Πακέτο μέτρων για τη βελτίωση της καθημερινότητας των στρατιωτικών έχει προετοιμάσει και προωθεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού, Πάνου Μπεγλίτη, αφού διερεύνησε τις δυνατότητες που υπάρχουν, έχει συντάξει πακέτο μέτρων μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η μείωση των μεταθέσεων, η αλλαγή μοριοδότησης για είσοδο σε στρατιωτικά οικήματα επί τη βάσει των πραγματικών αναγκών και όχι της διάκρισης σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, και η καθιέρωση αμετάθετου για όσους έχουν παιδιά στη Β’ και Γ’ Λυκείου.
Προβλέπεται, επίσης, η καθιέρωση υποχρεωτικής απαλλαγής την επομένη της 24ωρης υπηρεσίας και η πρόσβαση σε γιατρούς συμβεβλημένους με το Δημόσιο όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία.
Τα μέτρα αναμένεται να δοθούν από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Αμυνας προς τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων τις προσεχείς ημέρες για άμεση υλοποίηση. Αναλυτικά τα μέτρα αφορούν:
Τοποθετήσεις - ΜεταθέσειςΕκτέλεση μεταθέσεων μόνο για τη συμπλήρωση των ελλείψεων των Μονάδων, την επαγγελματική κατάρτιση, τη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η μείωση εκτιμάται ότι είναι εφικτή μέχρι και 50% του αριθμού των στελεχών που μετατίθεντο μέχρι τώρα (ο στρατός ξηράς μετέθετε κατά έτος 11.067 άτομα -μέσος όρος ετών 2004-2009- που αντιστοιχεί στο 39% της δύναμης του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, μετακίνηση που στοιχίζει 15.000.000 ευρώ τον χρόνο).
Κατάργηση του μεγίστου χρόνου παραμονής στις φρουρές συμφερόντων (εκεί δηλαδή που υπάρχει ο βιοτικός κύκλος των στελεχών) και στις φρουρές προτίμησης και αύξηση του ελαχίστου χρόνου παραμονής σ’ αυτές. Διατήρηση του μεγίστου ορίου παραμονής στις μη επιθυμητές φρουρές.
Καθιέρωση υποχρεωτικής υπηρέτησης για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν σε ΤΕΙ-ΑΕΙ ή στη φρουρά του τόπου που φοιτούν τα παιδιά τους ή στη φρουρά συμφερόντων τους.
Καθιέρωση υποχρεωτικής υπηρέτησης του στρατιωτικού προσωπικού σε φρουρά προτιμήσεώς του, όταν έχει τέκνα που φοιτούν στη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μεταθέσεις των στελεχών αυτών θα σχεδιάζονται και θα υλοποιούνται μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων σε ΑΕΙ - ΤΕΙ.
Η συνυπηρέτηση συζευγμένων στελεχών των ΕΔ γίνεται υποχρεωτική, χωρίς χρονικό όριο συνυπηρέτησης (ισχύουν οι περιορισμοί για εξωτερικό - Κύπρο) και καθιερώνεται το μέτρο της απόσπασης μέχρι την οριστική μετάθεση.
Διαμονή - Στεγαστικές ΑνάγκεςΕξάντληση όλων των περιθωρίων για την ανεύρεση πόρων, με σκοπό την εντατικοποίηση της κατασκευής νέων στρατιωτικών οικημάτων, κυρίως στις ακριτικές περιοχές.
Καθιέρωση ενιαίου τρόπου μοριοδότησης για την εισαγωγή στα στρατιωτικά οικήματα με βάση τα έτη υπηρεσίας, την οικογενειακή και οικονομική κατάσταση των στρατιωτικών και όχι τη διάκριση αξιωματικών - υπαξιωματικών.
Καθιέρωση μοριοδότησης των στελεχών για όλα τα χρόνια υπηρεσίας τους, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ανάλογης αίτησης για στέγαση, ώστε όταν αιτηθούν, να προσμετρώνται όλα τα χρόνια υπηρεσίας.
ΠερίθαλψηΚαθιέρωση του δικαιώματος κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων από συμβεβλημένους με το ΥΠΕΘΑ ιατρούς και ιατρικά κέντρα και για τα στελέχη σε φρουρές που δεν υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία.
Νέα όρια
Αλλαγές σε ωράριο - υπηρεσίες
Για ωράριο και υπηρεσίες έχουν αποφασιστεί τα εξής:
* Καθιέρωση απαλλαγής έπειτα από 24ωρη υπηρεσία, την επομένη για τις καθημερινές.
* Καθιέρωση ανωτάτου ορίου εκτέλεσης υπηρεσιών ανά μήνα στις 3 υπηρεσίες για τους ανώτερους αξιωματικούς, στις 4 υπηρεσίες ανά μήνα για τους κατώτερους αξιωματικούς, στις 5 υπηρεσίες ανά μήνα για τους υπαξιωματικούς και στις 7 υπηρεσίες ανά μήνα για τους ΕΠΟΠ.
* Καθιέρωση του αριθμού των συμμετεχόντων σε κάθε εκδήλωση εκτός ωραρίου εργασίας, ανάλογα με το επίπεδο και τη δύναμη της Μονάδας-Σχηματισμού.
Ιωάννα Ηλιάδη-Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου