Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Τουρκίας Μαριλένα Κοππά συμμετέχοντας στην 63η Διάσκεψη της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, έθεσε στον Ζαν Κριστόφ Φιλορί, προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης για την Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερώτηση σχετικά με τις Συμφωνίες Απελευθέρωσης Θεωρήσεων που συνάπτει η Τουρκία με τρίτες χώρες.
Η κα Κοππά εξέφρασε την ανησυχία της μετά τις υπογραφές συμφωνιών που συνήψε η Τουρκία με το Λίβανο, τη Συρία και το Ιράν για αμοιβαία κατάργηση θεωρήσεων. Η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην ΕΕ λόγω του ότι πιθανολογείται αύξηση του κύματος λαθρομεταναστών προς τα τουρκικά παράλια και από εκεί στην Ευρώπη η δε πρακτική της αυτή κινείται σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από τις υποχρεώσεις της ως υποψήφιας χώρας να ευθυγραμμίζεται με το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο υπεύθυνος της Επιτροπής κ. Φιλορί στην απάντηση του ανέφερε ότι η πολιτική αυτή της Τουρκίας εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου δόγματος εξωτερικής πολιτικής "μηδέν προβλήματα με τις γειτονικές χώρες". Πιστεύει όμως ότι έχει και οικονομική πτυχή λόγω του ότι στην περίπτωση της Συρίας έχουν αυξηθεί οι οικονομικές-εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και, για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα συμφέροντα, κρίθηκε αναγκαία η απελευθέρωση θεωρήσεων. Όσον αφορά την ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο, είπε ότι είναι απαραίτητη υποχρέωση της για να ενταχθεί και δεν έχει νόημα να συζητείται.
Για τη διασύνδεση της Συμφωνίας Απελευθέρωσης των θεωρήσεων με αυτή της Συμφωνίας Επανεισδοχής μίλησε για καθιερωμένη πολιτική-πρακτική της ΕΕ, η Συμφωνία Επανεισδοχής να αποτελεί προαπαιτούμενο για απελευθέρωση ή διευκόλυνση στην έκδοση θεωρήσεων για μια χώρα. Παρότρυνε δε την τουρκική πλευρά να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ αν επιθυμεί αλλαγή στο καθεστώς θεωρήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου