Η Ρωσία κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες χθες Κυριακή ότι "συνεργάζεται" με τους παραγωγούς ναρκωτικών στο Αφγανιστάν διότι δεν καταστρέφουν τις καλλιέργειες οποίου, επιτιθέμενη φραστικά για δεύτερη φορά στην Ουάσινγκτον μέσα σε μια εβδομάδα εξ αφορμής της πολιτικής της όσον αφορά το ζήτημα.
Πεζοναύτες των ΗΠΑ έχουν προελάσει σε μια από τις περιοχές της επαρχίας Χελμάντ που αποτελούν κλειδιά για την παραγωγή οπίου από το Φεβρουάριο, αλλά διαβεβαιώνουν ...
τους χωρικούς ότι δε θα καταστρέψουν τις καλλιέργειες οπιοπαπαρούνες οι οποίες ανθίζουν αυτόν τον μήνα.
"Πιστεύουμε" --ανέφερε ανακοινωθέν του Ρωσικού ΥΠΕΞ που εξεδόθη στην Καμπούλ-- "ότι τέτοιες δηλώσεις αντίκεινται στις αποφάσεις για τα προβλήματα στο Αφγανιστάν με τα ναρκωτικά στο πλαίσιο των ΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών".
"Η συγκινητική ανησυχία για τους Αφγανούς αγρότες στην πραγματικότητα σημαίνει ότι, αν όχι άμεσα, τότε ασφαλώς έμμεσα, συνεργασία με τους παραγωγούς ναρκωτικών".
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι διοικητές των δυνάμεων των ΗΠΑ και του NATO οφείλουν να συνεχίσουν την πολιτική εξάλειψης των καλλιεργειών οπιοπαπαρούνας.
Το NATO απέρριψε τις ρωσικές αιτιάσεις εκφέροντας τη θέση ότι η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος συμβάλλοντας στην καταστολή της ένοπλης εξέγερσης στη χώρα.
Η Ρωσία ασκεί συχνά κριτική στην εκστρατεία του NATO στο Αφγανιστάν, έχοντας και την πικρή εμπειρία του πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης στη χώρα την δεκαετία του 1980.
Αμερικάνοι πεζοναύτες κατέλαβαν την πόλη Μάρτζαχ, θεωρούμενη ως "προπύργιο" των Ταλιμπάν, τον περασμένο μήνα, σε μια επιχείρηση που χαρακτηρίστηκε από τις μεγαλύτερες του οκταετούς πολέμου. Αξιωματικοί είπαν ότι δε θα προχωρήσουν στην εξάλειψη των καλλιεργειών οπιοπαπαρούνας στην περιοχή, αλλά θα πληρώσουν τους καλλιεργητές για να το κάνουν και θα τους δώσουν σπόρους για να φυτέψουν την επόμενη χρονιά.
Το Αφγανιστάν παράγει πάνω από το 90% του παγκοσμίως διακινούμενου οπίου και ηρωίνης.
Η Ρωσική ανακοίνωση ανέφερε ότι η στάση που υιοθετούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO "αψηφά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από τη χρήση ηρωίνης. . . και στο Αφγανιστάν". Εάν το NATO δεν προτίθεται να καταστρέψει το ίδιο τις καλλιέργειες οπιοπαπαρούνας, θα έπρεπε να παράσχει προστασία στους Αφγανούς που θα το κάνουν, κατά την ανακοίνωση.
Οι προσπάθειες εξάλειψης των καλλιεργειών οπιοπαπαρούνας θεωρούνται αποτυχημένες από την διεθνή κοινότητα. Κατά τα Ηνωμένα Έθνη, μόλις το 4% των καλλιεργειών των τελευταίων δύο ετών εξαλείφθηκαν, με μεγάλο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος. Την αποστολή δεν εκτελούν οι ξένες δυνάμεις, που πάντως παρέχουν λογιστική υποστήριξη και ασφάλεια σε Αφγανικά κυβερνητικά προγράμματα για το σκοπό αυτό, καθώς και σε προγράμματα ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας από Δυτικές χώρες.
Το 2009, η Ουάσινγκτον εξήγγειλε ότι σταδιακά διακόπτει τις προσπάθειες εξάλειψης των καλλιεργειών για να επικεντρωθεί στην αναχαίτιση του οπίου και της ηρωίνης και να στοχεύσει τα εργοστάσια παρασκευής των ναρκωτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου