Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΣΕΡΒΙΑ

Σερβία: Η ελληνική κρίση απειλεί τη χώρα;


"Η Ελλάδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται στα 2,2 δις. Ευρώ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά την Αυστρία".

Θα μπορούσε να επηρεάσει η κρίση της Ελλάδας τη Σερβία;

Η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος επιχειρηματικός εταίρος της Σερβίας, και είναι λογικό, μετά από τα άσχημα ακούσματα που έρχονται στη χώρα, να δημιουργείται κάποια ανησυχία για την τύχη των ελληνικών επενδύσεων στη χώρα.

Το ενδιαφέρον των Σέρβων πολιτών αλλά και του Δημοσίου, προσηλώνονται στην τύχη που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία, οι οποίες αριθμούνται σε πέντε.

Σύμφωνα με διαβεβαιώσεις της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας, οι αποταμιεύσεις σε ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστού.


Υπερεκτιμήθηκε ο κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες

Οπωσδήποτε δεν είναι ευχάριστο γεγονός να δημιουργείται μια κρίση τέτοιας κλίμακας στην περιοχή μας, επεσήμανε στην Deutsche Welle, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Megatrend Βλαντιμίρ Βουκόβιτς, ειδικά επειδή είναι μεγάλος επενδυτής στη Σερβία.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, θεωρείται πως υπερεκτιμούνται οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις. Αυτές οι τράπεζες λόγω των νομικών ρυθμίσεων και επιχειρηματικών κανόνων δεν μπορούν τόσο εύκολα να αποσύρουν χρήματα από τη Σερβία.

Επισημαίνουμε ότι η κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτίστως κρίση του Κράτους, όχι του χρηματοπιστωτικού τομέα και των επιχειρήσεων, θα τονίσει ο Βουκόβιτς.


Σε πτώση οι ελληνικές επενδύσεις

Ο Οργανισμος Επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών, επιβεβαιώνει πως οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία έχουν μια πτωτική τάση τα τελευταία δύο χρόνια σε αντίθεση με την άνοδο που παρατηρήθηκε το 2006 και το 2007.

Το 2008 επενδύθηκαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο διακόσια εκατομμύρια δολάρια. Το 2009 το ποσό αυτό είναι μικρότερο κατά 100 εκατ. δολάρια.

Ο υπεύθυνος του Οργανισμού Δημόσιων Σχέσεων, δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει επενδύσει κυρίως στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην ενέργεια και στα ακίνητα.

«Αυτοί οι τομείς, ιδιαίτερα των ακινήτων, επηρεάζονται περισσότερο από τη κρίση και από τον τομέα αυτόν παρουσιάζεται η γενικότερη πτώση».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου