Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Το μήνυμα του πραγματικού διεξόδου από τα αδιέξοδα

Οι ανθρώπινες κοινωνίες περνούν συνεχώς κρίσεις. Πολεμικές, οικονομικές, επιδημίες και θάνατο στο τέλος κάθε μίας. Μια ζωή γεμάτη πόνο και προβλήματα. Την εποχή αυτή και η ελληνική κοινωνία βιώνει τη δική της κρίση που λέγεται οικονομική, αλλά είναι βαθύτερη, επειδή η οικονομία απλώς ανέδειξε όσα σοβούσαν και τα κρύβαμε κάτω από το χαλί.

Του Κωνσταντίνου Παπανικολάου

Έλλειψη εμπιστοσύνης σε θεσμούς που αυτοσαθρώθηκαν. Έλλειψη ελπίδας σε κάτι καλύτερο, μέσα από εργασιακή και προσωπική ανασφάλεια. Έλλειψη αντισωμάτων στη διαφθορά, τη συναλλαγή, τη συνενοχή όλων με όλους.
Για πολλά χρόνια μείναμε προσωρινά «ελεύθεροι», σε εικονική ευμάρεια, εικονική εντιμότητα, εικονική πίστη σε θεσμούς και αξίες.

Και όσο τα εικονικά βιωνόντουσαν ως πραγματικά νομίζαμε πως βρήκαμε τη συνταγή να ζούμε χωρίς κόπο και προσπάθεια. Να ζούμε με μαγκιά, όπως μας καθοδήγησαν επίσημα και κόμματα. Τώρα που οι κάνουλες στέρεψαν, ζήτουλες, ευτελισμένοι και πανικόβλητοι, ψάχνουμε τον από μηχανής θεό, που θα μας επαναφέρει στη βολική εικονική μας πραγματικότητα.

Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο η Εκκλησία (όχι κατ’ ανάγκην όλοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας) δίνει διαχρονικά το μήνυμα πραγματικού διεξόδου από τα αδιέξοδα. Αν βρεθείτε ο ένας στη θέση του άλλου. Αν υιοθετήσουν όλοι τα
προβλήματα όλων. Αν δούμε κάθε ασήμαντο, ξένο, αντίπαλο, μη αρεστό, σαν το Θεό μας, τότε θα δημιουργήσουμε κοινωνία προσώπων απρόσβλητη από προβλήματα.

Αν μείνουμε άτομα που θωρακίζουν το προσωρινό «έχειν» τους και αλλοτριώνουν το «είναι» τους, θα περιδινιζόμαστε στα ίδια προβλήματα και θα πεθάνουμε από μαζική κατάθλιψη. Έτσι απλά, όσο απλή είναι η αλήθεια

Τα 10 θετικά της οικονομικής κρίσης!

1) Θα αναβιώσει το συσσίτιο της γειτονιάς με αποτέλεσμα να συσφιχθούν και πάλι οι σχέσεις γειτόνων που δεν έλεγαν καλημέρα ο ένας στον άλλον.

2) Τα παιδιά δε θα φεύγουν ούτε στα 40 από την οικογενειακή εστία και έτσι οι γονείς δε θα ζουν μόνοι στα γηρατιά τους, ούτε αυτά θα τους πετάνε στα γηροκομεία, ούτε στα χέρια της άσπλαχνης Ρωσίδας.

3) Θα ξαναζωντανέψει το ταβερνάκι της γειτονιάς, το οποίο με ελάχιστα ή και βερεσέ θα καλύπτει τη βραδινή έξοδο.

4) Θα λανσαρισθεί νέα μόδα στη διατροφή, π.χ. ρεβίθια μετά ριγάνεως αλάδωτα, ρύζι μπλουμ με μαραθόσπορο, ραδίκια ποσέ κ.τ.λ.

5) Θα γνωρίσει δόξες ο Καραγκιόζης και ιδιαίτερα οι παραστάσεις "ο Καραγκιόζης στο Βατοπέδι", "ο Καραγκιόζης Υπουργός", "ο Καραγκιόζης τραπεζίτης", "ο Καραγκιόζης χρηματιστής'' κ.ο.κ.

6) Δε θα χρειασθεί να ολοκληρωθεί το πείραμα CERN, οι επιστήμονες θα έχουν μπροστά τους ολοζώντανο το μεγάλο ''μπάμ''.

7) Θα χτυπηθεί καίρια ο ρατσισμός, γιατί οι αλλοδαποί φίλοι μας γνωρίζουν περισσότερα και τα έχουν πιο πρόσφατα τα της φτώχειας και πείνας, οπότε θα έχουμε έτοιμο τον ''οδηγό επιβίωσης''.

8) Θα εκτιναχθεί στα ύψη ο δημογραφικός δείκτης - τί άλλο να κάνεις χωρίς λεφτά, χωρίς τιβί...

9) Θα ανέβει το μορφωτικό επίπεδο, αφού οι μαθητές θα το ρίξουν στο διάβασμα λόγω αφραγκίας, το ίδιο και ο γενικός πληθυσμός, αφού λόγω ανεργίας θα έχει πολύ ελεύθερο χρόνο.

10) Θα αναβιώσουν η Φιλική Εταιρία, η γιάφκα, το Κρυφό Σχολειό, οι αντιστασιακές ομάδες ενάντια στο ανάλγητο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις παραφυάδες αυτού.

‘Nα ξυπνάτε νωρίς και να δουλεύετε όλη τη μέρα’ ΠΡΟΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Επίθεση Γερμανών κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού



Μάρτιος 6, 2010

Σε χθεσινοβραδινό της δημοσίευμα η εβραϊκή εφημερίδα «Χάρετζ» φιλοξενεί ένα άρθρο για την χθεσινή επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο.

Το γερμανικό άρθρο απευθύνεται ως ‘ανοικτή επιστολή προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό’ και έχει τον τίτλο:
«Να ξυπνάτε νωρίς το πρωί και να δουλεύετε όλη τη μέρα».
Η γερμανική ταμπλόιντ, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, εξακολουθεί να ηγείται μιας επιθετικής εκστρατείας κατά της Ελλάδας διασκεδάζοντας αλλά και κατηγορώντας την, συγχρόνως, για τα οικονομικά δεινά που διέρχεται και φυσικά διαφωνεί σε μια πιθανή βοήθεια της Γερμανίας προς την χώρα αυτήν.

Το γεγονός έρχεται σαν συνέχεια της πρότασης των δύο γερμανών βουλευτών που συνέστησαν στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει μερικά ακατοίκητα ...νησιά για τα βγάλει πέρα με τα οικονομικά της χώρας.

Στο σημερινό άρθρο η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα συμβουλεύει με ειρωνικό τρόπο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να υιοθετήσει τις ‘γερμανικές συνήθειες’ για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, δηλαδή «να ξυπνούν οι Έλληνες νωρίτερα το πρωί»...

Γράφει η γερμανική εφημερίδα:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, τώρα που διαβάζετε αυτήν την εφημερίδα βρίσκεστε σε μια χώρα διαφορετική από τη δική σας.
Βρίσκεστε στη Γερμανία.

» Εδώ ο άνθρωποι εργάζονται μέχρι την ηλικία των 67 ετών και δεν λαμβάνουν 14 μισθούς το χρόνο.

»Εδώ κύριε Πρωθυπουργέ κανείς δεν πληρώνει μίζα χίλια ευρώ για να πάρει ένα κρεβάτι σε δημόσιο νοσοκομείο.


»Τα βενζινάδικά μας, κύριε πρωθυπουργέ, εκδίδουν αποδείξεις στους οδηγούς, το ίδιο κάνουν και οι ταξιτζήδες.


» Στη χώρα αυτήν, που βρίσκεστε τώρα, οι αγρότες δεν παίρνουν επιδοτήσεις μέσω της ΕΕ εκατομμύρια ευρώ για ελαιόδεντρα που δεν υπάρχουν. Μια, γνωστή απάτη εκατομμυρίων ευρώ.


»Η Γερμανία έχει επίσης ένα βαρύ χρέος, αλλά μπορεί να το καλύψει. Και αυτό γίνεται γιατί οι Γερμανοί ξυπνούν νωρίς κάθε μέρα και δουλεύουν όλη τη μέρα».

Xρόνια άκρατων δαπανών, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα, η διαφθορά που υπάρχει στη χώρα, οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν, έκαναν ευάλωτη την ελληνική οικονομία με ένα χρέος που υπερβαίνει τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010, το 84% των Γερμανών πολιτών πιστεύει πως δεν πρέπει η Γερμανία να βοηθήσει την Ελλάδα στα χρέη της.

Οι Έλληνες με τη σειρά τους υπενθυμίζουν τη ναζιστική κατοχή της χώρας κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Θεόδωρος Πάγκαλος διατύπωσε την άποψη πως το πρόβλημα δεν είναι θα επιστέψουν τώρα οι Γερμανοί το χρυσό που έκλεψαν οι Ναζί από την Τράπεζα της Ελλάδος, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.





Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ; "Ναι" για κοιμητήριο μουσουλμάνων

Για την κατασκευή του πρώτου μουσουλμανικού νεκροταφείου στη θέση Χωράφα στο Σχιστό συμφώνησαν χθες ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Ευ. Βενιζέλος και ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, ενώ σε συμφωνία φαίνεται να οδεύουν οι δύο πλευρές και για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, έκτασης 500 στρεμμάτων, στου Γουδή.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αθηναίων πρότεινε την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στη θέση «Ναυτικό Οχυρό» που βρίσκεται εντός του Ελαιώνα, κάτι που, όπως αναφέρουν πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, προσκρούει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας αλλά και στο μεγάλο κόστος.

Τις προτάσεις του δήμου για τα τρία ζητήματα, τα οποία άπτονται και της αρμοδιότητας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, κατέθεσε χθες ο δήμαρχος Αθηναίων, κατά τη συνάντηση εργασίας που είχε με κ. Βενιζέλο, παρουσία στρατιωτικών - υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, ο υπουργός «απεδέχθη τις προτάσεις του Δήμου Αθηναίων και έδωσε οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου του, στον βαθμό που τον αφορά, να δρομολογηθούν λύσεις και για τα τρία θέματα»

Για την κατασκευή μουσουλμανικού νεκροταφείου ο Ν. Κακλαμάνης ζήτησε να παραχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στον Δήμο Αθηναίων έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στο Σχιστό.

Η καύση νεκρών
Η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ναυτικό και έχει παραχωρηθεί στον Στρατό. Ο δήμος ζήτησε τη μεταφορά της έκτασης ώστε να δημιουργηθεί εκεί το πρώτο μουσουλμανικό νεκροταφείο. Παράλληλα, εξετάζει σε διακριτό χώρο να δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις για την καύση νεκρών. Ως εναλλακτική πρόταση, ο δήμος εξετάζει και το Γ’ Νεκροταφείο.

Σε ό,τι αφορά την περιοχή του Βοτανικού όπου προτείνεται από τον δήμο να χτιστεί το τζαμί, η περιοχή, με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είναι χαρακτηρισμένη ως ναυτικό οχυρό και, για να παραχωρηθεί, θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, με την οποία θα αλλάζει η χρήση της περιοχής.

Στον χώρο όπου ενδιαφέρεται ο δήμος να χτιστεί το μουσουλμανικό τέμενος, έκτασης 2-3 στρεμμάτων, λειτουργεί ο Κεντρικός Σταθμός Αυτοκινήτων Ναυτικού (ΚΣΑΝ), σε κτίριο της τελευταίας 20ετίας. Σε περίπτωση παραχώρησης του χώρου, το Ναυτικό και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν ζητήσει την καταβολή των εξόδων μετεγκατάστασης, κάτι που καθιστά σχεδόν την παραχώρηση απαγορευτική.

Αναφορικά με το πάρκο Γουδή, ο δήμος ζήτησε από το υπουργείο να του παραχωρήσουν 500 στρέμματα -από τα συνολικά 4.500 που καταλαμβάνει η συγκεκριμένη έκταση-, προκειμένου σε συνεργασία με τον Δήμο Ζωγράφου να δημιουργήσει ενιαίο χώρο πρασίνου. Στην έκταση αυτή βρίσκονται σήμερα το άλσος Χωροφυλακής, το γήπεδο του Μπάντμιντον, οι αθλητικές εγκαταστάσεις Ζωγράφου και το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων.

Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων, στον χώρο αυτό θα δημιουργηθεί ζώνη πρασίνου με ποδηλατοδρόμους, ενώ θα αναδειχθεί το σημείο όπου εκτελέστηκε ο Νίκος Μπελογιάννης.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως λέμε “Συνέπεια”.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»

«73Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:

ΘΕ(Α)ΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φαρσοκωμωδία. Όταν η ΝΔ παρέδιδε την εξουσία το 1993 άφηνε πίσω της μια χρεοκοπημένη χώρα. Από το 1989 έως το 1993, το δημόσιο χρέος είχε αυξηθεί από το 70% στο 110% του ΑΕΠ! Η ΝΔ «παρέδιδε» στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πληθωρισμό στο 14%, επιτόκια στο 23% και έλλειμμα στο 14% του ΑΕΠ. Παρέδιδε κυρίως μια χώρα χωρίς προσδοκίες, διεθνώς ανυπόληπτη, στο κατώφλι του ΔΝΤ. Μια χώρα στην οποία το κράτος αδυνατούσε στο τέλος κάθε μήνα να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Μια χώρα για την οποία το ενδεχόμενο να ενταχθεί κάποτε στην μελλοντική ΟΝΕ ηχούσε απλώς ως κακόγουστο ανέκδοτο.

Το 1993, η χώρα αυτή ξεκίνησε μια δύσκολη πορεία ανάταξης. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη δεν ασχολήθηκαν με το παρελθόν που κληρονόμησαν αλλά με το μέλλον. Δεν έχασαν το χρόνο και τον προσανατολισμό τους με ανόητες «απογραφές» και δεν ανήγαγαν τη μετάθεση ευθυνών στους προκατόχους τους σε μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.

Η χώρα μας κατάφερε τελικά όχι μόνο να ενταχθεί στην ΟΝΕ αλλά και να διαγράψει έναν μακρύ αναπτυξιακό κύκλο με ρυθμό ανάπτυξης σταθερά άνω του μέσου όρου της ΕΕ από το 1998. Το 2003, η Ελλάδα κατέκτησε για πρώτη φορά την πρωτιά σε ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιρλανδία. Αποτέλεσμα: η οικονομία που παρέλαβε η ΝΔ το 2004 ήταν στο καλύτερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών. Και με την προστασία που παρείχε η ΟΝΕ, την αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας, την αναπτυξιακή ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων, τους εξασφαλισμένους πόρους του ΚΠΣ 2000-2006, τις νέες σύγχρονες υποδομές της, είχε μπροστά της εξαιρετικά θετικές προοπτικές.

Δυστυχώς, η προίκα αυτή κατασπαταλήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Μοναδικές ευκαιρίες που δύσκολα θα ξαναδούμε αγνοήθηκαν και χάθηκαν. Και σήμερα η οικονομία μας είναι πάλι σε κρίση. Διότι οι ίδιοι άνθρωποι επιχείρησαν να εφαρμόσουν τις ίδιες δογματικές και ξεπερασμένες συνταγές της περιόδου 1989-1993. Αν η ένταση της τωρινής κρίσης είναι μικρότερη από ότι το 1993, αυτό οφείλεται στο υπόλοιπο της αναπτυξιακής δυναμικής που υπήρχε αλλά και στην προστασία που μας παρέχει η ΟΝΕ η οποία περιορίζει τις επιπτώσεις της απώλειας ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την έκταση του πληθωρισμού.

Η ΝΔ απέτυχε παταγωδώς να διατηρήσει τα κεκτημένα. Το μέγεθος της αποτυχίας είναι πρωτοφανές. Η φορολογική καταιγίδα που πρόσφατα ανακοινώθηκε δεν επαρκεί να θεραπεύσει την αστοχία της στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Αναμένονται νέα μέτρα εντός των προσεχών μηνών. Σε άλλες χώρες σε ώρα κρίσης οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα οικονομικής ελάφρυνσης για να τονώσουν την οικονομία και να στηρίξουν το εισόδημα των πολιτών. Η δική μας κυβέρνηση κάνει το αντίθετο! Η φορολογική αφαίμαξη την ώρα της επιβράδυνσης της οικονομίας θα οξύνει τα προβλήματα των νοικοκυριών.

Η τωρινή κρίση είναι πολύπλευρη: δημοσιονομική, παραγωγική, κοινωνική. Είναι επίσης κρίση εμπιστοσύνης και προσδοκιών εκ μέρους των πολιτών και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Κανείς δεν ελπίζει πια σε τίποτα από την παρούσα κυβέρνηση, παρά μόνο κι άλλα δεινά. Και το καλόπιστο ερώτημα σε πολλά χείλη είναι: «υπάρχει διέξοδος»;

Η ιστορική αναδρομή για το τι συνέβη μετά το 1993 δεν έγινε μόνο για λόγους αυτογνωσίας. Σκοπό είχε να καταδείξει πως ο κατήφορος δεν είναι η μοναδική και μοιραία επιλογή μας. Πως η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει πως υπάρχει διέξοδος ακόμη και από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Μόνο που η νέα αφετηρία θα είναι δυστυχώς δυσμενέστερη από τις συνθήκες του 2004. Μόνο που ευκαιρίες χάθηκαν ανεπιστρεπτί.

Το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ανάταξη της οικονομίας μας και μια νέα πορεία ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Θέλουμε ο Έλληνας πολίτης να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά για να μπορεί να ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά του. Για να γίνει αυτό πρέπει να του δίνονται ευκαιρίες και να έχει ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες – παιδείας, υγείας, πρόνοιας — όπως αυτές κάθε σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας.

Για να παραχθούν αυτές οι υπηρεσίες, χρειάζεται ένα αποτελεσματικό κράτος – αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη, ορθολογικό, που λειτουργεί με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία. Ένα κράτος που αναλαμβάνει τον αναπτυξιακό ρόλο που του ανήκει, με δυναμικές δημόσιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Για να χρηματοδοτηθούν, χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που επιμερίζει δίκαια τα βάρη στην κοινωνία. Με αποτελεσματική φορολόγηση του πλούτου όπου υπάρχει, βελτίωση της αναλογίας άμεσων-έμμεσων φόρων για την τόνωση του εισοδήματος και της κατανάλωσης, σταθερότητα, απλούστευση, διαφάνεια και αξιοκρατία στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Και για να στηριχθεί όλο αυτό το οικοδόμημα, χρειάζεται μία ανταγωνιστική οικονομία που παράγει πλούτο, με έναν ιδιωτικό τομέα που λειτουργεί με κανόνες και όχι με ασυδοσία, και μία πολιτική που έχει επίκεντρο τη γνώση, που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα, το ρίσκο, την καινοτομία.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα είναι εύκολος. Αλλά είναι αδύνατον να συμβιβαστούμε με την ιδέα να πορευτούμε μοιραίοι και άβουλοι στο δρόμο της παρακμής και της διεθνούς περιθωριοποίησης. Η νέα πορεία προϋποθέτει κυβερνητική αλλαγή. Χρειαζόμαστε μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη χώρα, στην ιστορία της, την κληρονομιά της και τους πολίτες της. Μια κυβέρνηση που θα θέσει ξανά φιλόδοξους στόχους για τη χώρα. Μια κυβέρνηση που θα κοιτάει μπροστά και όχι πίσω
olympiada

Η παρολίγο "διάλυση" των Ειδικών Δυνάμεων

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να σκιαγραφεί καλύτερα την παρακμή στην οποία έχει υποπέσει το φρόνημα στις άλλωτε Ένδοξες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός ονομάζεται Νικόλαος Ντούβας. Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός ΓΕΣ!

Κατά αινιγματικό τρόπο, ο καλά δικτυομένος στρατιωτικός, μετά την αποστρατεία του, τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΟ, θυγατρικής της εταιρίας των Ελληνικών Πετρελαίων. Εκεί καθησε για 2 περίπου χρόνια. Ποια είναι άραγε η νομική άποψη για την παράλληλη αμοιβή αρκετές χιλιάδιες ευρώ των συνταξιοδοτημένων στελεχών του δημοσίου στα ΔΣ εταιριών του .... Δημοσίου;

Το όνομα του αντιστράτηγου συνδέθηκε με πολλά αρνητικά συμβάντα που αμαύρωσαν την εικόνα των Ενόπλεων Δυνάμεων. Κάποια όπως η συντριβή του Σινούκ, η μετεγκατάσταση των Κέντρων Εκπαιδεύδεως Νεοσύλλεκτων στην παραμεθώρειο και η κλοπή στρατιωτικού οχήματος Hummer είναι γνωστά. Εδώ θα ασχοληθούμε με μια πτυχή η οποία είναι μάλλον άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Ο αντιστράτηγος Ντούβας λίγο έλειψε να σχετίσει το όνομα του με την παρολίγο καταστροφή των Ειδικών Δυνάμεων. Ως γνωστόν, οι μονάδες των Ειδικών δυνάμεων έχουν απομείνει από τις λίγες που διατηρούν το αξιόμαχο τους! Πως ακριβώς όμως το επέτυχε αυτο ο Ν. Ντούβας;

O A/ΓΕΣ είχε έναν κουμπάρο αξιωματικο ονόματι Κοτούλα! Ο υποστράτηγος Κοτούλας είχε αποστρατευθεί το 2000 για ψυχολογικούς λόγους. Όταν το 2004 ανέλαβε καθήκοντας Α/ΓΕΣ ο Ντούβας, επανέφερε σε ενεργεία τον κουμπάρο του και του ανέθεσε την διεύθυνση των Ειδικών Δυνάμεων. Οι μονάδες των ΕΔ είναι εθελοντικές, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν οπλίτες και μόνιμα στελέχη που έχουν καταταγεί σε άλλα Όπλα του στρατού ξηράς πέραν του Πεζικού. Ο νέος διευθυντής είχε όμως μια "ιδιαιτερότητα". Ήθελε να βλέπει στις ΕΔ μόνο πεζικάριους! Αξίζει να σημειωθεί δε ότι κατά την διάρκεια επισκέψεως του στην μονάδα της επίλεκτης Ζ´ ΜΑΚ, απεύθυνε στους άνδρες της χυδαίους χαρακτηρισμούς που έθιγαν τον ανδρισμό τους, και όχι μόνο!

Έτσι λοιπόν, ο "κουμπάρος" ζήτησε από τον Ν. Ντούβα να διώξει όλους τους άνδρες των ΕΔ που είχαν έλθει στις μονάδες από άλλα Όπλα! Εν μια νυκτί, διώχθηκαν 480 έμπειρα στελέχη των ΕΔ από τον συνολικό αριθμό των περίπου 3000 που στελεχώνουν τις 11 μονάδες πρώτης γραμμής. Η λειψανδρία που δημιουργήθει σε καίριες θέσεις και νευραλγικές μονάδες από τα "καπρίτσια" των στρατηγών διήρκησε μέχρι την αντικατάσταση του Ν. Ντούβα από τον αντιστράτηγο Δ. Γραψά τον Μάρτιο του 2006. O Γραψάς ανακάλεσε την διαταγή και επέστρεψαν πολλά από τα παλαιά στελέχη στις ΕΔ. Όμως η πικρία και η καχυποψία προς την ανώτατη ηγεσία των Ενόπλεων δυνάμεων ήταν πολύ πιο δύσκολο να επανορθωθεί!

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Ν. Ντούβα μπορείτε να βρείτε σε άρθο στο Βήμα, και στην εφημερίδα Ο Χρόνος. Περεπιπτόντως ο υποστράτηγος ενα αποστρατεία Κοτούλας λειτουργεί ταξί στον Βόλο.

Κατάληψη... επι του πιεστηρίου! Κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο για να μην τυπωθεί η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τα νέα οικονομικά μέτρα!

Κατέλαβαν το Εθνικό Τυπογραφείο για να μην τυπωθεί η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τα νέα οικονομικά μέτρα!

Οι καταληψίες είναι υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών και του Εθνικού Τυπογραφείου και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν όσο χρειαστεί.



«Δεν ισχύουν για τους εργαζόμενους του υπουργείου μας μόνο τα μέτρα που εξήγγειλε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης περί μείωσης 30% των 13ου και 14ου μισθού και 12% μείωση επί των επιδομάτων, αλλά αντίθετα με την διάταξη της παραγράφου 3 του άρθρου 8 του ως άνω σχεδίου νόμου προκύπτει περαιτέρω μείωση του συνόλου των αποδοχών μας σε ποσοστό περίπου 30%.

»Πέρα λοιπόν από τα ληστρικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση η πολιτική ηγεσία αποφάσισε με κρυφή ατζέντα, να καρατομήσει επιπλέον τις αποδοχές μας».

Συνταγή καταστροφής τα νέα μέτρα. 900.000 μισθωτοί του δημοσίου πληρώνουν τον λογαριασμό στον Όλι Ρεν

Τα μέτρα που τελικά αποφασίστηκαν μετά από έντονες εσωτερικές διαφωνίες στην κυβέρνηση συνιστούν μια “συνταγή” σοσιαλ-θατσερισμού μοναδικής έμπνευσης. Η πραγματικά άγρια εισοδηματική πολιτική, που δεν εξαίρεσε ούτε τους χαμηλοσυνταξιούχους από το πάγωμα των αυξήσεων, ενώ αντίθετα τους… συμπεριλαμβάνει στην αύξηση του ΦΠΑ, των καυσίμων κτλ., είναι η ακραία θατσερική κατεύθυνση.

του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗ

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση “τιμωρεί” με αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή κατά 5 μονάδες(!) όσους δηλώνουν -και όχι όσους έχουν- υψηλά εισοδήματα, βάζει νέες έκτακτες εισφορές και “τσακίζει” τη μεγάλη ακίνητη περιουσία επειδή προφανώς δεν έχει… πόδια ώστε να φύγει σε τράπεζα του εξωτερικού. Μέτρα χωρίς πυξίδα, πολιτική χωρίς έρμα.

900.000 μισθωτοί του δημοσίου πληρώνουν τον λογαριασμό στον Όλι Ρεν

Περικοπές στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας - Ψαλίδι στα επιδόματα - Νέες αυξήσεις σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά




Μειώσεις αποδοχών κατά 4,8% έως 9,1%, ή κατά 700 έως 7.500 ευρώ ετησίως, για 900.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω περικοπών 12% στα επιδόματα και 30% στον 14ο και 13ο μισθό προκαλούν, μεταξύ των άλλων, τα μέτρα-σοκ που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών και των αγορών.

Επιπλέον, προβλέπονται αυξήσεις-φωτιά από 15% έως 20% στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και κατά 0,5 έως 2 μονάδες στον ΦΠΑ, επιβολή φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και έκτακτης εισφοράς 1% σε φορολογούμενους με ατομικά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ το 2009, καθώς και αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 40% σε 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.
Το συνολικό όφελος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή των νέων μέτρων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,8 δισ. ευρώ, ή το 2% του ΑΕΠ. Από το ποσό αυτό, τα 2,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές των μισθολογικών δαπανών του δημοσίου και τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ από την αύξηση των έμμεσων φόρων

Όπως ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο περιορισμός του μισθολογικού κόστους του δημοσίου αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, γι’ αυτό και τα μέτρα της εισοδηματικής πολιτικής που ανακοινώθηκαν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα! Ουσιαστικά, τα μέτρα θα ισχύσουν τουλάχιστον έως ότου η χώρα μας εξέλθει από το καθεστώς της επιτήρησης από την Κομισιόν, ενώ η όποια παρέμβαση γίνει στη συνέχεια θα συνδυαστεί με το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.
“Για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο, το οποίο την τελευταία πενταετία είχε αυξηθεί κατά 40%, αποφεύχθηκαν οι δραστικές λύσεις, όπως η κατάργηση του 14ου μισθού”, ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η απόφαση για περικοπή κατά 30% του επιδόματος αδείας και των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων επιμερίζει σε όλο το έτος την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τη μείωση κατά 7% των αποδοχών στις ΔΕΚΟ, όπου το δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών, καθώς και τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιχορηγούνται από τον προϋπολογισμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η απόφαση ελήφθη δεδομένου ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπάρχουν ειδικά επιδόματα για να περικοπούν, όπως στον στενό δημόσιο τομέα (12%).
Ο υπουργός εξήγησε επίσης ότι είναι θέμα των ταμείων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ (ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ) να μετακυλήσουν στις συντάξεις των περίπου 70.000 συνταξιούχων τους τη μείωση κατά 10% του ποσοστού μείωσης της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή, οι διοικήσεις των ταμείων αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων, με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.
Ως προς τις συντάξεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε ότι δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών αλλά δεν χορηγείται αύξηση.

Οι περικοπές μέσω της εισοδηματικής πολιτικής θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου φέτος και θα αφορούν τις μεικτές αποδοχές.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε επέκταση των μισθολογικών περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν θέλει να παρέμβει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, είπε ο υπουργός.
Ωστόσο το ζήτημα της περικοπής των δώρων και του επιδόματος αδείας θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί από τους εργοδοτικούς φορείς στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση, με την επίκληση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας της οικονομίας.


Η εισοδηματική πολιτική
Ετήσιες εισοδηματικές απώλειες από 700 μέχρι 7.500 ευρώ, που ισοδυναμούν με μισό έως και ενάμιση πλήρη μισθό, αναμένεται να υποστούν φέτος 700.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου, με το πάγωμα των βασικών μισθών και των βασικών επιδομάτων, τις μειώσεις κατά 12% των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων και τις περικοπές κατά 30% στον 14ο και 13ο μισθό, που αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε ποσοστά, οι απώλειες επί των ετήσιων μεικτών αποδοχών κυμαίνονται:
- Από 4,8% έως 6,2% για τους χαμηλόμισθους πολιτικούς υπαλλήλους που υπηρετούν σε υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
- Από 12,1% έως 12,3% για τις αποδοχής υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που είναι υψηλότερες από το άθροισμα βασικού μισθού και κινήτρου απόδοσης.
- Από 5,6% έως 6,2% για τις σταθερές μηνιαίες αποδοχές των ιατρών του ΕΣΥ, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι εφημερίες. Αν συνυπολογισθούν και οι εφημερίες, τα ποσά των οποίων δεν προβλέπεται να περικοπούν, τότε τα ποσοστά μειώσεων των συνολικών αποδοχών των ιατρών του ΕΣΥ προκύπτουν μικρότερα.
- Από 7,3 έως 9,1% για τους δικαστικούς λειτουργούς.
Σε ποσά οι ετήσιες εισοδηματικές απώλειες κυμαίνονται:
- Από 700 έως 1.800 ευρώ για τους χαμηλόμισθους πολιτικούς υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν πρόσθετα (ειδικά ή κλαδικά) επιδόματα.
- Από 2.500 έως 6.230 ευρώ για τους εφοριακούς, τους τελωνειακούς, τους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
- Από 1.707 έως 2.233 ευρώ για τους ιατρούς του ΕΣΥ.
- Από 3.000 έως και 7.500 ευρώ για τους δικαστικούς λειτουργούς. Η υψηλότερη απώλεια των 7.500 ευρώ θα προκύψει για τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τους προέδρους των λοιπών ανωτάτων δικαστηρίων.

Αναλυτικά, η εισοδηματική πολιτική για το έτος 2010 προβλέπει ότι:
- Οι βασικοί μισθοί όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου θα παραμείνουν αμετάβλητοι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2010, δηλαδή “παγώνουν”.
- Τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας που λαμβάνουν οι υπάλληλοι και λειτουργοί περικόπτονται κατά 30%. Η περικοπή αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα οι 700.000 υπάλληλοι και λειτουργοί του δημοσίου να χάσουν ετησίως από 426,60 έως 3.968,64 ευρώ.
- Περικόπτονται κατά 12% συνολικά (2% επιπλέον του 10% που είχε ανακοινωθεί αρχικά στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής) τα πάσης φύσεως επιδόματα και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις των λειτουργών και των υπαλλήλων του δημοσίου (που απασχολούνται με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου), καθώς και των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Βουλής. Οι περικοπές των επιδομάτων και των αποζημιώσεων κατά 12% προβλέπεται να επιβληθούν αναδρομικά από τη 1 Ιανουαρίου 2010.
- Το επίδομα για την ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.
- Μειώνονται κατά 7% οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές και κατά 30% τα επιδόματα εορτών (Πάσχα, Χριστουγέννων) και αδείας που καταβάλλονται στους υπαλλήλους των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, τα οποία επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το κράτος ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή. Εξαιρούνται από τη μείωση αυτή οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ κτλ.) και στις τράπεζες, στις οποίες μετέχει το δημόσιο. Κατά 7% περικόπτονται επίσης οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι αποζημιώσεις των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, των διοικητών, των υποδιοικητών, των προέδρων, των αντιπροέδρων και των μελών των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και των προαναφερόμενων ΝΠΙΔ.
- Στις συντάξεις που καταβάλλονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα δεν θα χορηγηθεί φέτος καμία αύξηση. Τα επιδόματα αδείας και εορτών που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δεν περικόπτονται ούτε αυξάνονται.



ΣΕ ΠΟΙΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ

Μεταβολή ΦΠΑ από 19% σε 21%
- Είδη ένδυσης - υπόδησης,
- Υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών.
- Έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης.
- Νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας).
- Οικοδομικά υλικά.
- Αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα.
- Καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά.
- Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη κ.λπ.
- Κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης.
- Επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων.
- Υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων.
- Κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια.
-Λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι.

Μεταβολή ΦΠΑ από 9% σε 10%
-Τρόφιμα (γάλα, τυρί, κρέας, αυγά, ψωμί, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, κονσέρβες, τοματοπολτοί, γλυκά, λάδι, ξύδι, αλάτι κ.λπ.).
- Φάρμακα.
- Μη αλκοολούχα ποτά (καφές, αναψυκτικά, εμφιαλωμένο νερό).
- Εισιτήρια μεταφορικών μέσων (λεωφορείων, τρένων, πλοίων, αεροπλάνων).
- Εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
- Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση.
- Διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ.
- Έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες ψητοπωλεία, ψησταριές, ουζερί, οινομαγειρεία, φαστ φουντ κ.λπ.
- Σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία.
- Μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων και υπηρεσίες επισκευής αυτών των αντικειμένων.
- Επισκευές παλαιών κατοικιών.

Μεταβολή ΦΠΑ από 4,5% σε 5%
Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα


ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Βενζίνη απλή αμόλυβδη (1 λίτρο) 0,107 ευρώ
Πετρέλαιο κίνησης (1 λίτρο) 0,043 ευρώ
Βενζίνη σούπερ αμόλυβδη (1 λίτρο) 0,107 ευρώ
Τετραμηνιαίος λογαριασμός ΔΕΗ με κατανάλωση 3 ΜWh 16,34 ευρώ

Διαφάνεια Η Καταπολέμηση της Διαφθοράς ως Εθνικό Στοίχημα

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ακώλυτη άσκηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, είναι απόλυτο αναγκαίο να αναληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, σε μια μελλοντική αναθεώρηση θα πρέπει να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, θα ήταν σκόπιμο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος), καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, αποτελούν χρήσιμο οδηγό για μια μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί καθημερινή μάχη για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα κατά το παρελθόν άφησαν σκιές αμφιβολίας και μείωσαν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο πρέπει να είναι διαρκής. Πρέπει ως κοινωνία να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κάθαρση, να περιφρουρήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗ

Ανθρωποι και αριθμοί

ΓΡΑΦΕΙ O XΡΗΣΤΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ


ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑΜΕ - δεν το πιστεύαμε, το ταξίδι τέλειωσε. Τώρα, αρχίζει ο Γολγοθάς. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο χείλος του γκρεμού, όπως συνηθίσαμε τόσο καιρό να λέμε, αλλά μέσα στον ίδιο τον γκρεμό . Δίχτυ ασφαλείας δεν υπάρχει και ο μόνος τρόπος να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση, φαίνεται να μην είναι άλλος από την υιοθέτηση μέτρων που «ματώνουν» την κοινωνία, ψαλιδίζουν το εισόδημα και υποβιβάζουν το επίπεδο ζωής των πολιτών.


ΤΟ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ μέχρι εδώ, είναι -λίγο πολύ- μια γνωστή, πονεμένη ιστορία. Η χώρα μας πληρώνει το υπερβολικό έλλειμμα, που δημιούργησαν όχι μόνο τα δομικά κενά και οι πολυετείς διαρθρωτικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το όργιο σπατάλης που σφράγισε τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ταμείο είναι άδειο, το κόστος δανεισμού υπέρογκο και, αν φιλοδοξούμε να ανακοπεί η φορά της χρεοκοπίας, οι περιοριστικές πολιτικές φαντάζουν αναπόφευκτες.

ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ωστόσο, είναι άλλο: με την ανταγωνιστικότητα στα Τάρταρα, η χώρα απειλείται να εγκλωβιστεί σε έναν κύκλο λιτότητας που θα ανατροφοδοτεί διαρκώς την ύφεση και θα βαθαίνει την κρίση. Η μόνη λύση για να μην παραδοθούμε σε παρατεταμένη ανέχεια -όχι γιατί το ζητεί η Κομισιόν, αλλά για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της αναστροφής- είναι να προωθηθούν, πέρα από τα εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα, μακροπρόθεσμες πολιτικές, με μόνιμο όφελος.

ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ με αριθμούς, κάθε μία μονάδα του ελλείμματος αντιστοιχεί σε οικονομίες περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Αν μπορούσε, λοιπόν, να ελεγχθεί η κοινωνική ντροπή της εισφοροδιαφυγής (της αδήλωτης, δηλαδή, εργασίας), που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 9 δισ. ευρώ, και η μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών επιχειρήσεων, που προσεγγίζει τα 12 δισ., δεν θα χρειάζονταν ούτε τα «παγώματα» ούτε οι περικοπές μισθών. Τα μισά από τα χρωστούμενα να συλλαμβάναμε κι ένα μέρος της φοροδιαφυγής των φυσικών προσώπων, το ύψος της οποίας δεν μπορεί καν να εκτιμηθεί, το έλλειμμα του 12,7% δεν θα ήταν ούτε το μισό.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ από τους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους να χειροκροτήσουν μέτρα που αφαιρούν εισόδημα. Οι ίδιοι, ωστόσο, θα ήταν οι πρώτοι που θα στήριζαν πολιτικές ικανές να εγγυηθούν την πάταξη της φοροκλοπής, την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης και την εμπέδωση της νομιμότητας. Αλλά, σήμερα. Γιατί αύριο είναι αργά.

Ο πρωθυπουργός και ο σωσίας του

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ
Ακούγοντας κανείς τις τελευταίες δραματικές τοποθετήσεις του πρωθυπουργού για την οικονομία μας και ενθυμούμενος τι έλεγε πριν από μερικές εβδομάδες κινδυνεύει να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει σωσία που κυκλοφορεί ελεύθερος στη Βουλή και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ως υπεύθυνοι Ελληνες πολίτες θέλουμε να πιστέψουμε ότι ο πραγματικός πρωθυπουργός είναι αυτός που ακούσαμε τις τελευταίες μέρες να μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας σε ακόμη πιο δραματικούς τόνους αυτά που έλεγε προεκλογικά και ο προκάτοχός του, τον οποίο διαδέχτηκε κερδίζοντας τις εκλογές με έντεκα μονάδες διαφορά.
Προβληματιζόμαστε όμως και θα χρειαστούμε χρόνο να πεισθούμε ότι αυτός είναι ο πραγματικός Γιώργος Παπανδρέου κι ο άλλος -ο παλιός- είναι ο σωσίας του, γιατί ηχούν ακόμη στ’ αφτιά μας φράσεις με τη φωνή του πρωθυπουργού όπως «υπάρχουν τα λεφτά», «ό,τι είπαμε προεκλογικά θα γίνει πράξη», «αξίζει να περιμένεις κι ένα χρόνο για να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν τα τελευταία εκατό χρόνια». Αυτά έλεγε ο σωσίας και μας είχε μπερδέψει... Τι μας λέει ο πραγματικός πρωθυπουργός; Οτι δεν κινδυνεύει ο 14ος μισθός μας, αλλά ο 4ος, δηλαδή αυτός του Απριλίου.
Με όλο το σεβασμό στη δύσκολη κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει ο πραγματικός μας πρωθυπουργός κι εμείς μαζί του -γιατί εμείς θα πληρώσουμε για να βγούμε από το τούνελ- θέτουμε ένα απλό ερώτημα: Αν πράγματι κινδυνεύουμε να μην έχουμε λεφτά τον Απρίλη να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, δεν έπρεπε να μας το πει λίγο νωρίτερα; Γιατί μας το λέει τελευταία ώρα; Τι περίμενε και δεν μας έκρουε εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου; Γιατί άφηνε τόσον καιρό το σωσία του ανενόχλητο να μας παραπλανά; Κι αν ο πρωθυπουργός χρειάστηκε τόσο χρόνο για να μας πει την αλήθεια, εμείς οι πολίτες πόσο χρόνο δικαιούμεθα για να την εμπεδώσουμε;
Για να μας πείσει ο Γιώργος Παπανδρέου των τελευταίων ημερών ότι αυτός είναι ο πραγματικός, οφείλει, εκτός από το να καταγγέλλει τον προκάτοχό του στην πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή γι’ αυτά που του παρέδωσε, να καταγγείλει και το σωσία του. Ετσι μόνο θα σιγουρευτούμε ότι εκτός από πραγματικός είναι και αξιόπιστος...

Απαγορευμένη λέξη η «ατιμωρησία» όσο υπάρχει το Αρθρο 86

Της Σοφίας Βούλτεψη


Αυτή η λογική σύμφωνα με την οποία για όλα φταίνε οι άλλοι πρέπει κάπου να σταματήσει. Αναφέρομαι στην προ ημερών πρόσκληση σε άλλη μία «ανοιχτή» συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου των ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Προφανώς, αυτή η φαρσοκωμωδία θα λάβει τέλος όταν κάποιοι από τους προσκαλούμενους θα αρνηθούν να παραστήσουν τους κομπάρσους σε ένα είδος one man show.

Είναι γεγονός ότι –πέρα από τα παραδικαστικά και τις άλλες αθλιότητες που ανήκουν στη σφαίρα του κοινού ποινικού δικαίου– υπάρχει στη χώρα μας πρόβλημα απονομής δικαιοσύνης, που φθάνει στα όρια της αρνησιδικίας. Αλλά δεν ευθύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί για την ατιμωρησία, για την οποία τους κατηγόρησε ο πρωθυπουργός. Ούτε φταίνε για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την πολιτική εξουσία, εφόσον στη χώρα μας η διάκριση των εξουσιών είναι γράμμα κενό.

Οι δικαστές εφαρμόζουν νόμους που ψηφίζουν οι πολιτικοί. Όταν μιλούν, όμως, για ατιμωρησία οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας, οφείλουν να κοιτάζουν πρώτα τη δική τους καμπούρα. Αν έχουν εξασφαλίσει τη δική τους ατιμωρησία και αν δεν αλλάζουν ούτε τώρα, που όλοι θέλουν να δουν κρεμασμένους τους επίορκους, το άρθρο 86 του Συντάγματος και, κατά συνέπεια, το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι υποκριτικό ακόμη και να προφέρουν την επίμαχη λέξη «ατιμωρησία». Είναι γελοίο να κρύβονται πίσω από το Σύνταγμα. Ουδείς θα τους κατηγορούσε αν καταργούσαν ένα άρθρο που από μόνο του είναι αντισυνταγματικό, αφού καταργεί άλλο άρθρο του Συντάγματος, αυτό που εγγυάται την ισότητα των πολιτών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα βάζει με τους δικαστές ο κ. Παπανδρέου. Το έπραξε και τον Ιανουάριο του 2009, στη Γενική Συνέλευσή τους. Και όπως τώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες, τότε αντέδρασε ο πρόεδρος του Α.Π., Β. Νικόπουλος. «Ακουσα κάτι περί παραγραφής», είχε πει. «Ποιος άραγε ευθύνεται για την παραγραφή; Οι δικαστές; Ή ο νόμος; Το γνωρίζει αυτό ο λαός; Ποιος θεσπίζει τους νόμους; Οι δικαστές ή η Βουλή; Γιατί και εκείνοι να μην είναι ίσοι έναντι των άλλων πολιτών;». Δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του… κρεμασμένου!

ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτπροτίθεται να ακολουθήσει πολιτική ενσωμάτωσης των κατεχομένων στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή να διεκδικήσει αναγνώριση της παρανομίας του!

Μιαν άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, στην οποία δήλωσε ότι σε περίπτωση που αναλάβει εκ νέου τα ηνία της παράνομης διοίκησης των κατεχομένων, προτίθεται να ακολουθήσει πολιτική ενσωμάτωσης των κατεχομένων στον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή να διεκδικήσει αναγνώριση της παρανομίας του! «Αυτό που θα κάνω», είπε, «είναι να ανοίξω την "ΤΔΒΚ" στον υπόλοιπο κόσμο, ώστε να επιτύχω την αναγνώρισή της, και αυτό θα βοηθήσει τους πολίτες της "χώρας" μας».
Μάλιστα, εξηγώντας τους λόγους που από τη μία υποτίθεται ότι θέλει λύση του Κυπριακού, αλλά από την άλλη συνεχίζει να επιδιώκει αναγνώριση του ψευδοκράτους, ανέφερε κάποιας «υψίστης σημασίας» χαρακτηριστικά προβλήματα: «Δεν μπορούμε να παίξουμε ούτε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο, ούτε με την Τουρκία. Τα τηλέφωνά μας είναι συνδεδεμένα με τον αυτόματο αριθμό της Τουρκίας, το 90».
Ήδη, είπε, η «ΤΔΒΚ» έχει μια παρουσία στον κόσμο, η οποία, κατά την άποψή του, οφείλεται στο συνδυασμό της στενής συνεργασίας που είχε με την κυβέρνηση της Άγκυρας και στις δικές του επιτυχείς πολιτικές. Απόδειξη αυτού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πρόσκληση που δέχθηκε στην Ισπανία και στις Βρυξέλλες.

Χαιρεκακία
Σαν να μην έφτανε η νέα επίδειξη αδιαλλαξίας του, ο διαπραγματευτής της τουρκικής πλευράς εμφανίστηκε περίπου… πανευτυχής, για το γεγονός πως η Ελλάδα μαστίζεται από τόσα οικονομικά προβλήματα. Και αυτό, επειδή θεωρεί ότι τώρα θα μειώσει αναγκαστικά τα κονδύλια της για την άμυνα και συνεπώς θα υποβοηθηθεί το Κυπριακό, λες και είναι η Ελλάδα που διατηρεί παράνομα κατοχικά στρατεύματα στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας!
Πάντως, για τον τουρκικό στρατό, δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, κατά πόσον οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, που έχουν μειώσει την επιρροή του στρατού, θα λύσουν τα χέρια του, δεδομένου ότι ο τουρκικός στρατός διατηρεί πολύ σκληρή γραμμή απέναντι στο Κυπριακό, ο Ταλάτ απάντησε εμμέσως ότι δεν θεωρεί ότι θα επηρεάσει το γεγονός. «Μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμίαν απευθείας επαφή με το στρατό. Οι συνομιλητές μας είναι η Άγκυρα», είπε χαρακτηριστικά.

Θα τα πει και στον Δημήτρη;
Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συναντιέται με τον Πρόεδρο Χριστόφια, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων. Στην ατζέντα βρίσκεται το κεφάλαιο της Οικονομίας. Είναι, βεβαίως, άξιον απορίας εάν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα διαβιβάσει τα νέα του σχέδια και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή θα φορέσει και πάλι τη μάσκα του καλού συνομιλητή, συμπεριφερόμενος λες και δεν έκανε ποτέ αυτές τις δηλώσεις.
Αυτές, άλλωστε, δεν ήταν οι πρώτες δηλώσεις του αυτές τις μέρες, που ενδεχομένως να έχουν ενοχλήσει τον Δημήτρη Χριστόφια. Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στη «Μιλιέτ», είχε, μεταξύ άλλων, δηλώσει ότι «η κατάσταση του Χριστόφια είναι κρίσιμη. Εάν δεν μπορέσει να λυθεί το Κυπριακό, η πολιτική του ζωή τελειώνει. Εκπροσωπεί μόνον το 30% των Ε/κ. Σκεφτείτε, εάν δεν υπάρξει λύση, ποιος θα στηρίξει τον Χριστόφια; Υπάρχουν προβλήματα ακόμα και στο ίδιο το κόμμα του», δηλώσεις που ενόχλησαν Προεδρικό και ΑΚΕΛ.

Οι πρεσβείες μας, οι Ομογενείς μας και ο ελληνόκτητος εμπορικός μας στόλος που φέρει στα πέρατα της γης την ελληνική σημαία είναι οι κυριώτεροι παράγοντες διεθνούς προβολής της πατρίδας μας.

Προβάλλουν την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τα εθνικά συμφέροντα και τις δυνατότητες του συγχρόνου Ελληνισμού, ο οποίος πολλά μπορεί να επιτύχει παρά το κακό οικονομικό και ψυχολογικό κλίμα των ημερών.

του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΛΕΒΑ

Προκαλεί, λοιπόν, δυσάρεστη έκπληξη η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να μην εορτασθεί η 25η Μαρτίου με επίσημες δεξιώσεις από τις πρεσβείες μας στο εξωτερικό δήθεν για λόγους περικοπής εξόδων.



Η ίδια εγκύκλιος που δημοσιεύθηκε στον τύπο καταδεικνύει ότι ουσιαστικά δεν πρόκειται για περιστολή δαπανών αφού τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για άλλες εκδηλώσεις. Και διερωτώμαι: Υπάρχουν σημαντικότερες εκδηλώσεις από τον εορτασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και της επανόδου των Ελλήνων στον χώρο των ελευθέρων λαών; Με ποια κριτήρια το ΥΠ. ΕΞ. κρίνει ότι δεν πρέπει φέτος να δοθεί στους Έλληνες διπλωμάτες να προβούν σε μία στοιχειώδη κίνηση εθνικής αξιοπρεπείας, στην οποία προβαίνουν όλες οι χώρες του κόσμου;

Πόσο θα ταπεινωθούν οι Έλληνες Ομογενείς ανά την Υφήλιο όταν μάθουν ότι φέτος η επίσημη εκπροσώπηση της πατρίδας τους δεν θα τους δώσει την ευκαιρία να αισθανθούν εθνικά υπερήφανοι και μάλιστα όταν βλέπουν την Τουρκία και τα Σκόπια να διοργανώνουν πανηγυρικές δεξιώσεις και τελετές;

Η υποβάθμιση των εθνικών επετείων αποτελεί μεγάλη ασέβεια προς τη μνήμη όλων των προγόνων μας που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία μας. Και το δυσάρεστο είναι ότι παράλληλα προς αυτή την ενέργεια του ΥΠ.ΕΞ έχουμε και την ομάδα των εθνομηδενιστών διανοουμένων που επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία της 25ης Μαρτίου και γενικά της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Ουδείς αμφισβητεί ότι τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε προβληματική κατάσταση. Όμως η κατάργηση του εορτασμού στις Πρεσβείες μας δημιουργεί την ανησυχία μήπως υπό το πρόσχημα της κρίσης οδηγηθούμε σε σοβαρότερες και οδυνηρές εθνικές υποχωρήσεις. Προσωπικά βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη σχετική συλλογή υπογραφών από την ιστοσελίδα www. antibaro.gr και προτείνω όλοι να συμμετάσχουμε.

Συνάντηση Παπανδρέου Μέρκελ στο Βερολίνο. Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο και στη Γερμανία. Στο Λουξεμβούργο, ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Jean – Claude Juncker. (12:00)

Στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), Frank-Walter Steinmeier. (5:00μ.μ., Ξενοδοχείο Adlon)
Στις 6:00 μ.μ., ο Πρωθυπουργός, θα συναντηθεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Στις 7:00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα δεν ζητά ούτε μια δεκάρα από τους Γερμανούς φορολογούμενους», δήλωσε σήμερα στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο (Deutsche Presse-Agentur), o πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Τόνισε, παράλληλα, ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική στήριξη και όχι οικονομική βοήθεια και επεσήμανε ότι «είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να εξασφαλίσει μια υγιή ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο DPA, πριν από την αυριανή επίσκεψή του στο Βερολίνο και τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ότι σήμερα η Ελλάδα υποχρεώνεται να δανείζεται με σχεδόν διπλάσια επιτόκια σε σύγκριση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να δανείζεται με όχι απαγορευτικά υψηλά επιτόκια. Σε αντίθετη περίπτωση θα δυσκολευθούμε να υλοποιήσουμε τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουμε λάβει. Η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να υπερβεί το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας και έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην παραγωγικότητα εδώ και δεκαετίες»,είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Το θέμα δεν είναι να σπεύσει η Γερμανία και η Ευρώπη σε αρωγή μιας άφρονος χώρας. Βοηθώντας την Ελλάδα, θα βοηθηθεί η ταχύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης», διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου. Προειδοποίησε, επίσης, ότι «το τίμημα της αδράνειας θα είναι υψηλότεροι φόροι, υψηλότερη ανεργία και βραδύτερη οικονομική ανάκαμψη για το σύνολο της Ευρώπης – όχι μόνον για την Ελλάδα».
«Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, τη σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα δέχεται επίθεση από κερδοσκόπους που θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Χρειαζόμαστε καλύτερο συντονισμό και ρυθμιστικό πλαίσιο για να προστατεύσουμε τη νομισματική ένωσή μας από την κερδοσκοπία. Η Ελλάδα είναι η πλέον πρόσφατη – αλλά στα σίγουρα όχι η τελευταία – απώλεια της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές», είπε ο κ. Παπανδρέου.
«Η Ελλάδα είναι μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές της Γερμανίας. Το 2008, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγικός εταίρος της Ελλάδας, με περίπου το 12% των συνολικών εισαγωγών στη χώρα να προέρχεται από τη Γερμανία. Κατά συνέπεια, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να είναι υγιής η ελληνική οικονομία και για τη δική της εγχώρια ανάπτυξη», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Διπλωματικός πυρετός σε Τουρκία και Αμερική. Η Αγκυρα ανακαλεί τον πρέσβη της στην Ουάσινγκτον αφού πλέον η Αμερική μιλάει επίσημα για ...
γενοκτονία των Αρμενίων. Η Τουρκία απειλεί με περαιτέρω προβλήματα στις σχέσεις των δυο χωρών.

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Goldman Sachs, ένας οίκος εβραικών συμφερόντων...Ένας χρηματοπιστωτικός κολοσσός, που εκπροσωπείται τακτικά στις μυστικές συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, με τους διεθνείς συμβούλους του!!!

Η αποκάλυψη των «New York Times» (19.02.2010) για τη συμμετοχή της Goldman Sachs στην προσπάθεια της κυβέρνησης Σημίτη να κρύψει το 2001 ελλείμματα και χρέη, λένε ότι «ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό στην Ελλάδα». Οι λογιστικές αλχημείες, τα μαγειρέματα δηλαδή στα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού, ήταν ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε το οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Το 2001, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης μέσω ενός ομολόγου που βασιζόταν....... σε πολύπλοκες συναλλαγματικές εξισώσεις έκρυψε από τα λογιστικά βιβλία του κράτους το 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό έγινε γνωστό στα μέσα του 2004, όταν θα ξεκινούσαν οι πληρωμές των δόσεων στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό και έγινε επαναδιαπραγμάτευση των όρων. Βέβαια, αυτά είναι τώρα γνωστά. Αυτό, που δεν λέγεται όμως είναι, πως ο εβραϊκής καταγωγής πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας υποθήκευσε το οικονομικό μέλλον της χώρας του σε μια πολυεθνική εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων, την Goldman Sachs. Ένας χρηματοπιστωτικός κολοσσός, που εκπροσωπείται τακτικά στις μυστικές συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, είτε με τους εκτελεστικούς προέδρους του είτε με τους διεθνείς συμβούλους του. Το περίεργο είναι, ότι στο παιχνίδι των αποκαλύψεων μπήκε και η γαλλική εφημερίδα “Liberation”, που ανήκει στον Γαλλοεβραίο Εντουάρ de Rothschild, γιο του τραπεζίτη Γκυ de Rothschild.


Η «Liberation» σε πρωτοσέλιδο άρθρο της καταγγέλλει, ότι η Goldman Sachs έπαιξε διπλό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι η Goldman Sachs από τη μια συμβούλευε την ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη πρότεινε στους πελάτες της να ….αγοράζουν ελληνικά swaps, γιατί, όπως σημειώνει ένας αρθρογράφος, «προφανώς εκτιμούσε ότι θα ανέβει η τιμή τους».
Η «Liberation» κάνει και αναφορά στην συνεργασία της Goldman Sachs με την κυβέρνηση Σημίτη το 2001, σχετικά με την… «ταχυδακτυλουργική κάλυψη» του ελλείμματος και την ….αλλαγή της εικόνας των δημοσίων λογιστικών της Ελλάδας.
Η γαλλική εφημερίδα τονίζει, ότι από τον Ιανουάριο η Goldman Sachs, που "ισορροπεί επικίνδυνα μεταξύ του μεγάλου φιλοσοφικού ερωτήματος περί ‘Νομίμου και Ηθικού’", είναι ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος σε βάρος της Ελλάδας, μέσω του αμερικανικού Hudge Fund, Paulson.
Επικαλείται, μάλιστα, ανωνύμως, Ευρωπαίο τραπεζίτη που σημειώνει το ασυμβίβαστο, λόγω της σύγκρουσης συμφερόντων: «Είναι ηθικός νόμος του επαγγέλματός μας να μην μπορούμε από τη μια να πληρωνόμαστε για να βοηθάμε μια κυβέρνηση και από την άλλη να κερδοσκοπούμε με τα swap της. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται, ότι η Goldman Sachs το έκανε».
Μετά από λίγο, συνεχίζει η «Liberation», στις 15 Φεβρουαρίου, εν μέσω πλήρους κρίσεως, ο κ. Οtmar Issing, ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμβουλεύει (;) σε άρθρο του στους «Financial Times» (για την οποία η γαλλική εφημερίδα αφήνει κάποιες αιχμές σχετικά με το ρόλο στην κρίση), ότι οι εταίροι της Ελλάδας ….δεν πρέπει να τη βοηθήσουν.
Κανένας όμως στους «Financial Times» δεν γράφει την «ιδιότητα» του κ. Οtmar Issing. Ότι, δηλαδή, είναι …. ο σύμβουλος της Goldman Sachs για τη διεθνή αγορά. Έτσι, η γαλλική εφημερίδα του Rothschild σημειώνει ακόμη μια εικόνα του διπλού παιχνιδιού της μεγαλοτράπεζας, εβραϊκών συμφερόντων, σε βάρος της Ελλάδας.
Σημειώνουμε με έμφαση, ότι η Goldman Sachs, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, θεωρείται ένας από τους οκτώ μετόχους (όπως και οι Rothschilds Λονδίνου και Βερολίνου) Α΄ Κατηγορίας του Ομοσπονδιακού Αποθέματος των Ηνωμένων Πολιτειών, που εκδίδει το νόμισμα της Υπερδύναμης.

Έχουν βάλει στόχο τα νησιά μας τώρα και οι Γερμανοί και τα πετρέλαια γύρω από αυτά!

Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν την Ελλάδα να πουλήσει νησιά για να χρηματοδοτήσει το χρέος της, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της εφημερίδας Bild, η οποία συνοψίζει την ιδέα ως εξής: «Σας δίνουμε χρήμα, μας δίνετε την Κέρκυρα». «Το ελληνικό κράτος πρέπει να σταματήσει τη συμμετοχή του σε επιχειρήσεις και να πουλήσει κτηματική περιουσία, όπως για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά», δήλωσε στην εφημερίδα ο βουλευτής του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών Φρανκ Σέφλερ. Επίσης, ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μάρκο Βάντερβιτς δήλωσε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά». Ο Έλληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος ερωτήθηκε για το δημοσίευμα, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ARD: «Ακουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να επικεντρώσουμε στα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται άλλου είδους προτάσεις».

Η Bild επισημαίνει ότι ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο επιδιώκει την πώληση ελληνικού ακατοίκητου νησιού προς 45 εκατομμύρια ευρώ.
Το 1993 πολλοί γερμανοί βουλευτές είχαν προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την Ισπανία, προτείνοντας την αγορά από το Βερολίνο το νησί της Μαγιόρκα, τουριστικού προορισμού των Γερμανών.

ΗΠΑ: Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Το Ταμείο παραμένει έτοιμο να βοηθήσει, αλλά αναμένουμε πως η Ευρώπη θα είναι σε θέση να χειρισθεί το θέμα» τόνισε σήμερα, στη διάρκεια ενημέρωσης, η διευθύντρια επικοινωνίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολιν Ατκινσον, η οποία επανέλαβε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση είναι σωστά και «προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας».

Η κα Ατκινσον χαιρέτισε για άλλη μια φορά την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση ενός «ισχυρού πακέτου» το οποίο χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα εμπρός» και επανέλαβε ότι το ΔΝΤ ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση «να αναπτύξει και να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη», εκτιμώντας πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα δράσουν «συμπληρωματικά σε σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε ένα σχέδιο με την ΕΕ και εμείς προσφέραμε τεχνική υποστήριξη, αλλά οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με τους Ευρωπαίους, ανέφερε η κα Ακτινσον η οποία έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον διευθυντή ή άλλα στελέχη του ΔΝΤ κατά τη διήμερη παραμονή του κ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Ο γερουσιαστής Michael McMahon, είναι το επόμενο ανερχόμενο αστέρι στην τουρκική τοπική οργάνωση/ Lobby.

Του Αλέξανδρου Αλιφέρη

Ο γερουσιαστής Michael McMahon, (D-NY-13) έχει γίνει μπει στο μισθολόγιο του τουρκικού Συνασπισμού της Αμερικής. Ο McMahon αντιπροσωπεύει την 13η εκλογική περιφέρεια του Κογκρέσου στη Νέα Υόρκη, περιφέρεια που περιλαμβάνει περιλαμβάνει το Staten Island, το Bay Ridge, το Bensonhurst, το Dyker Heights και γειτονιές στο Μπρούκλιν. Από το 1981 έως το 2008, ήταν μια περιοχή Ρεπουμπλικανοκρατούμενη.

Ο πρώην Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Vito Fossella κένωσε την έδρα το 2008, λόγω ενός σκανδάλου που διέπραξε στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια. Ο McMahon ανέβηκε στο κύμα Ομπάμα το 2008με άλλους Δημοκράτες. Ωστόσο, το...

Staten Island της 13ης συνοικίας πήγε με τον McCain. Το 2010, η έδρα του στοχεύεται από
Ρεπουμπλικάνους.

Το 2009, ο γερουσιαστής Michael McMahon έγινε μέλος της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη στο Σώμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Στις 10 Μαΐου 2009, ο γερουσιαστής McMahon εντάχθηκε στην τουρκική τοπική κομματική οργάνωση. Εντάχθηκε στην Ελληνική τοπική κομματική οργάνωση υποσχόμενος υποστήριξη για την Κύπρο και το Πατριαρχείο. Στην απογοήτευση των Αρμενίων-Αμερικανών και των Ελλήνων Αμερικανών, πήρε την τουρκική πλευρά αρνούμενος τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πήρε το μέρος των Αζεροτουρκικής πλευράς καταδικάζοντας την ελευθερία του
Αρμενικού Ναγκόρνο-Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν-τουρκικές διώξεις. Πόσο αξιόπιστος είναι αυτός ο άνθρωπος για τους ΕλληνοΑμερικανούς, όταν υποστηρίζει την άρνηση της τουρκικής πλευράς της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα αρνείται την γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων της Μικράς Ασίας, το 1915-1923.

Ο γερουσιαστής McMahon δεν δεσμεύτηκε να ψηφίσει «ναι» για τη Γενοκτονία των Αρμενίων το ψήφισμα στη επερχόμενη στις 4 Μαρτίου του 2010 ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων. Τον Οκτώβριο του 2007, το ψήφισμα πέρασε στο Σώμα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων με ισχνή πλειοψηφία. Ωστόσο, οι τουρκικές απειλές για εισβολή στο Ιράκ φόβισαν την κυβέρνηση Μπους ώστε να κινήσει όλα τα νήματα για να σταματήσει μια γενική ψηφοφορία για το αρμενικό ψήφισμα, το οποίο υποστηρίζεται από την πλειοψηφία της αμερικανικής
Βουλής. Μετά από αυτό, η Τουρκία εισέβαλε στο Ιράκ με την ανησυχία προς απογοήτευση των ΗΠΑ, και της αδύναμης ιρακινής κυβέρνησης.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2010, ο Τουρκικός Συνασπισμός της Αμερικής τίμησε το γερουσιαστή Michael McMahon, σε ειδική εκδήλωση δείπνο.

ΤΣΑ δείπνο προς τιμήν του Michael McMahon Βίντεο (10 Φεβρουαρίου, 2010)

Ο Lincoln McCurdy, Πρόεδρος του Τουρκικού Συνασπισμού της Αμερικής, είπε: "Είναι η αρχή του Τουρκικού ακτιβισμού. Οι ΤουρκοΑμερικανοί πρέπει να μιλήσουν περισσότερο. Έχουμε πάνω από 100 μέλη στην τουρκική τοπική οργάνωση. Ο Michael McMahon αρχίζει το επόμενο κεφάλαιο του ΤουρκοΑμερικανικανικού Ακτιβισμού... Είναι πολύ δραστήριος στην τουρκική τοπική οργάνωση. Παίζει κάποιο ρόλο στις κοινότητες. Χρειαζόμαστε γερουσιαστές να φέρουν σε επαφή τους ΕλληνοΑμερικανούς, ΑρμενοΑμερικανούς, και ΤουρκοΑμερικανούς. Άρχισε να ακούγεται υπό τον
Wexler. "

Ο γερουσιαστής Michael McMahon δήλωσε: «Έχουμε ΕλληνοΑμερικανούς που ζουν μαζί με ΤουρκοΑμερικανούς. Μπορούμε να οικοδομήσουμε αυτές τις γέφυρες μαζί. " Είπε," Είναι ένα προνόμιο να είσαι στην τουρκική τοπική οργάνωση " Επισήμανε τον νομοθετικό Επίκουρο, των εξωτερικών υποθέσεων του ο οποίος είναι ο τούρκος, Naz Turkoglu, παρουσίαζοντας τον προς την τουρκική αμερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης. Στο δείπνο παρέστη ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ ως ερανοδότης για την εκλογή του McMahon το 2010.

Το παραπάνω βίντεο και οι δηλώσεις καθιστούν σαφές ότι το τουρκικό λόμπι χρησιμοποιεί τον Michael McMahon, μετά την παραίτηση του Robert Wexler από το Κογκρέσο στις 10 Ιανουαρίου 2010, για να είναι ο επόμενος ισχυρός υποστηρικτής της Τουρκίας στην Υποεπιτροπή του Σώματος Εξωτερικών Υποθέσεων για την Ευρώπη. Ο Wexler κατείχε από κοινού έδρα της τουρκικής τοπικής οργάνωσης και έδρα της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη. Ο McMahon όπως ο Wexler κατείχε εκλογικές περιφέρειες του Κογκρέσου όπου μεγάλες ελληνοΑμερικανικές κοινότητες κατοικούσαν. Παρά το
γεγονός, κρατούν την ισχυρή υποστήριξή τους για το Δημοκρατικό Michael McMahon που είναι ο μόνος ένθερμος υποστηρικτής της Τουρκίας στην Υποεπιτροπή για την Ευρώπη μαζί με τον Δημοκρατικό David Scott (που καταψήφισε το ψήφισμα Γενοκτονία των Αρμενίων).

Οι Ελληνο Αμερικανοί αριθμούν περίπου 20.000 στην περιφέρεια του McMahon. Αυτοί οι εκλογείς μπορούν να λειτουργήσουν ως αναποφάσιστοι ψηφοφόροι αν είναι συμπαγώς ενωμένοι. Το 2010 θα είναι μια κακή χρονιά για τους Δημοκρατικούς, όπως ο McMahon που κινδυνεύουν σοβαρά την πιθανότητα να χάσουν την επανεκλογή τους. Εκατοντάδες ελληνοΑμερικανοί καλώντας τον McMahon για τη Γενοκτονία των Αρμενίων θα τον κάνουν να φοβηθεί πολύ. Μπορεί να ψηφίσει ΝΑΙ, ακόμη και για τη Γενοκτονία των Αρμενίων λόγω αυτών των κλήσεων. Για το λόγο αυτό είναι πολύ
σημαντικό οι ΕλληνοΑμερικανοί να υποστηρίξουν το ψήφισμα για την Γενοκτονία των Αρμενίων . Χιλιάδες ΕλληνοΑμερικανοί σε όλες τις 50 πολιτείες μπορούν να καλέσουν ενεργά το γερουσιαστή τους για τη συμμετοχή και την υποστήριξη του ψηφίσματος.της Γενοκτονίας των Αρμενίων.Η άνοδος του αστεριού του Michael McMahon, μέσα στο τουρκικό λόμπι θα έπρεπε να ηχεί συναγερμό στους σημαντικούς ΕλληνοΑμερικανούς υποστηρικτές του McMahon. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι μια επείγουσα έκκληση για τους ΕλληνοΑμερικανούς σε όλη τη Νέα Υόρκη και τις ΗΠΑ να καλέσουν στο γραφείο του McMahon στην Ουάσιγκτον DC , στο 202-225-3371 για να ψηφίσει ΝΑΙ στο ψήφισμα γοα τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις 4 Μαρτίου, 2010.

Aπό το Cyprus Action Network of America (CANA)

Κόμμα Αλβανών Σκοπίων: να γίνει ομοσπονδία η πΓΔΜ

Ομοσπονδοποίηση της πΓΔΜ πρότεινε σήμερα το αλβανικό κόμμα που φέρει την ονομασία «Εθνική Δημοκρατική Ένωση» (Bashkimi Demokratik Kombëtar -BDK).

Στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος χθες βράδυ (Τετάρτη) συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα παρακάτω:

1. Στην μεταναστευτική τάση των Αλβανόφωνων κατοίκων του Λίπκοβο και του Κουμάνοβο προς τις χώρες της Δύσης.

2. Στο έργο που προγραμματίζει η κυβέρνηση Γκρουέφσκι, που έχει την ονομασία «Σκόπια 2014»

3. Την άρνηση του Υπουργείου Παιδείας να ανακαλέσει την απόφασή του για εκμάθηση της σλαβικής γλώσσας από την πρώτη τάξη των δημοτικών σχολείων

Αναφέρθηκαν, επίσης, τα σχετικά γεγονότα που σχετίζονται με τη λεγόμενη ‘Μακεδονική Εγκυκλοπαίδεια’ καθώς και την στρατηγική των σλαβομακεδόνων για δημιουργία ενός εθνικού κράτους, στο οποίο οι Αλβανοί θα παραμείνουν ως μειονότητα ή κοινότητα και θα αντιμετωπίζονται έτσι, από το Σύνταγμα.

Στην συνεδρίαση προτάθηκε ένας κοινωνικός διάλογος, στον οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των αλβανικών πολιτικών κομμάτων, εκπρόσωποι των θρησκευτικών κοινοτήτων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους για την ομοσπονδοποίηση της πΓΔΜ.

«Ένα ομόσπονδο κράτος, είναι ένα σχέδιο το οποίο θα ικανοποιούσε όλους τους Αλβανούς της πΓΔΜ και θα έδινε διεξόδους στα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ζητήματα της χώρας» τονίστηκε στην ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων.



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ.

«Η Ουάσιγκτον περιμένει από την ηγεσία της πΓΔΜ να επιδείξει το ανάλογο θάρρος για την ονομασία της χώρας. Η έλλειψη πραγματικής προόδου στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος με την επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα, ωθούν τις ΗΠΑ να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δει το θέμα με σοβαρότητα, γιατί θεωρούν ως ζωτικής σημασίας την επίλυση του προβλήματος. Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο έχω αναφερθεί επανειλημμένως»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Φίλιπ Ρίκερ, σήμερα το απόγευμα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η άνοιξη αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ σημαντική για την πΓΔΜ. "Θα αποδειχθεί, είπε, το θάρρος που έχει η κυβέρνηση των Σκοπίων, ώστε να επιλύσει εκκρεμή ζητήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν τη χώρα προς τους στόχους τους οποίους έχει θέσει".

«Είναι καιρός να σοβαρευτούμε και να βάλουμε τα σημαντικά θέματα σε μια άμεση διαδικασία, ώστε να επικεντρωθούμε σε αυτά, για να δούμε αν μπορούμε να σημειώσουμε κάποια πρόοδο. Οι μήνες που έρχονται είναι πολύ σημαντικοί για την πορεία της πΓΔΜ και πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων αυτών».

Παράλληλα κάλεσε, τη διεθνή κοινότητα, να προτρέψει την Ελλάδα σε έναν συμβιβασμό, ώστε να προωθηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση στη διένεξή της με την πΓΔΜ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τελευταία συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, στην εφημερίδα ‘Ντνέβνικ’ και σημειώνει πως η Ελλάδα επιμένει σε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.

«Τα Σκόπια μέχρι αυτήν τη στιγμή δεν έχουν πληροφορηθεί για τα σχέδια του διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς για την επόμενη περίοδο.

» Ο Νίμιτς δεν έδωσε, άλλωστε, την εντύπωση πως υπάρχει θετικό κλίμα για πρόοδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας», σχολιάζει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Τι κρύβεται πίσω από την επίσκεψη της Ντόρας στήν Κύπρο;

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Με πολύ κακό μάτι είδαν στη Νέα Δημοκρατία την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κύπρο, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του αρχηγού του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά. Ο λόγος είναι γιατί αρκετοί θεωρούν ότι η πρώην ανθυποψήφια του Αντώνη Σαμαρά λειτουργεί υπονομευτικά εντός της ΝΔ και το γεγονός πως δεν είχε εκ των προτέρων ενημερώσει το κόμμα για την επίσκεψή της, έδωσε νέα τροφή στους ψιθύρους αυτούς. Το ρεύμα που υποστηρίζει την κ. Μπακογιάννη υπεραμυνόταν της απόφασης αυτής, λέγοντας ότι δεν είχε καμία υποχρέωση να ενημερώσει τον οποιονδήποτε για τις δραστηριότητές της εκτός Ελλάδος. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι άνθρωποι που πρόσκεινται στον Αντώνη Σαμαρά τόνιζαν ότι η φύση της συνεργασίας της με τον πρόεδρο του κόμματος καθορίζεται από τις πράξεις της ιδίας.
Όπως αναφέρεται στον αθηναϊκό Τύπο, η μια πλευρά μέσα στο κόμμα κατηγορεί την άλλη ότι οδηγεί την αντιπαράθεση στα άκρα και πλέον η συνύπαρξη του κ. Σαμαρά με την κ. Μπακογιάννη έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. «Το μόνο που ενδιαφέρει τον Πρόεδρο της ΝΔ είναι να έχει μια γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη», τονίζουν κύκλοι του κόμματος. «Είναι στο χέρι της τι θα επιλέξει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, κάτι που οι συνεργάτες της πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν «ακατανόητη στάση της ηγεσίας».
Πάντως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη του ιδίου στην έλευση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Κύπρο, όπως είχε ακουστεί, διαψεύδοντας τις φήμες που έκαναν λόγο για πρόσκληση στη σκιά της ταύτισης απόψεων των δύο πολιτικών στο Σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πινδάρου, ο κ. Αναστασιάδης προσπάθησε αρχικά να τηλεφωνήσει στον κ. Σαμαρά, αλλά δεν κατάφερε να τον βρει και έτσι του έστειλε επιστολή. Σε αυτήν εξηγεί ότι δεν προσκάλεσε ο ίδιος την κ. Μπακογιάννη αλλά επικοινώνησε η ίδια μαζί του μέσω της ελληνικής πρεσβείας. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε στη «Σ» και ο εκπρόσωπος της πρεσβείας, Γιώργος Αγγελοτόπουλος, εξηγώντας ότι τέτοιου είδους ρυθμίσεις και εξυπηρετήσεις για οποιονδήποτε αξιωματούχο του κράτους, εμπίπτουν μέσα στον θεσμικό ρόλο της πρεσβείας.
Όπως έγινε γνωστό, η κ. Μπακογιάννη είναι προσκεκλημένη της γυναικείας οργάνωσης του κόμματος στη Λεμεσό, ενώ το αντίστοιχο παράρτημα στη Λευκωσία προσκάλεσε τη βουλευτή της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ, για ένα κύκλο εκδηλώσεων για την Ημέρα της Γυναίκας. Την Ελληνίδα βουλευτή δέχθηκαν, εκτός του κ. Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Η Γερμανικη Καγκελαρια συσκεφθηκε για την οικονομια μας!.... (ΟΥΣΙΑΤΗΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝ....ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟΝ "ΚΑΙΡΟ" Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)

Χθες το βραδυ συσκεφθηκε στο Βερολινο η Καγκελαρια και το αντικειμενο της ηταν ο τροπος αντιμετωπισης της κρισης της Ελλαδας. Η συσκεψη εγινε εν οψει της συναντησης του Ελληνα πρωθυπουργου Γεωργιου Παπανδρεου και της Καγκελαριου Αngela Merkel την Παρασκευη 5 Μαρτιου στο Βερολινο. Στην συσκεψη ελαβαν μερος εκτος της κυριας Α. Merkel ,ο υπουργος Εξωτερικων Guido Westerwelle, και o υπουργος Οικονομικων Wolfgang Schäuble .Το θεμα συζητησης ηταν η γραμμη που η Γερμανικη κυβερνηση θα ακολουθησει , το αν θα συμβαλλει η οχι ωστε να αποτρεψει την χρεωκοπια της Ελλαδας. Βασικο κριτηριο ηταν το ηδη αρνητικο κλιμα που υπαρχει στην Γερμανικη κοινη γνωμη για την ενδεχομενη παροχη οικονομικης στηριξης προς την Ελλαδα. Οι πληροφοριες σχετικα με την καταληξη της συσκεψης ειναι πολυ αοριστες και γενικες. Η Γερμανικη κυβερνηση μοιαζει να θελει να στηριξει την πολιτικη της χωρας μας, κρινει ομως απολυτως αναγκαια τη ληψη μετρων κατα της κερδοσκοπιας οχι μονο στην χωρα μας αλλα σε ολοκληρη την Ευρωπαικη Κοινοτητα. Δειχνει ομως να θελει να εξαντλησει ολα τα δυνατα περιθωρια πριν την παροχη οικονομικης στηριξης ,προσπαθοντας να αποφυγει την επιβαρυνση του Γερμανου φορολογουμενου. Συμφωνα με στοιχεια της εφημεριδας Die Welt η συσκεψη μεταξυ Merkel - Westerwelle ειχε σαν θεμα, το πως και το αν πρεπει και μπορει να δοθει υποσχεση βοηθειας απο την Γερμανικη Καγκελαρια προς την Ελληνικη κυβερνηση. Αν τα στοιχεια που διαθετει η εφημεριδα ειναι βασιμα τοτε η καταληξη της συσκεψης ηταν οτι η Ελλαδα πρεπει και υποχρεουται να βοηθηθει μονη της... Δεν μενει παρα να περιμενουμε την συναντηση της Παρασκευης.

Στα 4,1 εκατομμύρια οι άνεργοι στην Ισπανία, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΣΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ;

Στις λίστες προστέθηκαν 82.000 άτομα τον Φεβρουάριο, αγγίζει το 20% το συνολικό ποσοστό της ανεργίας - Με το έλλειμμα πάνω από 11% του ΑΕΠ αναλυτές αναρωτιούνται «αν οι Σοσιαλιστές διαθέτουν βούληση για σκληρά μέτρα»
ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010


Σε έναν μόλις μήνα, από τα τέλη Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου, ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 2%, συνολικά κατά 82.132 άτομα, αγγίζοντας το 20% του εργατικού δυναμικού. Οι ανακοινώσεις έγιναν χθες από την κυβέρνηση της Ισπανίας, η οποία τοποθετεί πλέον τον αριθμό των ανέργων στα 4,1 εκατομμύρια. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό ανέργων από το 1996 που τηρούνται λεπτομερή αρχεία. Τα εργατικά συνδικάτα της χώρας υποστηρίζουν ότι το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, καθώς τα επίσημα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τους παράνομους μετανάστες και τις διάφορες μορφές ελαστικής εργασίας.

Οι περισσότεροι άνεργοι προέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα, τον κλάδο που έγινε κατά την προηγούμενη δεκαετία η «ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης στην Ισπανία, πριν από το σκάσιμο της «φούσκας» των ακινήτων. Ο αριθμός των ανέργων στον κλάδο αυξήθηκε κατά 1,3% στα 798.675 άτομα τον Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο ανακοίνωσε σειρά κινήτρων για την τόνωση της οικοδομής, παρ΄ ότι αναγνωρίζει ότι η χώρα πληρώνει ακριβά την υπερανάπτυξη του κατασκευαστικού κλάδου κατά τη δεκαετία που πέρασε.

«Ετοιμοι» οι κερδοσκόποι
Οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι για... επίθεση, αν κρίνει κανείς από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, όπως αυτό των «Financial Τimes», που διαπιστώνουν ότι μετά την Ελλάδα η Ισπανία αντιμετωπίζει «με διαφορά» τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη και θα αντιμετωπίσει «νέα αμφισβήτηση και πιθανώς υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης» . Το κρίσιμο ζήτημα για την Ισπανία είναι η αξιοπιστία του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο προβλέπει σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες και μέτρα όπως το «πάγωμα» των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος από το 11,4% επί του ΑΕΠ το 2009 στο 3% του ΑΕΠ το 2013. Η Μαδρίτη μελετά, μεταξύ άλλων, και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, όπως δηλώνουν οι αρμόδιοι σε δραματικούς τόνους.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έχει μπροστά του μια «δύσκολη άνοιξη» υποστηρίζουν οι «FΤ», καθώς «ελάχιστοι οικονομολόγοι, αναλυτές ή ξένοι επενδυτές έχουν πεισθεί ότι οι στόχοι που περιγράφονται στα σχέδια μπορούν να επιτευχθούν ή ότι η κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη βούληση για να τα εφαρμόσει». Τα παραπάνω ομοιάζουν «επικίνδυνα» με όσα γράφονται για την Ελλάδα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες. Ιδίως οι εκτιμήσεις για το «αν οι Σοσιαλιστές διαθέτουν την απαιτούμενη βούληση» για να λάβουν σκληρά μέτρα θα μπορούσαν να εκληφθούν ως... προειδοποιητική βολή.

«Είναι όλα στον αέρα» υποστηρίζει για το θέμα των μέτρων ο καθηγητής Οικονομικών στη London Schoοl of Εconomics Λουίς Γκαρικάνο: «Μόνο ιδέες, την πλειονότητα των οποίων η κυβέρνηση αδυνατεί να τις θέσει σε εφαρμογή από μόνη της, ειδικά όσον αφορά τις συντάξεις και τους δημοσίους υπαλλήλους». Αυτό που εννοεί εμμέσως πλην σαφώς ο καθηγητής είναι ότι κάποιος πρέπει να «βοηθήσει», ή αλλιώς να σπρώξει (γιατί όχι και να εκβιάσει...) την κυβέρνηση της χώρας για να λάβει τα μέτρα λιτότητας που απαιτούνται.

Παρά τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο οικονομίες, οι αναλογίες με το «ελληνικό πρόβλημα» όπως δραματοποιήθηκε και προβλήθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ κατά το τελευταίο τρίμηνο είναι πάρα πολλές για να περάσουν απαρατήρητες.

Προβληματισμός και στο ΠαΣοΚ Οι βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα γίνουν δεκτά τα μέτρα από την κοινωνία

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΡΟΥΣΤΑΛΛΗ


Η προσμονή για την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου είχε ανεβάσει την ένταση χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Οι περισσότεροι βουλευτές είχαν επιστρέψει από τις εκλογικές τους περιφέρειες μεταφέροντας ένα κλίμα αναβρασμού στους ψηφοφόρους του κόμματος, ιδίως στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους. Στα γραφεία του ΠαΣοΚ, στη Βουλή και στην Ιπποκράτους, έσπασαν τα τηλέφωνα από κόσμο που ήθελε να μιλήσει κάπου για τα προβλήματα και τις ανησυχίες του. Ορισμένοι βουλευτές έλεγαν στο καφενείο της Βουλής ότι ένιωθαν ενοχλημένοι από τη χθεσινή διαδικασία. «Θα έρθει ο Πρωθυπουργός, θα μας ανακοινώσει τις αποφάσεις του, θα χειροκροτήσουμε και θα φύγουμε. Κανένας δεν μας καλεί να πούμε την άποψή μας» παραπονούνταν.

Με λίγα λόγια, η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ χθες το απόγευμα, αποκάλυψε και τον βαθύ προβληματισμό των βουλευτών του Κινήματος για το πώς θα δικαιολογήσουν τα επώδυνα μέτρα στις περιφέρειές τους, έστω και αν ακόμη και η κοινή γνώμη τα θεωρεί αναγκαία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος τόνισε ότι «η περικοπή του 14ου μισθού θα βάλει στην ψύξη την οικονομία» .

Κορυφαία στελέχη του κόμματος σημείωναν επίσης, ότι αν τα μέτρα είχαν υλοποιηθεί νωρίτερα, ίσως να μην υπήρχε ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε τρίτο «πακέτο» έκτακτων μέτρων. Κάποιοι απλώς ανέμεναν σιωπηλοί την ομιλία του κ. Παπανδρέου. Με αυτό το κλίμα δεν είναι παράξενο που ο Πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε χλιαρά όταν μπήκε στην αίθουσα της Γερουσίας, όπου συνεδρίαζε η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ούτε ότι χρειάστηκε η συμβολή του κ. Απ. Κακλαμάνη για να αποσπάσει το πρώτο χειροκρότημα από τους βουλευτές του.

Ούτε η ομιλία του Πρωθυπουργού έδειξε να καθησυχάζει τους βουλευτές. Γεμάτη με δραματικές λέξεις και εκφράσεις, όπως «εφιαλτικό σενάριο», «καταστροφή», «χρεοκοπία», «ασφυξία πληρωμών», «κατάσταση πολέμου», «ιστορική ευθύνη, ενέτεινε τους προβληματισμούς τους. Τη στιγμή όμως που ανέβασε τους τόνους, που χτύπησε τη γροθιά του στο βήμα, ήταν όταν μίλησε για το «ελπιδοφόρο νέο ρεύμα των απλών ανθρώπων του μόχθου που μας λένε επιτακτικά “να τελειώνουμε επιτέλους με τη σαπίλα”» χειροκροτήθηκε αυθόρμητα, θερμά και παρατεταμένα από τους βουλευτές του.

Οταν ολοκλήρωσε την ομιλία του, ο κ. Παπανδρέου βγήκε αμέσως από την αίθουσα. Ο κ. Κακλαμάνης προσπαθούσε να πιάσει κλίμα λέγοντας στους συνομιλητές του «ε, σε τέτοιες σημαντικές στιγμές χρειάζεται και λίγο συναίσθημα». Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μιλούσε για «ιστορική ομιλία», ορισμένοι βουλευτές ομολογούσαν ότι συγκινήθηκαν. Η πλειονότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ αποχώρησε σιωπηλή και προβληματισμένη. «Πάνε και οι κόκκινες γραμμές και όλα. Θα κάνουμε ό,τι θέλει ο Ολι Ρεν και οι πιστωτές» ψιθύριζαν ορισμένοι. «Αν τα μέτρα δεν είναι δίκαια δεν θα σταθούμε ούτε μέρα» έλεγαν.

Ποιοί Έλληνες και Ευρωπαίοι εκβιάζουν τον Πρωθυπουργό για κατάργηση του Σταυρού, της Προσευχής και του σχολικού εκκλησιασμού;

Όπως θα δείτε από την παρακάτω ιστοσελίδα, η «Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία» (European Humanist Federation) για την οποία έγραψα σε προηγούμενή μου ανάρτηση, ΕΔΩ, έχει δημιουργήσει και Ελληνικό Παράρτημα oνομαζόμενο “Ηumanist Union of Greece”. Στην ακόλουθη ιστοσελίδα, που λέγεται ότι είναι του παρατηρηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βλέπετε καθαρά ότι το ελληνικό παράρτημα της ομοσπονδίας αυτής, το ΗUG, κοινοποιεί στον έλληνα πρωθυπουργό τον τελευταίο καιρό επιστολές διαμαρτυρίας-καταγγελίας-απειλών με ταυτόχρονες αντίστοιχες κοινοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια σειρά εκβιαστικών μεταρρυθμίσεων, όπως να φύγει ο χριστιανικός σταυρός και τα άλλα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία, και να χωρισθεί η εκκλησία από το κράτος, μεταξύ άλλων, με το πρόσχημα ότι όσο καιρό παραμένουν τα σύμβολα και η εκκλησία είναι δεμένη με το κράτος παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου επιστολή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκεται ΕΔΩ.
Η με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου επιστολή τους στον Έλληνα πρωθυπουργο βρίσκεται ΕΔΩ.
Ακολουθεί μετάφραση της δεύτερης επιστολής από τις δύο προαναφερθείσες (της 27ης Ιανουαρίου):
Aνθρωπιστική Ένωση Ελλάδος (HUG)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Ιανουαρίου 2010
Ελλάδα: Aνοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τα θρησκευτικά σύμβολα:
To θέμα έχει όντως τεθεί!
Η Ανθρωπιστική Ένωση της Ελλάδας (HUG) έστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου την ακόλουθη επιστολή που αφορά το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων και τις αναφορές στο θρήσκευμα σε δημόσιους χώρους. Αντίγραφα της επιστολής στάλθηκαν στον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρρυ Καστανίδη, στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και στον Έλληνα Οmbudsman Γιώργο Καμίνη.


Mr. George Papandreou
Prime Minister of Greece
CC: Mr. Pavlos Geroulanos, Minister of Culture; Ms. Anna Diamantopoulou, Minister of Education;Mr. Harry Kastanidis, Minister of Justice; Mr. Giannis Ragoussis, Minister of Interior; Mr. George Kaminis, Ombudsman
27 Ιανουαρίου 2010


Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ανθρωπιστική Ένωση της Ελλάδας (HUG)είναι ένας σύλλογος προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, με 65 μέλη μέχρι στιγμής. Σκοπόν έχει την προώθηση του κοσμικού κράτους και της ανθρωπιστικής άποψης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών, και την εργασία για κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.
Ο πυρήνας των ιδρυτικών μελών του συμπεριλαμβάνει γυναίκες και άνδρες οι οποίοι, από το 2008, έχουν θέσει ενώπιον των αρμοδίων κρατικών αρχών, συμπεριλαμβαμένου του Ombudsman, τα ακόλουθα θέματα:
1. Την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία μαζί με την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών, της υποχρεωτικής δήλωσης του θρησκεύματος για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, και της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στα σχολικά διπλώματα.
2. Την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια, τα οποία έχουν ήδη αποφασίσει ότι το θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Υπουργού Δικαιοσύνης.
3. Την απομάκρυνση του ερωτήματος για την θρησκεία για τους αλλοδαπούς στις αιτήσεις για νέες άδειες παραμονής αλλοδαπών ή ανανεώσεις τους και,
4. Την απομάκρυνση της προσευχής από την αρχή των καθημερινών δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.
Αυτές οι ενέργειες έγιναν δημόσια. Σχολιάσθηκαν από τα Ελληνικά και από τα διεθνή ΜΜΕ, και δέχθηκαν δριμύα κριτική από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πράγματι, πριν δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια μέσου της αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, η οποία ενημερώνει για θέματα διακρίσεων, ζήτησε και έλαβε λεπτομερή πληροφόρηση από μας. Λεπτομερείς πληροφορίες για τις ενέργειές μας μπορούν να βρεθούν στο:


http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&ctg=278
Ως εκ τούτου, νοιώσαμε έκπληξη όταν, χθες, ενώ απαντούσατε σε μια σχετική ερώτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνάθροισης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώσατε:
“To θέμα [των θρησκευτικών συμβόλων]… δεν έχει τεθεί στην Ελλάδα. Παραδοσιακά υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.»
Ταυτόχρονα, εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως την θέση σας για το θέμα:
“To θέμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι πάρα πολύ επίμαχο. Όπου υπάρχουν ζητήματα σύγκρουσης, αντί να τα δυναμώνουμε και να προκαλούμε πόλωση στις κοινωνίες μας, χρειάζεται να βρούμε τρόπους αλληλοκατανόησης… Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται πιο πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές, η ευθύνη των πολιτικών είναι να χειρισθούν αυτά τα ζητήματα με σεβασμό, αναγνωρίζοντας και την παράδοση και τα δικαιώματα όλων. Το να πετύχουμε την σωστή ισορροπία δεν είναι εύκολο. Και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε εδώ.»
Για τον λόγο αυτό ζητούμε με σεβασμό μια συνάντηση μαζί σας, ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο αποφασίσετε. Επιθυμούμε να συζητήσουμε την εξεύρεση τέτοιων τρόπων αλληλοκατανόησης για τον χειρισμό αυτών των ζητημάτων πάνω στην βάση των διεθνών συνθηκών και του Ελληνικού Συντάγματος, όπως έχουν ερμηνευτεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου η νομολογία έχει ενσωματωθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις εργασίες του για την νομική γνωμοδότηση τουλάχιστον από το 2007.


Ειλικρινά δικοί σας,
Η προσωρινή γραμματεία του HUG,
Παναγιώτης Δημητράς, Νίκος Θεοδώρου, Ελεάννα Ιωαννίδου, Γιώργος Σαριγιαννίδης




Ακολουθεί μετάφραση στα ελληνικά της πρώτης επιστολής από τις δύο προαναφερθείσες (19ης Φεβρουαρίου):
Kύριον Γεώργιο Παπανδρέου,
Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αγαπητέ κύριε Παπανδρέου,
Η Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία ενώνει πάνω από 40 ανθρωπιστικούς και κοσμικούς οργανισμούς σε πάνω από 20 χώρες της Ευρώπης, κι έχει επαφές σε πολύ περισσότερες. Σκοπός μας είναι να αντιπροσωπεύουμε τις απόψεις των ανθρώπων που δεν έχουν θρήσκευμα (ίσως το ένα τρίτο των Ευρωπαίων) και να προωθήσουμε το κοσμικό κράτος, δηλαδή, τον διαχωρισμό της πολιτικής από την θρησκεία και τα πιστεύω.
Είμαστε αναγνωρισμένοι για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Δραστηριοποιούμεθα στις συναντήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα του OSCE. Είμαστε μέλη της Πλατφόρμας του Πρακτορείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, κι έχουμε πολιτική αντιπροσώπευση στην Διάσκεψη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Ελλάδα είναι, φυσικά, συμβεβλημένο κράτος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κι έχει πρόσφατα υπογράψει το EU charter των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά σε ορισμένους τομείς δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Για τον λόγο αυτό, ενοχληθήκαμε όταν διαβάσαμε τα λόγια του πληρεξουσίου Υπουργού Εξωτερικών, Σπυρίδωνα Κουβελη, στην Ελληνική Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου. Απαντώντας στον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, πλαγίως απείλησε έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, για την εργασία του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Αυτός ο οργανισμός έχει με επιτυχία φέρει έναν αριθμό σημαντικών υποθέσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παίρνοντας καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας σε υποθέσεις όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ο ρατσισμός, κι άλλες υποθέσεις στις οποίες οι παραδοσιακές πρακτικές δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, ο πολύ στενός σύνδεσμος του κράτους με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία παραβιάζει τα δικαιώματα ανθρώπων με άλλα ή καθόλου θρησκευτικά πιστεύω, κι αναμφισβήτητα αντίκειται στις αρχές του σύγχρονου κοσμικού κράτους που σέβεται την ελευθερία των πιστεύω όλων των πολιτών του. Η υπόθεση που αναφέρθηκε από τον κύριο Γεωργιάδη ήταν τέτοια που έπειτα από μια ξεκάθαρη κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι υποστηρίζει έναν αριθμό υποθέσεων που επιζητούν την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία πάνω στην βάση του ότι παραβιαζουν το δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους, κι όχι με της εθνικής εκκλησίας τις πεποιθήσεις (βλέπε Άρθρο 2 του πρώτου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).
Παρά ταύτα, ο κύριος Κουβελης είπε ότι ο οργανισμός "δυσφήμισε την Ελλάδα". Το να λέμε την αλήθεια, το να υψώνουμε το ανάστημά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το να παροτρύνουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, θεωρείται τώρα από έναν υπουργό της κυβέρνησής σας, ως "δυσφήμιση της Ελλάδας";
Eπιπλέον, ο κύριος Κουβέλης αναφέρθηκε σε ένα μητρώο Ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο οποίο είναι εγγεγραμμένα στοιχεία για τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση που φαίνεται πως πάνε πολύ πιο πέρα από την τυπική πλευρά της εγγραφής, των λογαριασμών και της φορολόγησης. Είπε ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι "έχει εγγραφεί ως [ένας οργανισμός] που συκοφαντεί την Ελλάδα, όπως φαίνεται αυτό θα μπει στην εγγραφή κι όταν θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και τις προτάσεις, αυτό θα το λάβουμε υπόψη."
Αυτή η απειλή για το μέλλον του οργανισμού είναι παράνομη και αξιοθρήνητη. Αυτή η ίδια αποτελεί συγκαλυμένη παράβαση της εγγύησης της ελευθερίας του λόγου στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει την συνέπεια - ίσως την συνέπεια που σκόπευαν- της αποθάρρυνσης άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων από το να ασκούν μη ευνοϊκή κριτική στις αρχές. Όταν ο φόβος εμποδίζει τον ελεύθερο λόγο, τότε οι καταχρήσεις ανθίζουν.
Με αντίγραφα αυτής της επιστολής, φέρνω το θέμα αυτό υπόψη (μεταξύ άλλων) του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Επιτρόπου για την Δικαιοσύνη, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και για την Εθνικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια δέσμευση που υπερβαίνει κάθε παρόμοια προώθησή τους σε ολόκληρο τον κόσμο και μέσα στην ίδια την Ένωση. Αυτός είναι ένας ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία προτρέπει ισχυρά την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώνει πλήρως, με όλη της την ισχύ. Θα καλοδεχόμουν τις παρατηρήσεις σας επί του θέματος.

Δικός σας ειλικρινά,
David Pollock,
Πρόεδρος


------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ DAVID POLLOCK και προς την Προσωρινή Ελληνική Γραμματεία του ΗUG:
Το Ελληνικό Σύνταγμα από την αρχική του δημιουργία μέχρι τώρα ανέκαθεν στήριζε τον σεβασμό των άλλων θρησκειών, ή πιστεύω, με το άρθρο για την ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Οι Έλληνες αλλά και άλλοι χριστιανικοί ορθόδοξοι λαοί, είναι λαοί με αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας και δεν είναι προκατειλημμένοι θρησκευτικά. Έχοντας βασανισθεί και μαρτυρήσει από τους μωαμεθανούς Τούρκους επί πολλούς αιώνες, αλλά και από τους παπικούς "χριστιανούς" στις σταυροφορίες, αλλά και στην νεώτερη ιστορία τους από τους παπικούς "ουνίτες χριστιανούς" για τα θρησκευτικά τους πιστεύω, γνωρίζουν τι είναι η καταπάτηση αυτών των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολύ καλά, και γι αυτό υπερασπίζονται τόσο την ελευθερία του λόγου όσο και την ανεξιθρησκεία, συνταγματικά. Ανέκαθεν υποστηρίζουν και δεν υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και σέβονται το δικαίωμα του κάθε συνανθρώπου τους να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και ζητούν από τους άλλους να σέβονται τα δικά τους πιστεύω.
Επομένως, το επιχείρημα για δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το γεγονός ότι υπάρχουν ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα στα σχολεία της Ελλάδας, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι και παραπλανητικό.
Οι Έλληνες, παρ' όλο που δεν είναι πλούσιος λαός, βοηθούν από το υστέρημά τους κάποιες φορές άλλους λαούς που πλήττονται από άδικους πολέμους, ή από φυσικές καταστροφές, και οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς (Παλαιστίνιους, Λιβανέζους, Ταυλανδους κλπ) γιατί ποτέ δεν έκαναν, ούτε κάνουν τέτοιου είδους διακρίσεις. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα χαίρει της εκτίμησης των κρατών όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως του τι θρήσκευμα έχουν οι κάτοικοί τους.
Και είναι πασίγνωστο ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους βοήθειες στους αλλόθρησκους αλλά και στους ομόθρησκους συνανθρώπους μας όταν χρειάζονται βοήθεια.
Εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Ως τέτοιοι, ποτέ δεν κάναμε αιματηρούς επιθετικούς πολέμους όπως έκανε η παπική εκκλησία του Βατικανού, η λεγόμενη Καθολική, με τις σταυροφορίες.
Μια καλύτερη ανάγνωση της διδασκαλίας και της ιστορίας της Ανατολικής Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι καμμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ του χρησιμοθηρισμού της Καθολικής Εκκλησίας και του αιματοκυλίσματος του πλανήτη μέσω των σταυροφοριών και της Ιεράς Εξέτασης της Καθολικής εκκλησίας της οποίας ηγείται ο Πάπας της Ρώμης, και του ταπεινού φρονήματος,της έμπρακτης αγάπης και της αρετής της αληθινής διδασκαλίας του Χριστού που κηρύττει και πιστεύει η Ορθοδοξία μας.
Μακάρι και άλλοι λαοί να είχαν την αγάπη και την πηγαία ανεξιθρησκεία που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες!

Κριτική ενημέρωση
Bookmark and Share
Αναρτήθηκε από GREECE

Θέλουν να "γονατίσουν" την Ελλάδα! ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Θα μπορούσε κάποιος να γελάσει αν η κατάσταση δεν ήταν τοσο σοβαρή.Αρα θα αρκεστούμε σε ενα...πικρό χαμόγελο.Ενω οι καταιγιστικές εξελίξεις στην οικονομία πνίγουν την πατρίδα μας, η εκλεγμένη κυβέρνηση μετα απο πολλές συναντήσεις με τους Ευρωπαίους και την νέα φοροεπιδρομή που εξήγγειλε. Αποφάσισε να πάρει ΝΕΑ μέτρα.Δεδομένο είναι ότι ο 14ος μισθός θα είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παρελθόν.Ευρωπαικές επιταγές που πρέπει να καλυφθούν. Μια απο τα ίδια και στα Εθνικά θέματα με την κυβέρνηση να κόπτεται για την μείωση των δαπανών για την Αμυνα.Ξύπνιος πολιτικός ο Ερντογάν δεν έχασε την ευκαιρία (όχι σαν τα δικα μας κουτορνίθια).Ευχαρίστως απάντησε να ενισχύσουμε τους...λαούς. Ελα όμως που ο αρχηγός του Τουρκικού επιτελείου έδωσε και αυτός την δική του απάντηση. Την ασφάλεια στο Αγαίο την εγγυάται το δυνατό...τουρκικό ναυτικό!!!

Ειπατε κάτι κε Βενιζέλο;
Και γιατί να μην δεχτεί η Αγκυρα όταν διαθέτει 12 εργοστάσια παραγωγής οπλων σε σχέση με την δική ΕΛΒΟ που υπολειτουργεί με 195 άτομα προσωπικό να φτιάχνουν....σφεντόνες.
Γιατί να μην δεχτεί όταν ο τουρκικός σχεδιασμός προβλεπει μεν την μείωση των εξοπλιστικών δαπανών σε βάθος χρόνου εως και 60% αλλά ΜΟΝΟ για ότι αφορά τις αγορές.Αφου ειναι σε θέση να παράγει μόνη αρκετά και μάλιστα απο πέρσυ να εξάγει κι όλας!!!!
Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα της οικονομίας.
Αφου λοιπόν η κυβέρνηση έλαβε τις κατάλληλες...οδηγίες απο τους Ευρωπαίους γιατί είναι και οι Αμερικανοί που θέλουν να μπουν στο κολπο.Αποφάσισε το μεγαλειώδες οικονομικό σχεδιο διάσωσης της χώρας που λέγεται...Εθνικό ταμείο δηλαδή ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ ή αλλιώς ΕΛΕΙΣΤΕ ΤΟΝ ΦΤΩΧΟ.Εδω που τα λέμε δεν θα ήταν άσχημη ιδέα και οι τριακόσιοι να πιάσουν απο ένα όργανο (εκτός αυτού που παίζουν όλοι) και να κάτσουν έξω απο την βουλή να πάρουν και τα "επαναστατικά" τραγούδια και να αρχίσουν την συλλογή κερμάτων.
Η ιδέα τους που φυσικά βρήκε σύμφωνα ΟΛΑ τα κόμματα ενθουσίασε και τους επιχειρηματίες.Μάλιστα.Και τους εφοπλιστές.Και τους τραπεζίτες.ΟΛΟΥΣ
Ολοι έγιναν εν μια νυκτί υπερπατριώτες και κόπτονται για το μέλλον της Ελλάδας.
Φυσικά οι πολιτικοί θέλουν να διατηρήσουν τις καρέκλες τους.Οι επιχειρηματίες τις επενδύσεις τους και οι τραπεζίτες τα θύματα τους.Επί δεκαετίες ρουφούν το αίμα του λαού σε συνεργασία,διαπλέκονται,κλέβουν,φοροδιαφεύγουν,κλείνουν τα εργοστάσια και πάνε στα Σκόπια και στη Τουρκία.Και να που και πάλι ΟΛΟΙ συμφωνούν.Οπως συμφωνούσαν ΠΑΝΤΑ.
Και συμφωνούσαν γιατί ΟΛΟΙ κατι κερδίζουν ο μόνος που χάνει είναι ο Ελληνικός λαός όσο πιστεύει τα ψεύτικα "δημοκρατικά" και "ανθρωπιστικά" τους λόγια.
Επανέφεραν την Ελλαδα στο 1826 και την ψωροκώσταινα.Την συμπαθέστατη αγράμματη ζητιάνα γριούλα η οποία πρώτη κατέθεσε τον οβολό της λέγοντας "Αυτά τα τιποτένια έχω ένα γρόσσι και ένα δαχτυλίδι να δώσω για το Μεσολλόγγι".
Αυτό είναι το κατόρθωμα τους γύρισαν την χώρα 200 χρόνια πισω.Και ζητούν απο τον Ελληνα ΑΥΤΟΙ που θέλουν να πάψουν να τον κάνουν να αισθάνεται Ελληνες αποκόπτοντας τον απο την ιστορία,την θρησκεία και την γλώσσα του να συμπεριφερθεί ως πατριώτης και να ξυπνήσει μέσα του το Ελληνικό φιλότιμο.
Και αν τότε το 1826 στο Ναύπλιο ο έρανος γινόταν για το Μεσολλόγι και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ σήμερα γιατί γίνεται;Για να παίζουν κάποιοι τους πολιτικούς;Ο λαος του Μεσολογγίου προσέφερε με τον άνισο αγώνα του διδάγματα και θυσία για το Εθνος.Προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό και συγκίνηση.Εσεις ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΤΕ;
Αρπαχτές και προδοσίες.Ξεφτιλίσατε παγκοσμίως την χώρα.Και ούτε ένα συγνώμη.Για όλα φταίει κάποιος άλλος.Δισεκατομμύρια που χάθηκαν και ούτε ένας φυλακή.Αλληλοκατηγορίες στα διαπλεκόμενα κανάλια και μετα για καφέ στο καφενείο της βουλής.Ακόμα και έτσι όμως ο Ελληνας είναι τοσο φιλότιμος που αν έβλεπε κάποια σημάδια ανάκαμψης θα έδινε και το υστερημα του.Αντ αυτού όμως δεν βλέπει ΚΑΜΙΑ μεταμέλεια ΚΑΜΙΑ τιμωρία.Το μόνο που βλέπει είναι να προωθούνται τα σχέδια του αφελληνισμού της χώρας και ένα πολιτικό σύστημα που προσπαθεί να διατηρηθεί ενω έχει σαπίσει προ πολλού και κινδυνεύει να δημιουργήσει (αν δεν το έχει κάνει ήδη) γάγγραινα σε όλο το ταλαίπωρο σώμα της πατρίδας μας.

ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΡΟΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ! ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ... ΑΡΧΗΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι «η Ελλάδα θα σταματήσει να είναι ξέφραγο αμπέλι», ενώ επέκρινε εκείνους οι οποίοι αντιδρούν στην κοινωνική ένταξη όλων όσων ζουν και εργάζονται νόμιμα στη χώρα και πρόσθεσε πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το υπαρκτό και μεγάλο αυτό πρόβλημα, χωρίς παρωπίδες και λαϊκισμούς».Ο κ. Διαμαντίδης απέρριψε τις αιτιάσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ περί προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ «να αλλοιώσει το αποτέλεσμα στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές», τονίζοντας ότι η δυνατότητα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» αφορά μόνον 65.000 μετανάστες διασκορπισμένους σε όλη την ελληνική επικράτεια.Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Νάκος, ζήτησε την απόσυρση του ν/σ, χαρακτηρίζοντάς το ψευδεπίγραφο και υποστήριξε ότι θα μεταβάλει την εθνολογική και πληθυσμιακή εκπροσώπηση της χώρας με τις αθρόες νομιμοποιήσεις, θα αυξήσει κατακόρυφα τη λαθραία μετανάστευση και οι οικονομικές συνέπειες θα είναι ολέθριες.Πρόθεση της κυβέρνησης -όπως υποστήριξε ο κ. Νάκος- είναι «με έωλες διατάξεις και ανθρωπιστικό περίβλημα να εξασφαλίσει ένα θετικό γι αυτήν εκλογικό αποτέλεσμα». Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος, έκανε λόγο για αποσπασματικές λύσεις και πρόσθεσε ότι το ν/σ διατηρεί ποινικά κριτήρια, ενώ αναδεικνύει και δεν λύνει προβλήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι επιβάλλει την υποχρεωτική απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας που, σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι προαιρετική.Δριμεία κριτική κατά του ν/σ άσκησε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άδωνης Γεωργιάδης, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, επικαλούμενος και 400.000 υπογραφές πολιτών που έχει συλλέξει, όπως είπε, το κόμμα του. Κάλεσε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει το αίτημα καθώς, όπως ανέφερε, είναι υπέρ των δημοψηφισμάτων, όταν υποστηρίζονται από 100.000 υπογραφές.«Με δύο χέρια και δύο πόδια και ότι άλλο έχουμε, το καταψηφίζουμε», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και παράλληλα απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, που ζουν στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο «για παραμύθι επιπέδου Σταχτοπούτας». Επανέλαβε, τέλος, ότι η νομιμοποίηση αφορά μισό εκατομμύριο μετανάστες.«Δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα», ήταν η απάντηση στον ΛΑΟΣ του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Τσούκαλη. Πρόσθεσε ότι η θέση του κόμματός του είναι πάγια και ξεκάθαρη υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, όμως «σε αυτή τη περίπτωση αφορά πολιτικό θέμα, που μετεξελίσσεται σε ατομικό».Επίσης, υπογράμμισε ότι «όποια κοινωνία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή επέλεξε τη λογική του κλειστού φρουρίου και της απομόνωσης, κατέρρευσε» και πρόσθεσε πως «αντίθετα, οι ανοικτές κοινωνίες παρέτειναν ακόμα και αιώνες την ύπαρξη και την διατήρηση της ταυτότητας τους».Η συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συνεχιστεί αύριο με τις τοποθετήσεις αρμόδιων φορέων.

Αναρτήθηκε από Στόχος

ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Η ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΗ, ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ;

Παραιτείται από τη σύνταξή της, ως ευρωβουλευτού, έως ότου η Ελλάδα εξέλθει από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, η Νάνα Μούσχουρη. Με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα τραγουδίστρια αλλά και πρώην ευρωβουλευτής της Ελλάδας κατά την περίοδο 1994-1999 ζητά από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να μην απολαμβάνει πλέον τη σύνταξή της από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Θεωρώ ότι είναι χρέος μου απέναντι στην πατρίδα μου, η οποία με τίμησε με το αξίωμα του ευρωβουλευτή, να παραιτηθώ από τη σύνταξη που λαμβάνω, ώστε να μην επιβαρύνω τον κρατικό προϋπολογισμό… Ελπίζω ότι με τη συνδρομή όλων μας - στο μέτρο που ο καθένας μπορεί, από τη θέση στην οποία βρίσκεται και πάντα με γνώμονα τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, σύντομα η χώρα μας θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή συγκυρία», καταλήγει η κ. Μούσχουρη στην επιστολή της.

Γερμανός Φιλοσκοπιανός: Να στηρίξει η Γερμανία τη «Μακεδονία»

Ο πρόεδρος της λεγόμενης «γερμανομακεδονικής ένωσης» Βάλτερ Κόλμπ (φωτό) πιστεύει, όπως δημοσιεύεται στο σκοπιανό ‘Α1’, πως η επίλυση της διαφοράς της ονομασίας των Σκοπίων μπορεί να γίνει από την ΕΕ με την υποστήριξη της Γερμανίας.

« Δεν βλέπω κάποια αλλαγή στην τοποθέτηση της ΕΕ όσο αφορά τη διαφορά με το όνομα αλλά και ως προς την υποστήριξη της προς την πΓΔΜ» τόνισε με δυσαρέσκεια σε δήλωσή του στην Ντόϊτσε Βέλλε, και συνέχισε:

«γνωρίζετε πως το γερμανικό κοινοβούλιο από το 2004 υποστήριξε και αναγνώρισε τη ‘Μακεδονία’ με το συνταγματικό της όνομα. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση το βλέπει υποτονικά και δεν συνεχίζει την υποστήριξή της σε αυτήν».

Μετά από την πρόσφατη άτυπη συνάντησή, του Κόλμπ, στα Σκόπια με τον πρόεδρο Γκεόργκε Ιβανόφ και το Νίκολα Γκρουέφσκι, δήλωσε πως ο σκοπιανός πρωθυπουργός του είπε ότι δεν ήταν ικανοποιημένος από τη την θέση της Γερμανίας μετά τις συνομιλίες του επικεφαλής της διπλωματίας Αντόνιο Μιλοσόσκι με τον Guido Vestervele στο Βερολίνο.

«Κανείς δεν έχει επηρεάσει τον Παπανδρέου» θα πει δυσαρεστημένος και θα συνεχίσει «το ζήτημα εναπόκειται στο Νίμιτς αλλά κι αυτός έχει αποτύχει»

Σύμφωνα με τον φιλοσκοπιανό Γερμανό, η διαδικασία για την επίλυση της διαφοράς πρέπει να δραστηριοποιηθεί επί ισπανικής προεδρίας, να ασχοληθεί η αρμόδια επιτροπή διεύρυνσης της ΕΕ και των Εξωτερικών υποθέσεων.

Ο Κόλμπ πιστεύει ότι ένα κλειδί για την επίλυση της διαφοράς με το όνομα αποτελεί ο γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί που θα μπορούσε να πείσει την Ελλάδα σε μια συμβιβαστική λύση.

Ο Βάλτερ Κόλμπ δήλωσε πως ως πρόεδρος της ‘γερμανο-μακεδονικής ένωσης’ θα έρθει σε επαφές και με άλλες ομάδες της Ομοσπονδιακής Βουλής να αναζητήσουν τρόπους για μια άτυπη υποστήριξη της πΓΔΜ.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Όλα έχουν αποκαλυφθεί

Γράφει ο Κ. Σ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ


Την ώρα που οι ηγέτες μας ομφαλοσκοπούν προσπαθώντας να παρατείνουν την αδράνεια που επιβάλλει η έλλειψη διάθεσης ανάληψης των κοστοβόρων ευθυνών τους, η αλήθεια για την ελληνική κατάσταση λέγεται σε όλους τους τόνους από μέσα και κυρίως από έξω.

Από μέσα ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι από τον Ιούνιο τα ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις. Και απόφαση για το πώς και αν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα δεν λαμβάνεται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Πολλοί αλληθωρίζουν προσπαθώντας να δουν αν τα ευρωπαϊκά ή τα γερμανικά χρήματα έρχονται για να στηρίξουν τις ταμειακές μας ανάγκες. Όμως η Γερμανίδα καγκελάριος είναι περισσότερο από σαφής.

«Προς το παρόν, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε την Ελλάδα είναι να καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να κάνει το καθήκον της…» είπε στη γερμανική τηλεόραση η κ. Μέρκελ.
Είπε ακόμα ότι δεν έχει σχηματιστεί πρόβλεψη στα δημοσιονομικά της Γερμανίας για χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα. «Τώρα πρέπει να διασφαλιστεί πως και η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πειστούν πως το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Περικοπών θα μπορέσει να επιλύσει πράγματι τα προβλήματα…» τόνισε.

Η κ. Μέρκελ δεν απάντησε σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ανάληψης δράσης από ιδιωτικές τράπεζες με κεφάλαια της κρατικής Kreditanstalt fuer Wiederaufbau (KfW) παραπέμποντας στις «συνθήκες» και επιμένοντας ότι κύριο θέμα είναι η υλοποίηση των μέτρων από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη λήψη νέων μέτρων, το ταχύτερο δυνατό, προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, που βρέθηκε στην Αθήνα.

«Να ελέγξετε το χρέος σας πριν αυτό σας ελέγξει» είπε στους Έλληνες, κάνοντας απολύτως σαφή την πραγματικότητα, όπως τη βλέπουν οι Βρυξέλλες.

Και για να το κάνει σαφέστερο, είπε: «Καμία χώρα δεν μπορεί να ζει μονίμως με μέσα τα οποία δεν διαθέτει».

Ολοκληρώνοντας μάλιστα τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές του με την κυβέρνηση, μας ευχήθηκε, μιλώντας ελληνικά: «καλό κουράγιο».

Τι περισσότερο να ειπωθεί;

Ο Ντάνιελ Γκρος, ο επικεφαλής τού υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, προδιέγραψε ότι σύντομα η Ελλάδα θα αρχίσει να δανείζεται με spread 500, δηλαδή με επιτόκιο περίπου 9%! Τα επόμενα δύο χρόνια, είπε, θα εκδηλώνονται διαρκείς κρίσεις εμπιστοσύνης και ανά δύο μήνες θα αναγκάζεται να λαμβάνει νέα μέτρα για να διεκδικεί νέο δανεισμό. Απολύτως ξεκάθαρα.

ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ Η αλήθεια είναι ότι ο καταιγισμός της «καταστροφής», που συστηματικά οργανώνουν και μεγιστοποιούν,... Μύθοι και αλήθειες

ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ
Η αλήθεια είναι ότι ο καταιγισμός της «καταστροφής», που συστηματικά οργανώνουν και μεγιστοποιούν, καθημερινά, ξένα και ντόπια ΜΜΕ -το καθένα, φυσικά, για εντελώς διαφορετικούς λόγους-, έχει απολύτως πανικοβάλλει τον Πολίτη. Του καλλιεργήθηκε ένα συναίσθημα βαθιάς απελπισίας, ότι, δηλαδή, κανείς δεν προτίθεται από τους «δυνάμενους» εταίρους μας να απλώσει χέρι βοηθείας προς τη δεινά χειμαζόμενη ελληνική οικονομία. Ο λόγος; Πρέπει να τιμωρηθεί ο Πολίτης για τις… κυβερνήσεις που επέλεξε! Επίσης, τον έπεισαν ότι όσο σκληρά κι αν είναι τα μέτρα -για το καλό του!- οφείλει να τα καταπιεί αγογγύστως. Αλλως, η άβυσσος χαίνει κάτω από τα πόδια του και θα υποστεί τις «φρικτές» συνέπειες.
Οικονομολόγος δεν είμαι ούτε οικονομικές σπουδές έχω κάνει. Αλλά λέω να δούμε ψύχραιμα και νηφάλια και με απλή λογική το σκηνικό που έχει στηθεί με τόση επιμέλεια. Λοιπόν, ποιο είναι το χείριστο σενάριο; Οτι αύριο δεν θα βρεθεί κανείς να δανείσει την Ελλάδα και με κανένα επιτόκιο. Οπότε η μόνη διέξοδος είναι να καταφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ετσι είναι; ΟΧΙ! Δεν είναι έτσι. Ετσι ΘΕΛΟΥΝ να φαίνεται ότι είναι! Γιατί, αν οι πάσης φύσεως κομισάριοι και ιδίως η κ. Μέρκελ, που μας δείχνει συνεχώς «τα κοφτερά δόντια της», αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, τότε ας ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν και τη ζημιά των γερμανικών τραπεζών, οι οποίες έχουν αγοράσει ελληνικά ομόλογα και είναι εξαιρετικά «ευάλωτες». Επίσης, η κατάρρευση της Ελλάδας θα σήμαινε την αυτόματη κατάρρευση του ευρώ, πράγμα που δεν νομίζω να ενθουσιάζει τους ηγέτες και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επομένως; Επομένως, ψυχραιμία, τόσο για τον Πολίτη που ετοιμάζεται να ανεβεί εκουσίως την οδό του μαρτυρίου του, ως πρόβατον επί σφαγήν, όσο και για την κυβέρνηση που μοιάζει να μη συναισθάνεται ότι «εδώ παίζεται χοντρό παιχνίδι στη πλάτη της Ελλάδας». Δεν θέλω να σκεφτώ ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση του μεγέθους της συμπαιγνίας, αλλά επέλεξε να δείξει «καλή διαγωγή». Ας αναλογιστεί ότι ο Πολίτης με τα «νεότερα» μέτρα θα φτάσει πέραν των ορίων της αντοχής του. Ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Είναι, πράγματι, μια στάση έντιμη και γενναία. Αλλά τι θα κάνουν ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα όταν το «βουβό» κύμα της αγανάκτησης θα φουσκώσει στην κοινωνία και θα ξεσπάσει σαν «τσουνάμι»; Ούτε που να το σκέφτομαι.