Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

6 χρόνια μετά… τώρα πυρομαχικά για τα Leopard! ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ

Αθήνα- Με καθυστέρηση έξι ετών από την παραγγελία τους και τριών ετών από την έναρξη των παραλαβών των 170 υπερσύγχρονων τανκς Leopard 2 Ηel από τον ελληνικό στρατό, δρομολογείται επιτέλους η παραγγελία των πυρομαχικών που θα τα καταστήσουν πλήρως ετοιμοπόλεμα. Παράλληλα, η κατασκευάστρια γερμανική εταιρεία των αρμάτων μάχης αποδέχθηκε, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ, την ευθύνη της για ρωγμές που παρουσιάστηκαν σε τμήμα της οροφής του πύργου σε περίπου 50 τανκς και προχωρά στην αποκατάσταση του προβλήματος με δαπάνες της. Το ίδιο έχει συμφωνηθεί και για πρόβλημα αποφλοίωσης του εσωτερικού της κάννης του πυροβόλου. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας άναψε, πριν από λίγες ημέρες, το πράσινο φως για μερική πλην άμεση λύση του χρονίζοντος προβλήματος σε δύο φάσεις:


- Η πρώτη αφορά αγορά βλημάτων τύπου DΜ63 γερμανικής κατασκευής, μέρος των οποίων θα πρέπει να παραδοθούν άμεσα. Η αγορά θα γίνει είτε μέσω διακρατικής συμφωνίας είτε μέσω συμφωνίας των δύο Γενικών Επιτελείων Στρατού.
- Η δεύτερη φάση αφορά τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση πιο μεγάλης ποσότητας βλημάτων αυτού του τύπου με συμπαραγωγή στην Ελλάδα. Στην αγορά παρόμοια βλήματα προσφέρουν εκτός από τη Γερμανία, εταιρείες από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και το Ισραήλ, που έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον. Πάντως πηγές του υπουργείου διαβεβαιώνουν ωστόσο ότι πλην κάποιων άμεσα αναγκαίων ποσοτήτων υπάρχει πρόβλεψη συμπαραγωγής στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ- ΕΒΟ).
Στη σημερινή οικονομική συγκυρία η ποσότητα βλημάτων μάχης και εκπαιδεύσεως που κρίνεται ως η απολύτως απαραίτητη για στοιχειώδη ανταπόκριση σε ένα μέσης χρονικής διάρκειας επίπεδο πιθανής σύγκρουσης, είναι γύρω στις 40.000- 45.000 βλήματα. Κατά τους στρατιωτικούς κανονικά απαιτούνται περίπου 100.000 βλήματα. Διαδικασίες για ανοιχτό διαγωνισμό είχαν διακοπεί επίσης το 2003 (λόγω επικείμενων εκλογών) και το 2005. Ως ενδιάμεση λύση επί εποχής Ζορμπά αγοράστηκαν 5.000 βλήματα παλαιότερου τύπου, κυρίως για εκπαίδευση.

greekinsight

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου