Καίνε… την Ε. Ένωση
Του ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Σχεδιασμός Λονδίνου με πρωταγωνιστές Ντάουνερ, Μίλετ και Φούλε
Πώς οι Βρετανοί στήνουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό με εξουδετέρωση των πολιτικών και νομικών «άσων» της δημοκρατικής λύσης.
ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ακόμη και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Καίνε ένα - ένα τα χαρτιά αντίστασης και εναλλακτικών επιλογών, που θα μπορούν να έχουν οι Ελληνοκύπριοι για να προωθήσουν μια δημοκρατική λύση στο Κυπριακό, η οποία να στηρίζεται επί των αρχών και των αξιών της ΕΕ, ενώ ταυτοχρόνως εξουδετερώνουν την όποια εναλλακτική επιλογή και προοπτική, σε περίπτωση που οι Ε/κ πουν ένα νέο όχι. Πρωταγωνιστές του σχεδιασμού είναι οι Βρετανοί, με δρώντες υλοποίησης τους Αλεξάντερ Ντάουνερ, Πίτερ Μίλετ και Στέφαν Φούλε.
Σχέδιο εξουδετέρωσης
Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες και σε συνεννόηση με το Βρετανό Ύπατο Αρμοστή στην Κύπρο, Πίτερ Μίλετ. Ο σχεδιασμός, ο οποίος έχει εκπονηθεί κυρίως από του Βρετανούς και έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Πίτερ Μίλετ, προσδοκά στη σταδιακή εξουδετέρωση όλων των επιχειρημάτων τα οποία χρησιμοποιήθηκαν το 2004 από τους υποστηρικτές τού όχι και επί των οποίων θα μπορούσε να οικοδομηθεί μια λύση άλλη από εκείνην του γράμματος και της φιλοσοφίας του σχεδίου Ανάν. Ο εν λόγω σχεδιασμός περιλαμβάνει: 1. Την αποδυνάμωση των νομικών επιχειρημάτων, γεγονός που προκύπτει πλέον μέσω της τελευταίας απόφασης του ΕΔΑΔ. Η απόφαση, όπως είχαν καταγγείλει η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, καθώς και νομικοί, ήταν γνωστή τρεις τουλάχιστον μήνες πριν από την έκδοσή της. Έγιναν, μάλιστα, συσκέψεις μεταξύ έγκριτων νομικών και η αποτροπή της αρνητικής απόφασης θα μπορούσε να συμβεί μόνο με απόσυρση της υπόθεσης. Όμως, η Κυβέρνηση και η Γ. Εισαγγελία δεν ακολούθησαν την οδό αυτή, με τις γνωστές επωφελείς για την τουρκική πλευρά επιπτώσεις επί του εδαφικού, του περιουσιακού και της διζωνικότητας. 2. Την αποδυνάμωση του ρόλου τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, αφού το κεντρικό επιχείρημα, μετά το όχι, ήταν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για καλύτερη λύση στο Κυπριακό.
Η τελευταία κίνηση του Επιτρόπου Αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε να υποβάλει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την υπόθεση του λεγόμενου «απευθείας εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και κατεχομένων, επιδιώκει να δώσει τη χαριστική βολή στη θετική εικόνα που μπορεί να έχουν οι Ελληνοκύπριοι ως προς τον καταλυτικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Βρυξέλλες στο δημοκρατικό και βιώσιμο χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού.
Το ευρωπαϊκό δικαστήριο
Το ζήτημα αυτό, δηλαδή του «απευθείας εμπορίου» και της άρσης της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, και οι παραπέρα εξελίξεις, θα ανακοινωθούν στις 19 Απριλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κυπριακή Κυβέρνηση μελετά το θέμα, διότι ο κ. Φούλε μπορεί μεν να έστειλε το ζήτημα υπό το πρόσχημα ότι άλλαξε η Συνθήκη και τέθηκε σε εφαρμογή αυτή της Λισαβόνας, οπότε το θέμα αυτό εμπίπτει στους τομείς της συναπόφασης, όμως δεν παύει να είναι λανθασμένη η νομική επί του θέματος βάση, που υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως γνωστόν, η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι τα κατεχόμενα συνιστούν μια οιονεί υπό ένταξη τρίτη επαρχία. Η νομική υπηρεσία του Συμβουλίου έχει ήδη γνωματεύσει ότι είναι λανθασμένη η νομική βάση την οποία υποστηρίζει η Επιτροπή, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ολόκληρη στην ΕΕ, οπότε το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν μπορεί να συνιστά τρίτη υπό ένταξη επαρχία. Συνεπώς, μπορεί να προβληθεί ο ισχυρισμός ότι λανθασμένα το ζήτημα έχει τεθεί ενώπιον της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθότι συνιστά εσωτερικό θέμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ίδιας της ΕΕ και ουχί ζήτημα μεταξύ της ΕΕ και κάποιας εξωτερικής, τρίτης οντότητας, οπότε μπορεί κάποιος να παραπέμψει στην ταϊβανοποίηση.
Προσφυγή… στο Λουξεμβούργο
Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίσουν να υιοθετούν τη λανθασμένη νομική βάση της τρίτης υπό ένταξη επαρχίας, η κυπριακή Κυβέρνηση έχει την επιλογή να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μια θέση την οποία υποστήριξε δημόσια η ευρωβουλευτής κ. Θεοχάρους και έχει κατά νουν το ΥπΕξ.
Ενδιάμεση συμφωνία και διεθνής διάσκεψη
Ούτως ή άλλως, πάντως, το όλο σκηνικό δένει επί του παρόντος με το κοινό ανακοινωθέν που η τουρκική πλευρά επιδιώκει άρον-άρον να εκδοθεί για τις συνομιλίες, το οποίο, εφόσον θα καταγράφει τα συμφωνηθέντα, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή ενδιάμεσης συμφωνίας, η οποία εν συνεχεία θα περιληφθεί και στην εξαμηνιαία έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, καταργώντας κατά κάποιον τρόπο την αρχή ότι τίποτε δεν θα είναι συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα. Η τουρκική πλευρά, καθώς και η βρετανική διά του Πίτερ Μίλετ, διατυπώνουν τον ισχυρισμό ότι έτσι θα δέσουν εκ των προτέρων τον Ντερβίς Έρογλου επί της διαδικασίας, εάν κερδίσει τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές των κατεχομένων. Παραλλήλως δε, οικοδομούν από τώρα μια διεθνή διάσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΕ και των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της λύσης, ώστε να εμφανιστεί ως επιλογή με διεθνείς εγγυήσεις, την οποία όποιος αρνηθεί στο δημοψήφισμα, θα πληρώσει και το ανάλογο κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου