Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009
Τα εθνικά και ο Αντ. Σαμαράς
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τα πράγματα, κυρίως στα θέματα που χαρακτηρίζουμε εθνικά (Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Σκοπιανό).
Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
mignatiou@aol.com
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως η εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας αλλάζει τα πράγματα, κυρίως στα θέματα που χαρακτηρίζουμε εθνικά (Αιγαίο και ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και Σκοπιανό).
Ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. είχε παρουσιάσει στο παρελθόν «σκληρές» θέσεις στα ζητήματα αυτά, άλλωστε προτίμησε να συγκρουστεί με το σύνολο της τότε πολιτικής ηγεσίας για να υπερασπιστεί στις απόψεις του στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.
Δεδομένη είναι η στάση του στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, επέλεξε να ταχθεί στο πλευρό του Τάσσου Παπαδόπουλου και όλων εκείνων που πίστευαν πως το σχέδιο Ανάν αποτελούσε αυτοκτονική πράξη.
Ηταν ένας εκ των λίγων πολιτικών που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν το άθλιο κατασκεύασμα της κυβέρνησης Μπους-Τσέινι. Παρόμοια στάση τηρεί και στα ελληνοτουρκικά. Πιστεύει ότι πρέπει να κοπεί ο βήχας της Τουρκίας στη Θράκη και υποστηρίζει πως οι εισηγήσεις της Αγκυρας για διάλογο είναι ανειλικρινείς. Ενώ προσφέρουν «κλάδο ελαίας», την ίδια στιγμή έχουν κάνει σουρωτήρι τους ουρανούς του Αιγαίου.
Με λίγα λόγια, ο Αντώνης Σαμαράς πρεσβεύει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που έκανε πολιτική ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Εάν μελετήσει κανείς τις θέσεις και τις προτάσεις τους στα εθνικά θέματα, θα παραδεχθεί πως οι διαφορές είναι τεράστιες και οι θέσεις τους δεν συναντώνται πουθενά.
Είναι η πρώτη φορά μετά την κρίση στα Ιμια, όπου τις θέσεις της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης χωρίζει χάσμα. Από την εκλογή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ., το 1997, μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, τα δύο μεγάλα κόμματα «έβλεπαν» με το ίδιο μάτι τα εθνικά θέματα και δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς πως τα αντιμετώπιζαν ως βαρίδια και ενοχλήσεις, σάμπως και φέρει την ευθύνη η Ελλάδα για το γεγονός ότι γειτονικές χώρες επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία.
Στις ξένες πρωτεύουσες η νέα χρονιά χαρακτηρίζεται κρίσιμη για το Κυπριακό και το Σκοπιανό. Επίσης, εάν συναινέσει η Αθήνα στις «φιλικές πιέσεις» της Αγκυρας και της Ουάσιγκτον, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εισέλθουν σε διμερή διάλογο για τις διαφορές στο Αιγαίο.
Είναι τρεις ανοικτές πληγές που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας και της Κύπρου. Πρέπει να απορριφθεί κάθε σκέψη ή ιδέα εξυπηρέτησης νατοϊκων ή δυτικών συμφερόντων. Τα νατοϊκά και τα δυτικά συμφέροντα δεν συμβάδισαν ποτέ με τα συμφέροντα της Αθήνας και της Λευκωσίας.
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος παράγοντας του ελληνικού πολιτικού σκηνικού. Εκεί που δεν το περίμενε κανείς, η Ν.Δ. απέκτησε ένα αρχηγό ο οποίος βρίσκεται σε δικαιολογημένη αντιπαλότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ξένες κυβερνήσεις, τις οποίες θεωρεί ως δυνάμεις που πολεμούν την Ελλάδα.
Οι πράξεις των χωρών αυτών δικαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η Αμερική και άλλες σύμμαχες χώρες βρίσκονται απέναντι από την Ελλάδα και την Κύπρο. Οι Αμερικανοί δεν έχουν κρύψει ποτέ το γεγονός ότι πολιτεύονται με βάση μόνο τα συμφέροντά τους.
Μελετώντας κανείς την ιστορία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, θα διαπιστώσει πως όσες φορές η Αθήνα αποφάσισε να συμπλεύσει με την Ουάσιγκτον ελπίζοντας σε «καλύτερες μέρες», ανταμείφθηκε με σχέδια και προτάσεις που ταπείνωναν την Ελλάδα. Μέχρι της στιγμής, ο πρωθυπουργός πολιτεύεται καλά στα εθνικά θέματα. Η παρουσία του Σαμαρά στην ηγεσία της Ν.Δ. θα τον βοηθήσει να συνεχίσει να περπατά στον ίδιο δρόμο...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου