Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΤΟ 2009 Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ * 50% Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ,ΠΟΙΟΝ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Νέος, ένας στους δύο που πιάνονται για έγκλημα
Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Το 45% των συλληφθέντων για την εμπλοκή τους σε εγκληματικές πράξεις είναι νέοι άνθρωποι, ηλικίας από 13 έως 29 χρόνων, ανέφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας στη χθεσινή τελετή βράβευσης έργων ευποιίας, αλτρουισμού και κοινωνικής προσφοράς που διοργάνωσαν οι Ροταριανοί Ομιλοι της Θεσσαλονίκης.

«Το 2009 καταγράφηκε η απώτατη έξαρση της εγκληματικότητας για διάφορους λόγους» τόνισε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι: Καθημερινά καταγράφονται 199 κλοπές και διαρρήξεις. Μία διάρρηξη κάθε επτά λεπτά και μία ληστεία κάθε δύο ώρες. Σε εγκληματικές πράξεις (ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις, βιασμοί κ.ά.) συμμετέχουν αλλοδαποί κατά 50%. Εξιχνιάζεται το 30% με 40% των περιπτώσεων στη λεγόμενη εγκληματικότητα του δρόμου (ληστείες σε βάρος πολιτών, αρπαγές τσαντών κ.ά.).

«Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα» επανέλαβε ο κ. Βούγιας, ενώ εξήρε τον ρόλο των συνανθρώπων μας που «προσέφεραν από το περίσσευμα της ψυχή τους στο κοινωνικό σύνολο».

Τρανό παράδειγμα αποτελούν η Αναστασία και ο Στέφανος Σταμένκοβιτς που βραβεύτηκαν για δωρεά ζωής προς τον συνάνθρωπο. Ελαβαν βραβείο ευποιίας επειδή δώρισαν τα ζωτικά όργανα της 14χρονης κόρης τους που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα. «Οι λήπτες έχουν ένα κομμάτι από τη Μαρία. Αυτό μας δίνει ζωή» ανέφεραν στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Οι Ροταριανοί Ομιλοι Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πανοράματος και «Αριστα Τελείν» βράβευσαν συνολικά 18 περιπτώσεις.

Εκτός από τους Σταμένκοβιτς απένειμαν βραβεία ευποιίας:

Στη «Μέριμνα Παιδιού Καβάλας» και στην «Κωστοπούλειο Στέγη Σερρών» για τη μακρόχρονη και συνεχή προσφορά τους στην τρίτη ηλικία. Στην «Πηγή Ζωής» για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και τη στήριξη ατόμων με μεσογειακή αναιμία. Στον αρχιπυροσβέστη Γ. Ταχτζίδη και στον πυροσβέστη Θ. Σπυριδόπουλο για σημαντική προσφορά αιμοδοσίας σε συνάνθρωπο. Στην Ευγενία Μπαλτογιάννη για δωρεά ζωής προς τον συνάνθρωπο. Στη Ζωή Λειβαδίτου για σημαντική εθελοντική δράση και προσφορά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην Παναγιώτα Σταμπουλή για σημαντική δωρεά στη γενέτειρά της.

Στον καλαθοσφαιριστή Λάζαρο Παπαδόπουλο για σημαντική προσφορά στο παιδί και στον ανάπηρο αθλητή. Στην «Ομάδα Φίλων Αναστασίας» για κοινωφελή προσφορά στα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στη Μονάδα Αυτιστικού Ατόμου «Ελπίδα» για την προσφορά στην εκπαίδευση και την κοινωνική ένταξη του αυτιστικού ατόμου. Στον αστυφύλακα Στέργιο Τριανταφυλλίδη για τη διάσωση με αυτοθυσία κινδυνεύοντος συνανθρώπου. Στον αστυφύλακα Κωνσταντίνο Γροσδάνη για αυτοθυσία και ηρωισμό κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Στην Αθανασία Τσακίρη για σημαντική δωρεά για κοινωφελείς σκοπούς. Στο «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» για την τριακονταετή προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Ακόμη απένειμαν δημόσιους επαίνους στους Αναστασία Μαρασλή, ψυχολόγο, και Ιωάννη Καϊλάρη, δάσκαλο,για την εθελοντική προσφορά τους στο έργο της κοινωνικής ενσωμάτωσης Ελλήνων Ρομά, και στον Ρούλη Ιμασίδη, μαθητή, για πράξη ακεραιότητας και εντιμότητας. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου