Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Η παρολίγο "διάλυση" των Ειδικών Δυνάμεων

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να σκιαγραφεί καλύτερα την παρακμή στην οποία έχει υποπέσει το φρόνημα στις άλλωτε Ένδοξες Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αυτός ονομάζεται Νικόλαος Ντούβας. Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην αρχηγός ΓΕΣ!

Κατά αινιγματικό τρόπο, ο καλά δικτυομένος στρατιωτικός, μετά την αποστρατεία του, τοποθετήθηκε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΟ, θυγατρικής της εταιρίας των Ελληνικών Πετρελαίων. Εκεί καθησε για 2 περίπου χρόνια. Ποια είναι άραγε η νομική άποψη για την παράλληλη αμοιβή αρκετές χιλιάδιες ευρώ των συνταξιοδοτημένων στελεχών του δημοσίου στα ΔΣ εταιριών του .... Δημοσίου;

Το όνομα του αντιστράτηγου συνδέθηκε με πολλά αρνητικά συμβάντα που αμαύρωσαν την εικόνα των Ενόπλεων Δυνάμεων. Κάποια όπως η συντριβή του Σινούκ, η μετεγκατάσταση των Κέντρων Εκπαιδεύδεως Νεοσύλλεκτων στην παραμεθώρειο και η κλοπή στρατιωτικού οχήματος Hummer είναι γνωστά. Εδώ θα ασχοληθούμε με μια πτυχή η οποία είναι μάλλον άγνωστη στο ευρύτερο κοινό. Ο αντιστράτηγος Ντούβας λίγο έλειψε να σχετίσει το όνομα του με την παρολίγο καταστροφή των Ειδικών Δυνάμεων. Ως γνωστόν, οι μονάδες των Ειδικών δυνάμεων έχουν απομείνει από τις λίγες που διατηρούν το αξιόμαχο τους! Πως ακριβώς όμως το επέτυχε αυτο ο Ν. Ντούβας;

O A/ΓΕΣ είχε έναν κουμπάρο αξιωματικο ονόματι Κοτούλα! Ο υποστράτηγος Κοτούλας είχε αποστρατευθεί το 2000 για ψυχολογικούς λόγους. Όταν το 2004 ανέλαβε καθήκοντας Α/ΓΕΣ ο Ντούβας, επανέφερε σε ενεργεία τον κουμπάρο του και του ανέθεσε την διεύθυνση των Ειδικών Δυνάμεων. Οι μονάδες των ΕΔ είναι εθελοντικές, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν οπλίτες και μόνιμα στελέχη που έχουν καταταγεί σε άλλα Όπλα του στρατού ξηράς πέραν του Πεζικού. Ο νέος διευθυντής είχε όμως μια "ιδιαιτερότητα". Ήθελε να βλέπει στις ΕΔ μόνο πεζικάριους! Αξίζει να σημειωθεί δε ότι κατά την διάρκεια επισκέψεως του στην μονάδα της επίλεκτης Ζ´ ΜΑΚ, απεύθυνε στους άνδρες της χυδαίους χαρακτηρισμούς που έθιγαν τον ανδρισμό τους, και όχι μόνο!

Έτσι λοιπόν, ο "κουμπάρος" ζήτησε από τον Ν. Ντούβα να διώξει όλους τους άνδρες των ΕΔ που είχαν έλθει στις μονάδες από άλλα Όπλα! Εν μια νυκτί, διώχθηκαν 480 έμπειρα στελέχη των ΕΔ από τον συνολικό αριθμό των περίπου 3000 που στελεχώνουν τις 11 μονάδες πρώτης γραμμής. Η λειψανδρία που δημιουργήθει σε καίριες θέσεις και νευραλγικές μονάδες από τα "καπρίτσια" των στρατηγών διήρκησε μέχρι την αντικατάσταση του Ν. Ντούβα από τον αντιστράτηγο Δ. Γραψά τον Μάρτιο του 2006. O Γραψάς ανακάλεσε την διαταγή και επέστρεψαν πολλά από τα παλαιά στελέχη στις ΕΔ. Όμως η πικρία και η καχυποψία προς την ανώτατη ηγεσία των Ενόπλεων δυνάμεων ήταν πολύ πιο δύσκολο να επανορθωθεί!

Περισσότερες λεπτομέρειες για τον Ν. Ντούβα μπορείτε να βρείτε σε άρθο στο Βήμα, και στην εφημερίδα Ο Χρόνος. Περεπιπτόντως ο υποστράτηγος ενα αποστρατεία Κοτούλας λειτουργεί ταξί στον Βόλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου