Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ
Διαστάσεις μαζικής «εθελουσίας εξόδου» προσλαμβάνει η φυγή δημοσίων υπαλλήλων, όλων των κατηγοριών, προς τη σύνταξη. Εκπαιδευτικοί, διοικητικοί, αστυνομικοί, νοσοκομειακοί, δημοτικοί υπάλληλοι εγκαταλείπουν το Δημόσιο, υπό το φόβο περικοπών στις απολαβές τους και στις συντάξεις τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι φεύγοντας από την υπηρεσία στους θα πάρουν μόνο τη σύνταξη και μετά από 4-5 χρόνια το εφάπαξ!
Εχουν υποβληθεί ήδη 28.000 αιτήσεις (ώς την περασμένη Παρασκευή) και μέρα με τη μέρα ο αριθμός αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο (σ.σ.: στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν κοντά στις 25.000).
Πολλοί μιλούν για ένα ιδιότυπο καθεστώς «εθελουσίας εξόδου» που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, καθώς η μαζική φυγή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών που επιβλήθηκε λόγω του μνημονίου, αλλά συνδυάζεται και με ένα κλίμα φόβου που έχει κυριεύσει χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους ότι «έρχονται και χειρότερα». Γι’ αυτό και αποχωρούν τρόπον τινά εθελουσίως. Και ως «κίνητρο» της αποχώρησής τους είναι ακριβώς να μην τους προλάβουν τα χειρότερα!
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου και του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, είπαν στον «Α.Τ.» ότι με αυτούς τους ρυθμούς εξόδου «οδεύουμε προς μια μαζική συνταξιοδότηση τουλάχιστον 35.000 υπαλλήλων ώς το τέλος του 2010». Η σύγκριση σε σχέση με το 2009 που είχαν αποχωρήσει από το Δημόσιο 11.000 υπάλληλοι, είναι χαώδης!
Οι κρατικές υπηρεσίες βιώνουν καταστάσεις πραγματικής αποψίλωσης. Αδεια τα γραφεία, και λιγότεροι οι υπάλληλοι όχι μόνο σε υπουργεία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ΙΚΑ, για παράδειγμα, οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν προκαλέσει ήδη επιπτώσεις στο χρόνο καταβολής των παροχών στους ασφαλισμένους. Ακόμη και για ένα συνηθισμένο επίδομα ή για την απόδοση μιας ιατρικής δαπάνης χρειάζεται διπλάσιος και τριπλάσιος χρόνος, καθώς το προσωπικό είναι λιγότερο ενώ ο «ογκόλιθος της γραφειοκρατίας» παραμένει ακλόνητος.
Για μια σύνταξη ΙΚΑ (χωρίς την εμπλοκή άλλων Ταμείων) ο χρόνος που χρειάζεται να εκδοθεί είναι 8 με 9 μήνες «γεμάτοι»! Αν πρόκειται για διαδοχική ασφάλιση, τότε υπερβαίνει τους 12 μήνες. Οι καθυστερήσεις σύμφωνα με στελέχη του Ιδρύματος, θα μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα καθώς το ΙΚΑ συνταξιοδοτεί εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, όπου και εκεί υπάρχει αυξημένη ροή αιτήσεων για σύνταξη! Μάλιστα οι επιτελείς του ΙΚΑ έχουν διατυπώσει εγγράφως τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μείωση του προσωπικού και κυρίως έχουν προβάλει τις εκτιμήσεις τους ότι τα πράγματα θα φτάσουν στο απροχώρητο τους αμέσως επόμενους μήνες.
Οι μετατάξεις φαίνεται πως μπορούν να φέρουν την κατάσταση σε μια ισορροπία, αν και οι ελπίδες για να πάρει μπρος η κρατική μηχανή είναι πλέον ελάχιστες. «Το κράτος λειτουργεί υποτυπωδώς», λένε όσοι αντιλαμβάνονται πόση δουλειά μένει πίσω όχι μόνο λόγω των αποχωρήσεων αλλά και εξαιτίας της λευκής απεργίας που παρατηρείται δυστυχώς σε πολλές δημόσιες και ακόμη περισσότερο σε αρκετές δημοτικές υπηρεσίες μια που πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι βλέπουν να συρρικνώνεται το πεδίο δράσης τους, λόγω «Καλλικράτη».
Στο χώρο της εκπαίδευσης το πρόβλημα έχει γίνει εκρηκτικό. Υπολογίζεται ότι οι αποχωρήσεις δασκάλων και καθηγητών θα ξεπεράσουν τις 11.000. Σε πολλά Δημοτικά Σχολεία καλούνται να καλύψουν τα κενά καθηγητές του Γυμνασίου, πέραν των αναπληρωτών που τοποθετούνται.
Ο ελεγκτικός μηχανισμός στην αγορά εργασίας που υποτίθεται ότι έχει στόχο να μαζέψει τη «διαχρονική» εισφοροδιαφυγή που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ δουλεύει αυτή τη στιγμή με 698 ελεγκτές! Οι εν λόγω υπάλληλοι θα πρέπει να ελέγξουν τις 300.000 επιχειρήσεις και εργοδότες που χρωστούν περί τα 4,3 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ και άλλα 700 εκατ. ευρώ τον ΟΑΕΕ. Η αναλογία δηλαδή ελεγκτών προς ελεγχόμενους είναι 1 προς 429!
Μη νομίσετε βέβαια ότι η εικόνα ήταν διαφορετική στις αρχές του έτους ή και κατά τα προηγούμενα έτη. Αρχές Δεκεμβρίου υπήρχαν 1.100 ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (1 ελεγκτής για κάθε 272 επιχειρήσεις), χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Αρμόδια στελέχη λένε ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση προσωπικού που έχει καταγραφεί ποτέ στο Δημόσιο και τονίζουν ότι σε ποσοστό 70% των αποχωρήσεων δεν θεμελιώνονται πλήρη δικαιώματα, που σημαίνει ότι η σύνταξη βγαίνει μειωμένη, έως και 20%.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις των ίδιων στελεχών έκαναν λόγο το Μάρτιο για 20.000 με 25.000 αποχωρήσεις φέτος (σ.σ.: πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του «Α.Τ.» στις 21 Μαρτίου). Τώρα όχι μόνο έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια αλλά θεωρούν πως η πρόβλεψή τους για 35.000 αποχωρήσεις μπορεί να αλλάξει (φυσικά προς τα πάνω) μέσα στο Νοέμβριο.
Μόνο με μια ριζική ανακατανομή του προσωπικού μπορεί να επέλθει μια καλύτερη οργάνωση του χρόνου και του όγκου δουλειάς στο Δημόσιο. Ομως τέτοια απόπειρα δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα και η κυβέρνηση αφήνει (σκοπίμως;) το Δημόσιο να απαξιώνεται.
Ολοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η δουλειά θα πρέπει να βγει με λιγότερα άτομα. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η ίδια η κυβέρνηση να κάνει πιο παραγωγική τη δική της λειτουργία, απλοποιώντας τις διαδικασίες και μειώνοντας την «κυβερνητική γραφειοκρατία». Δεν είναι τυχαίο ότι η δύναμη της αδράνειας που παράγει ο γραφειοκρατικός δημόσιος τομέας έχει «χτυπήσει» ακόμη και τη λειτουργία της ίδιας της κυβέρνησης.
Εχουν περάσει τρεις εβδομάδες μετά τον ανασχηματισμό και το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα νέα αντικείμενα που παίρνουν για παράδειγμα το υπουργείο Εργασίας ή το Υγείας, δεν έχει εκδοθεί. Εχει κολλήσει σε κάποιες διατυπώσεις και σε κάποια «ναι μεν αλλά και πώς» που προβάλλουν μέλη της κυβέρνησης. Στο Εργασίας, η κ. Κατσέλη δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αντικείμενο που θα έχει στον τομέα της Προστασίας του Καταναλωτή και επί του παρόντος η Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή έχει περάσει μόνο στα χαρτιά στο υπερυπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Καταναλωτή αλλά και Μεταναστευτικής Πολιτικής! Από την άλλη ούτε στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Σκανδαλίδης ξέρει επακριβώς ποια θα είναι η δουλειά του ΕΦΕΤ στον έλεγχο των τροφίμων και πώς θα συνεργάζεται – συνεπικουρείται από τον τομέα της Διατροφής που έχει ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος και πάει λέγοντας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου