Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σήμα κινδύνου για 60.000 επιχειρήσεις - Στον αέρα 60.000 θέσεις εργασίας

Στις 110.000 θέσεις εργασίας που χάθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρόκειται να προστεθούν άλλες περίπου 60.000 ως τον Ιούνιο του 2010. Παράλληλα εκτιμάται ότι στη διετία 2010 - 2011 περίπου 60.000 μικρές επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Χθες ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Δ. Ασημακόπουλος , παρουσιάζοντας την έρευνα για την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δήλωσε ότι υπάρχει προφανής κίνδυνος για «στάση πληρωμών» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αν δεν ληφθούν «πυροσβεστικά μέτρα», όπως είναι ο διπλασιασμός των κεφαλαίων του ΤΕΜΠΜΕ, το ΕΣΠΑ και η μείωση των φορολογικών συντελεστών αν για δύο χρόνια διατηρηθούν ή αυξηθούν οι θέσεις εργασίας σε μια επιχείρηση.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία Μarc για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε πανελλαδικό δείγμα 809 επιχειρήσεων την περίοδο 8- 12 Φεβρουαρίου, στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2009 το 21,1% των επιχειρήσεων προέβη σε μείωση προσωπικού, ενώ μόλις το 2,2% προχώρησε σε αύξηση των θέσεων εργασίας. Η απώλεια θέσεων εργασίας εμφανίζεται με εντονότερο ρυθμό στη μεταποίηση και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Και στο πρώτο εξάμηνο του 2010 υπολογίζεται ότι είναι επισφαλείς 60.000

θέσεις εργασίας. Και όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, «αν και οι προσδοκίες εμφανίζονται θετικότερες σε σχέση με τις προ έξι μηνών προβλέψεις, πρέπει να επισημανθεί ότι αυτή η εξέλιξη δεν υποδηλώνει κατ΄ ανάγκην τάση ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά μάλλον μικρότερο βαθμό ευελιξίας των επιχειρήσεων ως προς τον περαιτέρω περιορισμό θέσεων εργασίας».

Η έρευνα
Περισσότεροι από τους επτά στους 10 ερωτηθέντες (71,8%) δήλωσαν ότι η θέση της επιχείρησής τους επιδεινώθηκε στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 και περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις (55,4%) προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Αντίστοιχα αρνητική είναι η εξέλιξη της κατάστασης στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, καθώς το 70,7% των επιχειρήσεων είδε τον τζίρο τους να συρρικνώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, με τα σημαντικότερα προβλήματα να παρατηρούνται στη μεταποίηση και στις μικρότερες επιχειρήσεις. Περισσότεροι από οκτώ στους 10 επιχειρηματίες εμφανίζονται απαισιόδοξοι ως προς την εξέλιξη του τζίρου των επιχειρήσεών τους στο πρώτο εξάμηνο του 2010, με το 53,2% να προβλέπει περαιτέρω μείωση και το 28,1% να θεωρεί ότι ο τζίρος θα παραμείνει αμετάβλητος στα σημερινά χαμηλά επίπεδα.

Ανάλογη είναι η εικόνα της αγοράς και για τη ζήτηση των προσφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς περισσότεροι από επτά στους 10 επιχειρηματίες είδαν τη ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να μειώνεται στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ειδικότερα στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης. Το 80% μάλιστα των ερωτηθέντων διατηρεί χαμηλές προσδοκίες ως προς την εξέλιξη της ζήτησης το αμέσως επόμενο εξάμηνο, προβλέποντας είτε τη συντήρηση της σημερινής ήδη συρρικνωμένης κατάστασης (27,7%) είτε τον περαιτέρω περιορισμό της ζήτησης (52,2%).

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, δεδομένου ότι το 74,7% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας- στις επιχειρήσεις της μεταποίησης ξεπερνά το 80%. Μάλιστα για περισσότερες από οκτώ στις 10 επιχειρήσεις προβλέπεται ότι η κατάσταση της ρευστότητας δεν πρόκειται να βελτιωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Δυσοίωνη παραμένει η κατάσταση στις παραγγελίες των επιχειρήσεων, καθώς οι επτά στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, ενώ το 54,1% προβλέπει περαιτέρω μείωση και στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση στις παραγγελίες που έχουν πραγματοποιήσει οι επιχειρήσεις στους προμηθευτές τους έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις όποιες αρνητικές προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη των παραγγελιών τον Ιούλιο του 2009, καθώς τότε «μόνο» το 47,5% των επιχειρήσεων προέβλεπε συρρίκνωση των παραγγελιών.

Και φυσικά αντιστοίχως έχει επηρεαστεί ο τομέας των επενδύσεων, καθώς μόλις το 4,9% των επιχειρήσεων προχώρησε σε αύξηση των επενδύσεων το τελευταίο εξάμηνο, ενώ μόλις το 8% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση των επενδύσεων στους επόμενους έξι μήνες.

Προβλήματα και στην καταβολή των εισφορών
Αναφορικά με τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 57,6% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι καταβάλλει πάντα εγκαίρως και χωρίς δυσκολία τις εισφορές, το 34,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 4,9% δηλώνει πλήρη αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΑΕΕ. Οπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Ασημακόπουλος, το 2007 μόλις το 17% των ασφαλισμένων δεν πλήρωνε εισφορές στον ΟΑΕΕ, το 2009 το σχετικό ποσοστό ήταν 33% και το 2010 εκτιμάται ότι θα φθάσει το 40%!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου