ΑΡΤΑ
Χτισμένη στις παρυφές του λόφου της Περάνθης, στις όχθες του ποταμού Άραχθου (από τον οποίο αρδευόταν η αρχαία Αμβρακία), η Άρτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το διεθνώς διάσημο γεφύρι της. Ο θρύλος θέλει εντοιχισμένη στα θεμέλιά του τη γυναίκα του πρωτομάστορα. Μετά τη λεηλασία της από τους Ρωμαίους, το 168 π.Χ., οι κάτοικοί της κατέφυγαν στη Νικόπολη. Έχει διατελέσει πολλές φορές πρωτεύουσα, ενώ ως αρχαία Αμβρακία υπήρξε πρωτεύουσα του κράτους του βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρου. Το 1204 έγινε πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και γνώρισε μεγάλη ακμή. Aπέχει 370 χλμ. βορειοδυτικά από την Aθήνα (μέσω Pίου-Aντιρρίου) και 444 χλμ. νοτιοδυτικά από τη Θεσσαλονίκη.
Στο περιώνυμο γεφύρι της Άρτας, διάσημο για τη μοναδική αρχιτεκτονική του, που ενώνει τις όχθες του Άραχθου. Χτίστηκε στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου και έχει μήκος 145 μ.
Στα τμήματα των τειχών της αρχαίας Αμβρακίας.
Στο βυζαντινό κάστρο (13ου αι.), όπου κατά την Τουρκοκρατία φυλακίστηκε ο στρατηγός κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, Γ. Μακρυγιάννης με τους συντρόφους του.
Στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο, κοντά στην είσοδο του κάστρου, όπου υψώνεται και ο πύργος του ρολογιού.
Στο Λαογραφικό Μουσείο Σκουφά, στο δυτικό τμήμα του γεφυριού, σε ιδιόκτητο νεοκλασικό οίκημα του 1864.
Στο Ιστορικό Μουσείο Σκουφά.
Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Τόπος συγκέντρωσης των κατοίκων με εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαράκια.
Στην εκκλησία της πολιούχου Αγίας Θεοδώρας, αξιόλογο βυζαντινό μνημείο (13ου αι.).
Στην εκκλησία του Αγίου Βασιλείου, μονόκλιτη βασιλική (14ου αι.).
Στην εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορίτισσας (13ου αι.), από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες του ελλαδικού χώρου. Στην τράπεζά της στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή της πόλης.
Στη βιβλιοθήκη του συλλόγου «Σκουφάς».
Στο δημοτικό εκθεσιακό κέντρο.
Στο συνεδριακό κέντρο «Διώνη».
Στο Φαΐκ Τζαμί, πτωχοκομείο του 15ου αι., που περιστοιχίζεται από αιωνόβια δέντρα.
Στο δάσος του λόφου της Περάνθης, όπου λειτουργεί τουριστικό περίπτερο.
Στη Μονή Κάτω Παναγιάς (13ου αι.), στους πρόποδες του λόφου.
- Ιαματικά μπάνια στις οργανωμένες ιαματικές πηγές Χανοπούλου, κατάλληλα για δερματικές, γυναικολογικές και αρθριτικές παθήσεις.
- Πεζοπορία.
- Ποδήλατο.
Στη Γραμμενίτσα, 4 χλμ. βόρεια, μέσα στους ελαιώνες και τα εσπεριδοειδή, με όμορφη θέα στην Άρτα. Στο χωριό Βλαχέρνα υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας της Βλαχέρνας, του 12ου αι., με δύο τάφους όπου είναι θαμμένοι πιθανόν δεσπότες της Ηπείρου. Στο κοντινό φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού του Πουρναρίου δημιουργήθηκε η ομώνυμη γραφική τεχνητή λίμνη.
Στο Πέτα, 8 χλμ. ανατολικά, χωριό με παραδοσιακά σπίτια, χτισμένο αμφιθεατρικά σε λόφο με θέα στην πόλη της Άρτας. Αξίζει να επισκεφθείτε την τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου (18ου αι.), στην όμορφη πλατεία με τα πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε ντόπιο τσίπουρο και λικέρ. Στο Μοναστήρι της Παναγίας (18ου αι.), θα δείτε ένα μικρό χρυσοκέντητο επιτάφιο του 1643, δύο επίχρυσες λειψανοθήκες και ευαγγέλιο του 1833.
Στην Aνέζα, 12 χλμ. νοτιοδυτικά, κωμόπολη χτισμένη σε κοιλάδα με πολλά υδρόβια πουλιά. Θα δείτε ερείπια οχυρωματικού κτίσματος της αρχαίας Αμβρακίας στον όρμο του Φιδόκαστρου.
Στο Kομπότι, 14 χλμ. νοτιοανατολικά, κωμόπολη χτισμένη σε περιοχή με ελαιόδεντρα, με αρκετά παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια και δημόσια κτίρια. Είναι πατρίδα ενός από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, του Νικολάου Σκουφά. Περίφημη είναι η εκκλησία του Αγ Γεωργίου, του 1741.
Στο Kομμένο, 16 χλμ. νοτιοανατολικά. Πεδινό γεωργικό χωριό κοντά σε μικρό ποτάμι που εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα του Αμβρακικού Κόλπου.
Στον Αμμότοπο, 17,5 χλμ. βορειοδυτικά, όπου θα δείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού Ορράον.
Κορφοβούνι
Το χωριό παλαιά είχε σλάβικο όνομα όπως και τα περισσότερα στην περιοχή μας.
Το ονομά του ήταν Μπρένιτσα ή Μπρένιστα ή Μπρενίστα ή Μπρεσνίτσα.
Μετονομάστηκε το 1927 όπως και πολλά άλλα χωριά της περιοχής και πήρε το σημερινό όνομα Κορφοβούνι.
Το ονομά του ήταν Μπρένιτσα ή Μπρένιστα ή Μπρενίστα ή Μπρεσνίτσα.
Μετονομάστηκε το 1927 όπως και πολλά άλλα χωριά της περιοχής και πήρε το σημερινό όνομα Κορφοβούνι.
Το υψόμετρο στην πλατεία είναι γύρω στα 560 μέτρα.
Η οδική απόσταση από την πόλη της Άρτας είναι 14 χλμ.
Το χαρακτηριστικό του είναι ότι έχει πολύ μεγάλη έκταση 28,476
τ.χλμ περίπου και είναι πολύ αραιοκατοικημένο σε σχέση με την έκταση που
καταλαμβάνει.
Οικισμοί του χωριού μας, (κέντρο) Κορφοβουνίου, Έλατος, Δάφνη, Δρυώνα, Ρουμάνια.
Όλο το ανατολικό κομμάτι του χωριού
είναι παραλίμνιο με μοναδικές φυσικές ομορφιές κοντά στην λίμνη,με δύο
οδικές προσβάσεις δύσκολες βέβαια,αλλά φτάνεις μέχρι στις όχθες της
λίμνης.
Στην απογραφή του 1991 ειχε 1036 κάτοικους,του 2001 οι κάτοικοι που απογράφηκαν ήταν 910 (273 στο Κορφοβούνι, 45 η Δάφνη, 75 η Δρυώνα, 475 ο Έλατος, 42 τα Ρουμάνια).
Στην νέα απογραφή που έγινε το 2011 οι κάτοικοι που απογράφηκαν ήταν σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία, 648 (159 στο Κορφοβούνι (κέντρο), Δάφνη 31, στον Έλατο 407, στην Δρυώνα 35, Ρουμάνια 16 κάτοικοι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου