Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Όταν η αμφισβήτηση του νεοταξίτικου κατεστημένου αποκαλείται «δεξιός εξτρεμισμός

Όπως πολύ σωστά διάβασα στην μπλογκόσφαιρα, η απόπειρα ορισμένων εφημερίδων να χαρακτηρίσουν «ακροδεξιούς», όσους σχολιάζουν στο opengov.gr τα περί της αναμόρφωσης του κώδικα ιθαγένειας είναι η μπούρδα του μήνα.

Οι αναγνώστες του Antinews θα έχουν άλλωστε παρατηρήσει τις ανάλογες επιθέσεις που δεχόμαστε με διάφορους χαρακτηρισμούς, κάθε φορά που έχουμε το θράσος να αμφισβητήσουμε ανοικτά της επιλογές της παγκόσμιας τάξης για την χώρα μας.

Αν και αρχίζει πλέον να κουράζει η επίκληση του όρου «ακροδεξιός» δεν αποτελεί και καμία φοβερή καινοτομία του εγχώριου κρατικοδίαιτου καταστημένου και των αριστερούλικων παραφυάδων του. Το ίδιο συμβαίνει στην πολιτική επικαιρότητα και άλλων χωρών. Όπως σωστά παρατηρεί και το www.FiveThirtyEight.com αν πιστέψει κανείς τον συντηρητικό Τύπο σε όλο τον κόσμο θα νομίσει ότι όχι μόνο αναβιώνει ο ακροδεξιός ή ο ακροαριστερός εξτρεμισμός, αλλά και ότι η πολιτική μετριοπάθεια υποχωρεί προς όφελος των ριζοσπαστικών φωνών και διακηρύξεων.

Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Όπως και αλλού, έτσι και στην Ελλάδα ο εξτρεμισμός κάθε άλλο παρά διαδεδομένος είναι στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η εξάπλωση και καθιέρωση του διαδικτύου έχει κάνει τις αντισυμβατικές και μη παραδοσιακές απόψεις να είναι πλέον πολύ πιο εύκολα διαθέσιμες στο πλατύ κοινό. Οι «περίεργες» για τους καθεστωτικούς και οι «ανατρεπτικές» για την συντήρηση απόψεις διαδίδονται πλέον ευκολότερα.

Το διαδίκτυο αλλάζει τις ισορροπίες, πολλές φορές με δραματικό τρόπο, όπως έδειξε άλλωστε η πρόσφατη εκλογή νέου προέδρου στη ΝΔ. Κι αυτό είναι που τρομοκρατεί το «σύστημα» που καταφεύγει στο παλιό καλό (γι αυτό) όπλο της προβοκάτσιας και των χαρακτηρισμών.

Αλλά όπως παρατηρεί και το taxalia.blogspot.com οι εποχές, που καρφίτσωνες το ταμπελάκι “ακροδεξιός”, σε όποιον σου χαλάει τη σούπα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου