Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ΘΕΜΑ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΒΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ. ΤΟΝ ΠΙΕΣΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΝ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ. ....

Σε συνέντευξή του ο Αλβανός πρόεδρος, Μπαμπίρ Τόπι, στο δημοσιογράφο Μέντωρ Ναζάρκο στην εκπομπή «αντινομίες» της αλβανικής τηλεόρασης, απάντησε σε ‘αιχμηρές’ ερωτήσεις που του τέθηκαν.

Ο Μπαμπίρ Τόπι, απαντώντας καταρχάς στα γεγονότα της ελληνικής παρέλασης εξέφρασε την ικανοποίησή του με την άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Είμαι ευτυχής», δήλωσε ο πρόεδρος της Αλβανίας, «που η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως με ρητή εντολή του Υπουργού Άμυνας και του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας, για την καταδίκη του συμβάντος και ζήτησαν συγνώμη για αυτό, υποσχόμενοι στην αντιμετώπιση του θέματος».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για τη δημιουργία των ελληνικών στρατιωτικών νεκροταφείων και τις αντιδράσεις των τσάμηδων βουλευτών δήλωσε τα εξής:

«Το ζήτημα των ελληνικών νεκροταφείων είναι ένα ζήτημα που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο εδώ και πολλά χρόνια. Θα έλεγα πως είναι μια τυπική διαδικασία στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί στην Αλβανία, όπως ισχύει και για άλλα έθνη. Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί με την Ελλάδα είχαμε κάποιες ιδιαιτερότητες στις σχέσεις μας στο παρελθόν. Άλλωστε είναι μια πολιτική που έχουμε ακολουθήσει και με τους βρετανούς στρατιώτες».

Δημοσιογράφος: "Ναι κύριε πρόεδρε, αλλά το μέγεθος των νεκροταφείων, ο αριθμός των μνημείων"...

Πρόεδρος Αλβανίας (τον διακόπτει):

«Σας είπα δεν προτίθεμαι να μπω σε συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλά σχετικά με το ερώτημά σας με τους τσάμηδες, συμφωνώ ότι είναι ένα ζήτημα. Είναι απολύτως εύλογο να επιστήσουμε την προσοχή μας και το σεβασμό μας στο πρόβλημα της Τσαμουριάς, που σφάχτηκε πληθυσμός της σε μια συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας. Υπάρχει ένα ζήτημα τιμής και συμφωνώ πως πρέπει να εξετασθεί το θέμα με ηρεμία και ισορροπία».

Και πιο κάτω θα τονίσει ο Αλβανός πρόεδρος:

«Τα ζητήματα αυτά δεν είναι ταμπού, αντιθέτως έχουμε δει επανειλημμένα το θέμα της σφαγής των Τσάμηδων ως ένα μαύρο σημάδι στην ιστορία των δύο λαών. Οι δύο χώρες έχουν ξεπεράσει σε πολιτικό επίπεδο τα θέματα αυτά, υπάρχουν όμως αρκετά νομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Όπως είναι το ζήτημα της ιδιοκτησίας, το θέμα της ελεύθερης διακίνησης των Τσάμηδων στις κατοικίες τους».



Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου