- Μεγαλύτερες οι απώλειες για τους υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών
- Χαμένοι οι υπάλληλοι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αναλυτικά παραδείγματα.
- Αγριο ψαλίδι στα επιδόματα, μένουν μόνο πέντε.
- Τι λέει στο Νewsit o εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης
- Για σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ
Μεγάλες μειώσεις και ανατροπές φέρνει το ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει από σήμερα στις αποδοχές χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο.
Οπως δήλωσε στο Νewsit o εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης "κρισιμα ζητήματα που θα φανούν στην πράξη για τους δημοσίους υπαλληλους και που πρέπει να αποσαφηνιστούν θα ξεκινήσουν να δημιουργούν προβλήματα από σήμερα το πρωί που θα αρχίσει η εφαρμογη του ενιαίου μισθολογίου. Ενα κρίσιμο ζήτημα είναι η σύνδεση του μισθού με τη βαθμολογική εξέλιξη ενός υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο λίγοι υπάλληλοι ανεβαίνουν τη βαθμολογική κλίμακα τόσο λιγότερα χρήματα θα δαπανά για τη μισθοδοσία τους το δημόσιο.
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον βασικό τους μισθό να ψαλιδίζεται ακόμη και περισσότερο από 1.200 ευρώ.
Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ "ΡΕΤΙΡΕ"
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στους υπαλληλους των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εξωτερικών, δηλαδή στα λεγόμενα ρετιρέ του Δημοσίου.
ΧΑΜΕΝΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Οι υπάλληλοι που θα πληγούν είναι κυρίως εκείνοι με χαμηλά τυπικά προσόντα, δηλαδή Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι οποίοι λάμβαναν στο παρελθόν υψηλά επιδόματα.
Οπως αποσαφηνίζει ο κύριος Περπατάρης "για παράδειγμα ένας υπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζεται 29 χρόνια θα τοποθετηθεί στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο. Ενώ ένας νεοπροσλαμβανόμενος θα χρειαστεί 20 χρόνια για να φτάσει στη θέση αυτή. Αντίστοιχο κούρεμα ισχύει και για τις υπόλοιπες κατηγορίες υπαλληλων.
Αυτό σημαίνει πως ισχύουν 2 μέτρα και 2 σταθμά σε σχέση με τους παλιότερους υπαλλήλους της ίδιας υπηρεσίας συγκριτικά με τους νεότερους. Επέλεξε δηλαδή η κυβέρνηση όσοι υπηρετούν σήμερα στο δημόσιο να τοποθετηθούν σε χαμηλά μισθολογικά κλιμάκια προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.
ΚΡΑΥΓΑΛΕΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
"Στην κατεύθυνση αυτή" εξηγεί ο κύριος Περπατάρης "υπάρχει και το μέτρο με βάση το οποίο αυξάνεται η κλίμακα της υπηρεσίας, δηλαδή από 4 κλιμάκια που ήταν μέχρι σήμερα πάνε στα 6 κλιμάκια, πράγμα που κάνει πιο δύσκολη την υπηρεσιακή εξέλιξη και την προαγωγή.
Ενα άλλο κρίσιμο επίσης θέμα είναι οτι οι αποκλίσεις ανάμεσα στους παλιοτερους και νεότερους υπαλληλους σε ότι αφορά στην προϋπηρεσία άρα και τους μισθούς θα είναι σημαντικές όχι μόνο για τους αποφοίτους για της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για τους πτυχιούχους των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που έχει τελειώσει Πανεπιστημιακή σχολή με 9 έτη προϋπηρεσίας θα τοποθετηθει με το νέο σύστημα στον 5ο βαθμό, ενώ ένας συνάδελφος του που έχει εισαχθεί στο δημόσιο πρόσφατα θα χρειαστεί 4 χρόνια για να τοποθετηθεί στον ίδιο βαθμό.
Στους χαμένους συγκαταλέγονται και οι νεοδιοριζόμενοι καθώς οι νέοι βασικοί μισθοί είναι ελάχιστα πιο υψηλοί από όσους ίσχυαν, απέχουν όμως από τις συνολικές αποδοχές που χορηγούνταν μέχρι τώρα σε όσους προσλαμβάνονταν στο Δημόσιο. Επιπλέον καταργείται ακόμη και η αυτοδίκαιη μονιμοποίηση μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο των νέων υπαλλήλων και προβλέπεται πλέον αξιολόγηση.
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ - ΜΕΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ
Από τα επιδόματα παραμένουν μόνο αυτά που αφορούν την επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία (150 ευρώ).
Των απομακρυσμένων – παραμεθόριων καθώς και προβληματικών περιοχών (100 ευρώ).
Επίσης αυξάνεται το επίδομα θέσης για τους γενικούς διευθυντές (900 ευρώ) τους διευθυντές (450 ευρώ) και τους προϊστάμενους τμημάτων (250 ευρώ).
Παραμένουν τα επιδόματα αδείας και εορτών (1.000 ευρώ συνολικά).
Η οικογενειακή παροχή αναλογεί σε 50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για 2 παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για τέσσερα παιδιά και αυξάνεται κατά 70 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί.
Τέλος είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τις κρίσιμες αποφάσεις για την εξέλιξη των υπαλλήλων θα λαμβάνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια τα οποία θα συγκροτούνται από 3 διορισμένους από την πολιτική ηγεσία διευθυντές και 2 εκλεγμένους από το σύνολο των υπαλληλων του κάθε δημόσιου φορέα με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα αντικειμενικότητας των αποφάσεων αυτών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου