Τρίτη 13 Απριλίου 2010

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΓΙΑ 150000 ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Μέσα στην "ευφορία" που επικρατεί τις τελευταίες ώρες για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε μηχανισμός δανειοδότησης με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που δανείζεται αυτή την στιγμή η χώρα διεθνώς, φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποια "ψιλά γράμματα": Απολύσεις 70-150.000 δημοσίων υπαλλήλων, τόσο μονίμων όσο και συμβασιούχων! Σε ότι αφορά τους μόνιμους υπαλλήλους ο σκόπελος του Συντάγματος που απαγορεύει την απόλυσή τους φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί (για την ακρίβεια, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα ξεπεραστεί) με την κατάργηση των δημοσίων οργανισμών στους οποίους απασχολούνται. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει βρει "παράθυρο" για τη μη μετάταξή τους σε άλλο πόστο του δημοσίου και άρα θα επιτύχει να τους απομακρύνει. Σε ότι αφορά τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου, δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό κώλυμα. Απλώς θα τους ανακοινωθεί η λύση της σύμβασής τους. Επίσης έχει "κλειδώσει" και η περικοπή κατά 30% στα επιδόματα του Πάσχα, του Θέρους και των Χριστουγέννων, στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η ελαστικοποίηση των απολύσεων.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση περισσότερων από 180 δημόσιων οργανισμών και μέσω αυτού του τρόπου την απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς από τον δημόσιο τομέα τομέα (πολλοί από αυτούς, όπως ο ΟΣΕ θα επιχειρηθεί να πωληθούν στον ιδιωτικό τομέα), κατάργηση των επιδοτήσεων σε ΟΤΑ και δήμους, περικοπές των επιδοτήσεων των αγροτών, μείωση των επιδομάτων ασθενείας και αναπηρίας επιπλέον κατά 10% και πάγωμα των επιδομάτων τέκνων για 3 χρόνια, αύξηση του ΦΠΑ στο 25%, αύξηση στην φορολογία της βενζίνης των ποτών και των τσιγάρων, διπλασιασμό στον ΦΠΑ των τροφίμων, μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων κατά 40% - 50% κλπ.
Βέβαια όλα αυτά προοιωνίζουν τεράστια θύελλα, την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να την ανθέξει το κυβερνητικό σχήμα και κατ'αυτό τον τρόπο έχουν αναθερμανθεί και πάλι τα σενάρια για κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας".

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΠΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Στελέχη της Ρηγίλλης επισημαίνουν ότι τα τελεσίγραφα θα έχουν και ονόματα όταν το αποφασίσει ο πρόεδρος του κόμματος.

Νέο γύρο εσωκομματικών συζητήσεων και αντιδράσεων έχουν προκαλέσει στη ΝΔ τα τρία μηνύματα που απηύθυνε μέσα σε τρεις ημέρες ο κ. Σαμαράς, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο των διαγραφών όχι μόνον της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά και εκείνων που πρωταγωνίστησαν αρνητικά τα τελευταία πέντε χρόνια στις κυβερνήσεις Καραμανλή.


Τα στελέχη της Ρηγίλλης επιμένουν ότι τα τελεσίγραφα που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ ισχύουν στο ακέραιο και διαμηνύουν ότι ο κ. Σαμαράς θα μιλήσει και με ονόματα όταν εκείνος το κρίνει απαραίτητο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του χθες (εκπομπή «Κοινωνία ώρα Μega»), επέμεινε -απαντώντας σε ερωτήσεις για την τέως υπουργό Εξωτερικών- ότι «σε κανέναν δεν επιβάλλεται να συμμετάσχει στην προσπάθεια αναγέννησης της ΝΔ, με το πιστόλι στον κρόταφο». Επίσης, όταν ρωτήθηκε για τα πρόσωπα στα οποία έχει αναφερθεί -χωρίς να τα κατονομάσει-, ο κ. Σαμαράς παρέπεμψε ουσιαστικά στις αποφάσεις για αποκλεισμό από τους συνδυασμούς που έχει λάβει ο κ. Καραμανλής πριν από τις εκλογές.

Από την πλευρά τους, πάντως, τα στελέχη που δέχτηκαν πιέσεις και δεν μετείχαν στις τελευταίες εκλογές δεν αναγνώρισαν τους εαυτούς τους όταν ενημερώθηκαν για τα μηνύματα Σαμαρά. Ο κ. Π. Δούκας, σε δηλώσεις του (ραδιοφωνικός σταθμός ΝΕΤ), τόνισε, απευθυνόμενος στη Ρηγίλλης: «Θα έλεγα ότι όχι μόνο δεν θα έπρεπε να με αφορά, θα έπρεπε να μου πουν και ένα «εύγε» για τη δουλειά που έκανα και στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών».

Εγκώμια
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα σχόλια είναι πολλά και ποικίλα, ενώ δεν έλειψαν στελέχη που -για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του περασμένου Οκτώβρη- έπλεξαν το εγκώμιο του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, υπονοώντας ότι αυτό το κεφάλαιο δεν έχει κλείσει ακόμη.

Πιο χαρακτηριστική ήταν, πάντως, η τοποθέτηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είπε ότι η συζήτηση περί διαγραφών «είναι εκτός τόπου και χρόνου». «Αυτά» -είπε χαρακτηριστικά (ραδιοφωνικός σταθμός 9,84)- «νομίζω -κατά την εκτίμησή μου πάντα- είναι εκτός τόπου και χρόνου». «Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η ΝΔ, στη φάση που είναι, βγαίνοντας από μια πολύ δύσκολη εκλογική ήττα, με τα δημοσκοπικά ποσοστά να μην έχουν ακόμα ανακάμψει -καλώς ή κακώς μας χρεώνεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση της χώρας σήμερα-, έχει το περιθώριο να συζητά για διαγραφές».

«Τον δρόμο της»
Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Θ. Γιαννόπουλου (ΝΕΤ), ο οποίος επεσήμανε ότι «ποτέ οι διαγραφές δεν προσέφεραν στη ΝΔ τίποτα». Ο κ. Γερ. Γιακουμάτος, από την πλευρά του, απέρριψε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει την κυρία Μπακογιάννη σε περίπτωση διαγραφής ή αποχώρησής της από τη ΝΔ. «Την ψήφισα, τη στήριξα, τώρα τον δρόμο της και τον δρόμο μου», είπε (ραδιοφωνικός σταθμός Real). Τέλος, μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Γ. Τραγάκης έπλεξε το εγκώμιο του κ. Καραμανλή, λέγοντας (ραδιοφωνικός σταθμός «Θέμα») ότι «είναι ένα κεφάλαιο για το κόμμα και την πατρίδα που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε».

Δ. Αβραμόπουλος
Το όνομα δεν είναι ταμπού

Νέο θέμα με την αλλαγή του ονόματος και των συμβόλων της ΝΔ ανέκυψε έπειτα από δηλώσεις του κ. Δημ. Αβραμόπουλου, ο οποίος κάθε άλλο παρά απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνέντευξή του («Κοινωνία Ωρα Mega») τόνισε ότι η εντολή που έδωσαν οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι να αλλάξουν όλα και πρόσθεσε ότι σε αυτή την πορεία δεν πρέπει να υπάρχουν θέματα ταμπού. «Το μήνυμα που μας στέλνει η κοινωνία και το οποίο πρέπει εμείς να μεταφράσουμε είναι -εφόσον το πιστεύουμε- «Αλλάξτε τα όλα. Αλλάξτε και εσείς». Οι αλλαγές δεν οριοθετούνται. Δεν υπάρχουν κομμάτια αυτής της διαδικασίας που θα μείνουν ανέπαφα και απέξω ή ταμπού», τόνισε απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής ονόματος του κόμματος.

Γιάννης Σαραντάκος