Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

ΝΕΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΠΟΙΟ ΣΠΙΤΙ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ, ΡΕΥΜΑ,ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΦΟΡΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟ: Τώρα μπαίνουν τεκμήρια και στις συντάξεις

Και οι συνταξιούχοι θα υπαχθούν τελικά στα τεκμήρια διαβίωσης, με τροποποίηση που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου την Πέμπτη του Πάσχα. Η τροποποίηση που θα περιληφθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο έχει στόχο τους νέους σε ηλικία συνταξιούχους, αλλά και τους συνταξιούχους με υψηλά εισοδήματα.

Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καθιερώσει τεκμήρια διαβίωσης με βάση την ηλικία, καθώς όπως τόνισε «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εξαίρεση από τα τεκμήρια συνταξιούχων 50 ετών» και ότι θα εισαγάγει τεκμήριο εισοδήματος με «δίκαιο τρόπο». Η υπαγωγή των συνταξιούχων στα τεκμήρια δεν θα είναι η μόνη αλλαγή, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε ότι «πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις» στο σύστημα των τεκμηρίων, το οποίο «δεν μπορεί να τους πιάσει όλους, θα αποτελέσει όμως ένα μεγάλο δίχτυ για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός προανήγγειλε όχι μόνον αλλαγές επί το αυστηρότερον με τεκμήρια για την «πολυτελή διαβίωση», αλλά και ελαφρύνσεις στα τεκμήρια για τα χαμηλά εισοδήματα. Κατά τη χθεσινή συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, σωρεία αλλαγών, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώσει τροποποιήσεις-βελτιώσεις, αλλά δεν θα κάνει πίσω στη βασική γραμμή και φιλοσοφία τού φορολογικού νομοσχεδίου, για το οποίο ανέφερε ότι θα ισχύσει σε «βάθος χρόνου».

Τι επανεξετάζεται

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι υπό εξέταση είναι η πρόταση για δικαιότερη φορολόγηση όσων πληρώνουν ιδιωτικά σχολεία και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα ιδιωτικά σχολεία να αντιμετωπίζονται φορολογικά με βάση τις αποδείξεις. Είχε προηγηθεί η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε επισημάνει στον υπουργό ότι «δεν είναι ίδιο το Κολλέγιο Αθηνών με το ιδιωτικό νηπιαγωγείο στο Γαλάτσι». Αντίστοιχες συστάσεις είχαν απευθύνει στην κυβέρνηση πολλοί βουλευτές, ανάμεσα στους οποίου ο Ν. Αλευράς και ο Χρ. Πρωτόπαπας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα κατατεθεί τροποποίηση με την οποία θα υπάρξει πιο ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα στα μικρά και τα πολύ μεγάλα σκάφη και ότι υπό εξέταση τελεί ο τρόπος που θα συμπεριληφθούν οι οικιακές βοηθοί στα τεκμήρια, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα φοροαποφυγής με μαύρη εργασία. «Περίσσεψε ο λαϊκισμός κάποιων που λένε να μπουν ακόμη πιο αυστηρά τεκμήρια για εκείνους που έχουν αεροπλάνα, ελικόπτερα και κότερα», παρατήρησε η Ντ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Και 100% φόρο να βάλουμε στα αεροπλάνα, δεν υπάρχει ούτε ένας που να το έχει δηλωμένο στο όνομά του. Και τα πολυτελή κότερα είναι με κάτι περίεργες σημαίες, στο όνομα κάποιων εταιρειών. Με το νομοσχέδιο, όπως πάτε, θα χτυπήσετε την ελληνική αγορά των σκαφών και θεωρείτε πλούσιο κάποιον με μία βάρκα έξι μέτρων».

Γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες

Εξάλλου, με άλλη τροποποίηση που αναμένεται, αλλάζει η διάταξη που έχει βρεθεί στο στόχαστρο και του ΣΕΒ και της ΕΣΕΕ και προβλέπει παρακράτηση φόρου 8% στα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ που εκδίδουν οι επιχειρήσεις. Παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ρευστότητας κατά 1,2 δισ. ευρώ. Τον κίνδυνο αναγνώρισε και ο υπουργός, είπε όμως ότι δεν είναι έτοιμος να δεσμευτεί στην παρούσα φάση.

Χαραμάδα για ενδεχόμενες αλλαγές άφησε, επίσης, ο υπουργός για τους αγρότες που πουλάνε τα προϊόντα τους εντός του νομού που έχουν τις καλλιέργειές τους και έτσι δεν αποκλείεται αυτή η συγκεκριμένη κατηγορία να εξαιρεθεί από την υποχρέωση ταμειακής μηχανής. Σημείωσε, πάντως, πως επειδή νομός είναι η Αττική με το Μαραθώνα και η Θεσσαλονίκη, η όποια αλλαγή θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Επίσης, για γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς, η κυβέρνηση επιμένει στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Θα εξεταστούν, όμως, ειδικά θέματα, όπως για τους μηχανικούς η μεταφορά ζημίας από τη μία χρήση στην άλλη και θέματα αποδείξεων, καθώς υπάρχουν για παράδειγμα γιατροί που δεν εξοφλούνται από την πρώτη επίσκεψη. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει μεγαλύτερη έκπτωση φόρου για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης.

Επίδομα επικινδυνότητας

Αντίθετα, αδιάλλακτος εμφανίστηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου απέναντι σε όσους βουλευτές τον κάλεσαν να μην καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση στο επίδομα επικινδυνότητας, που λαμβάνουν ιπτάμενοι, πυροτεχνουργοί, αλεξιπτωτιστές, ναρκαλιευτές και άλλοι. Όπως είπε η κυβέρνηση θα επιμείνει στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης διότι το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει έσοδα, ώστε και οι δικαιούχοι να μπορούν να συνεχίσουν να το εισπράττουν. Ο υπουργός φάνηκε να μη συμμερίζεται ούτε τις παροτρύνσεις να μην καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση για τους διπλωματικούς υπαλλήλους (σ.σ. στόχος είναι να διασφαλιστεί η σίτιση και οι ανάγκες διαβίωσης στο εξωτερικό), είπε όμως ότι η κυβέρνηση θα δει αν μπορεί να αντιμετωπίσει το θέμα με κάποιο τρόπο. Ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των διπλωματών έκανε και η Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή 60% των διπλωματών κάνουν αίτηση επιστροφής στο κέντρο.

Η κυβέρνηση αναμένεται να επιφέρει αλλαγές και στη φορολόγηση των μπόνους (σ.σ. προβλέπεται φορολογία 90%), αλλά όπως ξεκαθάρισε ο κ. Παπακωνσταντίνου η κυβέρνηση επιμένει στη διάταξη, καθώς στόχος είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα πολύ υψηλά μπόνους, ωστόσο η προσέγγιση και εκεί θα γίνει με τη λογική της κλίμακας, ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση για χαμηλά μπόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου