Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΚΑΡΟΤΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΛΟΓΩ ΜΗ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ) οι γεννήσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί από το 1931 που ήταν 31 επί 1.000 κατοίκων, σε 10,05 το 2006. Ο συντελεστής γονιμότητας (αριθμός παιδιών ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας), ενώ παρέμενε σταθερός γύρω στο 2,3 καθ' όλη την περίοδο 1956-1980, από το 1981 έχει πέσει κάτω από το 2,1 παιδιά. Σύμφωνα δε με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η γονιμότητα το 2005 ανέρχεται μόλις σε 1,33 παιδιά ανά γυναίκα.

Σε πρόσφατη μελέτη "Εφαρμογή μιας συνολικής δημογραφικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας" που εκπόνησε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (Ε.Κ.Κ.Ε.) με εντολή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, γίνεται καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και διεξάγεται ανάλυση κόστους - οφέλους και προτείνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν εφαρμοσθεί από την πολιτεία έχουν διαφορετική επίδραση στο δείκτη γονιμότητας ανάλογα με το πού και πώς εφαρμόζονται. Μάλιστα, σύμφωνα και με άλλες έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (1983, 1997, 1999), προκύπτει ότι η όποια οικογενειακή - δημογραφική πολιτική πρέπει να στοχεύει:

* στην αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος και
* στην εξασφάλιση κρατικής υποδομής για την εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των ζευγαριών.

ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ:
Εαν δεν δοθουνε κίνητρα στα νεα ζευγάρια να κάνουν παιδιά ,ο αριθμός ολοένα και θα λιγοστεύει..
Μπροστά στον φόβο της ανεργίας για τις γυναίκες και στην καριέρα,τα περισσότερα ζευγάρια αργούν να τεκνοποιήσουν,με αποτέλεσμα να υπάρχουν γυναίκες που στα 40 τους κάνουν το πρώτο τους παιδι..
Οι σπουδές,η επαγγελματική αποκατάσταση ,ο σύγχρονος τρόπος ζωής,έχει πλέον οδηγήσει τους ανθρώπους να παντρεύονται μετα τα 35..
Αυτό σε συνδυασμό με το άγχος και το στρές της καθημερινότητας,δυσκολεύει το ζευγάρι στο να αποκτήσει τέκνο,καθώς ,οι γυναίκες κυρίως,εχουν πρόβλημα οργανικό και καταφεύγουν στην εξωσωματική,πράγμα που σημαίνει ότι εαν πετύχει θα κανουν 1-2 παιδιά..
Καλό θα ήταν το κράτος να προβεί άμεσα σε δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου,δίνοντας κίνητρα όπως...

* Επέκταση της άδειας μητρότητας των εννέα μηνών μετ' αποδοχών, που ισχύει στο δημόσιο τομέα, και στον ιδιωτικό τομέα, επιδοτούμενη από το κράτος

* Αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά και αναπροσαρμογή σύμφωνα με την πραγματική αύξηση του κόστους ζωής.

* Δημιουργία κέντρων φύλαξης βρεφών-βρεφονηπιακων σταθμων εως και τον τριτο χρονο χωρίς κανένα κόστος, σε περιπτωση που και οι 2 γονεις εργάζονται.

* Μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων

Ας ελπίσουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε κάποιες κινήσεις απο την πλευρά της πολιτείας δεδομένου ότι η κατάσταση πάει απο το κακό στο χειρότερο..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου