Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Το Δίστομο, ο Μουσολίνι, η Μέρκελ, ο Μπερλουσκόνι, η Χάγη κι εμείς.. Το σίριαλ των γερμανικών αποζημιώσεων έχει μια ξεκάθαρη δικαστική και μια θολή ...πολιτική πλευρά.

Η δικαστική απόφαση είναι τελεσίδικη, αμετάκλητη. Η Γερμανία οφείλει πλέον των 30.000.000 ευρώ στους κληρονόμους των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας στο Δίστομο. Η εφαρμογή της απόφασης όμως και η διεκδίκηση των χρημάτων είναι μια άλλη υπόθεση. Όπως εξηγεί στο ellispoint η δικηγόρος Κέλλυ Σταμούλη που κυνηγάει την υπόθεση, με βάση των Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να αρνηθεί την αναγκαστική εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης κατά αλλοδαπού δημοσίου.Σημειωτέτον η διάταξη αυτή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ισχύει μόνο στην Ελλάδα.
Ως υπουργός Δικαιοσύνης επί πρωθυπουργίας Σημίτη ο κύριος Μιχάλης Σταθόπουλος άσκησε αυτό το δικαίωμα και αρνήθηκε να δώσει την άδεια για την
εκτέλεση της την κατάσχεση των ακινήτων του ινστιτούτου Γκαίτε και της Γερμανικής Αρχαιολογικής Σχολής.
Επίσης το 2001 ο Αρειος Πάγος σε ειδικό δικαστήριο ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του που δικαίωνε την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς για καταβολή αποζημίωσης σε συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου και απέρριπτε το δικαίωμα ετεροδικίας που ζητούσε η γερμανική πλευρά.
Το θέμα είναι πλέον, εξηγεί η κυρίας Σταμούλη κόρη του δικηγόρου Ιωάννη Σταμούλη που είχε ξεκινήσει το δικαστικό αγώνα για καταδίκη της Γερμανίας, το θέμα λοιπόν βρίσκεται στα χέρια του υπουργού δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί ότι 80.000 αγωγές κατά της Γερμανίας σε όλα τα πρωτοδικεία της χώρας έχουν τεθεί όλες στο αρχείο, στο όνομα των καλών σχέσεων των δύο χωρών και μετά την απόφαση του ειδικού δικαστηρίου που τασσόταν υπέρ της ετεροδικίας.
Η υπόθεση όμως έχει και μια …ιταλική πλευρά. Όπως μας εξηγεί η κυρία Σταμούλη, ο πατέρας της είχε μεταφέρει την υπόθεση στην Ιταλία, όπου δεν υφίσται το βέτο του υπουργού Δικαιοσύνης, μιας και εκεί η σχετική διάταξη καταργήθηκε ως μουσολινικό κατάλοιπο. Στην Ιταλία λοιπόν η υπόθεση βρίσκεται στον εκεί «Αρειο Πάγο», που ήδη έχει αποφασίσει θετικά για την ελληνική πλευρά σε ζήτημα που αφορούσε μικρότερο ποσό, κίνηση στην οποία προέβη ο εναργής δικηγόρος για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα μιας και το κοινοτικό δίκαιο καλύπτει τέτοιου είδους ετεροδικίες.
Να σημειωθεί επίσης ότι η γερμανίδα Πρωθυπουργός -που εκτός των άλλων έχει ζητήσει και λάβει θετική για τη χώρα της δήλωση Μπερλουσκόνι για την υπόθεση- προσέφυγε στο δικαστηρίο της Χάγης, σχετικά εάν γενικώς έχουν βάση δικαίου οι προσφυγές κατά της Γερμανίας για εγκλήματα του Τρίτου Ράιχ.
Μέχρι τότε η απάντησή της είναι ότι «δεν προτίθεται να προβεί σε περαιτέρω αποζημιώσεις πέραν των ήδη καταβληθέντων ποσών».
Το παιχνίδι στην υπόθεση παίζεται πολύ ψηλά αλλά σε κάθε περίπτωση είναι θέμα λήθης και μνήμης, όσο και να κοστίζει…
video


Αναρτήθηκε από Sourta - Ferta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου