Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Τούρκος πρωθυπουργός θα βρεθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα για το συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο, καθώς αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού.
Θετική ήταν η απάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσκληση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου να συμμετάσχει στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο που θα διεξαχθεί στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, γράφει την Πέμπτη η εφημερίδα «Σαμπάχ».
Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του κ. Ερντογάν, σημειώνει ότι στο συνέδριο έχει προσκληθεί και το Ισραήλ ως παράκτια χώρα της Μεσογείου, αλλά δεν έχει ακόμα απαντήσει αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση.
Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια και για την συμμετοχή του Ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Βενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρει ή εφημερίδα, που σημειώνει ότι αν το Ισραήλ απαντήσει θετικά, θα είναι η πρώτη φορά που οι δυο πρωθυπουργοί, της Τουρκίας και του Ισραήλ, θα συναντηθούν μετά την επίθεση από το Ισραήλ, στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για την Γάζα.
Στο μεταξύ, ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ερντογάν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει ότι: «Κανένας στην Τουρκία και την Ελλάδα -σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία- δεν θεωρεί ότι τα προβλήματα είναι άλυτα. Αντίθετα και οι δύο χώρες υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου που έδειξαν ιδιαίτερη ηγετική ικανότητα αντιμετωπίζοντας τα θέματα αυτά, επιδιώκουν τώρα να διαμορφώσουν μια κοινή περιφερειακή προοπτική από το Αιγαίο στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή».
«Η θέση της Τουρκίας είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να βελτιωθούν οι σχέσεις με όλες τις γειτονικές χώρες και δεν θέλουμε οι γείτονές μας να είναι ασταθείς και ασθενείς. Νομίζω ότι όλο και περισσότερο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται το μήνυμα αυτό», γράφει ο κ. Καλίν στην εφημερίδα «Ζαμάν».
«Τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, εξακολουθούν να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα δικαιώματα της τουρκικής -μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα και της ελληνικής-χριστιανικής ορθόδοξης στην Τουρκία παραμένουν αποφασιστικά. Τέλος, υπάρχει πάντα το θέμα της Κύπρου από το οποίο, ορισμένοι - τουλάχιστον - Έλληνες θέλουν να αποστασιοποιηθούν» γράφει ο κ. Καλίν, συγκρίνοντας τον κατάλογο των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου