Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Η Κύπρος δεν μπορεί να μας σταματήσει

Αλαζονική δήλωση Γκιουλ μετά τη ...«μεγάλη επιτυχία» μας.
«Τεχνικό πρόβλημα» θεωρεί το Κυπριακό ο Τούρκος Πρόεδρος.

ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Διαστρεβλώνονται τα γεγονότα
«H Κύπρος δεν μπορεί να παρεμποδίσει την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε με αλαζονεία ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, πανηγυρίζοντας για την άνετη διέξοδο που πρόσφερε στην Τουρκία, στην πρόσφατη αξιολόγηση της ενταξιακής της πορείας, η κυπριακή κυβέρνηση. Μιλώντας με τον Αλβανό ομόλογό του σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα Τίρανα, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατεύθυνση της Τουρκίας είναι γνωστή. Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ε.Ε. Η υπόθεση της Κύπρου αποτελεί ένα τεχνικό πρόβλημα. Η Κύπρος δεν μπορεί να παρεμποδίσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Όταν έλθει ο καιρός, τα θέματα αυτά θα λυθούν. Όσο αφορά το θέμα των περιορισμών, αυτοί μπορούν να αρθούν αμοιβαία», υπονοώντας την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ως αντάλλαγμα προς το άνοιγμα των παράνομων λιμανιών και αεροδρομίων προς τον έξω κόσμο.



Στο μεταξύ:
Για πρωτοφανή μηδενισμό, παραπληροφόρηση, παρερμηνεία και διαστρέβλωση των γεγονότων κάνει λόγο ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, σχετικά με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και τη μονομερή δήλωση της Κύπρου.



«Παρακολουθώ τις τελευταίες ημέρες τη ‘φιλολογία’ που αναπτύχθηκε σχετικά με την κατάληξη της συζήτησης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο και τη μονομερή δήλωση της Κύπρου για το μη άνοιγμα έξι κεφαλαίων, αν δεν εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Κυπριανού.

«Με έκπληξη παρατηρώ έναν πρωτοφανή μηδενισμό, παραπληροφόρηση, παρερμηνεία και διαστρέβλωση των γεγονότων. Πάντα πίστευα ότι ζητήματα που άπτονται του εθνικού συμφέροντος δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για μικροκομματικές σκοπιμότητες», προσθέτει.

«Πολιτικές σκοπιμότητες»

Ο κ. Κυπριανού σημειώνει πως πρόθεσή του ήταν με την επιστροφή του στην Κύπρο να προβεί σε δημόσια πλήρη ανάλυση των αποφάσεων και της συζήτησης που έγινε στο Συμβούλιο Υπουργών, «για να μπορεί να έχει επιτέλους ο κυπριακός λαός την ακριβή εικόνα των πραγματικών δεδομένων και όχι μέσα από το φακό πολιτικών σκοπιμοτήτων».

«Όμως, και εγώ, όπως και ο υπόλοιπος κυπριακός λαός, νιώθω αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη για τη βάνδαλη και ιερόσυλη πράξη που διενεργήθηκε ψες στον τάφο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου», αναφέρει ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι μετά από αυτό το γεγονός, δεν το θεωρεί πρέπον να προχωρήσει στη διάσκεψη Τύπου.

«Σύντομα και σε εύθετο χρόνο θα προβώ στην πλήρη ενημέρωση και σε απαντήσεις για όλη την ανυπόστατη κριτική», αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του.
Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - KIRIAKOS

H Μάχη του Αεροδρομίου Λευκωσίας το 1974 στην Κύπρο

Νυκτερινός Επισκέπτης

Συνεχίζουμε το αφιέρωμά για το Μαρτυρικό Νησί μας που ξεκίνησε με την ανάρτηση
Κύπρος 1974 !!! 35 Χρόνια Η "Σιωπή της Ανοχής" Πρέπει να Παύση.

εδώ γράφονται Αλήθειες .....

Το ξημέρωμα της 23/07, κατά την διάρκεια της ανακωχής, ο Ταγματάρχης (ΠΖ) Καταδρομών Παπαμελετίου ήταν ζωσμένος από φίδια. Από τη μία είχε πληροφορηθεί για τον φρικτό θάνατο των 27 παλικαριών που επέβαιναν στο "Νίκη 4". Όποιος υπηρέτησε στις Καταδρομές γνωρίζει πολύ καλά την ειδική ψυχολογική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αξιωματικό και στρατιώτη. Από την άλλη, ήξερε ότι δεν ήταν ακόμα ώρα για δάκρυα, αφού δεν έτρεφε ψευδαισθήσεις… Ήξερε καλά ότι οι Τούρκοι θα εκμεταλλευθούν την ανακωχή και θα επιχειρήσουν κατάληψη του αεροδρομίου. Αυτός βλέπεις δεν ήταν ποτέ καλός στις δημόσιες σχέσεις. Δεν διέθετε την απαιτούμενη ευφράδεια, ούτε καν την στοιχειώδη φωτογένεια. Διέθετε όμως πλήρη την επίγνωση της ευθύνης του, έναντι των στρατιωτών του και της Πατρίδας του. Γι αυτό συνήθιζε να προλαβαίνει ο ίδιος τις εξελίξεις προτού να τον προλάβουν αυτές… Δεν άργησε να επαληθευθεί. Σε λίγο έλαβε πληροφορίες ότι μεγάλη Τουρκική Δύναμη προωθείτο προς την περίμετρο του αεροδρομίου, με σκοπό την κατάληψή του…Διάταξε τους τρεις λόχους της Μοίρας του, να ετοιμαστούν. Ο 41ος απλώθηκε ανά διμοιρία, στους τρεις ορόφους του κτιρίου του αερολιμένα, ο 42ος αριστερά και ο 43ος πίσω από την κάθετη λεωφόρο που οδηγούσε στο κτίριο. Στο χώρο του αεροδρομίου, εκεί που είχε τοποθετηθεί ο λόχος του Κιουτσούκη, υπήρχε και ο ουλαμός των Μ-8 που παρείχαν μία στοιχειώδη προστασία τόσο στους άντρες της Α΄Μοίρας, όσο και σε κείνους της ΕΛΔΥΚ που είχαν καταφθάσει λίγο πιο πριν. Επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων που βρίσκονται στο αεροδρόμιο είναι ο ηρωϊκός ταγματάρχης από την Κρήτη, Βασίλειος Μανουράς. Οι Έλληνες κομάντος άφησαν την Τουρκική δύναμη (ένα Τάγμα) να πλησιάσει διασπασμένη σε δύο σχηματισμούς.. Όταν πλησίασαν αρκετά, έγινε κόλαση. Από την ταράτσα του κτιρίου τα πυρά της διμοιρίας Μπένου ήταν κάθετα, ενώ ο 42ος έριχνε οριζόντια. Η Τουρκική Δύναμη "θερίστηκε". Κάποιοι προσπάθησαν να καλυφθούν πρόχειρα και να ανταποδώσουν τα πυρά, αλλά γρήγορα το μετάνιωσαν. Οι Καναδοί παρατηρητές πληροφορούν τους Τούρκους που τα έχουν χαμένα (με τους άμαχους γέροντες τα γυναικόπαιδα και τους άτακτους Κύπριους υπερασπιστές, τα είχαν πάει μέχρι εκείνη την ώρα αρκετά καλά…) για την ακριβή δύναμη που υπερασπίζεται το αεροδρόμιο και μετά από λίγη ώρα οι εισβολείς επιτίθενται μετωπικά με πολλαπλάσια δύναμη. Τα πυρά των Ελλήνων Καταδρομέων τους θερίζουν κατά κύματα. Η θερμοκρασία είναι 40ο , ο ιδρώτας καίει τα μάτια των Ελλήνων πολεμιστών, μα τα πολυβόλα τους αφανίζουν τους επιτιθέμενους Τούρκους.
Οι φιλότουρκοι Καναδοί από το παρατηρητήριο ουρλιάζουν με απογοήτευση…Οι επιτιθέμενοι υποχωρούν βρίσκοντας καταφύγιο σε ένα δασύλλιο, που ήταν δίπλα στο Στρατόπεδο των Καναδών. Οι Ελληνικές απώλειες μέχρι εκείνη τη στιγμή: Ο σοβαρός τραυματισμός του Καταδρομέα Ανδρουλάκη και ο ηρωικός θάνατος ενός Αρχιλοχία (ΤΘ), που ακάλυπτος προχωρούσε βρίζοντας προς το Τουρκικό "γιουρούσι", θερίζοντάς το. Σε μία ώρα ένα Τουρκικό ολόκληρο Σύνταγμα (2.000 άντρες) επιτίθεται μανιασμένα, κάνοντας "γιουρούσι", αλλά δέχεται σφοδρά πυρά από τους 41ο και 42ο λόχους που το χτυπάνε ανηλεώς και το αποδεκατίζουν. Σε λίγο, μετά τα Μ-8, αναλαμβάνει ο 43ος με τα Μ-79 (φορητά βομβοβόλα). Οι Τούρκοι τρέχουν υποχωρώντας πανικόβλητοι, άλλοι προς τη ρεματιά και άλλοι προς το αλσύλλιο. Οι πρώτοι θερίστηκαν από διασταυρούμενα πυρά των άλλων δύο λόχων. Μερικοί από τους δεύτερους ανέβηκαν στο Τουρκικό παρατηρητήριο ενός ανώνυμου λόφου. Κάποιος Καταδρομέας ούρλιαξε δείχνοντας με το δάχτυλο προς το ύψωμα. "Επάνω…εκεί,… επάνω στο σπιτάκι μπήκαν Μεμέτια…Είναι περίπου 800 m ..φάτε τους τώρα… " Δεν πρόλαβε να τελειώσει… Κάποιοι από τους δύο άλλους λόχους ρίχνουν βομβίδες λευκού φωσφόρου και στο αλσύλλιο γίνεται κόλαση, καθώς κατακαίγονται όσοι Τούρκοι είχαν καταφύγει εκεί… Ο Μπένος δίνει εντολή στον σκοπευτή του ΠΑΟ να σκοπεύει προς το παρατηρητήριο. Το βλήμα σκάει δίπλα από τον στόχο. Οι Τούρκοι που είχαν φωλιάσει εκεί, φεύγουν πανικόβλητοι καθώς πιστεύουν ότι δέχονται μαζική επίθεση με όλμους. Τα αεροδρόμιο δεν έπεσε τελικά στα χέρια των Τούρκων, αφού το απόγευμα κατέφθασαν οι επικεφαλής των Δυνάμεων του ΟΗΕ και από το ΓΕΕΦ διετάχθη παύση πυρός.
Αναρτήθηκε από Νυκτερινός Επισκέπτης

Οι Αλβανοί λεηλατούν Ορθόδοξους ναούς στην περιοχή της Κορυτσάς

Αργυρόκαστρο- Ακόμη μία διάρρηξη εκκλησίας έγινε στην Αλβανία, αυτή τη φορά στην περιοχή της Κορυτσάς. Σύμφωνα με τις αρχές, χθες, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν το ναό της Αγίας Άννας. Οι δράστες έσπασαν την πόρτα της εκκλησίας και αφαίρεσαν σημαντικά εκκλησιαστικά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας και κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά το πίσω μέρος του ναού. Τη διάρρηξη αντιλήφθηκε ο ιερέας, που προσήλθε στο ναό για να τελέσει τη λειτουργία. Σύμφωνα με δηλώσεις του ιερέα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, «το 80% των ορθόδοξων ναών στην περιοχή της Κορυτσάς έχουν λεηλατηθεί, τουλάχιστον μία φορά». Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός πως «μέχρι σήμερα οι αρχές δεν κατάφεραν να συλλάβουν ούτε ένα δράστη». Εξάλλου, πρόσφατα, ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου Δημήτριος πρότεινε την ίδρυση Εκκλησιαστικού Μουσείου, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν όλα τα κειμήλια, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να γίνουν «λεία» των διαρρηκτών.
Τον περασμένο μήνα, σημειώθηκε ακόμη μία διάρρηξη στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Λεούσα της Πρεμετής, όπου άγνωστοι αφαίρεσαν όλες τις εικόνες που θεωρούνται μεγάλης θρησκευτικής και ιστορικής αξίας, καθώς και το ανεκτίμητης αξίας τέμπλο του ναού.

Αναρτήθηκε από GREECE

Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch Rating - ένα απίστευτα ισχυρό ολιγοπώλιο αξιολογεί αυθαίρετα και βαθμολογεί ανεξέλεγκτα την Ελλάδα. Ποιοί είναι αυτοί που κρύβονται απο πίσω;

«Υπάρχουν δύο υπερδυνάμεις:», έγραφε το 1996 ο βραβευμένος με Pulitzer κ. Thomas Friedman, «οι Η.Π.Α. και η εταιρεία αξιολόγησης Moody’s. Πιστέψτε με, δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρο, ποια από τις δύο διαθέτει τη μεγαλύτερη ισχύ». Η μοναδική αυτή ιστορία «οροθετείται» πριν από περίπου 100 χρόνια, όταν στις Η.Π.Α. ξεκίνησε η κατασκευή του τεράστιου σιδηροδρομικού δικτύου. Η εύρεση εκείνων των επενδυτών, οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν με αρκετά υψηλά ποσά τις, άγνωστες τότε, εταιρείες κατασκευής σιδηροδρομικών δικτύων, ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Εκείνη ακριβώς την εποχή ο John Moody, ένας πανέξυπνος χρηματοοικονομικός αναλυτής, διέκρινε το πρόβλημα και «διέγνωσε» τη λύση του, δημιουργώντας το 1909 την πρώτη εταιρεία αξιολόγησης πιστωτικών κινδύνων.

Επινοώντας την αξιολόγηση με τα αρχικά γράμματα του αλφαβήτου (ABC), καθιέρωσε τη βαθμολογία ΑΑΑ (και τα παράγωγα της), η οποία έκτοτε υποδηλώνει το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο, με το οποίο ευρίσκεται αντιμέτωπος ένας επενδυτής, όταν δανείζει τα χρήματα του σε μία επιχείρηση (σε ένα κράτος κλπ).
Σύντομα, το 1916, εισήλθε στο χώρο η Standard Statistics (η σημερινή Standard & Poor’s), ενώ ακολούθησε (1924) η Fitch. Αυτό το ολιγοπώλιο, το «trio inferno» όπως πλέον αποκαλείται διεθνώς, κατέχει σήμερα το 95% της παγκόσμιας αγοράς. Ο πίνακας (πηγή: Spiegel) είναι αποκαλυπτικός:


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΖΙΡΟΣ $ ΚΕΡΔΗ $ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Standard & Poor’s* 2.654.000.000 1.055.000.000 8.500
Moody’s** 1.205.000.000 537.000.000 3.000
Fitch Rating*** 727.000.000 286.000.000 2.300
* Θυγατρική του ομίλου (media) McGraw-Hill
** 16% Berkshire Hathaway (Warren Buffet) – 84% ελεύθερη διασπορά
*** 60% Fimalac, 40% Hearst Corporation


Τόσο ο τζίρος, όσο και τα τεράστια καθαρά κέρδη των «τριών αδελφών», τα οποία πλησιάζουν το 40%, αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη διαχρονική αξία της επιχειρηματικής ιδέας. Η είσοδος δε του Warren Buffet στη Moody’s (αυξημένη πληροφόρηση, ενδεχομένως «έγκαιρη» γνώση των αξιολογήσεων πολλών εταιρειών κλπ – εάν τυχόν γνωρίζεις από πριν την «ύστερη» υποτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας μίας εταιρείας ή ενός κράτους, μπορείς να κερδίσεις τεράστια ποσά), ερμηνεύει, σε κάποιο βαθμό βέβαια, ένα μέρος των πασίγνωστων επενδυτικών του επιτυχιών.
Παραμένει φυσικά παράδοξο το γεγονός ότι, οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες (ΕΕ, Ιαπωνία κλπ), δεν κατάφεραν ή δεν φρόντισαν να δημιουργήσουν ανάλογες εταιρείες, αφήνοντας στην κυριολεξία «έρμαιο» στις διαθέσεις των αμερικανικών εταιρειών αξιολόγησης τόσο τις επιχειρήσεις τους, όσο και τους δημόσιους τομείς τους («αλλοίμονο» σε μία επιχείρηση ή σε ένα κράτος που τυχόν βρεθεί, για παράδειγμα, στο στόχαστρο της Standard & Poor’s).
Περεταίρω, τον Ιούνιο του 1999, όταν ξεκίνησε η συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ, μέσα στα πλαίσια της οποίας λειτουργούν (επιβλέπονται) τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αποφασίσθηκε η «συσχέτιση» της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, με τη «νόμιμη» αξιολόγηση των επενδυτικών τους τοποθετήσεων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δηλαδή, τα οποία επενδύουν σε «χρεόγραφα» με υψηλή πιστωτική αξιολόγηση, χρειάζονται να «δεσμεύουν» σημαντικά χαμηλότερα «εγγυητικά» κεφάλαια - οπότε μπορούν να πολλαπλασιάζουν τις πιστώσεις τους (ακολούθησε ο «χορός» της υπερχρέωσης και η απόλυτη ηγεμονία των εταιρειών αξιολόγησης).
Για παράδειγμα, σύμφωνα με του κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, για την αγορά ενός επενδυτικού προϊόντος αξίας 1.000.000 €, με αξιολόγηση ΑΑΑ, η τράπεζα υποχρεώνεται να κατέχει ίδια κεφάλαια ύψους μόλις 5.600 € (περίπου 178 φορές λιγότερα). Εάν όμως η αξιολόγηση του προϊόντος μειωθεί στο Ba1, τότε η τράπεζα οφείλει να αυξήσει τα ίδια κεφάλαια της, για το ίδιο προϊόν, στις 200.000 € (μόλις 5 φορές λιγότερα, έναντι 178 του προηγουμένου).
Τέλος, εάν η αξιολόγηση μειωθεί ακόμη περισσότερο, στο B1, τότε η τράπεζα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ολόκληρο το ποσόν (100%) σαν «αντίκρισμα» - επομένως, χρειάζεται 178 φορές περισσότερα ίδια κεφάλαια για ένα χρεόγραφο Β1, από ότι για ένα χρεόγραφο με την αξιολόγηση ΑΑΑ (ας φαντασθούμε εδώ τι σημαίνει για μία χώρα - η οποία έχει διαθέσει ομόλογα του δημοσίου της στις τράπεζες - η ενδεχόμενη υποτίμηση της πιστοληπτικής της ικανότητας: τόσο σε σχέση με το επιτόκιο που η ίδια πληρώνει, όσο και σε σχέση με τα επί πλέον κεφάλαια που πρέπει να δεσμεύσουν ξαφνικά οι τράπεζες που έχουν ήδη αγοράσει τα ομόλογα της).
Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση έχει άμεση σχέση τόσο με την κεφαλαιακή επάρκεια, όσο και με τον όγκο των συναλλαγών μίας τράπεζας αφού, όσο καλύτερη αξιολόγηση διαθέτουν τα προϊόντα (χρεόγραφα) στα οποία επενδύει, τόσο λιγότερα ίδια κεφάλαια χρειάζεται και τόσο περισσότερες πιστώσεις μπορεί να προσφέρει στους υπόλοιπους πελάτες της (χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτών κλπ). Από την αντίθετη πλευρά, όταν μειώνεται η αξιολόγηση των χρεογράφων, στα οποία έχει ήδη επενδύσει η τράπεζα, είναι υποχρεωμένη να «αποσύρει» πολλαπλάσιες πιστώσεις από την κανονική αγορά, έτσι ώστε να διατηρήσει την υποχρεωτική από τη νομοθεσία κεφαλαιακή της επάρκεια – με δυσμενείς επιπτώσεις αφενός μεν για την πραγματική οικονομία (πιστωτική παγίδα), αφετέρου δε για την ίδια (μείωση του τζίρου και των κερδών της).
Συνεχίζοντας, όσον αφορά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, όσο καλύτερη αξιολόγηση έχουν, τόσο ευκολότερα δανείζονται από τις τράπεζες, τόσο χαμηλότερα επιτόκια πληρώνουν και τόσο φθηνότερες τιμές ή μεγαλύτερες πιστώσεις λαμβάνουν από τους προμηθευτές τους (επηρεάζεται ακόμη και η χρηματιστηριακή τιμή τους, αφού πολλά Επενδυτικά Ταμεία είναι υποχρεωμένα να τοποθετούνται μόνο σε τίτλους που διαθέτουν την υψηλότερη αξιολόγηση – ΑΑΑ).
Όσον αφορά τώρα τις ασφαλιστικές εταιρείες, διαπιστώνουμε αντίστοιχες «επιδράσεις» - ιδιαίτερα δε σε αυτές που ασφαλίζουν, μέσω των CDS, επενδυτικά προϊόντα ή ομόλογα του δημοσίου. Τα ετήσια ασφάλιστρα δηλαδή ή τα «επιτόκια» (αποδόσεις) των CDS, διαμορφώνονται ανάλογα με την αξιολόγηση του ασφαλιζομένου.
Tα ίδια σχεδόν ισχύουν και για τα κράτη, ο δανεισμός των οποίων, καθώς επίσης το επιτόκιο του, είναι «μεγέθη» απολύτως ανάλογα της αξιολόγησης τους - όσο χαμηλότερη είναι δηλαδή η αξιολόγηση τους, τόσο περισσότερους τόκους εισπράττουν οι πιστωτές τους για το αυξημένο ρίσκο τους (για παράδειγμα, όταν ένα κράτος δανείζεται 300 δις €, όσο υποθέτουμε το δικό μας, τότε ένα 2% μεγαλύτερο επιτόκιο, σημαίνει 6 δις € επί πλέον ετήσιους τόκους!) και τόσο δυσκολότερη είναι η πρόσβαση τους στις διεθνείς χρηματαγορές.
Από όλα τα παραπάνω, τεκμηριώνεται μάλλον επαρκώς η τεράστια ισχύς των εταιρειών αξιολόγησης, οι οποίες ουσιαστικά αποφασίζουν για τις τύχες των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των ασφαλιστικών εταιρειών, των νέων επενδυτικών προϊόντων και των ίδιων των κρατών.
Δεν θα είμαστε ίσως υπερβολικοί εάν ισχυριζόμαστε ότι, τόσο το μέλλον του καπιταλιστικού συστήματος, όσο και η σημερινή ή οι μελλοντικές κρίσεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι σε άμεση σχέση με τις τρείς αμερικανικές εταιρείες αξιολόγησης – με το «trio inferno». Ας μην ξεχνάμε ότι ακριβώς αυτές, δίνοντας ΑΑΑ σε πολλά «μη αξιολογήσιμα» CDO’s, βασισμένα στα γνωστά μας «ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης» (subprimes), οδήγησαν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα στο χείλος της αβύσσου – θα είχε μάλλον καταστραφεί εάν δε επενέβαιναν, άμεσα και από κοινού, όλα τα κράτη για να το διασώσουν, διακινδυνεύοντας μία δημοσιονομική κρίση άνευ προηγουμένου.
Βέβαια υποθέτει κανείς ότι, μία τόσο ευαίσθητη χρηματοπιστωτική λειτουργία, όσο αυτή της αξιολόγησης, υπόκειται στον αυστηρό έλεγχο του κράτους, στο οποίο έχουν την έδρα τους οι συγκεκριμένες εταιρείες – αν όχι σε έναν διεθνή ελεγκτικό οργανισμό. Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο: πρόκειται για τρείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, με έδρα τη Νέα Υόρκη, οι οποίες δεν υπόκεινται στον έλεγχο κανενός – η μοναδική τους υποχρέωση είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
Ακόμη χειρότερα, οι όποιες αξιολογήσεις τους δεν χρειάζεται καν να είναι σωστές. Ουσιαστικά εκφράζουν την υποκειμενική άποψη των τριών εταιρειών - κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτήν των δημοσιογράφων του οικονομικού Τύπου, οι οποίοι αναλύουν εισηγμένες ή άλλες επιχειρήσεις, χωρίς να αναλαμβάνουν την παραμικρή προσωπική ευθύνη και χωρίς να ελέγχονται από κάποιους ειδικούς για τα αναγραφόμενα τους.
Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, επειδή δηλαδή εκφράζουν απλά τις υποκειμενικές απόψεις τους «επιφυλασσόμενες», δεν μπορεί κανένας δημόσιος ή άλλος οργανισμός να τις καλέσει σε απολογία – πόσο μάλλον να τις κατηγορήσει ή να καταθέσει αγωγές εναντίον τους. Επί πλέον (το «ετεροβαρές ρίσκο» στην απόλυτη επικράτηση του, σε συνδυασμό με «δικαιοπρακτικά» αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα), οι εκτιμήσεις τους πληρώνονται από τους χρεώστες: από αυτούς δηλαδή που ζητούν να αξιολογηθούν για να δανειστούν χρήματα και όχι από τους πιστωτές τους, οι οποίοι τους δανείζουν!
Το παράδειγμα μιας συζήτησης που διεξήχθη στις Η.Π.Α. (Washington), σε σχέση με τις αποτυχημένες, τις καταστροφικές καλύτερα αξιολογήσεις των CDO’s από τις συγκεκριμένες εταιρείες, είναι εξαιρετικά διαφωτιστικό - όσον αφορά τουλάχιστον τη συμπεριφορά των εταιρειών αξιολόγησης:
«Θα μπορούσαμε ποτέ πια να σας εμπιστευτούμε;» ρώτησε τον υπεύθυνο της Moody’s ένας ασφαλιστής, μετά την εκκωφαντική έκρηξη της αγοράς των δομημένων προϊόντων, η οποία ακολούθησε την πτώχευση της Lehman Brothers.
«Ίσως δεν είναι λογικό να στηρίζεστε αποκλειστικά στις δικές μας αξιολογήσεις», απάντησε αυτός με ήρεμη, εντελώς αποστασιοποιημένη φωνή.
«Αλλά μέχρι σήμερα οφείλαμε να εμπιστευόμαστε τις τοποθετήσεις σας»
«Καταλαβαίνω….μάλιστα», απάντησε ο υπεύθυνος της Moody’s, «Όμως, όταν χρησιμοποιείτε αξιολογήσεις, θα πρέπει να αποφασίζετε μόνος σας τι ακριβώς κάνετε με αυτές».
Ίσως πρέπει να θυμηθούμε πως, μεταξύ των ετών 2003 και 2006, ο όγκος των CDO’s τετραπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 1 τρις $ σε ετήσια βάση. Αν και κανένας δεν καταλάβαινε τι αγόραζε (άλλωστε ήταν ρεαλιστικά αδύνατον να γίνουν σωστά τόσες πολλές αξιολογήσεις, από τρείς μόνο εταιρείες), οι πάσης φύσεως επενδυτές (τράπεζες κλπ), αρκούνταν στην αξιολόγηση ΑΑΑ, η οποία υποδηλώνει σχεδόν μηδενικό ρίσκο και δεν ερευνούσαν τίποτα παραπάνω. Έτσι, από ένα μικρό κομμάτι της συνολικής αγοράς (niche), δημιουργήθηκε μία τεράστια μηχανή παραγωγής «σκοτεινών» χρημάτων, καθ’ όλα νόμιμων, η οποία συνεπήρε τα πάντα στην καταστροφική πορεία της.
Το 2006, σχεδόν το 44% του τζίρου των εταιρειών αξιολόγησης προερχόταν από τα δομημένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, στα οποία οφείλονταν το 80% των συνολικών κερδών τους. Στην πραγματικότητα, πριν ακόμη «εκδοθεί» ένα τέτοιο δομημένο προϊόν, με στόχο την πώληση του στην αγορά, οι εκδότριες τράπεζες «ρωτούσαν» για την αξιολόγηση του – ουσιαστικά ενημερώνονταν για το πώς θα έπρεπε να «κατασκευασθεί», έτσι ώστε να αξιολογηθεί, εκ μέρους μίας από τις τρείς αδελφές, με ΑΑΑ.
Όπως είναι φυσικό, οι εταιρείες αξιολόγησης «βοηθούσαν» στη σωστή «κατασκευή» (αντί να ελέγχουν δηλαδή εκ των υστέρων το προϊόν, έδιναν εκ των προτέρων τις «προδιαγραφές» του) αφού, αμέσως μετά την εισαγωγή του προϊόντος, εισέπρατταν το 50% της αμοιβής τους - μέχρι και 500.000 $.
Φυσικά όλα όσα έχουμε αναφέρει, αφού σταμάτησαν για λίγο χρονικό διάστημα, συνεχίζουν ξανά - προφανώς κανένας δεν θέλει να χάσει μία τόσο μεγάλη πηγή εσόδων και κερδών. Ήδη, σε προηγούμενο άρθρο μας, αναφερθήκαμε στους εξελιγμένους «απογόνους» των CDO’s, στα δομημένα προϊόντα δηλαδή της «δεύτερης γενιάς», στα «re-remics». Τα καταστροφικά αυτά εργαλεία ουσιαστικά «βοηθούν» τις τράπεζες (με τις «ευχές» των ανήμπορων να αντιδράσουν σωστά κρατών) να «αναμορφώσουν» (να ωραιοποιήσουν) τους Ισολογισμούς τους, έτσι ώστε να μπορέσουν ξανά να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία - για να ξεφύγει η πραγματική οικονομία, η βιομηχανία και το εμπόριο δηλαδή με τη σειρά της, από την υφιστάμενη «παγίδα ρευστότητας».
Έτσι, η Moody’s ανακοίνωσε ξανά αυξημένες προβλέψεις κερδών για το 2009, ενώ οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες παρακολουθούν αμέτοχες, ανίκανες καλύτερα να αντιδράσουν, αφού ο δημόσιος έλεγχος των εταιρειών αξιολόγησης, των μεθόδων εξαπάτησης καλύτερα που χρησιμοποιούν (σύμφωνα βέβαια με τις καταγγελίες του Ε.Kolchinsky, ανώτατου πρώην στελέχους της Moody’s), δεν είναι ακόμη υποχρεωτικός.
Ολοκληρώνοντας, για να αιτιολογήσουμε καλύτερα το έγκλημα που «συντελείται» και παραμένει ατιμώρητο, αναφέρουμε το δομημένο ομόλογο «Balta 2006-8 1Α2», το οποίο εμπεριέχει ενυπόθηκα δάνεια χαμηλής εξασφάλισης των Η.Π.Α. (subprimes), σε μία καινούργια «συσκευασία».
Το «χρεόγραφο» αυτό, αξιολογήθηκε το Μάρτιο του 2008 με ΑΑΑ – δηλαδή θεωρήθηκε τόσο σίγουρο, όσο ένα βιβλιάριο καταθέσεων. Τέλη Αυγούστου του 2008, οι ίδιοι αναλυτές αξιολόγησαν το ίδιο προϊόν με Β3 - 14 «σκάλες» χαμηλότερα και επομένως ως προϊόν υψηλού ρίσκου. Αυτό το χρόνο (2009), η αξιολόγηση του είναι πια Ca – δηλαδή, είναι σχεδόν άνευ αξίας και οφείλει να «αποσβεσθεί» (ως ζημία) από τις τράπεζες ή τους επενδυτές που το αγόρασαν.


Αθήνα, 07. Δεκεμβρίου 2009
Βασίλης Βιλιάρδος
viliardos@kbanalysis.com
* Ο Βασίλης Βιλιάρδος είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου
x-hellenica

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΟΠΗΣ ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ''ΟΧΙ'' ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΕΝΟΧΛΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΣ

- Σήκωσαν τη γρανιτένια πλάκα
- 'Εριξαν ασβέστη για να κρύψουν τα ίχνη τους
- Τουλάχιστον 6 οι δράστες
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες του NewsIt.gr στην μακάβρια αυτή πράξη συμμετείχαν τουλάχιστον 6 άτομα αφού ο τάφος δεν είχε καταστραφεί αλλά ανοιχθεί κανονικά.
Μάλιστα οι βέβηλοι κάλυψαν τα ίχνη τους ρίχνοντας παντού ασβέστη. 'Ετσι οι αρχές αποκλείουν το ενδεχόμενο να έγινε από κάποιον ψυχικά διαταραγμένο.

Σε λίγο αναμένεται ανακοίνωση από την οικογένεια του Τάσσου Παπαδόπουλου όπου μεταξύ άλλων θα αναφέρεται οτι "όπου κι αν βρίσκεται η σορός του τέως Προέδρου, η φωνή του θα συνεχίσει να ακούγεται."

'Ολα έγιναν τη νύχτα. Αγνωστοι άνοιξαν τον τάφο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο νεκροταφείο της ιδιαίτερης πατρίδας του της Δευτεράς, και έκλεψαν το λείψανό του.
Την πληροφορία για το μακάβριο αυτό γεγονός έδωσε στην αστυνομία γείτονας που αντιλήφθηκε ότι ο τάφος είχε ανοιχθεί.

Το Σάββατο συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του κύπριου ηγέτη. Το μνημόσυνο θα γίνει κανονικά.

egersis για το stoxos.gr

N. Γκρούεφσκι: "Οι όροι της Ελλάδας δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί"

Ν. Γκρούεφσκι: "Οι όροι της Ελλάδας δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτοί"Ανεβάζει τους τόνους έναντι της Ελλάδας η ΠΓΔΜ, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μετά την αναβολή στη λήψη ημερομηνίας για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Ο Ν.Γκρουέφσκι δήλωσε πως τους όρους στη διαπραγμάτευση για την ονομασία, στην παρούσα τους μορφή, «καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τους αποδεχθεί ούτε στα επόμενα 100 χρόνια». Παράλληλα, κατηγόρησε την Αθήνα ότι με τη στάση της δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσης. «Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν ήθελε να βρεθεί λύση. Έθετε τέτοιους όρους, που καμία κυβέρνηση και κανείς πολιτικός από την άλλη μεριά δεν θα μπορούσε να τους αποδεχτεί. Είπα ευθέως και στον κ. Παπανδρέου ότι καμία κυβέρνηση, τα επόμενα 100 χρόνια, δεν πρόκειται να αποδεχτεί τέτοια αιτήματα και όρους» δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι από τη Βόννη, όπου συμμετέχει στις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι το θέμα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ θα επανέλθει στους επόμενους έξι μήνες.

Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο για τη χώρα του, καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπάρχει καμία δέσμευση για λήψη σχετικής απόφασης.

ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΘΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΧΛΙΔΑΤΗ ΔΙΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕ ΤΡΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ.

Μεγάλη προβολή της Ελλάδας στα ...ελληνικά ΜΜΕ!
Ποιά οικονομική κρίση; Το ''Aristos Travel'' είναι εδώ, γιά συχνές ''διακοπές και ψώνια'' στη Νέα Υόρκη, χλιδάτες δεξιώσεις και τα σχετικά... ''πολιτιστικά''
Φαίνεται έχει γίνει συνήθεια γιά το ελληνικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο -έχουν καλή συνεργασία μεταξύ τους, γιατί ''κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει''- να κάνουν την διαδρομή Αθήνα -Νέα Υόρκη, όπως Σύνταγμα-Πατήσια. Διαφορετικά, δεν μπορεί να εξηγηθεί η τακτική παρουσία στην μεγαλούπολη των ΗΠΑ υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, δημοσιογράφων, κάθε λίγο και λιγάκι. 'Ερχονται στη Νέα Υόρκη, υποτίθεται, γιά την προβολή της Ελλάδας μας, μ' έξοδα του ελληνικού λαού. Αλλά δυστυχώς προκαλούν με την χλιδή, τα τεράστια έξοδα, τις ''επιδρομές'' σε καταστήματα και πολυτελέστατα εστιατόρια, κ.ά... Τελευταία, αρχές Δεκέμβρη '09, ήρθαν γιά 4 ημέρες στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Πολιτισμού-Τουρισμού και η κ. Γερουλάνου (ο υπουργός Παύλος, ''τράβηξε'' κι έναν ''δεκάρικο'' στον ΟΗΕ, είδε και τον αρχιεπίσκοπο), βουλευτές (με πρώτη και καλύτερη την Εύα Καϊλή) και λοιποί, γιά τα εγκαίνια της έκθεσης "Οι καταβολές του Ελ Γκρέκο: η ζωγραφική εικόνων στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη"... Τα έξοδα πληρωμένα από το 'Ιδρυμα ''Αλέξανδρος Ωνάσης'', του οποίου προίσταται στη Νέα Υόρκη ο πρέσβης Λουκάς Τσίλας. Δεν θα κρίνουμε εμείς πως σκορπούν τα χρήματα οι άνθρωποι του Ιδρύματος, αφού τα βρήκαν έτοιμα, άσχετα αν πρέπει να τα διαχειρίζονται αυτοί ή η νόμιμη κληρονόμος. Αλλά 15-20 άτομα από Ελλάδα, με πολυτελέστατη διαμονή, πολυτελέστατες δεξιώσεις κλπ, είναι γεγονότα που προκαλούν εκνευριστικά σ' εποχές πολύ μεγάλης οικονομικής στενότητας. Υποτίθεται ότι η έκθεση απευθύνεται βασικά στους Αμερικανούς, αλλά οι πολυτελέστατες δεξιώσεις, όχι. Απευθύνονται από εμάς, γιά εμάς... Και τ' αμερικάνικα ΜΜΕ δεν ασχολούνται ούτε με το 'Ιδρυμα και τις εκθέσεις του, ούτε με τον κάθε χλιδάτο υπουργό, που με τα ταξίδια του στη Νέα Υόρκη και τις ''επαφές'' του, ''προωθεί'' την Ελλάδα στα ΜΜΕ της... Αθήνας (φυσικό, εξαιτίας της διαχρονικής αχρηστίας των ελληνικών Γραφείων Τύπου, που δεν έχουν προσβάσεις σε αμερικάνικα ΜΜΕ). Η φιλοξενία όμως είναι πάντα πλουσιοπάροχη και δίκαια λέγεται ότι τα καλύτερα ταξίδια γίνονται με το ''Αρίστος Travel'', όπως χαϊδευτικά βάφτισαν το ''Ιδρυμα Ωνάσης''. Συνηθίζονται τέτοια ταξίδια και χλιδάτες εκδηλώσεις γιά ''ημέτερους''... Kαι προκαλούν πολύ, Mr. G.A.P. (Λέτε το νεο-ΠΑΣΟΚ, να ξεπεράσει σε ''σεμνότητα και ταπεινότητα'' τη ''Νέα Δημοκρατία'';)

ΠΗΓΗ:www.kalami.net/

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΜΟΓΓΟΛΟΥΣ

600 ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

“Κύριοι Κύριοι της Ελληνικής και της Κυπριακης Κυβερνησης,

Και ομως μην ησυχαζετε.

Ο Ελληνικος και Κυπριακος Ελληνισμος θα γκρεμισει τις ξεφτιλες σας,

Δ.Αλευρομαγειρος, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Διοικητής ΑΣΔΕΝ

[υ.γ. ο υπουργός "προστασίας του πολίτη"[!!!!] τρομοκρατημενος σημερα το βραδυ απο την πορεια 500 ατόμων που κρατουσαν μονο ελληνικές σημαιες και πανώ εναντιον της ένταξης της τουρκιας και της τουρκικης κατοχης στην ΚΥΠΡΟ,δεν επέτρεψε σε επιτροπη αποτελουμενη απο 3 μέλη μας να θυροκολήσουν το ψηφισμα στην τουρκικη πρεσβεια…..

προφανως οι εντρομοι τουρκοι ζητησαν να τους “προστατεψουν” απο την επιτροπη των 3 ατόμων.

Αυτα τα δειλα ανθρωπαρια , ηθελε να προστατεψει ο κ υπουργος;;]”
Άλλος ένας σοβαρός αναλυτής, ο Γιώργος Δελαστίκ, επισημαίνει κατωτέρω τις ολέθριες επιπτώσεις από την στάση Κύπρου και Ελλάδας στο συμβούλιο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ.

Σχετικά να σας θυμίσω ότι ο ΑΝΥΠΕΞ κ. Δρούτσας πρόσφατα είχε δηλώσει στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας:

«Είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε πάλι αυτό που πιστεύουμε βαθιά: ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια, υπάρχουν τείχη. Αναφερόμαστε βεβαίως στην Κύπρο. Και το είπαμε με δυνατή φωνή, κύριε Πρόεδρε».

Ο υποφαινόμενος είχε γράψει τότε:
Βέβαια δεν αρκεί να πέσει το τείχος της Λευκωσίας. Γιατί αν πέσει με κακή λύση <<ελληνισμός της Κύπρου, τέλος>>. Θα δούμε το Δεκέμβριο.

Είδαμε λοιπόν το Δεκέμβριο το <<η Κύπρος εάλω>>.
Συνεπώς κ. Δρούτσα για να μην πλημμυρίσει η Κύπρος και το μη κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου από το 1.00.000 τούρκους εποίκους που είπε ότι θα στείλει σε πρώτη φάση η τουρκία στην Κύπρο, και εφόσον ούτε νέο οδικό χάρτη της βάλατε, επειγόντως αντΊ να ζητάτε να πέσουν τα τείχη μεταξύ του ελεύθερου (προς το παρόν) και του υπο κατοχήν τμήματος της Κύπρου, επειγόντως δημιουργείστε όσον το δυνατόν υψηλότερα τείχη. Διαφορετικά ελπίζω να αντιλαμβάνεστε ότι συμβάλλετε στη δημιουργία την ελληνοκυπριακής Αλεξανδρέττας.

Και όλα αυτά λόγω της <<γενναίας και εθνικής>> σας στάσης πρόσφατα στην ΕΕ, η οποία στάση σας ίσως έχει <<καλύτερα>> αποτελέσματα για τον ελληνισμό της Κύπρου και από το <<θαυμάσιο>> σχέδιο Ανάν στην σύνταξη του οποίου είχατε συμβάλει συνεργαζόμενος με το άξιο <<δάκαλο>> σας λόρδο Χάνευ.

Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Συμπεράσματα από τη δημοσκόπηση της MRB για το MEGA. Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΛΑΖΕΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΟΠΙΕΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ

Έχουμε αρκετές φορές στο παρελθόν μιλήσει τα τα προβλήματα των δημοσκόπων. Άλλωστε, πριν απο εμάς, μίλησαν οι ίδιοι; Δεν βρήκαν τη διαφορά των εκλογών του 2009, μόλις και μετά βίας κατάφεραν να προσεγγίσουν τη διαφορά στο exit poll που διοργάνωσαν (σχεδόν) όλοι μαζί, όπως επίσης δεν κατάφεραν να αποτυπώσουν τη δυναμική του Αντώνη Σαμαρά στην κοινωνία, που τον οδήγησε στη νίκη του της 29ης Νοεμβρίου.



Ωστόσο, επειδή δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και επειδή η παρούσα συγκυρία είναι περίοδος γενικότερων “κυβιστήσεων” (για να το πούμε κομψά…), είναι χρήσιμο να δούμε μερικά από τα ευρήματα της εταιρίας MRB στην έρευνα που έκανε για λογαριασμό του Mega. Τα ευρήματα της δημοσκόπησης απεικονίζονται στο τέλους του κειμένου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

- ΠΡΟΘΕΣΗ ΨΗΦΟΥ: Ειλικρινά, αυτή η μέτρηση δεν μας λέει τίποτα. Εδώ και πολλά χρόνια πρόκειται για μια μέτρηση που χρησιμοποιείται κυρίως για δημιουργία εντυπώσεων και πολύ λιγότερο για συμπεράσματα επί της ουσίας της πολιτικής. Άλλωστε, η διαφορά στο 7,9% δυό μήνες μετά τις κάλπες του Οκτωβρίου είναι απολύτως φυσιολογική. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε ηγεσία, συνεπώς ακόμα και πριν ο Αντώνης Σαμαράς δώσει δείγματα ηγετικής γραφής, το γεγονός και μόνο ότι υπήρξε αλλαγή στην κορυφή του κόμματος, δικαιολογεί το οριακό κλείσιμο της ψαλίδας. Αλλά επαναλαμβάνω ότι αυτή η μέτρηση κατά τη γνώμη μας δεν έχει πολιτική ουσία.

- ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ: Εδώ έχουμε ενδιαφέροντα ευρήματα: Ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται περίπου στα επίπεδα του Γιώργου Παπανδρέου, τόσο στις αρνητικές όσο και στις θετικές γνώμες. Είναι η πρώτη φορά που Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, μόλις δυο μήνες μετά μια συντριπτική εκλογική ήττα, είναι τόσο κοντά στην εικόνα του Πρωθυπουργού. Βέβαια ο Σαμαράς ακόμα δεν έχει διοικήσει τη Νέα Δημοκρατία -συνεπώς δεν έχει τριβές ακόμα- ωστόσο, αυτή την ώρα είναι σαφές ότι αποτελεί το καλό χαρτί της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δείτε, για του λόγου το αληθές, την εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στον πίνακα 4 (ΕΙΚΟΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ) και συγκρίνετέ την με την εικόνα του Σαμαρά.

- ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ: Κι εδώ υπάρχουν ενδιαφέροντα μηνύματα. Πολιτικά πρόσωπα που παλαιότερα βρίσκονταν χαμηλά στις προτιμήσεις των πολιτών, σήμερα φιρουράρουν στις πρώτες θέσεις. Η Φώφη Γεννηματά, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης είχαν καιρό να δουν τα ονόματά τους στην πρώτη πεντάδα δημοφιλίας όλων των κομμάτων. Το μήνυμα για τα κόμματα είναι σαφές: Προχωρήστε γρήγορα και χωρίς συμβιβασμούς στην ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Ο κόσμος διψά για νέα πρόσωπα, αρκεί αυτά να φέρουν και ένα άλλο, καλύτερο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης.

- Η ΕΚΛΟΓΗ ΣΑΜΑΡΑ: Τέλος, η κρίση των ερωτηθέντων για τη νίκη του Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει σπείρει ελπίδα όχι μόνο στους ΝεοΔημοκράτες (86,1% θετικές γνώμες) αλλά και ευρύτερα στο εκλογικό σώμα (70,4% θετικές γνώμες). Στο χέρι του είναι να μετατρέψει αυτή την θετική εικόνα που έχει ο ίδιος στο εκλογικό σώμα, σε πολιτική προτίμηση. Αρχίζει τη θητεία του με καλούς, τους καλύτερους οιωνούς. Περιμένουμε να δούμε τις επιδόσεις του κατά τους επόμενους μήνες. Αλλά τα ευρήματα της έρευνας ΔΕΝ συνηγορούν στην αντίληψη πολλών ότι η νίκη του ΠΑΣΟΚ είναι νίκη οκταετίας. Είναι νωρίς ακόμα, αλλά και η τοποθέτηση των πολιτών είναι εξίσου αξιοσημείωτη
http://tapragmata.gr/
Bookmark and Share
Αναρτήθηκε από 24ώρες

Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στη Θράκη;

Νυχτερινή επίσκεψη του αμερικανού υποπρόξενου στο τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής!
Ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τον Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσινγκτον, για να συζητήσουν για την πορεία και τα κοινά ενδιαφέροντα Τουρκίας και ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με τα γενόμενα, εδώ στην Ελλάδα, ο αμερικανός «ειδικός» επισκέφθηκε τον κύριο Σαρνίτς στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής προκειμένου να συζητήσουν τα… δικά τους!
Βέβαια, ο υποπρόξενος των ΗΠΑ και ο Υπεύθυνος Πολιτικών Θεμάτων του Γραφείου της Αθήνας δεν επισκέφθηκε την Κομοτηνή επειδή ήταν απλά περαστικός, αλλά είχε μία σειρά συναντήσεων, που η καθεμία είχε το δικό της ενδιαφέρον και «ειδικό βάρος». Και φυσικά δεν αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο η επίσκεψη ενός αμερικανού «ειδικού» στην Θράκη.
Παλαιότερα, η περιοχή γνώρισε πολλές μυστικές επισκέψεις αμερικανών διπλωματικών υπαλλήλων (όπως του αμερικανού προξένου Θεσσαλονίκης κυρίου Γι) αλλά και αξιωματούχων διαφόρων «ειδικοτήτων» (όπως η κυρία Μακ Ντούγκαλ) που με ιδιαίτερη επιμονή θέλησαν να καλλιεργήσουν ή ακόμη και να «ανακαλύψουν» μειονότητες στην Θράκη. Η μεγαλύτερη επιμονή, όμως, των αμερικανών «ειδικών» ήταν πάντα η ύπαρξη τουρκικής μειονότητας, η οποία υπέφερε και ζούσε σε άθλιες συνθήκες, χωρίς ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα (προφανώς αποπροσανατολισμένοι οι «ειδικοί» της Ουάσινγκτον νόμιζαν πως βρίσκονται σε κάποια νότια πολιτεία των ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν νέγρους, ινδιάνους και άλλες μειονότητες που έχουν γνωρίσει την «φροντίδα» της πολιτικής των ΗΠΑ).
Ποιους επισκέφθηκε ο αμερικανός «ειδικός»;
Η εφημερίδα «Χρόνος» και τα γραφεία της «Μηχανικής» (του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου), συγκαταλέγονται στις «άκαπνες» επισκέψεις του κυρίου αμερικανού «ειδικού». Όμως, απορίας άξιο είναι το γιατί ο αμερικανός υποπρόξενος (ειδικός σε πολιτικά θέματα) επισκέφθηκε μία μόνο εφημερίδα (τον «Χρόνο») και αγνόησε επιδεικτικά τις υπόλοιπες…! Μήπως θα πρέπει να σκεφθούμε πως απλά επισκέφθηκε τους φίλους του; Αν και η αποκλειστικότητα σε επισκέψεις επισήμων, φαίνεται πως παγιώνεται για την εφημερίδα «Χρόνος», η οποία μετά την τελευταία αποκλειστική επίσκεψη του κυρίου Σαρνίτς στις εγκαταστάσεις – γραφεία της καθημερινής εφημερίδας της Κομοτηνής, φαίνεται πως συγκεντρώνει την συμπάθεια όλων όσων αντιπαθούν την ελληνικότητα της Θράκης… Σχήμα οξύμωρο για μία εφημερίδα που διαλαλεί πως πρεσβεύει τα ελληνικά συμφέροντα…
Η επίσκεψη του αμερικανού «ειδικού», στα γραφεία της «Μηχανικής» του κυρίου Εμφιετζόγλου, προκάλεσε το ενδιαφέρον και την περιέργεια όλων, αφού είναι εγνωσμένη η αγωνιστικότητα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου κατά του εκτουρκισμού της Θράκης και του αφελληνισμού των Πομάκων της περιοχής. Οι σχέσεις όμως του κυρίου Εμφιετζόγλου με τους Ρομά και η στήριξη που έχει παράσχει η «Μηχανική» σε πολιτιστικές και πολιτισμικές δραστηριότητες συλλόγων Ρομά της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, αιτιολογούν αυτομάτως και το «ενδιαφέρον» του αμερικανού «ειδικού», αλλά και καταδεικνύουν και ένα μέρος της σκοπιμότητας του ταξιδιού-αστραπή στην πόλη της Κομοτηνής. Ο αμερικανός ειδικός (επί πολιτικών θεμάτων) δεν παρέλειψε, φυσικά, να επισκεφθεί και τον συνοικισμό αθιγγάνων Κομοτηνής, Αλάν Κουγιού (παραδόξως η ονομασία δεν είναι ελληνική και οι τοπικές αρχές επιμένουν να μην χαρακτηρίζουν τον συνοικισμό με ελληνικό όνομα!).
Η επίσκεψη και το ενδιαφέρον του αμερικανού επισήμου, για τους αθίγγανους της Θράκης, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Πριν από ένα περίπου χρόνο, ο πρόεδρος των αθιγγάνων Αν. Μακεδονίας και Θράκης, είχε καταγγείλει δημοσίως πως τον είχε πλησιάσει το αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης (συγκεκριμένα ο πρόξενος Γι) και του είχε ζητήσει να κινηθεί με δηλώσεις του κατά της Ελλάδας, αναφερόμενος σε μειονότητα αθιγγάνων, τούρκων και όχι ελλήνων, που καταπιέζεται και που στερείται των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων της… Άραγε, η επίσκεψη αυτή του αμερικανού ειδικού (σε πολιτικά θέματα), στους αθίγγανους της Κομοτηνής, σε τι αποσκοπούσε; Να εικάσουμε πως μετά την πρώτη βολιδοσκόπηση επιχειρείται και δεύτερη, ώστε να ανοίξει ένα ακόμη «μέτωπο» κατά της ελληνικότητας της Θράκης;
Η επόμενη συνάντηση του αμερικανού ειδικού ήταν με έναν χριστιανό, κάτοικο της Κομοτηνής, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί πολιτικά (και όχι μόνο) και έχει προκαλέσει το «ειδικό ενδιαφέρον» πολλών, σχετικά με την δραστηριοποίησή του. Ο κύριος Δάμων Δαμιανός, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κομοτηνή Νέα Εποχή» ήταν αυτός που δέχθηκε την επίσκεψη του αμερικανού «ειδικού» υποπρόξενου (επί πολιτικών θεμάτων)!!! Μάλιστα, ο κύριος Δάμων Δαμιανός, το προηγούμενο καλοκαίρι επιλέχθηκε (με άγνωστα κριτήρια) ανάμεσα από όλους τους Έλληνες πολίτες και συμμετείχε σε σειρά ειδικών επιμορφωτικών σεμιναρίων που έγιναν στις ΗΠΑ. Τα «σεμινάρια» αυτά αφορούσαν τις μειονότητες και την διαφορετικότητα στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Ο κύριος Δάμων παρακολούθησε αυτή την σειρά των «εκπαιδευτικών» σεμιναρίων χωρίς να διαμαρτυρηθεί καν για την επίσημη «συμπαρακολούθηση» από κάποια τουρκοκύπρια, με την οποία απέκτησε μάλιστα και πολύ καλή σχέση…
Τι είναι αυτό που προκάλεσε το ενδιαφέρον του αμερικανού «ειδικού» για το πρόσωπο του κυρίου Δάμωνα Δαμιανού; Μήπως τον επισκέφτηκε για να διαπιστώσει κατά πόσο «έπιασαν τόπο» τα σεμινάρια; Ή μήπως ο αμερικανός «ειδικός» όπλισε μία ανενεργή βόμβα; Οι εξελίξεις, σαφέστατα θα δείξουν και θα αποδείξουν του λόγου το αληθές ή θα εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος αμφισβήτησης για το πρόσωπο του κυρίου αυτού, που σύμφωνα με τα φαινόμενα επιλέχτηκε και εκπαιδεύτηκε με χρήματα του αμερικανικού δημοσίου, για τις μειονότητες και τον ρόλο τους στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες… Το ότι ανέχτηκε, ο κύριος Δάμων, να συνυπάρχει με μία Τουρκοκύπρια (η οποία έφερε τον τίτλο της Τουρκοκύπριας αντιπροσώπου στον κύκλο σεμιναρίων που οργάνωσαν οι ΗΠΑ) και δεν αποσύρθηκε όταν του γνωστοποιήθηκαν οι υπόλοιπες επίσημες συμμετοχές (η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καν την ύπαρξη τουρκοκυπριακού κράτους), αποδεικνύει, απλά, πως «είναι πολύ γλυκό το μέλι»… για να αρνηθεί κανείς να το γευτεί!
Όταν τελείωσε όλες του τις επισκέψεις ο αμερικανός υποπρόξενος (και υπεύθυνος πολιτικών υποθέσεων) Αθήνας, αποφάσισε να ολοκληρώσει τον «κύκλο» των επισκέψεών του, με μία νυχτερινή «βίζιτα» στον τούρκο πρόξενο, κύριο Σαρνίτς, τον οποίο και επισκέφθηκε στο τουρκικό Προξενείο!!! Μάλιστα, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφάλειας (ΕΥΠ, Ασφάλεια, Αστυνομία) έκαναν διπλό πυκνό κύκλο ασφάλειας, περιμέτρου περίπου 200 μέτρων, γύρω από το τουρκικό προξενείο, για να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη συνάντηση των δύο ανδρών.
Το τι συζητήθηκε στην συνάντηση αυτή, πέρα από τα γνωστά περί τουρκικής μειονότητας της Θράκης (που είθισται να θίγουν ό,που δη οι τούρκοι), θα τα μάθουμε εν καιρώ και οι εξελίξεις στην Θράκη θα είναι αυτές που θα αποκαλύψουν –αργά ή γρήγορα- τους σκοτεινούς σχεδιασμούς της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον για την ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας.
Είναι σαφέστατο πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ειδοποιηθεί από την αμερικανική πλευρά για την συγκεκριμένη επίσκεψη. Υπήρξαν όμως αντιδράσεις από κάποιους και αν όχι, γιατί; Άραγε, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο κύριος Δρούτσας και ο κύριος Παπανδρέου, είναι ενήμεροι για τα όσα λέχθηκαν μέσα στο τουρκικό προξενείο μεταξύ των δύο ανδρών; Μπορεί η αμερικανική πλευρά-πρεσβεία και με ποιόν τρόπο να διαβεβαιώσει πως δεν συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του ελληνικού ενδιαφέροντος; Γιατί υπάρχει αυτή η εμμονή των ΗΠΑ προς την Ελληνική Θράκη, η οποία εκφράζεται με μία υποβόσκουσα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας;
Μήπως θα έπρεπε να απαιτηθεί η άμεση απομάκρυνση από την Ελλάδα τόσο του κυρίου Σαρνίτς όσο και του αμερικανού υποπροξένου (υπεύθυνου για θέματα πολιτικής) του γραφείου Αθηνών με το σκεπτικό της οργάνωσης ανθελληνικών δραστηριοτήτων σε ελληνικά εδάφη;
Αξιοπερίεργο, τέλος, είναι το γεγονός πως ο αμερικανός υποπρόξενος δεν επισκέφθηκε καμία επίσημη ελληνική αρχή… (την ερχόμενη Τρίτη αποκαλύπτουμε τον ραγιαδισμό των τοπικών αρχόντων της Θράκης, που «προσκυνούν» και χειροκροτούν τον τουρκικό επεκτατισμό, μέσα σε ένα φανατισμένο φιλότουρκο περιβάλλον που δημιουργήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, σε εκδήλωση που οργανώθηκε και ολοκληρώθηκε υπό την αιγίδα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής και η ευγενική χορηγεία της Ελληνικής Πολιτείας κάλυψε σχεδόν όλα τα έξοδα της γιορτής εκτουρκισμού της Θράκης!)
Τέλος, η προγραμματισμένη επίσκεψη του αμερικανού υποπροξένου στο Μουσείο Καραθεοδωρή, η οποία ήταν ίσως και η μοναδική που δεν θα κινούσε υποψίες για την εμφάνιση του αμερικανού «ειδικού» στην Κομοτηνή, αναβλήθηκε…!
Μετά από όλα αυτά, εύλογα αναρωτιούνται οι κάτοικοι της Θράκης, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες:
Τι συμβαίνει στη Θράκη σήμερα;
Τι ετοιμάζουν οι ΗΠΑ για το μέλλον της Ελληνικής Θράκης;
Τι προγραμματίζει η κυβέρνηση Παπανδρέου ως αντίμετρο για την παρεμβατικότητα του αμερικανού υποπροξένου στην περιοχή;
Γιατί δεν ζητείται η απομάκρυνση του κυρίου Σαρνίτς από το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής;
Κωνσταντίνος
Υ.Γ.: Το παρόν ιστολόγιο αιτήθηκε συνάντησης με τον τούρκο πρόξενο Κομοτηνής, κύριο Σαρνίτς, προκειμένου στα πλαίσια της σφαιρικής ενημέρωσης να δοθεί η δυνατότητα στον εκπρόσωπο της Τουρκίας, στην Θράκη, να δώσει απαντήσεις για όλα όσα κατηγορείται πως σχεδιάζει εις βάρος του ελληνισμού και της ελληνικότητας της Ελληνικής Θράκης. Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί (μέχρι σήμερα) από τον τούρκο διπλωμάτη-πράκτορα, που προφανώς αποφεύγει να τοποθετηθεί επειδή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα απλά ερωτήματα που έχουν να του θέσουν οι απλοί Έλληνες πολίτες

Επιθυμεί και τη στήριξη της Εκκλησίας ο Γιωργάκης. ΤΩΡΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ;ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ, ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΟΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ, ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Μπας και σωθεί το ελληνικό κράτος!




«Ολες οι δυνάμεις του Ελληνισμού μπορούν και πρέπει απαραιτήτως να δουλέψουν πολύ στενά για να προχωρήσει ο τόπος. Είμαι σίγουρος ότι με το δικό σας έργο θα μπορέσετε να στηρίξετε αυτές τις δύσκολες στιγμές ιδιαίτερα τα στρώματα του ελληνικού λαού που δοκιμάζονταιμε την ανθρωπιά σας, με το κοινωνικό σας έργο».

Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός...


κ. Γ. Παπανδρέου περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τη στήριξη που επιθυμεί να έχει από την Εκκλησία στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και σε αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία και της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου . Μια συνεργασία με την Εκκλησία που στην παρούσα φάση έχει ο κ. Παπανδρέου καθώς, όπως σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, στόχος της προσπάθειας είναι «τα έργα που θα κάνουμε να φέρουν περισσότερη ωφέλεια στον τόπο».

Άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ

Λευκωσία: Μια μακάβρια υπόθεση διερευνά από την Παρασκευή το πρωί η Αστυνομία. Άγνωστοι, σύλησαν τον τάφο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου στο κοιμητήριο Δευτεράς και πήραν μέσα από το φέρετρο τη σορό του. Στο νεκροταφείο Δευτεράς βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων και τον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας. Ήδη έρευνες άρχισαν προς διάφορες κατευθύνσεις από μέλη του ΤΑΕ Αρχηγείου και του ΤΑΕ Λευκωσίας. Στο χώρο βρέθηκε και ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχάλης Παπαγεωργίου. Το πρωτοφανές γεγονός συνέβη χθες βράδυ και η γνωστοποίηση του προκάλεσε σοκ ανά το παγκύπριο. Σοκαρισμένη είναι και η οικογένεια του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας που έσπευσε στο νεκροταφείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Αστυνομία ενημερώθηκε τηλεφωνικά από πολίτη για το μακάβριο αυτό γεγονός. Ως εγκληματική, βανδαλιστική πράξη ιεροσυλίας χαρακτήρισε το γεγονός ο πρώην στενός συνεργάτης του αείμνηστου Τ.Παπαδόπουλου, Χρύσης Παντελίδης. «Εγκληματίες, ιερόσυλοι άνοιξαν τον τάφο του Προέδρου και αφαίρεσαν τη σορό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παντελίδης. Ο κ. Παντελίδης ανέφερε πως το άδειο φέρετρο εντόπισε γύρω στις 8 το πρωί, πρώην μέλος από την φρουρά του Τάσσου Παπαδόπουλου που πήγαινε κάθε πρωί στο κοιμητήριο για να ανάψει το καντήλι στον τάφο του. Αύριο είναι το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΟΛΑ ΣΤΗ ΦΟΡΑ. ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΘΕ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.... ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ??? Απάντηση απέστειλε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» για το δημοσίευμα της 9ης Δεκεμβρίου με τίτλο: «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες στην «Ε»». ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» Κύριε διευθυντά, Σχετικά με σχόλιο που φιλοξενείτε στο σημερινό (9/12/2009) πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας με τίτλο «Ανεπιθύμητοι επισκέπτες στην "Ε"», σας διευκρινίζουμε ότι καμία υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν προέβη στις ενέργειες που περιγράφονται. Η Ελληνική Αστυνομία διαθέτει τρία (3) οχήματα τζιπ μάρκας Maverick χρώματος μαύρου, εκ των οποίων το πρώτο, που ανήκει στο Τμήμα Ασφαλείας Καματερού (ΥΡΟ 7296), παραμένει στο συνεργείο στην Αμυγδαλέζα, το δεύτερο, που ανήκει στο Τμήμα Ασφαλείας Ωρωπού (ΥΡΡ 4199), συνέδραμε στη μεταγωγή του κατηγορούμενου Γιάννη Δημητράκη, ενώ το τρίτο, που ανήκει στο Τμήμα Ασφαλείας Πατρών (ΑΧΡ 9784), την ώρα του περιστατικού που περιγράφετε ήταν απασχολημένο σε επιχείρηση στην Πάτρα. Επίσης, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν έχει στην κατοχή της Maverick μαύρου χρώματος, παρά μόνο δύο (2) χρώματος μπλε και κυπαρισσί, με πινακίδες ΖΜΚ 2682 και ΖΜΙ 7842 αντίστοιχα. Στα πλαίσια αυτά και σε ενδεχόμενο επανάληψης παρόμοιου περιστατικού στο μέλλον, σας παρακαλούμε να παρέχετε στους αρμόδιους υπαλλήλους σας τις κατάλληλες οδηγίες να καταγράφουν με προσοχή τα επίμαχα στοιχεία και να καλούν εγκαίρως την Αμεση Δράση για τις περαιτέρω ενέργειες. Με τιμή Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - KIRIAKOS ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: ΑΛΛΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑΝ ΣΥΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ.

Τα εθνικά και ο Αντ. Σαμαράς

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τα πράγματα, κυρίως στα θέματα που χαρακτηρίζουμε εθνικά (Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Σκοπιανό). Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου mignatiou@aol.com Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τα πράγματα, κυρίως στα θέματα που χαρακτηρίζουμε εθνικά (Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Σκοπιανό). Ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. είχε παρουσιάσει στο παρελθόν «σκληρές» θέσεις στα ζητήματα αυτά, άλλωστε προτίμησε να συγκρουστεί με το σύνολο της τότε πολιτικής ηγεσίας για να υπερασπιστεί στις απόψεις του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Δεδομένη είναι η στάση του στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου και όλων εκείνων που πίστευαν πως το σχέδιο Ανάν αποτελούσε αυτοκτονική πράξη. Ηταν ένας εκ των λίγων πολιτικών που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το άθλιο κατασκεύασμα της κυβέρνησης Μπους-Τσέινι. Παρόμοια στάση τηρεί και στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύει ότι πρέπει να κοπεί ο βήχας της Τουρκίας στη Θράκη και υποστηρίζει πως οι εισηγήσεις της Αγκυρας για διάλογο είναι ανειλικρινείς. Ενώ προσφέρουν «κλάδο ελαίας», την ίδια στιγμή έχουν κάνει σουρωτήρι τους ουρανούς του Αιγαίου. Με λίγα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε πολιτική ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Εάν μελετήσει κανείς τις θέσεις και τις προτάσεις τους στα εθνικά θέματα, θα παραδεχθεί πως οι διαφορές είναι τεράστιες και οι θέσεις τους δεν συναντώνται πουθενά. Είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση στα Ιμια, όπου τις θέσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χωρίζει χάσμα. Από την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ., το 1997, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, τα δύο μεγάλα κόμματα «έβλεπαν» με το ίδιο μάτι τα εθνικά θέματα και δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως τα αντιμετώπιζαν ως βαρίδια και ενοχλήσεις, σάμπως και φέρει την ευθύνη η Ελλάδα για το γεγονός ότι γειτονικές χώρες επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία. Στις ξένες πρωτεύουσες η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Επίσης, εάν συναινέσει η Αθήνα στις «φιλικές πιέσεις» της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εισέλθουν σε διμερή διάλογο για τις διαφορές στο Αιγαίο. Είναι τρεις ανοικτές πληγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει να απορριφθεί κάθε σκέψη ή ιδέα εξυπηρέτησης νατοϊκων ή δυτικών συμφερόντων. Τα νατοϊκά και τα δυτικά συμφέροντα δεν συμβάδισαν ποτέ με τα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος παράγοντας του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Εκεί που δεν το περίμενε κανείς, η Ν.Δ. απέκτησε ένα αρχηγό ο οποίος βρίσκεται σε δικαιολογημένη αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες θεωρεί ως δυνάμεις που πολεμούν την Ελλάδα. Οι πράξεις των χωρών αυτών δικαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η Αμερική και άλλες σύμμαχες χώρες βρίσκονται απέναντι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν κρύψει ποτέ το γεγονός ότι πολιτεύονται με βάση μόνο τα συμφέροντά τους. Μελετώντας κανείς την ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα διαπιστώσει πως όσες φορές η Αθήνα αποφάσισε να συμπλεύσει με την Ουάσιγκτον ελπίζοντας σε «καλύτερες μέρες», ανταμείφθηκε με σχέδια και προτάσεις που ταπείνωναν την Ελλάδα. Μέχρι της στιγμής, ο πρωθυπουργός πολιτεύεται καλά στα εθνικά θέματα. Η παρουσία του Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να περπατά στον ίδιο δρόμο...

Η Κύπρος εάλω στην ΕΕ

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ Δραματικές επιπτώσεις για το διεθνές κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχει η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναφορικά με τη σύνοδο κορυφής των «27» που αρχίζει σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα. Οι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν απολύτως καμία κύρωση στην Τουρκία για την άρνησή της να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας που έχει υπογράψει με την ΕΕ και το οποίο της επιβάλλει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της και στα πλοία και αεροπλάνα υπό κυπριακή σημαία. Πέρασε έτσι άπρακτη και η... τρίτη (!) προθεσμία που είχε δώσει η ΕΕ στην Αγκυρα για να συμμορφωθεί με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις στο θέμα αυτό - οκτάμηνη η πρώτη, δεκαεξάμηνη η δεύτερη, τρίχρονη η τρίτη. Σαν να μην έφτανε η μη επιβολή κυρώσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τώρα πλέον δεν εισηγούνται καν να μπει κάποια προθεσμία συμμόρφωσης της τουρκικής κυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι αφήνουν έτσι αχαλίνωτη την Αγκυρα να αισθάνεται - και δικαίως - ότι δεν υπάρχει πια καμιά δέσμευση για την Τουρκία εκ μέρους της ΕΕ που να αφορά υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της Κύπρου! Εξέφρασαν υποκριτικά μόνο μια «βαθιά λύπη» για το ότι η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε και μετά από αυτό αποφάσισαν να μην της ξαναβάλουν προθεσμία και τη στενοχωρήσουν και επιπροσθέτως να ανοίξουν πριν από το τέλος του χρόνου, δηλαδή στο επόμενο εικοσαήμερο ένα ακόμη διαπραγματευτικό κεφάλαιο, αυτό για το περιβάλλον που είναι και επίκαιρο! «Η κυπριακή κυβέρνηση απαίτησε τώρα ένα ισχυρό πολιτικό σήμα της ΕΕ προς την Αγκυρα επειδή δεν έχει κάνει τίποτα... αλλά μόνο μερικά μικρά κράτη - μέλη συμπαραστάθηκαν στην Κύπρο» γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Αυτή η στάση των κυβερνήσεων της ΕΕ θρυμματίζει βεβαίως για πολλοστή φορά τον μύθο της, ανύπαρκτης στην πράξη, «κοινοτικής αλληλεγγύης». Ηταν όμως απολύτως αναμενόμενη από τη στιγμή που η μεν κυβέρνηση Παπανδρέου έχει διακηρύξει ως «στρατηγική επιλογή» της την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απορρίπτοντας ρητά κάθε «ειδική σχέση» ΕΕ - Τουρκίας όπως προτείνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, η δε κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει την πάση θυσία συνέχιση των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων επειδή νομίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά την Αγκυρα σε πιο διαλλακτικές θέσεις στο Κυπριακό. Η σκέψη των Ευρωπαίων είναι απλή: «αφού ούτε η Κύπρος και η Ελλάδα δεν ζητούν «πάγωμα» ή «μπλοκάρισμα» των ευρωτουρκικών διαπραγματεύσεων τι νόημα έχει να ασχολούμαστε εμείς με το αν η Τουρκία αναγνωρίζει ή όχι την Κυπριακή Δημοκρατία; Θα παραστήσουμε τους πιο φιλοκύπριους από τους... ίδιους τους Κύπριους και τους Ελληνες;». Υπο το πρίσμα αυτό οι μεγάλες χώρες της ΕΕ θα αντιμετωπίζουν από εδώ και στο εξής την τουρκική ένταξη αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά των ιδιαίτερων συμφερόντων τους χωρίς να τους υποχρεώνει η στάση της Λευκωσίας και της Αθήνας να συνυπολογίσουν και τα κυπριακά ή ελληνικά συμφέροντα. Το μείζον πρόβλημα δεν είναι η στάση των εταίρων της ΕΕ. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν άσκησαν βέτο κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας, απαιτώντας να μπλοκαριστούν μέχρις ότου η Αγκυρα αλλάξει θέση και επικυρώσει το περιβόητο ομώνυμό της πρωτόκολλο. Ολα τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες. Για να καλύψει την άτακτη υποχώρηση ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε προφορικά ότι αργότερα η Λευκωσία θα καθορίσει «συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις» για να ανοίξουν ορισμένα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Μα από τη στιγμή που δεν έβαλε όρους και βέτο τώρα, την κρίσιμη ώρα, νομίζει ο Μάρκος Κυπριανού ότι υπάρχει έστω και μια ευρωπαϊκή χώρα που να έδωσε βάρος στην απειλή του ότι θα βάλει βέτο αργότερα; Απολύτως καμία δεν το πήρε στα σοβαρά. Ο κύβος ερρίφθη. ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Κράτος μειωμένων δικαιωμάτων Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ισότιμη με τα υπόλοιπα 26 κράτη - μέλη της ΕΕ. Μπορεί κανείς να καταπατά τα θεμελιωδέστερα των δικαιωμάτων της χωρίς να υφίσταται την παραμικρή κύρωση από τους υπολοίπους εταίρους και χωρίς επιπλέον να αντιδρά ούτε η ίδια, χρησιμοποιώντας έστω το βέτο που της έχει χορηγήσει η ΕΕ! Αυτή δυστυχώς είναι η εικόνα της Κύπρου που ήδη υφίσταται αλλά σίγουρα θα παγιωθεί μετά τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης προχθές στις Βρυξέλλες. Είναι πραγματικά κρίμα η Λευκωσία να συμπεριφέρεται στους κόλπους της ΕΕ ως κράτος μειωμένων δικαιωμάτων.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Σουηδία, Βρετανία, Πολωνία, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία και Ιταλία στο πλευρό των Γυφτοσκοπιανών

ΔΥΣΤΥΧΩΣ...Καθεστωτικά μέσα που έχουν αναγκαστικά αρχίσει να δίνουν λίγο από το θέμα ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ με μισόλογα και αοριστολογίες, κρύβουν πως το θέμα πήρε αναβολή για τον Μάρτιο κάτι για το οποίο πανηγυρίζουν ήδη οι Σκοπιανοί κι ας μην αναφέρετε στο κείμενο που μιλάει δήθεν αόριστα για την Ισπανική προεδρεία που ξεκινά στις 1 Ιανουαρίου...Στο πλευρό της Ελλαδίτικης διπλωματίας Κύπρος και Βουλγαρία κι απέναντι Σουηδία, Βρετανία, Πολωνία, Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία και Ιταλία. Έτσι για να τους θυμόμαστε μαζί με τους "δικούς μας" τους οσφυοκάμπτες. Στο πλευρό των Ελλήνων και της αλήθειας ΚΑΝΕΙΣ...
Το κείμενο...
«Το Συμβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε σε αριθμό σημαντικών θεμάτων και το ότι η χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσει τις βασικές προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης. Η ομαλή εφαρμογή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης αναμένεται να διευκολύνει περαιτέρω βήματα.
Οι προεδρικές και τοπικές εκλογές του 2009 εκπλήρωσαν τις περισσότερες διεθνείς προδιαγραφές. Η εφαρμογή της Συμφωνίας Πλαίσιο της Οχρίδας, παραμένει ουσιαστικό στοιχείο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη χώρα. Το Συμβούλιο τονίζει ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα πρέπει να συνεχισθεί. Ειδικότερα, απαιτείται συνέχιση της προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς και διασφάλισης της ανεξαρτησίας και αντικειμενικότητας της Δικαιοσύνης.Το Συμβούλιο σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και ότι θα επανέλθει στο θέμα στη διάρκεια της επόμενη προεδρίας.Η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, παραμένει ουσιώδης. Το Συμβούλιο ενθαρρύνουν οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά τις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».
Που τις είδανε τις "πρόσφατες θετικές εξελίξεις" κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει... Αν το παραπάνω κείμενο, φίλων και "συμμάχων", ικανοποιεί έστω και έναν αυτοαποκαλούμενο πατριώτη πολύ θα θέλαμε να έχει το θράσσος επώνυμα να το υπερασπίσει. Πάντως για αυτούς που ακόμη παλεύουν και ελπίζουν στην διάσωση του μορφώματος να υπενθυμίσουμε πως ίσως για τους Αλβανούς των Σκοπίων οι εξελίξεις να μην θεωρούνται ιδιαίτερα θετικές, παρά το φιλί ζωής που επιχηρούν συγκεκριμένα κέντρα.

ΣΤΟΧΟΣ

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΙΡΗΝΟΠΟΙΟΥΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΟΜΠΑΜΑ
Αναβαθμισμένος ρόλος στη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας «ως διεθνούς παίκτη» στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος από την πλευρά του έκανε λόγο για «μοντέλο συνεταιρισμού των δύο χωρών». Ο Ρ. Ερντογάν έθεσε εαυτόν στη διάθεση των ΗΠΑ, για εμπλοκή της χώρας του ως «μεσολαβητή» στις συνομιλίες με το Ιράν, αναζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ουάσιγκτον σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «βλέπει προς δυσμάς» κάνοντας σαφές ποια συμφέροντα υπηρετεί και αναδεικνύοντας κατά τη συνάντησή του με τον Μπ. Ομπάμα τις βλέψεις της Αγκυρας να αναδειχτεί στη «μεγάλη δύναμη» της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Στην ατζέντα των συνομιλιών, πέρα από το Ιράν, στην πρώτη γραμμή ήταν το Κυπριακό, το Αρμενικό, το Αφγανιστάν και η Μέση Ανατολή.

Οσον αφορά τις σχέσεις με την Αρμενία, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε τη συνέχιση της πορείας βελτίωσης των αρμενοτουρκικών σχέσεων, ωστόσο τη συνέδεσε και με το Ναγκόρνο - Καραμπάχ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πιέσει την τουρκική Βουλή σχετικά με το αμερικανικό αίτημα επίσπευσης της κύρωσης της συμφωνίας. Στο πλευρό των ΗΠΑ, χωρίς όμως επιπλέον στρατεύματα, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και για το Αφγανιστάν προσφερόμενος ωστόσο να εκπαιδεύει Αφγανούς στρατιωτικούς, είτε στο Αφγανιστάν ή στην Τουρκία.

Στο ζήτημα του Ιράν, ο Ρ. Ερντογάν υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερη διπλωματία, ενώ ζήτησε να απαιτηθεί ο πυρηνικός αφοπλισμός από όλες τις χώρες της περιοχής που κατέχουν πυρηνικά όπλα, αφήνοντας αιχμές για το Ισραήλ.

Στο εδώλιο η Ιρλανδία για την αυστηρή νομοθεσία της για τις εκτρώσεις

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΠΑΙΔΙΑ,ΔΙΑΛΥΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΓΙΝΕΤΕ ΑΘΕΟΙ, ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ;

Για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγορείται η Ιρλανδία λόγω της αυστηρής νομοθεσίας της για τις εκτρώσεις. Οι αμβλώσεις είναι παράνομες στην Ιρλανδία, εκτός αν τίθεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Πρόσφατα τρεις Ιρλανδές...



...αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν στη Βρετανία για να διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Οι τρεις αυτές γυναίκες, ισχυρίζονται ότι παραβιάστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, καθώς τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία τους.

140.000 Ιρλανδές υπολογίζεται ότι έχουν ταξιδέψει στη Βρετανία τα τελευταία 30 χρόνια για να κάνουν έκτρωση.

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ Πήρε το «συγχωροχάρτι» η Τουρκία και από τους «27»

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Πήρε το «συγχωροχάρτι» η Τουρκία και από τους «27»
Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

Η Τουρκία έλαβε χθες στις Βρυξέλλες το πολυπόθητο «συγχωροχάρτι» για τη στάση της απέναντι στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον «κυπριακό εμπόδιο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της στην Ε.Ε., πλην της τελικής κρίσης για το αν θα γίνει ή όχι μέλος της Ε.Ε. μετά το τέλος των διαπραγματεύσεών της.

Ο Βρετανός Μίλιμπαντ πρωτοστάτησε υπέρ της Αγκυρας στη σύνοδο των «27» Ο Βρετανός Μίλιμπαντ πρωτοστάτησε υπέρ της Αγκυρας στη σύνοδο των «27» Το συγχωροχάρτι αυτό έδωσαν από κοινού στην Τουρκία η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση, οι οποίες με μια πρωτοφανή κίνηση στα χρονικά των κρατών-μελών αποδέχθηκαν να κλείσει θέμα ύψιστου εθνικού συμφέροντός τους στο κατώτερο επίπεδο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ώστε να μην έρθει στο Συμβούλιο Κορυφής της Πέμπτης και γίνει αντικείμενο συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με βάση τη συμφωνία που επετεύχθη στο χθεσινοβραδινό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, οι 27 απελευθέρωσαν την Τουρκία από τη δεσμευτική υποχρέωση που οι ίδιοι οι εταίροι τής είχαν επιβάλει το 2005 και το 2007. Δηλαδή να εφαρμόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην περίπτωση της Κύπρου ανοίγοντας τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στην Κύπρο και επιπροσθέτως να έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κύπρο, ειδάλλως σ' αυτό το Συμβούλιο Κορυφής θα επανεξεταζόταν η συνολική πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Μπροστά στον όγκο των εταίρων που αυτή τη στιγμή δεν ήθελαν να ανοίξουν κεφάλαιο επανεξέτασης της διαπραγματευτικής πορείας της Τουρκίας, η κυπριακή κυβέρνηση σε πλήρη σύμπνοια με την ελληνική κυβέρνηση δεν επέμειναν ούτε στην επιβολή κυρώσεων για την αρνητική συμπεριφορά της Τουρκίας ούτε σ' ένα νέο χρονοδιάγραμμα ουσιαστικής επαναξιολόγησης της Τουρκίας για τα ίδια θέματα, αλλά ούτε και σε άμεσο μπλοκάρισμα (σ.σ. έτσι για την τιμή των όπλων...) ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, π.χ. του κεφαλαίου του περιβάλλοντος, το οποίο ανοίγει η σουηδική προεδρία στις 21 Δεκεμβρίου...

Η μονομερής -προφορική- δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι κρατά το δικαίωμα να μπλοκάρει στο μέλλον άλλα διαπραγματευτικά κεφάλαια δημιουργεί ασάφεια στο αν η πράξη αυτή θα γίνεται με αυστηρά πολιτικά κριτήρια ή με βάση τη συμπεριφορά της Αγκυρας απέναντι στο τρέχον κοινοτικό κεκτημένο. Το σημείο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για το ουσιαστικό πολιτικό όπλο της Κύπρου που τελικά είναι μόνον το κεφάλαιο της ενέργειας Ε.Ε. - Τουρκίας.

Η χθεσινή εξέλιξη στις Βρυξέλλες αποτελεί ένα ουσιαστικό ορόσημο για την πορεία, όχι μόνον των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και των ελληνοτουρκικών και της πορείας του ίδιου του κυπριακού ζητήματος.

Η Ελλάδα έχοντας να διαχειριστεί την οικτρή οικονομική κατάστασή της με αυστηρούς κριτές την Κομισιόν, την ευρωομάδα και την ΕΚΤ και με ανοιχτό ένα ακόμα εθνικό μέτωπο, το θέμα των Σκοπίων, αποδεικνύεται μάλλον ανίσχυρη να χρησιμοποιήσει τους κοινοτικούς θεσμούς και το κεκτημένο για άμεσα πρακτικά αποτελέσματα ως μοχλό πίεσης απέναντι στην υποψήφια προς ένταξη Τουρκία. (σ.σ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο πρωθυπουργός ουδέποτε κατονόμασε μέχρι τώρα τις φράσεις «Πρωτόκολλο» ή «κυρώσεις» σε βάρος της Τουρκίας. Αντιθέτως ευθύς εξ αρχής έμεινε πιστός σ' ένα «νέο χρονοδιάγραμμα» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας χωρίς συγκεκριμένη αρχή και τέλος.) Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, το ειδικό βάρος της υποψήφιας Αγκυρας, ακόμα και μέσα στους κοινοτικούς κόλπους, φαντάζει πολύ μεγαλύτερο έναντι αυτού της Αθήνας, κράτους-μέλους.

Η Λευκωσία και ο πρόεδρος Χριστόφιας έχουν πλέον ελάχιστα ουσιαστικά μέσα πίεσης για την αντιμετώπιση της Αγκυρας σε μια διαφαινόμενη λύση του Κυπριακού, η οποία πλέον δεν φαίνεται να υπερβεί την προσεχή άνοιξη.

Η Τουρκία έχει κάθε λόγο να επαίρεται ότι εφαρμόζει επακριβώς την πολιτική της και τις σχετικές δηλώσεις της. Από το φθινόπωρο μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση Ερντογάν διαβεβαίωνε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προς την Κύπρο ούτε θα υποστεί έστω και μια γρατζουνιά στην ενταξιακή πορεία της. Χθες επιβεβαιώθηκε πλήρως. *

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η ΧΩΡΑ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΗ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΡΠΑΚΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΑΦΑΝΙΣΜΟ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ.

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΜΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΚΡΥΒΕΤΑΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ.



Το παιχνίδι είναι ύπουλο, πρόστυχο και ατιμωτικό.

Πίσω από την ελεγχόμενη ανάσα που υποτίθεται ότι έδωσαν οι Αλμούνηδες και τα λοιπά τσιράκια της ευρωπαϊκής επιτροπής, η αναγγελία της «υποβάθμισης» από την Fitch ήταν σχεδιασμένη και εκ των προτέρων αποφασισμένη. Ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη.


του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ο στόχος τους είναι σαφής.
Έχουν στοχοποιήσει την ψυχή του Έλληνα πολίτη. Ενισχύουν με κάθε τρόπο και επιστρατεύοντας τα πιο βρώμικα οικονομικά και πολιτικά όπλα, την απελπισία του και τα κατασκευασμένα αδιέξοδα του.
Τον θέλουν απελπισμένο… παραδομένο… άβουλο… αδύναμο… ανίκανο να αντισταθεί. Τον θέλουν αποφασισμένο να υποστεί με το κεφάλι σκυμμένο τις επιλογές τους και να τις αποδεχτεί ως μονόδρομο από τον οποίο είναι αδύνατον πλέον να ξεφύγει.

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ.

Έχει παραδώσει τη χώρα στη βουλιμία των αρπακτικών…



Αρκείται σε προσχηματικές δικαιολογίες μιλώντας για το «κακό παρελθόν» που διαχειρίστηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ καθημερινά αποδεικνύεται ανίκανη να σχεδιάσει έστω και στοιχειωδώς το μέλλον.

Στοχοποίησε το λαό αυτής της χώρας – τον μοναδικό παράγοντα δηλαδή που δεν ευθύνεται για την οικονομική της κατάντια – και τον καθιστά σε αποκλειστικό ξελασπωτή των συνεπειών της ρεμούλας, της λοβιτούρας και της πολιτικής απανθρωπιάς, αυτής που στήριξε το πολιτικό σύστημα. Το πολιτικό σύστημα που άδειασε τα ταμεία της χώρας από λεφτά, που άδειασε τις συνειδήσεις της νεολαίας από ιδανικά και οράματα, που άδειασε τις ψυχές του Ελληνικού λαού στο σύνολό του, από όνειρα, ελπίδα και ελπιδοφόρα προοπτική.

Αυτή είναι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, που με 2,5 δις προεκλογικά υποσχόταν πως θα αντιμετωπίσει το σύνολο των προβλημάτων της Ελληνικής κοινωνίας.

Αυτή η κυβέρνηση…
- Δεν είναι απλώς ανίκανη να σχεδιάσει μια πολιτική δυναμικής ανάπτυξης για τον τόπο, (γι αυτό και πελαγοδρομεί αυτοσχεδιάζοντας και πιθηκίζονας με υπαγορευόμενες ετοιματζίδικες συνταγές)…

- Δεν είναι απλώς δυο φορές ανίκανη να εμπνευστεί από τη δυναμική του λαού της, (γι αυτό και βάλθηκε άλλωστε να του τσαλακώσει παντελώς την αξιοπρέπεια)…

- Δεν είναι απλώς τρεις φορές ανίκανη να ορθώσει ένα πλέγμα επιθετικού οικονομικού προστατευτισμού απέναντι στη λυσσασμένη επίθεση των οικονομικών βρικολάκων, (γι αυτό και εξαντλεί το σύνολο του πολιτικού της τσαμπουκά σε μια πρωτοφανή επιδρομή με στόχο να φορολογήσει ακόμη και την απελπισία του Ελληνα πολίτη)…

- Δεν είναι απλώς πολλαπλά ανίκανη να αντιληφθεί πως πίσω από τον καλοσχεδιασμένο αντιπερισπασμό της οικονομικής απαξίωσης της χώρας, βρίσκεται ο κεντρικός στόχος των ξένων κέντρων που είναι η καθολική εθνική παράδοση της Ελλάδας, (γι αυτό άλλωστε και παραμένει προσκολλημένη στη λογική των ανέξοδων φραστικών αντιδράσεων χωρίς να συνειδητοποιεί πως πίσω από το καρότο των προσωρινών «αποτελεσμάτων» της φραστικής της παπαρδελολογίας, κρύβεται το μαστίγιο που καιροφυλακτεί για να λειτουργήσει αλύπητα στην επόμενη στροφή)...

Αλλά το σημαντικότερο απ΄όλα είναι πως συνιστά μια επικίνδυνη ομάδα πολιτικών χαρτογιακάδων, που σύντομα θα έχουν βάλει σε δυσκολοξεπέραστες περιπέτειες τη χώρα.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΥΜΝΗ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΜΥΑΛΟ… ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ…

Υποβαθμίζει την Ελλάδα η Fitch

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ SPREAD… ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε εκ νέου από τον οίκο Fitch, σε ΒΒΒ+ από Α- ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης. H αναγγελία της είδησης έφερε μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον δείκτη να πραγματοποιεί «βουτιά» σχεδόν πέντε μονάδων.

Σύμφωνα με τον Οίκο η κίνηση καθρεφτίζει την ανησυχία για την πορεία και την μελλοντική εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας καθώς όπως επισημαίνει υπάρχει χαμηλή αξιοπιστία των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών στην Ελλάδα.

Κάνει λόγο για έλλειψη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητας μέσα στην προσεχή τριετία με πενταετία και κρούει τον κώδωνα για νέα υποβάθμιση αν δεν συγκρατηθεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός. Σημειώνεται ότι πλέον τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται ακριβώς στο «κατώφλι» της ΕΚΤ, δηλαδή στο όριο πιστοληπτικής ικανότητας που θέτει (έχει χαμηλώσει προσωρινά λόγω της κρίσης) για να γίνονται δεκτά από αυτή ως ‘ενέχυρο» δανεισμού.
Ο οίκος συστήνει δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης (δηλαδή να αλλάξει το Οutlook σε σταθερό από αρνητικό). Όπως αναφέρει, θεωρεί αμφίβολη την διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης και εκτιμά ότι μπορεί το χρέος να εκτοξευθεί έως το 130 % του ΑΕΠ πριν αρχίσει να φθίνει.

Πτώση στο ΧΑ, άνοιγμα στα σπρεντ φέρνει η είδηση

Αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών έφερε η ανακοίνωση της είδησης καθώς οι τιμές των μετοχών σημειώνουν πτώση σχεδόν 5%.
Η ανακοίνωση προκάλεσε ακόμα έκρηξη στο spread των ελληνικών ομολόγων ανεβάζοντάς το στις 230 μονάδες βάσης από τις 201 που ήταν χθες.
Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ - KIRIAKOS

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ.

ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΨΙΜΟ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΜΕΡΑΜΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΤΟ ΙΕΡΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΧΥΘΗΚΑΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΚΩΛΟ.... ΤΗΝ ΜΙΑ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ, ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕ ΚΩΛΟΠ.... ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΦΥΛΑΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΟΣΙΑ ΑΛΛΑ ΣΥΧΡΟΝΩΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΟΓΟΔΩΤΗΣΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ Κ.Α ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.