Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ελληνικό ''λόμπι'' στις ΗΠΑ: Αλήθειες και παραμύθια. Ο κουτοπόνηρος ρόλος Αθήνας και ΜΜΕ

Νοέμβριος 2004. Δύο ημέρες μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αναγγέλει την απόφαση της κυβέρνησής του ν' αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''. Τότε, τ' αθηναϊκά ΜΜΕ κυριολεκτικά ''ξεσπάθωσαν'' με δημοσιεύματα του τύπου ''ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξαπάτησε τα 3 εκατομ. Ελληνοαμερικανούς και περίμενε, μετά τις εκλογές, γιά ν' αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ''Μακεδονία'', γιά να μην χάσει τις ψήφους τους'' και άλλα σχετικά. Και ξαφνικά, όλοι όσοι ζούμε στις ΗΠΑ γιά πολλά χρόνια, διαβάζαμε στις αθηναϊκές εφημερίδες ή βλέπαμε στην -δορυφορική- τηλεόραση, γνωστά ''ψώνια'' των ομογενειακών Οργανώσεων να κάνουν ''δηλώσεις'' γιά το ζήτημα και να ομιλούν γιά ''δυναμικές κινητοποιήσεις'' των -''εξαπατημένων''- Ομογενών. Φυσικά, δεν έγινε καμία κινητοποίηση, παρά μόνο έκδοση ψηφισμάτων ομογενειακών Οργανώσεων, που διοχετεύτηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ, αλλά ελάχιστα έφτασαν στον Λευκό Οίκο. 'Ηταν μία ''λαμπρή'' περίοδος γιά να κάνει την φιγούρα του στα πρόθυμα ελληνικά αθηναϊκά ΜΜΕ, ο κάθε επίδοξος Ομογενής ''λομπίστας'' ή ''παράγοντας''.

Πρόσφατα, στις 24 Μαρτίου 2008, ο ανταποκριτής στις ΗΠΑ της -υποτίθεται- έγκυρης ημερήσιας αθηναϊκής εφημερίδας ''Καθημερινή'', ζητούσε από τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, να θέσει το ζήτημα των Σκοπίων στον πρόεδρο Μπους, στην ειδική τελετή, την επομένη, στον Λευκό Οίκο, γιά την εθνική μας επέτειο, ''γιά λογαριασμό του 1.5 εκατομ. Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων στις ΗΠΑ''.

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται ειδικά τελευταία με αφορμή την ονομασία της πΓΔΜ, ας δούμε τι πραγματικά συμβαίνει με το περίφημο ''ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ. ''Λόμπι'', σημαίνει συγκροτημένη ομάδα ιδιωτικών συμφερόντων ή εθνικών ομάδων (μειονότητες) που ασκούν πίεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας, γιά την προώθηση των ζητημάτων τους. ''Ελληνικό λόμπι'' στις ΗΠΑ, σε συγκροτημένη -αν και μικρή- μορφή, υπήρξε ΜΟΝΟ την τριετία 1974-1977 (κυπριακό, ελληνοτουρκικά). Αλλά με πρωτεργάτες... Αμερικανούς πολιτικούς και τους Ελληνοαμερικανούς Σαρμπάνη, Μπραδήμα, Τσόγκα. ''Λόμπι'' σημαίνει πίεση με αποστολή επιστολών, emails κλπ, σε ποσότητες φυσικά, στους πολιτικούς και στον Λευκό Οίκο. Σημαίνει, επίσης, δυνατές ομογενειακές Οργανώσεις, που μπορούν να κινητοποιούν τα μέλη τους ή να συμβάλουν οικονομικά στην εκλογή ή επανεκλογή πολιτικών.

Ως Ελληνισμός στις ΗΠΑ, ούτε δυνατές Οργανώσεις έχουμε, ούτε μπορούμε να στείλουμε έστω 10.000 επιστολές ή emails στον Λευκό Οίκο.Φυσικά, το μεγαλύτερο ''παραμύθι'' είναι η αριθμητική ''δύναμή'' μας. Οι ανεύθυνοι 'Ελληνες πολιτικοί και τα ελληνικά ΜΜΕ, ομιλούν γιά 3 και, εκατομ. 'Ελληνες στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Είμαστε (απογραφή 2000) 1.170.000 'Ελληνες ή Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής. Κατά συνέπεια, δεν είμαστε 1.5 εκατομ....ψηφοφόροι. Και είναι ζήτημα αν ψηφίζουμε συνολικά στις προεδρικές εκλογές 150.000-200.000, αριθμός πολύ μικρός γιά τις ΗΠΑ, των -κοντά- 300 εκατομ. κατοίκων.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει μέλη 110.000 οικογένειες Ορθόδοξων, κατά 95% ελληνικής καταγωγής. Δηλαδή, ουσιαστικά εκπροσωπεί, το πολύ, 300-350.000 άτομα και δεν ασχολείται με την Ελληνισμό, αλλά με την προσέλκυση μελών, ''πιστών''. Οι ομογενειακές Οργανώσεις, μικρές αριθμητικά, είναι μισοδιαλυμένες. Οι Οργανώσεις, οι τριτοβάθμιες, υπάρχουν μόνο στα χαρτιά ή γιά τα ελληνικά ΜΜΕ (ΣΑΕ, Ελληνοαμερικάνικο Εθνικό Συμβούλιο κλπ), που λειτουργούν με την έκδοση...ανακοινώσεων. Η ΑΧΕΠΑ το ίδιο. Οι νέες γενιές δεν ασχολούνται με τον Ελληνισμό, επειδή οι ηλικιωμένοι, με τη νοοτροπία των δεκαετιών του '60 και του '70 στην πλειοψηφία τους χωρίς γραμματικές γνώσεις και αγγλικών, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους στις Οργανώσεις, που τις θεωρούν ''κτήμα'' τους. Οι 'Ελληνες πολιτικοί που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, ουσιαστικά γιά τουρισμό, έρχονται σ' επαφή μόνο με τα μόνιμα ψώνια των ομογεν. Οργανώσεων και αγνοούν την πραγματικότητα. Οι μεσήλικες με μόρφωση, γνώση της σημερινής πραγματικότητας και πείρα, που θα μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο, απομονώθηκαν από τους μόνιμους-εγκάθετους, γιά να μην ''τους πάρουν τις θέσεις''. Σοβαρή προσπάθεια καταγραφής του Ελληνισμού και κινητοποίησής του ειδικά μέσω emails, δεν έγινε ποτέ.

Γιά τους παραπάνω λόγους, γιατί να ενοχληθεί ο πρόεδρος Μπους, όταν έλαβε στον Λευκό Οίκο, στα 2004, μόνο 5-6.000 επιστολές ή emails, όταν οι Ισραηλινοί, Εβραίοι και μη, στις ΗΠΑ, στέλνουν το ολιγότερο 80.000 γιά δικά τους ζητήματα; Λογικά, είναι δυνατόν στις ΗΠΑ, οι κυβερνητικές Υπηρεσίες να μην γνωρίζουν πόσοι αριθμητικά είμαστε ως 'Ελληνες και πόσοι ψηφίζουμε; Αν έχουμε ''δύναμη'' ή όχι;

''Ελληνικό λόμπι'' γιά τους 'Ελληνες πολιτικούς και ειδικά τα ελληνικά ΜΜΕ ''υπάρχει'', γιατί έτσι τα συμφέρει να νομίζουν. Γιά όσους 'Ελληνες ζουν στις ΗΠΑ γιά δεκαετίες, γνώστες της κατάστασης, ''λόμπι'' ΔΕΝ υπάρχει, δεν υπήρξε, δεν μπορεί να υπάρχει. ''Λομπίστες'', ναι υπάρχουν, αν κρίνουμε από τις αναφορές των ελληνικών ΜΜΕ, γιατί έχουν παρουσία μόνο εκεί: Στα ελληνικά ΜΜΕ. Στις ΗΠΑ, δεν είδαμε ΠΟΤΕ, έναν έστω, ''επιφανή'' Ομογενή, γιά 30 χρόνια, να κάνει παρέμβαση σ' ένα μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ή σε μιά μεγάλη εφημερίδα, γιά τα εθνικά μας θέματα. Οι ''παρεμβάσεις'' τους περιορίζονται μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ.

Κατά συνέπεια, καλό είναι να ζούμε με όνειρα και παραμύθια, αλλά η ωμή πραγματικότητα, μας προσγειώνει ανώμαλα...

Σημ.: Τα φερόμενα ως ''λόμπι'', ΑΗΙ (American Hellenic Institute) και CEH (Coordinated Effort of Hellenes), δύο αντιμαχόμενες ομάδες ''ηγετίσκων'', που δίνουν περισσότερο έμφαση στην προβολή τους στα... ελληνικά ΜΜΕ, στόχο έχουν την προσέλκυση χρήματος από την ελληνική (και κυπριακή) κυβέρνηση.


Γιώργος Λυκομήτρος
(γιά 30 χρόνια στις ΗΠΑ και στα ΜΜΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου