Χαμένοι στη μετάφραση
Οι άκαρπες ενέργειες της Αστυνομίας, η πρώτη δημόσια παρέμβαση της οικογένειας Παπαδόπουλου μετά την κλοπή της σορού και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από μέλος της ομάδας των εργατών που κατασκεύασαν το μνημείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, έρχονται να δώσουν συνέχεια στο θρίλερ που απασχολεί την κοινή γνώμη της Κύπρου. Η κόρη του τέως Προέδρου Αναστασία, με επιστολή της στον "Φ" εκφράζει την απογοήτευσή της για τη συμπεριφορά κάποιων κομμάτων τα οποία παρέλειψαν να εκπροσωπηθούν στο ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα της, ενώ πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη συνέντευξη των εργατών στο μνημείο του Τάσσου. Ο τάφος του Τάσσου είχε ανοίξει για μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια τις κατασκευής του Μνημείου του, που ολοκληρώθηκε μόλις μια μέρα πριν την εξαφάνισή του. Παρά το ότι το φέρετρό του βρισκόταν στην επιφάνεια, δεν φρουρείτο, ενώ για όλα αυτά είχαν γνώση δεκάδες εργαζόμενοι. Προκύπτει επίσης ότι το χώμα πάνω από το φέρετρο είχε τοποθετηθεί ξανά μερικές μέρες πριν την κλοπή. Το στοιχείο αυτό είναι σημαντικό γιατί σχετίζεται με το χρόνο του ανοίγματος του τάφου από τους κλέφτες. Σίγουρα με φρεσκοσκαμμένο το χώμα δεν χρειαζόταν ώρες να τον ανοίξουν αλλά ίσως μερικά λεπτά.
Στα τυφλά οι έρευνες
Εν τω μεταξύ, όσο κι αν ο υπ. Δικαιοσύνης προσπαθεί να πείσει, μέσα από τις δηλώσεις του, ότι οι έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης βεβήλωσης του τάφου και της κλοπής της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου προχωρούν στο σωστό δρόμο, τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Δέκα μέρες από τη σύληση και οι έρευνες της Αστυνομίας προχωρούν στα τυφλά. Το μόνο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι αρχές είναι ο επαγγελματισμός των δραστών, οι οποίοι άρπαξαν τη σορό και δεν άφησαν πίσω τους κανένα ίχνος. Όλα τα σενάρια εξακολουθούν να απασχολούν τους ανακριτές, πλην της πληροφορίας που δημοσίευσε χθες η Αφρίκα, με βάση την οποία η σορός έχει μεταφερθεί στη Γαλλία, κάτι που διαψεύστηκε από τον υπουργό Λουκά Λουκά.
Οι διαδόσεις των τελευταίων ημερών, πως το έγκλημα σχετίζεται με την υπόθεση των κεφαλαίων Μιλόσεβιτς, μια υπόθεση στην οποία είχε αναμειχθεί και το δικηγορικό γραφείο Τάσσου Παπαδόπουλου, η Αστυνομία τις χαρακτηρίζει αναληθείς. Οι υποψίες αυτές ενισχύθηκαν από ταξίδι της Φωτεινής Παπαδοπούλου στη Ζυρίχη. Όπως φημολογείται, η κ. Παπαδοπούλου επισκέφτηκε τη Ζυρίχη για να διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς τα λύτρα, πληροφορία όμως η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
Εξάλλου, ούτε οι εξετάσεις DNA έριξαν φως, ούτε η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στην περιοχή. Φαίνεται πως οι αρχές έψαχναν ψύλλους στ' άχυρα. Το τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Προέδρου μία μέρα μετά την κλοπή της σορού έσβησε τα όποια στοιχεία μπορούσαν να ανιχνευτούν. Επίσης, η ακριβής θέση του στίγματος των κινητών τηλεφώνων συγκεκριμένων ατόμων δεν μπορεί να εξακριβωθεί, καθότι τα συστήματα τηλεπικοινωνιών των δύο πάροχων δεν προσφέρουν αυτή την υπηρεσία. Όπως μάθαμε, πέραν των 15 τηλεφώνων τα οποία διερευνήθηκαν, ζητήθηκαν στοιχεία και για τις συνδιαλέξεις που έγιναν στην γύρω περιοχή από τις 6 το απόγευμα της 10ης Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης, ώρες κατά τις οποίες διενεργήθηκε η αποτρόπαια πράξη. Από τη διερεύνηση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων δεν προέκυψε οποιοδήποτε υποβοηθητικό στοιχείο. Από χθες, καταχωρούνται στο λογισμικό σύστημα που διέθεσαν στην Αστυνομία οι Βρετανικές Βάσεις, όλα τα στοιχεία από τις έρευνες και τις ανακρίσεις ώστε να γίνει αξιολόγηση και να διαφανεί εάν υπάρχει οποιοσδήποτε συσχετισμός μεταξύ τους. Έως τώρα οι πληροφορίες που καταχωρήθηκαν δεν ταυτίζονται, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
Το αδιέξοδο των ερευνών οδήγησε και στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Οι συνεχείς δηλώσεις του καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μέσα από τις οποίες εξέφραζε την απογοήτευσή του για την μη διαλεύκανση της υπόθεσης, είχαν στόχο να στείλουν το μήνυμα στην Αστυνομία να δεχτεί βοήθεια από εμπειρογνώμονες ξένων χωρών. Η Αστυνομία ήταν ανένδοτη στη θέση της ότι μπορεί και από μόνη της και πείστηκε αναγκαστικά να ζητήσει βοήθεια μόνο όταν παρενέβη ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Βοήθεια αναμένεται από Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ενώ η Βρετανία, η Αυστρία και η Γενική Γραμματεία της Ιντερπόλ εξέφρασαν ετοιμότητα να βοηθήσουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται για εξιχνίαση της μακάβριας υπόθεσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται να μετακληθούν στην Κύπρο ανακριτές από το εξωτερικό.
Πολιτικό το μήνυμα από την παρέμβαση της Αναστασίας
Κι ενώ μέχρι σήμερα το ζήτημα δεν έλαβε πολιτικές διαστάσεις, το κείμενο που δημοσιεύτηκε χθες στον "Φιλελεύθερο" και υπογράφεται από την κόρη του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, αναδεικνύει την πικρία της οικογένειας για την απουσία από το μνημόσυνο εκπροσώπων του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ. "Όταν μιλάμε για ενότητα, θα ανέμενε κανείς σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο να δείξει περισσότερη συμπόνια", μας ανέφερε μέλος της οικογένειας. Το ΑΚΕΛ έστειλε ένα βουλευτή, όχι όμως υψηλόβαθμο στέλεχος και ο ΔΗΣΥ απουσίαζε παντελώς από το μνημόσυνο. "Μετά από τέτοιο βιασμό, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να βρίσκονται εκεί;" διερωτήθηκε η ίδια πηγή. Στην παρέμβασή της η Αναστασία Παπαδοπούλου δίνει το στίγμα της απόγνωσης της οικογένειας και τον εφιάλτη που βιώνει απ' την πρώτη στιγμή της κλοπής μέχρι και σήμερα. Ένας πόνος βαρύς μπροστά σ' αυτή την αναπάντεχη βίαιη πράξη. Η κ. Παπαδοπούλου χαρακτηρίζει φιλότιμες τις προσπάθειες της Αστυνομίας για διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά επικρίνει την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει ακόμη και τους νεκρούς. Πιο κάτω στηλιτεύει την απουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας στο μνημόσυνο του πατέρα της. Λέει επί λέξη: "Στο μνημόσυνο η ατμόσφαιρα βαριά. Στρέφω τα μάτια μου προς τον κόσμο και ψάχνω την πολιτική ηγεσία, που εκλιπαρεί για "ενότητα". Βλέπω την ηγεσία του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων, της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ, την Κυβέρνηση της Ελλάδας. Οι άλλοι; Στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου δεν θεώρησαν ότι υπάρχει λόγος παρουσίας; Στο πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του τέως Προέδρου του οποίου ο τάφος έχει συληθεί, δεν θεώρησαν ότι έπρεπε να δείξουν στο λαό τους ότι ομόφωνα το καταδικάζουν;".
Συνομιλία του "Π" με μέλος της ομάδας κατασκευής του Μνημείου
Τρεις μέρες σε κοινή θέα το φέρετρο
Ένα μήνα πριν από την κλοπή της σορού του Τάσσου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο των εργασιών κατασκευής του ταφικού μνημείου, οι εκσκαφείς έφτασαν μέχρι και το φέρετρο. Επί τρεις ημέρες, όπως μας αποκαλύπτει μέλος της ομάδας κατασκευής του μνημείου, το φέρετρο βρισκόταν περίπου σε κοινή θέα. Ο ίδιος ο εργάτης είχε τοποθετήσει λίγο χώμα για να το κρύψει. Όπως αποκαλύπτει, μέλη της οικογένειας επισκέπτονταν τον τάφο για να επιβλέψουν τις εργασίες, ωστόσο δεν τέθηκε ζήτημα φρούρησής του, αφού προφανώς ουδείς μπορούσε να μπει στο ταραγμένο μυαλό των δραστών.
Ερ. Η εταιρεία σας πότε ανέλαβε να κατασκευάσει το μνημείο του Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κοιμητήριο Δευτεράς;
Απ. Αρχίσαμε ένα περίπου μήνα πριν το μνημόσυνο. Ερ. Τι κάνατε ακριβώς;
Απ. Τοποθετήσαμε τα θεμέλια. Δεν μείναμε μέχρι να τελειώσει το μνημείο. Εμείς μείναμε μέχρι να μπουν τα θεμέλια, τα σίδερα. Κάναμε το μπετόν για να μπει η πλάκα και φύγαμε.
Ερ. Σας κάλεσε η Αστυνομία για ανάκριση;
Απ. Μάλιστα. Μας πήραν δύο φορές και η εταιρεία μάς είπε να συνεργαστούμε πλήρως. Αναγκαστικά μάς πήραν για ανάκριση, αφού εργαστήκαμε εκεί. Δώσαμε κατάθεση και απαντήσαμε σε όλες τις ερωτήσεις.
Ερ. Τι είπατε στην Αστυνομία;
Απ. Εμείς ξεκινήσαμε ένα μήνα και κάτι μέρες προηγουμένως, για να είναι έτοιμο το μνήμα στις 12 Δεκεμβρίου. Κάναμε τις εκσκαφές μας για να κάνουμε σιδηροσυνδέσεις και μετά πήγαν κάποιοι άλλοι και τοποθέτησαν το μάρμαρο. Σκάψαμε ξανά γύρω από τον τάφο.
Όταν σκάψαμε φτάσαμε μέχρι την άκρη του φερέτρου, δεν χρειάστηκε όμως να το βγάλουμε έξω. Ερ. Δηλαδή είδατε το φέρετρο;
Απ. Ναι, φτάσαμε στο επίπεδο του φερέτρου για να δουλέψουμε. Σκάψαμε δυο-τρεις μέρες και μετά κάναμε μπετόν και δεν φαινόταν. Δεν φαινόταν. Ήταν η άκρη του. Ερ. Δεν εργαζόσασταν εκεί όταν κλάπηκε;
Απ. Όταν κλάπηκε; Εγώ έφυγα από εκεί 15 μέρες πριν να τελειώσει, πήγα σε άλλη δουλειά. Μετά από μας πήγαν κάποιοι άλλοι Πόντιοι και δούλεψαν εκεί. Αλλά εμείς κάναμε τα μπετά. Ερ. Οι Πόντιοι είναι από την ίδια εταιρεία;
Απ. Ναι. Ερ. Από την οικογένεια ερχόταν κάποιος εκεί τις μέρες που δουλεύατε; Απ. Έρχονταν συχνά μέλη της οικογένειας, η γυναίκα ήρθε μια δύο φορές και κάποιος Μελής (σ.σ. οδηγός του μακαριστού τέως Προέδρου) από τη φρουρά.
Ερ. Δεν σας προβλημάτισε που το φέρετρο για κάποιες μέρες βρισκόταν στην επιφάνεια;
Απ. Το φέρετρο μόνο εμείς το είδαμε που ήμασταν εκεί. Φάνηκε η άκρα του και εγώ έβαλα χώμα για να κρυφτεί. Δεν ήταν πράγμα που φαινόταν κάθε μέρα. Εντάξει, εποθάφτηκε όταν έσκαψε ο εκσκαφέας. Αλλά όταν το είδα και μετά, το κάλυψα. Και τις μέρες που είχε ανοικτούς θεμελιούς δεν φαινόταν τίποτα.
Της Μιράντας Λυσάνδρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου