Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: ΨΗΦΙΖΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΤΩΧΟΣ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ.

"Παγώνει" η έκτη δόση προς την Ελλάδα, μέχρι να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της G-20, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Νωρίτερα, το Reuters επικαλούμενο πηγές μετέδωσε ότι το ΔΝΤ χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα προτού προχωρήσει σε περαιτέρω βοήθεια.

Την ίδια στιγμή το CNBC επικαλούμενο πηγή του ΔΝΤ ανέφερε "το Ταμείο δεν θα θελήσει να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και να αναρωτιέται τι μέλλει γενέσθαι". Επικαλούμενο μάλιστα πηγή της ΕΕ σημειώνει: "όσο νωρίτερα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, τόσο νωρίτερα θα καταβληθεί η έκτη δόση. Αυτή τη στιγμή πάντως, δεν θα πρόκειται να καταβληθεί".

Παράλληλα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε δηλώσει στο Dow Jones Newswires πως η Ελλάδα πρέπει να αποσαφηνίσει τη θέση της για τη συμφωνία της συνόδου κορυφής καθώς σε διαφορετική περίπτωση η έκτη δόση δεν θα εκταμιευθεί.

“Δεν έχω λόγια να περιγράψω πως αισθάνομαι για την Ελλάδα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

“Η αβεβαιότητα είναι αυτό ακριβώς που δεν χρειαζόμαστε τώρα,” τόνισε προσθέτοντας πως η κατάσταση στη χώρα απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

“Εάν η Ελλάδα πήγαινε σε πόλεμο θα υπήρχε εθνική ενότητα. Λοιπόν, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Η κρίση είναι τόσο κακή. Και είναι ώρα οι Έλληνες να βάλουν στην άκρη την κομματική πολιτική και να επιδείξουν εθνική ενότητα.

Ο αξιωματούχος στη συνέχεια σημείωσε πως η Ελλάδα πρέπει να γίνει σαφής, όχι μόνο για το δημοψήφισμα, αλλά και για την προθυμία να δεχθεί το πακέτο όπως συμφωνήθηκε. Διαφορετικά η επόμενη δόση για την Αθήνα δεν θα καταβληθεί,” τόνισε ο αξιωματούχος.

“Η Ελλάδα ως χώρα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέλει ώστε να καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες.

“Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να επωμιστούν τις συνέπειες.”

Την ίδια στιγμή υψηλόβαθμα στελέχη της G-20 και του ΔΝΤ τόνιζαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό έντονη πίεση να διεξάγει το δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση το συντομότερο δυνατόν, με τις πιθανές ημερομηνίες να είναι η 4η και η 11η Δεκεμβρίου.

"Οι αρχικές σκέψεις το δημοψήφισμα να διεξαχθεί τον Ιανουάριο είναι έξω από κάθε συζήτηση", δήλωσε στο Dow Jones Newswires αξιωματούχος του ΔΝΤ.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό αναφορικά με το πότε θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα δήλωσε πως θα επισπευστεί και θα πραγματοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης. Επίσης, πρόσθεσε πως το ερώτημα που θα τεθεί θα αφορά τη γενική αρχή της σύμβασης και όχι την ολοκληρωμένη μορφή του.

Και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Άγγελος Τόλκας μιλώντας στο Reuters το βράδυ διέψευσε δημοσιεύματα ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ και δήλωσε ότι θα αφορά τη δανειακή σύμβαση.

Διαθέσιμα μέχρι το Δεκέμβριο

Νωρίτερα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε στο Dow Jones Newswires ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει αρκετά μετρητά για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες μέχρι το Δεκέμβριο. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ο οποίος σύμφωνα με το Dow Jones Newswires επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε άμεση ανάγκη για την καταβολή της 6ης δόσης τώρα και δεν θα τη χρειαστεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Ο ίδιος σημείωσε πως όλο το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα θα αποτελέσει σίγουρα σημείο συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ο Ελληνας αξιωματούχος από την πλευρά του εξήγησε πως τα έσοδα ενισχύθηκαν από τους νέους φόρους που πρόσφατα εισήγαγε η κυβέρνηση, όπως η ειδική εισφορά και το τέλος στα ακίνητα.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να στραφεί στα ανενεργά κεφάλαια που έχουν μπει στην άκρη σε ένα ειδικό όχημα για την στήριξη των τραπεζών και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται προς το παρόν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται.

Αλλά ακόμα και με την αύξηση των εσόδων, ο αξιωματούχος προειδοποιεί ότι η ταμειακή θέση της κυβέρνηση παραμένει σφιχτή. "Για να κυλήσουν τα πράγματα ομαλά θα πρέπει να έχουμε τα χρήματα αυτό τον μήνα", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου