Οι επαναλαμβανόμενες και απέλπιδες προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας, για την κυβέρνησή του και για την πορεία της οικονομίας, διαψεύδονται κάθε φόρα με τον ίδιο εκκωφαντικό τρόπο।
Οι δηλώσεις υπεραισιοδοξίας, μετά από μια ακόμα πανηγυρική έναρξη «νέας αρχής» του κυβερνητικού έργου, έδωσαν πολύ γρήγορα τη θέση τους στην καταθλιπτική πραγματικότητα। Διότι η αλήθεια δεν αποκρύπτεται από έντεχνες ωραιοποιήσεις.
Άλλωστε, οι προτροπές κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών «…να μιλήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση με τη γλώσσα της αλήθειας» αποκαλύπτουν την αγωνία τους, η οποία είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής απαξίωσης προς την πολιτική τους.
Είναι πλέον δεδομένο ότι οι κυβερνητικές παθογένειες εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιες και εκδηλώνονται κάθε φορά με οξύτερο τρόπο।
Συγκεκριμένα: 1. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της κυβέρνησης αντιφάσκουν μόνιμα μεταξύ τους. Είναι χαρακτηριστική η ανακολουθία των δηλώσεων των κκ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων των ευρωπαϊκών συνόδων και την πορεία της Οικονομίας. Ακόμη, όμως, και η από τηλεοράσεως αντιδικία κορυφαίων υπουργών για το μέγεθος της αλήθειας που δεν λέγεται στο λαό, οι τοποθετήσεις για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, και βέβαια οι αντικρουόμενες δηλώσεις για την λήψη ή όχι νέων μέτρων, δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. 2. Η παντελής έλλειψη συντονισμού του κυβερνητικού έργου και η εικόνα «διάλυσης» που επιδεινώνεται συνεχώς. Υπουργοί καταφέρονται κατά υπουργών. Βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος επικρίνουν υπουργούς με οξείς χαρακτηρισμούς. Στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές διατυπώνουν αμφιβολίες και σοβαρή κριτική για την ακολουθούμενη πολιτική. 3। Παρουσιάζονται αισιόδοξες και φιλόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας ενώ τα πραγματικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας μόνιμα τις διαψεύδουν.
Η σημαντική υστέρηση των εσόδων και η αύξηση του ελλείμματος αποδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου και βέβαια προαναγγέλλουν τη λήψη νέων μέτρων।
Η ΓΣΕΒΕ προβλέπει ότι μέχρι το α’ εξάμηνο του 2012 πάνε για λουκέτο μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή 225।000. Ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κλείσιμο άλλων 320.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο άμεσο μέλλον.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το αύριο। Η εμμονή της κυβέρνησης του Μνημονίου σε αποτυχημένες πολιτικές πρακτικές, η έλλειψη σχεδίου, η ανυπαρξία κυβερνητικού συντονισμού και η προτεραιότητα στην επικοινωνιακή τακτική, οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια- την Ελληνική οικονομία στην οριστική καταρευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου