Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ ΨΕΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΝΚΕΡ.

Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα επέστρεφε σε μια δραχμή υποτιμημένη κατά 60%, ενώ τα χρέη της θα εξακολουθούσαν να είναι σε ευρώ” είπε ο Zαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα General Anzeiger της Βόννης που δημοσιεύεται σήμερα.

Ωστόσο, δημοσιεύματα των Financial Times, Rueters, Wall Street Journal καθώς και εκθέσεις πανεπιστημίων και νομικών εταιριών επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει το χρέος της σε δραχμές με βάση το ισχύον δίκαιο και διαψεύδουν τον Γιούνκερ. Γιατί όμως ο πρόεδρος του Eurogroup δε λέει την αλήθεια;

Γιατί αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα της ελληνικής κρίσης, σύμφωνα με το οποίο η χώρα αν επιστρέψει στη δραχμή θα καταστραφεί για το χρέος της θα παραμείνει στο ευρώ. Το έχουν πει χωρίς ντροπή Έλληνες πολιτικοί και αξιωματούχοι της Τρόικας ώστε να τρομοκρατήσουν την Ελλάδα για να μη διανοηθεί να ασκήσει τα μεγαλύτερα δικαιώματα της, δηλαδή να προκαλέσει αναδιάρθρωση του χρέους τη μόνη της σβήνοντας ένα μεγάλο ποσοστό του ή να το αποπληρώσει σε δραχμές, μεταφέροντας τις απώλειες στις τράπεζες και όχι στους πολίτες.

Ωστόσο, αν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας προχωρήσει τη συμφωνία της κυβέρνησης Παπανδρέου και μετατρέψει το δίκαιο που θεσπίζει τα ελληνικά ομόλογα από ελληνικό σε αγγλικό τότε το δικαίωμα αυτό θα έχει χαθεί και ο Γιούνκερ πλέον θα έχει πει την αλήθεια.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ.

Δεν νομίζω να ακούσαμε άλλα πράγματα και πώς μπορούσαμε άλλωστε, στην κατάσταση που είναι η οικονομία της χώρας. Ακούσαμε το αυτονόητο, όσο και αν δεν μας αρέσει, ότι «διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με τις προγραμματικές δηλώσεις του στη Βουλή έστειλε τα δικά του μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος, δείχνοντας την ανησυχία του για την κατάσταση της οικονομίας που παρέλαβε και λέγοντας ότι η χώρα βρίσκεται στη δυσκολότερη στιγμή της νεότερης ιστορίας της.

Παρόλο που όλοι περιμέναμε να ακούσουμε μια τεχνοκρατική ομιλία, εντούτοις ακούσαμε μια καθαρά πολιτική ομιλία σε χαμηλούς τόνους προσπαθώντας να δώσει την αίσθηση στους Έλληνες της σιγουριάς.

Κύριο συστατικό της ομιλίας ήταν οι διαβεβαιώσεις - δηλώσεις υποταγής προς τους δανειστές της χώρας ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, για την εφαρμογή της οποίας, άλλωστε, συγκροτήθηκε αυτή η κυβέρνησή. Παράλληλα ζήτησε τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας, όπως αυτών των εφοριακών και εκπαιδευτικών λέγοντας χαρακτηριστικά «να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, για να μην πάνε χαμένες οι δικές τους θυσίες, αλλά και επειδή η συμβολή τους είναι καθοριστική για την ευόδωση της κοινής προσπάθειας».

Άσκησε έμμεση κριτική στην κυβέρνηση Παπανδρέου που περιείχε στοιχεία από την κριτική που έχει ασκήσει η Ν.Δ.. Ο κ. Παπαδήμος παρόλο που αναγνώρισε μεν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση του ελλείμματος, αλλά παρατήρησε με νόημα ότι η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση έφερε «ύφεση πέραν του αναμενομένου», με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε και με τις δηλώσεις του προέδρου της Ν.Δ σχετικά με την άρνησή του να δώσει έγγραφη δέσμευση για τήρηση των συμφωνιών ανέφερε ότι :

«Η δέσμευση της κυβέρνησης και των αρχηγών των κομμάτων που τη στηρίζουν δεν είναι απαίτηση μιας γραφειοκρατίας ή μιας απρόσωπης εξουσίας».

ασική και πρωταρχική του προτεραιότητα όπως ανέφερε είναι η εκταμίευση της έκτης δόσης του αρχικού δανείου το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ενώ μίλησε για την «ταχεία και αποτελεσματική» εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, συγκεκριμένα του νέου βαθμολογίου -μισθολογίου, της εργασιακής εφεδρείας- αναδιάρθρωσης φορέων και προσωπικού του Δημοσίου, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, την ολοκλήρωση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, των αλλαγών στην αγορά εργασίας,

Για να μην τον αδικήσουμε έκανε και κοινωνικές αναφορές όπως για την «διασφάλιση της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων» και στη «στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού».

Με δύο λόγια ο νέος Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα καινούριο και ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένος και συντεταγμένος με τις πολιτικές τις ευρωπαϊκής ένωσης.

Έδωσε διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης σε αυτούς που τον επέλεξαν. Αυτός ήταν χθες ο κ. Παπαδήμος... όσοι πίστεψαν ότι θα ήταν κάτι άλλο γελάστηκαν οικτρά, καμία αντίρρηση, καμία αλλαγή στην μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενη πολιτική και φυσικά καμιά αναφορά για την τοκογλυφική συμπεριφορά των εταίρων, απλούστατα, διότι ο κ. Παπαδήμος . είναι επιλογή των εταίρων μας είναι δεδομένος όπως και όσο και ο προκάτοχός του. Βέβαια το παράλογο του πράγματος είναι ότι ο κόσμος είναι τόσο μπερδεμένος, που πίστεψε ότι ο νέος Πρωθυπουργός θα μπορούσε-ήθελε να αλλάξει την μέχρι σήμερα πολιτική του Μνημόνιο Παπανδρέου.

Στο δια ταύτα ο λαός τίποτα δεν θα πρέπει περιμένει από τούτη την Κυβέρνηση. Ίσως πολύ πιθανόν να περιμένει νέα μέτρα όπως απολύσεις, μειώσεις μισθών, υψηλοτέρα ποσοστά ανεργίας, και περαιτέρω ύφεσης στην οικονομία της χώρας κ.ά..

Είναι μια κυβέρνηση από αυτούς για αυτούς. Είναι μια κυβέρνηση που πρωτίστως την ενδιαφέρει η σωτηρία του Ευρώ και ελάχιστα για την σωτηρία του Έλληνα πολίτη.

Γράφει ο Επιμηθέας

Η Goldman Sachs, σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», έβγαλε κυβέρνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη

Μας κυβερνά η Goldman Sachs - Ιδρύθηκε το 1869 από τον Marcus Goldman, Γερμανό μετανάστη στις ΗΠΑ, εβραϊκής καταγωγής
Η Goldman Sachs, με την πολύτιμη αρωγή του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου, μέσω ενός αμαρτωλού και καλά κρυμμένου swap (ομολόγου) έμπασε την Ελλάδα, από την πίσω πόρτα, στο ευρώ - με συνέπειες που θα πληρώνει ο λαός μας για πολλά χρόνια ακόμη. Η Goldman Sachs, όπως αποκάλυψε το CNN στις 2 Μαρτίου 2010, πόνταρε στην ελληνική χρεοκοπία! Η Goldman Sachs, όπως δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 9 Απριλίου 2010, «έραψε στην Ελλάδα το κοστούμι» του ΔΝΤ. Η Goldman Sachs, όπως έγραψε στις 11 Νοεμβρίου η «δημοκρατία» μας, έβγαλε κυβέρνηση στην Ελλάδα με τον δοτό Λουκά Παπαδήμο.

Η Goldman Sachs, σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», έβγαλε κυβέρνηση σε ολόκληρη την Ευρώπη!
«Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας και ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανήκουν, σε διαφορετικά επίπεδα έκαστος, στην ευρωπαϊκή “κυβέρνηση Sachs”». Ετσι ξεκινάει το άρθρο της «Le Monde» που υπογράφει ο ανταποκριτής της στο Λονδίνο Marc Roche. Εκεί διαβάζουμε ότι η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs αποτελεί τον «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στον διορισμένο πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας μας από το 1994 έως το 2002. Στο αφιέρωμα στην τριανδρία της Goldman Sachs σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδήμος «συμμετείχε στην επιχείρηση “μαγειρέματος” των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων» από την Goldman Sachs.

Σιωπηλοί εκτελεστές
Για τον Μάριο Μόντι, ομότεχνο του κ. Παπαδήμου στην ανάληψη πρωθυπουργικής εργολαβίας, η «Le Monde» σημειώνει την προϊστορία του ως συμβούλου της τράπεζας από το 2005. Στην κορυφή της αόρατης πυραμίδας της GS στη γηραιά ήπειρο, η εφημερίδα τοποθετεί τον Μάριο Ντράγκι, που διαδέχεται τον Ζαν Κλοντ Τρισέ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Ντράγκι ήταν αντιπρόεδρος της Goldman Sachs στον ευρωπαϊκό κλάδο της από το 2002 έως το 2005.
Οι διαπιστώσεις του συντάκτη της έγκριτης γαλλικής εφημερίδας βοηθούν αρκετά στη χαρτογράφηση των υπόγειων διαδρομών του χρήματος και της επιρροής αυτού του πολυδαίδαλου και αδηφάγου τραπεζικού οργανισμού. Η Goldman Sachs έχει «μεγάλη ατζέντα», αλλά δεν αρκείται στη χρησιμοποίησή της ώστε απλά να επηρεάζει. Αρέσκεται να τοποθετεί, να διορίζει «δικούς της ανθρώπους, χωρίς όμως να αφήσει τις μάσκες να πέσουν». Κι αυτό ισχύει. Η επίφαση της ανεξαρτησίας και της «δημοκρατικής» νομιμοφάνειας είναι σπουδαία «όπλα» στα χέρια των διεθνών κερδοσκόπων. Οι «φυτευτοί» της Goldman δεν πρέπει να διατυμπανίζουν τις σχέσεις τους με τη... μητέρα εταιρία. Ο Marc Roche έχει στο κείμενό του ως κεντρικό σημείο αναφοράς την υπόθεση της συγκάλυψης του ελληνικού χρέους μέσω του αμαρτωλού ομολόγου των Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου. Θεωρεί ότι εκεί οφείλεται ένα σημαντικό μερίδιο από την τεράστια ισχύ που έχει συγκεντρώσει: «Μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες η τράπεζα ξετύλιξε το ταλέντο της, όπως η κερδοσκοπία σε βάρος του ευρώ και η υπόθεση του ελληνικού χρέους προσέδωσαν δημόσια δύναμη στην Goldman Sachs». Βέβαια, τα νήματα και οι ιστοί της αράχνης που εξυφαίνονται στο σκοτάδι διαλύονται μόλις πέσει επάνω τους το φως της αλήθειας και οι λαοί, εκείνοι δηλαδή που πληρώνουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.

Πρωτιά της «δημοκρατίας»
Την ημέρα που περνούσε το πρωθυπουργικό δαχτυλίδι στο χέρι του Λουκά Παπαδήμου, η εφημερίδα μας έγραφε στο κύριο άρθρο: «Κυβέρνηση Goldman Sachs [...] Ο κ. Παπαδήμος συνεργάστηκε άψογα με τον πρωθυπουργό των Ιμίων Κώστα Σημίτη. Το εκσυγχρονιστικό ντουέτο διαμόρφωσε τα πλασματικά νούμερα (όπως αποκάλυψε ο Νικολά Σαρκοζί σε συνέντευξή του) για να μπει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αποκρύπτοντας το ελληνικό χρέος μέσω του αμαρτωλού swap με την Goldman Sachs.
Ο αινιγματικός τραπεζίτης, μέλος της Τριμερούς Επιτροπής (που ίδρυσε ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ), θα ορίζει από σήμερα τις τύχες του τόπου χωρίς να έχει εκλεγεί!» Τρεις ημέρες πέρασαν από τη δημοσίευση του άρθρου και προέκυψε το άρθρο στη «Le Monde». Ολα δείχνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλα...

Ο αδίστακτος (παγκόσμιος) κερδοσκόπος

Ιδρύθηκε το 1869 από τον Marcus Goldman, Γερμανό μετανάστη στις ΗΠΑ, εβραϊκής καταγωγής.

Η υπόθεση του «μαγειρέματος» του ελληνικού χρέους από την GS και την κυβέρνηση Σημίτη αναφέρεται ακόμα και στην καταχώριση της ηλεκτρονικής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, που αναφέρει την ιστορία της τράπεζας.

Ο Ρόμπερτ Ρούμπιν και ο Χένρι Πόλσον, υπουργοί Οικονομικών στις κυβερνήσεις Κλίντον και Μπους, είχαν διατελέσει υπάλληλοι της GS!

Είναι περισσότερες από δέκα οι περιπτώσεις όπου το αμερικανικό δημόσιο μήνυσε ή ανέκρινε στελέχη της εταιρίας για σωρείες σκανδάλων που έπληξαν τις οικονομίες των πολιτών των ΗΠΑ.

Στην Goldman Sachs αποδίδεται (επισήμως) τεράστιο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση που έπληξε την υπερδύναμη λόγω της «φούσκας» των ακινήτων. Η GS πωλούσε ομόλογα ακινήτων σε πελάτες και πόνταρε εναντίον τους!

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Η ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ,ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΛΕΝΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΔΟΣΗ.

- Η καθυστέρηση της 6ης δόσης έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση του κράτους
- Νέα σύσκεψη την Τετάρτη για να βρουν λύση για το πώς θα βρουν λύση
- Πάνω από 2 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
- Εκκρεμούν πάνω από 43.000 αιτήσεις για εφάπαξ - Πάνω από δύο χρόνια η αναμονή

Η καθυστέρηση της εκταμίευσης της έκτης δόσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να επιλυθεί, καθώς η χώρα στο τέλος του μήνα κινδυνεύει να κηρύξει έστω και για λίγες ημέρες στάση πληρωμών, καθώς τα κρατικά ταμεία έχουν κυριολεκτικά αραχνιάσει.

Τόσοι οι μισθοί στο δημόσιο όσο και οι συντάξεις κινδυνεύουν ακόμα και να μην καταβληθούν μέχρι το τέλος του μήνα και μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και οι διοικήσεις των ταμείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αναζητούν άμεσα 450 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν στην ώρα τους οι συντάξεις του Δεκεμβρίου αλλά και τα δώρα των Χριστουγέννων.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στο ΙΚΑ και στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ενώ το θέμα εξετάσθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας υπό την προεδρία του υπουργού Γιώργου Κουτρουμάνη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και διοικητών των ασφαλιστικών ταμείων.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έγκαιρη εκταμίευση της 6ης δόσης είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ δεν αποκλείεται η συνδρομή εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετατροπή ομολόγων σε ρέπος ή ο εσωτερικός δανεισμός μεταξύ των Ταμείων.

Εν τω μεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, όπου το έλλειμμα υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την καταβολή του εφάπαξ έχει φθάσει τα 2 χρόνια ενώ εκκρεμούν περίπου 43.000 αιτήσεις για την έκδοση εφάπαξ.

Μάλιστα, μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, την Τετάρτη αναμένεται να γίνει και νέα σύσκεψη του κ. Κουτρουμάνη αυτή τη φορά με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, προκειμένου να αναζητηθούν κονδύλια για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, στην πρώτη σύσκεψη ο κ. Σαχινίδης αποσαφήνισε πως προς το παρόν δεν βρίσκει λύση για το συγκεκριμέρνο θέμα και θα πρέπει πρωτίστως να ερευνήσει όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού.

Άλλωστε ακόμα και ο διοικητής του ΙΚΑ, κ. Σπυρόπουλος σε παλαιότερες δηλώσεις του έχει επισημάνει πως κάθε μήνα δίνουν μάχη για να πληρωθούν οι συντάξεις και έχει χαρακτηρίσει το 2011 το χειρότερο έτος στην ιστορία του ιδρύματος.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΜΕΙΟΝ 60% ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.

- Μεγαλύτερες οι απώλειες για τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών
- Χαμένοι οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναλυτικά παραδείγματα.
- Αγριο ψαλίδι στα επιδόματα, μένουν μόνο πέντε.
- Τι λέει στο Νewsit o εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης
- Για σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ

Μεγάλες μειώσεις και ανατροπές φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει από σήμερα στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Οπως δήλωσε στο Νewsit o εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης "κρισιμα ζητήματα που θα φανούν στην πράξη για τους δημοσίους υπαλληλους και που πρέπει να αποσαφηνιστούν θα ξεκινήσουν να δημιουργούν προβλήματα από σήμερα το πρωί που θα αρχίσει η εφαρμογη του ενιαίου μισθολογίου. Ενα κρίσιμο ζήτημα είναι η σύνδεση του μισθού με τη βαθμολογική εξέλιξη ενός υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο λίγοι υπάλληλοι ανεβαίνουν τη βαθμολογική κλίμακα τόσο λιγότερα χρήματα θα δαπανά για τη μισθοδοσία τους το δημόσιο.

Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον βασικό τους μισθό να ψαλιδίζεται ακόμη και περισσότερο από 1.200 ευρώ.

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ "ΡΕΤΙΡΕ"
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στους υπαλληλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών, δηλαδή στα λεγόμενα ρετιρέ του Δημοσίου.

ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οι υπάλληλοι που θα πληγούν είναι κυρίως εκείνοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα.

Οπως αποσαφηνίζει ο κύριος Περπατάρης "για παράδειγμα ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζεται 29 χρόνια θα τοποθετηθεί στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Ενώ ένας νεοπροσλαμβανόμενος θα χρειαστεί 20 χρόνια για να φτάσει στη θέση αυτή. Αντίστοιχο κούρεμα ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλληλων.
Αυτό σημαίνει πως ισχύουν 2 μέτρα και 2 σταθμά σε σχέση με τους παλιότερους υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας συγκριτικά με τους νεότερους. Επέλεξε δηλαδή η κυβέρνηση όσοι υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο να τοποθετηθούν σε χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.

ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Στην κατεύθυνση αυτή" εξηγεί ο κύριος Περπατάρης "υπάρχει και το μέτρο με βάση το οποίο αυξάνεται η κλίμακα της υπηρεσίας, δηλαδή από 4 κλιμάκια που ήταν μέχρι σήμερα πάνε στα 6 κλιμάκια, πράγμα που κάνει πιο δύσκολη την υπηρεσιακή εξέλιξη και την προαγωγή.

Ενα άλλο κρίσιμο επίσης θέμα είναι οτι οι αποκλίσεις ανάμεσα στους παλιοτερους και νεότερους υπαλληλους σε ότι αφορά στην προϋπηρεσία άρα και τους μισθούς θα είναι σημαντικές όχι μόνο για τους αποφοίτους για της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για τους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που έχει τελειώσει Πανεπιστημιακή σχολή με 9 έτη προϋπηρεσίας θα τοποθετηθει με το νέο σύστημα στον 5ο βαθμό, ενώ ένας συνάδελφος του που έχει εισαχθεί στο δημόσιο πρόσφατα θα χρειαστεί 4 χρόνια για να τοποθετηθεί στον ίδιο βαθμό.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι νεοδιοριζόμενοι καθώς οι νέοι βασικοί μισθοί είναι ελάχιστα πιο υψηλοί από όσους ίσχυαν, απέχουν όμως από τις συνολικές αποδοχές που χορηγούνταν μέχρι τώρα σε όσους προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο. Επιπλέον καταργείται ακόμη και η αυτοδίκαιη μονιμοποίηση μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο των νέων υπαλλήλων και προβλέπεται πλέον αξιολόγηση.

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ
Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ).
Των απομακρυσμένων – παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ).
Επίσης αυξάνεται το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ) τους διευθυντές (450 ευρώ) και τους προϊστάμενους τμημάτων (250 ευρώ).
Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά).
Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.

Τέλος είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τις κρίσιμες αποφάσεις για την εξέλιξη των υπαλλήλων θα λαμβάνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία θα συγκροτούνται από 3 διορισμένους από την πολιτική ηγεσία διευθυντές και 2 εκλεγμένους από το σύνολο των υπαλληλων του κάθε δημόσιου φορέα με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αντικειμενικότητας των αποφάσεων αυτών.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. ΖΗΤΑ 100.000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ,ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 70. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ,ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΦΑΠΑΞ Κ.Α

- Μέσα στην εβδομάδα ''πιάνουν'' Αθήνα οι τροικανοί
- Οι απαιτήσεις και οι εκβιασμοί για να ξεμπλοκάρουν τη δόση των 8 δις ευρώ
- Ξεκινάνε με κατάργηση του εφάπαξ και όρια συνταξιοδότησης σταδιακά στα 70 χρόνια
- Ζητούν μέχρι και κατάργηση σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται και η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, με όχι και τόσο καλές προθέσεις. Σύμφωνα με ρεπορταζ της Real News επτά είναι τα σημεία που θα επικεντρωθούν οι τροϊκανοί ανάμεσα στα οποία και η επέκταση της εφεδρείας απο τους 30.000 στους 100.000 υπαλλήλους στο δημόσιο.

Η τρόικα ζητά

-Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο κατα 30% έως το 2015 (απολύσεις σε φορείς που καταργούνται, κατάργηση θέσεων σε φορείς που συγχωνεύονται κλπ)
-Μείωση του μισθολογικού κόστους κατα 30% (καταργήσεις επιδομάτων, υπερωριών και πάγωμα μισθών)
-Μείωση κατα 30% στις δαπάνες της Κυβέρνησης (συστέγαση υπουργείων και υπηρεσιών, ξενοίκιασμα ή επανδιαπραγμάτευση όλων των ενοικίων που πληρώνει το κράτος, κατάργηση σχολών ΑΕΙ- ΤΕΙ εως το 2015 κλπ)
-Καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)
-Βιωσιμότητα των ταμείων με βάση τα νέα δεδομένα εργαζομένων- ανέργων- συνταξιούχων (κατάργηση εφάπαξ έως το 2015, ενοποίηση των ταμείων σε έναν ασφαλιστικό φορέα, όρια συνταξιοδότησης σταδιακά στα 70, σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, πάγωμα συντάξεων έως το 2015 κλπ)



Σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις η τρόικα απαιτεί
-επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (δηλαδή ωράριο και τόπο εργασίας)
-κατάργηση συμβάσεων αορίστου χρόνου στον δημόσιο τομέα και αντικατάστασή τους με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου
-θεσμοθέτηση του outsourcing για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου



Για τα κλειστά επαγγέλματα η τρόικα ζητά την αναθεώρηση των συμφωνιών με επαγγελματικές ομάδες, όπως οι φαρμακοποιοί, την επανεξέταση των καταστατικων των επαγγελματικών σωματείων και τη μείωση της γραφειοκρατικής διαδρομής και του κόσοτους ένραξης και λήξης επαγγέλματος.