οποίες μεσοπρόθεσμα αποδίδουν -ή τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος- βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας.
Από την άλλη πλευρά, η διαχρονική μεταβολή των αποσβέσεων ενίοτε οφείλεται και σε μεταβολή της ακολουθούμενης σχετικής λογιστικής πρακτικής. Παρά την ταχεία αύξηση των αποσβέσεων της Σκλαβενίτης, αυτές και πάλι διαμορφώθηκαν στη χαμηλότερη μεταξύ των 10 Μεγάλων αναλογία ως προς τις πωλήσεις (1,32% από 0,94%).
Αξιόλογη υποχώρηση σε 1,14% του καθαρού περιθωρίου
Στο τέλος της παρελθούσης χρήσης, η Μάκρο κατέστη ζημιογόνος σε επίπεδο καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων, πέραν των άλλων δύο ζημιογόνων εταιρειών-ομίλων (Ατλάντικ και Dia) που είχαν πραγματοποιήσει ζημίες και στη χρήση 2008. Ακόμα και μεταξύ των υπολοίπων επτά κερδοφόρων εταιρειών-ομίλων, αύξηση καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων παρουσίασαν μόνο οι Σκλαβενίτης (41,28%) και Βασιλόπουλος (27,27%).
Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Σκλαβενίτης, στην εντυπωσιακή άνοδο της προ φόρων κερδοφορίας της, συνετέλεσε καθοριστικά η υποχώρηση κατά 57,20% ή κατά 13,06 εκατ. ευρώ των χρεωστικών της τόκων το 2009, μετά από συνολικό
περιορισμό τραπεζικών δανείων και υποχρεώσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης κατά 20,62 εκατ. ευρώ, που ακολούθησε υποχώρηση του ιδίου αθροίσματος κατά 18,14 εκατ. ευρώ στη χρήση 2008.
Σε επίπεδο καθαρού (προ φόρων) περιθωρίου, το μεγαλύτερο αντίστοιχο δείκτη μεταξύ των 10 Μεγάλων κατέγραψε η Βασιλόπουλος (3,54% από 3,07% το 2008), παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τη Μετρό (2,27% από 3,80%). Ανεξάρτητα από το πρόσημό του, το καθαρό περιθώριο βελτιώθηκε μόνον στις περιπτώσεις των Σκλαβενίτης και A-B Βασιλόπουλος, ενώ ο ίδιος δείκτης περιορίστηκε δραστικά σε 1,14% (από 1,56%) για το σύνολο των 10 Μεγάλων.
Βασιλόπουλος: «Εξωτική» απόδοση ιδίων κεφαλαίων 33,15%
Για τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες/ομίλους, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υπέστη σημαντικό πλήγμα στη χρήση 2009, για να περιοριστεί σε 9,02% (από 12,14%). Για τη Βασιλόπουλος, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο «εξωτικό» επίπεδο του 33,15%, το οποίο μάλιστα βελτιώθηκε από το επίπεδο του 30,17% για τη χρήση 2008. Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο αντίστοιχος δείκτης και για τη Μασούτης (26,61% από 34,41%).
Επισημαίνεται, ότι η A-B Βασιλόπουλος και η Μασούτης, στη χρήση 2009 κατέγραψαν παράλληλα και αύξηση ιδίων κεφαλαίων κατά 15,81% και 13,08%, αντίστοιχα. Στους 7 από τους 10 Μεγάλους με κέρδη το 2009, τη χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατέγραψαν οι Αφοί Βερόπουλοι (3,43% από 5,18%) και Καρφούρ Μαρινόπουλος (1,64% από 6,64%).
Στοιχεία ενεργητικού-παθητικού που ξεχωρίζουν:
Από τα στοιχεία ενεργητικού, ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν η δυναμική διεύρυνση του συνόλου παγίου ενεργητικού των Μετρό (23,36%) και Μασούτης (21,56%), η δυναμική διεύρυνση του συνόλου απαιτήσεων της Καρφούρ Μαρινόπουλος (26,35%), ο διπλασιασμός του συνόλου διαθεσίμων των Σκλαβενίτης (99,89%) και Μάκρο (99,40%) -οι οποίες τελικά παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη άμεσης ρευστότητας (0,32 και 0,64, αντίστοιχα)- αλλά και η ταχεία αύξηση του συνόλου ενεργητικού της Μασούτης (15,21%).
Στην πλευρά του παθητικού, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η αύξηση του συνόλου τραπεζικού δανεισμού των Μασούτης (27,82%) και Καρφούρ Μαρινόπουλος (20,08%), η υποχώρηση της καθαρής θέσης των Μάκρο (-22,70%) και Ατλάντικ (-22,62%), η διεύρυνση των υποχρεώσεων προς προμηθευτές της Α-Β Βασιλόπουλος κατά 23,93% (μετά από άνοδο πωλήσεων κατά 10,18%), αλλά και η υποχώρηση κατά 11,46% του συνόλου των πιστώσεων της αγοράς προς το Μάκρο.
www.kathimerini.gr
Σημαντικές επιπτώσεις είχε η κρίση και στους μεγάλους λιανεμπορικούς ομίλους όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του δείγματος των 78 επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της ετήσιας έκδοσης Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2010, που μόλις κυκλοφόρησε. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις επισημάνσεις της έρευνας, τα αποτελέσματα του 2009 διαφοροποιούνται ανά εταιρεία, ανάλογα με τις στρατηγικές της κινήσεις και τη δυνατότητα προσαρμογής της στις νέες οικονομικές συνθήκες. Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί προδημοσίευση μέρους του σχετικού κειμένου, όπως παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, στο Πανόραμα.
Αναλυτικά, αύξηση 1,15% ή 97,35 εκατ. ευρώ κατέγραψε στη χρήση 2009 ο κύκλος εργασιών των 10 μεγαλύτερων ομίλων και εταιρειών του δείγματος (εφεξής, οι «10 Μεγάλοι»), για να βελτιωθεί σε 8,58 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, τη δυναμικότερη διεύρυνση πωλήσεων κατέγραψε η Α-Β Βασιλόπουλος (10,18%) και την ταχύτερη αποκλιμάκωση αυτών παρουσίασε το Μάκρο (11,14%). Οι τέσσερις εταιρείες/όμιλοι, που κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων στην παρελθούσα χρήση (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Μάκρο, Dia), ήταν οι ίδιες, των οποίων το κόστος πωληθέντων υποχώρησε.
Το συγκεκριμένο μέγεθος, τελικά αυξήθηκε κατά 0,81% (54,59 εκατ. ευρώ) για το σύνολο των 10 μεγαλύτερων ομίλων/εταιρειών, ενώ τα ολικά τους μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 1,97 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 3,74% ή 70,89 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη χρήση 2008. Τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου ολικών μεικτών κερδών κατέγραψε ο Βασιλόπουλος (15,52%) και το γρηγορότερο ρυθμό αποκλιμάκωσης αυτών η Ατλάντικ (6,60%).
Σε επίπεδο ολικού μικτού περιθωρίου, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: κορυφαία αντίστοιχη «επίδοση» κατέγραψε για τη χρήση 2009 η Μασούτης (28,76% από 27,69% το 2008), διπλάσια της αντίστοιχης για τη Μάκρο (14,41%). Παρά ταύτα, το τελευταίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση ολικού μεικτού περιθωρίου -πάντα σε σύγκριση με τη χρήση 2008- κατά 1,44 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μόνο η Μετρό εμφάνισε υποχώρηση του αντίστοιχου μεγέθους (0,34 ποσοστιαίες μονάδες).
Αύξηση 1,15% ή 97,35 εκατ. ευρώ κατέγραψε στη χρήση 2009 ο κύκλος εργασιών των 10 μεγαλύτερων ομίλων και εταιρειών του δείγματος (εφεξής, οι «10 Μεγάλοι»), για να βελτιωθεί σε 8,58 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, τη δυναμικότερη διεύρυνση πωλήσεων κατέγραψε η Α-Β Βασιλόπουλος (10,18%) και την ταχύτερη αποκλιμάκωση αυτών παρουσίασε το Μάκρο (11,14%). Οι τέσσερις εταιρείες/όμιλοι, που κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων στην παρελθούσα χρήση (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Μάκρο, Dia), ήταν οι ίδιες, των οποίων το κόστος πωληθέντων υποχώρησε.
Το συγκεκριμένο μέγεθος, τελικά αυξήθηκε κατά 0,81% (54,59 εκατ. ευρώ) για το σύνολο των 10 μεγαλύτερων ομίλων/εταιρειών, ενώ τα ολικά τους μικτά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 1,97 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο 3,74% ή 70,89 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τη χρήση 2008. Τον ταχύτερο ρυθμό ανόδου ολικών μεικτών κερδών κατέγραψε ο Βασιλόπουλος (15,52%) και το γρηγορότερο ρυθμό αποκλιμάκωσης αυτών η Ατλάντικ (6,60%).
Σε επίπεδο ολικού μικτού περιθωρίου, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική: κορυφαία αντίστοιχη «επίδοση» κατέγραψε για τη χρήση 2009 η Μασούτης (28,76% από 27,69% το 2008), διπλάσια της αντίστοιχης για τη Μάκρο (14,41%). Παρά ταύτα, το τελευταίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση ολικού μεικτού περιθωρίου -πάντα σε σύγκριση με τη χρήση 2008- κατά 1,44 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ μόνο η Μετρό εμφάνισε υποχώρηση του αντίστοιχου μεγέθους (0,34 ποσοστιαίες μονάδες).
Κάμψη 1,72% του λειτουργικού περιθωρίου
Πενταπλάσιο ρυθμό ανόδου σε σύγκριση με αυτόν της διεύρυνσης των πωλήσεων, παρουσίασαν το 2009 οι συνολικές δαπάνες των 10 Μεγάλων (5,86% έναντι 1,15%, αντίστοιχα), με τελικό αποτέλεσμα την αξιόλογη υποχώρηση κατά 16,79% των μερικών αποτελεσμάτων εκμετάλλευσής τους (λειτουργικά κέρδη) και την κάμψη σε 1,72% (από 2,10%) του λειτουργικού τους περιθωρίου.
Ευμεγέθη άνοδο 11,76% κατέγραψαν τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας των 10 Μεγάλων στην παρελθούσα χρήση, για να αυξηθούν με ρυθμό άνω του 10% σε τέσσερις περιπτώσεις (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Α-Β Βασιλόπουλος, Ατλάντικ και
Μάκρο), αν και μόνον σε μία εξ αυτών αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο κύκλος εργασιών (Α-Β Βασιλόπουλος: 10,18%). Η Αφοί Βερόπουλοι ξεχωρίζει σε αυτόν τον τομέα, καθώς ενώ αύξησε -έστω και οριακά (0,95%) τις πωλήσεις της, περιόρισε το διοικητικό της κόστος κατά 5,60%.
Από μια διαφορετική σκοπιά, το τελευταίο μέγεθος, ήταν μεγαλύτερο «βαρίδι» στην περίπτωση της Μάκρο, της οποίας τα διοικητικά έξοδα ανήλθαν στο 5,04% (από 3,99%) του κύκλου εργασιών της, έναντι αντίστοιχου δείκτη μόλις 1,39% (από 1,37%) για την Πέντε, πάντα μεταξύ των 10 Μεγάλων, για τους οποίους ο συγκεκριμένος δείκτης επιδεινώθηκε σε 3,59% (από 3,25%).
Στο 17,60% των πωλήσεων ανήλθε ο δείκτης εξόδων διάθεσης
Ηπιότερη των διοικητικών εξόδων διεύρυνση κατά 4,74%, κατέγραψαν τα έξοδα λειτουργίας διάθεσης των 10 Μεγάλων, τα οποία αυξήθηκαν ταχύτερα (13,60%) στην περίπτωση της Μασούτης και μάλιστα κατά 2,73 φορές γρηγορότερα σε σύγκριση με την άνοδο των πωλήσεών της (4,99%). Μεταξύ των 10 Μεγάλων, μόνο στις περιπτώσεις των Καρφούρ Μαρινόπουλο και Ατλάντικ η μεταβολή (υποχώρηση) των εξόδων διάθεσης ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τη μεταβολή (υποχώρηση) του κύκλου εργασιών.
Τα έξοδα διάθεσης αντιστοιχούν σχεδόν στο ένα τέταρτο των πωλήσεων της Dia (23,93% από 22,48%), έναντι αντίστοιχου δείκτη μόλις 9,75% για τη Μάκρο και 14,55% για τη Μετρό. Ο ίδιος δείκτης για το σύνολο των 10 Μεγάλων, διευρύνθηκε σε 17,60% (από 17%). Ο δείκτης εξόδων διάθεσης υποχώρησε το 2009 σε σύγκριση με το 2008 μόνο στη Μάκρο, της οποίας η κάμψη των εξόδων λειτουργίας διάθεσης ήταν μεγαλύτερη της υποχώρησης των πωλήσεων (11,56% έναντι 11,14%, αντίστοιχα).
Κορυφαίο λειτουργικό περιθώριο από την Α-Β Βασιλόπουλος
Μεταξύ των 10 Μεγάλων, οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες είτε αυξήθηκαν ταχύτερα από τις πωλήσεις (Α-Β Βασιλόπουλος, Μασούτης, Πέντε, Μετρό, Σκλαβενίτης), είτε αυξήθηκαν ταυτόχρονα με υποχώρηση πωλήσεων (Καρφούρ Μαρινόπουλος, Ατλάντικ, Dia), είτε μειώθηκαν βραδύτερα από την κάμψη πωλήσεων (Μάκρο).
Πρακτικά, οι λειτουργικές δαπάνες αποτέλεσαν παράγοντα επιδείνωσης των λειτουργικών κερδών, όλων των 10 Μεγάλων. Τελικά, όπως και το 2008, τρεις εξ αυτών κατέγραψαν λειτουργικές ζημίες (Μάκρο, Ατλάντικ, Dia), ενώ, εκ των
υπολοίπων επτά, το μεγαλύτερο λειτουργικό περιθώριο κερδοφορίας κατέγραψε η Α-Β Βασιλόπουλος (4%, από 3,45% το 2008) και το μικρότερο η Καρφούρ (0,51%, από 1,83%).
Αποσβέσεις: Αύξηση στο 1,92% των πωλήσεων
Ταχύτερα των πωλήσεων αυξήθηκαν το 2009 οι συνολικές αποσβέσεις των 10 Μεγάλων (7,58% έναντι 1,15%, αντίστοιχα), για να αυξηθούν τελικά στο 1,92% (από 1,81%) των πρώτων. Σε απόλυτη αξία, οι αποσβέσεις υποχώρησαν σε σύγκριση με το 2008 μόνο στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μάκρο (-0,68%), Καρφούρ Μαρινόπουλος (-5,18%) και Αφοί Βερόπουλοι (-8,11%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο αυτών κατέγραψε η Σκλαβενίτης (48,85% ή 5,02 εκατ. ευρώ).
Ως στοιχείο κόστους -που επηρεάζει τα προ φόρων αποτελέσματα- οι αποσβέσεις μεταξύ των 10 Μεγάλων κατέγραψαν την υψηλότερη αναλογία τους ως προς τις πωλήσεις στις περιπτώσεις των Dia (2,49% από 2,26%) και Μασούτης (2,32% από 2,21%). Δυναμικά αυξημένη αξία αποσβέσεων παραπέμπει σε «επιθετική» προσθήκη ακινητοποιήσεων (επενδύσεις), οι οποίες μεσοπρόθεσμα αποδίδουν -ή τουλάχιστον, αυτός είναι ο στόχος- βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας.
Από την άλλη πλευρά, η διαχρονική μεταβολή των αποσβέσεων ενίοτε οφείλεται και σε μεταβολή της ακολουθούμενης σχετικής λογιστικής πρακτικής. Παρά την ταχεία αύξηση των αποσβέσεων της Σκλαβενίτης, αυτές και πάλι διαμορφώθηκαν στη χαμηλότερη μεταξύ των 10 Μεγάλων αναλογία ως προς τις πωλήσεις (1,32% από 0,94%).
Αξιόλογη υποχώρηση σε 1,14% του καθαρού περιθωρίου
Στο τέλος της παρελθούσης χρήσης, η Μάκρο κατέστη ζημιογόνος σε επίπεδο καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων, πέραν των άλλων δύο ζημιογόνων εταιρειών-ομίλων (Ατλάντικ και Dia) που είχαν πραγματοποιήσει ζημίες και στη χρήση 2008. Ακόμα και μεταξύ των υπολοίπων επτά κερδοφόρων εταιρειών-ομίλων, αύξηση καθαρών προ φόρων αποτελεσμάτων παρουσίασαν μόνο οι Σκλαβενίτης (41,28%) και Βασιλόπουλος (27,27%).
Ιδιαίτερα για την περίπτωση της Σκλαβενίτης, στην εντυπωσιακή άνοδο της προ φόρων κερδοφορίας της, συνετέλεσε καθοριστικά η υποχώρηση κατά 57,20% ή κατά 13,06 εκατ. ευρώ των χρεωστικών της τόκων το 2009, μετά από συνολικό
περιορισμό τραπεζικών δανείων και υποχρεώσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης κατά 20,62 εκατ. ευρώ, που ακολούθησε υποχώρηση του ιδίου αθροίσματος κατά 18,14 εκατ. ευρώ στη χρήση 2008.
Σε επίπεδο καθαρού (προ φόρων) περιθωρίου, το μεγαλύτερο αντίστοιχο δείκτη μεταξύ των 10 Μεγάλων κατέγραψε η Βασιλόπουλος (3,54% από 3,07% το 2008), παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τη Μετρό (2,27% από 3,80%). Ανεξάρτητα από το πρόσημό του, το καθαρό περιθώριο βελτιώθηκε μόνον στις περιπτώσεις των Σκλαβενίτης και A-B Βασιλόπουλος, ενώ ο ίδιος δείκτης περιορίστηκε δραστικά σε 1,14% (από 1,56%) για το σύνολο των 10 Μεγάλων.
Βασιλόπουλος: «Εξωτική» απόδοση ιδίων κεφαλαίων 33,15%
Για τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες/ομίλους, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υπέστη σημαντικό πλήγμα στη χρήση 2009, για να περιοριστεί σε 9,02% (από 12,14%). Για τη Βασιλόπουλος, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο «εξωτικό» επίπεδο του 33,15%, το οποίο μάλιστα βελτιώθηκε από το επίπεδο του 30,17% για τη χρήση 2008. Ιδιαίτερα υψηλός ήταν ο αντίστοιχος δείκτης και για τη Μασούτης (26,61% από 34,41%).
Επισημαίνεται, ότι η A-B Βασιλόπουλος και η Μασούτης, στη χρήση 2009 κατέγραψαν παράλληλα και αύξηση ιδίων κεφαλαίων κατά 15,81% και 13,08%, αντίστοιχα. Στους 7 από τους 10 Μεγάλους με κέρδη το 2009, τη χαμηλότερη απόδοση ιδίων κεφαλαίων κατέγραψαν οι Αφοί Βερόπουλοι (3,43% από 5,18%) και Καρφούρ Μαρινόπουλος (1,64% από 6,64%).
Στοιχεία ενεργητικού-παθητικού που ξεχωρίζουν:
Από τα στοιχεία ενεργητικού, ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, παρουσιάζουν η δυναμική διεύρυνση του συνόλου παγίου ενεργητικού των Μετρό (23,36%) και Μασούτης (21,56%), η δυναμική διεύρυνση του συνόλου απαιτήσεων της Καρφούρ Μαρινόπουλος (26,35%), ο διπλασιασμός του συνόλου διαθεσίμων των Σκλαβενίτης (99,89%) και Μάκρο (99,40%) -οι οποίες τελικά παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη άμεσης ρευστότητας (0,32 και 0,64, αντίστοιχα)- αλλά και η ταχεία αύξηση του συνόλου ενεργητικού της Μασούτης (15,21%).
Στην πλευρά του παθητικού, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η αύξηση του συνόλου τραπεζικού δανεισμού των Μασούτης (27,82%) και Καρφούρ Μαρινόπουλος (20,08%), η υποχώρηση της καθαρής θέσης των Μάκρο (-22,70%) και Ατλάντικ (-22,62%), η διεύρυνση των υποχρεώσεων προς προμηθευτές της Α-Β Βασιλόπουλος κατά 23,93% (μετά από άνοδο πωλήσεων κατά 10,18%), αλλά και η υποχώρηση κατά 11,46% του συνόλου των πιστώσεων της αγοράς προς το Μάκρο.
www.kathimerini.gr
Ετικέτες
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΡΙΣΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
ΛΑΣΠΗ ΤΟΥ ΡΙΧΑΡΔΟΥ ΣΩΜΕΡΙΤΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΒΗΜΑ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΜΩΣ ΤΙ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ.
Η Νέα Δημοκρατία νομίζει ότι βρήκε τη λύση: προσπαθεί με φιλμάκια να μας κάνει να πιστέψουμε ότι «κυβέρνησε» άψογα τη χώρα από το 2004 ως το 2009 με πρωθυπουργό τον Καραμανλή και υποστηρικτή του τον Σαμαρά. Δυστυχώς όμως είναι δύσκολο να ξεχάσει κάποιος ένα τόσο πρόσφατο παρελθόν. Ιδού, ξανά και ξανά, ορισμένα στοιχεία που μπορούν επίσης να βρεθούν σε μορφή βίντεο...
Ολοι λοιπόν γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα του 2004 στεκόταν γερά στα πόδια της και ότι το 2009 κατέρρευσε.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=359075&dt=07/10/2010#ixzz11k54GJYG
Ολοι λοιπόν γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα του 2004 στεκόταν γερά στα πόδια της και ότι το 2009 κατέρρευσε.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=359075&dt=07/10/2010#ixzz11k54GJYG
Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΣΤΟΛΩΝ.
ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://armyalert.blogspot.com/2010/10/blog-post_3786.html
Ετικέτες
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ,
ΕΝΣΤΟΛΟΙ,
ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ,
ΜΙΣΘΟΙ,
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ,
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
ΑΝΕΡΓΟΙ,ΦΤΩΧΟΙ,ΔΑΡΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΠΟΥΛΗΣΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΤΖΑΜΠΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
Αυτόματες αυξήσεις στις αντικειμενικές από 1/1/2011
Μπαράζ αυξήσεων για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές αλλά και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει η άνοδος στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων κατά 20 – 30% σε όλη τη χώρα - σε τρεις δόσεις - που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Μάρτιο. Ταυτοχρόνως το σύστημα θα αυτοματοποιηθεί ώστε να παρακολουθούνται οι αγοραίες τιμές και οι αντικειμενικές να αναπροσαρμόζονται αναλόγως ανά έτος.
Μεγάλες αυξήσεις για τα εξοχικά. Στόχος η είσπραξη περισσότερων φόρων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της τάξεως των 570 εκατ. ευρώ..
Στην ένταξη του συνόλου των περιοχών της χώρας, ακόμη και των εκτός σχεδίου, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνονται απώλειες στην είσπραξη εσόδων, όπως το ΕΤΑΚ.
Όπως δήλωσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, θα αυτοματοποιηθεί παράλληλα το ισχύον σύστημα, προκειμένου να παρακολουθούνται οι αγοραίες τιμές και οι αντικειμενικές να αναπροσαρμόζονται αναλόγως ανά έτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις 18 Νοεμβρίου - ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή - θα δημοσιοποιηθεί και η τελική απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς έχει αποκλειστεί η μετάταξη του 30% των προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Μπαράζ αυξήσεων για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές αλλά και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα επιφέρει η άνοδος στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων κατά 20 – 30% σε όλη τη χώρα - σε τρεις δόσεις - που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Μάρτιο. Ταυτοχρόνως το σύστημα θα αυτοματοποιηθεί ώστε να παρακολουθούνται οι αγοραίες τιμές και οι αντικειμενικές να αναπροσαρμόζονται αναλόγως ανά έτος.
Μεγάλες αυξήσεις για τα εξοχικά. Στόχος η είσπραξη περισσότερων φόρων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της τάξεως των 570 εκατ. ευρώ..
Στην ένταξη του συνόλου των περιοχών της χώρας, ακόμη και των εκτός σχεδίου, στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς διαπιστώνονται απώλειες στην είσπραξη εσόδων, όπως το ΕΤΑΚ.
Όπως δήλωσε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, θα αυτοματοποιηθεί παράλληλα το ισχύον σύστημα, προκειμένου να παρακολουθούνται οι αγοραίες τιμές και οι αντικειμενικές να αναπροσαρμόζονται αναλόγως ανά έτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στις 18 Νοεμβρίου - ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή - θα δημοσιοποιηθεί και η τελική απόφαση της κυβέρνησης για την αναπροσαρμογή στους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς έχει αποκλειστεί η μετάταξη του 30% των προϊόντων από τον μεσαίο συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Ετικέτες
ΑΝΕΡΓΙΑ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑ,
ΜΙΚΡΟΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ,
ΠΑΣΟΚ,
ΦΤΩΧΕΙΑ
Αμα κατέβαινε πουτάνα στις εκλογές, χίλιες φορές την πουτάνα παρά εσένα
Εκλογές; Ρε άντε από κει
Ερχονται εκλογές. Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, που δεν το θέλουμε. Ακόμα και οι υποψήφιοι ντρέπονται να το πουν. Είδα προχθές υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. «Ρε τρελέ, κατεβαίνεις για δημοτικός σύμβουλος;». «Σώπα παιδάκι μου μη μας ακούσουν». «Τι σώπα, κρυφό το έχεις;». «Οσο λιγότερο καιρό το ξέρουν τόσο καλύτερα. Ασε να το μάθουν όταν ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο. Αν ανακοινωθεί. Δεν βρίσκουν άτομα». Τι να πάνε να κάνουν!
Παλιά υπήρχε μια προοπτική. Θα πας, αν εκλεγείς όλο και κάπου θα βάλεις το δάχτυλο, μετά θα βάλεις δυο δάχτυλα, μετά την παλάμη ολόκληρη και αν έχεις δει τσόντα, θα βάλεις το χέρι μέχρι τον καρπό. Στο μέλι, ρε κουτά. Τώρα δεν έχει μέλι. Εχει χρέη. Μπορεί να πέσουν και φάπες. Ξύνουν τις παλάμες τους όλοι. 9 στους 10 λένε «εγώ δεν πάω να ψηφίσω κανέναν απατεώνα». Πλήρης απαξίωση. Όχι άδικη. Ετσι όπως είναι η κατάσταση, τους παίρνει όλους η μπάλα.
Προσπαθώ να τα περνώ όλα στην πλάκα, βλέπω όμως, ακούω. Και δεν έχει καθόλου πλάκα. Εύκολα ανάβουν τα αίματα. Στο ΙΚΑ, στις τράπεζες, στις εφορίες, στο Δημόσιο. Οργισμένοι πελάτες βρίζουν, μουντζώνουν, απειλούν. Υπάρχει μίσος. Η κοινωνική αδικία, η οικονομική κατάσταση των πολιτών που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο από τη μια, από την άλλη η αναισθησία του κράτους. Αθλιος ο προϋπολογισμός, «δικαιώνονται οι θυσίες του λαού» λέει ο Παπαπακωνταντίνου. Αστο να πάει στο διάολο. Μην πεις τίποτα. Κάνε τον αδιάφορο. Μη μιλάς για θυσίες στο σπίτι του σφάγιου!
Εβλεπα ειδήσεις σε καφενείο. Δεν μεταφέρονται ούτε από εμένα τον βλάσθημο αυτά που άκουσα. Επεσε και πολύ μούντζα. «Πάρτα μπιπ». «Α στο διάολο μπιπ». «Αντε... μπιπ». Μια καλή κουβέντα δεν άκουσα. Για κανέναν. Κάποια στιγμή, μπήκε μέσα ένας υποψήφιος δήμαρχος. Τον λυπήθηκε η ψυχή μου παρότι μου είναι αντιπαθής. Κακήν κακώς έφυγε. «Λαμόγιο, κλεφτρόνι, που μάζεψες όλη τη συμμορία στο ψηφοδέλτιό σου, θα σε πεθάνουμε, άμα κατέβαινε πουτάνα, χίλιες φορές την πουτάνα παρά εσένα». Αυτό ήταν το πλέον κομψό. Τα άλλα… με τίποτα. Εφυγε ο υποψήφιος, υπήρχε ένταση στο καφενείο, είχαν τελειώσει οι ειδήσεις, έπαιζε διαφημιστικά εκπομπών, λέει ένας «καθόμαστε και βλέπουμε αυτές τις… ξέρετε πόσα παίρνει αυτή, 100 χιλιάδες ευρώ τον μήνα…». Δεν θα το πιστέψετε. Μέσα σε 10 λεπτά έβγαλαν απίστευτο μίσος για τους τηλεστάρ πολιτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών.
Σ’ ένα καζάνι όλοι. Αν αυτό το καζάνι ξεχειλίσει, δεν ξέρω τι θα γίνει. Ειλικρινά
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ
Ερχονται εκλογές. Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, που δεν το θέλουμε. Ακόμα και οι υποψήφιοι ντρέπονται να το πουν. Είδα προχθές υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο. «Ρε τρελέ, κατεβαίνεις για δημοτικός σύμβουλος;». «Σώπα παιδάκι μου μη μας ακούσουν». «Τι σώπα, κρυφό το έχεις;». «Οσο λιγότερο καιρό το ξέρουν τόσο καλύτερα. Ασε να το μάθουν όταν ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο. Αν ανακοινωθεί. Δεν βρίσκουν άτομα». Τι να πάνε να κάνουν!
Παλιά υπήρχε μια προοπτική. Θα πας, αν εκλεγείς όλο και κάπου θα βάλεις το δάχτυλο, μετά θα βάλεις δυο δάχτυλα, μετά την παλάμη ολόκληρη και αν έχεις δει τσόντα, θα βάλεις το χέρι μέχρι τον καρπό. Στο μέλι, ρε κουτά. Τώρα δεν έχει μέλι. Εχει χρέη. Μπορεί να πέσουν και φάπες. Ξύνουν τις παλάμες τους όλοι. 9 στους 10 λένε «εγώ δεν πάω να ψηφίσω κανέναν απατεώνα». Πλήρης απαξίωση. Όχι άδικη. Ετσι όπως είναι η κατάσταση, τους παίρνει όλους η μπάλα.
Προσπαθώ να τα περνώ όλα στην πλάκα, βλέπω όμως, ακούω. Και δεν έχει καθόλου πλάκα. Εύκολα ανάβουν τα αίματα. Στο ΙΚΑ, στις τράπεζες, στις εφορίες, στο Δημόσιο. Οργισμένοι πελάτες βρίζουν, μουντζώνουν, απειλούν. Υπάρχει μίσος. Η κοινωνική αδικία, η οικονομική κατάσταση των πολιτών που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο από τη μια, από την άλλη η αναισθησία του κράτους. Αθλιος ο προϋπολογισμός, «δικαιώνονται οι θυσίες του λαού» λέει ο Παπαπακωνταντίνου. Αστο να πάει στο διάολο. Μην πεις τίποτα. Κάνε τον αδιάφορο. Μη μιλάς για θυσίες στο σπίτι του σφάγιου!
Εβλεπα ειδήσεις σε καφενείο. Δεν μεταφέρονται ούτε από εμένα τον βλάσθημο αυτά που άκουσα. Επεσε και πολύ μούντζα. «Πάρτα μπιπ». «Α στο διάολο μπιπ». «Αντε... μπιπ». Μια καλή κουβέντα δεν άκουσα. Για κανέναν. Κάποια στιγμή, μπήκε μέσα ένας υποψήφιος δήμαρχος. Τον λυπήθηκε η ψυχή μου παρότι μου είναι αντιπαθής. Κακήν κακώς έφυγε. «Λαμόγιο, κλεφτρόνι, που μάζεψες όλη τη συμμορία στο ψηφοδέλτιό σου, θα σε πεθάνουμε, άμα κατέβαινε πουτάνα, χίλιες φορές την πουτάνα παρά εσένα». Αυτό ήταν το πλέον κομψό. Τα άλλα… με τίποτα. Εφυγε ο υποψήφιος, υπήρχε ένταση στο καφενείο, είχαν τελειώσει οι ειδήσεις, έπαιζε διαφημιστικά εκπομπών, λέει ένας «καθόμαστε και βλέπουμε αυτές τις… ξέρετε πόσα παίρνει αυτή, 100 χιλιάδες ευρώ τον μήνα…». Δεν θα το πιστέψετε. Μέσα σε 10 λεπτά έβγαλαν απίστευτο μίσος για τους τηλεστάρ πολιτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών.
Σ’ ένα καζάνι όλοι. Αν αυτό το καζάνι ξεχειλίσει, δεν ξέρω τι θα γίνει. Ειλικρινά
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΥΡΙΟΧΟΣ
Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010
ΗΔΗ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΚΑΙ Η ΨΑΛΙΔΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.
Μείωση της Ψαλίδας σε Κλίμα Αποσταθεροποίησης
Η μεγάλη απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας για την προοπτική της χώρας, λόγω της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης με δυσβάστακτα μέτρα και την αναπτυξιακή ασφυξία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στην πολιτική αποστασιοποίηση.
Ο κόσμος δείχνει να μην ξέρει ποιον να εμπιστευθεί και τι να πιστέψει. Σίγουρα όμως έχει αρχίσει πλέον να αποσύρει μαζικά την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Pulse που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μείωση του ποσοστού πρόθεσης ψήφου κατά 4,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον εφετινό Μάρτιο (26,5% σήμερα από 31% το Μάρτιο).
Την ίδια ώρα το ποσοστό που αναλογεί στη ΝΔ παραμένει σταθερό (19%) με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα από τις 12 μονάδες στις 7,5. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, σχεδόν 1 στους 3 (32,5%), δεν παίρνει θέση και τοποθετείται στη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αποχή, άκυρο, λευκό, αναποφάσιστοι).
Όμως, η τρέχουσα δυναμική των πραγμάτων, οι τάσεις δηλαδή που διαμορφώνονται στην κοινωνία και θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται σταδιακά και στην εκλογική συμπεριφορά περιορίζοντας το ποσοστό της απροσδιόριστης στάσης, αποκαλύπτεται ουσιαστικά από τα ερωτήματα αξιολόγησης που επίσης τέθηκαν στην ίδια έρευνα.
Συγκεκριμένα, ενώ το ποσοστό που τοποθετείται θετικά για την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία είναι μόλις 21% (δηλαδή 5,5 μονάδες χαμηλότερα από την πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ) το ποσοστό που αξιολογεί θετικά τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία φτάνει στο 23% (4 μονάδες ψηλότερα από την πρόθεση ψήφου).
Δεν μιλάμε συνεπώς για μείωση της ψαλίδας, αλλά για υπεροχή της ΝΔ. Μία υπεροχή που θα μπορούσε σύντομα να εμφανιστεί σε όλους τους δείκτες και τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων, καθώς η ελληνική κοινωνία θα αντιλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ότι απέναντι στη «διαχείριση της απελπισίας» που ορίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η «στρατηγική ελπίδας» της ΝΔ.
www.tsigris.gr
Η μεγάλη απογοήτευση της ελληνικής κοινωνίας για την προοπτική της χώρας, λόγω της διαχείρισης της οικονομικής κρίσης με δυσβάστακτα μέτρα και την αναπτυξιακή ασφυξία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών στην πολιτική αποστασιοποίηση.
Ο κόσμος δείχνει να μην ξέρει ποιον να εμπιστευθεί και τι να πιστέψει. Σίγουρα όμως έχει αρχίσει πλέον να αποσύρει μαζικά την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Pulse που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Το Ποντίκι”, το ΠΑΣΟΚ υφίσταται μείωση του ποσοστού πρόθεσης ψήφου κατά 4,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας τον εφετινό Μάρτιο (26,5% σήμερα από 31% το Μάρτιο).
Την ίδια ώρα το ποσοστό που αναλογεί στη ΝΔ παραμένει σταθερό (19%) με αποτέλεσμα να μειώνεται η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο κόμματα από τις 12 μονάδες στις 7,5. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, σχεδόν 1 στους 3 (32,5%), δεν παίρνει θέση και τοποθετείται στη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση (αποχή, άκυρο, λευκό, αναποφάσιστοι).
Όμως, η τρέχουσα δυναμική των πραγμάτων, οι τάσεις δηλαδή που διαμορφώνονται στην κοινωνία και θα αρχίσουν να αποκρυσταλλώνονται σταδιακά και στην εκλογική συμπεριφορά περιορίζοντας το ποσοστό της απροσδιόριστης στάσης, αποκαλύπτεται ουσιαστικά από τα ερωτήματα αξιολόγησης που επίσης τέθηκαν στην ίδια έρευνα.
Συγκεκριμένα, ενώ το ποσοστό που τοποθετείται θετικά για την απόδοση της κυβέρνησης στην οικονομία είναι μόλις 21% (δηλαδή 5,5 μονάδες χαμηλότερα από την πρόθεση ψήφου του ΠΑΣΟΚ) το ποσοστό που αξιολογεί θετικά τις προτάσεις της ΝΔ για την οικονομία φτάνει στο 23% (4 μονάδες ψηλότερα από την πρόθεση ψήφου).
Δεν μιλάμε συνεπώς για μείωση της ψαλίδας, αλλά για υπεροχή της ΝΔ. Μία υπεροχή που θα μπορούσε σύντομα να εμφανιστεί σε όλους τους δείκτες και τις καταγραφές των δημοσκοπήσεων, καθώς η ελληνική κοινωνία θα αντιλαμβάνεται ολοένα περισσότερο ότι απέναντι στη «διαχείριση της απελπισίας» που ορίζει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η «στρατηγική ελπίδας» της ΝΔ.
www.tsigris.gr
Ετικέτες
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ,
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΨΑΛΙΔΑΣ,
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,
ΠΑΣΟΚ
Ο Δημήτρης Χριστόφιας παραχαράσει την ιστορία για ιδεολογικούς και προσωπικούς συμφεντορολογικούς σκοπούς. ντροπή του!!!
Σταλινικού τύπου προπαγάνδα από Χριστόφια
Δεν πρόκειται για άτυχη στιγμή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εννοούσε αυτό που είπε ενώπιον Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για διεθνείς σχέσεις. Αντανακλά όχι κάποια τακτική σκοπιμότητα, αλλά τη στρατηγική του για το Κυπριακό. Γι’ αυτό και δεν προέβη σε διορθωτική δήλωση. Καθένας, βεβαίως, δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Κανείς, όμως, δεν δικαιούται να κατακρεουργεί την πραγματικότητα για να υπηρετήσει το ιδεολόγημά του.
Από τη δεκαετία 1950, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει βαρύτατα πολιτικά σφάλματα στο Κυπριακό. Δυστυχώς, για την ΑΚΕΛική ηγεσία, όμως, η Ελλάδα δεν εισέβαλε ποτέ στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στη Μεγαλόνησο σε συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου και για να αποτρέψει τουρκική εισβολή. Το ενδεχόμενο εισβολής δεν ήταν θεωρητικό. Υπενθυμίζουμε ότι στην κρίση του 1964, η εισβολή ματαιώθηκε όταν ο πρόεδρος Τζόνσον απείλησε ευθέως την Αγκυρα.
Το δικτατορικό καθεστώς διέπραξε εθνικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού σε δύο δόσεις: απέσυρε την ελληνική μεραρχία και μερικά χρόνια αργότερα, με το πραξικόπημα, έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν. Το έγκλημα διεπράχθη από μη νομιμοποιημένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρεωθεί στην Ελλάδα, νοούμενη ως συντεταγμένη πολιτεία του ελληνικού λαού. Ακόμα όμως κι αν κάποιος ταυτίσει αυθαιρέτως τη δικτατορία με την Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να μιλήσει για εισβολή της Ελλάδας.
Ο Χριστόφιας γνωρίζει την πραγματικότητα. Τη διαστρέφει, όμως, για να καλλιεργήσει το ιδεολόγημα της κυπριακής ταυτότητας. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι η «αποελληνοποίηση» των Ελληνοκυπρίων. Γι’ αυτό μίλησε για εισβολή της Ελλάδας, γι’ αυτό εξαφανίζει τις ελληνικές σημαίες, γι’ αυτό προσπαθεί να «αποελληνοποιήσει» τα ελληνοκυπριακά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι εθνικές ταυτότητες, όμως, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από πολιτικές κατασκευές για να ακυρώνονται από έναν πρόεδρο. Γαλουχημένος στα νάματα του σταλινικού βολονταρισμού, ο Χριστόφιας νομίζει ότι η εθνική συνείδηση είναι μολυβιά για να τη σβήσει με τη γόμα της εξουσίας. Κι όλα αυτά, όταν έχει απέναντί του τον τουρκικό στρατό κατοχής, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος του φανατικού εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου και το πλήθος των Τούρκων εποίκων. Πώς τα αντιμετωπίζει; Αφήνει να εννοηθεί πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα!
Αλλοτε, η «αγάπη» του ΑΚΕΛ για τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς», υπαγορευόταν από τον κομμουνιστικό διεθνισμό. Σήμερα, υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από σκοπιμότητα. Μια λύση τύπου Ανάν, θα μετέτρεπε το ΑΚΕΛ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αφού θα εισέπραττε τη μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο άλλοτε φανατικός κομμουνιστής Χριστόφιας έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο εάν συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Αγγλοαμερικανών, θα παραμείνει «αγαπημένο παιδί» τους.
Tου Σταυρου Λυγερου
Δεν πρόκειται για άτυχη στιγμή. Ο Δημήτρης Χριστόφιας εννοούσε αυτό που είπε ενώπιον Αμερικανών εμπειρογνωμόνων για διεθνείς σχέσεις. Αντανακλά όχι κάποια τακτική σκοπιμότητα, αλλά τη στρατηγική του για το Κυπριακό. Γι’ αυτό και δεν προέβη σε διορθωτική δήλωση. Καθένας, βεβαίως, δικαιούται να έχει τις απόψεις του. Κανείς, όμως, δεν δικαιούται να κατακρεουργεί την πραγματικότητα για να υπηρετήσει το ιδεολόγημά του.
Από τη δεκαετία 1950, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν διαπράξει βαρύτατα πολιτικά σφάλματα στο Κυπριακό. Δυστυχώς, για την ΑΚΕΛική ηγεσία, όμως, η Ελλάδα δεν εισέβαλε ποτέ στην Κύπρο. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στη Μεγαλόνησο σε συμφωνία με τη νόμιμη κυβέρνηση Μακαρίου και για να αποτρέψει τουρκική εισβολή. Το ενδεχόμενο εισβολής δεν ήταν θεωρητικό. Υπενθυμίζουμε ότι στην κρίση του 1964, η εισβολή ματαιώθηκε όταν ο πρόεδρος Τζόνσον απείλησε ευθέως την Αγκυρα.
Το δικτατορικό καθεστώς διέπραξε εθνικό έγκλημα σε βάρος του κυπριακού Ελληνισμού σε δύο δόσεις: απέσυρε την ελληνική μεραρχία και μερικά χρόνια αργότερα, με το πραξικόπημα, έδωσε την αφορμή στους Τούρκους να εισβάλουν. Το έγκλημα διεπράχθη από μη νομιμοποιημένη δημοκρατικά ελληνική κυβέρνηση και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρεωθεί στην Ελλάδα, νοούμενη ως συντεταγμένη πολιτεία του ελληνικού λαού. Ακόμα όμως κι αν κάποιος ταυτίσει αυθαιρέτως τη δικτατορία με την Ελλάδα και πάλι δεν μπορεί να μιλήσει για εισβολή της Ελλάδας.
Ο Χριστόφιας γνωρίζει την πραγματικότητα. Τη διαστρέφει, όμως, για να καλλιεργήσει το ιδεολόγημα της κυπριακής ταυτότητας. Προϋπόθεση γι’ αυτό, όμως, είναι η «αποελληνοποίηση» των Ελληνοκυπρίων. Γι’ αυτό μίλησε για εισβολή της Ελλάδας, γι’ αυτό εξαφανίζει τις ελληνικές σημαίες, γι’ αυτό προσπαθεί να «αποελληνοποιήσει» τα ελληνοκυπριακά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι εθνικές ταυτότητες, όμως, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιαστικό από πολιτικές κατασκευές για να ακυρώνονται από έναν πρόεδρο. Γαλουχημένος στα νάματα του σταλινικού βολονταρισμού, ο Χριστόφιας νομίζει ότι η εθνική συνείδηση είναι μολυβιά για να τη σβήσει με τη γόμα της εξουσίας. Κι όλα αυτά, όταν έχει απέναντί του τον τουρκικό στρατό κατοχής, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος του φανατικού εθνικιστή Ντερβίς Ερογλου και το πλήθος των Τούρκων εποίκων. Πώς τα αντιμετωπίζει; Αφήνει να εννοηθεί πως η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα!
Αλλοτε, η «αγάπη» του ΑΚΕΛ για τους Τουρκοκύπριους «αδελφούς», υπαγορευόταν από τον κομμουνιστικό διεθνισμό. Σήμερα, υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από σκοπιμότητα. Μια λύση τύπου Ανάν, θα μετέτρεπε το ΑΚΕΛ σε κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αφού θα εισέπραττε τη μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ψήφων, που σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να δίνονται σε ελληνοκυπριακά κόμματα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Ο άλλοτε φανατικός κομμουνιστής Χριστόφιας έχει συνειδητοποιήσει ότι μόνο εάν συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με τα γεωπολιτικά συμφέροντα των Αγγλοαμερικανών, θα παραμείνει «αγαπημένο παιδί» τους.
Tου Σταυρου Λυγερου
Ετικέτες
ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ,
ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ:Απεβίωσε στις 4 Οκτωβρίου 1955
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1883.
Το 1901 θα γραφτεί στην Νομική σχολή Αθηνών όμως την εγκατέλειψε έναν χρόνο αργότερα για να σπουδάσει για 4 χρόνια στην στρατιωτική σχολή Βρυξελλών και στην σχολή ιππικού του Ιπρ.
Κατα την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων εξορίζεται αρχικά στην Ιο και μετά στην Κρήτη.Το 1920 οι βασιλικοί των επαναφέρουν στο στράτευμα και θα πάρει μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία.
Μετά την επανάσταση Πλαστήρα θα αποστρατευτεί για να επανέλθει το 1935 οργανώνοντας το κίνημα απο το οποίο θα επωφεληθεί ο Κονδύλης προκαλώντας δημοψήφισμα για το πολίτευμα διορίζοντας τον υπουργό στρατιωτικών.
Το 1936 επι πρωθυπυργίας Μεταξά ανέλαβε την ηγεσία του ελληνικού στρατού τον οποίο αναρδιάθωσε με αποτέλεσμα τις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν αργότερα.
Με την συνθηκολόγηση αρνείται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αθήνα διαφωνώντας με τον βασιλιά υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να μεταβεί στην Κύπρο που θεωρούσε ελεύθερο ελληνικό έδαφος.
Αποτέλεσμα ήταν τον Απρίλιο του 1943 να συλληφθεί απο τους Γερμανούς και να σταλεί στο Νταχάου για να επιστρέψει το 1945.Τον Ιανουάριο του 1947 θα διοριστεί ξανά διοικητής των ενόπλων δυνάμεων απο τον πρωθυπουργό Σοφούλη με σκοπό την συντριβή των κομμουνιστών ανταρτών.
Μετά την νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων θα του απονεμηθεί ο βαθμός του στρατάρχη.
Στις 11 Απριλίου 1950 θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα ονομασθεί πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.Τον Σεπτέμβριο του 1951 κατεβαίνει στις εκλογές με το κόμμα που ιδρύει τον "Συναγερμό" συγκεντρώνοντας 36,5% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Κατι που θα πετύχει στις 16 Νοεμβρίου 1952 καταλαμβάνοντας το 49,30% και θα ορκιστεί πρωθυπουργός.
Το 1901 θα γραφτεί στην Νομική σχολή Αθηνών όμως την εγκατέλειψε έναν χρόνο αργότερα για να σπουδάσει για 4 χρόνια στην στρατιωτική σχολή Βρυξελλών και στην σχολή ιππικού του Ιπρ.
Κατα την διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων εξορίζεται αρχικά στην Ιο και μετά στην Κρήτη.Το 1920 οι βασιλικοί των επαναφέρουν στο στράτευμα και θα πάρει μέρος στην μικρασιατική εκστρατεία.
Μετά την επανάσταση Πλαστήρα θα αποστρατευτεί για να επανέλθει το 1935 οργανώνοντας το κίνημα απο το οποίο θα επωφεληθεί ο Κονδύλης προκαλώντας δημοψήφισμα για το πολίτευμα διορίζοντας τον υπουργό στρατιωτικών.
Το 1936 επι πρωθυπυργίας Μεταξά ανέλαβε την ηγεσία του ελληνικού στρατού τον οποίο αναρδιάθωσε με αποτέλεσμα τις ένδοξες σελίδες που γράφτηκαν αργότερα.
Με την συνθηκολόγηση αρνείται να ακολουθήσει την κυβέρνηση στην Αίγυπτο και παραμένει στην Αθήνα διαφωνώντας με τον βασιλιά υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση να μεταβεί στην Κύπρο που θεωρούσε ελεύθερο ελληνικό έδαφος.
Αποτέλεσμα ήταν τον Απρίλιο του 1943 να συλληφθεί απο τους Γερμανούς και να σταλεί στο Νταχάου για να επιστρέψει το 1945.Τον Ιανουάριο του 1947 θα διοριστεί ξανά διοικητής των ενόπλων δυνάμεων απο τον πρωθυπουργό Σοφούλη με σκοπό την συντριβή των κομμουνιστών ανταρτών.
Μετά την νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων θα του απονεμηθεί ο βαθμός του στρατάρχη.
Στις 11 Απριλίου 1950 θα δημιουργήσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα ονομασθεί πρώτος αρχηγός ΓΕΕΘΑ.Τον Σεπτέμβριο του 1951 κατεβαίνει στις εκλογές με το κόμμα που ιδρύει τον "Συναγερμό" συγκεντρώνοντας 36,5% αλλά δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Κατι που θα πετύχει στις 16 Νοεμβρίου 1952 καταλαμβάνοντας το 49,30% και θα ορκιστεί πρωθυπουργός.
Ετικέτες
ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ,
ΠΑΠΑΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Η ΕΛΛΑΣ ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΙΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ 50% ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ.
Aκόμη κι αν αύριο το πρωί, οι δανειστές μας συμφωνούσαν να κόψουν τα χρέη μας στο μισό και πάλι, το οικονομικό μας πρόβλημα δεν θα είχε επιλυθεί. Αυτό προκύπτει από πρόσφατες οικονομετρικές εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (“Default in Today’s Advanced Economies: Unnecessary, Undesirable and Unlikely”, IMF Staff Position Note, Sept. 1, 2010). Συγκεκριμένα, ακόμη και μετά μια τόσο μεγάλη (όσο και ασυνήθιστη) περικοπή χρέους, το πρωτογενές πλεόνασμα που χρειάζεται η Ελλάδα για να επιτύχει τη σταθεροποίηση του εναπομένοντος χρέους σε ανεκτά επίπεδα θα είναι πάντοτε στο 2,8% του εθνικού προϊόντος. Η χώρα μας δεν κατόρθωσε ποτέ, στην τρέχουσα μεταπολιτευτική δημοκρατία, να επιτύχει παρόμοια κρατικά πλεονάσματα.
Το ίδιο επιχείρημα ισχύει για όλες τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: πώς να μειώσουμε τα βάρη από την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων που προκλήθηκαν από τη διεθνή κρίση. Στην περίπτωσή μας, η κρίση ήρθε να προσθέσει τα βάρη της σε μια έκτακτη και μια μόνιμη πληγή. Η έκτακτη ήταν το εξωφρενικό έλλειμμα των περίπου 12 - 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσαν η διοργάνωση, η εκτέλεση και τα έκτακτα δημόσια έργα της Ολυμπιάδας 2004.
Η δεύτερη εκτροπή έχει βαθύτερα χαρακτηριστικά και συνδέεται με το υπερβολικό κόστος που προκαλεί η αυξημένη ζήτηση του πληθυσμού για συνεχώς περισσότερο κράτος. Την τελευταία δεκαετία, προστέθηκαν απερίγραπτα βάρη στο κράτος. Θυμάμαι πάντοτε το απλό ερώτημα που μου είχε απευθύνει ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος όταν τον ρώτησα για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τα νέα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία.
«Τα έργα θα τελειώσουν. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα τα πάρουμε. Πώς όμως θα πληρώνουμε μετά για τη λειτουργία τους;», με αντι-ρώτησε! Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν, αφού ούτε ο ίδιος, αργότερα, από τη θέση του υπουργού Υγείας ούτε κανείς άλλος από τότε και μέχρι σήμερα έκανε κάτι δραστικό ώστε να μην αποτελεί η κρατική υγεία τη μεγαλύτερη χοάνη κρατικής σπατάλης.
Η δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή η λιτότητα, θα συνεχίσει να αποτελεί την απαρέγκλιτη πραγματικότητα των δημοσίων οικονομικών πραγμάτων για ολόκληρη την προσεχή δεκαετία. Είναι εύκολο να μειώσει κανείς αρκετές μονάδες του ΑΕΠ το κρατικό έλλειμμα, όταν ξεκινάει από το εξωφρενικό επίπεδο του 2009. Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι σε 14 περιπτώσεις εκτροχιασμού των δημοσίων ελλειμμάτων, μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, επιτεύχθηκε διόρθωση μεγαλύτερη των 7 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, χάρις σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα είναι μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις μεταξύ 1995 και 1999.
Μάλιστα, τους αμέσως επόμενους μήνες, η αυστηρότατη ικανοποίηση του κριτηρίου του ελλείμματος είναι αποφασιστικής σημασίας. Πρέπει από το πραγματικό 14% να πέσουμε σε ένα εξίσου πραγματικό 8%. Πρόκειται για μείωση ελλείμματος από το εξωφρενικό ποσό των 32,3 δισ. του 2009, σε 18,5 δισ. το 2010 και 17,1 δισ. το 2011. Μπορεί η πρόσθετη περικοπή του 2011 να φαίνεται μικρή. Κι όμως: η συνολική ετήσια επίπτωση των μέτρων του 2011 πλησιάζει το τεράστιο ποσό των 10 δισ. ευρώ, περίπου. Που σημαίνει ότι το κράτος θα συνεχίσει να αφαιρεί από την οικονομία τεράστιους πόρους, που θα έπρεπε να διατεθούν στην ανάπτυξη.
Μια περικοπή του χρέους, όπως αυτή που υπολογίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, έχει πρακτικώς συμβεί από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίσθηκαν «σκουπιδόχαρτα». Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «κόβει» όλους τους ελληνικούς τίτλους, όταν μας εφοδιάζει με την πολύτιμη ρευστότητα κι ας είμαστε ισότιμα μέλη του ευρωσυστήματος. «Υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πήηρ Στάινμπρουκ, πάντοτε στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, εκτιμώντας ότι αποτελεί ρεαλιστική πρόβλεψη πως η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να αναδιαρθρώσει το χρέος της», ώστε να μειωθούν «κατά ένα μέρος, τα χρέη με την επέκταση της διάρκειας των ομολόγων ή τη μείωση των επιτοκίων ή την κουρά, όπως την αποκαλούν οι αγορές», επί της τρέχουσας αγοραίας αξίας των ομολόγων.
Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται εκεί που την περιμένουν οι αγορές: μια «μη συγκρουσιακή», συναινετική –κυρίως προς τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων– συζήτηση για την αναδιάταξη του προφίλ του ελληνικού χρέους. Οι αναλυτές του ΔΝΤ, σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά Mέσα Eνημέρωσης, αφού προηγουμένως καταγράφουν την αυτοσυγκράτηση ως προς τα αναμενόμενα οφέλη, γράφουν τα εξής: «Αν υποθέσουμε ότι η προσέγγιση αυτή διαθέτει, υποθετικά, επίσημη υποστήριξη και από τους διεθνείς οργανισμούς, δεν θα καταστεί υποχρεωτική η απότομη εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος». Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και αυτόν τον γύρο. Αρκεί να αποκτήσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δραστικού περιορισμού της κρατικής δαπάνης με μια εξίσου δραστική απελευθέρωση της επενδυτικής –προφανώς ιδιωτικής– δαπάνης. Το μέλλον είναι στα χέρια μας.
Του Μπαμπη Παπαδημητριου
Το ίδιο επιχείρημα ισχύει για όλες τις ανεπτυγμένες δημοκρατίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: πώς να μειώσουμε τα βάρη από την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων που προκλήθηκαν από τη διεθνή κρίση. Στην περίπτωσή μας, η κρίση ήρθε να προσθέσει τα βάρη της σε μια έκτακτη και μια μόνιμη πληγή. Η έκτακτη ήταν το εξωφρενικό έλλειμμα των περίπου 12 - 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσαν η διοργάνωση, η εκτέλεση και τα έκτακτα δημόσια έργα της Ολυμπιάδας 2004.
Η δεύτερη εκτροπή έχει βαθύτερα χαρακτηριστικά και συνδέεται με το υπερβολικό κόστος που προκαλεί η αυξημένη ζήτηση του πληθυσμού για συνεχώς περισσότερο κράτος. Την τελευταία δεκαετία, προστέθηκαν απερίγραπτα βάρη στο κράτος. Θυμάμαι πάντοτε το απλό ερώτημα που μου είχε απευθύνει ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος όταν τον ρώτησα για την καθυστέρηση στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τα νέα μεγάλα περιφερειακά νοσοκομεία.
«Τα έργα θα τελειώσουν. Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα τα πάρουμε. Πώς όμως θα πληρώνουμε μετά για τη λειτουργία τους;», με αντι-ρώτησε! Οι φόβοι του επιβεβαιώθηκαν, αφού ούτε ο ίδιος, αργότερα, από τη θέση του υπουργού Υγείας ούτε κανείς άλλος από τότε και μέχρι σήμερα έκανε κάτι δραστικό ώστε να μην αποτελεί η κρατική υγεία τη μεγαλύτερη χοάνη κρατικής σπατάλης.
Η δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή η λιτότητα, θα συνεχίσει να αποτελεί την απαρέγκλιτη πραγματικότητα των δημοσίων οικονομικών πραγμάτων για ολόκληρη την προσεχή δεκαετία. Είναι εύκολο να μειώσει κανείς αρκετές μονάδες του ΑΕΠ το κρατικό έλλειμμα, όταν ξεκινάει από το εξωφρενικό επίπεδο του 2009. Οι εμπειρογνώμονες του Ταμείου υπογραμμίζουν ότι σε 14 περιπτώσεις εκτροχιασμού των δημοσίων ελλειμμάτων, μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών, επιτεύχθηκε διόρθωση μεγαλύτερη των 7 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, χάρις σε προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα είναι μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις μεταξύ 1995 και 1999.
Μάλιστα, τους αμέσως επόμενους μήνες, η αυστηρότατη ικανοποίηση του κριτηρίου του ελλείμματος είναι αποφασιστικής σημασίας. Πρέπει από το πραγματικό 14% να πέσουμε σε ένα εξίσου πραγματικό 8%. Πρόκειται για μείωση ελλείμματος από το εξωφρενικό ποσό των 32,3 δισ. του 2009, σε 18,5 δισ. το 2010 και 17,1 δισ. το 2011. Μπορεί η πρόσθετη περικοπή του 2011 να φαίνεται μικρή. Κι όμως: η συνολική ετήσια επίπτωση των μέτρων του 2011 πλησιάζει το τεράστιο ποσό των 10 δισ. ευρώ, περίπου. Που σημαίνει ότι το κράτος θα συνεχίσει να αφαιρεί από την οικονομία τεράστιους πόρους, που θα έπρεπε να διατεθούν στην ανάπτυξη.
Μια περικοπή του χρέους, όπως αυτή που υπολογίζουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, έχει πρακτικώς συμβεί από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίσθηκαν «σκουπιδόχαρτα». Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «κόβει» όλους τους ελληνικούς τίτλους, όταν μας εφοδιάζει με την πολύτιμη ρευστότητα κι ας είμαστε ισότιμα μέλη του ευρωσυστήματος. «Υπάρχουν καθιερωμένες διαδικασίες», σημειώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Πήηρ Στάινμπρουκ, πάντοτε στενός συνεργάτης της κυρίας Μέρκελ, εκτιμώντας ότι αποτελεί ρεαλιστική πρόβλεψη πως η Ελλάδα «δεν θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να αναδιαρθρώσει το χρέος της», ώστε να μειωθούν «κατά ένα μέρος, τα χρέη με την επέκταση της διάρκειας των ομολόγων ή τη μείωση των επιτοκίων ή την κουρά, όπως την αποκαλούν οι αγορές», επί της τρέχουσας αγοραίας αξίας των ομολόγων.
Η λύση, λοιπόν, βρίσκεται εκεί που την περιμένουν οι αγορές: μια «μη συγκρουσιακή», συναινετική –κυρίως προς τους μεγάλους ιδιώτες επενδυτές ελληνικών ομολόγων– συζήτηση για την αναδιάταξη του προφίλ του ελληνικού χρέους. Οι αναλυτές του ΔΝΤ, σε αντίθεση με όσα αναφέρθηκαν πρόσφατα στα ελληνικά Mέσα Eνημέρωσης, αφού προηγουμένως καταγράφουν την αυτοσυγκράτηση ως προς τα αναμενόμενα οφέλη, γράφουν τα εξής: «Αν υποθέσουμε ότι η προσέγγιση αυτή διαθέτει, υποθετικά, επίσημη υποστήριξη και από τους διεθνείς οργανισμούς, δεν θα καταστεί υποχρεωτική η απότομη εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος». Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει και αυτόν τον γύρο. Αρκεί να αποκτήσουμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δραστικού περιορισμού της κρατικής δαπάνης με μια εξίσου δραστική απελευθέρωση της επενδυτικής –προφανώς ιδιωτικής– δαπάνης. Το μέλλον είναι στα χέρια μας.
Του Μπαμπη Παπαδημητριου
ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ: Στο 7% το έλλειμμα το 2011, στο 14,5% η ανεργία
Χαμηλότερα από το 7,6% που εκτιμά το ΔΝΤ για το 2011 τοποθετεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Στο 14,5% η ανεργία το 2011.
Τον φιλόδοξο στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, από 7,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος θέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή. Υπό την αίρεση, όμως, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, ότι δεν λαμβάνονται ακόμη υπόψη οι επιμέρους κίνδυνοι στην οικονομία (όπως, π.χ. μια επιδείνωση στον ρυθμό ανάπτυξης).
Πάντως, ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί σε περιβάλλον ύφεσης και αύξησης της ανεργίας, όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στο προσχέδιο. Ειδικότερα, διατηρείται η εκτίμηση ότι εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι αρνητικός (-4%), ενώ το 2011 η ύφεση θα περιορισθεί στο -2,6%. Η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (+1,1%), ενώ το 2013 η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει σε 2,1%.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 11,6% (από 9,5% το 2009) και θα αυξηθεί περαιτέρω σε 14,5% το 2011 και σε 15% το 2012, για να μειωθεί κατά τι το 2013 σε 14,6%. Η απασχόληση θα μειωθεί εφέτος κατά 2,6% (από μείωση 1,2% το 2009). Μείωση της απασχόλησης κατά 3% και κατά 0,4% προβλέπεται και το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, ενώ οριακή αύξηση κατά 0,8% προβλέπεται για το 2013.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί εφέτος κατά 3,5% (από μείωση κατά 1,8% το 2009), ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής. Το 2011, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 4,5%, ενώ αυξητικά θα κινηθεί το 2012 και το 2013, κατά 1% και 1,1% αντίστοιχα. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η δημόσια κατανάλωση. Στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση κατά 9% εφέτος (από αύξηση κατά 9,6% το 2009) και κατά 8% το 2011, κατά 6% το 2012 και κατά 1% το 2013. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3,3% το 2011 σε σύγκριση με εφέτος και θα ανέλθει σε 8,7 δις. ευρώ.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος σε 4,6% σε μέσα επίπεδα (από 1,3% το 2009), με την επίδραση από τους φόρους να ανέρχεται σε 3,5%. Για το 2011, προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε 2,2%, για να περιορισθεί σε 0,5% το 2012 και 0,7% το 2013.
Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα μειωθούν το 2011 κατά 1,4% σε σχέση με εφέτος, ενώ το κονδύλι για νέες προσλήψεις παραμένει στα φετινά επίπεδα. Οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 4,2%, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν κατά 12,2% οι δαπάνες για κοινωνική προστασία (ΕΚΑΣ, επιδόματα, κ.λπ.). Οι δαπάνες για τις επιχορηγήσεις των φορέων (συγκοινωνιακοί φορείς, κ.λπ.) θα μειωθούν κατά 5,5% και οι καταναλωτικές δαπάνες (μετακινήσεις, προμήθειες, κ.λπ.) κατά 10,7%.
Θετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο για τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Αυτές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν εφέτος κατά 1,3% (από μείωση 18,1% το 2009), ενώ αυξητικά θα κινηθούν και τα επόμενα έτη (+6,1% το 2011, +5,7% το 2012 και +7,3% το 2013). Στον αντίποδα, οι εισαγωγές, λόγω και της πτώσης της κατανάλωσης θα μειωθούν, συμβάλλοντας στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ειδικότερα, θα περιορισθούν κατά 10,3% εφέτος (από μείωση κατά 14,1% το 2009), κατά 6,6% το 2011 και κατά 1,5% το 2012. Αύξηση κατά 1,5% θα παρουσιάσουν το 2013.
Το δημόσιο χρέος παραμένει το «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εφέτος κατά 13,7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009 και θα διαμορφωθεί σε 313,29 δις. ευρώ ή 132,7% του ΑΕΠ, από 274,176 δις. ευρώ ή 115,4% του ΑΕΠ το 2009. Περαιτέρω αύξηση κατά 9,5% προβλέπεται το 2011 έναντι του 2010, οπότε και προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 330,13 δις. ευρώ ή 142,2% του ΑΕΠ. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και το 2011 θα χρησιμοποιηθεί το δάνειο από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη, αν και στόχος είναι να επανέλθει η χώρα το συντομότερο δυνατόν στις διεθνείς αγορές. Στο προσχέδιο επισημαίνεται, παράλληλα, ότι σχεδιάζεται και η έκδοση και διάθεση ομολόγων στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, τόσο στην ευρύτερη ελληνική ομογένεια (διασπορά), όσο και στους τοπικούς μικροεπενδυτές.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Στο προσχέδιο δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις πέραν του γενικού προγραμματισμού, ενώ περιλαμβάνονται ορισμένες νέες διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικότερα:
- Για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, ουσιαστικά προαναγγέλλονται νέες παρεμβάσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011. Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009- 2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.
- Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
- Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.
- Για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).
Παπακωνσταντίνου: «Δεν πάνε χαμένες οι θυσίες»
«Οι θυσίες του λαού δεν πάνε χαμένες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ο υπουργός χαρακτήρισε το προσχέδιο ως «ένα ακόμη μεγάλο βήμα για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών», με το οποίο, επίσης, «ανακτούμε την εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».
«Ο κρίσιμος αριθμός είναι το έλλειμμα σε απόλυτα νούμερα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε δημοσιογράφους μετά την έγκριση του προσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο.
Αυξημένα έσοδα κατά 6,9%
Σε απόλυτα μεγέθη το έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 16,285 δισ. ευρώ το 2011 από 18,508 δισ. ευρώ φέτος.
Αναλυτικότερα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το 2011 θα αυξηθούν κατά 6,9% και θα ανέλθουν στα 56.340 εκατ. ευρώ από 52.700 εκατ. ευρώ φέτος.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μικρή αύξηση κατά 2,2% έναντι μείωσης 7,8% φέτος και να ανέλθουν στα 67.651 εκατ. ευρώ από 66.188 εκατ. ευρώ φέτος. Ιδιαίτερα μεγάλη θα είναι η αύξηση των τόκων από πληρωμές δημόσιου χρέους που θα ανέλθει στα επίπεδα του 19,6%.
Οι τόκοι που θα καταβληθούν το 2011 θα ανέλθουν σε 15.800 εκατ. ευρώ έναντι 13.209 εκατ. ευρώ φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μείωση κατά 1,5% και να ανέλθουν σε 51.850 εκατ. ευρώ έναντι 52.633 εκατ. ευρώ φέτος.
Τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 30,1% και να ανέλθουν στα 3.922 εκατ. ευρώ έναντι 3.015 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,3% και να ανέλθουν στα 8.700 από 9 εκατ. φέτος.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους (δηλαδή το σύνολο των φορολογικών εσόδων) αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και να διαμορφωθούν στα 55.862 εκατ. ευρώ έναντι 53.194 εκατ. ευρώ φέτος (αύξηση 2.668 εκατ. ευρώ).
Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής τα οποία αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού είναι τα ακόλουθα σύμφωνα με το προσχέδιο:
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που αναμένεται να επιφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011. Η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ παράλληλα με αλλαγές συντελεστών που αναμένεται να αποφέρουν 1 δισ. ευρώ επιπλέον το 2011 και 300 εκατ. ευρώ το 2012.
Η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων που έχει ήδη επιβληθεί από φέτος η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα 250 εκατ. ευρώ, και για τον ίδιο λόγο η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού και αλκοολούχων ποτών 300 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η επιβολή φόρου πολυτελείας στα ακριβά προϊόντα που ήδη ισχύει από φέτος αναμένεται να αποφέρει 40 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από τα πράσινα τέλη στα ΙΧ αυτοκίνητα θα αποδώσουν 300 εκατ. ευρώ.
Τα δικαιώματα για τα τυχερά παιχνίδια θα αποδώσουν 200 εκατ. ευρώ το 2011 και 400 εκατ. το 2012 ενώ από τις άδεις τυχερών παιχνιδιών το δημόσιο θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ το 2011 και 225 εκατ. ευρώ το 2012.
Η έκτακτη εισφορά κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις αναμένεται να φέρει στα ταμεία του δημοσίου ένα δισ. ευρώ (έναντι 600 εκατ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2011) ενώ η αύξηση των εσόδων από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης προβλέπεται να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 100 εκατ. ευρώ το 2012. Από τη φορολόγηση παροχών σε είδος η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων των επαγγελματιών θα αποφέρει 50 εκατ. ευρώ.
Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει την 1/1/2011 το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 270 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και 100 εκατ. ευρώ το 2013. Από την είσπραξη προστίμων για τα αυθαίρετα προβλέπονται έσοδα 500 εκατ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους. Τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν τις προβλέψεις για τις εισπράξεις του δημοσίου από τους άμεσους φόρους και τους έμμεσους φόρους που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Αναλυτικότερα οι άμεσοι φόροι αναμένεται να ανέλθουν στα 21.098 εκατ. ευρώ έναντι 21.408 φέτος (μείωση 1,4%). Εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος αναμένεται να μειωθούν κατά 0,9% κυρίως λόγω της μείωσης κατά 18,3% των εσόδων από τη φορολογία νομικών προσώπων ενώ τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένα κατά 6,6%.
Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία θα είναι αυξημένα κατά 41,9% και θα ανέλθουν στα 965 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ το 2010. Οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,4% και να ανέλθουν στα 34.764 εκατ. ευρώ έναντι 31.787 εκατ. ευρώ φέτος. Οι φόροι στις συναλλαγές θα είναι αυξημένοι κατά 10,2% κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά αντίστοιχο ποσοστό ενώ οι φόροι μεταβίβασης κεφαλαίων θα είναι αυξημένοι κατά 16,2% κυρίως λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης θα είναι αυξημένα κατά 7,6% και θα ανέλθουν στα 13.278 εκατ. ευρώ έναντι 12.341 εκατ. ευρώ φέτος. Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% και να ανέλθει στα 3.452 εκατ. ευρώ από 2.950 εκατ. ευρώ φέτος.
Τον φιλόδοξο στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, από 7,8% του ΑΕΠ το τρέχον έτος θέτει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατέθηκε στη Βουλή. Υπό την αίρεση, όμως, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, ότι δεν λαμβάνονται ακόμη υπόψη οι επιμέρους κίνδυνοι στην οικονομία (όπως, π.χ. μια επιδείνωση στον ρυθμό ανάπτυξης).
Πάντως, ο στόχος αυτός πρέπει να επιτευχθεί σε περιβάλλον ύφεσης και αύξησης της ανεργίας, όπως χαρακτηριστικά προβλέπεται στο προσχέδιο. Ειδικότερα, διατηρείται η εκτίμηση ότι εφέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι αρνητικός (-4%), ενώ το 2011 η ύφεση θα περιορισθεί στο -2,6%. Η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 (+1,1%), ενώ το 2013 η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να ανέλθει σε 2,1%.
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος στο 11,6% (από 9,5% το 2009) και θα αυξηθεί περαιτέρω σε 14,5% το 2011 και σε 15% το 2012, για να μειωθεί κατά τι το 2013 σε 14,6%. Η απασχόληση θα μειωθεί εφέτος κατά 2,6% (από μείωση 1,2% το 2009). Μείωση της απασχόλησης κατά 3% και κατά 0,4% προβλέπεται και το 2011 και το 2012 αντίστοιχα, ενώ οριακή αύξηση κατά 0,8% προβλέπεται για το 2013.
Η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί εφέτος κατά 3,5% (από μείωση κατά 1,8% το 2009), ως αποτέλεσμα της ύφεσης και των περιοριστικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής. Το 2011, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί κατά 4,5%, ενώ αυξητικά θα κινηθεί το 2012 και το 2013, κατά 1% και 1,1% αντίστοιχα. Στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και η δημόσια κατανάλωση. Στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση κατά 9% εφέτος (από αύξηση κατά 9,6% το 2009) και κατά 8% το 2011, κατά 6% το 2012 και κατά 1% το 2013. Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3,3% το 2011 σε σύγκριση με εφέτος και θα ανέλθει σε 8,7 δις. ευρώ.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί εφέτος σε 4,6% σε μέσα επίπεδα (από 1,3% το 2009), με την επίδραση από τους φόρους να ανέρχεται σε 3,5%. Για το 2011, προβλέπεται ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί σε 2,2%, για να περιορισθεί σε 0,5% το 2012 και 0,7% το 2013.
Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα μειωθούν το 2011 κατά 1,4% σε σχέση με εφέτος, ενώ το κονδύλι για νέες προσλήψεις παραμένει στα φετινά επίπεδα. Οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 4,2%, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν κατά 12,2% οι δαπάνες για κοινωνική προστασία (ΕΚΑΣ, επιδόματα, κ.λπ.). Οι δαπάνες για τις επιχορηγήσεις των φορέων (συγκοινωνιακοί φορείς, κ.λπ.) θα μειωθούν κατά 5,5% και οι καταναλωτικές δαπάνες (μετακινήσεις, προμήθειες, κ.λπ.) κατά 10,7%.
Θετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο για τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Αυτές προβλέπεται ότι θα αυξηθούν εφέτος κατά 1,3% (από μείωση 18,1% το 2009), ενώ αυξητικά θα κινηθούν και τα επόμενα έτη (+6,1% το 2011, +5,7% το 2012 και +7,3% το 2013). Στον αντίποδα, οι εισαγωγές, λόγω και της πτώσης της κατανάλωσης θα μειωθούν, συμβάλλοντας στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ειδικότερα, θα περιορισθούν κατά 10,3% εφέτος (από μείωση κατά 14,1% το 2009), κατά 6,6% το 2011 και κατά 1,5% το 2012. Αύξηση κατά 1,5% θα παρουσιάσουν το 2013.
Το δημόσιο χρέος παραμένει το «αγκάθι» της ελληνικής οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εφέτος κατά 13,7% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2009 και θα διαμορφωθεί σε 313,29 δις. ευρώ ή 132,7% του ΑΕΠ, από 274,176 δις. ευρώ ή 115,4% του ΑΕΠ το 2009. Περαιτέρω αύξηση κατά 9,5% προβλέπεται το 2011 έναντι του 2010, οπότε και προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 330,13 δις. ευρώ ή 142,2% του ΑΕΠ. Για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και το 2011 θα χρησιμοποιηθεί το δάνειο από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη, αν και στόχος είναι να επανέλθει η χώρα το συντομότερο δυνατόν στις διεθνείς αγορές. Στο προσχέδιο επισημαίνεται, παράλληλα, ότι σχεδιάζεται και η έκδοση και διάθεση ομολόγων στις αγορές των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, τόσο στην ευρύτερη ελληνική ομογένεια (διασπορά), όσο και στους τοπικούς μικροεπενδυτές.
Διαρθρωτικές αλλαγές
Στο προσχέδιο δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στις αποκρατικοποιήσεις πέραν του γενικού προγραμματισμού, ενώ περιλαμβάνονται ορισμένες νέες διαρθρωτικές αλλαγές. Ειδικότερα:
- Για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, ουσιαστικά προαναγγέλλονται νέες παρεμβάσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011. Στόχος είναι η συγκράτηση της αύξησης των συνταξιοδοτικών δαπανών στο 2,5% του ΑΕΠ για το διάστημα 2009- 2060, αντί για περίπου 12,5% του ΑΕΠ, που υπολογίζεται ότι θα ήταν με τα σημερινά δεδομένα.
- Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
- Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι, όπως οι νομικοί, οι φαρμακοποιοί, οι συμβολαιογράφοι, οι αρχιτέκτονες, οι μηχανικοί, οι ορκωτοί λογιστές, κ.λπ.
- Για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο).
Παπακωνσταντίνου: «Δεν πάνε χαμένες οι θυσίες»
«Οι θυσίες του λαού δεν πάνε χαμένες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ο υπουργός χαρακτήρισε το προσχέδιο ως «ένα ακόμη μεγάλο βήμα για το συμμάζεμα των δημοσιονομικών», με το οποίο, επίσης, «ανακτούμε την εμπιστοσύνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας».
«Ο κρίσιμος αριθμός είναι το έλλειμμα σε απόλυτα νούμερα», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε δημοσιογράφους μετά την έγκριση του προσχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο.
Αυξημένα έσοδα κατά 6,9%
Σε απόλυτα μεγέθη το έλλειμμα θα υποχωρήσει στα 16,285 δισ. ευρώ το 2011 από 18,508 δισ. ευρώ φέτος.
Αναλυτικότερα, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού προβλέπει ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού το 2011 θα αυξηθούν κατά 6,9% και θα ανέλθουν στα 56.340 εκατ. ευρώ από 52.700 εκατ. ευρώ φέτος.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μικρή αύξηση κατά 2,2% έναντι μείωσης 7,8% φέτος και να ανέλθουν στα 67.651 εκατ. ευρώ από 66.188 εκατ. ευρώ φέτος. Ιδιαίτερα μεγάλη θα είναι η αύξηση των τόκων από πληρωμές δημόσιου χρέους που θα ανέλθει στα επίπεδα του 19,6%.
Οι τόκοι που θα καταβληθούν το 2011 θα ανέλθουν σε 15.800 εκατ. ευρώ έναντι 13.209 εκατ. ευρώ φέτος. Οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού προβλέπεται να σημειώσουν μείωση κατά 1,5% και να ανέλθουν σε 51.850 εκατ. ευρώ έναντι 52.633 εκατ. ευρώ φέτος.
Τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 30,1% και να ανέλθουν στα 3.922 εκατ. ευρώ έναντι 3.015 εκατ. ευρώ φέτος. Οι δαπάνες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,3% και να ανέλθουν στα 8.700 από 9 εκατ. φέτος.
Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού τα έσοδα από τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους (δηλαδή το σύνολο των φορολογικών εσόδων) αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% και να διαμορφωθούν στα 55.862 εκατ. ευρώ έναντι 53.194 εκατ. ευρώ φέτος (αύξηση 2.668 εκατ. ευρώ).
Τα μέτρα οικονομικής πολιτικής τα οποία αναμένεται να στηρίξουν την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού είναι τα ακόλουθα σύμφωνα με το προσχέδιο:
Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που αναμένεται να επιφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ το 2011. Η διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ παράλληλα με αλλαγές συντελεστών που αναμένεται να αποφέρουν 1 δισ. ευρώ επιπλέον το 2011 και 300 εκατ. ευρώ το 2012.
Η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων που έχει ήδη επιβληθεί από φέτος η οποία αναμένεται να αποφέρει έσοδα 250 εκατ. ευρώ, και για τον ίδιο λόγο η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καπνού και αλκοολούχων ποτών 300 εκατ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Η επιβολή φόρου πολυτελείας στα ακριβά προϊόντα που ήδη ισχύει από φέτος αναμένεται να αποφέρει 40 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από τα πράσινα τέλη στα ΙΧ αυτοκίνητα θα αποδώσουν 300 εκατ. ευρώ.
Τα δικαιώματα για τα τυχερά παιχνίδια θα αποδώσουν 200 εκατ. ευρώ το 2011 και 400 εκατ. το 2012 ενώ από τις άδεις τυχερών παιχνιδιών το δημόσιο θα εισπράξει 500 εκατ. ευρώ το 2011 και 225 εκατ. ευρώ το 2012.
Η έκτακτη εισφορά κρίσης στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις αναμένεται να φέρει στα ταμεία του δημοσίου ένα δισ. ευρώ (έναντι 600 εκατ. που ήταν η αρχική πρόβλεψη για το 2011) ενώ η αύξηση των εσόδων από τα νέα τεκμήρια φορολόγησης προβλέπεται να ανέλθει στα 700 εκατ. ευρώ το 2011 και στα 100 εκατ. ευρώ το 2012. Από τη φορολόγηση παροχών σε είδος η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα είναι 150 εκατ. ευρώ ενώ ο λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων των επαγγελματιών θα αποφέρει 50 εκατ. ευρώ.
Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει σταδιακά τα επόμενα χρόνια και η πρώτη δόση θα ξεκινήσει την 1/1/2011 το δημόσιο αναμένεται να εισπράξει 270 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο, 200 εκατ. ευρώ το 2012 και 100 εκατ. ευρώ το 2013. Από την είσπραξη προστίμων για τα αυθαίρετα προβλέπονται έσοδα 500 εκατ. ευρώ και άλλα 600 εκατ. ευρώ από τους ημιυπαίθριους. Τα μέτρα αυτά θα στηρίξουν τις προβλέψεις για τις εισπράξεις του δημοσίου από τους άμεσους φόρους και τους έμμεσους φόρους που προβλέπει ο προϋπολογισμός.
Αναλυτικότερα οι άμεσοι φόροι αναμένεται να ανέλθουν στα 21.098 εκατ. ευρώ έναντι 21.408 φέτος (μείωση 1,4%). Εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος αναμένεται να μειωθούν κατά 0,9% κυρίως λόγω της μείωσης κατά 18,3% των εσόδων από τη φορολογία νομικών προσώπων ενώ τα έσοδα από τη φορολογία φυσικών προσώπων θα είναι αυξημένα κατά 6,6%.
Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία θα είναι αυξημένα κατά 41,9% και θα ανέλθουν στα 965 εκατ. ευρώ από 680 εκατ. ευρώ το 2010. Οι έμμεσοι φόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,4% και να ανέλθουν στα 34.764 εκατ. ευρώ έναντι 31.787 εκατ. ευρώ φέτος. Οι φόροι στις συναλλαγές θα είναι αυξημένοι κατά 10,2% κυρίως λόγω της αύξησης του ΦΠΑ κατά αντίστοιχο ποσοστό ενώ οι φόροι μεταβίβασης κεφαλαίων θα είναι αυξημένοι κατά 16,2% κυρίως λόγω της αύξησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
Τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης θα είναι αυξημένα κατά 7,6% και θα ανέλθουν στα 13.278 εκατ. ευρώ έναντι 12.341 εκατ. ευρώ φέτος. Σημειώνεται ότι το σύνολο των μη φορολογικών εσόδων αναμένεται να αυξηθεί κατά 17% και να ανέλθει στα 3.452 εκατ. ευρώ από 2.950 εκατ. ευρώ φέτος.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)