Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Βουλγαρική πρόταση: ‘Να καταργηθεί ο ΦΠΑ για τους Έλληνες’!

Βούλγαρος δήμαρχος ακριτικής πόλης, η οποία πρόσφατα συνδέθηκε οδικά με την Ελλάδα, ζητάει από το βουλγαρικό υπουργείο Οικονομικών να καταργήσει τον ΦΠΑ στα ψώνια των αλλοδαπών.

«Ο δήμαρχος της Κιουστεντίλ (Кюстендил), Πετάρ Παούνοφ (Петър Паунов) πέταξε το γάντι στην Ελλάδα για αγορές αλλοδαπών", γράφει η βουλγαρική εφημερίδα Στάνταρτ, "εισηγήθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ να συζητήσουν στο υπουργικό συμβούλιο την πρόταση «Ζώνη 50», μια συνοριακή ζώνη, απαλλαγμένη από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Σύμφωνα με την πρόταση του δημάρχου, η ζώνη θα μπορούσε να επεκταθεί από τα ελληνικά σύνορα και προς τα Σκοπιανά και στα Σερβικά.

«Η ιδέα είναι πρωτότυπη», γράφει η εφημερίδα «υπάρχει, άλλωστε, και προηγούμενο στον ευρωπαϊκό χώρο αφού εφαρμόστηκε με επιτυχία στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας. Την ίδια λογική εφαρμόζουν και οι Έλληνες όταν ψωνίζουν από τα καταστήματά τους αλλοδαποί».

Η ιδέα προέρχεται από την εμπορική ένωση της Κιουστεντίλ, η οποια προτείνει το μέτρο αυτό, για την τόνωση της αγοράς, με την εφαρμογή ενός απλουστευμένου φορολογικού καθεστώτος στην περιοχή.

«Ένα παρόμοιο καθεστώς εφαρμόζεται σε μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, και με την εφαρμογή του στους επαγγελματίες της περιοχής, θα δίδονταν η δυνατότητα ακόμη και εξαγωγής των προϊόντων τους»

Ο δήμαρχος της πόλης αυτής πιστεύει πως με την αύξηση του τζίρου που θα παρουσιαστεί, αφού οι γείτονες Έλληνες, θα γεμίζουν το καλάθι τους, θα επωφεληθεί και το κράτος που θα αντισταθμίσει μία ενδεχόμενη απώλεια από φόρους.

Ο Παούνοφ την χαρακτήρισε ως πρόταση «καινοτόμο» και σύμφωνα με αυτόν, θα μπορούσε να υλοποιηθεί με διμερείς συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες. Μένει να εξεταστεί. κατά πόσο επιτρέπει ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια τέτοια ρύθμιση μεταξύ μελών αλλά και με μη κοινοτικές χώρες όπως είναι η πΓΔΜ και η Σερβία.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου