Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΤΟΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ: ΑΦΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΝ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ. ΕΝΑ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΥΡΩΣΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟ 1833 ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ.

Με μείωση του μερίσματος κατά 15-20% φαίνεται ότι ξεκινούν τα μέτρα εξυγίανσης του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το οποίο έχει τεράστιο έλλειμμα και αδυνατεί να καταβάλει το μέρισμα του μήνα Οκτωβρίου.

Η κατάσταση αυτή οφείλεται... σε παραλείψεις, τραγικά λάθη και κερδοσκοπικά «παιχνίδια» που παίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως πριν από το 2005, με πολιτικές κυρίως ευθύνες, αλλά και συμμετοχή εκ των έσω.

Τα δεδομένα σήμερα είναι ότι το ΜΤΣ δεν έχει χρήματα να καταβάλει το μέρισμα στους περίπου 60.000 δικαιούχους του.

Δάνειο με κρατική εγγύηση

Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από τις 4 Οκτωβρίου με εξασφάλιση μάλιστα της τριμηνιαίας δόσης. Είναι ωστόσο άγνωστο πότε και πώς αυτό θα γίνει, αν και πληροφορίες μιλούν για καταβολή του εντός του μήνα με δάνειο που θα εξασφαλισθεί με κρατική εγγύηση.

Οι ζημιές που παρουσιάζει το Ταμείο είναι δυσθεώρητες, με ορισμένους να μιλούν για 300 εκατομμύρια. Υπό το πρίσμα αυτό και δεδομένου ότι τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια το ΜΤΣ έχει πρόβλημα ρευστότητας, δρομολογούνται διαδικασίες με τη λήψη μέτρων.

Διαπιστώνονται πάντως από τις αρχές του έτους κυβερνητική ολιγωρία και παλινωδίες μεταξύ λύσεων που είχαν συζητηθεί και στο παρελθόν.

Τώρα φαίνεται ότι το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τριών Μετοχικών Ταμείων μάλλον απορρίπτεται, όπως και ο διαχωρισμός των αστυνομικών δικαιούχων από το ΜΤΣ Αντ’ αυτού προβάλλεται ένα σενάριο «βοηθητικών μέτρων», με τις μεγαλύτερες θυσίες να τις κάνουν οι μερισματούχοι. Πρώτο μέτρο όλα δείχνουν ότι θα είναι η μείωση του μερίσματος από 15% έως και 20%.

Δεν αποκλείεται η περικοπή αυτή να επεκταθεί και στα άλλα δύο Ταμεία (Ναυτικού και Αεροπορίας) αφενός για λόγους ενιαίας πολιτικής και αφετέρου για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευσή τους. Αναζητείται επίσης μία φόρμουλα διακανονισμού του χρέους, το οποίο παρουσιάζει ραγδαία αύξηση. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με χρονοδιάγραμμα 20ετίας. Το υπέρογκο χρέος οφείλεται και στη μεγάλη αύξηση των αποστρατειών στρατιωτικών και αστυνομικών.

Ενδεικτικό είναι πως το 2010 οι δικαιούχοι του ΜΤΣ αυξήθηκαν κατά 5.000, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσαν σε μέσο όρο τις 2.000-2.500 το χρόνο.

Εκποίηση

Για την επίτευξη του στόχου αυτού θεωρείται πιθανή η εκποίηση κάποιων περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου.

Κάτι που δεν επιθυμούν οι μερισματούχοι, οι οποίοι βλέπουν τις πηγές τους να στερεύουν, αλλά και τους εν ενεργεία στρατιωτικούς να αναρωτιούνται για ποιο λόγο να τους γίνονται κρατήσεις όταν δεν είναι βέβαιη η καταβολή μερίσματος με τη συνταξιοδότησή τους.

Για την αδιέξοδη κατάσταση στο Ταμείο είχε συνάντηση την Παρασκευή η διοίκησή του με την νεοσυσταθείσα Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων.

Μέτρα ή κατάρρευση

Από τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν η καταβολή μειωμένων μερισμάτων και το μεγάλο χρέος, καθώς και η προώθηση μέτρων για την αποφυγή κατάρρευσης του ΜΤΣ.

Έγινε επίσης μία παρουσίαση των αιτιών του προβλήματος με διαχρονικές ευθύνες.

Ενδεικτική είναι η υπόθεση της Γενικής Τράπεζας, όπου το Ταμείο εκποίησε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2000 μεγάλο ποσοστό των μετοχών που κατείχε σε εξευτελιστική τιμή, με συνέπεια να χαθεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς να εξασφαλιστεί μακροχρόνια ρευστότητα.

Με ανάλογο τρόπο εκποιήθηκε και άλλη περιουσία του Ταμείου, από την οποία υπήρξαν μεν οφέλη, αλλά όχι για τους μερισματούχους.

Για να ριχθεί στάχτη στα μάτια τους χορηγήθηκαν μεγάλες ετήσιες αυξήσεις στο μέρισμα, από 5% το 2000 στο 15% το 2004. Τακτική καταστροφική για το Ταμείο, την οποία «πληρώνουν» σήμερα οι μερισματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου