Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Με το βιβλίο Ελληνίδας γίνεται μάθημα στα ξένα σχολεία

Η Μάχη της Κρήτης στην Αυστραλία
Την ιστορία της Μάχης της Κρήτης θα διδάσκονται από εδώ και στο εξής οι μαθητές των σχολείων σε Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Συγγραφέας του πρώτου, στην ιστορία του εκπαιδευτικού συστήματος των δύο χωρών, βιβλίου γι΄ αυτά που συνέβησαν το Μάιο του 1941 είναι η 38χρονη ομογενής Στέλλα Τζομπανάκη.

«H Μάχη της Κρήτης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη στρατιωτική ιστορία της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ωστόσο και στις δύο χώρες πολύ λίγα πράγματα έχουν ειπωθεί για το σημαντικό αυτό γεγονός» λέει στα «ΝΕΑ» η συγγραφέας του βιβλίου «Creforce. Τhe Αnzacs and the battle of Crete». Αnzacs ήταν το όνομα που δόθηκε στις ομάδες των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών που μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μερικοί από τους στρατιώτες αυτής της δύναμης μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο για να ενωθούν με τα εκεί συμμαχικά στρατεύματα. Χιλιάδες όμως Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί μεταφέρθηκαν στην Κρήτη για να ενισχύσουν με τμήματα του ελληνικού στρατού και τους Κρητικούς την άμυνα του νησιού στην επίθεση των ναζί με την κωδική ονομασία «Ερμής». «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Μελβούρνη. Ο πατέρας μου όμως έφθασε στην Αυστραλία από το Κόκκινο Χωριό των Χανίων και η μητέρα μου από την Ασή Γωνιά. Μου μετέδωσαν την αγάπη τους για την Κρήτη και την Ελλάδα κι έτσι μου ήρθε η ιδέα να γράψω ένα βιβλίο που θα μπορούσε να εξηγήσει σε δεκάχρονα παιδιά τι έγινε στην Κρήτη τον Μάιο του 1941». Στις επισκέψεις της στην Ελλάδα περνάει πάντοτε μεγάλο μέρος των διακοπών της στο νησί. «Θυμάμαι να επισκέπτομαι με τον θείο και τη θεία μου τον Κόλπο της Σούδας και να μου λένε ιστορίες από τις ημέρες που οι Γερμανοί μπήκαν στο χωριό τους. Όλα αυτά τα ακούσματα είχαν λειτουργήσει σε μένα σαν κομμάτια ενός παζλ που μπήκε στη σειρά του όταν άρχισα τη συγγραφή του βιβλίου».

ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα της Ελληνίδας δημοσιογράφου- συγγραφέως κράτησε δύο χρόνια και το βιβλίο εγκρίθηκε από τα υπουργεία Παιδείας των δύο χωρών

«Συγκινημένοι από την αγάπη των Κρητικών»

«Η ΜΑΧΗ της Κρήτης κράτησε 10 ημέρες. Οι δεσμοί όμως που δημιουργήθηκαν μεταξύ των Κρητικών, των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών είναι δυνατοί μέχρι και σήμερα. Απόδειξη, οι εορτασμοί που γίνονται σε ανάμνησή της κάθε χρόνο», λέει η κ. Τζομπανάκη, η οποία συνάντησε για τις ανάγκες συγγραφής του βιβλίου αρκετούς από τους στρατιώτες της Αnzacs. «Όλοι τους ακόμη νιώθουν συγκινημένοι από την αγάπη των Κρητικών. Μου εξηγούσαν πώς οι κάτοικοι του νησιού με κίνδυνο της ζωής τους τούς πρόσφεραν καταφύγιο και τους αποκαλούσαν Αργοναύτες του Νότιου Κόσμου».

Όπως επισημαίνει η συγγραφέας: «Πρόθεσή μου ήταν να δώσω τη Μάχη της Κρήτης από όλες τις οπτικές. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά το καθαυτό στρατιωτικό μέρος, αλλά τη ζωή, τα πιστεύω και τις θυσίες των Κρητικών για να σώσουν τους στρατιώτες. Επίσης τις εμπειρίες των στρατιωτών που έπεσαν αιχμάλωτοι στα χέρια των Γερμανών και βρέθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Στη μάχη συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Από τη Νέα Ζηλανδία συμμετείχε το 2ο Τμήμα, εκτός από την 6η Ταξιαρχία και τη διοίκηση του τμήματος που είχε σταλεί στην Αίγυπτο, από την πλευρά των Αυστραλών η 19η Ταξιαρχία και η βρετανική 14η Ταξιαρχία Πεζικού. Οι συμμαχικές δυνάμεις μέτρησαν 3.500 νεκρούς και τραυματίες, ενώ 17.500 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από τους Γερμανούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου