Επαφές Νίμιτς με Ιβάνοφ και Μιλοσόσκι. Σήμερα βλέπει Γκρούεφσκι και στη συνέχεια μεταβαίνει, μέσω Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα. Σε κρίσιμη καμπή περνούν οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η επίσκεψη του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στην περιοχή, κατόπιν πολύμηνης αποχής από τη διαδικασία, σηματοδοτεί την έναρξη νέας πρωτοβουλίας, η οποία υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Στην εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ συμφώνησαν ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς και η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων.
Δύο λακωνικά και στεγνά ανακοινωθέντα
Μετά τις χθεσινές του συνομιλίες στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκ. Ιβάνοφ και τον ΥΠΕΞ Αντ. Μιλοσόσκι εκδόθηκαν δύο λακωνικά και στεγνά ανακοινωθέντα, τα οποία δεν αποκαλύπτουν την ουσία των διαβουλεύσεων. Δεν έγιναν διαρροές, όπως συνηθίζεται, στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, γεγονός που δείχνει την ευαισθησία της συγκυρίας αλλά και το αίτημα του κ. Νίμιτς για εχεμύθεια. Ο ίδιος, πριν από τις συναντήσεις του, είχε δηλώσει ότι δεν κομίζει νέα πρόταση αλλά θα καταθέσει νέες ιδέες.
Σήμερα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και στη συνέχεια θα μεταβεί οδικώς στη Θεσσαλονίκη, απʼ όπου θα ταξιδέψει στην Αθήνα, για να συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Μακεδονίας”, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι αποδέχεται το όνομα “Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας” υπό την προϋπόθεση της διαφύλαξης του συνταγματικού ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και με τον όρο ότι θα προστατευθεί η “μακεδονική ταυτότητα”.
Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τον γεωγραφικό προσδιορισμό ως πρόθεμα ή επίθεμα (δέχεται δηλαδή το Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας ή κάτι ανάλογο), ενώ ζητά χρήση έναντι όλων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Εθνη, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι προκρίνουν τον τεμαχισμό της διαδικασίας, ώστε να συμφωνηθεί πρώτα ένα όνομα για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, και στη συνέχεια να συζητηθούν όλα τα άλλα (εύρος χρήσης, προσδιορισμός εθνικότητας και γλώσσας).
Σύμφωνα με ανακοινωθέν του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ, “ο κ. Ιβάνοφ και ο πρέσβης κ. Νίμιτς είχαν μια περιεκτική συζήτηση σχετικά με την υπέρβαση των διαφορών γύρω από το ζήτημα της ονομασίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος κ. Ιβάνοφ γνωστοποίησε στον πρέσβη κ. Νίμιτς τις θέσεις και τους τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπογράμμισε την ετοιμότητα της ΠΓΔΜ για εντατικοποίηση της διαδικασίας για την υπέρβαση των διαφορών με τον νότιο γείτονα. Ο πρέσβης κ. Νίμιτς παρουσίασε ορισμένες ιδέες για τη συνέχιση των συνομιλιών, με στόχο να επιτευχθεί λύση”.
Εσωτερικές εντάσεις
Η παρουσία του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στα Σκόπια συμπίπτει με μια συγκυρία σοβαρών εσωτερικών εντάσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται και επιχείρημα από εταίρους και συμμάχους για να ενθαρρυνθεί λύση του προβλήματος της ονομασίας τώρα, προκειμένου να αποφευχθεί αποσταθεροποίηση της γειτονικής χώρας.
Το κυβερνητικό σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης “Σκόπια 2014”, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανέγερση ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία, συνεχίζει να απασχολεί τις διεθνοτικές σχέσεις με το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI να ενίσταται.
Σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik, επικαλούμενο εσωκομματικές πηγές, αναφέρει ότι πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κομμάτων, Ν. Γκρούεφσκι και Α. Αχμέτι, δεν οδήγησε σε κάποια συμφωνία απεμπλοκής για την υλοποίηση του σχεδίου. Μάλιστα, αξιωματούχος του DUI δήλωσε στην εφημερίδα ότι η σύλληψη του συγκεκριμένου σχεδίου συνιστά ευθεία επίθεση στην κοσμική αντίληψη του κράτους και επαναφορά των σχέσεων εθνοτικής κυριαρχίας εις βάρος των Αλβανών.
Τέλος, σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Utrinski Vesnik ανέφερε ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, VMRO-DPMNE και DUI, είναι πολύ δύσκολο να τεθεί σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ το σχέδιο “Σκόπια 2014”.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος DPA, Μ. Θάτσι, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Α1, αρνήθηκε απολύτως οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής του ίδιου και των βουλευτών του κόμματός του στην κοινοβουλευτική διαδικασία, από την οποία απέχουν εδώ και έξι μήνες με την αιτιολογία ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία υιοθετεί αντισυνταγματικούς νόμους και, εν γένει, προσβάλλει την εθνική αξιοπρέπεια των Αλβανών.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πάμε για χοντρή προδοσία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρίμα κι αν τους αφήναμε λίγα χρόνια ακόμα θα πήγαιναν για διάλυση.
Πάντως ότι και να συμφωνήσει η κυβέρνηση για μας δεν θα γίνει ποτέ Μακεδονία, ουτε βορεια, ουτε τίποτα....θα είναι για πάντα Βαρδάσκα, Βαρδαρία, Σκόπια ή ότι άλλο εκτός από Μακεδονία. Μια προδοτική αποφαση οποιασδήποτε κυβέρνησης ανδρείκελων δεν μπορεί να σβήσει ιστορία 2500 ετών......
Και το λέω Αλήθεια και με Ειλικρίνεια.