Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Τα οικονομικά έριξαν σε δεύτερο πλάνο τα εθνικά

Ευχαριστώντας την κα Κλίντον για τα θερμά της λόγια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος.

Την πρόταση για ένα κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, στο πλαίσιο της G 20 - την οποία θα παρουσιάσει επισήμως σήμερα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα- συζήτησε, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Κόντρα στις προβλέψεις, οι συνομιλίες που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικεντρώθηκαν κυρίως στην οικονομική κρίση και, κατά δεύτερο λόγο, σε ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος (Αφγανιστάν, Βαλκάνια, Κυπριακό κ.α.), χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες αναφορές σε εθνικά θέματα όπως το Σκοπιανό.
Δηλώσεις Παπανδρέου - Κλίντον.

Η συνεργασία ΗΠΑ - Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Από την πλευρά της, η κα Κλίντον συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό για ό,τι κάνει στην τρέχουσα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ευχαριστώντας την κα Κλίντον για τα θερμά της λόγια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ έκανε λόγο για πρακτικές που δεν βοηθούν τις χώρες που κάνουν τα σωστά βήματα, λόγω της κερδοσκοπίας.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από ελληνικής πλευράς η σημερινή συνάντηση με Ομπάμα.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενός ρυθμιστικού πλαισίου για να διασφαλίσουμε, όπως είπε, ότι οι αγορές θα λειτουργήσουν επ' ωφελεία των πολιτών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «οι Ελληνες γνωρίζουν ότι καλούμαστε να αλλάξουμε τη χώρα μας, να κάνουμε βαθιές τομές... Οι πολίτες με εξέλεξαν να κάνω τις βαθιές αυτές τομές».

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν ζήτησε κάτι από τις ΗΠΑ, υποστηρίζουμε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, συγχαίρουμε την κυβέρνηση για τα γρήγορα βήματα για τις αλλαγές που καλείται να εφαρμόσει δεδομένης της κατάστασης που κληρονόμησε», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε από κοινού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων… Εχουμε κοινές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε και μία εξ αυτών είναι η οικονομική πρόκληση», σημείωσε η κα Κλίντον. «Μία από τις πιο πιεστικές κοινές προκλήσεις σήμερα είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία οδήγησε ανθρώπους στην ανεργία, οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στέρεψε το δημόσιο κορβανά τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα».

Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Ελλάδα πολύτιμο σύμμαχο, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο Αφγανιστάν, τόνισε ότι είναι στρατηγικός εταίρος στα Βαλκάνια (υποστηρίζοντας την ελληνική πρωτοβουλία για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. μέχρι το 2014), και επανέλαβε την αλληλεγγύη της Ουάσιγκτον στη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τις χαρακτήρισε πολύ σημαντικές, σημειώνοντας πως η Αθήνα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά, όπως επεσήμανε, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε στο δρόμο αυτό.

«Πιστεύω ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό θα βρούμε ένα συμβολισμό της προσέγγισής μας που έχει αρχίσει πριν από μερικά χρόνια ... Να μπορέσουμε να εργαστούμε από κοινού ώστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλοί εταίροι», ανέφερε.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να ελευθερώσουμε την Κύπρο από τη δραστηριότητα του τουρκικού στρατού», ενώ εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου