Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΕΔΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.

1. Την αποχώρηση από την Ολομέλεια της Βουλής, επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση, λίγο πριν την ψηφοφορία για την παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών της, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Λίγο αργότερα, το ίδιο ανακοίνωσε για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης.
2. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, έκρινε πως η παραπομπή των πέντε πρώην υπουργών, δρομολογείται, «μόνο και μόνον για να ικανοποιήσουμε κάποιους, που κακοποίησαν ιδέες στο όνομα της άσκησης κριτικής στην εξουσία και της ενημέρωσης του λαού (…) Θα διαπράξουμε οι ίδιοι το πιο σοβαρό ατόπημα, να δώσουμε συναδέλφους βορά στα πρωτοσέλιδα, γιατί έτσι ικανοποιείται η επιμονή κάποιων, ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι σκάνδαλο».
3. Κλιμακώνοντας την ένταση της ομιλίας του, ο κος Τζαβάρας κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πως δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά «το νόημα που μπορείτε εκ των ενόντων να σκαρώνετε».
4. «Πρόκειται για την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Επιδίδεστε σε μια απίστευτη παρωδία - έναν εμπαιγμό στον οποίον εμείς δεν είναι δυνατόν να συμμετέχουμε. Οι συντάκτες του πορίσματος δεν φρόντισαν καν να πληροφορηθούν ότι δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, ποινική διάταξη που να θεμελιώνει ή να αυξάνει το αξιόποινο και ήρθαν να σας ζητήσουν εφαρμογή νόμου του 2008 (…) Έχουμε πολύ ζωηρές επιφυλάξεις, εάν δεν αποτελεί η συγκεκριμένη πράξη, η ίδια ποινικό αδίκημα και αν δεν εξέθεσαν οι συνάδελφοι σε δίωξη αθώους πολίτες. Ζητώ από τον Πρόεδρο της Βουλής, να διαβιβαστούν τα συγκεκριμένα πρακτικά στον αρμόδιο εισαγγελέα με το ερώτημα εάν διαπράττεται το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το άρθρο 230 περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα» ανέφερε ο κος Τζαβάρας πριν την αποχώρηση της ΝΔ.
5. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Μπεντενιώτης, υπενθύμισε πως η Νέα Δημοκρατία απείχε δύο φορές από ψηφοφορίες σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου προκειμένου να προστατεύσει τους υπουργούς της και «διέλυσε τη Βουλή για να παραγραφούν τα αδικήματα. Τώρα αποχωρούν. Αν οι βουλευτές της ακολουθήσουν αυτή τη φυγή, θα μείνουν εκτεθειμένοι στην κοινωνία μας, που θέλει διαφάνεια και κάθαρση».
6. Απαντώντας στα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το «ατεκμηρίωτο των κατηγοριών», ο κος Μπεντενιώτης θεώρησε δεδομένη τη ζημία του Δημοσίου συνεπεία του σκανδάλου του Βατοπεδίου, υπενθυμίζοντας τις διώξεις που έχει ασκήσει η Δικαιοσύνη σε νομικούς συμβούλους του κράτους, στελέχη της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με απαγόρευση αναχώρησης των κατηγορουμένων από τη χώρα. «Η πραγματογνωμοσύνη παρέλκει από την στιγμή που η ζημία σε βάρος του Δημοσίου θεωρείται δεδομένη» υποστήριξε. Άλλο τόσο, «οι παράνομες αποφάσεις είναι σαφέστατες: Παραίτηση απ’ τη δίκη, Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις ανταλλαγές χωρίς γνωμοδότηση του ΝΣΚ, η υπουργική απόφαση που δεν δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ κατά παράβαση καθήκοντος και οι παρεμβάσεις για να επισπευσθεί η διαδικασία».
7. «Πολύ ορθά συζητείται με έμφαση, η συναίνεση που πρέπει να υπάρξει. Η συναίνεση όμως, πρέπει να έχει αφετηρία και την συναίνεση ελέγχου όλων των ζητημάτων που αφορούν το δημόσιο χρήμα» υποστήριξε ο κος Μπεντενιώτης.
8. Ευθύνες και των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας πρόταση του κόμματός του, το 1996, να καταστεί η Βισθωνίδα εθνικό πάρκο - πρόταση που είχε απορριφθεί. «Οι πολιτικές ευθύνες για μας, ξεκινάνε από τότε, είναι πολύ σοβαρές και αφορούν, τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και τη Νέα Δημοκρατία».
9. Ο κος Χαλβατζής, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος στο σενάριο της παραγραφής των αδικημάτων και τόνισε πως η παραδοχή της βλάβης του Δημοσίου θα πρέπει να θεωρείται προϋπόθεση κάθε έρευνας. Ο κος Χαλβατζής, όπως και η κα Αμανατίδου-Πασχαλίδου (ΣΥΡΙΖΑ) αργότερα, αναφέρθηκε και στην επικείμενη εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου με την διαδικασία fast track, παρατηρώντας πως «αν προχωρήσετε σ’ αυτήν την πρακτική των πωλήσεων ή εκχωρήσεων, φαντάζεστε πόσες εξεταστικές επιτροπές θα χρειαστούν στο μέλλον για να διερευνήσουν, όχι μόνον τις διαδικασίες, αλλά και τα ποσά; Σκεφτείτε το, πριν προχωρήσετε σ’ αυτές τις ενέργειες».
10. Ο Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ) εστιάστηκε στην «παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, τα πρόσωπα των οποίων είναι ιερά».
11. «Σηκώθηκε κατηγορούμενος (σ.σ. πρόκειται για τον Α. Κοντό), που πρόβαλλε ένσταση αντισυνταγματικότητας για το δικαίωμά του να ακουστεί από τον δικαστή του. Υπήρξαν κατηγορίες που προστέθηκαν στο πόρισμα της Προανακριτικής στο τέλος, εκ μέρους της πλειοψηφίας, επί αδικημάτων για τα οποία δεν εξετάστηκαν οι κατηγορούμενοι. Περίμενα κάποια τοποθέτηση για τις καταγγελίες αυτές. Σιγή. Περιμένω από τους συναδέλφους που λένε ότι δεν εξηντλήθη το αξιόποινο, να μας πουν γιατί δεν πρέπει να αποφασίσουμε εμείς. Δεν είπαν κουβέντα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι σημαίνει η απάντηση ότι «θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο»; Εμείς δεν πρέπει να τοποθετηθούμε;»
12. «Μετά ταύτα, η διαδικασία δεν είναι απροκατάληπτη, αμερόληπτη, σαφής, που να διασφαλίζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα εκείνων που αποφασίζουμε να κρίνουμε. Είναι διαδικασία απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία. Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο κος Βορίδης δηλώνοντας την αποχώρηση του ΛΑΟΣ από την συνεδρίαση.
13. Τελευταία ομιλήτρια πριν από την ψηφοφορία, η Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, κατήγγειλε «δικομματική συγκάλυψη του σκανδάλου», καθώς «το ΠΑΣΟΚ, όταν έγινε κυβέρνηση δεν ξανασχολήθηκε με την έκβαση της υπόθεσης και καθυστερούσε σκοπίμως την ανάδειξη του σκανδάλου που ξεκίνησε επί των ημερών του. Ο κος Πεταλωτής, προς τιμήν του ήταν απ’ αυτούς που τα είχε βάλει με τον ίδιο τον κομματικό του χώρο, γιατί θεωρούσε πολύ σκανδαλώδες το ΠΑΣΟΚ να είναι με τη Μονή. Δυστυχώς, στη συζήτηση για σύσταση της Διακομματικής, όταν θέσαμε θέμα διερεύνησης ποινικών ευθυνών Δρυ και Φωτιάδη, το ΠΑΣΟΚ τους αθώωσε» παρατήρησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
14. Η κα Αμανατίδου, υπενθύμισε το αίτημα του κόμματός της για παράταση των εργασιών της Προανακριτικής, το οποίο δεν έγινε δεκτό. «Η ροή μαύρου χρήματος, δεν τεκμηριώνεται». Με το δεδομένο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ΚΚΕ, δήλωσε πως συναινεί στην παραπομπή μονάχα τριών πρώην υπουργών (Δούκας, Μπασιάκος, Κοντός) και μόνον για το αδίκημα της αυτουργίας σε απιστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου