Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Επίσκεψη Νίμιτς σε ΠΓΔΜ-Ελλάδα

Στα Σκόπια μεταβαίνει, σήμερα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, ενώ την Παρασκευή θα επισκεφθεί και την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας. Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας στην ΠΓΔΜ.

Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Αμπντουλακίμ Αντέμι, (προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα, DUI, του Αλί Αχμέτι) και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία και πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ, Ζόραν Γιόλεφσκι.

Ο κ. Μιλόσοσκι, ανέφερε ότι η συνάντηση είχε διαβουλευτικό χαρακτήρα και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε, στις συναντήσεις που θα έχουμε με τον κ. Νίμιτς, να επιδείξουμε εποικοδομητική και δραστήρια διάθεση, με στόχο να συμβάλλουμε, το προσεχές διάστημα, στην εξεύρεση λύσης ή τουλάχιστον στην επίτευξη προόδου για το διμερές θέμα που επέβαλε η Ελλάδα και το οποίο σχετίζεται με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιδείξει ανάλογη εποικοδομητική διάθεση για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας. Σε ερώτηση αν αναμένεται ο κ. Νίμιτς να κομίσει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στον ίδιο τον κ. Νίμιτς και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα καλωσορίσει και θα εξετάσει σοβαρά οποιεσδήποτε ιδέες και πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.

Ο κ. Νίμιτς, μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια, θα μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο κ. Νίμιτς επισκέφθηκε τελευταία φορά τις πρωτεύουσες των δύο χωρών, τον Ιούλιο του 2009.

Η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προτεινόταν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου