Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2. ΕΚΒΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ,ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ.

Τι θα συμβεί λοιπόν όταν αποδειχθεί περίτρανα η αποτυχία της σύμβασης που οι βουλευτές μας καλούνται να αποδεχθούν την Κυριακή; Από τα τρία σενάρια που μπορεί να σκεφτεί κανείς, το πρώτο (να μας «συγχωρήσει» ένα μέρος του δευτερου δανειου 110 δις χρέους η τρόικα)είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το δεύτερο(Εξοβελισμός από το ευρώ)θα προκύψει μόνο σε περίπτωση άλλης μιας πολιτικής αστοχίας της γερμανικής ελίτ. [Άρα, λαμβάνοντας υπ’ όψη μας το πρόσφατο παρελθόν, είναι πολύ πιθανόν να … προκύψει.] Το τρίτο είναι το καλύτερο απότα τρία. Μελλοντική πτώχευση εντός της ευρωζώνης

Ποιο από τα δύο αυτά σεν άρια (το 2ο ή το 3ο;) είναι πιθανότερο; Θα θέλαμε το 3ο. Αλλά, όσον αφορά την βέλτιστη απόφαση στην ψηφοφορία της Κυριακής, είτε προκύψει το 2ο είτε το 3ο, ένα «ναι» στο Μνημόνιο Νο.2 θα έχει αποδυναμώσει την Ελλάδα στην πιο δύσκολή στιγμή – την στιγμή που η αποτυχία του Μνημονίου Νο.2 γίνει φανερή.

Όπως είδαμε, στην περίπτωση που δεσμευτούμε στο Μνημόνιο Νο.2 και προκύψει το Σενάριο 2, ουσιαστικά θα έχουμε χρεώσει το κράτος μας με πολλά δις ώστε να εξαγοράσει η Γερμανία χρόνο για να μας εξοβελίσει από το ευρώ όταν οι ηγέτες της κρίνουν ότι τους συμφέρει - κι όταν η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη περισσότερο από σήμερα. Αν είναι να μας εκπαραθυρώσουν, γιατί φίλες και φίλοι να χρεωθούμε σήμερα τόσα δις ευρώ; Γιατί να μετατρέψουμε το 35% του δημόσιου χρέους μας στους ιδιώτες σε ομόλογα του αγγλικού δικαίου; Γιατί να αποδεχθούμε περικοπές που καταστρέφουν ό,τι έχει μείνει από τον παραγωγικό μας ιστό και που είναι τριπλάσιες από αυτές που αρκούν για να ζει το κράτος από τα φορολογικά του έσοδα (εφόσον αναβάλει μέχρι νεοτέρας τις αποπληρωμές των δανείων του);

Κι αν τελικά δεν μας δείξουν την πόρτα του ευρώ (κάτι που θεωρώ ότι τελικά δεν θα κάνουν), και η «προαναγγελθείσα» αποτυχία του Μνημονίου Νο.2 τους αναγκάσει να μας επιτρέψουν την στάση πληρωμών εντός της ευρωζώνης, γιατί να μην την κάνουμε τώρα, πριν δεσμευτούμε με το Μνημόνιο Νο.2;

Επίλογος

Το επόμενο εικοσιτετράωρο οι τριακόσιοι της Βουλής θα κληθούν να πάρουν την τελευταία σημαντική απόφαση του πολιτικού τους βίου. Τους την παρουσιάζουν ως μονόδρομο. Ναι, μονόδρομος είναι. Ένας μονόδρομος που θα στερήσει και σε αυτούς, αλλά και σε μια ολόκληρη γενιά, το δικαίωμα να αποφασίζουν. Το Μνημόνιο Νο.2, που τους λένε να ψηφίσουν για να σωθεί η χώρα, θα αποτύχει. Όπως απέτυχε και το προηγούμενο. Το μόνο που θα πετύχει είναι να δημιουργήσει μια Ελλάδα που από τούδε και στο εξής, στερείται το δικαίωμα να επιλέγει.

Την Κυριακή, πριν φύγουν από το σπίτι τους για τη Βουλή, ας κάτσουν μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου τους ακίνητοι. Για πέντε, δέκα λεπτά ας στηθούν μπροστά στο είδωλό τους. Να κοιτάξουν βαθειά μέσα στα ίδια τους τα μάτια. Να στοχαστούν μπροστά στην αντανάκλασή τους. Και να σκεφτούν κάτι πολύ, πολύ απλό: Ό,τι και να κάνει η κα Μέρκελ, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η χώρα μας, η γενιά που έρχεται, θα είναι λιγότερο αδύναμη αν εκείνοι απλά προσέλθουν στο Κοινοβούλιο και πούνε όχι στο Μνημόνιο Νο.2. Έτσι απλά. Και μετά ας φύγουν από την μπρος πόρτα, διαχεόμενοι μέσα στην κοινωνία που τόσο καιρό πληγώνουν κι η οποία όμως έχει την δύναμη να τους συγχωρήσει. Αρκεί να πουν το «όχι» σε μια δανειακή συμφωνία-τέρας που είναι καταδικασμένη στην αποτυχία.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΡΕ ΚΕΡΑΤΑΔΕΣ ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΟΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ. ΕΑΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΨΑΞΤΕ ΤΡΥΠΑ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ.

Σε επίπεδο σκουπίδια (junk) σαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα υποβαθμιστεί το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων με τα επώδυνα μέτρα που προβλέπει το νέο μνημόνιο, βάσει του οποίου οι κατώτατοι μισθοί όλων των επιπέδων μειώνονται κατά 22%, ενώ οι νέοι έως 25 ετών, νομιμοποιείται να παίρνουν μισθό κατά 32% χαμηλότερο από το σημερινό κατώτατο.

Στην κλίνη του Προκρούστη μπήκαν και οι κύριες συντάξεις ορισμένων ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τραπεζών και ΝΑΤ) αλλά και τα επιδόματα.

Το συνολικό ύψος των μέτρων που προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, φτάνει σε 13 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Από αυτά, τα 3 δισ. ευρώ πρέπει να εξαφαλιστούν φέτος.

Ακόμη παγώνουν οι ωριμάνσεις, περιορίζεται σε τρεις μήνες η ισχύς της μετενέργειας των συμβάσεων, ενώ καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και τις συντάξεις, το μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση επιβάλλει -βάσει κειμένου που διέρρευσε και δημοσιεύεται από το Βήμα- μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ, ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, με ισχύ από 1/1/2012, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Ακόμη ζητά μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%, και επιβάλλει πάγωμα του κατώτατου σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος (2015).

Η μετενέργεια των συμβάσεων λήγει στους τρεις αντί των έξι μηνών.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Αυτά διατηρούνται μέχρι τη σύναψη νέας σύμβασης (συλλογικής ή ατομικής).

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά την ψήφιση του προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

Ακόμη προβλέπεται έως τα τέλη Ιουλίου 2012 να υπάρξει αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με ανταγωνιστικές χώρες, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποιες θεωρούνται ως τέτοιες (δηλαδή η ευθυγράμμιση θα γίνει με την Ισπανία και την Πορτογαλία ή με τη Βουλγαρία;)

Καταργείται η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και προβλέπεται επανεξέταση όλων των ειδικών μισθολογίων με στόχο εξοικονόμηση ποσού 0,2% του ΑΕΠ (περίπου 440 εκατ. ευρώ) σε ετήσια βάση.

Επαναβεβαιώνεται ο στόχος για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2015. Ζητείται μείωση των συμβασιούχων, διατήρηση της αναλογίας των προσλήψεων προς τις αποχωρήσεις στο 1:5 και επανέρχεται το καθεστώς μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας για τους 15.000 υπαλλήλους που πρέπει να αποχωρήσουν μέσα στο 2012.

Ακόμη προβλέπεται περιορισμός εισαγωγών σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και γενικά σε σχολές που εξασφαλίζουν αυτόματη πρόσληψη στο Δημόσιο.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΤΩΝΗ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΟΣΟΥΝ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ. ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ.

Με σαφείς θέσεις, προσέρχεται την Τρίτη στη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, δηλώνει αποφασισμένος να πετύχει του στόχους του, αφού όπως λέει «για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση».

Η Συγγρού μάλιστα έχει χαράξει τις τελευταίες ώρες -και μετά την πρώτη πεντάωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, το απόγευμα της Κυριακής- ξεκάθαρο πλαίσιο, από το οποίο διαμηνύει πως δεν μπορεί να ξεφύγει, βυθίζοντας περεταίρω τη χώρα σε ύφεση.

Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, ανοίγει μάλιστα τα χαρτιά του για έξι κρίσιμα ζητήματα, μεταξύ των οποίων τα δώρα και το επίδομα αδείας, ο κατώτατος μισθός αλλά και οι Επικουρικές.

Για 13ο και 14ο μισθό

«Για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση και δεν θα πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, γεγονός που διπλασίαζε την ύφεση και θα γονάτιζε ακόμα περισσότερο την οικονομία», σημειώνουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, που εκτιμούν πως μια αντίθετη εξέλιξη θα εκτόξευε κατά 3,5 μονάδες την ύφεση.

Αντικειμενικές αξίες

Οι ίδιες πηγές, μεταφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς «στην προσπάθειά του να σταματήσουν να μπαίνουν νέοι φόροι, παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες».

Όπως εξηγούν τα αρμόδια στελέχη της παράταξης, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή, καθώς θα αυξανόταν το χαράτσι της ΔΕΗ, 16 φόροι στα ακίνητα καθώς και οι φόροι μεταβίβασης και γονικών παροχών.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει πως μια τέτοια απόφαση θα επέφερε τη διάλυση σεό,τι έχει απομείνει στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή.

Επικουρικές Συντάξεις

Η ΝΔ, τάσσεται κατά της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και με αυτή τη θέση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μέχρι αυτή την ώρα.

Ωστόσο, προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να βάζει ως πλαφόντα 300 ευρώ, την ώρα που ο Υπουργός Εργασίας, όπως σημειώνουν από τη Συγγρού, θέτει ως όριο τα 100 ευρώ.

«Το όριο των 300 ευρώ καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα τους 7 στους 10. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κουτρουμάνης πίεζε από τον περασμένο Δεκέμβρη, για νέα οριζόντια περικοπή, την 3η, μέσα στο 2011, την οποία μάλιστα θεωρούσε απαραίτητη, διότι -όπως έλεγε- τον Απρίλη τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις», σημειώνουν κύκλοι της ΝΔ.

Κατώτατος μισθός

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει βάλει «κόκκινη γραμμή» στην μείωση του κατώτατου μισθού και όπως εδώ και ημέρες έχουν μεταφέρει στο newsbomb, επιτελικά στελέχη του κόμματος, αυτό το αίτημα της τριμερούς δεν είναι ικανό από μόνο του να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

Στη Συγγρού πάντως επιμένουν πως η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

«Για πρώτη φορά, τίθεται θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών», πρόταση που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο", η σχετική αποστροφή, στελεχών που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά.

Εσωτερικό χρέος

Όσον αφορά στο εσωτερικό χρέος, τα κεντρικά της ΝΔ, φροντίζουν να καταστεί σαφές πως στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

"Οι Έλληνες κρύβουν 49 δισ. ευρώ κάτω από το στρώμα" ΑΥΤΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ : ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ , ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ; ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΡΟΦΑΝΤΟΥΛΗ. ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΜΑΣ ΠΙΣΩ.

Διαβάστε τι λέει ο διεστραμμένος μισάνθρωπος.Ούτε που του περνά από το μυαλό ότι τα λεφτά αποσύρονται από τις τράπεζες για να μπορούν οι Έλληνες...
να αντεπεξέρθουνε στα αυξημένα έξοδα και στα μειωμένα έως ανύπαρκτα έσοδα, λόγω της πολιτικής που εφαρμόζουν.
Δηλαδή αυτός με λίγα λόγια θέλει η φορολογία να ανεβαίνει, οι μισθοί και οι συντάξεις να κόβονται, οι εργαζόμενοι να απολύονται, τα μαγαζιά να κλείνουν και τα λεφτά των καταθετών να παραμένουν άθικτα στις τράπεζες.
Ουσιαστικά είναι σαν να μας λέει ότι ανακάλυψε το αεικίνητο.
Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα μισάνθρωπο κτήνος της αποκάλυψης.
Είναι σαν την Μαρία Αντουανέτα που όταν της έλεγαν ότι ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει αυτή τους απαντούσε εντελώς φυσικά, ότι εάν δεν έχουν ψωμί ας φάνε παντεσπάνι.
Ένα να ξέρεις απαίσια βρωμερή πατσαβούρα, ότι στην σημερινή κατάσταση έχει περιέλθει η χώρα λόγω της δουλικότητας σου έναντι των ξένων τοκογλύφων, με τους οποίους συνεργάζεσαι και την μεγαλύτερη ευθήνη λόγω της θέσης σου την φέρεις εσύ.
Όταν έρθει τι πλήρωμα του χρόνου θα κληθείς να λογοδοτήσεις για τα πεπραγμένα σου και δεν θα υπάρξει κανένα έλεος, όπως και εσύ δεν έχεις κανένα έλεος για τον λαό, μέρος του οποίου εσύ δεν είσαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βουλή, τεράστιο πλήγμα έχει προκαλέσει στις τράπεζες η μεγάλη απόσυρση καταθέσεων από τους Έλληνες, που φτάνει συνολικά τα 65 δισ. ευρώ,

Ο υπουργός τόνισε πως από τα 65 δισ. μόνον τα 19 δισ. έχουν φυγαδευτεί σε τράπεζες του εξωτερικού, με κύριο προορισμό την Βρετανία (5 δισ. ευρώ περίπου) και την Ελβετία (1,6 δισ. ευρώ).

"Τα υπόλοιπα 49 δισ. ευρώ που έχουν αποσύρει οι Έλληνες από τις τράπεζες για να τα σώσουν, σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή, φυλάσσονται σε τραπεζικές θυρίδες, σε μπαούλα, σε σεντούκια, σε υπόγεια, σε σοφίτες και σε στρώματα. Πρόκειται για παραδοσιακούς αποταμιευτές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος...
http://lalipouli.blogspot.com/