Σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Βουλγάρα δημοσιογράφος Athanassova Boika καταγράφει την πραγματικότητα της σημερινής Ελλάδας.
«Η ελληνική κυβέρνηση άφησε το στίγμα της στην ιστορία της Ελλαδας, με την εισαγωγή των πιο άγριων οικονομικών μέτρων που εφαρμόστηκαν ποτέ, μέσα στην πιο βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα», γράφει η δημοσιογράφος στην βουλγαρική εφημερίδα «24 ώρες».
«Η γενιά μας δεν είναι υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση, οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη» θα δηλώσει η Ευαγγελία Τοπαλίδη. Ενώ ο Σταύρος Αγαπητός θα επισημάνει «θα ζήσουμε πιο δύσκολα από ό, τι οι γονείς μας».
Δεν υπάρχει ούτε ένας ξένος επισκέπτης, θα σημειώσει η συντάκτρια, που δεν εντυπωσιάζεται από την ανέμελη και καλή εμφάνιση των νεαρών που γεμίζουν τις καφετέριες, οι νέοι αυτοί που αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα των προηγούμενων γενεών και κυβερνήσεων. Υπάρχει μια γενική απαισιοδοξία από τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης. Μια θέση στο δημόσιο είναι προνόμιο μόνο σε όσους έχουν δεσμούς με αυτό ή έχουν κομματικές διασυνδέσεις.
Η Μυρτώ Λαμπροπούλου, που έχει τελειώσει εξειδίκευση στο marketing σε πανεπιστήμιο της Αγγλίας, δηλώνει πως είναι αδύνατο να βρεθεί θέση στο δημόσιο.
"Περισσότερο από 2 μήνες ψάχνω για δουλειά και το αποτέλεσμα είναι να δουλεύω για 700 ευρώ σε μια τράπεζα. Θα μας πνίξουν οι αυξήσεις, ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα, όλα ακριβαίνουν»...
Οι έμποροι σημειώνουν πτώση του τζίρου τους κατά 50%, ακόμη και τα ταξί έχουν πτώση.
«Η Ελλάδα είναι σε οικονομική κατάρρευση. Η παραοικονομία υπολογίζεται σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ".
Δύο εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.
Η χώρα έχει το υψηλότερο ποσοστό φτώχιας στην ζώνη του ευρώ, κυμαίνεται από 11 έως 20%. Δραματική μάχη επιβίωσης κάνουν 169 χιλιάδες Έλληνες που ζουν με λιγότερα από 5 ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με την Eurostat.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα του συνόλου των Ελλήνων, κάτω από των 30 ετών, δεν έχουν φύγει ακόμη από το σπίτι των γονιών τους.
Στους οικονομικούς μετανάστες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι περισσότεροι εργάζονται για 600 ή 700 ευρώ το μήνα και οι περισσότεροι είναι ανασφάλιστοι.
«Λίγο πιο κάτω από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα δει κανείς και τους άστεγους που έχουν τα παγκάκια για κρεβάτι και ένα κουτί για μαξιλάρι...
Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου