Η Ιταλική εταιρία που κατασκευάζει το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό φράγμα της Αφρικής στην Αιθιοπία διέψευσε, χθες, ότι 200.000 πολίτες θα στερηθούν τα σπίτια και τη γη τους από την οποία έβγαζαν τα προς το ζην και θα εξαρτηθούν, έτσι, πλήρως από την παροχή βοήθειας.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Survival International είχε σημειώσει την περασμένη εβδομάδα ότι το φράγμα θα εκτοπίσει 200.000 ανθρώπους, κυρίως μέλη των φυλών Κουέγκου και Χαμάρ, ενώ θα καταστρέψει τις καλλιέργειες και την αλιεία στην περιοχή.
"Το έργο δε θα προκαλέσει ξηρασία: το φράγμα δε θα εμποδίζει τη ροή του νερού στον ποταμό επ' αόριστον, απλώς θα το ανακατανέμει στην πορεία του χρόνου", ανέφερε ανακοινωθέν της εταιρίας Salini Costruttori.
"Οι δραστηριότητες που συνδέονται με την τοπική αλιεία δεν θα καταστραφούν. Η γεωργία θα επωφεληθεί της συνεχούς παροχής νερού όλο το χρόνο", υποστηρίζεται στο ανακοινωθέν.
Το φράγμα Gibe 111, που θα κοστίσει 1,4 δις ευρώ και θα παράγει όταν ολοκληρωθεί 1.800 μεγαβάτ, είναι ένα από τα πέντε που κτίζει η Αιθιοπία με στόχο να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις ενέργειας αλλά και να εξάγει ηλεκτρισμό μελλοντικά.
Θα διπλασιάσει την υπάρχουσα ηλεκτροπαραγωγική δυνατότητα της χώρας, που βρίσκεται σήμερα στα 2.000 μεγαβάτ.
Ο Στίβεν Κόρι, επικεφαλής της Survival International, χαρακτήρισε το έργο "φρικτό". Στέλεχος της οργάνωσης σημείωσε πως το φράγμα θα καταστρέψει την τοπική οικονομία.
"Θα τερματίσει τις ετήσιες πλημμύρες στις οποίες βασίζονται πολλοί ώστε η καλλιεργήσιμη γη να γίνει εύφορη, και θα μειώσει πολύ τα αλιεύματα, πράγμα που θα πλήξει τις φυλές που βασίζονται στο ψάρεμα. [Οι κάτοικοι της περιοχής] θα χρειαστούν βοήθεια", δήλωσε.
Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έχει δεσμευθεί ότι όσοι πληγούν από τα φράγματα θα αποζημιωθούν--αν και δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος των αποζημιώσεων.
Η Αντίς Αμπέμπα διαπραγματεύεται για την χρηματοδότηση του φράγματος --η κατασκευή του οποίου άρχισε το 2006-- με την Παγκόσμια Τράπεζα, την Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ιταλική κυβέρνηση.
Το 90% του ηλεκτρισμού στην Αιθιοπία παράγεται από φράγματα.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει 12 δις δολάρια τα επόμενα 25 χρόνια προκειμένου να γίνει εξαγωγέας ηλεκτρισμού σε άλλες χώρες της ηπείρου όπου οι διακοπές και οι ελλείψεις είναι μεγάλες παρά τους άφθονους πόρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου