Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Παρεμβάσεις ευρωβουλευτών για την ΠΓΔΜ και την Τουρκία

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε των ψηφοφοριών για την ΠΓΔΜ και την Τουρκία πολλοί ευρωβουλευτές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους με παρεμβάσεις τους στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ελληνικής καταγωγής γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης (Φιλελεύθερος) που είναι πρόεδρος της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας για τις σχέσεις ανάμεσα στο ΕΚ και την ΠΓΔΜ, συνεχάρει τον εισηγητή του ψηφίσματος για την ΠΓΔΜ κ. Θάλερ, για την «ισορροπημένη» έκθεσή του. Τα Σκόπια, είπε, έκαναν μεταρρυθμίσεις, και βρίσκονται καθ' οδόν προς την ΕΕ, πράγμα που χαιρετίζουμε με ικανοποίηση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από 4 χρόνια είχε ήδη δοθεί το καθεστώς της υποψήφιας «προς ένταξη χώρας» και από τότε διερωτόμαστε πότε θα δοθεί η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζημαρκάκης απηύθυνε «έκκληση προς όλα τα εμπλεκόμενα μέλη» λέγοντας ότι «πρέπει να ξεπερασθεί το πρόβλημα της ονομασίας».
Τόνισε ότι «τα κίνητρα και η κινητοποίηση που υπήρξε με την απόφαση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο και με τη νέα κυβέρνηση από την Ελλάδα, αυτά τα κίνητρα πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε, διαφορετικά δεν θα υπάρξει συνέχεια και προώθηση».
Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κοππά, η οποία είναι μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρθηκε στην έκθεση Θάλερ, θεωρώντας ότι στέλνει «ένα θετικό μήνυμα στην ΠΓΔΜ».
«Από την ελληνική πλευρά», πρόσθεσε, «καλούμε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να έρθει με καλή πίστη στο διάλογο ώστε, στα πλαίσια του ΟΗΕ να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.
Η Ελληνική Κυβέρνηση γνωρίζει ότι απαιτείται μια νέα δυναμική στη διαδικασία και έχει γνήσια θέληση να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αναμένουμε μια εξίσου ειλικρινή στάση από την άλλη πλευρά».
Για την Τουρκία η κ. Κοππά υπογράμμισε ότι «η ένταξη είναι και πρέπει να είναι ο τελικός στόχος. Όμως δεν μπορεί να υπάρχει ένταξη ala carte, στα μέτρα της Τουρκίας».
Ζήτησε μεταξύ άλλων τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ουσιαστική συμβολή της για την επίλυση του Kυπριακού, αλλά και την άρση του casus belli εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ.
Με δική της παρέμβαση η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρυσούλα Παλιαδέλη αναφέρθηκε στη σημασία που έχει για την Ελλάδα το θέμα του ονόματος.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω», είπε, «ότι οι Έλληνες δεν είναι ούτε εθνικιστές ούτε επεκτατικοί. Το μόνο που κάνουν είναι να αντιστέκονται στη χρήση ενός ονόματος, που είναι μέρος της αρχαίας ιστορικής (και αρχαιολογικής) τους παράδοσης.
Καταλαβαίνω ότι η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ως νέο, ανεξάρτητο κράτος, διέρχεται μια καθυστερημένη (για τα λοιπά Βαλκάνια) φάση εθνογένεσης.
Πρέπει, όμως να επισημάνω ότι οι σοβαροί ακαδημαϊκοί στα Σκόπια δεν υποστηρίζουν τις εθνικιστικές τάσεις των ηγετών τους. Προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί, παρά να εκτεθούν ενάντια σε απόψεις, που η έκθεση Τάλερ σωστά χαρακτηρίζει ως ``ικανές να αυξήσουν τις εντάσεις``».
Η κ. Παλιαδέλη κατέληξε λέγοντας:
«Κάνω έκκληση στα μέλη αυτού του Κοινοβουλίου και στην καινούργια Επιτροπή, να συμβάλουν θετικά στην επίλυση του ζητήματος που αφορά στο όνομα, όχι υποδαυλίζοντας τις εθνικιστικές τάσεις των ηγετών της γείτονος χώρας, αλλά υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις που μάχονται για έναν ευγενή και βιώσιμο συμβιβασμό».

ikypros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου