Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΔΥΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΜΟΝΟ Η ΜΙΑ.

Είναι αυτονόητο ότι σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου η διαφάνεια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ακώλυτη άσκηση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Προκειμένου να ανταποκριθούμε στο γενικότερο αίτημα για θωράκιση της διαφάνειας και πάταξη της διαφθοράς, είναι απόλυτο αναγκαίο να αναληφθούν άμεσα νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, στον τομέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, σε μια μελλοντική αναθεώρηση θα πρέπει να υιοθετηθούν οι ακόλουθες προτάσεις: 1) Διαφάνεια στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των συνδυασμών. 2) Διαφάνεια στις προεκλογικές, αλλά και στις εν γένει λειτουργικές δαπάνες των υποψήφιων βουλευτών, οι οποίες -ορισμένες, έστω και μεμονωμένες φορές- δημιουργούν αμφιβολίες στην κοινωνία. 3) Διαφάνεια στα οικονομικά των βουλευτών και των μελών της Κυβέρνησης, με ουσιαστική κατοχύρωση του «πόθεν έσχες» και πρόβλεψη αυστηρών κυρώσεων. Μάλιστα, θα ήταν σκόπιμο να ανατεθεί ο σχετικός έλεγχος στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ώστε η Βουλή να μην εμφανίζεται -από πλευράς ελέγχου- ως ελεγχόμενη και ελέγχουσα.

Με τον τρόπο αυτό θα συμπληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που εισήχθη κατά την προηγούμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, ιδίως όσον αφορά τα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής ενημέρωσης (άρθρο 14 παρ. 9 του Συντάγματος), καθώς και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Η εμπειρία, άλλωστε, του παραπάνω θεσμικού πλαισίου και οι όποιες αδυναμίες αναδείχθηκαν κατά την εφαρμογή του, αποτελούν χρήσιμο οδηγό για μια μελλοντική αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αποτελεί, ωστόσο, κοινή παραδοχή ότι η υιοθέτηση ακόμη και του πιο σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου δεν είναι αποτελεσματική, όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του. Και προς αυτή την κατεύθυνη θα πρέπει να δοθεί καθημερινή μάχη για την εδραίωση της διαφάνειας, ιδίως μέσα από τη θωράκιση των αντίστοιχων θεσμών και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρέπει να υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να έρθουν όλα στο φως, να πληροφορηθεί δηλαδή ο πολίτης για όλα όσα κατά το παρελθόν άφησαν σκιές αμφιβολίας και μείωσαν την αξιοπιστία των πολιτικών και της πολιτικής.

Ο αγώνας για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο πρέπει να είναι διαρκής. Πρέπει ως κοινωνία να αποδείξουμε στην πράξη ότι είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην κάθαρση, να περιφρουρήσουμε το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας για πάταξη της διαφθοράς και διαφάνεια σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
www.tsigris.gr

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΚΑΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΟ ΜΠΑΛΟΝΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ.

Αν κοιτάξει κανείς την οικονομική ιστορία των 500 τελευταίων χρόνων, θα διαπιστώσει ότι αυτή είναι γεμάτη από φούσκες και κραχ.

Το μόνο που αλλάζει είναι οι πρωταγωνιστές, δηλαδή οι θύτες και τα θύματα.

Μετά από το ΄99 και έχοντας πέσει ο ίδιος θύμα της χρηματιστηριακής φούσκας, ένας ήταν μετέπειτα οικονομικός μου στόχος. Να μπορώ πάντα να αναγνωρίζω έγκαιρα τα σημάδια μιας φούσκας.

Έτσι το ΄08 διέκρινα έντονα τα σημάδια της φούσκας στα αυτοκίνητα. Αυτό που δεν διέκρινα όμως ήταν ότι από πίσω κρυβόταν μια ακόμη μεγαλύτερη φούσκα. Αυτή της ίδιας της Ελληνικής οικονομίας με τα δανεικά.

Τελευταία λοιπόν βλέπω ότι όλοι μιλάνε για την φούσκα του χρυσού. Αυτό που δεν βλέπουν όμως κατά τη γνώμη μου, είναι η μεγαλύτερη φούσκα που κρύβεται πίσω από αυτή του χρυσού. Την φούσκα της ίδιας της Αμερικανικής οικονομίας. Μιας οικονομίας που πλέον δεν στηρίζεται στην παραγωγή, αλλά μόνο στην κοπή του "άκοπου" χρήματος από τον θείο Μπεν.

Οι περισσότεροι λοιπόν τώρα προβλέπουν την κατάρρευση του ευρώ και της Ευρωζώνης. Θα πάρω λοιπόν το ρίσκο μου και θα πω ότι είμαι σχεδόν βέβαιος ότι αυτή που θα καταρρεύσει πρώτη θα είναι η Αμερική και το νόμισμά της, το δολάριο.

Το μόνο που δεν ξέρω είναι το πότε θα γίνει αυτό. Σε 6 μήνες, σε 1 χρόνο ή σε 10 χρόνια. Αλλά έχω μια διαίσθηση ότι η ώρα αυτή είναι σχετικά κοντά.

Και αυτοί που κρατάνε την "βελόνα" είναι οι τωρινοί μεγαλύτεροι "υποστηρικτές" της Αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Οι Κινέζοι.

Αυτοί οι οποίοι σήμερα θεωρούν ότι έχουν ανάγκη τους Αμερικανούς για να διοχετεύουν την παραγωγή τους. Αλλά σύντομα πιστεύω ότι θα καταλάβουν (αν δεν το έχουν καταλάβει ήδη) ότι η λύση βρίσκεται μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Αν λοιπόν οι Κινέζοι στρέψουν την παραγωγή τους μέσα στην ίδια τους τη χώρα και σταματήσουν να την διοχετεύουν στην Αμερική για να παίρνουν την χαρτούρα χωρίς αντίκρυσμα που τους πασάρουν, τότε η Αμερικάνικη φούσκα θα σπάσει άμεσα και το δολάριο θα καταρρεύσει.

Όταν η Κινεζική ηγεσία καταλάβει ότι οι καλύτεροι πελάτες για να διοχετεύσουν την παραγωγή τους είναι οι ίδιοι οι κάτοικοί της χώρας τους, και ότι το μόνο που τώρα κάνουνε είναι να ταΐζουν με την σκληρή τους εργασία τους ήδη "καλοταϊσμένους" και "λαίμαργους" Αμερικανούς, τότε θα καταφέρουν να ανεβάσουν ραγδαία το βιοτικό επίπεδο του λαού τους, βουλιάζοντας ταυτόχρονα τον Αμερικανικό "Γίγαντα", που τώρα πατάει επάνω στις τρόμπες του Θείου Μπεν.

Και έτσι οι Αμερικάνοι θα αναγκαστούν επιτέλους, όπως έκαναν και οι Έλληνες, να έρθουν αντιμέτωποι με το τεράστιο χρέος τους. Ο μόνος τρόπος που βρίσκω για να μην καταρρεύσουν, είναι να μπορέσουν να δημιουργήσουν ελεγχόμενο πληθωρισμό για να "σβήσουν" μακροπρόθεσμα το χρέος τους. Αλλά αυτό είναι τόσο δύσκολο να το καταφέρεις, όσο το να κατεβάσεις από μια απότομη κατηφόρα το φορτίο ενός τριαξονικού, χρησιμοποιώντας μόνο έναν γάιδαρο.

Λυπάμαι αλλά οι Αμερικανοί είχαν την κότα (δολάριο) με τα χρυσά αυγά (παγκόσμιο συναλλαγματικό νόμισμα) και κατάφεραν να την "σφάξουν". Η επόμενη κρίση λοιπόν προβλέπω ότι θα έχει ως θύματα το δολάριο και τους Αμερικάνους πολίτες.

Αλλά όσο ο θείος Μπεν έχει ακόμη την τρόμπα (πιεστήριο) του και τυπώνει "αβέρτα κουβέρτα", η μουσική του φουσκώματος θα παίζει και το πάρτι θα συνεχίζεται. Και βέβαια τόσο ο χρυσός όσο και τα άλλα υλικά αλλά και τα χρηματιστήρια θα φουσκώνουνε συνεχώς. Αλλά το μόνο που καταφέρνει ουσιαστικά ο θείος Μπεν με την τρόμπα του είναι απλώς να "κερδίζει χρόνο".

Αυτό που γνωρίζω όμως με από την μικρή μου ενασχόληση με τις αγορές, είναι ότι όσο πιο ψηλά ανέβουν όλα αυτά με την "τρόμπα του θείου Μπεν", τόσο πιο πολύ "φασαρία" θα κάνουνε όταν θα πέσουν.


Πηγή:www.capital.gr

Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.

Το σκοτεινό παρασκήνιο γύρω από τον ορυκτό μας πλούτο
Με αποκαλυπτική έγγραφη αναφορά του, στον δημοσιογράφο Κώστα Χαρδαβέλλα, ο πρώην υπουργός Βορείου Ελλάδος, επί κυβερνήσεων Κων/νου Καραμανλή, κ. Νικόλαος Μάρτης, φέρνει στην επιφάνεια το σκοτεινό παρασκήνιο στην χώρα μας, γύρω από τον ορυκτό πλούτο, που διαθέτουμε. Όπως τονίζεται στο έγγραφο «το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως δεκάτου μέλους, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ, Γκαστόν Τορν, δήλωνε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα: 1) την Εμπορική Ναυτιλία, 2) τον Ορυκτό της πλούτο και 3) το επιχειρησιακό δαιμόνιο των Ελλήνων»!

Επισημαίνεται, δε, πως «σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, τεύχος Απριλίου 1978, σελίδα 257), γράφεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος (!) Ορυκτός της πλούτος, θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά, με μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας (!) της Κοινότητος ως προς πολλά προϊόντα». Είναι γεγονός ότι με εξαίρεση τα πετρέλαια της Αγγλίας και του γαιάνθρακος, η χώρα μας είναι η πλουσιώτερη χώρα της ΕΟΚ, σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα (!), ορισμένα δε από αυτά, είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, βωξίτης, χρώμιο)»!
Υπενθυμίζει χαρακτηριστικώς ότι «εάν θεμελιωνόταν το βιομηχανικό συγκρότημα της Αμφιπόλεως (Στρυμώνος), όπως άλλως τε είχε αναγγελθεί, ως οριστική (!) απόφαση και ανακοινωθεί την 9η Νοεμβρίου 1982, από τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Γεράσιμο Αρσένη και την 4η Μαρτίου 1983, από τον τότε Διοικητή της ΕΤΒΑ, κ. Κουμπή, θα είχαμε από την δημιουργία του βιομηχανικού συγκροτήματος, πλην άλλων προϊόντων, 3 τόνους χρυσού ετησίως και 15 τόνους αργύρου ετησίως»! Αυτό σημαίνει ότι «σήμερα θα είχαμε τουλάχιστον 60 τόνους χρυσού, 300 τόνους αργύρου, αλλά και πολλούς τόνους, άλλων προϊόντων»!
Και συνεχίζει λέγοντας, «η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος θα ήταν διαφορετική, η Μονάδα που ανέφερα, θα αντλούσε κοιτάσματα από την Χαλκιδική, την Θάσο και την Θράκη, το ΙΓΜΕ ανακάλυψε μεικτά θειούχα στο Παγγαίο, στο Κιλκίς και στην Λακωνία, συνεπώς θα ήταν δυνατή, η ανέγερση και δευτέρου συγκροτήματος, εκτός από αυτό του Στρυμώνος». «Αν συνεπώς στα μεταλλεύματα που αποδεδειγμένα υπάρχουν στην χώρα και, κατά πληροφορίες, δεν υπάρχουν όλα σε άλλες χώρες της ΕΟΚ, όπως βωξίτες, λευκόλιθοι, νικέλιο, χρώμιο, να προστεθούν το ουράνιο και τα μεικτά θειούχα, η Ελλάς μόνον με τον ορυκτό πλούτο, θα είναι στην πρωτοπορία της Ευρώπης, οι επιπτώσεις από το Μνημόνιο, δεν θα ήταν οδυνηρές και το δημοσιονομικό χρέος της Ελλάδος, δεν θα απασχολούσε εντόνως τρίτους, αλλά και Ελληνες».
Το 1981 επισκέφθηκαν την Θεσσαλονίκη, 75 Γάλλοι δημοσιογράφοι, επαρχιακών Γαλλικών εφημερίδων, τους κατατόπισα πάνω στον χάρτη του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος, για την Πολιτιστική Ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, με ιδιαίτερα έμφαση στον Ορυκτό πλούτο, τόσο της Βορείου Ελλάδος όσο και ολοκλήρου της χώρας». Καταλήγοντας αναφέρει πως «μετά από μικρό χρονικό διάστημα, επισημάνθηκε σε ελληνική εφημερίδα πως οι γαλλικές εφημερίδες είχαν γράψει ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μεταλλουργία της Ευρώπης!». Σύμφωνα, μάλιστα, με δηλώσεις του καθηγητού Γεωλογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, κ. Αντωνίου Φώσκολου, στην τηλεοπτική εκπομπή «ΑΘΕΑΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» του «ΑΛΤΕΡ», της 23ης Νοεμβρίου, ανέφερε ότι, στην θαλάσσια λεκάνη νοτίως της Κρήτης, υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου μεγέθους ίσου, με το κοίτασμα της Αλάσκας!
Συνεχίζοντας υπογράμμισε πως «τα κοιτάσματα αυτά, τα κλέβουν Αιγύπτιοι, Λίβυοι και Αλγερινοί, με εξέδρες εξορύξεως που ήδη έχουν στηθεί, ενώ η Ελλάδα κρύβει ακόμα και τις μελέτες των επιστημόνων στην περιοχή»!
Αλλά υπάρχει και συνέχεια. Συμφώνως με δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου, επισημάνεται ότι, τον περασμένο Ιούνιο, το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωφυσικών Ερευνών, δημοσιοποίησε διεθνώς, μια έρευνα – μελέτη του, που αφορά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της νήσου Γαύδου. Σημειώνεται πώς η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Η μελέτη αυτή ανέφερε ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα μεθανίου καθαρού, κατά 99%, δηλαδή δεν απαιτείται καν επεξεργασία, τονίζοντας ότι το πολύτιμο μεθάνιο ρέει ελεύθερο στην θάλασσα, όπου και χάνεται (!), εδώ και εκατομμύρια χρόνια και όσοι περνούν από το συγκεκριμένα σημεία, το βλέπουν και με γυμνό οφθαλμό!
Τον Ιούλιο εφέτος, το Γαλλικό Ινστιτούτο, ζήτησε και πάλι άδεια από την ελληνική κυβέρνηση, για θαλάσσιες έρευνες για πιθανή εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή νοτίως της Πελοποννήσου. Δυστυχώς και πάλι, η ελληνική κυβέρνηση ήταν αρνητική, τοποθετώντας μάλιστα τις τρεις περιοχές ενδιαφέροντος (Απούλεια Λεκάνη, Λεκάνη Ηροδότου και Λεκάνη Σύρτης), σε γκρίζες ζώνες από μόνη της, βάζοντας όμως έτσι ουσιαστικώς, στο παιχνίδι εκμεταλλεύσεως κοιτασμάτων, τους Τούρκους και τους Λίβυους!
Δεν πρέπει να παραληφθεί πως, η αναφορά της νορβηγικής εταιρεία TGF – MOR, που κάνει σεισμικές έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, μιλάει για κοίτασμα 6 δισεκατομμυρίων βαρελιών φυσικού αερίου, μόνον στην Κρήτη, όσον δηλαδή τρεις φορές της Αλάσκας και μισή φορά του συνόλου της Σιβηρίας!


ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για όλα τα παραπάνω καυτά θέματα έχει υποβάλει ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ποιοι είναι άραγε οι παράγοντες εκείνοι, που εμπόδισαν και σταμάτησαν, μέχρι και τις ημέρες μας ακόμη, την όποια επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα εκμετάλλευση; Τι πρόκειται να πράξουν τα συναρμόδια Υπουργεία στο εξής, για την εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου; Πώς θα αξιοποιηθούν, τα πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γαύδου; Γιατί επιτρέπουμε τα πλουσιότατα κοιτάσματα πετρελαίου νοτίως της Κρήτης να τα κλέβουν οι Αιγύπτιοι, οι Λίβυοι και οι Αλγερινοί;
Για ποιους λόγους, με την παγίως αρνητική στάση που τηρούμε, βάζουμε επικίνδυνους «τρίτους» (όπως οι Τούρκοι» στο «παιχνίδι»; Γιατί δεν προχωρούμε άμεσα, σε εκμετάλλευση όλων αυτών των απολύτως βεβαιωμένων, από Ελληνες και ξένους ειδικούς, κοιτασμάτων; Τι «περιμένουμε»; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα του κ. Βελόπουλου, που έχουν μια και μοναδική απάντηση: Τη Σύμβαση «Cooper»!

ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟΝ ΛΑΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑΤΙ ΦΤΩΧΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΦΤΩΧΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ.

Η γερμανική κυβέρνηση εμμένει στη σκληρή της στάση και απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση για τη θέσπιση ευρω-ομολόγου. Αυτό διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικρούοντας και την κριτική που ασκεί επί του ζητήματος αυτού στην κυβέρνηση Μέρκελ, ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει το ευρω-ομόλογο τόσο για οικονομικούς όσο και για νομικούς λόγους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για τη θέσπιση του ευρω-ομολόγου απαιτούνται βαθιές αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών "τις οποίες κανείς δεν επιθυμεί". Σε οικονομικό επίπεδο δε εκτιμά ότι θα μειώσει την πίεση στις χώρες-μέλη για την άσκηση περιοριστικής πολιτικής.
Το θέμα του ευρω-ομολόγου εξετάστηκε από τη γερμανική κυβέρνηση "για μεγάλο διάστημα και σε βάθος" είπε ο εκπρόσωπος διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της εντός των επόμενων εβδομάδων. Πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό "μπορεί να παίξει εκ νέου ένα ρόλο στο Συμβούλιο των ηγετών της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα".

Με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ζάιμπερτ αντέκρουσε την έντονη κριτική που ασκεί ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για την απόρριψη της πρότασής του για το ευρω-ομόλογο. Η γερμανική κυβέρνηση έχει "έναν μη ευρωπαϊκό τρόπο να διεκπεραιώνει ευρωπαϊκές υποθέσεις", λέει ο κ. Γιούνκερ στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Die Zeit" . Ο κ. Γιούγκερ επικρίνει τη Γερμανία ότι "σκέφτεται στο θέμα αυτό κάπως απλοϊκά" και προσθέτει ότι προξενεί απορία "αυτός ο τρόπος να δημιουργούνται ζώνες ταμπού στην Ευρώπη και να μην ασχολείται κάποιος με τις ιδέες άλλων".
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Βερολίνο είπε ότι "δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικές οι αλληλοκατηγορίες για μη ευρωπαϊκή στάση". Ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Γερμανία δίνει "πλήρη και αμέριστη στήριξη στο ευρώ, το ένα ευρώ", όπως είπε.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΚΑΤΑ ΤΟ 80 Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΣΚΑΤΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΡΟΥΜΠΙΝΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΩΣ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ. 150 ΔΙΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 80 ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ 2013-15. ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ;;;;

H Eλλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις...

οι οποίες δεν τελειώνουν με την εξασφάλιση της επόμενης δόσης του δανείου από την τρόϊκα τον προσεχή Μάρτιο, όπως κάποιοι, εσφαλμένα, ισχυρίζονται. Το 2011 θα είναι αναμφίβολα μια πολύ δύσκολη χρονιά, αλλά δεν θα είναι η τελευταία. Το μέλλον προοιωνίζεται εξαιρετικά δυσχερές κι αβέβαιο γιατί σαν τον τζίτζικα του γνωστού μύθου, δεν φροντίσαμε στο παρελθόν να μαζέψουμε αλλ’ αντιθέτως σπαταλήσαμε υποθηκεύοντας το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Ακόμα κι αν η χώρα καταφέρει να ξεπεράσει την τεράστια δοκιμασία των διαρθρωτικών αλλαγών αλώβητη κι εξασφαλίσει την ομαλή ροή των δανείων από την τρόϊκα μέχρι το 2013 οπότε και λήγει τυπικά η ισχύς του μνημονίου, έχει μια μεγαλύτερη πρόκληση, που την περιμένει το 2014 και 2015. Οπότε και λήγουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 150 δις ευρώ, δηλαδή πολύ παραπάνω από το σύνολο των δανείων, που παίρνουμε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης κι επί του παρόντος δεν υπερβαίνουν τα 110 δις ευρώ.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο σχεδόν αυτών των ομολόγων είναι 30ετούς και 25ετούς διαρκείας, δηλαδή είχαν δοθεί στη χώρα μας την αλήστου μνήμης δεκαετία του 1980. Όταν δηλαδή οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, προκειμένου να κάνουν «φιλολαϊκή πολιτική» δανείζονταν αφειδώς για να υπερδιπλασιάσουν εν μια νυκτί τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τις συντάξεις, να δώσουν διάφορες έκτακτες επιδοτήσεις, συνήθως κάτω από το τραπέζι στους αγρότες, να βολέψουν την κομματική τους πελατεία, να κερδίσουν ψήφους εις βάρος του μέλλοντος του δικού μας και των παιδιών μας. Τότε θα θυμάστε ότι στην συλλογική μας συνείδηση ο Ανδρέας, που σπατάλησε με περισσή ευκολία τα τρομακτικά δάνεια, που έλαβε η Ελλάδα («Τσοβόλα δώστα όλα»), τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, το πρώτο και το δεύτερο πακέτο Ντελόρ, καταγράφηκε ως ο πιο πετυχημένος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.

Ακόμα και τώρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις η εντύπωση αυτή επικρατεί μεταξύ των πολιτών. Και τούτο διότι με δανεικά μοίρασε χρήματα στον κόσμο, που ουδέποτε αναρωτήθηκε από πού προέρχονταν όλες αυτές οι παροχές. Και τώρα δυστυχώς πλησιάζει η ώρα, να πληρώσουμε με οδυνηρό τρόπο για όλες αυτές τις υπερβολές, που έκαναν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ 25 και 30 χρόνια πριν.

Το δυστύχημα είναι ότι ακόμα και τότε υπήρχαν ορισμένοι αναλυτές, που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους, που μεγαλώνει αποκλειστικά και μόνον για να εξυπηρετήσει τις πελατειακές σχέσεις των κυβερνώντων, αποτελεί έγκλημα κατά της κοινωνίας μας, που τις επόμενες δεκαετίες επρόκειτο να πληρώσει με οδυνηρό τρόπο τα δανεικά, που μόνον αγύριστα δεν ήταν. Αλλά οι αναλυτές στην καλύτερη περίπτωση αγνοήθηκαν. Στην χειρότερη προπηλακίστηκαν κι αποκλήθηκαν, κατά την ιψενική έννοια, «εχθροί του λαού».

Με τον ίδιο τρόπο, που σήμερα όσοι προειδοποιούμε για την επερχόμενη καταστροφή και για την ανάγκη μεγάλων αλλαγών, κυρίως νοοτροπίας και συμπεριφοράς, στην κοινωνία και κυρίως στον δημόσιο τομέα, αντιμετωπιζόμαστε ακόμα αρνητικά. Η συκοφαντία συνεχίζει να χρησιμοποιείται από τους βολεμένους κι εκείνους, που κάθε τρόπο επιχειρούν να γαντζωθούν από τα προνόμια τους, για να ευτελιστούν όσοι λένε και γράφουν αλήθειες. Όπως θα έλεγε κι ο μέγας ναζί προπαγανδιστής Γκαίμπελς: «Αν η αλήθεια δεν μας βολεύει, τότε πολύ κακό για την αλήθεια».

Το βράδυ της Τρίτης μίλησε σε κλειστή εκδήλωση και αυτό που τόνισε με έμφαση ήταν το εξής: «Η έξοδος από το ευρώ είναι η μόνη λύση για την ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με TO BHMA ο διάσημος οικονομολόγος, θεωρεί ότι όσο απαραίτητη και ορθή να είναι η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. Αντίθετα, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτείνει το πρόβλημα, καθώς πλήττει την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η διαδικασία μείωσης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να υπονομεύεται. Η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος, εξήγησε.

Προς την ίδια κατεύθυνση επισήμανε ότι λειτουργούν και οι διαρθρωτικές αλλαγές οι οποίες όπως είπε βραχυπρόθεσμα δημιουργούν μείωση εισοδημάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αύξηση της ανεργίας, πτώσης της κατανάλωσης και της ζήτησης.

"Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία", τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η μόνη λύση για να ανακτήσει η Ελλάδα μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητάς της, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο, είναι η υποτίμηση του νομίσματός της πράγμα που μπορεί να γίνει μόνο με την έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση και την επιστροφή στη δραχμή.

Ωστόσο και ο ίδιος σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό και πως προϋποθέτει αποχώρηση και από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία εξόδου από το ευρώ.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ.

Συνθήκες μόνιμου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές δημιουργεί η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης – Έρχονται νέα «χτυπήματα» από τους οίκους αξιολόγησης, λόγω του αυξημένου ρίσκου αναδιάρθρωσης χρέους: πρώτο μήνυμα από την S&P – Αρχίζουν στο παρασκήνιο οι συζητήσεις Παπανδρέου με Στρος Καν και Μπαρόζο για νέο δάνειο (και μνημόνιο…) στην Ελλάδα

Οι ελπίδες ομαλής εφαρμογής του μνημονίου, με επιστροφή στις αγορές από το 2012 και βιώσιμη εξυπηρέτηση του χρέους μετά το 2013, χωρίς τη «βόμβα» χρεολυσίων για τα 110 δις. ευρώ του διεθνούς δανείου, εξανεμίζονται από τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας, που «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μέσα από τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Οι συνθήκες μακροχρόνιου αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές που διαμορφώνονται επισφραγίζονται από τα «χτυπήματα» των οίκων αξιολόγησης, με πρώτη την S&P, ενώ η κυβέρνηση στο προσκήνιο δηλώνει «έκπληξη», αλλά στο παρασκήνιο αρχίζει διαπραγματεύσεις με ΔΝΤ και Κομισιόν για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του «εμπάργκο» των αγορών.

Έχει ενδιαφέρον, ότι ο Πρωθυπουργός τροποποίησε το πρόγραμμά του για την επόμενη εβδομάδα: ενώ αναμενόταν να φθάσει στην Αθήνα την Δευτέρα ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα έλθει τελικά την Τρίτη, ενώ την Δευτέρα προγραμματίσθηκε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.

Στις συναντήσεις αυτές, ο κ. Παπανδρέου επιδιώκει να δημιουργήσει συμμαχίες, με την πρότασή του για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο για νέο μηχανισμό στήριξης και ελεγχόμενες αναδιαρθρώσεις χρέους: ο Έλληνας Πρωθυπουργός αντιπροτείνει εκδόσεις ευρωομολόγων και πανευρωπαϊκό φόρο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, από τον οποίο θα αντλούνται περίπου 200 δις. ευρώ το χρόνο, έσοδα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη των ασθενών οικονομιών.

Όμως, πέρα από τις προτάσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, οι οποίες φαίνεται εκ προοιμίου απίθανο να επηρεάσουν αποφασιστικά την έκβαση της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αρχίζει ήδη, σε πολύ υψηλό επίπεδο, να αναζητεί λύσεις για το πρόβλημα αποκλεισμού της χώρας από τις αγορές το 2012, όταν θα είναι υποχρεωμένη βάσει του μνημονίου, ακόμη και αν εγκριθεί η επιμήκυνση του δανείου, να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος των δανειακών αναγκών από τις αγορές, με εκδόσεις ομολόγων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιζητεί να διαμορφώσει έγκαιρα μια συναίνεση στους κόλπους της τρόικας, ώστε να προστατευθεί η χώρα από τις «ορέξεις» των αγορών, σε περίπτωση που, όπως αναμένεται, το spread παραμείνει και το 2011 σε επίπεδα απαγορευτικά για δανεισμό από το 2012. Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, η λύση που φέρεται να συζητείται, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε πρόσφατα με δηλώσεις του και ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είναι να εγκριθεί ένα πρόσθετο δάνειο για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας χωρίς προσφυγή στις αγορές, το οποίο θα πρέπει να προέλθει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης και, μετά το 2013, να μεταβιβασθεί στο μόνιμο μηχανισμό (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας – European Stability Mechanism, ESM).

Η επιμήκυνση δεν σώζει…

Η κυβέρνηση διαπιστώνει, ότι παρά την επιμήκυνση του δανείου, ο μηχανισμός που δημιουργείται στην Ευρωζώνη μετά το 2013, βάσει των γερμανικών προτάσεων, «φωτογραφίζει» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δημιουργώντας αξεπέραστα προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με την αγορά ομολόγων. Όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή από το Eurogroup, το νέο πλαίσιο θα έχει τα ακόλουθα, εξαιρετικά «εχθρικά» για την Ελλάδα, χαρακτηριστικά:

n Από το 2013, ενσωματώνονται σε όλες τις εκδόσεις ομολόγων της Ευρωζώνης οι ρήτρες συλλογικής δράσεις, που θα καθορίζουν εκ των προτέρων τη δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους (με «κούρεμα» επιτοκίου, επιμήκυνση διάρκειας, ή ακόμη και «κούρεμα» ονομαστικής αξίας χρέους). Ταυτόχρονα, ορίζεται ότι στη σειρά προτεραιότητας των πιστωτών θα προηγούνται το ΔΝΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και θα έπονται οι ιδιώτες πιστωτές, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την αξιολόγηση του κινδύνου των ομολόγων χωρών που λαμβάνουν επίσημη βοήθεια, όπως η Ελλάδα.

n Επιπλέον, η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους, που συνοδεύει τη δημιουργία του ESM, διαμορφώνει αρνητικά δεδομένα για την Ελλάδα: προβλέπεται ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη θα εξετάζονται ξεχωριστά (με «ενδελεχείς ελέγχους φερεγγυότητας από την Κομισιόν και το ΔΝΤ») για να διαπιστώνεται αν έχουν δυνατότητα βιώσιμης εξυπηρέτησης του χρέους τους. Σε περίπτωση που βρεθεί ότι αυτό είναι αδύνατο (πράγμα πολύ πιθανό για την Ελλάδα, με το χρέος να ξεφεύγει από το 150% του ΑΕΠ το 2011 και τα κόστη δανεισμού από τις αγορές να είναι απαγορευτικά υψηλά), η χώρα θα χρηματοδοτείται μεν από τον ESM, αλλά θα αρχίσει και η διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Κλείνει ο δρόμος προς την αγορά

Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, αν επιβεβαιωθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και στις τελικές αποφάσεις για την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας μέχρι τον Μάρτιο, αποτρέπουν κάθε σκέψη ομαλής επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2012, όπως ισχυριζόταν αρχικά, μόλις ανακοινώθηκε η κατ' αρχήν συμφωνία επιμήκυνσης του διεθνούς δανείου των 110 δις. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών.

Η Standard & Poor's, ο μεγαλύτερος οίκος πιστοληπτικών αξιολογήσεων, έγινε ο πρώτος που συνέδεσε την πιστοληπτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων με τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, εντάσσοντας ήδη από την Παρασκευή την Ελλάδα σε αξιολόγηση με προοπτική υποβάθμισης ("negative credit watch") από την ήδη χαμηλή κατηγορία όπου βρίσκεται (ΒΒΒ+, δηλαδή κατηγορία "junk", που αποκλείει κάθε δυνατότητα αγοράς ελληνικών ομολόγων από συντηρητικά χαρτοφυλάκια).

Με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα, τονίζει η S&P, επιβεβαιώνοντας τις καταστροφικές παρενέργειες των γερμανικών προτάσεων: "Πιστεύουμε ότι μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο αν οι ιδιώτες κάτοχοι κρατικού χρέους θα πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως", δήλωσε ο αναλυτής της S&P, Μορίτς Κρέμερ. Ο οίκος αξιολόγησης ανήγγειλε ότι θα ανακοινώσει στους επόμενους τρεις μήνες αν θα προχωρήσει στην υποβάθμιση, όταν οι νέοι κανόνες θα έχουν αποσαφηνιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει έκπληκτος από την ενέργεια της S&P, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να υπαγορεύεται από ύποπτες σκοπιμότητες, αφού, όπως λέει το υπουργείο Οικονομικών, αγνοούνται οι «επιτυχίες στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και των μεταρρυθμίσεων», αλλά και το «θετικό αποτέλεσμα στη μείωση της αβεβαιότητας», που θα έχει η νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης. Όμως, ανεξάρτητα από υπαρκτές ή όχι σκοπιμότητες, γεγονός είναι ότι η S&P απλώς διαπιστώνει το αυτονόητο: η αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τις αγορές μόνο προς το χειρότερο μπορεί να μεταβληθεί, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όταν θα υπάρχει θεσμική δυνατότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Το πρόσθετο ρίσκο δεν μπορεί παρά να αξιολογηθεί αρνητικά από τους οίκους αξιολόγησης και, όπως όλα δείχνουν, στην ίδια κατεύθυνση με την S&P θα υποχρεωθούν να κινηθούν η Moody's και η Fitch, ακόμη και πριν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις επί των γερμανικών προτάσεων

ΕΙΡΩΝΑΣ Ο ΔΙΚΤΑΚΤΟΡΑΣ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ.

«Μη νομίζετε πως τα χειρότερα έχουν περάσει» δήλωσε ο Ντομινίκ Στρος-Καν μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Περιέγραψε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως τον γιατρό που μπορεί κάποια φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή, αποδεχόμενος ότι ο κόσμος σε αρκετές χώρες δεν βλέπει με καλό μάτι τον ρόλο που έχει ο οργανισμός. Μιλώντας στη Βουλή ζήτησε μείωση μισθών ενώ σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου της Ελλάδας, τόνισε πως, από τη μεριά του ΔΝΤ, είναι κάτι που μπορεί να γίνει, χωρίς να τεθούν νέοι όροι.

"Το 2010 και το 2011 θα μείνουν στη μνήμη των πολιτών ως κακά χρόνια αλλά και ως χρόνια που έβαλαν τη βάση στο μέλλον της Ελλάδας" εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που παράλληλα έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση της ανάπτυξης στην Ελλάδα. "Χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα της χώρας" τόνισε.

Ο Στρος-Καν επιχείρησε να υπεραμυνθεί του ρόλου του ΔΝΤ. "Το ΔΝΤ είναι εδώ για να βοηθήσει, ξέρω πως πάρα πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως είμαστε οι κακοί - είμαστε συνηθισμένοι σε αυτούς τους χαρακτηρισμούς, όμως δεν είμαστε εμείς η αιτία των προβλημάτων..."

"Μη μάχεστε εναντίον του γιατρού, ο γιατρός μπορεί καμιά φορά να δίνει δυσάρεστη φαρμακευτική αγωγή..." πρόσθεσε.

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ επανέλαβε και ενώπιον των δημοσιογράφων όσα είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια σχετικά με τη συμμετοχή των ισχυρότερων οικονομικά κοινωνικών ομάδων στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τάχθηκε υπέρ των αλλαγών στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, μιλώντας για "σωστές και δίκαιες παρεμβάσεις. Ολοι πρέπει να μετάσχουν στην προσπάθεια και οι πιο εύρωστοι οικονομικά που θα πρέπει να έχουν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Πρέπει να υπάρξει προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, θα πρέπει οι εύποροι να αναλάβουν ένα βάρος..."

Αναφερόμενος στο θέμα περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου ο Στρος-Καν έσπευσε να διευκρινίσει πως "δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο στο πρόγραμμα", προσπαθώντας να κλείσει τη συζήτηση περί ενδεχόμενης επιβολής νέων μέτρων. "Επιταχύναμε το πρόγραμμα και μετά είδαμε πως υπάρχει πρόβλημα με τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους, νομίζω πως πρέπει να επιμηκύνουμε την περίοδο αποπληρωμής. Νομίζω πως όλο και περισσότεροι στην Ε.Ε. κατανοούν πως υπάρχει τέτοια ανάγκη...".

Στο ίδιο θέμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως ο Στρος-Καν ήταν ο πρώτος που "τοποθετήθηκε δημόσια για την επέκταση αυτού του χρόνου". Χαρακτήρισε ως "μικρό άθλο" τις "προσπάθειες και θυσίες των Ελλήνων" επαναλαμβάνοντας πως το 2011 θα είναι χρονιά διαρθρωτικών αλλαγών.

«Ναι» σε επιμήκυνση -από την πλευρά του ΔΝΤ- χωρίς νέους όρους
Μείωση μισθών ζητάει ο Στρος Καν

Την μείωση των μισθών ζήτησε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, στην ενημέρωση της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής. Τόνισε ότι θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την παραγωγικότητα έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία κατά τον ίδιο έχει χάσει 25% την τελευταία πενταετία.

Όπως δήλωσε στην ομιλία του "χρειάζεται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού αλλά και να ευθυγραμμιστούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα".

Σχολίασε ότι το 25% της ανταγωνιστικότητας της τελευταία πενταετία έχει απολεστεί.

Σχετικά με την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου από την Ελλάδα, τόνισε ότι από τη μεριά του ΔΝΤ, την οποία και εκπροσωπεί, μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να τεθούν νέοι όροι.

"Το πρόγραμμα είναι στο σωστό δρόμο" πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό σύστημα είναι έτσι διαμορφωμένο, ώστε να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα ελέγχων.

Για αυτόν το λόγο, χαρακτήρισε δύσκολο έργο την επίτευξη των στόχων του 2011 την ώρα που οι δαπάνες συνεχίζουν να τρέχουν και οι έλεγχοι να είναι περιορισμένοι.

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η βία αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό της συγκρότησης των κοινωνιών και δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κοινωνία χωρίς βία. Στις μέρες μας, όμως, η κατάσταση είναι σαφώς βεβαρημένη. Η αποθέωση της βίας και η διαρκώς αυξανόμενη προβολή της, η αποπροσωποποίηση των σχέσεων, η κοινωνική αναλγησία, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, ο ανταγωνισμός, η αποθέωση του ατομικού επιτεύγματος και η μοναχική πορεία χωρίς οράματα, στόχους και ιδανικά καθιστούν το σύγχρονο άνθρωπο ευάλωτο στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Για μια ορθολογική πολιτική αντιμετώπισης της κλιμακούμενης βίας απαιτείται επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της αποστολής της Αστυνομίας ως κατεξοχήν φορέα παροχής ασφάλειας, μεταρρύθμιση στην οργάνωση και τη λειτουργία της, αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τους πολίτες και σαφής καταγραφή της πραγματικών διαστάσεων του τρομοκρατικού φαινομένου που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των διωκτικών αρχών απαιτείται: 1) αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με τη χρήση των όπλων, 2) προσαρμογή των διεθνών προτύπων στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής περίπτωσης, 3) δημιουργία ειδικών ομάδων δίωξης με εξειδίκευση σε ιδιαίτερα εγκλήματα, 4) ενίσχυση των πεζών περιπολιών, 5) πάταξη της διαφθοράς και ενίσχυση των μηχανισμών αυτοκάθαρσης, 6) πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, 7) ορθολογική κατανομή του έμψυχου δυναμικού με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής για αστυνόμευση, 8) ανανέωση και εκσυγχρονισμός της υλικοτεχνικής υποδομής, 9) εκπαίδευση του προσωπικού σε ζητήματα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, 10) ενδυνάμωση της συνεργασίας των σωμάτων δίωξης της εγκληματικότητας και 11) δημιουργία κοινού θαλάμου επιχειρήσεων και συντονιστικού οργάνου διαχείρισης κρίσεων.

Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού φαινομένου. Απαιτείται, όμως, πρώτα και κύρια μια πολιτική κοινωνικής πρόληψης και η απομάκρυνσή μας από το απόλυτα κατασταλτικό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει διεθνώς.

Η κάθε κοινωνική οργάνωση έχει τα επίπεδα της βίας που της αξίζουν. Οι δείκτες των επιπέδων της βίας που παρουσιάζει μια κοινωνία στο χώρο και το χρόνο, αποτελούν την πλέον αξιόπιστη μονάδα μέτρησης των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας. Συνεπώς, προκειμένου να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της φαινομένων βίας θα πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για τη μείωση των δεικτών κοινωνικής παθογένειας που ενδημούν στο σύγχρονο κόσμο.

Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθούν συντονισμένες προσπάθειες για να παταχθεί η διαφθορά, να μειωθεί η ανεργία, κυρίως των νέων ανθρώπων, να αυξηθεί το βιοτικό και το εκπαιδευτικό επίπεδο των πολιτών, να αναβαθμισθεί το κοινωνικό κράτος, να δοθούν ευκαιρίες στους νέους και να διασφαλισθούν τα μέσα για την επίτευξή τους, να επαναπροσδιορισθούν οι στόχοι της νέας γενιάς, να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλουσίων και φτωχών, να αμβλυνθούν οι ανισότητες, να ενσωματωθούν οι κοινωνικά αποκλεισμένες και οι μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού. Πρέπει, δηλαδή, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΔΕΝ ΕΣΚΥΨΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΗΚΩΣΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

Την θέση του για το μνημόνιο ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς στην συνάντηση που είχε στο γραφείο του στη Βουλή με τον πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν.

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε την άποψή του γιατί το μνημόνιο, εκτός από κοινωνικά άδικο, είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό. Υποστήριξε ότι δεν οδηγεί σε αποτελέσματα και επέμεινε στην ανάγκη αλλαγής πορείας με ανάκαμψη και ανάπτυξη γιατί αν δεν υπάρξουν αυτά θα προκύψουν μεγαλύτερα αδιέξοδα τα οποία δεν αντέχει ούτε η κοινωνία, ούτε η οικονομία.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποτρέψει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου. Η ΝΔ συμφωνεί στην επιμήκυνση αρκεί να περιλαμβάνει όλο το ποσό του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και να μην περιέχει νέα επαχθή μέτρα.

Στην συνάντηση με τον κ.Ντομινίκ Στρος-Καν παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Σταύρος Δήμας, οι αρμόδιοι τομεάρχες οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Νότης Μηταράκης, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΟΥΝ ΤΟ ΖΥΓΟ:Οι Έλληνες Ζητούν Αλλαγή των Όρων του Μνημονίου

Με το συντριπτικό 91,1% οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση αλλαγή πλεύσης. Το μνημόνιο με τη μορφή που ψηφίστηκε την προηγούμενη Άνοιξη δεν οδηγεί πουθενά.

Οι θυσίες δεν πιάνουν τόπο και η χώρα οδηγείται στη χρεοκοπία. Αυτή είναι η γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου.

Στην ίδια έρευνα βεβαιώνεται, επίσης, η σημαντική μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας “Rass” (εφημερίδα “Παρόν της Κυριακής”, σε δείγμα 2.000 ατόμων) το 91,1% πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει αλλαγές και διορθώσεις στους όρους του μνημονίου, έναντι μόλις του 5,4% που διαφωνεί.

Το 69,6% άλλωστε πιστεύει, επίσης, ότι οι θυσίες του Ελλήνων πολιτών δεν έχουν πιάσει τόπο, με μόνο το 27,8% να απαντά το αντίθετο, ενώ στο πολύ κρίσιμο ερώτημα, τι είναι πιθανότερο να συμβεί με τους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση, το 53,3% θεωρεί ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία και μόνο το 39,9% ελπίζει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την κρίση.

Είναι σαφές ότι, στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, η πολιτική της κυβέρνησης και οι προβλέψεις του μνημονίου έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Όλοι πλέον καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται επειγόντως αλλαγή πολιτικής, το «άλλο μείγμα» που από την αρχή υποστήριξε η ΝΔ.
Με αυτά τα δεδομένα, είναι επίσης σαφές ότι η ελληνική κοινωνία αρχίζει να στρέφει την προσοχή της στις προτάσεις της ΝΔ και να την εμπιστεύεται ολοένα περισσότερο.

Στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα μειώνεται στο 4,3% (Ν.: 23,1% - ΠΑΣΟΚ: 27,4%) με μόνο το ΚΚΕ (8,2%) και το ΛΑΟΣ (4,1%) να συγκεντρώνουν ποσοστά πάνω από το όριο του 3% για την είσοδό τους στη Βουλή με κάποια άνεση σήμερα. Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται στο όριο αυτό ή ακόμα παρακάτω (Οικολόγοι-Πράσινοι: 3,1%, ΣΥΡΙΖΑ: 3,0%, Δημοκρατική Συμμαχία: 2,4%, Δημοκρατική Αριστερά: 2,2%, Λοιπά κόμματα: 1,8%).

Μετά το καταλυτικό επίσημο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και τη καταγραφή συντριπτικής μείωσης της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στο όριο των 2 μονάδων, οι δημοσκοπήσεις πλέον -συμπεριλαμβάνοντας την αποχή και τη λεγόμενη απροσδιόριστη στάση- συμφωνούν, ότι η διψήφια διαφορά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών έχει πλήρως ανατραπεί.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΓΚΡΗΣ

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟΥ ΦΙΛΗΣΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ.

Φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και τους κοινωνικούς εταίρους. Βασικά θέματα συζήτησης θα είναι το σχέδιο επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του μηχανισμού στήριξης των 110 δισ. ευρώ και η πορεία του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Το σημερινό πρόγραμμα του γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο και τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, ο κ. Στρος Καν θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.

Αύριο Τετάρτη, στις 10.00 το πρωί, ο κ. Στρος Καν θα περάσει την πόρτα του υπουργείου Οικονομικών και θα έχει εφ’ όλης της ύλης συνομιλία με τον υπουργό κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του τελευταίου. Στη συνέχεια οι δυο άνδρες θα εμφανιστούν ενώπιον των εκπροσώπων του τύπου. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να κάνει τοποθέτηση (statement) για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το αυριανό πρόγραμμα του κ. Στρος Καν περιλαμβάνει επίσης ραντεβού με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Α. Σαμαρά και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

Ακολουθεί την Πέμπτη ο Ολι Ρεν

Τον κ. Στρος Καν θα διαδεχθεί την Πέμπτη στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης κ. Ολι Ρεν. Στις 09.00 το πρωί ο κ. Ρεν θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία στο Συνέδριο που οργανώνει ο Economist με θέμα «Διατηρώντας ζωντανό το ευρώ και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Στη συνέχεια ο Επίτροπος κ. Ρεν θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο. Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον τύπο. Το μεσημέρι ο κ. Ρεν θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο και θα ακολουθήσει ομιλία του στα μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Αμέσως μετά ο ευρωπαίος επίτροπος θα συμμετάσχει σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κ. Π. Θωμόπουλος. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο κ. Ρεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου ενώ θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου του Επιτρόπου που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο Επίτροπος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα των επαφών του στην Αθήνα συμμετέχοντας σε δείπνο που παραθέτει ο Πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς.

«Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί να διασώσει μία τράπεζα;» αναρωτιέται ο Έλληνας επενδυτής. «Ποιος θα πληρώσει τότε το τίμημα και πώς θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας τραπεζική κρίση;»

Παρά την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τον μηχανισμό στήριξης και παρά την ανακοίνωση περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, το επιτόκιο των δεκαετών ελληνικών ομολόγων βρίσκεται στο 11,56%, με την τρέχουσα τιμή των ομολόγων στην αγορά στα 69 σεντς στο ευρώ. Την ίδια στιγμή το επιτόκιο των ομολόγων επταετίας κυμαίνεται στο 12,51% και το επιτόκιο των ομολόγων τριετίας στο 12,89%.

Οι τιμές επιτοκίων και ομολόγων μας δείχνουν ότι επενδυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιη την αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Πέρα από αυτό, ωστόσο, η σύγκριση των επιτοκίων ομολόγων διαφορετικής διάρκειας λήξης μας φανερώνει πως, όσο μικραίνει ο χρονικός ορίζοντας λήξης τους, τόσο μεγαλώνει το επιτόκιό τους.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι επενδυτές θεωρούν πως το ρίσκο πτώχευσης είναι μεγαλύτερο στο διάστημα των επόμενων 3 ετών απ' ό,τι σε αυτό των 7 ή των 10 ετών, παρόλο που και στα τρία αυτά διαστήματα το ρίσκο εκτιμάται εξαιρετικά υψηλό. Προκειμένου να συναντήσουμε επιτόκιο κάτω από το 10% πρέπει να κοιτάξουμε τα 30ετή ομόλογα (ανέρχεται στο 9%), όμως και αυτά πωλούνται στην αγορά στα 54 σεντς στο ευρώ.

Την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε ότι μπορεί να περιορίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο ΒΒ-, εάν καταστεί σαφές ότι ο προτεινόμενος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ευνοήσει τους δημόσιους πιστωτές σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα. Ο οίκος είπε χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα, ως δυνητικός αποδέκτης της χρηματοδότησης του ESM, μπορεί να τύχει αρνητικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής της ικανότητας».

Είναι ξεκάθαρο από την παραπάνω ανακοίνωση ότι ο οίκος Standard & Poor’s θεωρεί πως η Ελλάδα είναι πιθανό να προσφύγει στον ESM προκειμένου να προβεί σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg ο οίκος θεωρεί πως η Ελλάδα δε θα καταφέρει να εξυπηρετήσει το χρέος της και θα οδηγηθεί σε αναδιάρθρωση νωρίτερα από το τέλος της περιόδου αποπληρωμής των δανείων στο ΔΝΤ.

Τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ε.Ε., η επιμήκυνση και ακόμη και το ενδεχόμενο νέου δανείου δεν λύνει το διαρθρωτικό πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, εκτιμούν, το οποίο θα διογκώνεται όσο περνούν τα χρόνια και κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με αναδιάρθρωση.

Αναλυτές στη Γερμανία θεωρούν ότι η Μέρκελ είχε στο μυαλό της πρώτα την Ελλάδα, όταν πρότεινε τη δημιουργία του σχετικού μηχανισμού σταθερότητας, και μετά τις υπόλοιπες προβληματικές χώρες και θεωρούν σχεδόν δεδομένη την ανάγκη χρήσης του από τη χώρα στα επόμενα χρόνια.

Αναλυτές, επενδυτές και traders σε Λονδίνο και Μόναχο, ωστόσο, βλέπουν πέρα από την κρατική κρίση χρέους και μία εκκολαπτόμενη τραπεζική κρίση στην Ελλάδα καθώς και μία προσπάθεια αυτή να μείνει κρυφή, κάτι το οποίο προβλέπουν πως δύσκολα θα μπορέσει να συμβαίνει για πολύ καιρό ακόμη. «Γιατί να θέλει οποιοσδήποτε να δανείσει στην Ελλάδα;» αναρωτιέται χρηματομεσίτης στο City σε συνέντευξη του στους Financial Times (FT).

«Όσο η ευρωπαϊκή κρίση συνεχίζεται είναι απίθανο να βρεθεί κανείς να δανείσει χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Η ελληνική οικονομία είναι η ασθενέστερη στην Ευρώπη και θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη».


Οι ελληνικές τράπεζες περνούν τη χειρότερη κρίση τους των τελευταίων δεκαετιών και ας γίνονται πολιτικές δηλώσεις που προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο. «Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ πιο στενά συνδεδεμένος με το κράτος απ' ό,τι φαίνεται εκ πρώτης όψεως» είπε Έλληνας επενδυτής με συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με τις σημαντικότερες ελληνικές τράπεζες. «Τράπεζες και κράτος σε πολλές περιπτώσεις είναι ένα και καλύπτουν ο ένας τον άλλον».

Παρόμοια διαπίστωση έκανε πρόσφατα και ο οίκος αξιολόγησης Fitch τονίζοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει συνδεθεί με το κράτος σε μεγάλο βαθμό και επισημαίνοντας επιπλέον ότι τα επισφαλή δάνεια στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τουλάχιστον έως τα μέσα του 2011. Δυσμενέστερη σχετικά με το θέμα αυτό είναι η πρόβλεψη της UBS, που υπολογίζει πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κυμανθούν στο 15% το 2012.

Οι ελληνικές τράπεζες είχαν δανειστεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου από την ΕΚΤ 92,4 δισ. ευρώ και η εξάρτησή τους από την ΕΚΤ παραμένει κοντά στο 100%. Η ΕΤΕ και η Eurobank μπόρεσαν να δανειστούν 4,7 και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα με repos, αλλά, όταν αυτά καλύπτονται από κρατικά ομόλογα, δέχονται περικοπή στην ονομαστική τους αξία τουλάχιστον της τάξης του 20%.

Τα κέρδη των τραπεζών στο εννεάμηνο έχουν μειωθεί κατά μέσον όρο 80%, κατάσταση η οποία είναι συνδεδεμένη με την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αναμένεται να χειροτερέψει. Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 26,7 δισ. στο 10μηνο του έτους, μείωση της τάξης του 11% επί των συνολικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, με μερικούς τραπεζίτες να προβλέπουν περαιτέρω μείωση της τάξης του 20% το 2011, σύμφωνα με τους FT.

«Η κατάσταση μερικών ελληνικών τραπεζών είναι δραματική» ανέφερε Έλληνας επενδυτής με επένδυση πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ υπό έγκριση. «Έχω έγκριση για δάνειο 45 εκατ. ευρώ από μεγάλη ελληνική τράπεζα, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσει υπό τις τρέχουσες συνθήκες καθώς δεν υπάρχουν χρήματα. Οι τράπεζες δεν έχουν ρευστό και χρησιμοποιούν το ενεργητικό τους για να δανειστούν. Όλα τα προηγούμενα δάνεια που είχα έχουν τιτλοποιηθεί και πουληθεί ή έχουν μπει ως εγγύηση για να πάρουν οι τράπεζες δανεικά» συμπλήρωσε.


Υπό την πίεση της κατάστασης οι τράπεζες που έχουν τη δυνατότητα προβαίνουν σε έκδοση καλυμμένων ομολόγων υποθηκεύοντας ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στο ενεργητικό τους. Η πτώση των τιμών στην αγορά κατοικίας, ωστόσο, προκαλεί μείωση της πραγματικής αξίας του ενεργητικού των τραπεζών.

Η εκκολαπτόμενη κρίση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο για μερικούς είναι ήδη ένα γεγονός. Το σίγουρο είναι πως επηρεάζει καταλυτικά την αγορά, αφού η χορήγηση των δανείων έχει στεγνώσει. Ο ρυθμός ανόδου των χορηγήσεων δανείων θα είναι αρνητικός το 2011 ή, στην καλύτερη περίπτωση, μηδενικός σύμφωνα με την πρόβλεψη του οίκου Fitch.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών μειώνονται παράλληλα με τη μείωση του εισοδήματος και το τελευταίο αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο το 2011.

Όσον αφορά την επιστροφή των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, αυτό είναι ακόμη μακρινό σενάριο σύμφωνα με την UBS, που προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν απόλυτα εξαρτημένες από την ΕΚΤ.

Παρόλα τα παραπάνω, αλλά και τις δεινές προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Οικονομικών θεώρησε «έκπληξη» την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να θέσει την Ελλάδα υπό παρακολούθηση με αρνητική προδιάθεση. «Η προσέγγιση της S&P αφορά μόνο χώρες με προβλήματα πρόσβασης στις αγορές μετά το 2013 και δεν μπορεί να ισχύει για την Ελλάδα» συμπλήρωσε το υπουργείο.

«Αν η προσέγγιση της S&P δεν ισχύει για την Ελλάδα, τότε για ποιον ισχύει;» σχολίασαν με έκπληξη αναλυτές στο Λονδίνο μετά τη δημοσίευση της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.

Με την κρίση ρευστότητας να μεγαλώνει, το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε ένα νέο πακέτο 20 δισ. για τη στήριξη των τραπεζών, από τα οποία αναμένεται να λάβουν 3 με 4 δισ. η ΕΤΕ, η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς. Αυτό μπορεί να δώσει χρόνο στον τραπεζικό κλάδο, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ τις συνδέει ακόμη περισσότερο με το κράτος κάνοντας μία ενδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης σε ένα από τα δύο μαχαίρι και για το άλλο.

«Τι θα συμβεί στην περίπτωση που η Ελλάδα χρειαστεί να διασώσει μία τράπεζα;» αναρωτιέται ο Έλληνας επενδυτής. «Ποιος θα πληρώσει τότε το τίμημα και πώς θα αποφευχθεί μία μεγαλύτερης κλίμακας τραπεζική κρίση;»

Αν η ελληνική κυβέρνηση παραδεχτεί ότι υπάρχει τραπεζική κρίση, τότε θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση στους πολίτες και θα κινδυνεύσει να επιδεινώσει το πρόβλημα. Όμως ο χρόνος που μπορεί να κρύψει το πρόβλημα κάποια στιγμή θα τελειώσει και, αν το μόνο στοίχημά της είναι ότι μέχρι τότε η Ελλάδα θα έχει καταφέρει, άγνωστο πώς, να έχει λύσει το πρόβλημα του κρατικού χρέους, τότε είναι καλό να ξεκινήσει άμεσα η κατάρτιση ενός σχεδίου Β».
Του Πάνου Παναγιώτου*
* Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής, διευθυντής GSTA/EKTA

ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΠΙ ΣΦΑΓΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. ΑΛΛΑ Η ΑΝΟΧΗ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ.

- Πλαφόν στους μισθούς και κατάργηση υπερωριών και εκτός έδρας
- Τέλος τα μπόνους, ενσωματώνονται στους μισθούς ελάχιστα επιδόματα
- Γίνονται υποχρεωτικές οι μετατάξεις και οι μετακινήσεις
- Δείτε ποιοι οργανισμοί επηρεάζονται

Διαδικασίες εξπρές και αλλαγές σοκ προβλέπει ο νέος νόμος που φέρνει η Κυβέρνηση. Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες θα καθοριστεί ανώτερο πλαφόν στις αμοιβές, τα ελάχιστα επιδόματα (ένα το πολύ δύο) θα ενσωματωθούν στο μισθό, ενώ οποιοδήποτε άλλο “μπόνους” καταργείται, μαζί με τις υπερωρίες και τα εκτός έδρας.
Οι μετακινήσεις στο εσωτερικό των οργανισμών, αλλά και οι μετατάξεις από οργανισμό σε οργανισμό γίνονται υποχρεωτικές.
Οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα περνούν υποχρεωτικά από περίοδο μαθητείας πριν την πρόσληψή τους.
Παράλληλα και για τον περιορισμό των δαπανών κόβονται κονδύλια για τη διαφήμιση, τα έξοδα λειτουργίας αλλά και οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ.
Οι αλλαγές αφορούν χιλιάδες υπαλλήλους που ήδη υπηρετούν σε:
HELEXPO
ΑΓΡΟΤΗΜΑ
ΑΕΛΙΚ Α.Ε.
ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε.
ΔΕΘ Α.Ε.
ΔΕΠΑΝΟΜ
ΕΑΒ
ΕΑΣ
ΕΔΙΣΥ
ΕΘΕΛ
ΕΚΕΒΥΛ ΑΕ
ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΛΚΑ ΑΕ
ΕΛΚΕΑ ΑΕ
ΑΛΥΚΕΣ ΑΕ
ΕΛ. ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ
ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ
ΕΠΑΓ. ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΑΕ
ΕΛΟΤ ΑΕ
ΕΤΑ ΑΕ
ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ
ΗΔΙΚΑ
ΗΛΠΑΠ
ΗΣΑΠ
ΚΕΓ
ΚΕΛ
ΙΦΕΤ
ΚΑΘ
ΚΟΙΝ. ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
ΜΒΗ
ΟΑΣΑ
ΟΔΔΥ
ΟΔΙΕ
ΟΚΑΑ
ΟΠΕ
ΟΣΕ
ΟΣΚ
ΠΑΕΠ
ΤΕΟ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ
ΨΗΦ. ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

400 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΔΝΤ.

Μέχρι τώρα όλοι γνώριζαν ότι οι Έλληνες μετέδωσαν τη Δημοκρατία και τον πολιτισμό. Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν ότι ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός έχει ως βάση του τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Μέχρι τώρα ολόκληρη η ανθρωπότητα γνώριζε ότι και ο σύγχρονος ελληνικός λαός είναι υπερήφανος και αδούλωτος. Η επανάσταση του 1821, οι βαλκανικοί πόλεμοι, το ΟΧΙ, η συντριβή της Ιταλίας και στη συνέχεια η Εθνική Αντίσταση, ο μέχρι τώρα φόβος της Τουρκίας να αμφισβητήσει ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία, ήταν τα τελευταία παγκόσμια λαμπρά παραδείγματα της ελληνικής ψυχής, που δικαιολογούσαν την αρχαία ιστορία μας και μας νομιμοποιούσαν ως γνήσιους κληρονόμους του αρχαιοελληνικού θαύματος. Μέχρι τώρα έλεγαν ότι οι «Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Και τώρα τι γίνεται;; Τώρα ποιοι είμαστε; Έχουμε άραγε καμία σχέση εμείς οι σημερινοί φοβισμένοι Έλληνες με τα προηγούμενα λαμπρά παραδείγματα; Τι είμαστε λοιπόν; Έχουμε άραγε άξια πολιτική ηγεσία; Έχουμε άραγε άξια κοινωνική ηγεσία;. Έχουμε άραγε άξια πνευματική ηγεσία; Τι στην ευχή, τέλος πάντων, έχουμε που να αξίζει σήμερα;

Η Νέα Τάξη των διεθνών τοκογλύφων διάλεξε να κτυπήσει το Έθνος μας, όχι τυχαία. Το επέλεξε για διεθνή παραδειγματισμό. Δεν είμαστε βέβαια ο ομφαλός της γης, ειδικά σήμερα που κυριαρχούν τα κράτη «κολοσσοί». Είμαστε όμως το έθνος εκείνο το οποίο σε όλα τα διεθνή ιστορικά συγγράμματα, κατέχει εξέχουσα θέση. Ήμαστε κάπου στο παγκόσμιο υποσυνείδητο το ιστορικό παράδειγμα του πολιτισμού, της γενναιότητας και της αυταπάρνησης.

Όμως η Νέα Τάξη γνώριζε πολύ καλά που καταντήσαμε στην πραγματικότητα σήμερα. Διαβρωθήκαμε παντού και…. διαφθαρήκαμε μέχρι το κόκαλο. Η Νέα Τάξη γνώριζε ότι σήμερα είμαστε εύκολος στόχος, χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις. Μια κοινωνία σε αποσύνθεση. Τα διάφορα κατά καιρούς πολιτικοοικονομικά λαμόγια που αναγεννά το πολιτικό μας σύστημα, με τη συνεργασία των ξένων κέντρων εξουσίας έχουν φροντίσει για το σημερινό μας κατάντημα. Πέραν όλων των άλλων μας δημιούργησαν μια φούσκα τεχνικής ευμάρειας με δανεικά. Μια διαλυμένη κοινωνία καταχρεωμένη στις τράπεζες. Αυτό το γνώριζαν οι Νεοταξικοί και αποφάσισαν να μας χρησιμοποιήσουν ως πειραματόζωα.

Κτύπησαν λοιπόν το ελληνικό Έθνος και περίμεναν με ανυπομονησία τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας. Η πέρα από κάθε πρόβλεψη ανοχή μας, έδωσε χαρά σε όλους τους παράγοντες της σημερινής κατάστασης. Ακόμα και Έλληνας υπουργός έφτασε στο σημείο να πει ότι δεν ενέμεναν τέτοια ανοχή από πλευράς της ελληνικής κοινωνίας.

Με όπλο λοιπόν το ελληνικό παράδειγμα «συνέτισαν» στη συνέχεια εύκολα τον Ιρλανδικό λαό, έναν επίσης υπερήφανο και μαχητικό λαό και θα προχωρήσουν πολύ σύντομα, τώρα που το πράγμα είναι «ζεστό» και σε άλλους συνετισμούς.

Είναι ντροπή μας.

Εμείς που υπερηφανευόμασταν ότι δώσαμε τα φώτα μας στον υπόλοιπο κόσμο, εμείς οι ίδιοι σήμερα χρησιμοποιούμαστε ως παράδειγμα υποταγμένων για διεθνή σκοταδισμό.

Αν μη τι άλλο, είναι ντροπή μας, που παίρνουμε και άλλα Έθνη στο λαιμό μας.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

ΖΗΤΗΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ.

Χθες έγινε διάσκεψη των Προέδρων των Νομαρχιακών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, υπό την προεδρία του Πρόεδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην εισήγησή του ο κ. Σαμαράς, κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό σε εγρήγορση και εκλογική ετοιμότητα, καθόσον υποπτεύεται ξαφνική προσφυγή στις κάλπες από τον κ. Παπανδρέου. Αυτό κάνει, κατ’ αρχήν, εμάς να πιστεύουμε ότι ο κ. Σαμαράς δεν προτίθεται να παράσχει συναίνεση στην σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο κ. Παπανδρέου.

Πέρα όμως από αυτό έκανε άνοιγμα προς τη βάση του κόμματος, δηλαδή προς τα 800.000 κομματικά μέλη, που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές και ζήτησε να δημιουργηθούν ευκαιρίες συμμετοχής των μελών του κόμματος σε διάφορα θέματα, όπως στο σχεδιασμό του προγράμματος του κόμματος, στα τοπικά προγράμματα, σε θεματικές συζητήσεις και πρωτοβουλίες. Προανήγγειλε μάλιστα το τέλος της ξύλινης κομματικής οργάνωσης και ζήτησε όργανα που να προέρχονται, να ανήκουν και να υπηρετούν την κοινωνία.

Πίσω δε από το προεδρείο της συνδιάσκεψης υπήρχε μεγάλο πανό με το λογότυπο της Νέας Δημοκρατίας και από κάτω το σύνθημα «ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ».

Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό το σύνθημα είναι συντηρητικό και δεν εκφράζει τις…. σημερινές κοινωνικές απαιτήσεις. Συγκεκριμένα: Δίνει την εντύπωση ενός κόμματος που αφ’ υψηλού βλέπει την κοινωνία και αποφάσισε να κάνει και κάποια κοινωνικά ανοίγματα. Όμως αυτό ακριβώς είναι το λάθος μήνυμα που στέλνει η σημερινή Νέα Δημοκρατία. Είναι αυτό ακριβώς που δεν θέλει η κοινωνία σήμερα και ιδιαίτερα η κομματική βάση που κινηματικά στήριξε τον Αντώνη Σαμαρά.

Εμείς πιστεύουμε ότι το σύνθημα πρέπει να αλλάξει και να γίνει «Νέα Δημοκρατία: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ». Όμως για να υιοθετηθεί αυτό το σύνθημα θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να το πιστεύει, διαφορετικά καλύτερα να μείνει στο ανώδυνο «Άνοιγμα στην κοινωνία». Και όταν λέμε να το πιστεύει, εννοούμε να το δείξει και την πράξη. Να μην συνεχίζει δηλαδή να παραμένει αυτόνομη η κομματική ολιγαρχία από την κομματική βάση την οποία και ελέγχει, αλλά η κομματική βάση να είναι εκείνη που θα μοιράζει τα κομματικά αξιώματα και θα ελέγχει την κομματική ελίτ.

Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει, εκτός της εκλογής του Προέδρου από τη βάση:

Α) Και οι υποψήφιοι βουλευτές, καθώς και οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες να χρίζονται υποψήφιοι έπειτα από προκριματικές εκλογές της κοινωνικής βάσης και

Β) Να γίνονται εσωκομματικά δημοψηφίσματα (με τη βοήθεια και της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας) για μείζονος σημασίας θέματα, π.χ. Μνημόνιο, Ονομασία Σκοπίων, Συνταγματικές Αλλαγές κ.λ.π.

Αυτό ναι, θα είναι πραγματική συμμετοχή της κοινωνίας στην πολιτική εξουσία, αρχίζοντας μέσα από το ίδιο το κόμμα, κάτι το οποίο είναι πλέον, εκτός από σύγχρονο κοινωνικό αίτημα και αδήριτη πλέον ανάγκη ανάληψης, από την ίδια την κοινωνία, του κόστους εξόδου από την κρίση.

Διαφορετικά θα κόμματα θα συνεχίσουν να απαξιώνονται στην κοινωνική συνείδησ

ΜΕ ΤΙ ΧΡΗΜΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ:oι καταστηματάρχες έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες για ανάκαμψη στην αγορά στις ημέρες των Χριστουγέννων.

Οι καταστηματάρχες έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες για ανάκαμψη στην αγορά στις ημέρες των Χριστουγέννων. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα, αφού οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί φέτος.

Τις γιορτινές ημέρες περιμένουν με αγωνία φέτος οι καταστηματάρχες για να δουν κίνηση στις επιχειρήσεις τους και το τζίρο τους να ανεβαίνει, την ώρα που τα λουκέτα στα καταστήματα πληθαίνουν και οι επιχειρηματίες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Τα λουκέτα δεν αφορούν πλέον μόνο στις μικρές επιχειρήσεις, αλλά και σε μεγάλες αλυσίδες που δεν είναι πλέον κερδοφόρες.

Οι πωλήσεις πέφτουν από την αρχή του έτους ακόµη και κατά 40%, ενώ οι δυσοίωνες προβλέψεις για βαθύτερη ύφεση τους επόµενους µήνες αυξάνουν την ανησυχία. Λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα καταναλωτές δηλώνουν ότι φέτος θα είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

Οι επιχειρηματίες αναζητούν νέους τρόπους για να προσελκύσουν πελάτες. Μεγάλα εμπορικά κέντρα και συνοικιακά καταστήματα προχωρούν σε προσφορές του τύπου «πληρώνεις ένα, παίρνεις δύο», προσφορές ταξιδίων αλλά και μειώσεις τιμών ως και 70%, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι δηλώνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να προβούν σε αγορές.

Οι περικοπές των μισθών και η δύσκολη οικονομική συγκυρία έχουν μειώσει δραστικά την αγοραστική δύναµη των καταναλωτών, κάτι άλλωστε που φάνηκε και στα κακά αποτελέσµατα των θερινών εκπτώσεων. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η έκρηξη που σημειώνεται στον αριθμό των επιχειρήσεων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους κάνει τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες στην εορταστική περίοδο.

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ.

Η Γερμανία είναι μπροστά σε μία περίοδο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, παρά τις απειλές στην Ευρώπη λόγω της κρίσης χρέους, σύμφωνα με δύο εκθέσεις - του ΟΟΣΑ και της γερμανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Άξελ Βέμπερ Στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της η πανίσχυρη κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, λόγω των σημαντικών εξαγωγών και της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, παράλληλα με τη μείωση της ανεργίας.

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής συνέπεσε με την εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη, που επίσης διαβλέπει θετικές προοπτικές για τη γερμανική οικονομία.

"Η κατάσταση στη Γερμανία είναι πιο θετική από πολλές πλευρές σε σύγκριση με άλλες χώρες", δήλωσε ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Φέλιξ Χέφνερ.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνεται ότι "καθώς μειώνεται περαιτέρω η ανεργία και εξομαλύνονται οι ώρες εργασίας, αναμένεται να αυξηθούν οι μισθοί".

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι "καθώς αναμένεται να παραμείνουν μέτριες οι πληθωριστικές πιέσεις, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα θα αυξηθούν, ενισχύοντας την ιδιωτική κατανάλωση".

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2011 με ρυθμό 2,5%, που είναι πάντως μικρότερος από τον ρυθμό ανάπτυξης 3,5% για το τρέχον έτος.

Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης της γερμανικής οικονομιας είναι σαφώς μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους στην Ευρωζώνη, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θέση της Γερμανίας ως ατμομηχανής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΠΛΕ η ΠΡΑΣΙΝΟ;;;;

Ήδη από 17-3-2010 με την ανάρτησή μας ΔΝΤ;; Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν;; Οι Πράσινοι ή οι Μπλέ;;;…. συμβουλεύαμε την κυβέρνηση να μην προσφύγει στο ΔΝΤ γιατί, εκτός των άλλων, όπου μπαίνει το ΔΝΤ, γίνονται πάντα απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, πολύ δε περισσότερο στη χώρα μας, που έχει ρεκόρ απασχολούμενων στο Δημόσιο. Είχαμε δε προειδοποιήσει τους φίλους δημοσίους υπαλλήλους του ΠΑΣΟΚ για το τι έρχεται.

Μάλιστα στην ίδια ανάρτηση αναρωτηθήκαμε από τότε, με ποια κριτήρια θα γίνουν οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, εφόσον έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα. Με κριτήρια κομματικά (πράσινοι και μπλέ);, ή με κριτήρια αποδοτικότητας; και καλούσαμε το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει το ζήτημα.

Τελικά όπως είναι γνωστό μπήκαμε στο ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, στις 11-5-2010, κάναμε άλλη ανάρτηση και ρωτούσαμε: Αλήθεια, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων πότε θα γίνουν; Προειδοποιούσαμε δε ότι οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων κρύβονται μέσα στον όρο «διαρθρωτικές αλλαγές» και αυτές θα γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές τον Νοέμβριο. Είχαμε κάνει επίσης δεκάδες αναρτήσεις για το θέμα αυτό, αλλά δεν είναι του παρόντος να απαριθμηθούν.

Στις 25-5-2010 είχαμε κάνει μια ανάρτηση με τίτλο Πότε θα πέσει το ΠΑΣΟΚ; στην οποία προβλέπαμε ότι…. το ΠΑΣΟΚ θα πέσει όταν απολυθεί ο πρώτος ΠΡΑΣΙΝΟΣ δημόσιος υπάλληλος.

Σήμερα λοιπόν και σύμφωνα με τα πιο πάνω, έχουμε απόλυτο δίκιο να ανησυχούμε και δικαιολογημένα επαναφέρουμε το ερώτημα «με ποια κριτήρια θα απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι;», γιατί φοβόμαστε ότι μπορούν να υπάρξουν θερμοκέφαλοι στο ΠΑΣΟΚ που θα επιδιώξουν, χρησιμοποιώντας το σάπιο και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να προστατέψουν «τα δικά τους παιδιά» προκειμένου να γλιτώσουν το ΠΑΣΟΚ από την πτώση.

Είχαμε αναρωτηθεί και παλιότερα, πως, εφόσον ο κ. Παπανδρέου γνώριζε από πριν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και γνώριζε ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ, ήταν αναπόφευκτη, γιατί επιδίωξε με το απατηλό σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» να καταλάβει την εξουσία;

Γιατί ήθελε να ελέγχει αυτός και όχι η Νέα Δημοκρατία, τις εξελίξεις;

Ανησυχούμε και ανησυχούμε πολύ για το τι μέλει γενέσθαι.

Δεν θα θέλαμε ποτέ να υπάρξουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις.
OLUMPIA.GR

ΠΩΣ ΕΠΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ: Δεκαπέντε χαμένα χρόνια (1996-2010) για τα ανοικτά εθνικά θέματα και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά και τα προβλήματα στο Αιγαίο.

Δεκαπέντε χρόνια ομφαλοσκοπίας της Αθήνας, τα οποία εκμεταλλεύθηκε δεόντως η Αγκυρα…
Ατέλειωτη είναι η σειρά:
Από τα Ιμια στο Μνημόνιο της Μαδρίτης (όπου αναγνωρίσαμε ζωτικά τουρκικά συμφέροντα στο Αρχιπέλαγος!). Από την υπόθεση Οτσαλάν, στην αναδίπλωση με τους S-300, αναδίπλωση που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως παραδοχή της μειωμένης κυριαρχίας μας! Από τη συστηματική αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας, μέσω του ΝΑΤΟ και των διαβημάτων της από το 2000 της ισχύος των Συνθηκών Λωζάννης, Μοντρέ και Παρισίων, μέχρι και την επίσημη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα ελληνοτουρκικά, του οποίου όλες οι θέσεις υπήρξαν φιλοτουρκικές. Και από τα «τετελεσμένα» της περιόδου 2000-2007 εις βάρος μας, στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ τώρα, όπου η Τουρκία γίνεται ο σημαντικότερος πυλώνας της Συμμαχίας.
Ολο αυτό το διάστημα των 15 χρόνων, η Αθήνα ξόδευε τον χρόνο της πότε για «να μπει ισότιμα στην ΟΝΕ», πότε για «να προετοιμάσει τους Ολυμπιακούς», πότε για το «μεγάλο κόλπο στο Χρηματιστήριο», πότε για τις «ελληνοποιήσεις» και το κέρδισμα των εκλογών, πότε με τις «απογραφές» και τις «ήπιες προσαρμογές», πότε με τον κ. Τατούλη ή με τις πυρκαγιές, πότε με τις «κουμπαριές», πότε με τα Μνημόνια και πότε με τους «Καλλικράτες»…
Με ποια ντοσιέ, λοιπόν, και με ποια όπλα θα μεταβεί ο κ. Γ. Παπανδρέου στη Λισσαβώνα, στις 19 και 20 Νοεμβρίου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί η νέα δομή της Συμμαχίας και όπου θα αποφασιστεί η εγκατάσταση της έδρας της Αντιβαλλιστικής Ασπίδας στην Τουρκία και μάλιστα υπό τουρκική Διοίκηση;
Για να δεχθεί, επιπλέον, η Τουρκία τα Αντιβαλλιστικά Συστήματα στο έδαφός της δεν αξιώνει απλώς και μόνο την ανάληψη της Διοίκησής τους, αλλά και απαιτεί από τη Συμμαχία:
* Να μην καταργηθεί το ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης.
* Να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν στο νέο δόγμα της Συμμαχίας οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών εντός του FIR Αθηνών από τις πέντε διαδρομές που έχει προεγκρίνει το ΝΑΤΟ από τις 15.2.2007.
* Να δοθούν στην Τουρκία και αντιπυραυλικά συστήματα, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει και σε εθνικές αποστολές και επιχειρήσεις της.
Η Ελλάδα, σε όλα αυτά -και παρά την τρομακτική αναβάθμιση της Τουρκίας στα πλαίσια της Συμμαχίας στην οποία ανήκει και η χώρα μας- είναι απούσα, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα. Και θα είναι κάτι περισσότερο και από απούσα αν στη Σύνοδο της Λισσαβώνας ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αξιώσει εξισορρόπηση στο Αιγαίο, στο οποίο το ίδιο το ΝΑΤΟ ανατρέπει όλες τις ισορροπίες.
Στο κάτω - κάτω, στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχουμε μόνο για να πληρώνουμε τις μεγάλες δαπάνες του και μόνο για να ψηφίζουμε τους Σχεδιασμούς και τα Δόγματά του, τα οποία -σε τελευταία ανάλυση- στρέφονται εναντίον όλων των λαών - και του ελληνικού.
Γνωρίζουμε, άλλωστε, τον ρόλο του και στην Κύπρο και στο Αιγαίο.
Καιρός είναι να αξιώσει ο πρωθυπουργός τα αυτονόητα!

ΜΥΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ, ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΚΑΡΥΔΙΑΣ ΚΑΡΥΔΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΑΖΕΨΕΙ ΕΔΩ.

Σε λίγο ούτε να τους κοιτάζουμε δεν θα μπορούμε

Νέες εικόνες αίσχους αντίστοιχες με αυτές που είχε γνωρίσει πριν από 18 μήνες βίωσε σήμερα το κέντρο της Αθήνας διότι προσεβλήθη από τις νόμιμες πράξεις της δημοτικής Αστυνομίας ένας μουσουλμάνος μετανάστης που πωλούσε παράνομα προϊόντα.

Πιο συγκεκριμένα σήμερα το μεσημέρι οδό Μενάνδρου δημοτικοί αστυνομικοί σε έλεγχο που έκαναν σε ιρακινό κουρδικής μικροπωλητή του κατέσχεσαν πάπυρους οι οποίοι όπως υποστηρίζει περιείχαν στίχους από το κοράνι (γραμμένοι στα αραβικά). Οι αστυνομικοί προσήγαγαν τον ιρακινό στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως για να δώσει κατάθεση για το περιστατικό.

Στη συνέχεια ο ιρακινός αφέθηκε ελεύθερος. Αποτέλεσμα αυτής της «προσβολής» ήταν η εξαγρίωση των υπολοίπων εκατοντάδων μουσουλμάνων μεταναστών που βρίσκονταν στην περιοχή οι οποίοι στο άκουσμα ότι η δημοτική αστυνομία προσέβαλε το «θρησκευτικό σύμβολο τους».

Συνολικά 300 μουσουλμάνοι μετανάστες έκαναν πορεία προς την Ομόνοια και στις 15.00 συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο Αθηναίων και διαμαρτύρονταν. Οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν με πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ η οποία τους απώθησε, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητο ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού και σε διερχόμενο λεωφορείο.

Επίσης επιτέθηκαν και σε τροχονόμο που ρύθμιζε την κυκλοφορία και προκάλεσαν φθορές στην μοτοσικλέτα του. Τελικά οι αστυνομικοί των ΜΑΤ απομακρύνθηκαν από το σημείο. Εκεί η Αστυνομία με τα ΜΑΤ αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων διότι οι συγκεντρωμένοι επιθυμούσαν την είσοδο στο Δημαρχείο.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι μέσα λίγη ώρα οι μουσουλμάνοι μικροπωλητές της περιοχής οργανώθηκαν με πανό και κατέβηκαν σε πορεία με κατεύθυνση το Δημαρχείο.

Ενώ άξιο λόγου είναι η ευαισθησία των ανθρώπων αυτών για τα θρησκευτικά ζητήματα και ο βίαιος τρόπος που αντιδρούν όχι σε κάποιοι γεγονός, αλλά στην υποψία ή στην λανθασμένη πληροφορία ότι κάποιος κάποια τους έθιξε την θρησκεία τους.

Ας ελπίζουμε ότι δεν θα ξαναδούμε περιστατικά σαν και αυτά ξανά γιατί ακόμα και σήμερα η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και όχι στην Ασία ή την Βόρεια Αφρική. Ας ελπίσουμε επίσης ότι οι μουσουλμάνοι μετανάστες και λαθρομετανάστες που ζουν στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Αθήνα να μην θεωρήσουν τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών ώς ιερό τόπο του Ισλάμ επειδή προσευχήθηκαν μαζικά.

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Η ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΡΙΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.

Το 2009 τερματίστηκε μια πορεία σύγκλισης του ελληνικού βιοτικού επιπέδου με αυτό της Ε.Ε.-15, που διήρκεσε 13 έτη, από το 1996. Το 2010 η ύφεση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Έλληνες, των οποίων τα εισοδήματα μειώνονται τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη ξεκινά μια αμυδρή ανάκαμψη. Είναι έτος με πραγματική απόκλιση στο βιοτικό μας επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 10%, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα περισσότερο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα και τους αυτοαπασχολούμενους κατά περίπου 3%.

Έτσι η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί τουλάχιστον 6%, αλλά επειδή οι Έλληνες θα μειώσουν κυρίως την κατανάλωση εισαγόμενων προϊόντων, το εγχώριο ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί πολύ λιγότερο. Φυσικά, οι μεγάλες αβεβαιότητες καθιστούν δύσκολες τις όποιες προβλέψεις. Για το τρέχον έτος, κρίνω εφικτό το σενάριο επιπλέον συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά περίπου 2,8% αν και πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος για ακόμη ταχύτερη επιβράδυνση. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των εξαγωγών και εισαγωγών. Θα εξαρτηθεί και από την εγρήγορση της κυβέρνησης όσον αφορά τις δημόσιες επενδύσεις, την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων.

Σίγουρα, πάντως, θα αντιμετωπίζουμε διαρκή αύξηση της ανεργίας, ενώ ο πληθωρισμός το 2010 θα αυξηθεί περίπου στο 2,7% κυρίως λόγω της αύξησης των έμμεσων και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Θεωρώ εφικτό το σενάριο ολοκλήρωσης του τρέχοντος κύκλου ύφεσης στην ελληνική οικονομία πριν από το τέλος του 2011, και αργής ανάκαμψης την ακόλουθη περίοδο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, είναι εφικτό το 2015 να επανέλθουμε στο βιοτικό επίπεδο του 2008, κουβαλώντας όμως στην πλάτη μας ένα δημόσιο χρέος της τάξης του 135% του ΑΕΠ και με ετήσιες πληρωμές τόκων ύψους περίπου 7,5% του ΑΕΠ. Πολλοί αναλυτές, βεβαίως, ιδιαίτερα αυτοί που προέρχονται από αγγλοσαξονικές χώρες, είναι περισσότερο κυνικοί και μιλούν για μια ακόμα μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής και δυσκολιών.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ.

Δεν ξέρω αν οι Αυστριακοί λειτουργούν σαν λαγοί των Γερμανών, τους οποίους κατηγόρησε ο Ελληνας πρωθυπουργός (εκφράζοντας αρκετούς στην Ε.Ε.) ότι οδηγούν οικονομικά αδύναμες χώρες της Ε.Ε. σε χρεοκοπία.

Δεν ξέρω ούτε τις σκοπιμότητες μερίδας του ξένου Τύπου που θεωρεί την πτώχευση της χώρας μας δεδομένη. Εκείνο που γνωρίζω είναι πως οι δανειστές μας θέλουν περισσότερο αίμα. Δεν αρκούνται στις περικοπές μισθών και συντάξεων που ήδη έγιναν, δεν επηρεάζονται από τα ποσοστά ανεργίας που αυξάνονται ή εκείνα της ανέχειας που διευρύνεται. Ζητούν το μαχαίρι να φτάσει σε απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, να γκρεμίσει κοινωνικές κατακτήσεις πολλών χρόνων στις εργασιακές σχέσεις, να καταργήσει το ελάχιστο δίχτυ ασφαλείας για όσους εξακολουθούν να έχουν μια δουλειά.

Η ένταση με την οποία ζητούν αυτές τις δραματικές αλλαγές και η άρνησή τους να δεχτούν μια πιο ήπια προσαρμογή δείχνουν τη διάθεσή τους να επιβάλουν στη χώρα μας συνθήκες και βιοτικό επίπεδο πρωτοφανή για ευρωπαϊκή χώρα. Το επιχείρημα, ότι οι αλλαγές που ζητούν περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, δεν είναι τόσο πειστικό. Αν οι δανειστές συμφωνούσαν, θα μπορούσε να δοθεί για παράδειγμα ένα περιθώριο μεγαλύτερου χρόνου για τις αλλαγές ή και την αποπληρωμή των δανείων.

Δεν το θέλουν όμως. Είναι σαν να προσπαθούν να δικαιώσουν όλους εκείνους που εκτιμούν πως η Ελλάδα χρησιμοποιείται σαν ένα πειραματόζωο για όλη την Ευρώπη. Γιατί σύντομα το δρόμο της Ελλάδας θα τον πάρουν και άλλοι. Η Ιρλανδία φαίνεται να είναι η πρώτη...
ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΘΥΜΩΣΕ ΣΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΝ ΞΕΥΤΕΛΙΣΕ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΖΙΜΕΝΑΚΙΑ ΓΙΟΥΝΓΚ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ.

Η απαίτηση της Μέρκελ να επιτραπεί στον Βόλκερ Γιουνγκ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ζήμενς και του Κόκκαλη, να δραπετεύσει από την Πάρο, δίχως να πειραχθεί τρίχα της κεφαλής του, έκανε ακόμη κι αυτόν τον πράο πρωθυπουργό Παπανδρέου να εξοργισθεί. Η Μέρκελ από τη μεριά της έπραξε πολύ ορθά μια και θέλει να προστατέψει τους ανθρώπους χάρη στους οποίους η Γερμανία εξακολουθεί να κατέχει την Ελλάδα κι άλλες χώρες σε καιρό «ειρήνης». Ο Γιουνγκ ήταν ένας από αυτούς.

Η Γερμανία μισεί βαθιά και θανάσιμα Αμερικανούς και Εβραίους. Οι Αμερικανοί ήταν άλλωστε αυτοί που έβγαλαν στη φόρα τα μαύρα ταμεία της Ζήμενς σ όλο το κόσμο. Ο Παπανδρέου είναι σύμμαχός τους, άρα εχθρός της Μέρκελ, η οποία τελευταία έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με τους Ρώσους. Αντίθετα ο Παπανδρέου με τη βοήθεια του Βούλγαρου πρωθυπουργού, υπερασπίζονται τις επιλογές τα αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια. Εάν δείτε αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, γράψτε μας.
Ο Παπανδρέου λοιπόν στηριζόμενος στους Αμερικανούς έβγαλε γλώσσα στη Μέρκελ κι εκείνη με τη σειρά της, απεκάλεσε μαλάκα τον Γκένσερ, επειδή μας επέτρεψε να μπούμε στη Κοινότητα ανεχόμενος της αλχημείες μας. Η Μέρκελ αισθάνεται πως με τον Γιώργο στο Μαξίμου, ο Αμερικανοί έχουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα κι αυτό δεν της αρέσει. Φυγαδεύοντας τον Γιούνγκ ανάμεσα στις δύο Κυριακές των εκλογών ήθελε να δείξει πόσο γραμμένους μας έχει και κυρίως τον Παπανδρέου. Η φυγάδευση του Γιούνγκ και ο τσαμπουκάς του Γιώργου, συνδεόνται άμεσα την ώρα που εσύ βλέπεις master chef. Θ' ακολουθήσουν πολλά επεισόδια ανάμεσα στους δύο κόσμους πριν ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος…

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΟΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΠΡΙΝ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ.

Η διακαής επιθυμία της Γερμανίας για πάνω από 100 χρόνια είναι η κατάκτηση όλου του κόσμου με κάθε τρόπο. Η δημιουργία ενός οικονομικού 4ου Ράιχ είναι κοντά όσο ποτέ άλλοτε. Η Γερμανία για ακόμη μια φορά δείχνει τα δόντια της και είναι κοφτερά όσο ποτέ άλλοτε. Η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία επανεξελέγη ως πρόεδρος του κόμματός της, των
Οι Γερμανοί ξανάρχονται...

Χριστιανοδημοκρατικών, με ποσοστό πάνω από 90%, επετέθη στους σοσιαλδημοκράτες και χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για τον προκάτοχό της λέγοντας: «Το 2000 οι Σρέντερ και Άιχελ, τότε υπουργός Οικονομικών της χώρας της, έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ, αγνοώντας όλα τα σήματα κινδύνου».

Η αφορμή δόθηκε από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, από το Παρίσι, ο οποίος ανέφερε: «Η Γερμανία δημιούργησε έναν κύκλο υψηλότερων επιτοκίων για χώρες που φάνηκε ότι ήταν σε δυσχερή θέση, όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία».

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αυτοεπιβεβαιούμενη προφητεία. Αυτό θα μπορούσε να σπάσει πλάτες. Η επιμονή της κας Μέρκελ να μετάσχουν ιδιωτικές τράπεζες στον μηχανισμό στήριξης (σ.σ. κρατών μελών της ευρωζώνης) μπορεί να οδηγήσει χώρες στην χρεοκοπία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε το Ρόιτερ.

Η Γερμανία για τρίτη φορά δείχνει τα δόντια της και τις προθέσεις της. Τον Απρίλιο απειλούσε την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι το ελληνικό μνημόνιο έχουν υπογράψει 14 χώρες και μόνο για τη Γερμανία έχει υπογράψει Τράπεζα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, συνεχίζοντας την πίεση, εμμένει στην απαίτησή της να αλλάξει η Συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να δοθεί στη ζώνη του ευρώ ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας, και στη βούλησή της, η οποία έχει επικριθεί πολύ, να στερούνται οι χώρες που δεν συμμορφώνονται, τα δικαιώματα ψήφου τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κα. Μέρκελ προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα φοβικό και να καταφέρει ισχυρό χτύπημα στο μαλακό υπογάστριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ήδη ΗΠΑ, Ελλάδα, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Τρισέ και Γιούνκερ έχουν αντιδράσει έντονα κατά της κας. Μέρκελ για την καταστροφική πολιτική της.

Η προσπάθεια δημιουργίας μια παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας της Γερμανίας, με όχημα την κατάκτηση της Ευρώπης δεν είναι καινούργιο σχέδιο για το γερμανικό κατεστημένο.

Στις 3 Οκτωβρίου 1990, πραγματοποιείται η προσχώρηση της Ανατολικής Γερμανίας στο δυτικό κράτος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Η Δυτική Γερμανία κατάφερε να προσαρτήσει την ανατολική πλευρά με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και με την ανοχή της τότε ΕΟΚ, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Η ΕΟΚ, αλλά και η «γαλαντόμα» παγκόσμια οικονομική κοινότητα, δέχθηκε την ανταλλαγή των πρώτων 6.000 ανατολικών μάρκων κάθε πολίτη με το γερμανικό μάρκο σε αναλογία 1:1, αλλά και των υπολοίπων ανατολικών μάρκων με ιδιαίτερα ευνοϊκή ισοτιμία, χαρίζοντας ουσιαστικά την οικονομικά αυτοτέλεια και ευμάρεια στην Ενωμένη Γερμανία.

Τότε ακριβώς είναι που ξεκινάει και η πραγμάτωση του σχεδίου για τη δημιουργία του 4ου Ράιχ. Οικονομικά αυτή τη φορά και όχι με πόλεμο. Χωρίς όρους και συνθηκολόγηση με τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά με οικονομικό εκβιασμό και κοινωνική εξαθλίωση.

Ήδη, η κ. Μέρκελ δημιουργεί το νέο «Άξονα» όπως και στην αρχή του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, δήλωσε, ως δορυφόρος της γερμανικής κατακτητικής πολιτικής: «Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ανόρθωσης των δημόσιων οικονομικών της», σημειώνοντας ότι η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα το Δεκέμβριο. «Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της στο επίπεδο της φορολογίας», προσέθεσε ο Πρελ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο APA.

Η Βιέννη απειλεί κατά συνέπεια να μην καταβάλει το μερίδιό της των 190 εκατομμυρίων ευρώ στη βοήθεια για το Δεκέμβριο. «Η κατάσταση των δεδομένων που έχουμε δεν μας δίνει κανέναν λόγο για να εγκρίνουμε τη δόση του Δεκεμβρίου», σημείωσε.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται ισχυροί όσο ποτέ, έχοντας μάθει από τα λάθη τους.

Ο νέος «Άξονας» ήδη οικοδομείται, η μπότα της οικονομικής Wehrmacht είναι έτοιμη για νέες κατακτήσεις, το γερμανικό οικονομικό κατεστημένο χρησιμοποιεί τη βαριά βιομηχανία ως άλλη Gestapo, ενώ τα Waffen SS έχουν πάρει τη μορφή των γερμανικών τραπεζών.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η στολή του 4ου Ράιχ φοριέται από μια γυναίκα καγκελάριο.

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ Ο ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

Τότε που μπορούσε να μεταβάλει σε διαπραγματευτικό όπλο τον κίνδυνο της χρεωκοπίας -και να πετύχει επιμήκυνση της αποπληρωμής και δανεισμό με ανεκτό επιτόκιο- ο πρωθυπουργός πέταγε φωτοβολίδες για να εντυπωσιάσει τους ιθαγενείς, μυκτήριζε τη χώρα του, δεχόταν χωρίς συζήτηση υποδείξεις και εντολές και υπέγραφε τον αργό θάνατο της οικονομίας και της χώρας... Τότε, η αισχρή προπαγάνδα παρουσίαζε τον κ. Παπανδρέου σωτήρα, και το σιδηρούν πλέγμα του Μνημονίου, του Μηχανισμού και του τοκογλυφικού δανείου ως δείγμα αλληλεγγύης... Στην πραγματικότητα, δεκάρα δεν έδιναν για την Ελλάδα οι εταίροι. Τους ένοιαζε η τύχη του ευρώ και τους τρομοκρατούσε η πιθανότης να μεταδοθεί ευρύτερα ο ιός της ελληνικής κρίσης. Και, φυσικά, τα χρήματά τους προστατεύουν με το Μνημόνιο, υποχρεώνοντας την Ελλάδα να δουλεύει πρωτίστως για την αποπληρωμή των στυγερών, τοκογλυφικών δανείων... Είχε δίκιο προχθές ο κ. Παπανδρέου εγκαλώντας τη Γερμανία. Διότι η πρόταση Σόιμπλε (παρά τα μερικώς θετικά στοιχεία της, όπως είναι το ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους) αφ' ενός είναι καταδικαστική για την Ελλάδα, αλλά και για τις ομοιοπαθείς χώρες, και αφ' ετέρου άναψε φωτιές στις αγορές, που εκτόξευσαν τα spreads στα ουράνια. Ομως τώρα είναι κάπως αργά για παλικαριές. Σα να βρίζει και να καταριέται ο μελλοθάνατος τον δήμιό του (...Το αστείο είναι ότι οι μονόφθαλμοι της βραδινής και νυχτωμένης ενημέρωσης -κάποιοι από αυτούς- άρχισαν να πυροβολούν τη Γερμανία αφήνοντας πάλι στο απυρόβλητο τον κ. Παπανδρέου. Εχουν δίκιο από την πλευρά τους: πώς να επισημάνεις τις τρομακτικές ευθύνες του πρωθυπουργού, όταν επί μήνες διεκπεραιώνεις ευπειθώς την προπαγάνδα περί σωτήριου δανεισμού και μονοδρόμου;) *** Αυτός ο Γιουνγκ της Siemens δεν κατάλαβε ότι η Ελλάδα άλλαξε -και δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι- και το 'σκασε ο μπαγάσας...

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΦΤΑΙΕΙ.

Όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, το χρέος μας ήταν μόλις 32% του ΑΕΠ. Η Ελλάδα ήταν από τις λιγότερο χρεωμένες χώρες της Ε.Ε. Το 1989, όταν το ΠΑΣΟΚ έχανε την εξουσία, το χρέος είχε φτάσει το 61,5%! Μέσα σε οκτώ χρόνια είχε αυξηθεί δύο φορές! Η επόμενη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να μειώσει το χρέος αισθητά. Το Χρέος σταθεροποιήθηκε πάνω από το 100%.

Τελικά η Νέα Δημοκρατία το παρέλαβε το χρέος γύρω στο 108%. Στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας κατάφεραν να κατεβάσουν το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 105% το 2007.

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του χρέους κεντρικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2004-2008 ήταν 7,5% (ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από το 1981 μέχρι σήμερα, όταν στη χρυσή εποχή 1981-89 του ΠΑΣΟΚ ο αντίστοιχος ρυθμός ήταν 33,6%).

Οι γενεσιουργές αιτίες της αύξησης του χρέους κατά την περίοδο 2004-2008 αναλύονται ως εξής:
1. Πληρωμές για τόκους του χρέους που μας παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ 62,5%, δηλαδή περίπου 50 δισ. ευρώ!
2. Πληρωμές για εξοπλιστικές δαπάνες 12,5%, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ! Πληρωμές από αλόγιστες προμήθειες για εξοπλισμούς που διενήργησε το ΠΑΣΟΚ στην περίοδο 2000-2003 και αναμένεται να βαρύνουν ακόμα περισσότερο τον Ελληνικό Λαό τα επόμενα 3 χρόνια με το ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
3. Χρέη Νοσοκομείων 3,3%, δηλαδή περίπου 2,6 δισ. ευρώ, που αφορά την περιβόητη τρίτη ρύθμιση των χρεών των Νοσοκομείων (χρέη που είχαν δημιουργηθεί μέχρι το 2004).
4. Υποχρεώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση 8,9%, δηλαδή περίπου 7 δισ. ευρώ. Υποχρεώσεις που με νόμους οι οποίοι ψηφίστηκαν πριν το 2003 δημιούργησαν και εξακολουθούν να δημιουργούν κάθε χρόνο οικονομική αιμορραγία στον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η περίφημη λύση του ασφαλιστικού των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
5. Λοιπές υποχρεώσεις 4,0%. Περιλαμβάνουν διάφορες πληρωμές και το καθαρό αποτέλεσμα από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, αγορές μετοχών, καταπτώσεις εγγυήσεων κλπ. που έστω ότι θα μπορούσαν να αποδοθούν στη διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας.

Προκύπτει, λοιπόν, από την πιο πάνω ανάλυση ότι το 87,2% των 80 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 70 δις ευρώ της αύξησης του χρέους κατά την περίοδο 2004-2008, πήγαν σε υποχρεώσεις με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να επιβαρύνει την περίοδο αυτή, σε μία ύστατη προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία.

Με την αλόγιστη και ανεύθυνη πολιτική του, το ΠΑΣΟΚ υπονόμευσε το μέλλον του Ελληνικού Λαού και κυριολεκτικά άφησε χωρίς ουσιαστικές επιλογές τις Κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας.

ΕΔΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.

1. Την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής, επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών της, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.
2. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού (…) Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο».
3. Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κος Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε».
4. «Πρόκειται για την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Επιδίδεστε σε μια απίστευτη παρωδία - έναν εμπαιγμό στον οποίον εμείς δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε. Οι συντάκτες του πορίσματος δεν φρόντισαν καν να πληροφορηθούν ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, ποινική διάταξη που να θεμελιώνει ή να αυξάνει το αξιόποινο και ήρθαν να σας ζητήσουν εφαρμογή νόμου του 2008 (…) Έχουμε πολύ ζωηρές επιφυλάξεις, εάν δεν αποτελεί η συγκεκριμένη πράξη, η ίδια ποινικό αδίκημα και αν δεν εξέθεσαν οι συνάδελφοι σε δίωξη αθώους πολίτες. Ζητώ από τον Πρόεδρο της Βουλής, να διαβιβαστούν τα συγκεκριμένα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα με το ερώτημα εάν διαπράττεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το άρθρο 230 περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα» ανέφερε ο κος Τζαβάρας πριν την αποχώρηση της ΝΔ.
5. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης, υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία απείχε δύο φορές από ψηφοφορίες σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου προκειμένου να προστατεύσει τους υπουργούς της και «διέλυσε τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα. Τώρα αποχωρούν. Αν οι βουλευτές της ακολουθήσουν αυτή τη φυγή, θα μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινωνία μας, που θέλει διαφάνεια και κάθαρση».
6. Απαντώντας στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το «ατεκμηρίωτο των κατηγοριών», ο κος Μπεντενιώτης θεώρησε δεδομένη τη ζημία του Δημοσίου συνεπεία του σκανδάλου του Βατοπεδίου, υπενθυμίζοντας τις διώξεις που έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη σε νομικούς συμβούλους του κράτους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απαγόρευση αναχώρησης των κατηγορουμένων από τη χώρα. «Η πραγματογνωμοσύνη παρέλκει από την στιγμή που η ζημία σε βάρος του Δημοσίου θεωρείται δεδομένη» υποστήριξε. Άλλο τόσο, «οι παράνομες αποφάσεις είναι σαφέστατες: Παραίτηση απ’ τη δίκη, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ανταλλαγές χωρίς γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η υπουργική απόφαση που δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ κατά παράβαση καθήκοντος και οι παρεμβάσεις για να επισπευσθεί η διαδικασία».
7. «Πολύ ορθά συζητείται με έμφαση, η συναίνεση που πρέπει να υπάρξει. Η συναίνεση όμως, πρέπει να έχει αφετηρία και την συναίνεση ελέγχου όλων των ζητημάτων που αφορούν το δημόσιο χρήμα» υποστήριξε ο κος Μπεντενιώτης.
8. Ευθύνες και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας πρόταση του κόμματός του, το 1996, να καταστεί η Βισθωνίδα εθνικό πάρκο - πρόταση που είχε απορριφθεί. «Οι πολιτικές ευθύνες για μας, ξεκινάνε από τότε, είναι πολύ σοβαρές και αφορούν, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη Νέα Δημοκρατία».
9. Ο κος Χαλβατζής, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο της παραγραφής των αδικημάτων και τόνισε πως η παραδοχή της βλάβης του Δημοσίου θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση κάθε έρευνας. Ο κος Χαλβατζής, όπως και η κα Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) αργότερα, αναφέρθηκε και στην επικείμενη εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου με την διαδικασία fast track, παρατηρώντας πως «αν προχωρήσετε σ’ αυτήν την πρακτική των πωλήσεων ή εκχωρήσεων, φαντάζεστε πόσες εξεταστικές επιτροπές θα χρειαστούν στο μέλλον για να διερευνήσουν, όχι μόνον τις διαδικασίες, αλλά και τα ποσά; Σκεφτείτε το, πριν προχωρήσετε σ’ αυτές τις ενέργειες».
10. Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) εστιάστηκε στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, τα πρόσωπα των οποίων είναι ιερά».
11. «Σηκώθηκε κατηγορούμενος (σ.σ. πρόκειται για τον Α. Κοντό), που πρόβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δικαίωμά του να ακουστεί από τον δικαστή του. Υπήρξαν κατηγορίες που προστέθηκαν στο πόρισμα της Προανακριτικής στο τέλος, εκ μέρους της πλειοψηφίας, επί αδικημάτων για τα οποία δεν εξετάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Περίμενα κάποια τοποθέτηση για τις καταγγελίες αυτές. Σιγή. Περιμένω από τους συναδέλφους που λένε ότι δεν εξηντλήθη το αξιόποινο, να μας πουν γιατί δεν πρέπει να αποφασίσουμε εμείς. Δεν είπαν κουβέντα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει η απάντηση ότι «θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο»; Εμείς δεν πρέπει να τοποθετηθούμε;»
12. «Μετά ταύτα, η διαδικασία δεν είναι απροκατάληπτη, αμερόληπτη, σαφής, που να διασφαλίζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα εκείνων που αποφασίζουμε να κρίνουμε. Είναι διαδικασία απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο κος Βορίδης δηλώνοντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την συνεδρίαση.
13. Τελευταία ομιλήτρια πριν από την ψηφοφορία, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλε «δικομματική συγκάλυψη του σκανδάλου», καθώς «το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε κυβέρνηση δεν ξανασχολήθηκε με την έκβαση της υπόθεσης και καθυστερούσε σκοπίμως την ανάδειξη του σκανδάλου που ξεκίνησε επί των ημερών του. Ο κος Πεταλωτής, προς τιμήν του ήταν απ’ αυτούς που τα είχε βάλει με τον ίδιο τον κομματικό του χώρο, γιατί θεωρούσε πολύ σκανδαλώδες το ΠΑΣΟΚ να είναι με τη Μονή. Δυστυχώς, στη συζήτηση για σύσταση της Διακομματικής, όταν θέσαμε θέμα διερεύνησης ποινικών ευθυνών Δρυ και Φωτιάδη, το ΠΑΣΟΚ τους αθώωσε» παρατήρησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
14. Η κα Αμανατίδου, υπενθύμισε το αίτημα του κόμματός της για παράταση των εργασιών της Προανακριτικής, το οποίο δεν έγινε δεκτό. «Η ροή μαύρου χρήματος, δεν τεκμηριώνεται». Με το δεδομένο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, δήλωσε πως συναινεί στην παραπομπή μονάχα τριών πρώην υπουργών (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός) και μόνον για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία.

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ. Η ΛΑΛΑΚΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών η Eurostat έστειλε στην Αθήνα τα μαντάτα για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα του 2009 εκτινάχθηκε στο 15,4% λόγω της ενσωμάτωσης, για πρώτη φορά, των ζημιών των ΔΕΚΟ ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πλέον το υψηλότερο της Ευρώπης, καθώς ισοδυναμεί με το 128% του ΑΕΠ. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, που έγινε για τεχνικούς λόγους από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. και χωρίς να υπάρχει σοβαρός αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης οι ζημίες των σιδηροδρόμων ή άλλων κρατικών επιχειρήσεων δεν προσμετρώνται στο δημόσιο έλλειμμα, φέρνει πιο κοντά τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη νέα χρονιά.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ δύο εβδομάδων, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ασκεί κριτική στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων ιδιωτών στον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, αν και ο ίδιος συνυπέγραψε τη σχετική απόφαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος ζητεί επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της τρόικας βλέποντας ότι με την εφαρμογή του μνημονίου αντί να μειώνεται το δημόσιο χρέος αυξάνεται σημαντικά.

ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έφτασε στα όριά της και όμως το υπουργείο Οικονομικών επιμένει σε νέο γύρο αύξησης φόρων και περικοπής αποδοχών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο Προϋπολογισμός, που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη, θα περιλαμβάνει σειρά νέων επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευρύνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Το μήνυμα της κάλπης δεν το έλαβε η κυβέρνηση που για ακόμη μία φορά στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες.

Η ΜΕΡΚΕΛ ΤΑ ΒΑΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΙΤΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ ΓΚΕΡΧΑ ΣΡΕΝΤΕΡ.

Η Ευρώπη πρέπει να απομακρύνει κινδύνους για το ευρώ και να δημιουργήσει μια νέα «άγκυρα» χρηματοοικονομικής και οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, στη Καρλσρούη. Μιλώντας στο κομματικό ακροατήριο του CDU, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες για την αποφυγή μιας νέας κρίσης εμπιστοσύνης, όπως αυτής στην Ελλάδα, μετέδωσε το πρακτορείο Ρώϋτερ.Η ομιλία της σημειώθηκε ενώ αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ιρλανδία να συμφωνήσει στην ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ώστε να τερματιστούν οι αναταράξεις στην αγορά χρήματος και να αναχαιτισθεί το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.Η κα. Μέρκελ επιτέθηκε στον προκάτοχό της, σοσιαλδημοκράτη ρντ Καγκελάριο Γκέρχα Σρέντερ και στον υπουργό Οικονομικών του Χάνς Άϊχελ, για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Το «SPD», που βρίσκεται σήμερα στην αντιπολίτευση, έδρασε επιπόλαια, είπε η κα.Μέρκελ. «Το 2000 ο Σρέντερ και ο Άϊχελ έσπευσαν να επιτρέψουν στην Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ και αγνόησαν όλα τα σήματα κινδύνου», είπε η κα. Μέρκελ. «Ήταν μια πολιτική απόφαση….οι πολιτικές αποφάσεις είναι σημαντικές αλλά εκείνοι που αγνοούν τα γεγονότα είναι ανεύθυνοι», πρόσθεσε. Δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία, μια από τις κυριότερες εξαγωγικές χώρες παγκοσμίως, δεν ανέχεται να τιμωρείται για τις επιτυχίες της, αναφερόμενη στην πίεση που ασκείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μείωση του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας και την αύξηση της εγχώριας ζήτησης ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης. «Δεν θα επιτρέψουμε να τιμωρηθούμε για κάτι που κάνουμε καλά», είπε η Μέρκελ. «Δεν θα επιτρέψουμε να μαστιγωθούμε επειδή εξάγουμε καλά προϊόντα, κατασκευασμένα στην Γερμανία, σε ολόκληρο τον Κόσμο».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΤΑ ΜΑΤ ΕΚΕΝΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.

Παραβιάζει καταφανώς το Σύνταγμα ο Υπουργός Προστασίας του λαθρομετανάστη – ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ με τα χημικά απασφαλισμένα και με αντιασφυξιογόνες μάσκες περικύκλωσαν στις 6.30 δεκάδες Έλληνες κατοίκους που βρίσκονται από χθες το βράδυ στην πλατεία Αττικής. Αυτή την στιγμή τους έχουν απωθήσει στη μικρότερη πλατεία (Αγορακρίτου) που βρίσκεται πίσω από τον σταθμό του ΗΣΑΠ και με τη χρήση βίας επιχειρούν να τους κατευθύνουν προς… τον Άγιο Παντελεήμονα. Η ενέργεια αυτή είναι συντονισμένη από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ με προφανή σκοπό: να εκκενωθεί ο χώρος πριν τις 7.00, που είναι προγραμματισμένη η νέα συγκέντρωση των Ελλήνων κατοίκων και στις 7.30 να παραδοθεί στους μουσουλμάνους.

Αυτή τη στιγμή την πλατεία Αττικής έχουν καταλάβει διμοιρίες της ΥΜΕΤ (μπλε στολές), ενώ τα ΜΑΤ ενισχύουν τον κλοιό γύρω από τους κατοίκους. Για αυτή την κατάφωρη παρανομία ασφαλώς και υπάρχουν υπεύθυνοι, οι οποίοι θα μηνυθούν και θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Αν υπάρχει εν τέλει δικαιοσύνη σε αυτό το σάπιο κράτος, που δε διστάζει να καταργήσει στην πράξη το Σύνταγμα και τους ίδιους τους νόμους του, για να προωθήσει τα ξεκάθαρα πλέον σχέδια αφελληνισμού της Πατρίδας μας.

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Frontex και ο τουρκομουφτής Αχμέτ Μέτε ......

Ο αυτοδιορισθείς θρησκευτικός «ηγέτης» των εν Ελλάδι (όχι μόνο στη Θράκη) μουσουλμάνων, Αχμέτ Μέτε, παίζει διπλωματικά παιχνίδια με την εξαθλίωση των ομοθρήσκων του, που φτάνουν στη χώρα

Η πρόσφατη άφιξη στην χώρα μας περίπου δύο εκατοντάδων στελεχών της Frontex, με σκοπό την ανακοπή του ρεύματος των λαθρομεταναστών που προωθεί συστηματικώς η Τουρκία, δημιούργησε μία άνευ προηγουμένου αισιοδοξία ότι, επιτέλους, η Ευρώπη είναι στο πλευρό μας στην αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Για μία χώρα της οποίας η πολιτική ηγεσία των τελευταίων αρκετών ετών αντιμετωπίζει το θέμα αυτό από... ανθρωπιστικής και μόνο πλευράς -και προσφάτως από κοινωνικής απόψεως και εγκληματικότητας σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, και όχι μόνο- και ουδέποτε από απόψεως εθνικής ασφαλείας, η αισιοδοξία αυτή δεν προκαλεί έκπληξη.

Πριν πάμε σε μία τόσο σοβαρή θεώρηση των πραγμάτων, ας δούμε τι ακριβώς κάνει η Frontex στη χώρα μας από απόψεως αποτελεσμάτων και τίνος ακριβώς τα συμφέροντα εξυπηρετεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., την πρώτη εβδομάδα από την ανάπτυξη της δυνάμεως της Frontex στον Έβρο, η ροή των λαθρομεταναστών μειώθηκε κατά 25%.

Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι, αντί των 300-350 λαθρομεταναστών που εισέρχονταν κάθε ημέρα στην Ελλάδα από την Τουρκία, τώρα εισέρχονται περίπου καμιά εκατοστή λιγότεροι κάθε μέρα, άρα η κατάσταση... βελτιώθηκε (αντί 110.00 χιλιάδων λαθρομεταναστών τον χρόνο θα δεχόμαστε μόνο 75.000-80.000!). Η «βελτίωση» αυτή, κατά την άποψη μας, σύντομα θα αποδειχθεί προσωρινή, γιατί οι δουλέμποροι της Τουρκίας δεν θα αργήσουν να βρουν άλλη οδό εισόδου στην Ελλάδα (π.χ., μέσω Βουλγαρίας).

Αρμοδιότητες

Το τι ακριβώς, ή μάλλον στην ουσία, κάνει η Frontex είναι κάτι άλλο. Η δύναμη αυτή δεν έχει κανένα μέσο απαγορεύσεως εισόδου των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ούτε και λαμβάνει κανένα μέτρο αποτροπής, όπως για παράδειγμα (ας μην τρομάξουν οι ευαίσθητοι) κάποιους πυροβολισμούς στον αέρα. Απλώς τους εντοπίζει, έχουν μάλιστα και τις πολυδιαφημισμένες θερμικές κάμερες για να τους βλέπουν τη νύχτα, άχρηστες βέβαια, γιατί τις περισσότερες φορές οι λαθρομετανάστες παρουσιάζονται μόνοι τους στους Έλληνες και ξένους συνοριοφύλακες, περιμένοντας απλώς να κάνουν αυτό που τους έχουν δασκαλέψει οι Τούρκοι δουλέμποροι: να τους προωθήσουν στην Αθήνα με λεωφορεία της Αστυνομίας. Γιατί με βάση την επίσημη ελληνική πολιτική, ή την έλλειψη οδηγιών περί του αντιθέτου, αυτό κάνει η ελληνική πλευρά.

Το άλλο που κάνει η Frontex είναι ακόμη χειρότερο. Γιατί κατά βάση τα στελέχη της δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά ένα λεπτομερές «screening», δηλαδή καταγράφουν ονόματα, συλλέγουν βιομετρικά στοιχεία και αποτυπώματα, συνάγουν από τη διάλεκτο ή την προφορά των ξένων από ποια ακριβώς χώρα προέρχονται κ.λπ. Τούτο σημαίνει ότι όσοι από αυτούς διαφύγουν εκτός Ελλάδος για άλλες χώρες της Ε.Ε. και συλληφθούν εκεί, θα τους επιστρέψουν στην Ελλάδα (ως χώρα αρχικής εισόδου τους στην Ε.Ε.), πράγμα που διευκολύνεται τα μέγιστα από τα στοιχεία ταυτοποιήσεως που συνέλεξε εδώ η Frontex.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, από χώρα εισόδου και ενδιάμεσου προορισμού, μετατρέπεται σε χώρα τελικού προορισμού, επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι εδώ υπέγραψαν τη γνωστή συμφωνία του Δουβλίνου, με την οποία οι παράνομοι μετανάστες επιστρέφονται στη χώρα αρχικής εισόδου. Φυσικά, θέμα αναθεωρήσεως αυτής της κατάπτυστης συμφωνίας, με την οποία έχουν βολευτεί οι «πολιτισμένοι» λαοί της Ευρώπης, όπως οι Σουηδοί, Ολλανδοί, Γερμανοί κ.ά., που επιπλέον μας κατηγορούν για τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες αντιμετωπίζονται εδώ οι λαθρομετανάστες από μια χώρα υπό χρεοκοπία, ουδέποτε ηγέρθη τόσο από την παρούσα όσο και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το αποτέλεσμα αυτής της χρόνιας ανεπάρκειας της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας είναι η συσσώρευση στην Ελλάδα ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού λαθρομεταναστών. Ο ακριβής αριθμός τους είναι πρακτικώς άγνωστος για όλους (κάτι μεταξύ 1.000.000 και 1.500.000), ιδίως δε για την κυβέρνηση, η οποία μέχρι προ μηνών αγνοούσε τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που απασχολούσε. Μεγάλο μέρος του αριθμού αυτού είναι μουσουλμάνοι (μόνο οι Πακιστανοί είναι άνω των 100.000) και, όπως συνέβη σε κάθε χώρα, τέτοιοι πληθυσμοί οργανώνονται σε ενώσεις και συλλόγους, οι οποίοι διεκδικούν -μεταξύ άλλων-και πρόνοια για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων (βλ. αιτήματα για τόπους λατρείας κ.λπ., που μας θύμισε ακόμη και πρόσφατα ο φίλος Τούρκος πρωθυπουργός).

Πολυπράγμων

Και στο σημείο αυτό, μας έσκασε πρόσφατα και ο περίφημος και αυτοδιορισθείς (ελέω τουρκικού προξενείου Κομοτηνής) «τουρκομουφτής» Αχμέτ Μέτε, που είναι συνάμα και πρόεδρος της άτυπης «Συμβουλευτικής Επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δ. Θράκης», συγκεντρώνει δηλαδή, δίκην «εθνάρχη», θρησκευτικές και πολιτικές αρμοδιότητες (σ.σ.: αλήθεια, εξετάστηκε ποτέ αυτή η διάσταση;). Ο Μέτε είναι πασίγνωστος στη Θράκη, και όχι μόνο, τόσο για το μένος του κατά των Ελλήνων όσο και για τις αντεθνικές του ενέργειες, μία απλή αναφορά στις οποίες θα χρειάζονταν τις σελίδες ολόκληρης της εφημερίδας. Να θυμίσουμε μόνο τα γνωστό, «γκιαούρ», με τα οποία αναφέρεται στους Έλληνες, τους πύρινους λόγους του στα τζαμιά, με σαφώς πολιτικό περιεχόμενο και μίσος εναντίον των Ελλήνων από έναν υποτιθέμενο «άνθρωπο του θεού» ή τη δήλωση του τον Απρίλιο του 2008, όταν, εορτάζοντας με τους ομοϊδεάτες του την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα της ονομασίας της ΤΕΞ (Τουρκική Ένωση Ξάνθης), ανάμεσα στα συνθήματα του τύπου «πατρίδα μας είναι η Τουρκία», είπε «τα χρώματα της σημαίας μας είναι το πράσινο, το μαύρο και το άσπρο», παραπέμποντας έτσι στη σημαία του βραχύβιου κράτους της Θράκης το 1913.

Το τι επιδιώκει τώρα ο Μέτε, ενθαρρυμένος από την απόλυτη έλλειψη αντιδράσεως των τελευταίων κυβερνήσεων απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, βγήκε πρόσφατα στην επιφάνεια από τη συνέντευξη που έδωσε στον «Τύπο της Κυριακής» της 31ης Οκτωβρίου. Θέλει να γίνει μουφτής όλων των μουσουλμάνων που ζουν στην Ελλάδα, τους οποίους εκτιμά σε 700.000, να είναι δηλαδή ο θρησκευτικός αρχηγός των μουσουλμάνων όλης της χώρας, σαν αρχιμουφτής, κατά τον ίδιο τρόπο που οι χριστιανοί έχουν τον αρχιεπίσκοπο τους, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Μία τέτοια περίπτωση ακούγεται βέβαια απίστευτη, γιατί ο καθείς μπορεί να φαντασθεί τι μπορεί να κάνει το άτομο αυτό από μία τέτοια θέση, αλλά κάπως έτσι -απίστευτα στην αρχή- δεν εμφανίστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα από την Τουρκία;

Και προφανώς οι πληροφορίες της στήλης ότι μουσουλμάνοι από τη Θράκη, που είναι ήδη σε επαφή με τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, άρχισαν να προσεγγίζουν και τζαμιά (6-7 αναφέρουν οι πληροφορίες μας από κύκλους μουσουλμάνων) εκτός του κύκλου επιρροής του Ναΐμ Ελγκαντούρ, προέδρου της παραπάνω ενώσεως, δεν είναι άσχετες με τις επιδιώξεις του Μέτε και αυτών που κρύβονται πίσω του.

Η παραπάνω περίπτωση είναι μία μόνο από τις πολλές απειλές που μπορεί να προκύψουν για την εθνική ασφάλεια της χώρας από την ανεξέλεγκτη στην ουσία είσοδο λαθρομεταναστών. Σε άλλες χώρες τέτοια προβλήματα αποτελούν αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού, με ουσιαστική συμμετοχή σε αυτόν των Αρχών ασφαλείας και πληροφοριών κάθε χώρας. Εδώ, το αντικείμενο αυτό έχει αφεθεί σε μία υφυπουργό Εργασίας, η οποία μάλλον δεν θα έχει καμία ιδέα για τις πληροφορίες που συλλέγουν στον τομέα αυτό η ΕΛ.ΑΣ. (ΔΙΚΑ), η ΔΑΕΕΒ, η ΕΥΠ. Θα επανέλθουμε...