ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Προσεταιρίζεται η Άγκυρα το Κάιρο, που ήταν πάντα μόνιμος υποστηρικτής των θέσεών μας, κι εμείς δεν έχουμε πάρει... χαμπάρι
Στενή συνεργασία και στο στρατιωτικό επίπεδο αναπτύσσουν η Τουρκία και η Αίγυπτος διεξάγοντας για πρώτη φορά κοινή άσκηση μέσα στο FIR Αθηνών, παρά την αντίδραση της Ελλάδας.
Η τουρκοαιγυπτιακη άσκηση με την επωνυμία «Φιλική Θάλασσα» διεξήχθη από 16 έως 21 Νοεμβρίου στην ευαίσθητη περιοχή νότια από το Καστελλόριζο και συνέπεσε με την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου στην Άγκυρα.
Η Τουρκία συμμετείχε στην άσκηση με 11 πολεμικά πλοία και υποβρύχια, με αεροσκάφη F16, με αεροσκάφη και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, καθώς επίσης και με μια ομάδα υποβρυχίων καταστροφών, ενώ η Αίγυπτος με 5 πλοία και μία ομάδα ειδικών δυνάμεων.
Η Άγκυρα εξέδωσε παράνομα διεθνή αγγελία (ΝΟΤΑΜ) εντός του FIR Αθηνών με την οποία δέσμευε την περιοχή της άσκησης. Με την ενέργειά της αυτή η Τουρκία «διαγράφει» τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στην Ελλάδα από τον ICAO για να παρέχει ασφαλή εναέρια κυκλοφορία και Συνέγερση Έρευνας και Διάσωσης μέσα στο FIR Αθηνών. Παράλληλα όμως, εντάσσει την περιοχή αυτή στον έλεγχό της και την ορίζει αυθαίρετα ως τουρκική υφαλοκρηπίδα, ενώ δεν έχει οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η ΥΠΑ Ελλάδας αντέδρασε υποτονικά και χωρίς αποτέλεσμα, αρκούμενη σε έκδοση ΝΟΤΑΜ με την οποία χαρακτήριζε άκυρη την τουρκική. Αυτό όμως είχε αποτέλεσμα να επανέλθει η Τουρκία και με νέα αγγελία να δηλώσει αυθαίρετα ότι δεν υφιστατι συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον καθορισμό του εναερίου χώρου στην περιοχή, μετατρέποντας τα ανατολικά όρια του FIR Αθηνών σε... οικόπεδο εξ αδιαιρέτου
Η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό παράγοντα, γιατί με τη θέση που θα κρατήσει θα επηρεάσει σοβαρά -ως συμμετέχουσα χώρα- τις εξελίξεις για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ (Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας -Κύπρου- Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αν και στο παρελθόν η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν συμμετάσχει σε πολυεθνικές ασκήσεις στην περιοχή, είναι η πρώτη φορά που οι δύο αυτές μουσουλμανικές χώρες προχωρούν σε δική τους κοινή άσκηση σ' αυτήν την ευαίσθητη για την Ελλάδα και την Κύπρο περιοχή.
Η στρατηγική της τούρκικης εθνικής πολιτικής αποσκοπεί στον προσεταιρισμό της Αιγύπτου υπέρ των τούρκικων θέσεων και στην κοινή συμμετοχή σε ενέργειες, συμφωνίες και ασκήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.
Όπως είναι γνωστό, ειδικότερα τα δύο τελευταία χρόνια, η Τουρκία προβάλλει ιδιαιτέρως τα «εθνικά συμφέροντά της» στην Ανατολική Μεσόγειο με διάφορες μεθοδεύσεις, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο μόνιμης αμφισβήτησης των δικαιωμάτων τής Κύπρου στην περιοχή (χωρικά ύδατα, υφαλοκρηπίδα ΑΟ), αλλά και των αντίστοιχων ελληνικών στην περιοχή του Καστελλόριζου, με πλέον πρόσφατο το επεισόδια του περασμένου καλοκαιριού στη νήσο Ρω. Η Τουρκία έχει προκαλέσει επεισόδιο είτε με πλοία θαλασσίων ερευνών της, είτε αλλάζοντας αυθαίρετα τα όρια της τούρκικης υφαλοκρηπίδας κάτω από το Καστελλόριζο, είτε μεταθέτοντας «τα θαλάσσια σύνορά της» σε τμήματα της κατεχόμενης Κύπρου.
Μέχρι προσφάτως η Αίγυπτος βρισκόταν σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με την Ελλάδα και την Κύπρο. Όμως η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει κινηθεί πολύ δραστήρια με στόχο τον προσεταιρισμό της Αιγύπτου και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος υπέρ των τουρκικών θέσεων και απόψεων.
Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση αποσιωπά αυτό το σοβαρό θέμα και αδρανεί μεταθέτοντας την επίλυσή του για άλλους και για αργότερα, οδηγώντας σε τετελεσμένα χωρίς δυνατότητα ανατροπής.
Διότι θεωρείται αδιανόητο και εγκληματικό η Τουρκία να οριοθετεί αυθαίρετα υφαλοκρηπίδα που δεν της ανήκει σε βάρος μας, να εκδίδει σε μόνιμη βάση παράνομες αγγελίες (ΝΟΤΑΜ) και ναυτικές διελεύσεις στο FIR Αθηνών και η κυβέρνηση να αρκείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα δηλώσεων ή αποσιώπηση γεγονότων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου