Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Τα Αμερικανικά συνδικάτα ξυπνούν από το λήθαργο

Τα Αμερικανικά συνδικάτα ξυπνούν από το λήθαργο και στρέφονται κατά της Goldman Sachs και των 5 μεγαλύτερων Αμερικανικών τραπεζών.
Η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Αμερικής προγραμματίζει μέσα στο Μάρτιο κινητοποιήσεις κατά της Goldman Sachs και των 5 μεγαλύτερων Αμερικανικών τραπεζών.
Ο καταλύτης της αντίδρασης είναι τα πριμ της Wall Str. ύψους 16.2 δισ. δολ.
Ο Ρίτσαρντ Τράμκα, επικεφαλής της AFL-CIO, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης των ΗΠΑ και σθεναρός υποστηρικτής του φόρου επί των συναλλαγών ασφαλίστρων της Wall, ο οποίος είχε προταθεί το χειμώνα του 2009, και στη συνέχεια τα λόμπι έσπευσαν να τον θάψουν, προανήγγειλε χθες «δύο εβδομάδες διαδηλώσεων κατά της Goldman Sachs Group Inc -της πλέον κερδοφόρας εταιρείας ασφαλίστρων στην ιστορία των ΗΠΑ- και κατά των 5 μεγαλύτερων τραπεζών.»

Κεντρικό σλόγκαν των κινητοποιήσεων θα είναι το “Make Wall Street Pay”, και η AFL-CIO θα απαιτήσει την ψήφιση του νόμου για το φόρο επί των συναλλαγών ασφαλίστρων, ο οποίος όπως έχουν υπολογίσει θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 900 δις δολαρίων για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε όλη την Αμερική.

Το ποσό που απαιτούν τα αμερικανικά συνδικάτα είναι 60φορές τα 15 δις δολ. που ενέκρινε η Γερουσία το Φεβρουάριο, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την τελευταία εβδομάδα ένα κονδύλι ύψους 18 δις δολ.
Ο Υπουργός Οικονομικών, Τίμοθυ Γκάιτνερ έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο φόρο των συναλλαγών ασφαλίστρων, αλλά ο αρχισυνδικαλιστής διατείνεται ότι έχει υποστήριξη στο Λ. Οίκο, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ονομαστικά.
Ο Lucas van Praag, κάποιος από τους πολλούς εκπροσώπους της Goldman Sachs στη Ν. Υόρκη αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση.

Η AFL-CIO έχει προγραμματίσει 200 απεργιακές εκδηλώσεις και στις 50 Πολιτείες, για ένα δεκαπενθήμερο από τις 15 Μαρτίου και μετά. Η οργή κατά της υπερ-συσσώρευσης πλούτου από τα golden boys αρχίζει και εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ και συνοψίζεται στα λόγια του καθηγητή του Μπέρκλει Χάρλεϊ Σάικεν: «Η Wall Street είναι το σύμβολο ενός αμόκ απληστίας και τα συνδικάτα θέλουμε να γίνουν η φωνή όλων των εργαζομένων, είτε αυτοί είναι μέλη τους είτε όχι!»

Η Wall Street μέχρι σήμερα ήταν συνηθισμένη να αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σηκώνοντας ειρωνικά το ένα φρύδι, έχοντας πλήρη επίγνωση της ισχύος της.
Αν ωστόσο τα συνδικάτα κατορθώσουν να δημιουργήσουν ένα ριζοσπαστικό κίνημα από τη βάση παρακινώντας τον κόσμο να εκφράσει έμπρακτα την οργή του κατά της Wall, και διοργανώσουν μερικές επιτυχημένες απεργίες που θα παραλύσουν τη χώρα απ’ άκρου εις άκρο, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν πολύ γρήγορα.
Αν ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας, της οποίας ο κόσμος αντιστέκεται σθεναρά στα στραγγαλιστικά μέτρα και με τον εφιάλτη της ελληνικής λιτότητας αργά ή γρήγορα να πλήττει και τις ΗΠΑ, το ζήτημα στην Αμερική δεν θα είναι πλέον το Αν πρέπει να γίνουν καθολικές απεργίες, αλλά το Πότε θα γίνουν αυτές.

Και στη χώρα, στην οποία το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα χρωστά το συμβολισμό της 1ης Μάη, ο στόχος κάθε κινητοποίησης δεν θα μπορούσε παρά να είναι αυτοί που προκάλεσαν την οικονομική κρίση του «συστήματος» – η Goldman Sachs και οι 5 μεγάλοι τραπεζίτες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου