Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι
ΑΙΧΜΕΣ εναντίον της Ελλάδας για τη στάση της στο Σκοπιανό και για το «έλλειμμα επικοινωνίας» ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον διαπραγματευτή για το όνομα άφησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο Α. Μιλόσοσκι χαρακτήρισε το ζήτημα «διμερές» ενώ επέκρινε και πάλι την ελληνική πλευρά για την έλλειψη προόδου. «Ζητήσαμε (σ.σ.: από τον ΟΗΕ) όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς και περισσότερη συνεργασία εκ μέρους του εκπροσώπου της που συμμετέχει στις συνομιλίες για το όνομα» είπε ενώ άφησε αιχμές για υποτιθέμενη ασυνεννοησία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον έλληνα διαπραγματευτή για το όνομα (σ.σ.: τον πρεσβευτή κ. Ντ. Βασιλάκη). Οπως σημείωσε: «Δυστυχώς, σε αρκετές πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη μακεδονική πλευρά δεν υπάρχει ανάλογη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, γεγονός που δίνει την εντύπωση είτε πως υπάρχει αδιαφορία είτε κάποιο έλλειμμα στην επικοινωνία μεταξύ της κυβέρνησης στην Αθήνα και του εκπροσώπου της για το θέμα του διμερούς μακεδονικο-ελληνικού ζητήματος».
Αναφέρθηκε ακόμη στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με τη Συρία, τονίζοντας: «Η τελευταία αυτού του είδους συμφωνία έγινε με τη Συρία που είναι η 129η χώρα με την οποία η Δημοκρατία της Μακεδονίας συνήψε διπλωματικές σχέσεις υπό το συνταγματικό της όνομα. Ετσι απλώς επιβεβαιώνεται το γεγονός πως η σύναψη διπλωματικών σχέσεων προκύπτει από το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας και τέτοιες διμερείς σχέσεις συνάπτονται σύμφωνα με τα δικά τους και δικά μας συμφέροντα» τόνισε. Η Αθήνα πάντως επιμένει ότι η Δαμασκός δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποια ονομασία θα χρησιμοποιεί στις σχέσεις της με την ΠΓΔΜ.
Χθες, μιλώντας στο Word Αffairs Council στο Λος Αντζελες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για συμφωνία με την ΠΓΔΜ στο ζήτημα της ονομασίας. Επιπλέον αναφέρθηκε στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κρίση αλλά και στις «ριζοσπαστικές και εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις» που έχουν προωθηθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης είναι η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» στους κρατικούς θεσμούς και στο κράτος δικαίου, με αποφάσεις που θα χτυπήσουν τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου