Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

«Εγώ δεν θα έφευγα από την Ελλάδα» O κ. Φόλκερ Γιουνγκ, πρώην στέλεχος της Siemens, εκτιμά ότι η ανάκριση δεν γίνεται στα πρότυπα μιας ευρωπαϊκής χώρας. ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΩΝΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΑΡΑΔΕΣ

Συνέντευξη στον Τασο Tελλογλου

«Αποφάσισα να αναλάβω τις ευθύνες μου και να παρουσιαστώ στον ανακριτή…» λέει στην «Κ» ο μοναδικός Γερμανός κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens στην Ελλάδα Φόλκερ Γιουνγκ, στην πρώτη και μοναδική συνέντευξη που έχει δώσει στα 2,5 χρόνια της όλης υπόθεσης, σε διεθνές Μέσο Ενημέρωσης. Ο ίδιος τονίζει στην «Κ» ότι εάν βρισκόταν στη θέση του Μιχ. Χριστοφοράκου δεν θα έφευγε αλλά αντιλαμβάνεται ότι η ανάκριση στην Ελλάδα δεν γίνεται στα πρότυπα μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η συνέντευξη του Φόλκερ Γιουνγκ στην «Κ» δόθηκε στην Πάρο όπου πρέπει να παραμένει και να εμφανίζεται στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

- Κύριε Γιουνγκ βρίσκεστε σε αυτό το νησί για πολλοστή φορά. Aλλαξε κάτι από την προηγούμενη διαμονή σας;

- Κάτι άλλαξε. Μου προκαλεί κάποια έκπληξη το γεγονός ότι η τωρινή παραμονή μου έχει συνδεθεί με περιορισμούς που μου είναι ανεξήγητοι. Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή μου. Αντίθετα υπάρχουν πάρα πολλές αποδείξεις για την αθωότητά μου και αυτές αγνοούνται. Ηρθα οικειοθελώς από το Μόναχο την προηγούμενη εβδομάδα και εμφανίστηκα στον ανακριτή. Στο Μόναχο η εισαγγελία δεν μου προσάπτει το παραμικρό, παρά το γεγονός ότι τα γεγονότα εκεί ερευνήθηκαν πολύ εντατικότερα από ό,τι από τους Ελληνες. Εθελοντικά, επειδή είμαι συνταξιούχος, εμφανίστηκα και κατέθεσα επί 5 1/2 ώρες στους δικηγόρους της αμερικανικής εταιρείας Debevoice & PlimptoLLP. Μετά την εξέταση αποφάσισαν να μην εγείρουν αγωγή αποζημίωσης εναντίον μου.

- Δεν γνωρίζατε λοιπόν το παραμικρό για τα «μαύρα ταμεία»;

- Δεν γνώριζα το παραμικρό για τα «μαύρα ταμεία». Στη Siemens για την κάθε πληρωμή έπρεπε να δοθεί γραπτή εντολή που έφερε διπλή υπογραφή. Ουδείς μπορούσε να εξαναγκαστεί να κάνει κάτι παράνομο. Ουδέποτε έδωσα εντολή να γίνουν παράνομες πληρωμές.

- Καταλαβαίνετε γιατί ο Χριστοφοράκος εγκατέλειψε τη χώρα; Τι πιστεύετε γι' αυτόν;

- Αποφάσισα να αναλάβω τις ευθύνες μου και να παρουσιαστώ στον ανακριτή και τον εισαγγελέα. Δεν γνωρίζω αν ισχύουν όσα του προσάπτουν. Εγώ δεν θα έφευγα αλλά εν τω μεταξύ παρατηρώ ότι οι ανακριτές εδώ δουλεύουν υπό μεγάλη δημόσια πίεση. Ισως γι' αυτό τον λόγο να μην περίμενε πια να έχει δίκαιη δίκη, σε τελευταία ανάλυση είναι Ελληνας και μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση πολύ καλύτερα. Τον θεωρώ ακόμα έναν εξαιρετικό άνθρωπο.

Στο τιμόνι της θυγατρικής

- Το 2006 ο δικηγόρος του κ. Χριστοφοράκου έγραψε ότι οι παλιές ιστορίες με τις υπεξαιρέσεις των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» αποτελούσαν οριστικά παρελθόν. Οταν αναλάβατε το 1999 την προεδρία στην ελληνική θυγατρική δέν συζητήσατε γι' αυτές τις «παλιές ιστορίες»;

- Οχι. Δεν γνώριζα το παραμικρό. Οταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου πληροφορήθηκα ότι το 1997 η Siemens A.E. είχε κερδίσει την προγραμματική συμφωνία από κοινού με την ΕΡΙΚΣΟΝ. Ανεξάρτητοι εκτιμητές θα έπρεπε να εκτιμούν τις τιμές για το κάθε επιμέρους τμήμα των εκτελεστών συμφωνιών.

- Ελέγχατε την καταβολή «προμηθειών» ή δεν σας ενδιέφερε αφού οι προμήθειες ήταν ήδη ενσωματωμένες στην τιμή;

- Δεν το γνώριζα. Με τις δεκάδες χιλιάδες των παραγγελιών που είχαμε, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν σε θέση να εξετάζει κάθε επιμέρους υπολογισμό. Το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο ήταν υπεύθυνο για τη στρατηγική της επιχείρησης, ενώ οι τομείς με τις θυγατρικές για το επιχειρησιακό σκέλος. Ο καθένας στο κεντρικό διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να έχει την προσοχή του στραμμένη σε τέσσερα μεγέθη: Τον όγκο των παραγγελιών που κλείνονταν, τον κύκλο εργασιών, το αποτέλεσμα (κέρδος) και το returointerest (απόδοση κεφαλαίων). Με το επιχειρησιακό κομμάτι δεν ήταν δυνατόν να ασχολούμαστε εξαιτίας των υποχρεώσεών μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

- Αλλά σε αυτό το σύστημα ήταν δυνατόν να γράφει κάποιος ότι δίνει 8,5% προμήθεια, να δίνει 8% και να βάζει το 0,5% στην τσέπη του...

- Αν ισχύουν τα όσα διαβάζω για την Ελλάδα για τα χρήματα που έχουν κάποιοι πρώην συνεργάτες της Siemens, και τις περιουσίες τους, ε τότε εκπλήσσομαι. Διαθέτω ένα σπίτι στο Μόναχο και ένα εδώ στην Πάρο που στοίχισε 270.000 ευρώ.

Συναντήσεις με πολιτικούς

- Είχατε συναντήσει Ελληνες πολιτικούς;

- Ηταν το 2002/2003 όταν η Ελλάδα είχε δεχθεί την «κίτρινη κάρτα» για την καθυστέρηση των ολυμπιακών έργων, εγώ έπρεπε να διαβεβαιώσω τους πολιτικούς στην Αθήνα ότι η μητρική Siemens θα βοηθούσε την θυγατρική της εταιρεία με προσωπικό και τεχνογνωσία στην περίπτωση που αυτή το χρειαζόταν για να γίνουν όλα στην ώρα τους ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Επισκέφτηκα τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών και τη δήμαρχο Αθηναίων και τους διαβεβαίωσα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να τηρηθούν οι προθεσμίες. Και οι αγώνες του 2004 ήταν μια πολύ πετυχημένη στιγμή για τη χώρα, κάτι που με χαροποίησε πολύ. Αυτό που ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή όλους του συνομιλητές μου ήταν να μην εκτεθεί η Ελλάδα. Και επιτρέψτε μου μία κουβέντα, ήταν εκπρόσωποι δύο κομμάτων εξουσίας που έχουν κάνει πολλά γι' αυτή τη χώρα και απολαμβάνουν εκτίμησης και στο εξωτερικό. Δυστυχώς συμβάλλει στην απάθεια ως προς την πολιτική και την αποχή από τις εκλογές, όταν τώρα τα δύο κόμματα εξουσίας εκτοξεύουν το ένα στο άλλο χαρακτηρισμούς σαν κι εκείνους που ακούστηκαν στην προεκλογική περίοδο. Αυτό εξασθενεί την πολιτική σταθερότητα. Φυσικά και θα πρέπει όλες οι παράνομες δραστηριότητες να ελεγχθούν από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Ενισχύσεις κομμάτων

- Ενισχύθηκαν από τη Siemens μέσω του Χριστοφοράκου τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο των ενισχύσεων που δίνονταν «για τη Δημοκρατία», όπως υποστηρίζει ο Κουτσενρόιτερ στις καταθέσεις του;

- Δεν το γνωρίζω. Στη Γερμανία οι εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να ενισχύουν τα κόμματα οικονομικά με την τήρηση των όσων προβλέπει ο νόμος.

- Στην Ελλάδα πάλι αυτό δέν επιτρέπεται για τις εταιρείες αλλά κάθε μεγάλη εταιρεία το κάνει...

- Ούτε αυτό το γνωρίζω. Δεν πιστεύω ότι ο Χριστοφοράκος θα έκανε κάτι παράνομο. Αλλά αν το έκανε, που δεν το πιστεύω, δεν είναι πάλι τόσο χαζός ώστε να δώσει εντολή να ενισχυθεί με χρήματα ένα μόνο από τα κόμματα εξουσίας.

- Ηταν η Siemens Hellas ιδιαίτερα κερδοφόρος;

- Οταν διαβάζεις τις ελληνικές εφημερίδες, είναι δυνατόν να πιστέψεις ότι η Siemens στην Ελλάδα είναι το κέντρο του κόσμου της εταιρείας. Θέλω να ξεκαθαρίσω, οι δουλειές της Siemens στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού τζίρου. Οι δουλειές μας στη Γερμανία είναι 30 φορές πιο μεγάλες σε όγκο και κέρδη. Αποφάσισα το 1997 να αγοράσω ένα σπίτι στην Πάρο. Και τότε μου συνέστησε ο υπεύθυνος για την Ευρώπη και την Ελλάδα συνάδελφος στο κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο, να αναλάβω την προεδρία του Δ.Σ. της Siemens A.E. Με την ευκαιρία των δύο συνεδριάσεων θα είχα τη δυνατότητα να βλέπω το σπίτι μου στην Ελλάδα.

Γνωριμία με τον Κόκκαλη

- Και πώς πήγατε στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ;

- Το 2003 είπα σε μία συνέντευξη στη Sueddeutsche Zeitung ότι ήταν ώρα να σταματήσω να δουλεύω. Ο Κόκκαλης μου τηλεφώνησε και με ρώτησε αν θα μπορούσα να βοηθήσω με τις γνώσεις μου στο να γίνει η εταιρεία του πιο εξωστρεφής. Επρεπε να ρωτήσω τον πρόεδρο του εποπτικού συμβουλίου Μπάουμαν και τον πρόεδρο του κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου φον Πίρερ αν μου επέτρεπε η Siemens κάτι τέτοιο επειδή η ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν ανταγωνιστική εταιρεία. Μιας και η ΙΝΤΡΑΚΟΜ δέν είχε το μέγεθος μιας ΕΡΙΚΣΟΝ ή μιας ΑΛΚΑΤΕΛ, στην παγκόσμια αγορά είναι μία μικρή εταιρεία, μπορούσα να αναλάβω και αυτή την αποστολή στο Δ.Σ. της ΙΝΤΡΑΚΟΜ ως συνταξιούχος. Οι τεχνολογικές εξελίξεις έκαναν τις δουλειές στο σταθερό δίκτυο πολύ δύσκολες. Είπα στον Κόκκαλη ότι η εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΟΜ ήταν πολύ μικρή, δεν είχε πια μέλλον. Του κανόνισα μία συνάντηση με τον ιδιοκτήτη της ρώσικης ΣΙΣΤΕΜΑ. Οταν η ΣΙΣΤΕΜΑ αγόρασε την ΙΝΤΡΑΚΟΜ δεν είχα πια ρόλο στο Δ.Σ. και έφυγα. Από τότε δεν ξανάδα τον Κόκκαλη. Ακόμα μου χρωστάει μία πρόσκληση σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού.

- Στο «Σπίγκελ» διαβάσαμε ότι ήσασταν η επαφή της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών με το κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Siemens...

- Το οποίο ο ελληνικός Τύπος το μετέφρασε ότι ήμουνα πράκτορας της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Να τι είχε συμβεί: Δύο υπάλληλοι της Thysseκαι της Siemens είχαν απαχθεί στο Λίβανο. Τότε η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών μας βοήθησε. Αργότερα μας παρακάλεσαν να ορίσουμε έναν άνθρωπο στο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο που θα μπορούσε να μιλά μαζί τους σε περίπτωση ανάγκης. Tότε συναντιόμουν τακτικά με τον πρώην Διευθυντή της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τον κ. Hanning, ο οποίος τώρα είναι Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, υπεύθυνος για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Αυτό συνέβαινε με όλες τις γερμανικές επιχειρήσεις με έντονη διεθνή παρουσία.

«Μπλέχθηκα στην κομματική αντιπαράθεση»

- Αισθάνεστε ότι η ελληνική δικαιοσύνη σας έχει κρίνει δίκαια;

- Στη Γερμανία μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον μόνο αν είσαι σε θέση να αποδείξεις την ενοχή του. Εδώ μπαίνουν όλοι σε ένα καλούπι, δεν καταλογίζονται ατομικές ευθύνες. Τα χαρτιά που δείχνουν την αθωότητά μου δέν λαμβάνονται υπ' όψιν. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν είμαι σε θέση να φύγω από τη χώρα. Πιστεύω ότι οι περιοριστικοί όροι και οι εναντίον μου κατηγορίες θα αποδειχθούν αβάσιμες. Παρέδωσα στους ανακριτές οικειοθελώς όλους τους λογαριασμούς μου. Ως πρόεδρος της εταιρείας στην Ελλάδα έπαιρνα 17.000 ευρώ για τη συμμετοχή μου στο Δ.Σ. που κατά τα άλλα αποτελούνταν από Ελληνες συναδέλφους. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χριστοφοράκος ίσως και να έβγαζε 30 φορές παραπάνω χρήματα. Δεν είχα γραμματέα, οδηγό ούτε υπηρεσιακό όχημα, δεν είχα γραφείο.

Από αυτό και μόνο βλέπει κανείς ότι δεν ήμουν πρόεδρος κατά τις ελληνικές συνήθειες. Για τη Siemens στη Γερμανία ήμουν πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens A.E. Αυτό συνεδρίαζε μόνο δύο φορές τον χρόνο. Για όλες τις συνεδριάσεις υπάρχουν πρακτικά.

Δεν ήμουν σε θέση να εκπληρώσω τα καθήκοντα ενός προέδρου πλήρους απασχόλησης καθώς έπρεπε να παρακολουθώ τρεις γιγάντιους τομείς της Siemens καθώς και τις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Χωρών, της Αφρικής, της Μέσης και Απω Ανατολής. Γι' αυτό έπρεπε διαρκώς να ταξιδεύω. Πέραν αυτών, το κεντρικό διοικητικό συμβούλιο συνεδρίαζε 50 φορές τον χρόνο για ολόκληρη μέρα κάθε φορά στη Γερμανία. Στην Ελλάδα για το επιχειρησιακό κομμάτι ήταν υπεύθυνο το τοπικό μάνατζμεντ που συνεργαζόταν στενά με τους υπεύθυνους των τομέων στη Γερμανία.

Εχω λογαριασμούς μόνο στην Ελλάδα και τη Γερμανία και πουθενά αλλού. Στον μοναδικό λογαριασμό που έχω στην Ελλάδα, έχω 3.000 ευρώ, από τον Ιανουάριο η ελληνική δικαιοσύνη μπορεί να δει ότι δεν υπάρχουν σε αυτόν «μαύρα χρήματα», παρ' όλα αυτά παραμένει μέχρι σήμερα «παγωμένος». Πώς να πληρώσω ρεύμα, νερό και τους άλλους λογαριασμούς για το καλοκαιρινό μου σπίτι που «σηκώνονταν» μέχρι σήμερα με πάγια εντολή;

Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη να παγώνεις 6 μήνες έναν λογαριασμό στον οποίο αποδεδειγμένα ουδέποτε διακινήθηκαν «μαύρα χρήματα»;

Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη να εμποδίζεις κάποιον που οικειοθελώς εμφανίστηκε σε κάθε κλήση των Δικαστικών Αρχών και θα το κάνει και στο μέλλον, να βγει από τη χώρα;

Πώς είναι δυνατόν στην Ευρώπη να καταλογίζεις σε κάποιον σοβαρότατα αδικήματα χωρίς την παραμικρή απόδειξη;

Αυτά όλα με απογοητεύουν πολύ και το γεγονός ότι μπλέχτηκα σαν αλλοδαπός στον μύλο της ελληνικής κομματικής αντιπαράθεσης με απογοητεύει, ως εκ πεποιθήσεως Ευρωπαίο, ακόμα περισσότερο.

Για τις εξελίξεις εδώ μιλάω καθημερινά με τον δικηγόρο μου και την εισαγγελία στο Μόναχο.

Ποιος είναι

Γεννημένος το 1939 στο Νους ο μηχανικός Φόλκερ Γιουνγκ ξεκίνησε να δουλεύει το 1964 στη Siemens, ενώ από το 1984 έως το 1991 εργάστηκε για την εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. To 1991 έγινε μέλος του κεντρικού προεδρείου της μητρικής εταιρείας και το 1999 ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας. Ο κ. Γιουνγκ συνταξιοδοτήθηκε από τη Siemens το 2003. Στην υπόθεση του Μονάχου εξετάστηκε ως μάρτυρας. Αντίθετα, στην Ελλάδα είναι κατηγορούμενος για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και «ξέπλυμα χρήματος». Η συνέντευξή του στην «Κ» δόθηκε αυτή την εβδομάδα παρουσία των συνηγόρων του Β. Καρκαζή και Π. Κατσαρού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου