Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ΚΑΘΕ ΕΧΕΦΡΩΝ και νομοταγής πολίτης έχει συγκλονιστεί από τη στυγερή δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή.

Αισθήματα οργής, οδύνης και αποτροπιασμού συνέχουν τις καρδίες όλων όσοι ακόμα πιστεύουν ότι ο τόπος πρέπει να επιβιώσει και να έχει μέλλον. Οι σκέψεις και τα ειλικρινή αισθήματα συμπαράστασης και αγάπης είναι με την οικογένεια και τη σύζυγό του. Κανενός λογικού ανθρώπου δεν χωράει ο νους αυτό το απίστευτο φονικό, που έπληξε την οικογένεια και τους εργαζομένους στο Συγκρότημα.


του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

Ένας νέος και καταπληκτικός άνθρωπος, με λαμπρές ιδέες και σχέδια για ανάπτυξη και προκοπή του Συγκροτήματος, δολοφονήθηκε. Γιατί; Αυτό το πελώριο ερωτηματικό τίθεται ενώπιον όλων, πολιτών και ηγετών. Ποιος μπορεί να κατανοήσει την αμετρία του θανάτου; Ποιος μπορεί να συνεκτιμήσει την έκταση και την αβυθομέτρητη ένταση της οδύνης των γονιών και της συζύγου του Άντη; Όλοι εμείς που τον γνωρίσαμε από τα μικράτα του, αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε το δυσαναπλήρωτο κενό.

Όπως και στην περίπτωση της αρπαγής της σορού του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, πάλι εκδηλώθηκαν άρρωστες, αχρείες και νοσηρές νοοτροπίες. Οι σκεπτόμενοι πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο, καλούνται να είναι ψύχραιμοι. Να προσπεράσουν την πώρωση και τη σήψη. Να μη παρασυρθούν από μηχανεύσεις και στοχεύσεις που, ενδεχομένως, αλλού αποβλέπουν. Ηγεσία και πολίτες ήρθε τώρα η ώρα να δουν κατάφατσα και να αναλύσουν γιατί πέσαμε τόσο χαμηλά.


Τότε, ίσως, να απαντήσουν και στο ερώτημα: Γιατί ο Άντης; Δεν υπάρχει απάντηση. Όλοι όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, δεν μπορούν να διανοηθούν τα αδιανόητα. Άρα ο στόχος, μπορεί να σκεφτεί κάποιος, είναι ο πατέρας, Κώστας Ν. Χατζηκωστής και το Συγκρότημα ΔΙΑΣ. Δολοφονώντας τον Άντη, όσοι όπλισαν τα χέρια των εγκληματιών αποβλέπουν, ίσως, πρώτον, να πλήξουν και να συντρίψουν προσωπικά τον πατέρα και την οικογένεια του Άντη. Δεύτερον, να σταλεί ισχυρό μήνυμα εκφοβισμού και εντεύθεν εκβιασμού στο Συγκρότημα ΔΙΑΣ και στους εργαζόμενους.

Η δολοφονία του Άντη πιθανόν να είναι η κορυφή ενός φοβερού παγόβουνου, που ονομάζεται αποσταθεροποίηση, ανασφάλεια, ανομία, τρόμος και φόβος. Και ιδού διατί: Το έγκλημα φαίνεται να προσλαμβάνει και άλλες διαστάσεις. Μπορεί να τοποθετηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο όσων περίεργων και ανεξήγητων συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες και ενόχλησαν και εξόργισαν την κοινή γνώμη. Μετά και τη δολοφονία του Άντη, η συνισταμένη των αντιδράσεων των πολιτών συνοψίζεται στα εξής: «Πώς καταντήσαμε έτσι; Πόσο χαμηλά πέσαμε; Γίναμε ζούγκλα; Θα φοβόμαστε πια να μιλούμε, να κυκλοφορούμε, να ζούμε; Τι κοινωνία, επιτέλους, είμαστε»; Εδώ, κατά την άποψή μας, είναι η άλλη διάσταση της δολοφονίας: Δηλ. δι’ αυτής να εισβάλει στις καρδιές και στα μυαλά των πολιτών το τέρας του φόβου και ο μινώταυρος του τρόμου. Πολίτες φοβισμένοι και τρεμαλέοι είναι ευπρόσβλητοι, δηλ. επιδεκτικοί σε εκβιασμούς, απειλές και εκφοβισμούς.

Γι’ αυτό, ψυχραιμία! Προπάντων, να στοιχισθούμε σε πυκνές φάλαγγες πολιτών ενωμένων και ηγετών αποφασισμένων να μη επιτρέψουν ξανά στην ανομία, στο έγκλημα και στην ανωμαλία να αποσταθεροποιήσουν τον τόπο. Και να προειδοποιήσουμε βροντερά όσους απεργάζονται νέα δεινά, ότι δεν θα περάσουν. Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία. Δεν θα παραδοθούμε στο φόβο. Δεν θα υποταγούμε στα σχέδιά τους, επειδή δεν τρομοκρατούμαστε, δεν φοβόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε. Εμείς εδώ στο ΔΙΑ και στη «Σ» θα συνεχίσουμε να λέμε και να γράφουμε εύτολμα τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Η Δημοκρατία και η ελευθερία έκφρασης ποτέ δεν θα παραδοθούν σε όσους όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων.
Αναρτήθηκε από ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου