Χωρίς σημαντικές αλλαγές αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο. Προβληματίζει ο τρόπος διοργάνωσης του δημόσιου διαλόγου.
Του Τακη Kαμπυλη.
Ως έχει στις βασικές του διατάξεις θα κατατεθεί, πιθανότατα στις αρχές της μεθερχόμενης βδομάδας, το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας. Αν και δεν αποκλείεται να γίνουν την τελευταία στιγμή μερικές διορθώσεις ή τροποποιήσεις, αυτές θα αφορούν μόνον ήσσονος σημασίας ζητήματα. Ωστόσο, τέτοιες τροποποιήσεις θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να επιχειρηματολογήσει ότι συμπεριλαμβάνει στο νομοσχέδιο και προτάσεις ή απόψεις (πέραν των ακραίων) που κατατέθηκαν στο σχετικό διαδικτυακό διάλογο από το opengov.gr
Για παράδειγμα, συζητείται να διατυπωθεί και ρητώς η πρόβλεψη περί μονογονεϊκών οικογενειών ή επίσης να τεθεί ρητώς η «για λόγους εθνικής ασφαλείας» εξαίρεση από τη χορήγηση ιθαγένειας.
Η κυβέρνηση έχει την εικόνα πως ο μεγάλος θόρυβος πέρασε και πως, σε γενικές γραμμές, δεν καταγράφηκε κάποιο ισχυρό και συνεκτικό μπλοκ αντίδρασης αντίστοιχο της «κρίσης των ταυτοτήτων», ούτε καν αντίστοιχο της διαμάχης για το βιβλίο Ιστορίας της Εκτης Δημοτικού.
Ωστόσο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου θα επιχειρηθεί νέο κύμα αντιδράσεων, ιδίως από την πλευρά του ΛΑ.ΟΣ., στελέχη του οποίου εκτιμούν πως η σκληρή γραμμή τους «δικαιώθηκε». Δεν αποκλείουν, δε, ακόμη και τη διοργάνωση κεντρικής εκδήλωσης στην Αθήνα με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με διπλό στόχο: Την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των διαφωνούντων, αλλά και τη Νέα Δημοκρατία.
Η σκληρή στάση που υιοθέτησε ο κ. Αντώνης Σαμαράς εκτιμάται από πολλές πλευρές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις από στελέχη και μέλη που βλέπουν με σκεπτικισμό την προς τα άκρα στροφή του κόμματος – εννοείται στο συγκεκριμένο θέμα.
Μάλιστα, για να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση τη «δύσκολη θέση της Νέας Δημοκρατίας» συζητήθηκε η πιθανότητα να επισπευσθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου στις αρχές της εβδομάδας που έρχεται. Τελικά, αποφασίστηκε πως, λόγω της επίσκεψης στην Αθήνα του επικεφαλής της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κ. Γκουτιέρες, δεν θα υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος. Ο κ. Γκουτιέρες θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση και στελέχη του υπουργείου την προσεχή Τρίτη.
Παρέμβαση.
Πάντως, από πολλούς χώρους που ασχολούνται με τα δικαιώματα των μεταναστών εκφράζεται ο προβληματισμός για τον τρόπο που διοργανώθηκε στη χώρα μας ο δημόσιος διάλογος γύρω από το νέο νομοσχέδιο. Για παράδειγμα, πολλές φορές στη δημόσια συζήτηση φάνηκε να επικρατεί η άποψη ότι το νομοσχέδιο αφορά ακόμη και τους λαθρομετανάστες και όχι μόνον όσους ήδη νόμιμα διαμένουν στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια. Ή ότι η διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας περίπου θα είναι αυτόματη, παρότι στο σχετικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η πενταετία ουσιαστικά αναγνωρίζει δικαίωμα υποβολής αίτησης και όχι κατ’ ανάγκην χορήγησης ιθαγένειας.
Από τους ίδιους χώρους εκφράζεται επίσης η άποψη πως η κυβέρνηση κακώς αρκέσθηκε μόνο στο opengov.gr αφού είναι γνωστό πως σε τέτοιες περιπτώσεις ευνοείται η πρόσβαση οργανωμένων ομάδων, δίνοντας σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένη εικόνα περί «κοινού αισθήματος».
Υποστηρίζεται -επί παραδείγματι- πως θα μπορούσαν να είχαν φροντίσει από το υπουργείο Εσωτερικών να έχουν εκδοθεί μια σειρά από εκλαϊκευτικά έντυπα και μάλιστα όχι μόνο στα ελληνικά, όπως είθισται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, στα μείον της λεγόμενης δημόσιας διαβούλευσης καταλογίζεται και η απουσία των ίδιων των ενδιαφερομένων από τη συζήτηση – ενδεικτικό πάντως και της θέσης τους στην ελληνική κοινωνία. Τέλος, δεν διοργανώθηκαν συζητήσεις από τα κρατικά κανάλια όπως έγινε π.χ. στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ιταλία.
Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, μεγάλη σημασία αποκτά η παρέμβαση μέσω της «Κ» του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου (βλ. διπλανή στήλη). Για πρώτη φορά διατυπώνεται από Ιεράρχη, τόσο καθαρά η θέση για τη χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοίτησαν στα ελληνικά σχολεία. Υπενθυμίζεται πως, μέχρι σήμερα, από κορυφαίους εκκλησιαστικούς παράγοντες είχε εκφραστεί με σαφήνεια μόνο αρνητική θέση απέναντι στο νομοσχέδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου