ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ τις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών η Eurostat έστειλε στην Αθήνα τα μαντάτα για την ελληνική οικονομία. Το έλλειμμα του 2009 εκτινάχθηκε στο 15,4% λόγω της ενσωμάτωσης, για πρώτη φορά, των ζημιών των ΔΕΚΟ ενώ το δημόσιο χρέος της χώρας είναι πλέον το υψηλότερο της Ευρώπης, καθώς ισοδυναμεί με το 128% του ΑΕΠ. Η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, που έγινε για τεχνικούς λόγους από τη Στατιστική Υπηρεσία της Ε.Ε. και χωρίς να υπάρχει σοβαρός αντίλογος από την πλευρά της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης οι ζημίες των σιδηροδρόμων ή άλλων κρατικών επιχειρήσεων δεν προσμετρώνται στο δημόσιο έλλειμμα, φέρνει πιο κοντά τη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη νέα χρονιά.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ δύο εβδομάδων, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να ασκεί κριτική στην πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων ιδιωτών στον υπό σύσταση μόνιμο μηχανισμό διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, αν και ο ίδιος συνυπέγραψε τη σχετική απόφαση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής. Ο ίδιος ζητεί επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων της τρόικας βλέποντας ότι με την εφαρμογή του μνημονίου αντί να μειώνεται το δημόσιο χρέος αυξάνεται σημαντικά.
ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έφτασε στα όριά της και όμως το υπουργείο Οικονομικών επιμένει σε νέο γύρο αύξησης φόρων και περικοπής αποδοχών στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο Προϋπολογισμός, που κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη, θα περιλαμβάνει σειρά νέων επιβαρύνσεων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευρύνοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Το μήνυμα της κάλπης δεν το έλαβε η κυβέρνηση που για ακόμη μία φορά στέλνει το λογαριασμό στους πολίτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου