Γιώργος Λυκουρέντζος
Έτοιμος για τα χειρότερα και για ακόμα σκληρότερα μέτρα θα πρέπει να είναι ο Έλληνας πολίτης μετά τη χθεσινή ομολογία-σοκ του πρωθυπουργού στη Βουλή: «Θα πρέπει να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφτούμε την επιβίωση της πατρίδας. Δεν υπάρχουν light προτάσεις. Οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε βίαιες αλλαγές και περικοπές κεκτημένων».
Απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των αρχηγών του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε για μια ακόμα φορά να συγκεκριμενοποιήσει τα νέα μέτρα που έρχονται, όπως π.χ. η κατάργηση του 14ου μισθού. Η αναφορά του, ωστόσο, σε περικοπές κεκτημένων το φωτογράφισε ξεκάθαρα. Εν όψει μάλιστα και της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας, η ομιλία του πρωθυπουργού δεν άφησε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αντίθετα. Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα κάνοντας λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στα προβλήματα «με όποιο πόνο και όποιο κόστος».
«Όσο δίκιο κι αν έχουμε σήμερα δεν είναι η ώρα των συζητήσεων» είπε ο κ. Παπανδρέου αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι γα τα νέα μέτρα ενδέχεται να μην υπάρξει καν κοινωνικός διάλογος. «Είναι η ώρα της δράσης και των αποφάσεων για την πατρίδα. Δεν θα πάρουμε μόνο έκτακτα μέτρα. Να ξεχάσουμε το πολιτικό κόστος και να σκεφτούμε την επιβίωση της πατρίδας. Οδηγούμαστε αναπόφευκτα σε βίαιες αλλαγές και περικοπές κεκτημένων».
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι θέμα τιμής και υπερηφάνειας για τον Έλληνα να διορθώσει μόνος του τα του οίκου του, φόρτωσε και πάλι όμως όλη την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας στην εξαετία της Ν.Δ.
Αντιφάσεις
Οι δύο αναφορές, πάντως, του κ. Παπανδρέου πως «δεν είναι ώρα για συζητήσεις» και «να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όποιοι κι αν είναι αυτοί» προκάλεσαν ποικίλα σχόλια από την πλευρά της Ν.Δ. με βουλευτές της να κάνουν λόγο πως ο Γ. Παπανδρέου άλλα λέει ως πρωθυπουργός και άλλα πράττει ως ΠΑΣΟΚ, συνδέοντάς τες με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για εξεταστική. Κι αυτό γιατί ο κ. Παπανδρέου δεν εξήγησε γιατί το ΠΑΣΟΚ ζητάει εξεταστική, αν δεν είναι ώρα για συζητήσεις. Όπως επίσης δεν εξήγησε γιατί, αφού επιθυμεί τιμωρία όλων των ενόχων, περιορίζει την εξεταστική για την οικονομία μόνο από το 2004 και μετά. «Είναι άτολμοι. Ας ψηφίσουν τώρα το αίτημα της Ν.Δ. για εξεταστική από το 1980, να δούμε ποιοι ήταν πραγματικά οι ένοχοι» έλεγαν χαρακτηριστικά βουλευτές της Ν.Δ. στο περιστύλιο.
« Είναι πρόσχημα για την κυβέρνηση τα σκάνδαλα, οι μίζες και η ρουσφετολογία. Αν θέλετε, κάνετε πολιτικό δικαστήριο γι’ αυτούς που έκλεψαν τα χρήματα από το 1955 και όχι εξεταστικές» είπε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι με την πολιτική εξυπηρέτησης συμφερόντων που επιλέγει η κυβέρνηση σε λίγο καιρό δεν θα μπορεί να βάλει κόκκινη γραμμή ούτε στα εθνικά θέματα.
«Τα μέτρα που παίρνετε δεν είναι μόνο κοινωνικά άδικα. Είναι αναποτελεσματικά και εγκληματικά. Θα βυθίσετε τη χώρα σε ύφεση. Ξεχάστε την Ελλάδα που ξέραμε» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου